Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Użyszkodnicy TSI ( turbo+kompresor )

Featured Replies

Napisano

Takie pytanie, do wyżej wymienionych.

Czy normalnym jest, że podczas przełączania się z kompresora na turbinę ( 3,5k/obr ) jest to dosyć dobrze wyczuwalne? Tj. depczę gaz w podłogę, przy obrotach przełączania ciąg jakby zanikał na ułamek sekundy, a potem samochód ciśnie tak samo jak wcześniej aż do odcięcia.

Pytam, bo nie mam pod ręką drugiego Golfa 5 TSI 140km, ani niczego podobnego dla porównania.

Czy dalej te silniki wydają się być tak dobre jak na początku? Tj. ma toto jakieś typowe usterki i problemy których mogę się spodziewać?

Napisano

> Takie pytanie, do wyżej wymienionych.

> Czy normalnym jest, że podczas przełączania się z kompresora na turbinę ( 3,5k/obr ) jest to dosyć

> dobrze wyczuwalne? Tj. depczę gaz w podłogę, przy obrotach przełączania ciąg jakby zanikał na

> ułamek sekundy, a potem samochód ciśnie tak samo jak wcześniej aż do odcięcia.

Mam 160-konne TSI z DSG w Golfie VI i nie zauważyłem takiego efektu.

mar00ha

Napisano
  • Autor

> Mam 160-konne TSI z DSG w Golfie VI i nie zauważyłem takiego efektu.

> mar00ha

Kurde, dziwna sprawa. Nie wydaje mi się żeby coś było nie halo, bo samochód jest elastyczny odpowiednio, rozpędza się też normalnie, tylko ten właśnie moment przełączania - trochę mnie to martwi i zastanawia jednocześnie frown.gif.

Napisano

ma toto jakieś typowe usterki i problemy których mogę się spodziewać?

spotkałem się w tym roku z kilkoma wymianami tych silników, za każdym razem przyczyną był program a skutkiem dziura w tłoku yikes.gif. Jak dla mnie ten silnik to kibel jakich dawno nie było w grupie VW

Napisano

> Jak dla mnie ten silnik to kibel jakich dawno nie było w grupie VW

Mowa o 1.8 TSI ? A co do kibla - przypomnij sobie 2.0 TDI CR zeby.GIF

Napisano

> Mowa o 1.8 TSI ? A co do kibla - przypomnij sobie 2.0 TDI CR

turbo-kompressor jest tylko w 1.4

tak pozatym zobaczymy jak sie beda spisywaly te silniki po kastracji momentu obr. z dołu poprzez wymiane oprogramowania w sterowniku

a co zlego w 2.0 CR ?

Napisano

> Podobno wszystko http://vwszrot.pl/

facepalm.gif

nie wiem po co pytam, ale niech stracę: myślisz czasem o tym co czytasz? czy tak sobie bezmyślnie wklejasz to co znajdziesz w necie?

Napisano

> nie wiem po co pytam, ale niech stracę: myślisz czasem o tym co czytasz?

Nie. Zadowolony smile.gif ?

> czy tak sobie bezmyślnie wklejasz to co znajdziesz w necie?

Jasne. Non stop. Zrobiłem z tego credo swojego życia.

Napisano

> to jest pompowtrysk, a nie CR

Oczywiście. Myślałem o PD napisałem CR smile.gif ... Co nie zmienia faktu, że padaki silnikowe w wykonaniu VAG się zdarzały, i to całkiem niedawno.

Napisano

> Oczywiście. Myślałem o PD napisałem CR ... Co nie zmienia faktu, że padaki silnikowe w wykonaniu

> VAG się zdarzały, i to całkiem niedawno.

podejrzewam że będzie coraz więcej fuckupów w wykonaniu VAG i coraz bardziej popularnego downsizeingu wśród producentów, kwestia czasu już czekają w kolejce 1,2 tsi i 1,6 tdi

Napisano

> podejrzewam że będzie coraz więcej fuckupów w wykonaniu VAG i coraz bardziej popularnego

> downsizeingu wśród producentów, kwestia czasu już czekają w kolejce 1,2 tsi i 1,6 tdi

myślę, że nie ma pojęcia o czym piszesz - szczególnie w przypadku 1.2 tsi ok.gif

Napisano

> myślę, że nie ma pojęcia o czym piszesz - szczególnie w przypadku 1.2 tsi

chyba bardziej chodzilo o 1.4 TDI CR oczywiscie na 3 garach facepalm.gif

Napisano

co masz mądralo na myśli zlosnik.gif

Napisano

> chyba bardziej chodzilo o 1.4 TDI CR oczywiscie na 3 garach

nic nie pisałem o 1,4 i nic na myśli nie miałem, czytacie miedzy wierszami ale wam nie wychodzi hehe.gif

Napisano

> nic nie pisałem o 1,4 i nic na myśli nie miałem, czytacie miedzy wierszami ale wam nie wychodzi

więc w jakims dziwnym kodowaniu piszesz zlosnik.gif

w 1.2 TSI juz mialem dwa przypadki przegryzionych kabli od WN zlosnik.gif - singlecewki byly by lepszym rozwiazaniem, ale to pewno ksiegowi zarzadzili

Napisano

> co masz mądralo na myśli

skoro już jesteśmy przy określeniach takich jak "mądrala" to napisz nam tu o fuckupach w 1.2 tsi - czekamy ok.gif

tylko sugeruję, żebyś się najpierw zapoznał z podstawami jego budowy...

Napisano

widzę że nie zauważyłeś w poprzedniej wypowiedzi trybu przypuszczającego a nie stwierdzającego fuckupy 1,2 tsi - kwestia czasu i naucz się kultury bo mało kto lubi rozmawiać z zarozumiałymi ludzmi ok.gif Miłego wieczoru Ci życzę smile.gif

Napisano

> chyba bardziej chodzilo o 1.4 TDI CR oczywiscie na 3 garach

a czy to nie jest czasem 1,2 tdi cr na 3 garach smile.gif

Napisano

> a czy to nie jest czasem 1,2 tdi cr na 3 garach

glowy nie dam, ale raczej 1.4

Napisano

w najbliższym czasie wrzucę zdjęcie takiego 1,4 z podwójnym doładowaniem bo mam zamówiony i jest w drodze kpl. silnik. Objaw był taki że auto szarpało skrzynią dsg aż w końcu zaniemogło na 1 cylindrze

Napisano

> w najbliższym czasie wrzucę zdjęcie takiego 1,4 z podwójnym doładowaniem bo mam zamówiony i jest w

> drodze kpl. silnik. Objaw był taki że auto szarpało skrzynią dsg aż w końcu zaniemogło na 1

> cylindrze

Jaki przebieg, miesiąc i rok produkcji, wiesz może? Pracujesz w ASO VW?

Napisano

> Jaki przebieg, miesiąc i rok produkcji, wiesz może? Pracujesz w ASO VW?

auto ma około rok, 30000km przelotu i dziurę w tłoku, pracuje, na bieżąco mam dostęp do tpi w elsie i uwag szanownych klientów odnośnie produktu smile.gif

Napisano

> widzę że nie zauważyłeś w poprzedniej wypowiedzi trybu przypuszczającego a nie stwierdzającego

> fuckupy 1,2 tsi - kwestia czasu i naucz się kultury bo mało kto lubi rozmawiać z zarozumiałymi

> ludzmi Miłego wieczoru Ci życzę

co druga wypowiedź używasz inwektyw w stosunku do swojego rozmówcy i będziesz mnie uczył kultury? smirk.gif

szkoda, że nie jesteś w stanie odpowiedzieć merytorycznie, bo najpierw wrzucasz tu swoje "mądrości" na temat silników:

"będzie coraz więcej fuckupów w wykonaniu VAG[...], kwestia czasu już czekają w kolejce 1,2 tsi "

a chwilę później okazuje się, że swoich "przypuszczeń" nie jesteś w stanie poprzeć ani wiedzą, ani doświadczeniem i jedyne na co Cię stać, to obrażanie mnie.

jeśli masz coś merytorycznego do napisania, to napisz - ja chętnie czytam, jeśli ktoś mądrze pisze ok.gif ale jak wpadłeś tu po to, żeby psuć atmosferę i puszczać brzydkie bąki, to wyjdź.

żenua smirk.gif

Napisano

> w najbliższym czasie wrzucę zdjęcie takiego 1,4 z podwójnym doładowaniem bo mam zamówiony i jest w

> drodze kpl. silnik. Objaw był taki że auto szarpało skrzynią dsg aż w końcu zaniemogło na 1

> cylindrze

teraz pytanie czy to gwarancja, ]jak tak to mysle, ze przy zamowieniu kpl. silnika masz ku temu dobre podstawy typu zrezana gladz cylindrowa plus uszkodzenia mechanicze glowicy.

Mialem dwa takie przypadki i w obydwu wystarczylo wymienic tylko jeden tłok. Oczywiscie w obu motorach mialo to miejsce na pierwszym cylindrze

Napisano

> teraz pytanie czy to gwarancja, ]jak tak to mysle, ze przy zamowieniu kpl. silnika masz ku temu

> dobre podstawy typu zrezana gladz cylindrowa plus uszkodzenia mechanicze glowicy.

> Mialem dwa takie przypadki i w obydwu wystarczylo wymienic tylko jeden tłok. Oczywiscie w obu

> motorach mialo to miejsce na pierwszym cylindrze

czy wiadomo, dlaczego to jest akurat pierwszy cylinder?

Napisano

> czy wiadomo, dlaczego to jest akurat pierwszy cylinder?

byc moze jest to czyms uwarunkowane, ale nic mi na ten temat nie wiadomo

podobnie bylo w silnikach 1.9 TDI BXE jak sie korby urywaly to tez dzialo sie to przewaznie na 3 cyl

Napisano

> byc moze jest to czyms uwarunkowane, ale nic mi na ten temat nie wiadomo

bardzo mnie to ciekawi, bo faktycznie jak już się słyszy o tym problemie, to zawsze jest pierwszy cylinder... smile.gif

PS masz może jakąś szerszą wiedzę na temat awaryjności 1.8TSI?

Napisano

> bardzo mnie to ciekawi, bo faktycznie jak już się słyszy o problemie, to zawsze jest pierwszy

> cylinder...

> PS masz może jakąś szerszą wiedzę na temat awaryjności 1.8TSI?

nic szczególnie wielkiego, klapy w kolektorze ssącym i wtyczki na przepustnicy, poza tym świetny motor

Napisano

> teraz pytanie czy to gwarancja, ]jak tak to mysle, ze przy zamowieniu kpl. silnika masz ku temu

> dobre podstawy typu zrezana gladz cylindrowa plus uszkodzenia mechanicze glowicy.

> Mialem dwa takie przypadki i w obydwu wystarczylo wymienic tylko jeden tłok. Oczywiscie w obu

> motorach mialo to miejsce na pierwszym cylindrze

silnik jest na tyle mocno uszkodzony (blok, głowica) że trzeba wymienic kpl. jednostkę

Napisano

> silnik jest na tyle mocno uszkodzony (blok, głowica) że trzeba wymienic kpl. jednostkę

A ja mam do Ciebie pytanko.

Skoro preacujesz w ASO i masz kontakt z tymi silnikami to mozesz mi powiedziec z jakim najwiekszym przebiegiem widziales 1.4 tsi (122km) i jak z awariami tego silnika?

Z gory wielkie dziekie

Napisano

> byc moze jest to czyms uwarunkowane, ale nic mi na ten temat nie wiadomo

> podobnie bylo w silnikach 1.9 TDI BXE jak sie korby urywaly to tez dzialo sie to przewaznie na 3

> cyl

Podłącze się do Twojego wątku. Czy jest jakaś konkretna przyczyna dlaczego tak się działo/dzieje z 1.9 TDI BXE ?

Znalazłem jakieś lakoniczne informacje na temat tych awarii ale niestety żadnych konkretów. frown.gif

Napisano

> Podłącze się do Twojego wątku. Czy jest jakaś konkretna przyczyna dlaczego tak się działo/dzieje z

> 1.9 TDI BXE ?

> Znalazłem jakieś lakoniczne informacje na temat tych awarii ale niestety żadnych konkretów.

no moze nikt sie nie obrazi za lekkiego offtopa wink.gif

ale do konca sam nie wiem co moze byc przyczyna, mamy takie gdybania, ze mogla pasc pompka i lac do oporu, bo denko tłoka bylo niezle 'wymyte' tak samo jak gora komory spalania

Napisano

znalazłem dziś parę ciekawych informacji o 1,2tsi, te najciekawsze powtarzające się przypadki:

- świecąca kontrolka silnika, brak mocy, nierówna praca brak możliwości uruchomienia - pogryzione przewody gumowe przez gryzonia

- silnik pracuje nierówno na biegu jałowy, czasami gaśnie, rozpoznane nieregularne zapłony - oprogramowanie sterownika silnika

-brzęczenie trzaski, grzechotanie z silnika przy niskich obrotach i podczas przyśpieszania - zawór obejściowy turbo, luzy

- silnik wydaje wewnętrzne metaliczne odgłosy, świeci się ciśnienie oleju, w silniku tworzy się szlam olejowy, nagar na głowicy i tłokach, gdy występują wyżej opisane objawy należy sprawdzić: układ rozrządu z łożyskami, zawory, elementy wspierające, panewki, układ korbowo-tłokowy, tłoki, pierścienie, pompę oleju ze smogiem, NIE zaleca się stosowania preparatów wew. czyszczenia silnika

Jak na nowy silnik sporo już tego się uzbierało

Napisano

> tylko sugeruję, żebyś się najpierw zapoznał z podstawami jego budowy...

1,4 tsi z podwójnym doładowaniem i jego ciekawe przypadki z życia:

- brak ciśnienia sprężania na 1 cylindrze, pękające tłoki i zużywające się bardzo szybko pierścienie, płaszcz tłoka, panewki stopy korbowodu (wyczuwalne duże wyżłobienia i przesunięcia materiału), gładź cylindra z wyżłobieniami większymi niż 4 cm

- nierówna praca, nieregularne cykle spalania, świeci się kontrolka silnika - problemy z wydajnością wtryskiwaczy z okresu produkcji 2599-3309

- nierówna praca, świeci się kontrolka: błędy z synchronizacji lub poza zakresem czujników G40 i G28 (położenie wałka/wału korbowego), usterki z zaworów regulacji ciśnienia paliwa i obejścia turbo, występujące w samochodach z przebiegiem powyżej 20000km - rozwiązaniem problemu jest wymiana łańcucha rozrządu który się rozciągnął

nie bardzo wiadomo czy się śmiać czy płakać

Napisano

nie znam się na tych silniakch, ale tu się chyba zapędziłeś

Quote:

znalazłem dziś parę ciekawych informacji o 1,2tsi, te najciekawsze
powtarzające
się przypadki:

- świecąca kontrolka silnika, brak mocy, nierówna praca brak możliwości uruchomienia -
pogryzione przewody gumowe przez gryzonia

rotfl.gifzlosnik.gif

Napisano

> auto ma około rok, 30000km przelotu i dziurę w tłoku, pracuje, na bieżąco mam dostęp do tpi w elsie

> i uwag szanownych klientów odnośnie produktu

No i gitara! ok.gif

To powiedz mi miły człowieku, który z silników ma szansę najmniej mnie angryfire.gif

1.8 TSI + DSG 7 bieg.

2.0 CR TDI + DSG 6 bieg.

I jak ma się te 6 birg. to 7 bieg.

Jeśli masz jakąkolwiek wiedzę na temat DSG i jej awaryjności to napisz proszę, bo większość z nach "gdyba", a "gufno" wie!

A i jeszcze czy już coś ciekawego na temat 1.6 TDI CR 105KM ?

Napisano

> No i gitara!

> To powiedz mi miły człowieku, który z silników ma szansę najmniej mnie

> 1.8 TSI + DSG 7 bieg.

> 2.0 CR TDI + DSG 6 bieg.

> I jak ma się te 6 birg. to 7 bieg.

> Jeśli masz jakąkolwiek wiedzę na temat DSG i jej awaryjności to napisz proszę, bo większość z nach

> "gdyba", a "gufno" wie!

> A i jeszcze czy już coś ciekawego na temat 1.6 TDI CR 105KM ?

Jak narazie spotkałem się z optymalizacją oprogramowania skrzyń DSG, natomiast co do 6 biegowych zdarzały się wymiany mechatroniki (zestaw zaworów sterujący sprzęgłami i zmianą biegów). Do 1,6 TDI narazie spotkałem tylko fleshe sterownika silnika. Co do gryzoniów to często się zdarza temat pogryzionych przewodów gumowych (podciśnienia, chłodzenie), które są widocznie smaczne.

Napisano

> nie znam się na tych silniakch, ale tu się chyba zapędziłeś

> Quote:

> znalazłem dziś parę ciekawych informacji o 1,2tsi, te najciekawsze powtarzające się przypadki:

> - świecąca kontrolka silnika, brak mocy, nierówna praca brak możliwości uruchomienia - pogryzione

> przewody gumowe przez gryzonia

sie nie smiej - dwa auta: polo i roomster do mnie trafily ze zjedzonymi przewodami zlosnik.gif

Napisano

> sie nie smiej - dwa auta: polo i roomster do mnie trafily ze zjedzonymi przewodami

u mnie też kilka pogryzionych aut było jak u kolegi Konrado: leony, octavie, touaregi, ibizy, passaty

Napisano

> u mnie też kilka pogryzionych aut było jak u kolegi Konrado: leony, octavie, touaregi, ibizy,

> passaty

uogolniajac sie do reszty samochodow to napewno bylo tego wiecej, z reszta sam wiesz w TPI temat 'uszkodzenia powstale przez gryzonie' pojawia sie dość czesto we wszystklich modelach , ja wczesniej na uwadze mialem 1.2TSI wink.gif

Napisano

Chłopaki, gryzoń wlezie niezależnie od tego czy przewody są dla niego bardziej lub mniej dostępne, wyżej czy niżej. Żeby to była jakaś prawidłowość to przewody musiałyby być z czekolady i posypywane musli food.gifkrolik.gifzlosnik2.gif.

IMHO po prostu takie przypadki są w VAG odnotowywane i stąd wrażenie, że jest tego sporo. Pewnie w innych też jest. W każdym razie nie jest to problem VW a już na pewno nie tylko 1.2 TSI

Zresztą nie zestawiajmy dziury w tłoku z pogryzionymi przewodami, bo to drugie to problem marginalny wazniak.gif

Napisano

> u mnie też kilka pogryzionych aut było jak u kolegi Konrado: leony, octavie, touaregi, ibizy,

> passaty

ale to to przecież nie jest wada silnika - a to jest przecież tutaj tematem..

Napisano

> Jak na nowy silnik sporo już tego się uzbierało

No to tak:

- jeden z moich ludzi dostał 1,2 TSI i trochę już jeździ - póki co bezawaryjnie. Silnik jak na 1,2 pięknie idzie od dołu i nie ustępuje bardzo 1,4 TSI 122 KM.

- 1,4 TSI 160 KM kupiłem ojcu w kwietniu zeszłego roku i przez 20 kkm nic się nie stało.

Tyle ze źródła polskiej dystrybucji tych aut. Nie słyszałem o większych problemach tych silników. Zobaczymy co za parę lat.

• 9 miesięcy później...
Napisano

> znalazłem dziś parę ciekawych informacji o 1,2tsi,

Dorzucę swoje, z życia:

- terkotanie przy rozruchu i na wolnych obrotach - wymiana łańcucha rozrządu z napinaczem, ok 20 kkm

- błąd EPC i check - wymiana turbosprężarki - ok. 25 kkm.

• 3 tygodnie później...
Napisano

> 1,4 tsi z podwójnym doładowaniem i jego ciekawe przypadki z życia:

> - brak ciśnienia sprężania na 1 cylindrze, pękające tłoki i zużywające się bardzo szybko

> pierścienie, płaszcz tłoka, panewki stopy korbowodu (wyczuwalne duże wyżłobienia i

> przesunięcia materiału), gładź cylindra z wyżłobieniami większymi niż 4 cm

> - nierówna praca, nieregularne cykle spalania, świeci się kontrolka silnika - problemy z

> wydajnością wtryskiwaczy z okresu produkcji 2599-3309

> - nierówna praca, świeci się kontrolka: błędy z synchronizacji lub poza zakresem czujników G40 i

> G28 (położenie wałka/wału korbowego), usterki z zaworów regulacji ciśnienia paliwa i obejścia

> turbo, występujące w samochodach z przebiegiem powyżej 20000km - rozwiązaniem problemu jest

> wymiana łańcucha rozrządu który się rozciągnął

> nie bardzo wiadomo czy się śmiać czy płakać

mam 27kkm i na razie niczego takiego nie mialem. moze mi sie akurat pofarcilo, ale wole nie zapeszac. mimo wszystko powiem, ze to co napisales o 1.2 tsi na temat brzeczenia zimnego silnika to to mam. tylko do momentu jak sie rozgrzeje. normalne jest to, ze pompa wody piszczy od 2600 jak sie pedal w podloge wcisnie. vw mowia, ze tttm zlosnik.gif ze wzgledu na konstrukcje pompy wody... ale kiedys mnie to wku... 16 X pierwszy przeglad mam i zobaczymy co jest pięć.

• 2 tygodnie później...
Napisano

> znalazłem dziś parę ciekawych informacji o 1,2tsi, te najciekawsze powtarzające się przypadki:

> - świecąca kontrolka silnika, brak mocy, nierówna praca brak możliwości uruchomienia - pogryzione

> przewody gumowe przez gryzonia

> - silnik pracuje nierówno na biegu jałowy, czasami gaśnie, rozpoznane nieregularne zapłony -

> oprogramowanie sterownika silnika

> -brzęczenie trzaski, grzechotanie z silnika przy niskich obrotach i podczas przyśpieszania - zawór

> obejściowy turbo, luzy

> - silnik wydaje wewnętrzne metaliczne odgłosy, świeci się ciśnienie oleju, w silniku tworzy się

> szlam olejowy, nagar na głowicy i tłokach, gdy występują wyżej opisane objawy należy

> sprawdzić: układ rozrządu z łożyskami, zawory, elementy wspierające, panewki, układ

> korbowo-tłokowy, tłoki, pierścienie, pompę oleju ze smogiem, NIE zaleca się stosowania

> preparatów wew. czyszczenia silnika

> Jak na nowy silnik sporo już tego się uzbierało

Tak szczególnie te gryzonie podobno służą do napędzania pompy i jak uciekną to żrą te kable jak cholera. Np wadą niektórych fiatów jest wypadkowość a innych marek nadmierny przebieg. Cóż producenci na psy schodzą:(((

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.