Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Użyszkodnicy TSI ( turbo+kompresor )

Featured Replies

Napisano

> W Autoszmacie jest test Golfa 1.4 TSI 160KM na dystansie 100kkm.

> Z silnika nic nie wypadło

To jest właśnie podejrzane. Ani nic nie piszą o piszczącej pompie, ani też silnik się nie posypał... dziwne.

Napisano

> To jest właśnie podejrzane. Ani nic nie piszą o piszczącej pompie, ani też silnik się nie

> posypał... dziwne.

i tłoki nie spuchły.

bardzo dziwne.

Napisano

> i tłoki nie spuchły.

> bardzo dziwne.

Pewnikiem jakaś manipulacja. old.gif

Napisano

> Dokładnie, ten silnik nie ma prawa bytu, nie mógł tyle przejchać

Za dużo osób ma z nim problemy. Jak swego czasu zrobiłem ankietę na pewnym portalu ,to wyszło że prawie połowa użytkowników którzy wzięli udział w ankiecie miała jakieś problemy z tym silnikiem. Z wersją słabą praktycznie nikt nie miał jakichkolwiek problemów.

Napisano

> Też tak uważam!

Pewnikiem były ze trzy remonty po drodze!* old.gif

* sprawdź czy nie Fiat, - w przypadku Fiata w/w zwie się wymiana eksploatacyjna zlosnik.gif

Napisano

> Za dużo osób ma z nim problemy. Jak swego czasu zrobiłem ankietę na pewnym portalu ,to wyszło że

> prawie połowa użytkowników którzy wzięli udział w ankiecie miała jakieś problemy z tym

> silnikiem. Z wersją słabą praktycznie nikt nie miał jakichkolwiek problemów.

Ilu brało udział? zlosnik.gif

Napisano

W tygodniu byłem u znajomka z ASO VW. Byłem chyba w czwartek. Więc do czwartku wymienili 12 napinaczy z łańcuchami wink.gif

I prosze na litość boską, nie mów że się nic nie dzieje hehe.gif

Napisano

> W tygodniu byłem u znajomka z ASO VW. Byłem chyba w czwartek. Więc do czwartku wymienili 12

> napinaczy z łańcuchami

> I prosze na litość boską, nie mów że się nic nie dzieje

Czysta eksploatacja grinser006.gif

Napisano

> W tygodniu byłem u znajomka z ASO VW. Byłem chyba w czwartek. Więc do czwartku wymienili 12

> napinaczy z łańcuchami

W których dokładnie silnikach i z jakich lat? Możesz się tego dowiedzieć? Byłbym wdzięczny.

Jaki olej lejecie do swoich TSI i co ile robicie przeglądy? Mi na ostatnim przeglądzie zalali Mobilem 3000 XE Super, o normie 502.00 i zastanawiam się czy to mimo wszystko nie jest za słaby olej dla tego silnika...

Napisano

> Jaki olej lejecie do swoich TSI i co ile robicie przeglądy?

Taki jaki wleją w ASO. Przeglądy co 15kkm.

mar00ha

Napisano

> Taki jaki wleją w ASO. Przeglądy co 15kkm.

A nie wiesz jaki masz wlany?

Napisano

> Taki jaki wleją w ASO. Przeglądy co 15kkm.

> mar00ha

A w ASO i w instrukcji masz ze przeglad do 30kkm - komp sam pokazuje kiedy masz jechac na wymiane oleju smile.gif

Napisano

> A w ASO i w instrukcji masz ze przeglad do 30kkm - komp sam pokazuje kiedy masz jechac na wymiane

> oleju

To źle instrukcję chyba przeczytał. Jest możliwości albo co 15 tyś km, albo na zasadzie zmiennego okresu, który niby może wynosić do 30tys km.

Napisano

> A nie wiesz jaki masz wlany?

Aktualnie Castrol Magnatec, AFAIR. Nie przywiązuję do tego wagi - od tego jest ASO, żeby wiedziało co wlewać.

mar00ha

Napisano

> A w ASO i w instrukcji masz ze przeglad do 30kkm - komp sam pokazuje kiedy masz jechac na wymiane oleju

Napisałem co 15k km, bo tak jeżdżę na wymiany oleju. A czy to przegląd olejowy, czy pełny, to juz mi wszystko jedno. I tak trzeba jechać. Nie stosuję zmiennych okresów międzyprzeglądowych.

mar00ha

Napisano

> To źle instrukcję chyba przeczytał. Jest możliwości albo co 15 tyś km, albo na zasadzie zmiennego

> okresu, który niby może wynosić do 30tys km.

jest mozliwosc przestawienia komputera na 15kkm, tylko po co? placic za cos, jak i tak sie samemu mniej wiecej wie kiedy wymieniac.

a co do oleju, to ASiO leje Castrole albo Mobile(bynajmiej jest taka opcja we Wro)

Napisano

> A w ASO i w instrukcji masz ze przeglad do 30kkm - komp sam pokazuje kiedy masz jechac na wymiane

> oleju

30kkm masz jesli korzystasz z przeglądów long life. Ja na ten przykład wolę co 15kkm i nie mieć long life.

Napisano

> jest mozliwosc przestawienia komputera na 15kkm, tylko po co? placic za cos, jak i tak sie samemu

> mniej wiecej wie kiedy wymieniac.

> a co do oleju, to ASiO leje Castrole albo Mobile(bynajmiej jest taka opcja we Wro)

shell leje moje aso smile.gif

Napisano

> 30kkm masz jesli korzystasz z przeglądów long life. Ja na ten przykład wolę co 15kkm i nie mieć

> long life.

No wlasnie jest long life i niby max 30kkm, jak narazie jest 25kkm a lampka od serwisu jeszcze sie nie zapalila grinser006.gif

Co do oleju to tez u staruszka silnik w ASO zalany byl olejem shell'a a teraz kupilem mu taki wynalazek:

http://sklep.abc-filter.pl/images/SYSPOWER%205W%20-%2030_MALE.jpg

Zobaczymy czy skodzina bedzie zadowolona zlosnik.gif

Napisano

Jak lubisz wozić syf w silniku i szkoda CI dodatkowych 200zł raz na 15tyś km, to Twój wybór.

Napisano

> Jak lubisz wozić syf w silniku i szkoda CI dodatkowych 200zł raz na 15tyś km, to Twój wybór.

kazdy robi jak uwaza.

ojciec np jezdzi na motulu i nie slysze zeby cos mowil

Napisano

> Jak lubisz wozić syf w silniku i szkoda CI dodatkowych 200zł raz na 15tyś km, to Twój wybór.

Nie ja tylko moj tato, jak pisalem auto jest staruszka a ja smigam starym sprawdzonym tdi i olejum zmieniam co 10-12kkm zlosnik.gif

Co do motula, wczesniej lalem do wszystkiego i polecalem kazdemu az raz sie przejechalem na nim i juz wiecej go nie kupie czerwona.gif wole za taka sama kase kupic valvoline i miec pewnosc ze oryginalny a nie jakis szmelc oink.gif

Po przejsciu z motula 8100+ na valvoline 5w40 maxlife zuzycie oleju spadlo do zera a silnik ciszej pracuje zarowno zimny i cieply biglaugh.gif

pozdro 20.GIF

Napisano

Wymiana oleju co 20kkm i więcej to jakieś nieporozumienie. I nie chodzi tutaj konkretnie o silnik o którym mówimy ale ogólnie.

Wracając do pytania jednego z was, W większości zmieniają łańcuchy w tych najsłabszych wersjach bo ich najwięcej się sprzedało. A na koniec hit: rocznik nie ma znaczenia icon_eek.gif

Napisano

> Wymiana oleju co 20kkm i więcej to jakieś nieporozumienie. I nie chodzi tutaj konkretnie o silnik o

> którym mówimy ale ogólnie.

W Ducato zmieniam co 45kkm wg. książki waytogo.gif

Napisano

> W Ducato zmieniam co 45kkm wg. książki

Ale lejesz olej zwykły czy do ciężarówek???

Napisano

> napinaczy z łańcuchami

> I prosze na litość boską, nie mów że się nic nie dzieje

Był "większy" problem z napinaczami w 1.8 TSI

na ocavia-forum.de, naszej OCP są przypadki przeskoczenia łańcucha i ...

Chociaż kolega z pracy ma w Supierd2 ten niby słabszy napinacz i póki co nie narzeka - pali i jeździ. Był na 2 przeglądzie - to podobno mieli mu sprawdzać stan tego napinacza czy do wymiany czy nie... Nie wymienili.

Napisano

> Ale lejesz olej zwykły czy do ciężarówek???

Co to znaczy "do ciężarówek" ??

Lany jest tak ja w książce, 5W40 acea b4 chyba! i tyle.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Własnie Tiguan 1,4TSI wyladował w ASO, telepało silnikiem, dzwięk jak z diesla, ASO przy wczesniejszym zgłoszeniu problemu twierdziło, że to sprawa paliwa. Teraz sa bladzi.... czekamy na wyniki ekspertyzy.

Ktoś ma pomysł? Pewnie łańcuch rozrządu powiedział papa. Auto juz po gwarancji ale zawsze serwisowane od nowości w jednym ASO.

Jest nadzieja że nie będzie to kosztowało połowy wartości bydlęcia?

Napisano

> Jest nadzieja że nie będzie to kosztowało połowy wartości bydlęcia?

Pewnie nie pali któryś cylinder. Albo, jeżeli macie szczęście, cewka zapłonowa, albo koniec z kompresją w cylindrze...

mar00ha

Napisano

> Własnie Tiguan 1,4TSI wyladował w ASO, telepało silnikiem, dzwięk jak z diesla,

Cewka, wypalony tłok, rozrząd. W tej kolejności raczej grinser006.gif

W każdym bądź razie daj znać jak już będzie po oględzinach ok.gif

Napisano

Wuj kupował w 2007 roku Tiguana i pytał mnie o radę. Powiedziałem, że ten silnik to mega wypas,prawdziwa perełka, tylko spalanie będzie miał wyraźnie wyższe niż w dieslu (2.0 140KM). Na całe szczęście skłonił się ku dieslowi i nie mam teraz wyrzutów sumienia zlosnik.gif.

Napisano

Stawiam na cewkę. Ale daj znac koniecznie jak już będzie diagnoza waytogo.gif

Napisano

Nadal nic nie wiadomo. Moze po świetach bedę mógł cos napisać.

Napisano

> Nadal nic nie wiadomo. Moze po świetach bedę mógł cos napisać.

Tzn auto stoi w serwisie i nie potrafią go zdiagnozować???

Napisano

> Tzn auto stoi w serwisie i nie potrafią go zdiagnozować???

Rozrząd.

14 dni trzeba czekać na części bo nie ma w Polsce , silnik podobno nie dostał, jest ok ale 100% pewności bedzie jak założą nowy łańcuch.

Napisano

> Rozrząd.

> 14 dni trzeba czekać na części bo nie ma w Polsce , silnik podobno nie dostał, jest ok ale 100%

> pewności bedzie jak założą nowy łańcuch.

Noo jak kulał to ja wątpię że któregoś z zaworków nie trzasnęło. Zamontują będzie widać.

Naprawa na gwarancji???

Napisano

> Rozrząd.

> 14 dni trzeba czekać na części bo nie ma w Polsce

A jaki przebieg ma auto? Ja mam u siebie (TSI 122KM) 64tys km i potrafi czasem przy starcie zaklekotać, zastanawiam się nad wymianą łańcucha.

Napisano

> Noo jak kulał to ja wątpię że któregoś z zaworków nie trzasnęło. Zamontują będzie widać.

> Naprawa na gwarancji???

Nie ale serwis w związku z zakupem u nich i serwisowaniem kilku aut zaproponował partycypowanie w kosztach w dość znacznym stopniu.

Napisano

> A jaki przebieg ma auto? Ja mam u siebie (TSI 122KM) 64tys km i potrafi czasem przy starcie

> zaklekotać, zastanawiam się nad wymianą łańcucha.

Aktualny przebieg to około 60tys.

Napisano

> A jaki przebieg ma auto? Ja mam u siebie (TSI 122KM) 64tys km i potrafi czasem przy starcie

> zaklekotać, zastanawiam się nad wymianą łańcucha.

Będziesz miał prawdopodobnie kolego wariator na walku rozrządu do wymiany.

Jak masz gwarancje to jedz do aso, oni na pewno znają ten problem z TPI.

Napisano

> Będziesz miał prawdopodobnie kolego wariator na walku rozrządu do wymiany.

> Jak masz gwarancje to jedz do aso, oni na pewno znają ten problem z TPI.

Gwarancja wygasła niecały rok temu więc za każdą naprawę trzeba bulić. Na alledrogo znalazłem niedawno zestaw łańcuch + prowadnice + napinacz za niecałe 500zł. Fabrycznie nowe, sprzedawało to MAGRO z Rybnika a więc ASO. A za wariator ile sobie krzyczą? No i do tego robocizna ile może kosztować?

Napisano

> Gwarancja wygasła niecały rok temu więc za każdą naprawę trzeba bulić. Na alledrogo znalazłem

> niedawno zestaw łańcuch + prowadnice + napinacz za niecałe 500zł. Fabrycznie nowe, sprzedawało

> to MAGRO z Rybnika a więc ASO. A za wariator ile sobie krzyczą? No i do tego robocizna ile

> może kosztować?

nie pamiętam ceny wariatora, ale tobie raczej radze pierw żebyś dobrze zdiagnozować problem przed wymiana części w ciemno

Napisano

> tobie raczej radze pierw żebyś dobrze zdiagnozować problem przed

> wymiana części w ciemno

Racja, problem w tym, że klekotanie nie występuje przy każdym odpaleniu silnika. Boje się tylko, że jak będę z tym jeździł i czekał aż się nasili to w końcu łańcuch mi przeskoczy i silnik powie papa.

Napisano

> Racja, problem w tym, że klekotanie nie występuje przy każdym odpaleniu silnika. Boje się tylko, że

> jak będę z tym jeździł i czekał aż się nasili to w końcu łańcuch mi przeskoczy i silnik powie

> papa.

a powiedz mi, czy to jest slyszalne po nocy podczas pierwszego odpalenia ?

Napisano

> a powiedz mi, czy to jest slyszalne po nocy podczas pierwszego odpalenia ?

Tak, z tym że określiłbym to raczej jako "warknięcie" niż ciągły klekot. Trwa to z 2 sekundy i sie uspokaja. Poniżej filmik, który nagrałem jakiś czas temu:

Natomiast ze 3 razy mi się zdarzyło, że zaklekotał po 1-2 godzinnym postoju. I to zaklekotał porządnie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.