Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra [H] 1.9 cdti dylematy zakupowe :)

Featured Replies

Napisano

Powolutku przymierzając się do zmiany autka zastanawiam się nad astrą H, no i przypadkiem ostatnio wyhaczyłem taką astrę w komisie dilerskim.

Rocznik 2007 motor 1.9 cdti 150 KM, przebieg 88000 km

Czy możecie mi mniej więcej powiedzieć czego mogę się spodziewać po takim aucie z takim przebiegiem - jasne, jest że szklanej kuli nie macie i auto po prostu trzeba dokładnie obejrzeć ale czy są znane jakieś ogólne bolączki ogólnie auta, silnika, czy przy tym przebiegu można się spodziewać jakichś standardowych usterek?

Za autko (wersja chyba cosmo) krzyczą sobie 42 kpln więc chyba sporo ale powiem szczerze, że się w cenach rynkowych nie orientuję.

Pomóżcie bo chciałbym powrócić do grona astrowiczów biglaugh.gif

Napisano

Silnik to fiatowskie JTD/multijet bardzo trwały silnik, o nim można wypowiadać się w samych superlatywach. Zresztą o czymś to świadczy opel nie umiał zrobić dobrego diesla to bierze od fiata zresztą nie tylko opel. Sam myślę o astrze H za rok, połączenie dobrej blacharki z włoskim silnikiem to będzie jak dla mnie strzał w dziesiątkę.

Napisano

> Powolutku przymierzając się do zmiany autka zastanawiam się nad astrą H, no i przypadkiem ostatnio

> wyhaczyłem taką astrę w komisie dilerskim.

> Rocznik 2007 motor 1.9 cdti 150 KM, przebieg 88000 km

W 150 konnych problemem były padające klapy wirowe. W 2007 była poprawka fabryczna ale nie wiadomo czy ta Astra już jest z ulepszoną wersją klap. W serwisie naprawa ponad tysiaka ale można już dostać regenerowane lepsze niż fabryczne za jakieś 4 stówki.

Problemem też była wypalająca się kostka 3 wtryskiwacza i też ok 2006/2007 roku to zmieniono. Auto po zmianie ma niebieskie wtyczki. Przed zmianą były żółte.

Warto wspomnieć o kole dwumasowym. Może być tak że już padło i było zmienione a może padnie za 50 tyś. To loteria uzależniona od stylu jazdy poprzedniego kierowcy. Naprawa to 3-4 tyś. Warto wiec wziąć na jazde próbną jakiegoś mechanika.

Możesz zrobić mały myk i wypedałować błędy.

Robisz to tak:

1) Nacisnąć do końca pedał hamulca i gazu,

2) Trzymając wciśnięte oba pedały, włączyć zapłon tak by zapaliły się kontrolki, ale nie uruchamiać silnika.

Na liczniku kilometrów wyświetli się napis ECN wraz z kodem błędu. Pierwsze 4 cyfry oznaczają kod błędu natomiast 2 pozostałe jego wartość.

Jeżeli wyświetli się ECN 0000000 lub nic sie nie wyświetli to znaczy, że błędów nie ma.

Choć z drugiej strony w komisie dealerskim napeano zadbali o wyczyszczenie błedów.

Sprawdż przebieg w liczniku i ECU. Na moje oko powinien się różnic co najmniej o 300 km. Mi przy przebiegu 120 kkm różni sie ponad 500 i tak ma być. Brak różnic świadczy o korekcie przebiegu.

Jeśli to wersja na Polskę to może jesteś szczęśliwcem i auto nie ma DPFa

Do sprawdzenia na naklejce z VIN na słupku pasażera. Liczba 1,4 w kwadraciku to brak DPF. 0,5 to DPF jest.

Często też padają EGRy. Ja mam już trzeci.

Napisano

> Jeśli to wersja na Polskę to może jesteś szczęśliwcem i auto nie ma DPFa

jakby było można wywalić.

> Często też padają EGRy. Ja mam już trzeci.

też można wywalić, szkoda pchać syfu do kolektora ssącego.

Napisano

> jakby było można wywalić.

Pomysl niezły

> też można wywalić, szkoda pchać syfu do kolektora ssącego.

Brak egr pozornie podnosi moc i moment , ale na dłuższą mete przy wyłcząnym (ograniczonym) egr spada spalanie i jest mniejsza temperatura spalin przy tloku9 mniejsze prawdopodobienstwo padnięcia UPG i nowych kosztów. Ja tak zrobiłem i niestety UPG padła i nie mały wydatek. Teraz zgr ma nastawy fabryczne i nie mam zamiaru go ograniczac .Pzdr

Napisano

> Pomysl niezły

> Brak egr pozornie podnosi moc i moment , ale na dłuższą mete przy wyłcząnym (ograniczonym) egr

> spada spalanie i jest mniejsza temperatura spalin przy tloku9 mniejsze prawdopodobienstwo

> padnięcia UPG i nowych kosztów. Ja tak zrobiłem i niestety UPG padła i nie mały wydatek. Teraz

> zgr ma nastawy fabryczne i nie mam zamiaru go ograniczac .Pzdr

na99,9% to nie była wina EGR, egr powinno się także wyciąć z softu żeby było profi. Zrobiłem 60tyś z wyciętym EGR coś na ten temat powie Ci kolega Cinek_ specjalista od tych silników i osoba która je modyfikuje na pewno wie więcej niż aso

Napisano

JA piszę w kontakscie ogółu wycinania egr w dieslu.Śą spece co potrafią cuda . ale to nie tylko soft silnika.

Napisano

> połączenie dobrej blacharki z

> włoskim silnikiem to będzie jak dla mnie strzał w dziesiątkę.

Silniik ok za wiele zlego nie slyszalem o nim waytogo.gif ale blacharka az taka super nie jest .... juz byl tu watek jak to H rdzewieje ... sam mam ze 2 ogniska rdzy w aucie z X.2006 icon_rolleyes.gif

Napisano

Zadzwoń do GM Polska na nr 22 606-16-49, pod podanym numerem telefonu można sprawdzić podając VIN :

- WSZYSTKIE NAPRAWY GWARANCYJNE JAKIE MIAŁO AUTO

- STAN LICZNIKA PRZY JAKICH TE NAPRAWY BYŁY DOKONANE

- ZA JAKA KWOTĘ ZOSTAŁA WYKONANA OPERACJA

ważne: warunkiem otrzymania powyższych informacji jest to ,że auto musi mieć jakieś naprawy gwarancyjne w ASO, rzadko się zdarza ,żeby takowych nie miało wystarczy jedna naprawa aby orientacyjnie sprawdzić stan licznika.

Na podstawie tej informacji być może zweryfikujesz przebieg.

Napisano
  • Autor

Dzięki wszystkim za cenne wskazówki - jutro idę ze szwagrem bliżej się przyglądnąć padalcowi zlosnik.gif

Zdam relację z oględzin ok.gif

Napisano

> Zadzwoń do GM Polska na nr 22 606-16-49, pod podanym numerem telefonu można sprawdzić podając VIN

> :

> - WSZYSTKIE NAPRAWY GWARANCYJNE JAKIE MIAŁO AUTO

> - STAN LICZNIKA PRZY JAKICH TE NAPRAWY BYŁY DOKONANE

> - ZA JAKA KWOTĘ ZOSTAŁA WYKONANA OPERACJA

> ważne: warunkiem otrzymania powyższych informacji jest to ,że auto musi mieć jakieś naprawy

> gwarancyjne w ASO, rzadko się zdarza ,żeby takowych nie miało wystarczy jedna naprawa aby

> orientacyjnie sprawdzić stan licznika.

Potwierdzam w całej rozciągłości

To bardzo wiarygodne rozwiazanie określające przebieg.

Jest tylko jedno ale. Nie zawsze działa. W zaszłym roku 3 razy jakaś panienka wysyłała mnie na drzewo informując że nie udzielają takiej informacji. Musiałem załatwiać przez ASO angryfire.gif

Jeden raz sie udało bo trafiłem na faceta i nie robił problemów. Ale akurat auta nie było w bazie danych sciana.gif Też myślałem że mnie gość zlewa i sprawdziłem przez ASO. Gość mówił prawde

Jedyne 2 naprawy w ASO oprócz przeglądow były robione po gwarancji ale o tym dowiedziałem się w chwili kupna przeglądając papiery.

Nie mniej jednak dzieki tej bazie danych ustrzegłem się od kupna kilku padalców w tym jednej 100% bezwypadkowej ładnie utrzymanej ale niestety popowodziowej włoszczyzny skręconej z 240-250 kkm na 79 kkm.

Napisano

> Jest tylko jedno ale. Nie zawsze działa. W zaszłym roku 3 razy jakaś panienka wysyłała mnie na

> drzewo informując że nie udzielają takiej informacji.

Ja tam przy różnych okazjach (auta dla kumpli, siostry itp) dzwoniłem w sumie z 15 razy. Nigdy nie odesłano mnie z kwitkiem.

Napisano

> Ja tam przy różnych okazjach (auta dla kumpli, siostry itp) dzwoniłem w sumie z 15 razy. Nigdy nie

> odesłano mnie z kwitkiem.

Mnie zesłano na drzewo 2 razy. Ale korzystam z niemieckich ASO i tam nie ma raczej problemów, choć można dowiedzieć się o pojazdach zassanych zza Odry.

Napisano

> Mnie zesłano na drzewo 2 razy.

Mnie zawsze udzielano informacji o naprawach serwisowych i przebiegach - tylko, że ja nidgy nie trafiłem na żadną panienkę

Napisano

ja też dzwoniłem i odebrała panna co ma chyba aparat na zębach, albo szczękościsk -coś mi tam tłumaczyła ale nic nie zrozumiałem, rozłaczyłem się i pozdrowiłem żeby nie było draki że nie kumam co do mnie mówi. oink.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano

> Do sprawdzenia na naklejce z VIN na słupku pasażera. Liczba 1,4 w kwadraciku to brak DPF. 0,5 to

> DPF jest.

A co oznacza liczba 1.2?

Napisano

> A co oznacza liczba 1.2?

Współczynnik emisji.

Napisano

> Powolutku przymierzając się do zmiany autka zastanawiam się nad astrą H, no i przypadkiem ostatnio

> wyhaczyłem taką astrę w komisie dilerskim.

> Rocznik 2007 motor 1.9 cdti 150 KM, przebieg 88000 km

> Czy możecie mi mniej więcej powiedzieć czego mogę się spodziewać po takim aucie z takim przebiegiem

> - jasne, jest że szklanej kuli nie macie i auto po prostu trzeba dokładnie obejrzeć ale czy są

> znane jakieś ogólne bolączki ogólnie auta, silnika, czy przy tym przebiegu można się

> spodziewać jakichś standardowych usterek?

> Za autko (wersja chyba cosmo) krzyczą sobie 42 kpln więc chyba sporo ale powiem szczerze, że się w

> cenach rynkowych nie orientuję.

> Pomóżcie bo chciałbym powrócić do grona astrowiczów

Sam nie dawno stalem sie szczesliwym (mam nadzieje) posiadaczem asterki H z silnikiem 1.9 cdti ale wersja 120KM i z dpf. Mojke autko kupilem od znajomego ale wczesniej duzo sie naczytalem o tym silniku i mam znajomych co takimi smigaja, i tak jak koledzy wczesniej wspominali, egr, kolo dwumasowe (chociaz to w wiekszosci diesli sie wymienia) oraz w 16v czyli takiej jak ty chcesz kupic (150KM) klapy wirowe a takze turbina ale to duzo zalezy od tego jak ktos eksploatowal autko.

Moj ma 200000km i turbinka chodzi bardzo dobrze.

Uwazalbym na przebieg bo wiekszosc aut ma krecone liczniki.

Ogolnie silniczek bardzo fajny ok.gif Autko bardzo pojemne i wygodne wedlug mnie waytogo.gif

Napisano

> Sam nie dawno stalem sie szczesliwym (mam nadzieje) posiadaczem asterki H

Cieszymy się razem z Toba, ale tnij cytaty... Dzięki

Pozdroofka

Napisano

> Cieszymy się razem z Toba, ale tnij cytaty... Dzięki

> Pozdroofka

No mi nie musisz o tym przypominac smirk.gif

A jak Ci sie nie podoba to nie czytaj...

Napisano

> Współczynnik emisji.

Tego się domyśliłem ale czy 1.2 to jeszcze bez DPF czy już z?

Napisano

Pojemne i wygodne to fakt, ma kilka mankamentów, ale generalnie można samochód polecić. ok.gif

Napisano

> A jak Ci sie nie podoba to nie czytaj...

Hmmm. Przedszkolaki maja takie podejscie

Tnij, tnij, szkoda miejsca

Czy ten 1,9 fiatowski bedzie lepszym rozwiazaniem niz 1,7? my ze wzgledu na koszta celujemy w okolo 2005. Jak tu wychodzi w kwestii awaryjnosci, kosztow serwisu itd?

Napisano

> Czy ten 1,9 fiatowski bedzie lepszym rozwiazaniem niz 1,7?

Taniej w eksploatacji i serwisie wyjdzie 1.7

Koszty serwisu w 1.9 można obniżyć kupując części w Fiacie.

Natomiast na różnice w spalaniu o 1,5 litra nie ma mocnych.

Napisano

Banować za taką bzdurę zolta.gif

Napisano

> No mi nie musisz o tym przypominac

> A jak Ci sie nie podoba to nie czytaj...

no nie mam pytań strzeliłeś focha oink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.