Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nietypowo-auto dla ciotki, z bajerami, tania eksploatacja

Featured Replies

Napisano

Witam i od razu przepraszam, że temat mógł być wałkowany i wałkowany i wałkowany, nigdzie jednak nie znalazłem takich wymagań.

Ciotka poszukuje auta, na chwilę obecną jeździ maluszkiem. Jej wymagania:

-auto po 2000 roku,

-Z BAJERAMI!! (klima, el.szyby + lusterka, centralny zamek, alarm najlepiej taki co robi "cip cip")

-NA PILOTA zlosnik.gif (alarm + centralny zamek),

-ludzie we wsi powinni gadać i zazdrościć,

-cena do 15 000 zł (choć wg mnie powinna wydać max 10 000 bo wiem, że kiedyś może mieć problemy z kasą).

Ja dorzucam jeszcze:

-jak najmłodszy,

-mały!

-tani w eksploatacji (chyba najtańszym rozwiązaniem pod względem spalania (max 8,5 litrów) i ewentualnych napraw będzie mały silnik benzynowy, ewentualnie troszkę większy + gaz),

-najlepiej trwała konstrukcja zawieszenia, która nie będzie generowała dużych kosztów w przypadku wymiany (pewnie odpadają francuzy a o nich też rozmyślam),

-ogólnie TANI.

To chyba tyle hmm.gif

Moja propozycja to Fiat Punto 1.2 8V. Niestety ta propozycja nie przeszła czerwona.gif , Lanos odpadnie tym bardziej zlosnik.gif

Może szukać zadbanego Peugeot 206 albo cytrynę C3?

Kierowniczce spodobała się moja Alfa 156, jednak jak usłyszała ile pali to odechciało się Jej zlosnik.gif

Może jakąś Corse? Albo Saxo? Zazwyczaj małe auta z bajerami będą drogie w eksploatacji...bez bajerów można dostać od I właściciela co to dbał i jeździł tylko do Kościoła.

Pomożecie?

Napisano

Może Fiat Panda lub Kia Picanto?

Napisano

> Pomożecie?

Ciezko będzie dogodzić Cioci

albo wyglad albo tania eksploatacja - musi coś wybrać wink.gif

Napisano
  • Autor

> Corsa C 1.2

No właśnie też o tym myślalem wink.gif Turbo diesla raczej omijać? To znaczy jakichś złych opini nie słyszałem, ale boje się, że Ona może nie poradzić sobie z obsługą nowych diesli (mam na myśli studzenie turbiny no i nie katowanie na zimnym)

Napisano

z podobnych zalozen tylko ze max6 lat wybor padl na 206 1.1

Napisano
  • Autor

> Może Fiat Panda lub Kia Picanto?

Dla mnie całkiem fajne propozycje, dla Niej za pospolite będzie sick.gif

Kolega niżej zaproponował Clio II, po 2002 roku fajnie wygląda i silnik 1.2 też wydaje się być sensowną opcją smile.gif

Napisano

może ibizka?

1.4 ewentualnie 1.6 w lpg ok.gif

polo 1.4 ok.gif

yariske? niewiem.gif

tak na szybko zlosnik.gif

Napisano

> -ludzie we wsi powinni gadać i zazdrościć,

Ten warunek w zasadzie wyklucza wszystko poza markami niemieckimi.

Wybór pomiędzy BMW, VW a Audi.

> -cena do 15 000 zł (choć wg mnie powinna wydać max 10 000 bo wiem, że kiedyś może mieć problemy z

2000 będzie ciężko.

Może BMW 3 kompakt z '99 ??

> -mały!

To nie będą zazdraszczać.

Co najmniej Golf/BMW 3/Audi A4 musi być.

> -ogólnie TANI.

> Pomożecie?

Golf będzie niedrogi w eksploatacji - każdy Kazek/Zenek na wsi go naprawi.

Czyli najbliżej tych kryteriów - Golfik od dziadka z Niemiec, w tedeiku, 120 kkm przebiegu.

Napisano

Lancia Ypsilon - silnik, zawias, hamulce generalnie jak punto, auto lekko nietypowe, nie ma ich zbyt wiele na ulicach, takie typowo kobiece, generalnie przywozicie wyposażone i dobrze wykończone.

Za 10 tys spokojnie znajdziesz coś ok 2000 roku może młodsze.

Napisano

> ja bym uderzył w cos takiego

> jakiś tekst

nie trzeba ok.gif

znając gnieźnieńskich kupców, to ten samochód już był uderzony grinser006.gif

zresztą daleko szukać. to wersja Signo, a reflektory ma od Stelli hehe.gif

ale zasadnicza koncepcja jest słuszna. też bym szukał podobnego auta dysponując około 15kPLN ok.gif

Napisano

> nie trzeba

> znając gnieźnieńskich kupców, to ten samochód już był uderzony

> zresztą daleko szukać. to wersja Signo, a reflektory ma od Stelli

> ale zasadnicza koncepcja jest słuszna. też bym szukał podobnego auta dysponując około 15kPLN

IMHO to jest Stella, bo ma jednokolorowe wnętrze, brak halogenow z przodu i na włączniku tez nie widac by były fabrycznie, czarne lusterka nielakierowane, czarne klamki

jedyne do czego bym się przyczepił to prawa strona karoserii błotnik przedni i drzwi, włącznie z kołpakami od Signo z lewej i Stelli z prawej grinser006.gif

Napisano

> IMHO to jest Stella, bo ma jednokolorowe wnętrze, brak halogenow z przodu i na włączniku tez nie

> widac by były fabrycznie, czarne lusterka nielakierowane, czarne klamki

> jedyne do czego bym się przyczepił to prawa strona karoserii błotnik przedni i drzwi, włącznie z

> kołpakami od Signo z lewej i Stelli z prawej

beżowe wnętrze było w tamtym roczniku w Signo. deska rozdzielcza na oko jest miękka jak w Signo.

edit: tak, jak w tej: http://otomoto.pl/seat-ibiza-C16294263.html

natomiast masz rację co do lusterek, braku halogenów.

aha i dźwignia zmiany biegów też jest od stelli.

swoją drogą mieliśmy z tego rocznika Cordobę Sport i miała czarne lusterka, klamki oraz twardą deskę rozdzielczą no.gif

Seat jak FSM, ładował wtedy co było na składzie grinser006.gif

Napisano

> beżowe wnętrze było w tamtym roczniku w Signo. deska rozdzielcza na oko jest miękka jak w Signo.

a w 2002 jaka była? zlosnik.gif

Napisano

> a w 2002 jaka była?

taka sama wink.gif

pierwszy prawdziwy retusz tapicerkowy zrobiono w 2004, potem w 2005 przy okazji FL wink.gif

co nie zmienia faktu, że poczytałem, myliłem się, wstrętnie beżowe siedzenia bywały także w Stelli grinser006.gif

Napisano

> taka sama

jakiś tekst

oj chyba nie zlosnik.gif

> pierwszy prawdziwy retusz tapicerkowy zrobiono w 2004, potem w 2005 przy okazji FL

mówimy o tapicerce, czy o desce

szaroburej kontra dwukolorowej ? zlosnik.gif

> co nie zmienia faktu, że poczytałem, myliłem się, wstrętnie beżowe siedzenia bywały także w Stelli

wink.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki koledzy za rady, patrzyłem praktycznie na każdy z wymienionych aut i:

Toyota Yaris super sprawa, napewno będziemy szukali

Peugeot 206 jako fan motoryzacji francuskiej jestem jak najbardziej ZA wink.gif

VW Polo może i dobry, tanio = bez bajerów, będę pytał czy jest hot or not

Opel Corsa podoba się ok.gif

Seat Ibiza podoba się ok.gif

Lancia Y też całkiem całkiem food.gif zapomniałem o tym autku wink.gif

BMW 3 raczej odpada..wydaj mi się, że to auto jest dla Niej za ciężkie, za duże....może się mylę ale raczej w stronę BMW nie pójdziemy

Zauważyłem jeszcze Citroena C1/Toyotę Aygo/Peugeot 107 - autka tanie (młode to myślę, że ciotka wydarła by ze słoika nawet te 17 000 zł) i chociaż bajerów nie mają to nadrabiają wyglądem.

Do kolegi Pyrekcb - wszystko co napisałem jest całkiem na poważnie...ciotka jest starą panną, od 98 roku jeździ jednym i tym samym maluszkiem, na stare lata chce zaszaleć devil.gif myślę, że autkiem chce się jakoś dowartościować.

Napisano

> jakiś tekst

> oj chyba nie

oj tak, w Signo była taka sama tapicerka w 2002 jak i w 2003 grinser006.gif

> mówimy o tapicerce, czy o desce

tapicerce. deska naprawdę poważnych zmian w materiałach, kolorystyce i fakturze doczekała się rok później, w 2005 przy liftingu.

do tamtego czasu były trzy wersje dechy:

signo - dwukolorowa ( miękka góra )

stella, sport - jednokolorowa ( twarda góra )

sport - jednokolorowa ( miękka góra )

> szaroburej kontra dwukolorowej ?

nie, nie o tym myślałem grinser006.gif

Napisano

> Dzięki koledzy za rady, patrzyłem praktycznie na każdy z wymienionych aut i:

> Toyota Yaris super sprawa, napewno będziemy szukali

> Peugeot 206 jako fan motoryzacji francuskiej jestem jak najbardziej ZA

> VW Polo może i dobry, tanio = bez bajerów, będę pytał czy jest hot or not

> Opel Corsa podoba się

> Seat Ibiza podoba się

> Lancia Y też całkiem całkiem zapomniałem o tym autku

> BMW 3 raczej odpada..wydaj mi się, że to auto jest dla Niej za ciężkie, za duże....może się mylę

> ale raczej w stronę BMW nie pójdziemy

> Zauważyłem jeszcze Citroena C1/Toyotę Aygo/Peugeot 107 - autka tanie (młode to myślę, że ciotka

> wydarła by ze słoika nawet te 17 000 zł) i chociaż bajerów nie mają to nadrabiają wyglądem.

> Do kolegi Pyrekcb - wszystko co napisałem jest całkiem na poważnie...ciotka jest starą panną, od 98

> roku jeździ jednym i tym samym maluszkiem, na stare lata chce zaszaleć myślę, że autkiem chce

> się jakoś dowartościować.

dla dzaiewczyny kupilismy pol roku temu 206 z sekwencyjnym gazem..

zaplacilismy 9800..ma klime ,elektryke,welur...alusy i zimowki na stali

pali 12-13 gazu...w lodzi

polecam

aha..rocznik 2000 ,przebieg 105tysi

• 4 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Odgrzebuje kotleta. Auto jeszcze nie kupione ale na oku mamy Nissana Micrę 2010 rok, 1.5 dCi, przebieg 7 000km. Nissan stoi u znajomego blacharza, do roboty jest zderzak przód i tył, podklepanie maski przód i tył (wgniecenia są na tyle małe, że nie ma sensu wymieniać elementów na nowe) i w zasadzie tyle. Auto sprowadzone z Francji. Cena 24 000 zł, po naprawie, przerejestrowaniu i opłaceniu nie powinno wyjść więcej jak 30 000 zł. Co sądzicie? Warto się w to pchać?

Napisano

> Odgrzebuje kotleta. Auto jeszcze nie kupione ale na oku mamy Nissana Micrę 2010 rok, 1.5 dCi,

> przebieg 7 000km. Nissan stoi u znajomego blacharza, do roboty jest zderzak przód i tył,

> podklepanie maski przód i tył (wgniecenia są na tyle małe, że nie ma sensu wymieniać elementów

> na nowe) i w zasadzie tyle. Auto sprowadzone z Francji. Cena 24 000 zł, po naprawie,

> przerejestrowaniu i opłaceniu nie powinno wyjść więcej jak 30 000 zł. Co sądzicie? Warto się w

> to pchać?

czyli budżet z 17k zwiększył się na 30k ? 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> czyli budżet z 17k zwiększył się na 30k ?

W zasadzie tak...w skarpetkach uchowało się trochę grosza zlosnik.gif

Napisano

> Czyli najbliżej tych kryteriów - Golfik od dziadka z Niemiec, w tedeiku, 120 kkm przebiegu.

yikes.gifrotfl.gifhahaha.gif

A tak na prawdę 350kkm albo i więcej.

Napisano

> po naprawie,

> przerejestrowaniu i opłaceniu nie powinno wyjść więcej jak 30 000 zł. Co sądzicie?

Sądzę, że za nówkę taką zapłacisz w salonie 35k PLN i dostaniesz jeszcze drugi komplet opon i kredyt 50/50 bez kosztów. Co prawda będziesz miał silnik 1.2 benzynowy, a nie 1.5 dCi ale ja chyba bym wolał benzynę z 3 letnią gwarancją.

Za 30 można kupić np. auta po demo, czy prawie nowe z pierwszej ręki też z gwarancją na mechanikę i blachy. Nie widzę sensu bawienia się w klepanie złomu, bo nigdy nie wiadomo co wyjdzie w trakcie naprawy.

Napisano

Rozglądałbym się z Hyundai'em...

W tej cenie (do 15 kPLN) Atos prime, może jakieś i10 z wadami blacharskimi.

Napisano

> Odgrzebuje kotleta. Auto jeszcze nie kupione ale na oku mamy Nissana Micrę 2010 rok, 1.5 dCi,

> przebieg 7 000km. Nissan stoi u znajomego blacharza, do roboty jest zderzak przód i tył,

> podklepanie maski przód i tył (wgniecenia są na tyle małe, że nie ma sensu wymieniać elementów

> na nowe) i w zasadzie tyle. Auto sprowadzone z Francji. Cena 24 000 zł, po naprawie,

> przerejestrowaniu i opłaceniu nie powinno wyjść więcej jak 30 000 zł. Co sądzicie? Warto się w

> to pchać?

Za taką kase masz nówke sztuke pande w salonie z klimą i radiem z mp3 zlosnik.gifok.gif

Napisano

W życiu...

Jak to ma być auto na dłuższy czas (do 10 lat) i przypadkiem znalazło się więcej kasy, to jak poprzednik radzi, lecieć i zaklepać nową pandę...

Teściu kupił nową pandę w 2003 r.

Do stycznia 2011 r. tylko olej i paliwo... przejechał 40 kkm

Niestety, po tej zimie szlag trafił amortyzatory. Wada fabryczna wczesnych miśków.

Napisano

Może jeszcze zekrnąć w stronę nowego Sparka

Czasem można trafić takie autko jak to z jakiejś wygranej - 5k PLN taniej niż w salonie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.