Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

karton za chłodnice SC zakłada ktoś??

Featured Replies

Napisano

> Zakłada ktoś do swoich sejów karton za chłodnice? warto to wsadzać? daje coś ?

Chyba przed smile.gif Jak czerwony po jakichś czipsach to daje ze 2KM a zielony po opakowaniu zbiorczym Heinekena daje 5 do respectu na dzielni wink.gif

A poważnie to jak Ci się fura nie dogrzewa to kup nowy termostat. Jak on działa to temperatura chłodnicy nie ma znaczenia.

Napisano

> Zakłada ktoś do swoich sejów karton za chłodnice? warto to wsadzać? daje coś ?

ale po co?

Napisano
  • Autor

> ale po co?

a no ja właśnie nie wiem po co czy ma to sens dlatego się pytam bo widzę że ludzie zakładają sobie na zimę takie rzeżby kartonowe albo jakieś plastikowe zaślepki na atrape chłodnicy

Napisano

> a no ja właśnie nie wiem po co czy ma to sens dlatego się pytam bo widzę że ludzie zakładają sobie

> na zimę takie rzeżby kartonowe albo jakieś plastikowe zaślepki na atrape chłodnicy

ja wczoraj slyszalem, ze ludzie na akumulatory zakladaja koce polarowe facepalm.gif

Napisano

ludzie to zakładają, by silnik szybciej złapał temperaturę. Wszystko ładnie pięknie tylko jak ktoś z tym stanie w korku to się szybciej zagotuje niż ten bez

Napisano

Powiem tak: jak kiedyś miałem CC 700, które mimo sprawnego termostatu wolno łapało temperaturę, kupiłem sobie taką dedykowaną osłonę chłodnicy. Wszystko było pięknie, auto nagrzewało się szybciej (bo mimo wszystko to mniej powietrza opływa silnik), ale pięknie było tylko do pierwszego korka, w którym to wysiadłem, zdjąłem osłonę i nigdy więcej nie założyłem jej.

Napisano

> Powiem tak: jak kiedyś miałem CC 700, które mimo sprawnego termostatu wolno łapało temperaturę,

> kupiłem sobie taką dedykowaną osłonę chłodnicy. Wszystko było pięknie, auto nagrzewało się

> szybciej (bo mimo wszystko to mniej powietrza opływa silnik), ale pięknie było tylko do

> pierwszego korka, w którym to wysiadłem, zdjąłem osłonę i nigdy więcej nie założyłem jej.

ja zakładam co roku i mi sie nic nie dzieje pale autko pyrka sobie minutke tylko w taka podoge wsiadam i juz mam cieplutko i grzeje sie elegancko jeżdze po miescie i bez problemu jest wentyl sie włącyz wyłączy jeszcze mi sie nigdy auto nie zagotowało w zimie z ta osłoną jezeli tylko wentyl jest sprawny smile.gif

Napisano

karton ? sa dedykowane ladne oslony Heko, mam gdzies w garazu na zbyciu to porobie fotki jak to wyglada.

Napisano

> ja wczoraj slyszalem, ze ludzie na akumulatory zakladaja koce polarowe

facepalm.giffacepalm.gif

a powiedz co w tym zlego????

morgan tez podal dobra izolacje aku...

Napisano

Karton to lipa, nasiąknie wilgocią i nic z niego nie będzie, najlepiej ori osłona na zdeś przed chłodnie, używam od 8 lati sobie chwalę, autko bardzo szybko łapie 90 stopni, nigdy mi się nie zagotowało, jak jest za wysoka temperatura to się włączy wiatrak i po problemie

Napisano

> A poważnie to jak Ci się fura nie dogrzewa to kup nowy termostat. Jak on działa to temperatura

> chłodnicy nie ma znaczenia.

Mam nówkę ricambi termostat i przy -15 na odcinku 5 kilometrów nie ma bata żeby złapało temp 90stopni.

Napisano

> a no ja właśnie nie wiem po co czy ma to sens dlatego się pytam bo widzę że ludzie zakładają sobie

> na zimę takie rzeżby kartonowe albo jakieś plastikowe zaślepki na atrape chłodnicy

Jak robisz krótkie trasy to ma sens

Napisano

> ludzie to zakładają, by silnik szybciej złapał temperaturę. Wszystko ładnie pięknie tylko jak ktoś

> z tym stanie w korku to się szybciej zagotuje niż ten bez

Jak się zagotuje to wina czujnika temp, albo wiatraka, że się nie włączył

Napisano

> Chyba przed Jak czerwony po jakichś czipsach to daje ze 2KM a zielony po opakowaniu zbiorczym

> Heinekena daje 5 do respectu na dzielni

> A poważnie to jak Ci się fura nie dogrzewa to kup nowy termostat. Jak on działa to temperatura

Przy konkret mrozie, niestety nie tylko chłodnica marznie ale i sam silnik.

Pamiętam jak u kumpla w mercedesie, potrafiło ciśnienie oleju spaść jak było -20. W zeszłą zimę, mimo sprawnego termostatu, nie łapałem zbyt szybko temperatury. Przesłonka załatwiła problem..

W te zimne dni co mamy teraz, w corsie żeby złapać te ~90*, to muszę zrobić ze 10km lekko, a termostat sprawny.

Napisano

> Przy konkret mrozie, niestety nie tylko chłodnica marznie ale i sam silnik.

> Pamiętam jak u kumpla w mercedesie, potrafiło ciśnienie oleju spaść jak było -20. W zeszłą zimę,

> mimo sprawnego termostatu, nie łapałem zbyt szybko temperatury. Przesłonka załatwiła problem..

> W te zimne dni co mamy teraz, w corsie żeby złapać te ~90*, to muszę zrobić ze 10km lekko, a

> termostat sprawny.

Dobrze gada polać mu pub2.gif

Napisano

> Dobrze gada polać mu

Wystarczy też zobaczyć "Ice Road Truckers" na Discovery/TVN turbo, tam też zasłaniają chłodniceok.gif

Napisano

> Wystarczy też zobaczyć "Ice Road Truckers" na Discovery/TVN turbo, tam też zasłaniają chłodnice

Oglądam, ale nigdy nie zwróciłem uwagi

Napisano

> a powiedz co w tym zlego????

> morgan tez podal dobra izolacje aku...

widziałem styropian, ale dobry jest też podobno koc termiczny tzw. potocznie przez ratowników "folia życia"

Napisano

Generalnie ktorys rok z rzedu juz temp. w taka pogode jak dzis w trasie nie przekracza mi 70 stopni. Wsadzilem z ciekawosci karton w chlodnice i 90 w moment sie zrobilo. Pamietam ze rok temu robilem termostat i bylo to samo.

Za pare dni zrobie wymiane na oryginal ktory podobno do 87 stopni pracuje na malym obiegu, powyzej otwiera caly uklad. Jak nadal bedzie to samo to wsadzam kartonik i tak smigam ok.gif

Napisano

> Karton to lipa, nasiąknie wilgocią i nic z niego nie będzie, najlepiej ori osłona na zdeś przed

> chłodnie, używam od 8 lati sobie chwalę

Ale ty masz CC, a on ma SC i zderzak abartha więc średnio z ori osłona grinser006.gif chyba że by jakiś plastik wrzucić przed chłodnie ?

Napisano
  • Autor

> Ale ty masz CC, a on ma SC i zderzak abartha więc średnio z ori osłona chyba że by jakiś plastik

> wrzucić przed chłodnie ?

a no właśnie i przez te wloty abartowskie odrazu zimne powietrze tam wlatuje;/ aktualnie robie bardzo krótkie przebiegi bo jakieś 3 -4 km i mam srogie spalanie przy oszczedniej jezdzie - 13 l slinka.gif

Napisano

> Chyba przed Jak czerwony po jakichś czipsach to daje ze 2KM a zielony po opakowaniu zbiorczym

> Heinekena daje 5 do respectu na dzielni

Ja mam nowy termostat i gdy jadę w trasie teraz 50-60 km/h to mam około 70 stopni zaledwie.

Napisano

> Mam nówkę ricambi termostat i przy -15 na odcinku 5 kilometrów nie ma bata żeby złapało temp

> 90stopni.

Mój ford focus 1.8 TDCi 90 stopni łapie po ....25 km. I też ma sprawny termostat, bo wczoraj sprawdzałem go w serwisie. Diesle są nieszczęściem jak się jeździ w zimie no.gif

Napisano

> karton ? sa dedykowane ladne oslony Heko, mam gdzies w garazu na zbyciu to porobie fotki jak to

> wyglada.

Ja mam również takową dedykowaną osłonkę. Sprawdza się w króciutkich trasach, w korkach co chwile włącza się wentylator.

Napisano

> Ja mam również takową dedykowaną osłonkę. Sprawdza się w króciutkich trasach, w korkach co chwile

> włącza się wentylator.

To poka poka

edit: pewnie takie, a w zderzaku abartha nie ma jak tego wcisnąć ?

http://allegro.pl/oslona-zimowa-fiat-seicento-3d-od-1998r-poj1100-i1340865145.html#gallery

Napisano

> ale po co?

czyli Twoja wiedza na temat akumulatorow jest marna wiec po co udzielasz sie w temacie????

akumulator w niskich temperaturach traci na zywotnosci... wiec musi miec "cieplo" zatem stosuje sie oslony roznego rodzaju... zapytaj ktorego kolwiek kierowce na TIR-a badz koparki czy jakiegos ciezszego sprzetu... nawet na kursie o tym mowia (koparki)... wiec cos w tym musi byc???? nic sie nie bierze z powietrza...

a przede wszystkim to temat o chlodnicy wiec koniec OT

Napisano

> To poka poka

> edit: pewnie takie, a w zderzaku abartha nie ma jak tego wcisnąć ?

> http://allegro.pl/oslona-zimowa-fiat-seicento-3d-od-1998r-poj1100-i1340865145.html#gallery

oo takie takie. Tylko teraz wentylator się złamał i jak tylko się włączy to o coś napiernicza, i zdjąłem osłonkę. Nie wiem jak to jest w przypadku jazdy na benzynie, bo odkąd mam gaz, to po prostu nie grzeje, nigdy z nawiewów nie leci gorące powietrze, tylko takie średnio ciepłe, chyba ze przy pałowaniu grubym..

Napisano

> oo takie takie. Tylko teraz wentylator się złamał i jak tylko się włączy to o coś napiernicza, i

> zdjąłem osłonkę. Nie wiem jak to jest w przypadku jazdy na benzynie, bo odkąd mam gaz, to po

> prostu nie grzeje, nigdy z nawiewów nie leci gorące powietrze, tylko takie średnio ciepłe,

> chyba ze przy pałowaniu grubym..

ja wczoraj w korku jak sunalem 20km/h to sie nawet raz wentyl nie wlaczyl;/ a w aucie bylo srednio cieplo... pozniej holowalem espero i bylo goraco jak w piekle i wentyl non stop smigal.... i nie mam zadnej oslony na chlodnice....

Napisano

> czyli Twoja wiedza na temat akumulatorow jest marna wiec po co udzielasz sie w temacie????

i tu sie mylisz i to bardzo, a przy okazji mnie obrazasz. Udzielam sie jak czytam takie glupoty

> akumulator w niskich temperaturach traci na zywotnosci... wiec musi miec "cieplo" zatem stosuje sie

> oslony roznego rodzaju... zapytaj ktorego kolwiek kierowce na TIR-a badz koparki czy jakiegos

> ciezszego sprzetu... nawet na kursie o tym mowia (koparki)... wiec cos w tym musi byc???? nic

> sie nie bierze z powietrza...

> a przede wszystkim to temat o chlodnicy wiec koniec OT

dobra to teraz mi wytlumacz co takiego daje ten ocieplacz chetnie poczytam

Napisano

> i tu sie mylisz i to bardzo, a przy okazji mnie obrazasz. Udzielam sie jak czytam takie glupoty

> dobra to teraz mi wytlumacz co takiego daje ten ocieplacz chetnie poczytam

pokaz mi gdzie tam jest napisane ocieplacz???? oslona termiczna tak to mozna nazwac....

Napisano

> pokaz mi gdzie tam jest napisane ocieplacz???? oslona termiczna tak to mozna nazwac....

no to oslona co ona takiego robi

Napisano

> no to oslona co ona takiego robi

A co robi styropian na budynku?, albo wełna mineralna?

Napisano

> A co robi styropian na budynku?, albo wełna mineralna?

ociepla ale w budynku grzejesz

Napisano

> ociepla ale w budynku grzejesz

Przepływ prądu nie ogrzewa akumulatora?

Od otoczenia, czyli od silnika się on nie nagrzewa?

Zapobieganie wychłodzeniu też się nie liczy?

Napisano

> no to oslona co ona takiego robi

tez jestem ciekaw bo jakoś nie widzę w tym sensu jak przy -20 wystawie browar na balkon to do rana będzie z niego kostka lodu i to niezależnie czy zawinę go w koc czy zostawię luzem smile.gif

szlo by się z ta teoria zgodzić o ile auto stało by w ciepłym garażu i koc przez jakiś czas izolował by aku tyle ze to działa w 2 strony i późniejsze dogrzanie aku od silnika znacząco by się zmniejszyło

Napisano

> Przepływ prądu nie ogrzewa akumulatora?

> Od otoczenia, czyli od silnika się on nie nagrzewa?

> Zapobieganie wychłodzeniu też się nie liczy?

ale powiedz mi tak szczerze ile ci ten ocieplacz utrzyma to cieplo? Jeszcze jak jezdzisz krotkie dystanse to nie ma to zupelnie sensu.

Napisano

ja to u siebie mam z ogrzewaniem kłopot od samego początku

najpierw był silnik 1.1 SPI - czyszczenie nagrzewnicy, osłona na chłodnicę i było jako tako

potem 1.2 MPI, nowy termostat, nowa pompa wody, nowa nagrzewnica z zaworem i grzanie tylko powyżej 2000 obr/min (inaczej leci letnie)

1.4 16V nowy termostat, nowa pompa wody, nowa chłodnica, teraz zakleiłem wlot powietrza na podszybiu i cześciowo chłodnicę i jest trochę lepiej

ogólnie ogień z nawiewu (na pozycji 2 wiatraka) jest dopiero po pierwszym włączeniu wiatraka chłodnicy (termostat sprawdzony)

i się chyba poddałem ....

Napisano

> ale powiedz mi tak szczerze ile ci ten ocieplacz utrzyma to cieplo?

A ile to kosztuje?

To nie jest jakaś mega cena za zwiększone szanse na odpalenie rano

Jeszcze jak jezdzisz krotkie

> dystanse to nie ma to zupelnie sensu.

Cale szczęście, że to nie umie czytać shhh.gif

Napisano

zgodzę się z Tobą Wawerku tylko przy takim okładaniu akumulatora możesz doprowadzić do zagotowania akumulatora, a czym to grozi to chyba nie muszę Ci pisać

Napisano

> A co robi styropian na budynku?

akwarium jeśli używasz go by ocieplić budynek, a jeśli między jedną, a drugą ścianę to delatację dwóch osobnych budynków

> , albo wełna mineralna?

dobra jest, aby ocieplić dach lub wygłuszyć ściany

Napisano

> A co robi styropian na budynku?

to jest izolator nie ocieplacz hmm.gif

Napisano

> zgodzę się z Tobą Wawerku tylko przy takim okładaniu akumulatora możesz doprowadzić do zagotowania

> akumulatora, a czym to grozi to chyba nie muszę Ci pisać

Jakim cudem chcesz zagotować akumulator,?

Szczególnie, gdy na dworze jest -10* ?

ps. ja nie teoretyzuję, pisze z praktykiok.gif

Napisano

> akwarium jeśli używasz go by ocieplić budynek,

Kruca fix, lecę do spółdzielni żądać odwodnienia mojej chaty, bo mam w tej chwili 3x ocieplony budynek panic.gif

a jeśli między jedną, a drugą ścianę to delatację

> dwóch osobnych budynków

Znaczy że tynk wraz z ta warstwą odleci? po jakim czasie?

Pytam bo nie wiem czy w takim razie mam szanse na jakieś mocowanie na antenę robic by do oryginalnej ściany budynku ja zapodać, czy zostawic tak jak mam, do balkonu.

> dobra jest, aby ocieplić dach lub wygłuszyć ściany

Kalesony też grzeją?

bo ja uważam że izolują od zimna, co pozwala organizmowi zaoszczędzić energii

Napisano

> Kalesony też grzeją?

> bo ja uważam że izolują od zimna, co pozwala organizmowi zaoszczędzić energii

No, ale człowiek ma temperature 36,6 poza tym podczas ruchu grzejemy się i kalesony nie pozwalają temu ciepłu uciec. Akumulator gdy stoi to nie wytwarza ciepła, styropian też ciepła nie wytwarza.

Napisano

> No, ale człowiek ma temperature 36,6 poza tym podczas ruchu grzejemy się i kalesony nie pozwalają

> temu ciepłu uciec. Akumulator gdy stoi to nie wytwarza ciepła, styropian też ciepła nie

> wytwarza.

A jak samochód jedzie to wytwarza ciepło się akumulatorze?

poza tym, "ocieplenie" nie pozwala dodatkowo wychłodzić i tak zmarzniętego akumulatora.

Zresztą, ja to praktykowałem, czy tym samym możecie się pochwalić? czy tylko wiedza szkolna?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.