Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Reklamy / tablice LEDowe przy drogach

Featured Replies

Napisano

Kurcze no - przeszukałem archiwum i nic nie znalazłem w temacie.

Tu gdzie 90% luda oślepiają xenony, zenony, LEDy w lampach..?

Tak jak, ja osobiście nie należę do tej grupy, tak muszę przyznać, że akurat tablice ledowe przy drogach przeszkadzają mi dość mocno sciana.gif

Czy naprawdę nie ma jakichkolwiek przepisów ograniczających jasność świecenia takich tablic?

Czy może znowu ustawodawca nie nadąża za techniką?

Przecież to jest jakaś masakra.

Może i same wyświetlanie reklam nie jest takie złe, ale te "przerywniki" w postaci błysków tablicy to już lekka przesada sciana.gifsciana.gifsciana.gif

Stoję na światłach, próbuję patrzeć na sygnalizator i czekam na zielone - to dziadostwo zamocowanie jest niedaleko za sygnalizatorem... błysk, błysk i mało to, że zawału dostaję to jeszcze ciemność widzę hehe.gif

Nie wiem jak u innych ale w moim przypadku te błyski mają zupełnie odwrotny od zamierzonego skutek - staram się odwrócić wzrok od takiej oślepiającej tablicy (a na te normalnie wyświetlające reklamy nawet lubię sobie popatrzeć zlosnik.gif stojąc w korku ).

Napisano

BYlem na swieta w PL i dokladnie to samo rzucilo mi sie w oczy no.gif Nie jestem jakis konfiktowy, ale to co wyprawia sie przy drogach to nie dosc, ze pozbawione jakiegokolwiek gustu (doslownie wies tanczy i spiewa), to do tego zaczyna sie robic niebezpieczne. Brakuje jeszcze tylko, zeby ulotki zaczeli zrzucac z wiaduktow na przednia szyba, zeby miec pewnosc, ze zwrocisz na nie uwage sciana.gif

Napisano
  • Autor

>do tego zaczyna sie robic niebezpieczne.

Dokładnie.

Z tego co ostatnio zasłyszałem, żyjemy w kraju, który ma na jednym kilometrze średnio 3x więcej znaków niż inne kraje europejskie.

Jak mam zwracać uwagę na te znaki, skoro coś innego stara się za wszelką cenę odwrócić moją uwagę?

Napisano

> Czy naprawdę nie ma jakichkolwiek przepisów ograniczających jasność świecenia takich tablic?

Przepis jest... ok.gif

Ustawa PoRD

Art. 45. 1. Zabrania się:

7. umieszczania na drodze lub w jej pobliżu urządzeń wysyłających lub odbijających światło w sposób powodujący oślepienie albo wprowadzających w błąd uczestników ruchu;

Mozesz zlozyc zawiadomienie o wykroczeniu w najblizszej jednostce Policji, albo przeslac je poczta. Jako strona postepowania zostaniesz poinformowany o sposobie zakonczenia czynnosci wyjasniajacych.

Napisano

Kol. Skrot już wskazał Ci przepis. Pół biedy w dzień, ale w nocy sciana.gif

Obstawiam, że formalnie nie wolno im tego robić, ale pewnie nikt się nie odważył poskarżyć. A jak już by się poskarżył to pewnie byłoby jak z BTS'ami, czyli milion różnych opinii różnych rzeczoznawców, cała procedura trwałaby rok, przez który właściciel takiego ekranu zarabiałby nadal pieniądze na tym a dzięki aferze w mediach wzrosłaby oglądalność...

Podobnie strasznie wkurzają mnie reklamy w radiu z piskiem opon i/lub klaksonem.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Przepis jest...

> Ustawa PoRD

Teoretycznie... Praktycznie można właściciela takiej reklamy... poprosić o jej usunięcie, a jak odpowie, że nie to oddalić się krokiem szybkim i zdecydowanym oraz przeprosić za nachodzenie. Bo reklama taka nie jest w pasie drogowym, a na terenie prywatnym...

Napisano

Ostatnio jechałem wnocy przez małą wioskę. koles miał wulkanizacje i przy drodze dał oczorabne neony migające na niebiesko - z daleka myślałem że policja stoi...

Ale nic 50 m od zakłądu ledwo widziałem drogę tak oślepiało

Napisano

> Teoretycznie... Praktycznie można właściciela takiej reklamy... poprosić o jej usunięcie, a jak

> odpowie, że nie to oddalić się krokiem szybkim i zdecydowanym oraz przeprosić za nachodzenie.

> Bo reklama taka nie jest w pasie drogowym, a na terenie prywatnym...

Zauwaz, ze artykuł mowi "na drodze lub w jej pobliżu" i moim zdaniem nie ma tu znaczenia, czy taki wynalazek stoi w pasie drogowym, czy na prywatnym terenie... Jezeli oslepia kierujacych, to podpada pod ten przepis...

Napisano

> Zauwaz, ze artykuł mowi "na drodze lub w jej pobliżu" i moim zdaniem nie ma tu znaczenia, czy taki

> wynalazek stoi w pasie drogowym, czy na prywatnym terenie... Jezeli oslepia kierujacych, to

> podpada pod ten przepis...

Oczywiście... a jak chcesz zmusić właściciela do zmian na własnym terenie? Ty znasz teorię, ja znam praktykę, wierz mi, gdyby to było takie proste, to tych reklam już by nie było...

Napisano

> Oczywiście... a jak chcesz zmusić właściciela do zmian na własnym terenie? Ty znasz teorię, ja znam

> praktykę, wierz mi, gdyby to było takie proste, to tych reklam już by nie było...

parę mandatów od Policji lub SM poprzedzone wcześniej pisemnymi zgłoszeniami może przynieść skutek choćby w zmniejszeniu jasności o 50%, próbować trzeba

Napisano

W miescie jeszcze można przymknąć oko, ale ta trasie, na nieoswietlonym odcinku, kilka m2 ledów może wywrócić gałki na lewą stronę. (przykład DK1 - Świecie - Toruń)

A co, jeśli tymi oślepiającymi tablicami są - hmmm - znaki drogowe z ograniczeniem prędkości? wink.gif

Przykład - DK7 - odcinek Płońsk - Warszawa. Nastawiali znaków diodowych - ograniczenie do 70 i 100 (przed krzyżówkami).

Część z nich świeci w nieoślepiający sposób, ale część niemiłosiernie wali po oczach. I jeszcze stoją po dwóch stronach jezdni. smile.gif

Napisano

> parę mandatów od Policji lub SM poprzedzone wcześniej pisemnymi zgłoszeniami może przynieść skutek

> choćby w zmniejszeniu jasności o 50%, próbować trzeba

Zarządy dróg próbują - na razie bez skutku... A tablic pojawia się coraz więcej.

Napisano

Trochę a propos.

Zauważyłem, że w ostatnich miesiącach pojawiło się sporo nowych sygnalizatorów świetlnych, które świecą zdecydowanie intensywniej. Do tego stopnia, że w nocy też oślepiają, podobnie do tablic reklamowych.

Napisano

ostatnio sam nie wiedziałem co się dzieje wjeżdżając Rybnicką do Gliwic zlosnik.gif jak mi &^#^%$# po oczach zlosnik.gif

Napisano

> ostatnio wyborcza opisała szeroko temat

"Gazeta Wyborcza" akurat nie jest najlepszym źródłem informacji na ten temat. Dziennik ten znajduje się w tej samej grupie firm, których właścicielem jest Agora S.A.. A Agora S.A. jest właścicielem firmy AMS-potentata na rynku reklam zewnętrznych.

Piszę to tak dla jasności, aby obraz sytuacji był pełen.

mar00ha

Napisano

> "Gazeta Wyborcza" akurat nie jest najlepszym źródłem informacji na ten temat. Dziennik ten znajduje

> się w tej samej grupie firm, których właścicielem jest Agora S.A.. A Agora S.A. jest

> właścicielem firmy AMS-potentata na rynku reklam zewnętrznych.

> Piszę to tak dla jasności, aby obraz sytuacji był pełen.

> mar00ha

A widziałeś gdzieś ekran LED AMS'u?

Napisano

> A widziałeś gdzieś ekran LED AMS'u?

A Tobie trzeba kawę na ławę wyłożyć? Nie trzeba być mistrzem inteligencji, żeby stwierdzić, że skoro AMS nie ma reklam LED, to takie reklamy są tym bardziej konkurencją dla nieLEDowych reklam.

mar00ha

Napisano

Mi się zdarzyło raz ruszyć na czerwonym, bo na ekranie pojawiły się jakieś zielone rzeczy.

Sam byłem zdziwiony swoim postępowaniem. Cieszę się do dziś że nie dostałem jakiegoś strzała z boku ok.gif

Warszawa, róg Al. Krakowskiej i Hynka/Łopuszańskiej. Zjeżdżałem z ronda.

Napisano

A wystarczyłoby w tablicy LEDowej zrobić to, co jest w laptopach - dostosowanie podświetlenia do oświetlenia otoczenia.

Napisano
  • Autor

> A wystarczyłoby w tablicy LEDowej zrobić to, co jest w laptopach - dostosowanie podświetlenia do

> oświetlenia otoczenia.

Z tego co już wyczytałem to coś takiego jest, ale ich właściciele (a w zasadzie reklamujący się) wymuszają 100% jasności...

Napisano

Heh, jakiś czas temu jechałem z Łodzi na Piotrków to mało zawału nie dostałem, miałem o tym pisać ale zapomniałem spineyes.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.