Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przeciwmgielne

Featured Replies

Napisano

> masz jakiś dowód na to ?

Dowód jest taki, że ludzie sobie ubzdurali, że oślepiają i koniec.

Jak już wspominałem, gdyby ubzdurano sobie, że oświetlenie tablicy rejestracyjnej oślepia to też by oślepiało.

W końcu ktoś te światła dopuszcza do użytkowania, posiadają one stosowną homologację i są odpowiednio ustawiane i montowane.

Nikt nie wystawiłby homologacji lampom, które oślepiają. Nikt w ogóle nie wpadłby na pomysł by je montować.

Więc nawet jeżeli ktoś sobie świeci w obojętnie jakich warunkach to ani lampy nie oślepiają ani tym bardziej jakieś odbite światło.

A jeżeli ktoś koniecznie chce by go oślepiało to jak przynosi mu to ulgę i nie ma czym zaprzątać sobie głowy podczas jazdy niech tak sobie wmawia.

Napisano

> Mechanizm jest banalny - prostackie zamiłowanie do pouczania innych w przekonaniu o własnej

> doskonałości. Widać cztery punkty świetlne, a nie dwa - więc jest okazja. Dziwnym trafem

> światła przeciwmgłowe wbudowane we wspólny klosz z mijania nie oślepiają, bo jakoś tak

> negatywnych emocji nie budzą - głównie dlatego, że z daleka nie sposób zauważyć, że świecą.

> W przypadku auta, w którym światła pozycyjne są osobno a mijania osobno, spotkałem się już z

> zarzutem, że własnie te pozycyjne oślepiają , więc generalnie nic mnie już nie jest w stanie

> zdziwić w tej kategorii.

Można by powiedzieć, że to esencja problemu.

Mi stale mrugają, że na dziennych jadę. Dodam, że budową przypominają przednie przeciwmgłowe i są zamontowane obok nich.

Napisano

> Oooo...Zwłaszcza te w mercedesach np. w123 i podobnych...Nie sposób nie zauważyć, że świecą.

Jeszcze VW Golf IV, Fiat Punto II i Skoda Octavia I.

W przypadku takich samochodów przednie przeciwmgłowe nie oślepiają w innych tak. hehe.gif

Napisano

> Mało tego.

> Są samochody, które mają przednie światła przeciwmgłowe wbudowane w reflektory, np.: VW Golf IV czy

> Skoda Octavia I.

> Ciekawe czy w takich przypadkach te przeciwmgłowe też wszystkich tak oślepiają.

Odbijają się w mokrym asfalcie trochę inaczej, bo są umieszczone wyżej niż typowe przeciwmgłowe, więc teoretycznie :strefa oślepiania" może być krótsza.

Są przez to również znacznie mniej skuteczne w gęstej mgle, praktycznie nadają się tylko do jazdy terenowej i po drogach krętych. No i dla gości, którzy przy 90 km/h mając podświetloną jezdnię 15 metrów przed samochodem cieszą się, że lepiej widzą dziury, w które wpadają hehe.gif Generalnie - kiepski wynalazek. Wiem, bo mam.

Napisano

> Przejedź się kiedyś po nocy osobówką przed nowym Ducato, to zobaczysz, co to znaczy oślepianie...

Przy normalnych odstępach nie jest tragicznie, najgorzej jest, jak Ci jakiś *&^%% podjedzie 10 metrów do tylnego zderzaka. Ja po prostu zwalniam i pozwalam się takiemu wyprzedzić, nie ma na to innej rady. niewiem.gif

A i tak nic nie przebije VW T4 ze wstawionym zenonem... sick.gif Jedynym powodem, dla którego nie dogoniłem gościa i nie "podregulowałem" mu tych świateł był brak siekiery w samochodzie tuk.gif

Napisano

> Przy normalnych odstępach nie jest tragicznie, najgorzej jest, jak Ci jakiś *&^%% podjedzie 10

> metrów do tylnego zderzaka. Ja po prostu zwalniam i pozwalam się takiemu wyprzedzić, nie ma na

> to innej rady.

jest tragicznie... nawet jak jedzie w normalnej odległości. Świeci i po lusterkach i w tylną szybę - nic nie zrobisz, bo ktoś takie światła dopuścił do ruchu i teoretycznie wszystko jest ok.

> A i tak nic nie przebije VW T4 ze wstawionym zenonem... Jedynym powodem, dla którego nie

> dogoniłem gościa i nie "podregulowałem" mu tych świateł był brak siekiery w samochodzie

a to już inna sprawa - ja mówię o sprawnych, dobrze ustawionych i homologowanych światłach...

Napisano

> Dowód jest taki, że ludzie sobie ubzdurali, że oślepiają i koniec.

na prawdę nie widzisz różnicy w aucie które mijasz i które ma zapalone dodatkowe 2 lampy ?

same mijania już oślepiają, a Ty dowalasz jeszcze dodatkowe dwa icon_rolleyes.gif

ja w każdym razie widzę różnicę i w deszczu nigdy nie używałem p/mgielnych skromny.gif

> W końcu ktoś te światła dopuszcza do użytkowania, posiadają one stosowną homologację i są

> odpowiednio ustawiane i montowane.

> Nikt nie wystawiłby homologacji lampom, które oślepiają. Nikt w ogóle nie wpadłby na pomysł by je

> montować.

> Więc nawet jeżeli ktoś sobie świeci w obojętnie jakich warunkach to ani lampy nie oślepiają ani tym

> bardziej jakieś odbite światło.

wiesz, nie wiem czy gratulować Ci jakiś nadprzyrodzonych właściwości czy niewiem.gif

każde światła w nocy oślepiają, a każde mają homologacje czy co tam chcesz

niestety nie da się jeździć bez świateł mijania, ale p/mgielne można sobie darować jak ich skuteczność jest znikoma hmm.gif

tzn nam nie pomagają, a tym z naprzeciwka przeszkadzają

> A jeżeli ktoś koniecznie chce by go oślepiało to jak przynosi mu to ulgę i nie ma czym zaprzątać

> sobie głowy podczas jazdy niech tak sobie wmawia.

icon_rolleyes.gif

Napisano

> no i tutaj jest "dowolność", przykład:

> Mercedes GN405 - przeciwmgłowe przednie działają TYLKO ze światłami mijania a tylne łącznie z

> włączonymi przednimi przeciwmgłowymi

> Ikarus 405, 412, 415, 417 i 435 - przeciwmgłowe przednie działają NIEZALEŻNIE od przednich mijania

> a tylne przeciwmgłowe bez przednich mijania nie działa

> Solaris Urbino - przeciwmgłowe przednie działają NIEZALEŻNIE od przednich mijania ale tylne

> działają łącznie z przednimi przeciwmgłowymi

> trzy pojazdy i w każdym inaczej

To czy przednie/tylne działają niezależnie czy zależnie wynika zazwyczaj z uwarunkowań mechanicznych - jeśli przeciwmgielne włącza się pierścieniem na drążku to siłą rzeczy są 3 pozycje: off - przód - przód z tyłem.

Inne rozwiązanie byłoby komplikacją, bo musiałyby być 4 pozycje a nie 3 oraz włączenie przedostatniej pozycji musiałoby być poprzedzone chwilowym załączeniem pozycji drugiej - nigdy się z tym nie spotkałem.

Natomiast w każdym ze znanych mi aut, w których przeciwmgielne włączało się osobnymi przyciskami włączanie przeciwmgielnych przednich / tylnych było niezależne.

Napisano

> niestety nie da się jeździć bez świateł mijania,

jak nie, jak tak - przecież jest technika noktowizyjna (wykorzystywana przez wojsko i inne specsłużby biglaugh.gif) - wtedy nawet mgła ci niestraszna... 30.GIF

Napisano

> z tego co zauważyłem ostatnio droga jest jednowymiarowa i płaska do tego

A kopernik była kobietą. W ciekawym świecie kolega żyje rotfl.gif

Napisano

> Dowód jest taki, że ludzie sobie ubzdurali, że oślepiają i koniec.

Ubzdurali sobie i owszem...Że dzięki przeciwmgielnym przy 90km/h niezależnie od pory dnia czy nocy, czy pada deszcz, śnieg, czy po prostu mają taki kaprys a innych w d... widzą na drodze coś więcej rotfl.gif

Napisano

> Ubzdurali sobie i owszem...Że dzięki przeciwmgielnym przy 90km/h niezależnie od pory dnia czy nocy,

> czy pada deszcz, śnieg, czy po prostu mają taki kaprys a innych w d... widzą na drodze coś

> więcej

ok.gif Lepiej bym tego nie ujął.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.