Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przeciwmgielne

Featured Replies

Napisano

> A mnie nie oślepia. Nie wiem czemu lud uparł się na to odbijane światło. Mijania też się odbijają i

> jakoś to nikomu nie przeszkadza.

> Jeżeli ktoś będzie się strasznie upierał, że go oślepia tylne światło pozycyjne to będzie go ono

> oślepiać.

> Podobnie jest z przednimi przeciwmgłowymi.

> Nie oślepiają ale w Polsce utarło się, że oślepiają więc 99% kierowców uważa, że ich oślepiają

> pomimo tego, że tak nie jest.

> Poza tym, kto każe komuś patrzeć prosto w lampy samochodu nadjeżdżającego z przeciwka, ja zawsze

> obserwuję w takich momentach pobocze.

> Oślepiają mnie źle ustawione światła oraz światła drogowe lub słynne zenony. Nic poza tym.

Mijania w deszczu to 2 swiatla + 2 odbicia od asfaltu.

dodaj do tego ppm i masz 4 swiatla +4 odbicia. Podejrzewam, ze bardziej przeszkadza innym kierowcom niz pomaga uzytkownikowi.

Ja na palcach jednej reki moge policzyc sytuacje, kiedy wlaczalem ppm, i po chwili stwierdzalem, ze w zasadzie nie widze korzysci z ich swiecenia.

Napisano

> W takich sytuacjach, jak jestem "tym z tyłu", włączam w swoim aucie światła drogowe.

To bardzo mily gest z twojej strony...

A spytam - po co?

Napisano

> To bardzo mily gest z twojej strony...

> A spytam - po co?

Po to, zeby dac znac, ze nie ma sensu ladowac po oczach p.mgielnymi.

Kiedys mialem taka sytuacje, ze jechalem w wezyku samochodow w dosc gestej mgle, czesc kierowcow wylaczyla p.mgielne bo samochody jechaly na tyle blisko, ze swobodnie wystarczaly zwykle swiatla. Kilku zatwardzialych wielbicieli na p.mgielnych jednak ich sasiedzi musieli potraktowac dlugimi, zeby uswiadomic, ze wcale nie przyczynaiaja sie do poprawy swojego i innych bezpieczenstwa jadac z zapalonymi p.m

Napisano

> A spytam - po co?

po to żeby się buraczek z przodu nauczył, że oślepia innych.

Napisano

> po to żeby się buraczek z przodu nauczył, że oślepia innych.

Sugeruję wziać pod uwage, że nie każdy, kto włączył w tej sytuacji tylne przeciwmgielne to buraczek. Jeśli było to spowodowane innym czynnikiem (nie wazne jakim - inteligentny czlowiek jest w stanie takie okoliczności podać) to cóz wtedy i kto wówczas na buraczka wychodzi?

Ja wiem, ze w Polsce nasi kierowcy lubią często za wszelką cene pokazać innemu, że jest buraczkiem (mając przy tym przekonanie o własnej nieomylnosci) i przywołac go do porządku, ale nie zawsze właściwie sa w stanie ocenic sytuację.

Ciekawe czemu za granicą zdecydowanie rzadziej widziałem taka postawę?

Napisano

> I faktycznie nie da się załączyć tylko tylnego ppm? Oczywiscie z włączonymi postojowymi/mijania?

jedno pociągnięcie - włącza się przód.

dwa pociągnięcia - do przodu dołącza się tył.

Napisano

> I faktycznie nie da się załączyć tylko tylnego ppm? Oczywiscie z włączonymi postojowymi/mijania?

Jest tak jak Vadero pisze. Co ciekawe, w Vectrze mam osobne przyciski na tyl i przod, i tynej przeciwmgly nie da sie uruchomic bez przednich

Napisano

I żeby uważał na kartofla z tyłu rotfl.gif

Napisano

Jak widzę, że ktoś jadący przede mną ma włączone tylne światło przeciwmgłowe to jeżeli by mnie takie światło oślepiało to zwyczajnie jadę w dalszej odległości od niego i już.

A jak ktoś by mi włączy z tyłu swoje drogowe to albo przestawiam sobie lusterko wsteczne albo trochę zwalniam lub dodatkowo zjeżdżam by mógł sobie pojechać dalej i świecić czym tylko zechce.

Napisano
  • Autor

> A jak ktoś by mi włączy z tyłu swoje drogowe to albo przestawiam sobie lusterko wsteczne albo

> trochę zwalniam lub dodatkowo zjeżdżam by mógł sobie pojechać dalej i świecić czym tylko

> zechce.

Jak za mną jeden wieśniak przez kilka km jechał na drogowych (a jechałem naprawdę wolno i nie chciał mnie wyprzedzić), włączyłem przeciwmgielne tylne i od razu mnie wyprzedził. 30.GIF

Pewnie myślał, że hamuję grinser006.gif

Napisano

> Sugeruję wziać pod uwage, że nie każdy, kto włączył w tej sytuacji tylne przeciwmgielne to

> buraczek. Jeśli było to spowodowane innym czynnikiem (nie wazne jakim - inteligentny czlowiek

> jest w stanie takie okoliczności podać) to cóz wtedy i kto wówczas na buraczka wychodzi?

Jakie są inne czynniki gdy auta jadą jedno za drugim lub w korku?

W czym tylna latarnia w takich sytuacjach pomaga / ma pomagać?

Proszę Cię, nie brnij w to dalej.

Napisano

> J

> A jak ktoś by mi włączy z tyłu swoje drogowe to albo przestawiam sobie lusterko wsteczne albo

> trochę zwalniam lub dodatkowo zjeżdżam by mógł sobie pojechać dalej i świecić czym tylko

Ja każdego nauczyciela światłami drogowymi wyhamowuję czasami nawet do zera

> zechce.

Napisano

> Ja każdego nauczyciela światłami drogowymi wyhamowuję czasami nawet do zera

I dalej wesolo i bezsensownie jedziesz z tylnia latarnia.

Gratulacje.

Napisano

> I dalej wesolo i bezsensownie jedziesz z tylnia latarnia.

> Gratulacje.

Czemu uważasz że bezsensownie może sytuacja pogodowa tego wymagała-generalnie jestem przeciwnikiem nauczania innych kierowców światłami drogowymi i odrazu takiemu nauczycielowi pokazuję że nie warto mi świecić

Napisano

> Czemu uważasz że bezsensownie może sytuacja pogodowa tego wymagała-generalnie jestem przeciwnikiem

> nauczania innych kierowców światłami drogowymi i odrazu takiemu nauczycielowi pokazuję że nie

> warto mi świecić

Światło przeciwmgielne tylne służy do tego, żeby jadący za tobą Cie widział. Jeśli Ci mruga długim to jak sądzisz widzi Cię? Mi tam przeciwmgielne nie przeszkadzają zbytnio ale szanuję to, że innym mogą przeszkadzać i je gaszę jeśli nie są mi potrzebne.

Napisano

> Czemu uważasz że bezsensownie może sytuacja pogodowa tego wymagała-generalnie jestem przeciwnikiem

> nauczania innych kierowców światłami drogowymi i odrazu takiemu nauczycielowi pokazuję że nie

> warto mi świecić

Ale nie sadzisz ze tamten moze byc przeciwnikiem nauczania innych kierowcow wyhamowywaniem?

Ogolnie to bledne kolo. Ty swiecisz przeciwmglowe, jemu to sie nie podoba to ci wali dlugimi, tobie sie to nie podoba to go wyhamujesz, itd, itp...

Co dalej? Zaczniecie do siebie strzelac?

No bez jaj.

Poco wogole reagowac na cokolwiek.

Jesli mi sie cos nie podoba w jedzie innego kierowcy, to poprostu go unikam i tyle. Zawsze mozna zwolnic lub przyspieszyc aby nie jechac razem.

Wszelakie pouczanie w jakikolwiek sposob to poprostu zenada.

Napisano

...jak kierowcy faktycznie mają włączać te przeciwmgłowe tylne to nie włączają.

Także ja tam się cieszę, że ktoś w ogóle wie, że takie światło posiada i je włączy nawet gdy mgła nie jest aż taka gęsta.

Napisano

> Napisz dokładnie kiedy włączasz przednie. Podaj kilka przykładów warunków panujących wtedy na

> drodze i w jakiej konfiguracji z pozostałym oświetleniem z przodu używasz tych świateł. Czy to

> są fabrycznie zamontowane światła przeciwmgłowe?

no i tutaj jest "dowolność", przykład:

Mercedes GN405 - przeciwmgłowe przednie działają TYLKO ze światłami mijania a tylne łącznie z włączonymi przednimi przeciwmgłowymi

Ikarus 405, 412, 415, 417 i 435 - przeciwmgłowe przednie działają NIEZALEŻNIE od przednich mijania a tylne przeciwmgłowe bez przednich mijania nie działa

Solaris Urbino - przeciwmgłowe przednie działają NIEZALEŻNIE od przednich mijania ale tylne działają łącznie z przednimi przeciwmgłowymi

trzy pojazdy i w każdym inaczej sciana.gif

Napisano

> A spytam - po co?

po to zeby kierownik z przodu zauwazyl ze tez go widze ok.gif

Napisano

> Jakie są inne czynniki gdy auta jadą jedno za drugim lub w korku?

Chociażby zwykłe zapomnienie czy przeoczenie, w tym także pomarańczowej (na ogół) lampki na tablicy. Mówiłem, że inteligentny człowiek, może łatwo podać możliwe i prawdopodobne powody. Tak więc, potwierdza to moją tezę, nie każdy kierowca majacy właczone te światła to buraczek.

> W czym tylna latarnia w takich sytuacjach pomaga / ma pomagać?

W niczym. Patrz wyżej.

Przy okazji, we wcześniejszej wypowiedzi (na którą odpowiedziałem) nie było nic o jeździe w korku a to że za jednym samochodem jedzie drugi nie oznacza stania czy jazdy w korku. Może to byc przypadek, gdy do jadącego samotnie samochodu dojezdża (od tyłu co oczywiste) szybszy pojazd.

> Proszę Cię, nie brnij w to dalej.

To nie ja brnę, wg mnie to Ty sie osmieszasz, ale jeśli tak chcesz, to mnie nic do tego. A ze swojej strony proponuję (naprawde warto) o więcej wyobraźni, gdyz życie pisze wiele scenariuszy i nie zawsze jest tak prosto, że jadacy na tylnych przeciwmgielnych to burak. Uwierz mi, naprawdę różnie w zyciu bywa, wiesz?

Napisano

> Nie wiem czemu lud uparł się na to odbijane światło. Mijania też się odbijają i jakoś to nikomu nie przeszkadza.

Właśnie mnie ostatnio na CB ktoś pouczał, że oslepiają go moje p.mgielne. Wyśmiałem go, pytając czy moje mijania (dużo mocniejsze, a dodatkowo nieobniżone mimo znacznego obciążenia tyłu auta) go nie oślepiają. facepalm.gif

mar00ha

Napisano

> Chociażby zwykłe zapomnienie czy przeoczenie, w tym także pomarańczowej (na ogół) lampki na

> tablicy. Mówiłem, że inteligentny człowiek, może łatwo podać możliwe i prawdopodobne powody. [ciach]

ok.gif, może nawet mieć spaloną tą kontrolkę grinser006.gif

tyle że w takim przypadku nie hamuje złośliwie jeśli ktoś z tyłu mu mrugnie długimi ?

oczywiście o ile zaskoczy OCB temu z tyłu grinser006.gif

mnie też czasem korci żeby komuś mrugnąć jak daje w korku po oczach

tylko czy zrozumie ?

sam wyłączam tylne p/mgielne jak tylko ktoś się zbliży skromny.gif

przednie niestety są spięte z tylnymi, więc używam bo muszę, ale one w fordzie zupełnie nic nie dają oslabiony.gif

chętnie bym je zamienił na DL

w astrze świeciły zupełnie fajnie i efekt był ok.gif

Napisano

> Właśnie mnie ostatnio na CB ktoś pouczał, że oslepiają go moje p.mgielne. Wyśmiałem go, pytając czy

> moje mijania (dużo mocniejsze, a dodatkowo nieobniżone mimo znacznego obciążenia tyłu auta) go

> nie oślepiają.

To jest możliwe. Co najśmieszniejsze, najbardziej dotyka kierowców ciężarówek. Odbite mijania nie oślepiają, odbite przeciwmgłowe - tak.

Włącz myślenie i zastanów się, jaki może być mechanizm tego zjawiska.

Napisano

> To jest możliwe. Co najśmieszniejsze, najbardziej dotyka kierowców ciężarówek. Odbite mijania nie

> oślepiają, odbite przeciwmgłowe - tak.

> Włącz myślenie i zastanów się, jaki może być mechanizm tego zjawiska.

Mechanizm jest banalny - prostackie zamiłowanie do pouczania innych w przekonaniu o własnej doskonałości. zlosnik.gif Widać cztery punkty świetlne, a nie dwa - więc jest okazja. Dziwnym trafem światła przeciwmgłowe wbudowane we wspólny klosz z mijania nie oślepiają, bo jakoś tak negatywnych emocji nie budzą - głównie dlatego, że z daleka nie sposób zauważyć, że świecą. biglaugh.gif

W przypadku auta, w którym światła pozycyjne są osobno a mijania osobno, spotkałem się już z zarzutem, że własnie te pozycyjne oślepiają facepalm.gif, więc generalnie nic mnie już nie jest w stanie zdziwić w tej kategorii. panic.gif

Napisano

> Włącz myślenie i zastanów się, jaki może być mechanizm tego zjawiska.

Włącz myślenie Ty. Moje mijania świecą o wiele jaśniej od p.mgielnych, a są wyjatkowo kiepskie. Nie ma takiej mozliwości, aby p.mgielne oślepiały. Z moich obserwacji wynika, że oślepiające są jedynie p.mgielne, które są ustawione na obserwację kosmosu. Prawidłowo ustawione światła nie walą po oczach. A bzdety o odbijaniu od asfaltu, to bzdety.

mar00ha

Napisano

> Dziwnym trafem światła przeciwmgłowe wbudowane we wspólny klosz z mijania nie oślepiają, bo jakoś tak

> negatywnych emocji nie budzą

Oooo...Zwłaszcza te w mercedesach np. w123 i podobnych...Nie sposób nie zauważyć, że świecą.

Napisano

> Włącz myślenie Ty. Moje mijania świecą o wiele jaśniej od p.mgielnych, a są wyjatkowo kiepskie. Nie

> ma takiej mozliwości, aby p.mgielne oślepiały. Z moich obserwacji wynika, że oślepiające są

> jedynie p.mgielne, które są ustawione na obserwację kosmosu. Prawidłowo ustawione światła nie

> walą po oczach. A bzdety o odbijaniu od asfaltu, to bzdety.

> mar00ha

Oczywiście, że to bzdety...Kiedy asfalt jest suchy. Kiedy jest mokry bzdety przestają być bzdetami.

Napisano

> Oczywiście, że to bzdety...Kiedy asfalt jest suchy. Kiedy jest mokry bzdety przestają być bzdetami.

Jeszcze raz: p.mgielne nie odbijają się w asfalcie (nawet mokrym) bardziej niz mijania.

mar00ha

Napisano

> Jeszcze raz: p.mgielne nie odbijają się w asfalcie (nawet mokrym) bardziej niz mijania.

> mar00ha

masz jakiś dowód na to ?

bo na logikę to p/mgielne muszą bardziej oślepiać hmm.gif

choćby z tego powodu że świecą bardzo wąskim strumieniem, którego zasięg jest 20m ?

więc takie skupione światło dobija się od asfaltu i daje po oczach

mijania raz że świecą światłem rozproszonym - zasięg do 60m ?

więc tak z 3x więcej, to światło ma dalszą drogę do przebycia

oślepiają dłużej, ale słabiej hmm.gif

oczywiście zakładając że źródło światła jest podobnej mocy, bo np max ma 35W żarówki w p/mgielnych

Napisano

> Włącz myślenie Ty. Moje mijania świecą o wiele jaśniej od p.mgielnych, a są wyjatkowo kiepskie. Nie

> ma takiej mozliwości, aby p.mgielne oślepiały. Z moich obserwacji wynika, że oślepiające są

> jedynie p.mgielne, które są ustawione na obserwację kosmosu.

Bullsh*t. Nie chce mi się tego rozrysowywać, ale mechanizm jest następujący: światła mijania odbijają się od mokrego asfaltu w odległości około 40 m od samochodu, przeciwmgłowe około 20 - w związku z tym w odległości 80m promień odbity pochodzący od przeciwmgłowych idzie 2 razy wyżej, niż od mijania.

Napisano

> Bullsh*t. Nie chce mi się tego rozrysowywać, ale mechanizm jest następujący: światła mijania

> odbijają się od mokrego asfaltu w odległości około 40 m od samochodu, przeciwmgłowe około 20 -

> w związku z tym w odległości 80m promień odbity pochodzący od przeciwmgłowych idzie 2 razy

> wyżej, niż od mijania.

a ja się pobawiłem grinser006.gif

284618485-swiatla.jpg

hmm.gif

post-33658-14352511270968_thumb.jpg

Napisano

> a ja się pobawiłem

Trochę Ci nie wyszło...

Czerwony ma iść w dół pod tym samym kątem, co żółty i odbijać się od jezdni w odległości większej, niż żółty.

Napisano

> Trochę Ci nie wyszło...

> Czerwony ma iść w dół pod tym samym kątem, co żółty i odbijać się od jezdni w odległości większej,

> niż żółty.

Poza tym warto zachować zasadę, że kąt padania = kątowi odbicia, czego nie stwierdzam dla czerwonej linii.

Natomiast kąt padanie strumienia światła zależy od ustawienia lampy. Czy światłą przeciwmgielne, jako umieszczone niżej, nie świeca przypadkiem bardziej "płasko" tj. pod mniejszym kątem w stosunku do nawierzchni zaś ich mniejszy zasięg wynika ze specyfiki lampy (inna żarówka i mała lampa z małym odbłyśniekiem)?

Napisano

> Trochę Ci nie wyszło...

> Czerwony ma iść w dół pod tym samym kątem, co żółty i odbijać się od jezdni w odległości większej,

> niż żółty.

czerwony to mijania, świeca od załóżmy 5m przed autem do 60m - wg tego

rys_08-cc727e8d4010fab0e18258ae2ed44f5f.jpg

więc ta stroma linia to efekt odbicia się świateł mijania blisko samochodu hmm.gif

Napisano

> Czy światłą przeciwmgielne,

> jako umieszczone niżej, nie świeca przypadkiem bardziej "płasko" tj. pod mniejszym kątem w

> stosunku do nawierzchni zaś ich mniejszy zasięg wynika ze specyfiki lampy (inna żarówka i mała

> lampa z małym odbłyśniekiem)?

Raczej nie. W normalnych przeciwmgłowych stosowana jest żarówka H3 lub H11 - halogenowa, o mocy 55W, takiej samej jak w światłach mijania. Pomijam takie wynalazki, jak miałem w 207 - fabryczne "przeciwmgłowe" z kierunkowskazową żarówką 21W spineyes.gif

Są umieszczone nisko i świecą bardziej "płasko" w sensie wysokości wiązki - chodzi o to, żeby ich promień trafiał pod pasma mgły.

Napisano

> jedynie p.mgielne, które są ustawione na obserwację kosmosu. Prawidłowo ustawione światła nie

> mar00ha

usiądź 170cm nad asfaltem a zmienisz zdanie

Napisano

> czerwony to mijania, świeca od załóżmy 5m przed autem do 60m - wg tego

> więc ta stroma linia to efekt odbicia się świateł mijania blisko samochodu

Skoro tak, to stroma linia jest zbyt stroma (kąt padania nie równa się kątowi odbicia), a dalsza idzie zbyt daleko.

Z Twojego rysunku wynika inny mechanizm oślepiania, o którym ja zapomniałem - wiązka odbita, pochodząca ze świateł mijania trafia do oczu kierowcy ciężarówki znacznie bardziej rozproszona, niż ta z przeciwmgłowych.

Napisano

> Skoro tak, to stroma linia jest zbyt stroma (kąt padania nie równa się kątowi odbicia), a dalsza

> idzie zbyt daleko.

faktycznie nie odbiła się idealnie grinser006.gif, ale sens oddaje - powinna być lekko łagodniejsza

dalsza jest tak poprowadzona że dotknie asfalt za 60m, czyli powiedzmy zasięg świateł mijania

> Z Twojego rysunku wynika inny mechanizm oślepiania, o którym ja zapomniałem - wiązka odbita,

> pochodząca ze świateł mijania trafia do oczu kierowcy ciężarówki znacznie bardziej

> rozproszona, niż ta z przeciwmgłowych.

to właśnie chciałem pokazać na tym schemacie grinser006.gif

niestety do zrobienia tech rysunku nie mam danych typu zasięg p/mgielnych - od ... do ...

bo mijania to mniej więcej widać z tych rysunków co wrzuciłem - wiązka od załóżmy 5m do 60m

Napisano

> usiądź 170cm nad asfaltem a zmienisz zdanie

Nie mam zamiaru siadać tak wysoko nad asfaltem.

Dodatkowo napiszę, że nauki na CB (że go oślepiam) udzielał mi kierowca TIRa jadącego przede mną.

mar00ha

Napisano

> Nie mam zamiaru siadać tak wysoko nad asfaltem.

A kierowcy ciężarówek muszą.

> Dodatkowo napiszę, że nauki na CB (że go oślepiam) udzielał mi kierowca TIRa jadącego przede mną.

Nie widzę w tym niczego szczególnie dziwnego, w lusterkach też można oślepiać.

BTW. Jakie były wtedy warunki atmosferyczne oraz stan jezdni i dlaczego włączyłeś te przeciwmgłowe ? Czy i w jaki sposób poprawiały Twoją zdolność do zauważenia i ominięcia nieprzewidzianej przeszkody na jezdni ?

Napisano

> Właśnie mnie ostatnio na CB ktoś pouczał, że oslepiają go moje p.mgielne. Wyśmiałem go, pytając czy

> moje mijania (dużo mocniejsze, a dodatkowo nieobniżone mimo znacznego obciążenia tyłu auta) go

> nie oślepiają.

> mar00ha

I dodatkowo przeciwmgielnymi jeszcze słodziłeś. Popatrz sobie jeszcze, jak znajdziesz, na rozkład plamy świetlnej świateł przeciwmgielnych, porównaj z plamą świateł mijania i nałóż na siebie obie. MOŻE zobaczysz, dlaczego w odpowiednich warunkach to może oślepiać.

Napisano

> Nie widzę w tym niczego szczególnie dziwnego, w lusterkach też można oślepiać.

Niby tak.

> BTW. Jakie były wtedy warunki atmosferyczne oraz stan jezdni i dlaczego włączyłeś te przeciwmgłowe

> ? Czy i w jaki sposób poprawiały Twoją zdolność do zauważenia i ominięcia nieprzewidzianej przeszkody na jezdni ?

Deszcz. Włączyłem p.mgł. żeby widzieć czy znajduję się na swoim pasie. Poprawiły moją zdolność do omijania dziur w jezdni.

Jeżeli sądzisz, że używam p.mgł. tylko dlatego, że je mam, to jesteś w błędzie. Używam ich wtedy, gdy mi mogą pomóc.

mar00ha

Napisano

z oldhorsem nie pogadasz, dla niego powinni zabronić instalowania świateł przednich w samochodach bo oślepiają w nocy samochody jadące z przeciwka zlosnik.gif

Napisano

> I dodatkowo przeciwmgielnymi jeszcze słodziłeś. Popatrz sobie jeszcze, jak znajdziesz, na rozkład

> plamy świetlnej świateł przeciwmgielnych, porównaj z plamą świateł mijania i nałóż na siebie

> obie. MOŻE zobaczysz, dlaczego w odpowiednich warunkach to może oślepiać.

Przejedź się kiedyś po nocy osobówką przed nowym Ducato, to zobaczysz, co to znaczy oślepianie... Bo to, co robią przeciwmgielne, to co najwyżej "muskanie" światłem.

Napisano

> I dodatkowo przeciwmgielnymi jeszcze słodziłeś. Popatrz sobie jeszcze, jak znajdziesz, na rozkład

> plamy świetlnej świateł przeciwmgielnych, porównaj z plamą świateł mijania i nałóż na siebie

> obie. MOŻE zobaczysz, dlaczego w odpowiednich warunkach to może oślepiać.

i napisz że na asfalcie zostawiają 4 odbicia

ja bym chciał zobaczyć zdjęcie jak to wygląda, to jakiś efekt trójwymiarowy? z tego co zauważyłem ostatnio droga jest jednowymiarowa i płaska do tego

Napisano

> Jeżeli sądzisz, że używam p.mgł. tylko dlatego, że je mam, to jesteś w błędzie. Używam ich wtedy,

> gdy mi mogą pomóc.

OK.

Ja też używam ich też wtedy, gdy mi mogą pomóc. Czyli w gęstej mgle, śnieżycy lub na drodze gruntowej. Generalnie wtedy, gdy widoczność lub stan drogi ograniczają rozsądną prędkość do około 30 km/h. W żadnym z dotychczas posiadanych przeze mnie samochodów przednie przeciwmgłowe nie poprawiały widoczności podczas szybkiej jazdy w deszczu.

Szlag mnie trafił, gdy po kilku miesiącach posiadania 207 naprawdę w śnieżycy potrzebowałem przeciwmgłowych... i okazało się, że ich nie mam. Tzn zamiast przeciwmgłowych mam "coś", w czym siedzą 21-watowe zwykle żarówki sick.gif

Napisano

> nie oślepiają.

> mar00ha

Mało tego.

Są samochody, które mają przednie światła przeciwmgłowe wbudowane w reflektory, np.: VW Golf IV czy Skoda Octavia I.

Ciekawe czy w takich przypadkach te przeciwmgłowe też wszystkich tak oślepiają.

Napisano

> Prawidłowo ustawione światła nie

> mar00ha

O to to właśnie. waytogo.gif

Napisano

> usiądź 170cm nad asfaltem a zmienisz zdanie

Jeździłem tak i jakoś mi to nie przeszkadza. Powiedziałbym nawet, że jest to lepsze niż siedzenie niżej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.