Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakie marki zrobily duzy postep technologiczny?

Featured Replies

Napisano

Witam,

Zastanawiam sie tak przy sobocie i piwku ... ktore marki zyskaly a ktore stracily ostatnim czasie(aktualna oferta ) ... ktore wyznaczaja aktualne trendy i zdobywaja zainteresowanie... maja nowinki technologiczne i fajny desajn...

moje typy:

BMW

Kia

Citroen

na minus:

Subaru

Mercedes

Toyota

Ciekwy jestem jak wy to postrzegacie.... mam nadzieje ze nie wywolam swietej wojny hehe.gif

czolem

Oberon

Napisano

> Witam,

> Zastanawiam sie tak przy sobocie i piwku ... ktore marki zyskaly a ktore stracily ostatnim

> czasie(aktualna oferta ) ... ktore wyznaczaja aktualne trendy i zdobywaja zainteresowanie...

> maja nowinki technologiczne i fajny desajn...

> moje typy:

> BMW

> Kia

> Citroen

> na minus:

> Subaru

> Mercedes

> Toyota

> Ciekwy jestem jak wy to postrzegacie.... mam nadzieje ze nie wywolam swietej wojny

> czolem

> Oberon

na plus dodaj jeszcze VW, bo jak Mar00ha przyjedzie to dostaniesz bana hehe.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> na plus dodaj jeszcze VW, bo jak Mar00ha przyjedzie to dostaniesz bana

VW tak jak Opel IMHO wyszedl na 0 grinser006.gif

Napisano

> Witam,

> Zastanawiam sie tak przy sobocie i piwku ... ktore marki zyskaly a ktore stracily ostatnim

> czasie(aktualna oferta ) ... ktore wyznaczaja aktualne trendy i zdobywaja zainteresowanie...

> maja nowinki technologiczne i fajny desajn...

> moje typy:

> BMW

W BMW ten trend trwa praktycznie od początku istnienia tej firmy. Nawet wiekowe auta miały rozwiązania wykraczające poza typowe dla ich czasów standardy.

Napisano

fiat i Twin-Air smile.gif to na plus, oraz jego zakupy w stanach smile.gif

Napisano
  • Autor

> W BMW ten trend trwa praktycznie od początku istnienia tej firmy. Nawet wiekowe auta miały

> rozwiązania wykraczające poza typowe dla ich czasów standardy.

hmm w BMW podoba mi sie udane wejscie na rynek SUV ... X5 oraz X1 szczegolnie grinser006.gif a o GT nie wspominam bo ten samochod mi sie strasznie podoba ... szkoda ze tak malo na polskich drogach

Napisano

na pewno mocno do przodu prą Koreańczycy, czyli Hyundai/Kia.

Na pewno idzie Fiat, zarówno pod względem designu jak i technologi (np. MultiAir, czy wciąż jedne z najlepszych silniki diesla), chociaż zaraz na pewno ktoś napisze, że to tylko Fiat, takie samo g... jak 20 lat temu, psujące się i w ogóle zlosnik.gif

VW imho trzyma poziom: dobrze technologicznie (głównie silniki TSI, FSI - chociaż uwaga na wpadki!), tragicznie w designie zlosnik.gif

Toyota do tyłu. Robią coraz brzydsze samochody, imho bardziej tandetne (porównanie poprzednia Corolla HB -> Auris ), bez żadnych nowości silnikowo - technicznych.

Spory postęp zrobił Opel: z nudnych, ciosanych siekierką aut przechodzi do I ligi pod względem designu (Insignia, Astra) i na pewno wyższej technologicznie (nowocześniejsze, małe silniki z turbo na przykład).

Napisano

> BMW

tu sie zgodze

> Kia

tutaj tez

> Citroen

tu nie widze nic nadzwyczajnego

> na minus:

> Subaru

nie mam zdania

> Mercedes

mercedes po modelu 124 sie skonczyl.

> Toyota

toyota zawsze robila dobre auta i dalej bedzie ale nic nadzwyczajego tam sie nie dzieje

a ze im sie zdazyla wpadka z hamulcem to juz tam przypadek jest zlosnik.gif

ze swojej strony dodalbym audi ktore robi coraz wiecej swietnych modeli i wprowadza wiele ciekawostek i innowacji technicznych

Napisano

> W BMW ten trend trwa praktycznie od początku istnienia tej firmy. Nawet wiekowe auta miały

hehe.gif

Droższe modele miały większe silniki i lepsze wyposażenie i tyle. A taka np. 320/316 z lat 80 nie miała nic ponad to co oferowały inne firmy.

Napisano

> fiat i Twin-Air to na plus, oraz jego zakupy w stanach

Wtrysk bezpośredni i common rail to też Fiat. Nie wiem na ile to ich wynalazek, ale chyba jako pierwsi zaczęli je stosować w osobówkach.

Napisano

> mercedes po modelu 124 sie skonczyl.

Dzięki takim jak Ty taniej jest kupić używanego Mercedesa smile.gif

Napisano

Opel ok.gif

Napisano
  • Autor

> tu nie widze nic nadzwyczajnego

Mysle ze glownie na tej decyzji zawazyl desajn... w porownaniu do poprzednich modeli mysle ze duzo na +

> toyota zawsze robila dobre auta i dalej bedzie ale nic nadzwyczajego tam sie nie dzieje

> a ze im sie zdazyla wpadka z hamulcem to juz tam przypadek jest

toyota troche minus ze wzgledu na dezajn prawie podobnie w dol po pochylej jak subaru

> ze swojej strony dodalbym audi ktore robi coraz wiecej swietnych modeli i wprowadza wiele

> ciekawostek i innowacji technicznych

Hmm zastanawialem sie nad audi ... hmm moze fakt A5 i najnowszy design moze sie podobac

Napisano

> Droższe modele miały większe silniki i lepsze wyposażenie i tyle. A taka np. 320/316 z lat 80 nie

> miała nic ponad to co oferowały inne firmy.

Zwłaszcza Golf I/II i Kadett Kanciak i łezka... hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Opel

Hmm Opla postrzegam jako "w koncu goniacego stawke" ale nic nowego i inowacyjnego nie widze .... moze faktycznie probuje wejsc do 1 ligi ... sam mam 2 ople ale bez przesady staram sie postrzegac obiektywnie grinser006.gif

Napisano

> Dzięki takim jak Ty taniej jest kupić używanego Mercedesa

nie zabardzo rozumiem o co ci chodzi

ale naprawde jakosc mercedesow powyzej w124 jest fatalna ,

gnija na potege. wszystko , karoseria zewnetrzne jak i wewnetrzne elementy

nieskonczone problemy z elektryka, wszystkimi rodzaju czujnikami.

silniki tez bez rewelacji

Napisano

> Spory postęp zrobił Opel: z nudnych, ciosanych siekierką aut przechodzi do I ligi

> pod względem designu (Insignia, Astra)

Nie wiem jak Astra, ale Insignia to designerska porażka. Co z tego, że auto z zewnatrz prezentuje się okazale skoro w środku kupa, że palce lizać...

Napisano

> Mysle ze glownie na tej decyzji zawazyl desajn... w porownaniu do poprzednich modeli mysle ze duzo

> na +

> toyota troche minus ze wzgledu na dezajn prawie podobnie w dol po pochylej jak subaru

> Hmm zastanawialem sie nad audi ... hmm moze fakt A5 i najnowszy design moze sie podobac

ja za postep technologiczny raczej uwazam innowacje techniczne ,zywotnosc i funkcjonalnosc. Design to raczej trzeba by inna kategorie zrobic smile.gif

Napisano

> nie zabardzo rozumiem o co ci chodzi

> ale naprawde jakosc mercedesow powyzej w124 jest fatalna ,

> gnija na potege. wszystko , karoseria zewnetrzne jak i wewnetrzne elementy

> nieskonczone problemy z elektryka, wszystkimi rodzaju czujnikami.

> silniki tez bez rewelacji

Tak, tak. Gniją, złe i be, "psujom siem"... hehe.gif

Napisano

Duży krok zrobiła również Alfa silniki TB i w końcu zerwanie ze stereotypem psującego się na potęge samochodu. O designie nie ma co mówić bo już od modelu 156 określa pewne normy wink.gif w naturze

Napisano

> Tak, tak. Gniją, złe i be, "psujom siem"...

masz cos do powiedzenia ? czy nie ? bo ja wiem o czym mowie

Napisano
  • Autor

> ja za postep technologiczny raczej uwazam innowacje techniczne ,zywotnosc i funkcjonalnosc. Design

> to raczej trzeba by inna kategorie zrobic

Hmm no to w tych kategoriach to mysle ze ujal bym cytryny jako duzy progress do liczenia sie wsrod sprzedazy bo generalnie jakos powoduje to ze zaczynam sie na swiatlach przygladac najnowszym modelom tej marki. W stosunku do poprzednich modeli to znaczny progres .... ale faktycznie nowinek za wiele nie ma hmm.gif raczej fajny dezajn (a to ciezko faktycznie zmierzyc - szczegolnie na forum )

Napisano

> Hmm no to w tych kategoriach to mysle ze ujal bym cytryny jako duzy progress do liczenia sie wsrod

> sprzedazy bo generalnie jakos powoduje to ze zaczynam sie na swiatlach przygladac najnowszym

> modelom tej marki. W stosunku do poprzednich modeli to znaczny progres .... ale faktycznie

> nowinek za wiele nie ma raczej fajny dezajn (a to ciezko faktycznie zmierzyc - szczegolnie

> na forum )

co do citroena powiem tyle.

fajnie ze robi te wszystkie innowacje.....szkoda tylko ze one sa z reguly najwieksza bolaczką tych samochodow bo nadmiernie sie psuja.

Napisano

> masz cos do powiedzenia ? czy nie ? bo ja wiem o czym mowie

Generalizujesz i przesadzasz. No ale pewnie Mercedesami to równik z 15 razy zrobiłeś, więc szacun i zmykam do jamki 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Hmm Opla postrzegam jako "w koncu goniacego stawke" ale nic nowego i inowacyjnego nie widze ....

> moze faktycznie probuje wejsc do 1 ligi ... sam mam 2 ople ale bez przesady staram sie

> postrzegac obiektywnie

Design...

Krok milowy w porównaniu do starszych modeli pod względem wyglądu.... zaczynając od Insigni, poprzez Astrę IV i Merivę z "nowymi" drzwiami, a kończąc na Amperze...

Napisano

> maja nowinki technologiczne i

Na tym się skupię, bo design to rzecz gustu.

> moje typy:

> BMW

Imho od 2007 roku tak. Modele wypuszczone w przeciągu ostatniego roku są jak dla mnie zadziwiająco nowoczesne technicznie (5 X3).

> Kia

Słabo ostatnio. Mam wrażenie, że zasnęli ze 2 lata temu po wypuszczeniu Ceeda

> Citroen

Nie jestem w temacie? Co takiego mają ciekawego ostatnio?

> na minus:

> Subaru

zgoda - diesel boxer imho nieporozumienie. Generalnie żal, bo ta marka ma coś w sobie.

> Mercedes

nie jestem w temacie choć imho silnikowo powoli nadążają za BMW.

> Toyota

Zdecydowanie zero rozwoju.

> Ciekwy jestem jak wy to postrzegacie.... mam nadzieje ze nie wywolam swietej wojny

Imho należy wyróżnić za technikę Fiata i VW. Przede wszystkim za silniki. Małe turbo to jest coś czego konkurencja nie ma i dopiero powoli wprowadza. Dodatkowo chwała dla VW za popularyzację DSG

Napisano

> Generalizujesz i przesadzasz. No ale pewnie Mercedesami to równik z 15 razy zrobiłeś, więc szacun i

> zmykam do jamki

nie generalizuje , niestety musze czasem pracowac w pracy z mercedesami i to co przez ostatnie 3 lata wywnioskowalem to walsnie to ze " po w124 mercedesy sie skonczyly"

moglbym ci w nieskonczonosc wymieniac "bolaczki " "swiezych" (0-10lat) mercedesow z ktorymi mialem w stycznosc.

Napisano

> Nie wiem jak Astra, ale Insignia to designerska porażka. Co z tego, że auto z zewnatrz prezentuje

> się okazale skoro w środku kupa, że palce lizać...

Oczywiście kwestia gustu... ale mi się podoba grinser006.gif

07-a256736m.jpg

Napisano

> Zwłaszcza Golf I/II i Kadett Kanciak i łezka...

Pod koniec lat 80 Golf miał silnik z kompresorem, Fiat montował do Uno silnik z turbo, a 2.0 Montowany w Tipo miał wałki wyrównoważające, w 1986 w Cromie wprowadzono TDI, Alfa Romeo wprowadziła w 1981 w 2.0 zmienne fazy, a to są wszytko zwykłe dupowozy. Można wyskoczyć z jakąś BMK'a z górnej półki, ale nie o to chodzi.

Napisano

> Nie jestem w temacie? Co takiego mają ciekawego ostatnio?

Być może nowe C4 będzie ciekawe. Oficjalnie jeszcze nie ma w sprzedaży. Ale pierwszej egzemplarze już są w Polsce.

Napisano

> Być może nowe C4 będzie ciekawe. Oficjalnie jeszcze nie ma w sprzedaży. Ale pierwszej egzemplarze

> już są w Polsce.

A co tam ciekawego szykują?

Napisano

np czym ?

kazda marka ma cos co nie ma inna ..

Napisano

> Pod koniec lat 80 Golf miał silnik z kompresorem, Fiat montował do Uno silnik z turbo, a 2.0

> Montowany w Tipo miał wałki wyrównoważające, w 1986 w Cromie wprowadzono TDI, Alfa Romeo

> wprowadziła w 1981 w 2.0 zmienne fazy, a to są wszytko zwykłe dupowozy. Można wyskoczyć z

> jakąś BMK'a z górnej półki, ale nie o to chodzi.

tu musze przyznac wielki plus dla fiata bo np takie

uno turbo jak na rocznik 86 w ktorym zostalo wydane bylo naprawde bardzo ! zaawansowane technicznie w porownaniu do konkurencji

np. vw z swoim polo g40 czy golfami gti

smile.gif mowi to byly posiadacz w/w modeli

Napisano

> Oczywiście kwestia gustu... ale mi się podoba

Podoba to jedno, funkcjonalność w codziennym urzytkowaniu to drugie.

Wyobraź sobie, że klimatyzacja w funkcji Auto nie jest w stanie utrzymać szyb bocznych bez pary wodnej. Podłokietnik dla kierowcy nie istnieje, lusterka wsteczne pokazują wszytko, poza obszarem z boku auta. Widoku to tyłu (liftback) brak, opadająca płasko szyba tworzy coś na wzór wizjera od peryskopu. Hitem tego modelu jest za krótki/za mały daszek nad zegarami dzięki czemu nocą możemy sprawdzić prędkość/obroty/temperaturę nie odrywając wzroku od przedniej szyby, trzeba się tylko nauczyć czytać w lustrzanym odbiciu. Takich "unowocześnień" w Insignii jest więcej...

Napisano

> Pod koniec lat 80 Golf miał silnik z kompresorem, Fiat montował do Uno silnik z turbo, a 2.0

> Montowany w Tipo miał wałki wyrównoważające, w 1986 w Cromie wprowadzono TDI, Alfa Romeo

> wprowadziła w 1981 w 2.0 zmienne fazy, a to są wszytko zwykłe dupowozy.

Wspomniane przez Ciebie dupowozy zdaje się były modelami (wersjami modelowymi) raczej z górnej półki. cfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

> Być może nowe C4 będzie ciekawe. Oficjalnie jeszcze nie ma w sprzedaży. Ale pierwszej egzemplarze

> już są w Polsce.

Hmm mysle ze od C6 poprzez C5 ...nowa C3 a teraz nowe C4 w koncu jest cos ze sloganu "creative technology" ... choc bardziej bym to pod kwestie dezajnu podpial bo silniki faktycznie w duzej mierze zapozyczone i tez raczej bez szalu ale IMHO ta marka sie wybila troche by walczyc o rynek

Napisano

> Wspomniane przez Ciebie dupowozy zdaje się były modelami (wersjami modelowymi) raczej z górnej

> półki.

ok.gif Ale kosztowały znacznie mniej od beemek z górnej półki. Po prostu chcę chcę unikną porównań typu Polo G40 vs M5. Z resztą ciekawe czy M3 lub M5 z tamtego okresu miało coś ciekawego konstrukcyjnie do zaoferowania np. zmienne fazy itd.

Napisano

> Ale kosztowały znacznie mniej od beemek z górnej półki. Po prostu chcę chcę unikną porównań typu

> Polo G40 vs M5. Z resztą ciekawe czy M3 lub M5 z tamtego okresu miało coś ciekawego

> konstrukcyjnie do zaoferowania np. zmienne fazy itd.

Oczywiście, że nie ma co porownywać flagowych modeli obu marek, bo generalnie są to produkty dwóch skrajnie różnych producentów. Ale ciekaw jestem kiedy Fiat zaczął stosować taki ABS czy ESP jako standard. Nie jestem jakimś wybitnym specem od motoryzacji ale skoro prawdą jest że koncern Fiata wprowadził zmienne fazy rozrządu już w 1981 roku to ja sie zastanawiam ile jeszcze trzeba czasu, żeby to rozwiązanie dopracować na tyle, żeby było równie trwałe co inne elementy silnika.

Napisano

> Nie jestem jakimś wybitnym specem od motoryzacji ale skoro prawdą jest że

> koncern Fiata wprowadził zmienne fazy rozrządu już w 1981 roku

Jaki znowu koncern Fiata? hmm.gif Mowa była o takim rozwiązaniu w AR.

Napisano

> Jaki znowu koncern Fiata? Mowa była o takim rozwiązaniu w AR.

Masz racje, Alfa trafiła pod skrzydła Fiata dopiero w 1986 roku...

Napisano

> Masz racje, Alfa trafiła pod skrzydła Fiata dopiero w 1986 roku...

Rozwiązanie zmiany faz rozrządu wprowadzone przez AR w Spiderze było raczej niezawodne i przetrwało w dwulitrowym R4 do roku ~1994, gdzie Fiat zastąpił je swoim patentem (i wtedy właśnie pojawiiły się słynne problemy z wariatorem zlosnik.gif).

Napisano

> Dodatkowo chwała dla VW za popularyzację

> DSG

Nooo, chwaaaaała, chwaaaała.

Wielcy k...wa wynalazcy. Nakleili swoją naklepkę na produkcie który w całości od A do Z (od pomysłu do pakowania gotowego produktu w skrzynkę i wysyłki na linię produkcyjną) przychodzi w skrzynce od kooperanta (Borg Warner), do którego nie dotykają się nawet palcem bo i to by sp.... .

Cena tego ustrojstwa jest praktycznie równa cenie konwencjonalnej skrzyni biegów, ale trzy magiczne literki i już można z idiotów kosić 5+ kpln dopłaty...

Chapeau bas...

Napisano

> Chapeau bas...

Widzisz niby to wszystko takie proste, takie zyskowne, a jakoś inne marki mają z tym problem. Jak to jest, że inni nie są chętni na te kokosy?

Napisano

> Podoba to jedno, funkcjonalność w codziennym urzytkowaniu to drugie.

> Wyobraź sobie, że klimatyzacja w funkcji Auto nie jest w stanie utrzymać szyb bocznych bez pary

> wodnej. Podłokietnik dla kierowcy nie istnieje, lusterka wsteczne pokazują wszytko, poza

> obszarem z boku auta. Widoku to tyłu (liftback) brak, opadająca płasko szyba tworzy coś na

> wzór wizjera od peryskopu. Hitem tego modelu jest za krótki/za mały daszek nad zegarami dzięki

> czemu nocą możemy sprawdzić prędkość/obroty/temperaturę nie odrywając wzroku od przedniej

> szyby, trzeba się tylko nauczyć czytać w lustrzanym odbiciu. Takich "unowocześnień" w Insignii

> jest więcej...

W każdym samochodzie każdego producenta znajdziesz takie "ciekawostki"...

Napisano

> W każdym samochodzie każdego producenta znajdziesz takie "ciekawostki"...

Nooo wybacz. Darmowy Head-Up Display jak dotąd zaoferowała mi tylko Insignia. Do kompletu dołożyli podobny efekt w lusterku wstecznym z lampkami od sterowania oświetleniem w roli głównej...

Napisano

Jakichś dzikich przełomów obecnie się nie obserwuje.

Ani "cuda wianki" w dieslach to NIE jest wynik działań producentów samochodów, tylko działań kooperantów, którzy są producentami osprzętu silników.

Analogicznie "diesdżi" itp koncepcje.

Śmieszy mnie natomiast zrównywanie "dyzajn = postęp".

Opel dalej produkuje takie-sobie auta, no ale "dyyyyzajn, paaanie".

Kia - co tu szałowego ? Proste do bólu auta - gdzie tu postęp ?

Bawara ? Zawsze mieli dopracowane auta, dalej podążają tą drogą.

Praktycznie żaden producent na świecie w ostatnich latach nie dokonał przełomu.

Jedyne co mógłbym uznać za coś NOWEGO na rynku i na dokładkę sensnie zrobionego to praktycznie jedyna sensowna hybryda w wykonaniu wiadomo_jakiej firmy.

Co ciekawe - tu akurat know-how wywodzi się z koncernu lepiącego na tym metkę, a nie jest kupionym od dostawcy pomysłem opakowanym w marketing bullshit jako "nasz wynalazek".

Napisano

> zgoda - diesel boxer imho nieporozumienie. Generalnie żal, bo ta marka ma coś w sobie.

konkretnie co jest nie tak z subaru diesel boxer?

pamietaj ze jest to "pierwszy" silnik diesla z horyzontalnym ukladzie cylindrow w osobowym aucie

podobnie jak mazda i jej wankiel

brak konkurencji

> Dodatkowo chwała dla VW za popularyzację

> DSG

dsg to kib...l pod wzgledem trwalosci

Napisano

Postęp zrobiły wszystkie marki poza niemieckimi, które zawsze były mniej lub bardziej słusznie uznawane za wzór.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.