Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakie marki zrobily duzy postep technologiczny?

Featured Replies

Napisano

> Pierwsze słyszę, że to akurat dzieło vw. Musiałem przeoczyć.

a czyje?

Napisano

> Witam,

> Zastanawiam sie tak przy sobocie i piwku ... ktore marki zyskaly a ktore stracily ostatnim

> czasie(aktualna oferta ) ... ktore wyznaczaja aktualne trendy i zdobywaja zainteresowanie...

> maja nowinki technologiczne i fajny desajn...

> moje typy:

> BMW

> Kia

> Citroen

> na minus:

> Subaru

> Mercedes

> Toyota

> Ciekwy jestem jak wy to postrzegacie.... mam nadzieje ze nie wywolam swietej wojny

> czolem

> Oberon

Kij ma dwa konce i dotyczy wszystkich marek.

Auta sa bardziej bezpieczne i latwiejsze w prowadzeniu.

Zuzywaja tez mniej paliwa i teoretycznie mniej niszcza srodowisko.

Ten sam proces sprawil, ze stosowane sa coraz bardziej skomplikowane

a zarazem awaryje rozwiazania. Nie dlatego, ze inaczej nie mozna,

ale dlatego, ze tak sie oplaca/jest taniej.

Nie chce rozdzierac szat, ze coraz mniej czlowieka w tym wszystkim,

ale postep ktory czysci kieszen i powoduje wypadanie wlosow, pier...le.

Moj typ to Dacia.

Napisano

> a czyje?

Ja bym rzekł że Fiata.

Napisano

> a czyje?

A już w latach osiemdziesiątych były japońsskie wynalazki o pojemnościach coś około 800 i turbodoładowanych silnikach. Mówię o seryjnych samochodach

Może poszukam, bo wiem, że było trochę takich maluchów z mocnymi miniaturowymi silnikami. smile.gif

Napisano

Ja bym powiedział Skoda, a czemu? Jakieś 20lat temu była favoritka, obecnie lider rynku.

Kia&Hyundai wciągu kilku lat zmienili całkowicie oblicze swoich aut.

Napisano

> ale postep ktory czysci kieszen i powoduje wypadanie wlosow, pier...le.

> Moj typ to Dacia.

Nic dodać, nic ująć ok.gif

Napisano

> Raczej downsizing jako trend. A kto jak nie VW rozpoczął i nagłośnił marketingowo?

No i znalazłem smile.gif

samochody z roku 1991 z "downsizing (seryjne, ale raczej na azję i Japonię:

Daihatsu Charade 986cm3 (turbo) 101KM

Daihatsu Mira 659cm3 (turbo) 64KM

Daihatsu Leeza 547cm3 (turbo) 50km

Daihatsu Atrai 559cm3 (turbo) 61km

Nissan March 930cm3 (turbo) 110KM

Mitsubishi Minica 548cm3 (turbo) 64KM

Subaru Rex 658cm3 (turbo) 64KM

Suzuki alto 647cm3 (turbo) 64KM

Suzuki Cultus 1298cm3 115KM

A więc to chyba nie VW, ale marki Japońskie były pierwsze smile.gif

Ale zaraz usłyszę, że się nie znam, że złe dane mam hehe.gif

20 lat temu coś takiego było stosowane i z jakiegoś powodu nie jest icon_rolleyes.gif

To też można podsumować że te marki nie zrobiły postęp, tylko cofnęły się w rozwoju

Napisano

tyle że kwestia nie jest kto to wymyślił i niszowo wprowadził ale rozwinął i wdrożył masowo

Napisano

> Ja bym rzekł że Fiata.

VW chyba TSI ma od 2005 roku, T-jet od 2007. Poza tym VW jako pierwszy wprowadził kompresor i turbine.

Napisano

> Czyli budowanie małych, wysilonych i skomplikowanych benzynek kosztem Diesla

raczej kosztem (takze) skomplikowanego diesla, klasyczne diesla raczej sa juz niszowe w popularnych autach osobowych.

Napisano

> raczej kosztem (takze) skomplikowanego diesla, klasyczne diesla raczej sa juz niszowe w popularnych

> autach osobowych.

chodziło mi o tym że wszystkie silniki już robią się skomplikowane, z deszczu pod rynne czyli z Diesla z wtryskiwaczami, turbinami i dwumasami w podobne wyglupy tyle ze w benzynie. Dochodzi grzanie się silników, w tych autkach mamy swiece o cieplocie takiej jak w motocyklach.

Napisano

> tyle że kwestia nie jest kto to wymyślił i niszowo wprowadził ale rozwinął i wdrożył masowo

pytanie tylko po co? a no raczej nie dla wygody użytkowników (choć marketingowcy wmówią coś zupełnie przeciwnego), a coraz to nowych norm emisyjnych w Eurolandzie. globalne ocieplenie, te sprawy...

Napisano

> Czyli budowanie małych, wysilonych i skomplikowanych benzynek kosztem Diesla

Małe wysilone dieselki kosztem benzyny już mamy.

Napisano

> a czyje?

Wiesz... Historia kołem się toczy... kto nie słyszał o reno 5 turbo, fiacie uno turbo, potem fiacie punto turbo?

oni to propagowali i nagłaśniali marketingowo... małe doładowane benzyny to hit sprzed 30 lat...

Napisano

> No i znalazłem

> samochody z roku 1991 z "downsizing (seryjne, ale raczej na azję i Japonię:

> Daihatsu Charade 986cm3 (turbo) 101KM

> Daihatsu Mira 659cm3 (turbo) 64KM

> Daihatsu Leeza 547cm3 (turbo) 50km

> Daihatsu Atrai 559cm3 (turbo) 61km

> Nissan March 930cm3 (turbo) 110KM

> Mitsubishi Minica 548cm3 (turbo) 64KM

> Subaru Rex 658cm3 (turbo) 64KM

> Suzuki alto 647cm3 (turbo) 64KM

> Suzuki Cultus 1298cm3 115KM

> A więc to chyba nie VW, ale marki Japońskie były pierwsze

> Ale zaraz usłyszę, że się nie znam, że złe dane mam

> 20 lat temu coś takiego było stosowane i z jakiegoś powodu nie jest

> To też można podsumować że te marki nie zrobiły postęp, tylko cofnęły się w rozwoju

Masz dobre informacje, tylko że to jest lokalny japoński trend wynikający z ich specyficznych przepisów preferujących takie samochody.

Nie twierdzę, że VW wynalazł mały doładowany silnik, tylko że wykreował przynajmniej w Europie trend na stosowanie takich silników w stosunkowo dużych samochodach.

Napisano

> tyle że kwestia nie jest kto to wymyślił i niszowo wprowadził ale rozwinął i wdrożył masowo

Dokładnie ok.gif

Napisano

> Masz dobre informacje, tylko że to jest lokalny japoński trend wynikający z ich specyficznych

> przepisów preferujących takie samochody.

> Nie twierdzę, że VW wynalazł mały doładowany silnik, tylko że wykreował przynajmniej w Europie

> trend na stosowanie takich silników w stosunkowo dużych samochodach.

No i tu się muszę zgodzić z Tobą, teraz inne marki również to stosują, a VW dobrze to rozreklamował. Tak samo było z silnikami diesla z bezpośrednim wtryskiem. Vw nie wymyślił ale dobrze zareklamował i dzisiaj każdy zna TDI.

Jednak uważam za prawidłowe przysłowie:

co zastąpi większą pojemność? jeszcze większa pojemność 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Ja bym rzekł że Fiata.

Tylko czy w przypadku Fiata, którego tradycyjnie większość produkcji to samochody z niewielkimi silnikami, zastąpienie np. 1.4 przez 1.4 turbo można nazwać downsizingiem...?

Napisano

> trend na stosowanie takich silników w stosunkowo dużych samochodach.

Tu nie tyle chodzi o trend stosowania małych silników. Chodzi o zastępowania dużych silników, małymi z turbodoładowaniem. W przypadku wymienionych Japończyków tak nie było. Dopiero VW spopularyzował te ideę.

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> Tylko czy w przypadku Fiata, którego tradycyjnie większość produkcji to samochody z niewielkimi

> silnikami, zastąpienie np. 1.4 przez 1.4 turbo można nazwać downsizingiem...?

Patrząc na gamę silników chociażby w stilo to nie powiedziałbym, że "to samochody z niewielkimi silnikami".

Napisano

> No i tu się muszę zgodzić z Tobą, teraz inne marki również to stosują, a VW dobrze to

> rozreklamował. Tak samo było z silnikami diesla z bezpośrednim wtryskiem. Vw nie wymyślił ale

> dobrze zareklamował i dzisiaj każdy zna TDI.

W PL to same dresy rozreklamowały golfa w tedeiku a nie dział reklamy vw.

Napisano

> Tu nie tyle chodzi o trend stosowania małych silników. Chodzi o zastępowania dużych silników,

> małymi z turbodoładowaniem. W przypadku wymienionych Japończyków tak nie było. Dopiero VW

> spopularyzował te ideę.

Większość europejskich producentów wprowadziło w tym samym czasie najnowszą generację swoich silników (np renault, fiat) i vw tutaj niczego nie popularyzował. O doładowanych silnikach słychać było na długo przed wprowadzeniem pierwszego egzemplarza przez vw. To żadna innowacja vw. To naturalna kolej rzeczy...

Napisano

> Większość europejskich producentów wprowadziło w tym samym czasie najnowszą generację swoich

> silników (np renault, fiat) i vw tutaj niczego nie popularyzował. O doładowanych silnikach

> słychać było na długo przed wprowadzeniem pierwszego egzemplarza przez vw. To żadna innowacja

> vw. To naturalna kolej rzeczy...

no bo w sumie w PL to renault z silnikiem TCE to takie nic, a VW z silnikiem TSI to brzmi dumnie smile.gif

Napisano

> no bo w sumie w PL to renault z silnikiem TCE to takie nic, a VW z silnikiem TSI to brzmi dumnie

Więc właśnie. O TSI głośno na tym forum, bo to vw i w ogóle oraz, że to awaryjna jednostka... O reszcie cisza...

Napisano

> No i tu się muszę zgodzić z Tobą, teraz inne marki również to stosują, a VW dobrze to

> rozreklamował. Tak samo było z silnikami diesla z bezpośrednim wtryskiem. Vw nie wymyślił ale

> dobrze zareklamował i dzisiaj każdy zna TDI.

> Jednak uważam za prawidłowe przysłowie:

> co zastąpi większą pojemność? jeszcze większa pojemność

W Polsce tak, ale we Francji, Włoszech czy Anglii już nie. Po prostu tamte rynki nie sprowadzają samochodów używanych z Niemiec zlosnik.gif.

Napisano

> W PL to same dresy rozreklamowały golfa w tedeiku a nie dział reklamy vw.

Nie tyle same dresy co również ludzie żyjący ze sprowadzania używanych samochodów, handlu nimi i osoby pokątnie handlujące ropą - tacy nowocześni giełdowo-samochodowi-cinkciarze wink.gif.

Napisano

Widze, ze z watku zrobila sie piaskownica dla fiacikarzy obecnych i bylych, do wyzywania sie na falweju smile.gif Czyli watek na HP smile.gif

Napisano

> VW chyba TSI ma od 2005 roku, T-jet od 2007. Poza tym VW jako pierwszy wprowadził kompresor i

> turbine.

Ja sie nie znam.... hehe.gif

Ale wiem, ze wszystkie kompresory mechaniczne do VW robi sie w POLSCE w Tczewie zlosnik.gif

A i jeszcze wiem, że jakaś Japońska firma shhh.gif właśnie kończy prace nad nowym silnikiem z sprężarką mechaniczną wink.gif więc psedo TSI-ków będzie wiecej na rynku

Napisano

> Kij ma dwa konce i dotyczy wszystkich marek.

> Auta sa bardziej bezpieczne i latwiejsze w prowadzeniu.

ok.

> Zuzywaja tez mniej paliwa i teoretycznie mniej niszcza srodowisko.

nie zuzywaja mniej paliwa... same silniki są "doskonalsze" i mocniejsze, ale muszą dzwigac caly czas coraz wiecej wyposazenia... i suma sumarum - auta w segmentach palą ciągle tyle samo... i nadal więcej niz np w latach 80 tych...

> Ten sam proces sprawil, ze stosowane sa coraz bardziej skomplikowane

> a zarazem awaryje rozwiazania. Nie dlatego, ze inaczej nie mozna,

> ale dlatego, ze tak sie oplaca/jest taniej.

statystyki awaryjnosci przeczą temu "populistycznemu lematowi" smile.gif

> Nie chce rozdzierac szat, ze coraz mniej czlowieka w tym wszystkim,

> ale postep ktory czysci kieszen i powoduje wypadanie wlosow, pier...le.

jakie wypadanie wlosow? mnie to np cieszy (ten postęp, nie czyszczenie kieszeni) smile.gif

> Moj typ to Dacia.

hehe.gifok.gif

Napisano

> nie zuzywaja mniej paliwa... same silniki są "doskonalsze" i mocniejsze, ale muszą dzwigac caly

> czas coraz wiecej wyposazenia... i suma sumarum - auta w segmentach palą ciągle tyle samo...

Mam dwa auta tej samej klasy, tej samej pojemnosci i mocy.

Jedno z roku 1996 a drugie z 2006 i jest postep.

> nadal więcej niz np w latach 80 tych...

Mozesz podac jakies liczby i przyklady?

> statystyki awaryjnosci przeczą temu "populistycznemu lematowi"

Statystycznie ja i pies mamy po 3 nogi.

Odsylam do watku z pierwszej strony moto o Volvo S60.

Z obserwacji - to nie jest jakis odosobniony przypadek.

> jakie wypadanie wlosow? mnie to np cieszy (ten postęp, nie czyszczenie kieszeni)

Chodzi o to, zeby plusy nie przeslonily minusow.

Napisano

> Mam dwa auta tej samej klasy, tej samej pojemnosci i mocy.

> Jedno z roku 1996 a drugie z 2006 i jest postep.

zalezy jeszcze od producenta smile.gif mialem bravo 1.6 ktora ni cholery nie schodzilo ponizej 12 w miescie. teraz mam o 80 KM wiecej, 0.4 litra poj. wiecej i pali mniej smile.gif odwrotnie? mialem honde 1.4 na 2 gaznikach w benzynie, palila mniej niz focus TDCI...

> Mozesz podac jakies liczby i przyklady?

daihatsu charade 1.0d smile.gif , honda (1.4 i 1.3, 1.5)... oczywiscie trzeba uwzglednic ze auto w latach 80 to pewnie 300 kg wagi mniej niz teraz smile.gif

> Statystycznie ja i pies mamy po 3 nogi.

ok, ale co to ma do usterkowosci aut?

> Odsylam do watku z pierwszej strony moto o Volvo S60.

a dla porownania juz niestety nie odeslesz do forum z 85-88 roku, jak to fordy i francuzy, fiaty, czy golfy II i alfy i inne sie sypały...

nie znajde teraz - ale bylo gdzies archiwalne porownanie dekry lata 2000, lata 90 i lata 80... statystycznie jest poprawa w ilosci usterek na 1000 aut... niewielka, ale jest... a wartosci skrajne (jakies tam konkretne volvo, czy inne evenementy typu pedały toyoty) się odrzuca...

> Z obserwacji - to nie jest jakis odosobniony przypadek.

> Chodzi o to, zeby plusy nie przeslonily minusow.

faktycznie niektore plusy (FAP) są wątpliwe:) ale większośc jest ok...

Napisano

facepalm.gif

tyle ze w azji keicar-s maja sie bardzo dobrze i sa napedzane w wiekszosci malym+T

to ze z keicars znamy w EU tylko wagonr+i agila nie znaczy ze ich nie ma skromny.gif

Napisano

> Nie jestem jakims tam obroncą DSG, ale kilka rzeczy chcialbym się od Ciebie dowiedzieć:

> Co rozumiesz przez "słabe działanie przez pryzmat komfortu"? Spróbuj to opisać jakoś

> słowno-muzycznie.

Słowno i muzycznie -> po prostu komfort diesdżi jest mierny przy komforcie klasycznej hydraulicznej skrzyni biegów.

W pewnej klasie, niedostępnej dla VW szarpania, mielenia i "za-bardzo-chcenie" (podstawowa wada tego rozwiązania) po prostu NIE UCHODZĄ.

Przyspieszenie ma być liniowe, zmiany biegów niewyczuwalne i spokojne. Po tym poznaje się auto z klasą, w odróżnieniu od popierdółki.

Czy się to komuś (Tobie :-) ) podoba czy nie, diezdżi jest tańszym (zwłaszcza dla producenta) rozwiązaniem pozwalającym odciążyć lewą nogę. A że ładnie je opakowano markietingowo i Ty to ŁYKNĄŁEŚ - łelll...

> Coś mi się zdaje, że w Golfie GTI znajduje się skrzynka DSG, a jemu to chyba nie można odmówić mocy

> czy momentu, co?

A ile to ma ?

Nędzne 200 koni ?

Tyle to podstawa w aucie wyższej klasy. Pokaż mi auto tak powyżej 300 koni z diesdżi.

> Cena to kwestia umowna, nieprawdaż.

> Rozmiary już nie, ale masowa produkcja DSG w autkach typu Polo to chyba niezły powód dla

> Borg-Wagnera, żeby popracował jeszcze nad swoją konstrukcją.

Dopłata rzędu 10% w aucie klasy kompakt do "automatu" uchodzi bez problemu. Rzędu 20-25% już jest zaporowa.

I to jest wyznacznikiem tego, że to rozwiązanie nie przyjmie się w miejskim aucie.

> Tak to działa. Tak to jest z każdym dodatkiem - od czujników parkowania, po radar widzący w

> ciemności i rozpoznający pieszych.

Zgadzam się :-)

Napisano

> Nędzne 200 koni ?

> Tyle to podstawa w aucie wyższej klasy. Pokaż mi auto tak powyżej 300 koni z diesdżi.

może być na przykład audi s4 2010? icon_rolleyes.gif

tu masz fragment z jednego z testów, na temat DSG: "the DSG was smooth and comfortable on the road, at the track, the transmission fired off lightning-quick upshifts"

no ale oni się nie znajom tak jak Ty ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> Oj, to pisz szybko do Piecha, bo jeszcze to wprowadzą przez nieuwagę do T5 czy Amaroka... ups, za

> późno

1. Czy popierdółka o DMC 3300 kg w porywach to samochód użytkowy w prawdziwym znaczeniu tego słowa ?

2. Czy popierdółka z 4wd na wiskozie to samochód terenowy ?

UPS - chyba jednak nie... W obydwu przypadkach.

> Wcześniej pisałesz, że koszt produkcji DSG = (praktycznie) koszt M/T. Czyli CVT jest tańsze w

> produkcji od M/T?

Skrzynia biegów do małego auta miejskiego jest tańsza w produkcji, bo:

1. Ma zwykle mniejszą liczbę przełożeń

2. Przenosi mniejsze momenty -> jest "lżejsza" (czyli TAŃSZA) w budowie.

3. Skrzynia w aucie cięższym i mocniejszym musi mieć mocniejszą konstrukcję, ale często nie ma na nią więcej miejsca niż na prostą skrzynkę do auta miejskiego -> musi być zrobiona z wytrzymalszych materiałów, a więc DROŻSZA.

Tak w skrócie.

Napisano

> może być na przykład audi s4 2010?

> tu masz fragment z jednego z testów, na temat DSG: "the DSG was smooth and comfortable on the road,

> at the track, the transmission fired off lightning-quick upshifts"

> no ale oni się nie znajom tak jak Ty

Yarek - wiesz doskonale, co myślę o tzw testach, jeżeli pisze je osoba, która żyje z datków tych, których produkty są testowane.

Miałem okazję porównać 2 auta - ta sama buda, inne silniki, "diesdżi" i klasyczny automat. Nieporównywalne są - SORYYYYY.

O jakże mi wszystko jedno, że się ludkom nie podoba to, że NIE uważam diesdżi i wszystkiego co fałwej popełnił za Objawienie Boże i nie mam na sam dźwięk tych "kultowych" akronimów kiślu w majtach...

Napisano

> Ja sie nie znam....

> Ale wiem, ze wszystkie kompresory mechaniczne do VW robi sie w POLSCE w Tczewie

> A i jeszcze wiem, że jakaś Japońska firma właśnie kończy prace nad nowym silnikiem z sprężarką

> mechaniczną więc psedo TSI-ków będzie wiecej na rynku

Kompresor (sprężarka mechaniczna) nie jest czymś nowym nie wiem kto pierwszy ją zastosował, ale była miedzy innymi w wygrywającym wyścigi bentley z 1926 roku. Więc historia kołem się toczy smile.gif

Napisano

> Miałem okazję porównać 2 auta - ta sama buda, inne silniki, "diesdżi" i klasyczny automat.

> Nieporównywalne są - SORYYYYY.

Ja też niejednokrotnie miałem okazję porównać auta z tej samej klasy z automatami - np. Insignia i Passat - no i jak Ty to lubisz napisać: SORYYYY, ale nie chce mi się nawet spojrzeć na automat z Insigni w porównaniu z DSG z Passata. Dopiero naprawdę drogie auta, np. Lexus GS mają skrzynie automatyczne, które imho nie są gorsze od DSG. Nie każdy wymaga od skrzyni takiego działania, jakby całość była zanurzona w kiślu. Ja na przykład nie znoszę rozlazłości klasycznych automatów, montowanych w tanich autach, takich jak własnie Insignia czy Mondeo.

Przyjmij do wiadomości dwie rzeczy: po pierwsze, nie jesteś tu jedyną osobą, która ma okazję porównać różne auta, po drugie: Twoje zdanie nie jest jedynym obowiązującym ok.gif

> O jakże mi wszystko jedno, że się ludkom nie podoba to, że NIE uważam diesdżi i wszystkiego co

> fałwej popełnił za Objawienie Boże i nie mam na sam dźwięk tych "kultowych" akronimów kiślu w

> majtach...

No tak, jak już nie masz nic sensownego do napisania, to się zaczynają te Twoje przedszkolne teksty... icon_rolleyes.gif

Ale jak się okaże, że walnąłeś kolejną bzdurę (jak na przykład to: "pokażcie mi 300KM z DSG") to udajesz że nie widzisz, albo w najlepszym razie obracasz kota ogonem...

Napisano

VW i ludzie sobie chwala DSG, ale do czasu...... ich naprawy, gdzie ASO tylko wyjmuje skrzynie, wysyla do niemiaszkow na wymiane i przychodzi inna po regeneracji. Posiadaja tylko dokumentacje i przeszkolenie jak ja wymontowac. Wiem, ze fajnie sie jezdzi, szybko zmienia biegi itd, ale nie zawsze jest tak slodko.

Byc moze i w tych wyzszych modelach jest ok, ale w nizszych juz nie koniecznie, bo czy silnik ma 100 czy 180KM to skrzynia jest praktycznie taka sama. Cos musi ustapic, tak i w silnikach. Niestety VW ostatnio ma za duzo roznych wpadek.

Napisano

> tyle ze w azji keicar-s maja sie bardzo dobrze i sa napedzane w wiekszosci malym+T

> to ze z keicars znamy w EU tylko wagonr+i agila nie znaczy ze ich nie ma

hmmm jeżeli ich nie znamy to nie bierzemy pod uwagę w naszym postrzeganiu tego co na ulicach. Dla mnie to VW wdrożył downsizing na ulice i tyle.

Napisano

> Ja sie nie znam....

> Ale wiem, ze wszystkie kompresory mechaniczne do VW robi sie w POLSCE w Tczewie

I chwała mu za to ok.gif

Napisano

> Tylko czy w przypadku Fiata, którego tradycyjnie większość produkcji to samochody z niewielkimi

> silnikami, zastąpienie np. 1.4 przez 1.4 turbo można nazwać downsizingiem...?

Nie - 1.4 turbo zastąpił 1.6 a nawet 1.8 bez turbiny.

Napisano

> hmmm jeżeli ich nie znamy to nie bierzemy pod uwagę w naszym postrzeganiu tego co na ulicach. Dla

> mnie to VW wdrożył downsizing na ulice i tyle.

Inne firmy byly wczesniej, chociazby Fiat. T-Jet pojawil sie w samochodach w 2007r, a VW 1.4 TSI rok pozniej. Jak Fiat wprowadzil CR drugiej generacji w 2005 (CR pierwszej gen. Fiat w 1999r, Alfa 1997r.), to VW dalej klepal swoje pompowtryski.

Napisano

> Inne firmy byly wczesniej, chociazby Fiat. T-Jet pojawil sie w samochodach w 2007r, a VW 1.4 TSI

> rok pozniej.

zupełnie już mieszasz faktami, datami, jak Ci wygodniej... 1.4 TSI pojawiło się w 2005 icon_rolleyes.gif

Napisano

> Inne firmy byly wczesniej, chociazby Fiat. T-Jet pojawil sie w samochodach w 2007r, a VW 1.4 TSI

> rok pozniej.

nie jest ważne kto co wprowadził rok wcześniej czy rok później, tylko fakt, że małe silniki benzynowe z turbo coraz bardziej zwiększają swoją popularność, kosztem diesli.

Ktoś kilka stron wcześniej napisał, że małe, wysilone i skomplikowane silniki benzynowe zastępują diesle. W życiu nie słyszałem większej bzdury. Jest zupełnie inaczej. Ponieważ to diesle stają się zbyt skomplikowane, kosztowne i awaryjne, producenci zaczynają rozwijać silniki benzynowe. Przecież taki T-Jet to zwykły benzynowy 1.4 z turbinką (o stałej geometrii). Takie rzeczy to Fiat wypuszczał już 20 lat temu. Gdzie tu jakieś skomplikowanie? Jak to się ma do nowoczesnego diesla, np. MultiJeta, ze wszystkimi DPFami, delikatnymi wtryskami, mocnymi turbosprężarkami o zmiennej geometrii? Podobnie jest w VW, tylko z tą różnią że TSI ma bezpośredni wtrysk (też żadna nowość i patent znany od dawna)

Prawda jest taka, że niedługo poziom skomplikowania silników diesla,( ciśnienia wtrysków, moc turbosprężarek, koła dwumasowe, sprzęgła, DPFy itd) stanie się taki, że produkcja oraz eksploatacja tych silników przestanie być opłacalna. I jedyny ratunek jest w silnikach benzynowych, które nawet po dowsizeingu są konstrukcją znacznie prostszą i mniej awaryjną.

Napisano

> Prawda jest taka, że niedługo poziom skomplikowania silników diesla,( ciśnienia wtrysków, moc

> turbosprężarek, koła dwumasowe, sprzęgła, DPFy itd) stanie się taki, że produkcja oraz

> eksploatacja tych silników przestanie być opłacalna. I jedyny ratunek jest w silnikach

> benzynowych, które nawet po dowsizeingu są konstrukcją znacznie prostszą i mniej awaryjną.

Dokładnie tak. Ludziom, którzy twierdzą, że np. TSI jest przekombinowane, proponuję sprawdzić, jak prosto zbudowane jest 1.2 TSI ok.gif

Napisano

> zupełnie już mieszasz faktami, datami, jak Ci wygodniej... 1.4 TSI pojawiło się w 2005

Dowod poprosze.

Wszystkie info jakie znalazlem podaja date pierwszych1.4 TSI jako 2007r, a tak na dobre to 2008.

EDIT: Znalazlem, ale szybko zmieniali jego konstrukcje hehe.gif

Napisano

> Dokładnie tak. Ludziom, którzy twierdzą, że np. TSI jest przekombinowane, proponuję sprawdzić, jak

> prosto zbudowane jest 1.2 TSI

Mowisz o trzygarze, ktory juz jest wycofany ze sprzedarzy i mial kulture pracy zblizona do Matiza czy Tico, czy o R4??

Napisano

> Mowisz o trzygarze, ktory juz jest wycofany ze sprzedarzy i mial kulture pracy zblizona do Matiza

> czy Tico, czy o R4??

Muszę przyznać że wiedza z dziedziny, w której tak zawzięcie na tym forum dyskutujesz (TSI), mnie poraża ok.gif

Nie, mówię o tym: http://blogsilnika.blogspot.com/2009/05/dwa-zawory-na-cylinder-w-12-tsi.html silniku icon_rolleyes.gif

PS zapytałem kierownika serwisu (VAG) o tę plagę awarii o jakiej pisałeś, czyli "zniekształcenia tłoków w 1.8TSI" - niestety - słyszał o różnych problemach z 1.8TSI, ale o takiej jeszcze nie. icon_rolleyes.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.