Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakie marki zrobily duzy postep technologiczny?

Featured Replies

Napisano

> nie jest ważne kto co wprowadził rok wcześniej czy rok później, tylko fakt, że małe silniki

> benzynowe z turbo coraz bardziej zwiększają swoją popularność, kosztem diesli.

> Ktoś kilka stron wcześniej napisał, że małe, wysilone i skomplikowane silniki benzynowe zastępują

> diesle. W życiu nie słyszałem większej bzdury. Jest zupełnie inaczej. Ponieważ to diesle stają

> się zbyt skomplikowane, kosztowne i awaryjne, producenci zaczynają rozwijać silniki benzynowe.

> Przecież taki T-Jet to zwykły benzynowy 1.4 z turbinką (o stałej geometrii). Takie rzeczy to

> Fiat wypuszczał już 20 lat temu. Gdzie tu jakieś skomplikowanie? Jak to się ma do nowoczesnego

> diesla, np. MultiJeta, ze wszystkimi DPFami, delikatnymi wtryskami, mocnymi turbosprężarkami o

> zmiennej geometrii? Podobnie jest w VW, tylko z tą różnią że TSI ma bezpośredni wtrysk (też

> żadna nowość i patent znany od dawna)

DPF to francuski wynalazek, wszystkie filrmy lacznie i VW ma tez z nim spore problemy, szczegolnie z pierwszymi odmianami i drogim plynem do nich. Fiat unikal filtra czastek stalych jak tylko sie dalo, byl opcja i bez niego samochody byly w stanie spelnic Euro 4. Niestety teraz kaze auto ma juz DPF sick.gif. Tylko VW czesto przegina z kombinowaniem swoim osprzetem, lekkie przegiecie zeby do silnika R4 dokladac 5 sond lambda sick.gif

> Prawda jest taka, że niedługo poziom skomplikowania silników diesla,( ciśnienia wtrysków, moc

> turbosprężarek, koła dwumasowe, sprzęgła, DPFy itd) stanie się taki, że produkcja oraz

> eksploatacja tych silników przestanie być opłacalna. I jedyny ratunek jest w silnikach

> benzynowych, które nawet po dowsizeingu są konstrukcją znacznie prostszą i mniej awaryjną.

Czy mniej awaryjna to nie wiem, na pewno mniej zywotna icon_rolleyes.gif

Napisano

> Ja też niejednokrotnie miałem okazję porównać auta z tej samej klasy z automatami - np. Insignia i

> Passat - no i jak Ty to lubisz napisać: SORYYYY, ale nie chce mi się nawet spojrzeć na automat

> z Insigni w porównaniu z DSG z Passata. Dopiero naprawdę drogie auta, np. Lexus GS mają

> skrzynie automatyczne, które imho nie są gorsze od DSG. Nie każdy wymaga od skrzyni takiego

> działania, jakby całość była zanurzona w kiślu. Ja na przykład nie znoszę rozlazłości

> klasycznych automatów, montowanych w tanich autach, takich jak własnie Insignia czy Mondeo.

Prrrr!

Ale zauważyłeś (jak nie, to cofnij się proszę), że mówimy o automacie w klasie WYŻSZEJ.

Insignia ani Mondek nie są autami klasy wyższej w porównaniu z Passatem - to ta sama liga.

Jeżeli weźmiemy DOBRY automat, a tu często znaczna różnica jest na gołym oprogramowaniu (różnice nawet w ramach roku modelowego i/lub po prostym updacie softu skrzyni), to robi się mocno różnie.

> Przyjmij do wiadomości dwie rzeczy: po pierwsze, nie jesteś tu jedyną osobą, która ma okazję

> porównać różne auta, po drugie: Twoje zdanie nie jest jedynym obowiązującym

Zgadza się i w pełni popieram Twoją tezę.

Tym niemniej przyznasz, że mam prawo wyrazić swoje zdanie i bronić go do upadłego, prawda ?

O jakże mi wszystko jedno, że nie podoba się ludziom (Tobie też) to, że nie jestem konformistą i nie łykam magicznych skrótów...

> Ale jak się okaże, że walnąłeś kolejną bzdurę (jak na przykład to: "pokażcie mi 300KM z DSG") to

> udajesz że nie widzisz, albo w najlepszym razie obracasz kota ogonem...

A są sprzęty 300+ z diesdżi ?

Serio pytam.

ZTCP to kres możliwości tych sprzętów leżał w okolicy 400-450 Nm - tyle wychodzi mi na 300+ konnym sprzęcie.

Napisano

> Ja powiem więcej - strona vw.pl z wersjami golfa w 2005 - widzimy całą gamę silników 1.4 TSI jakiś

> tekst

> pozdrawiam,

> bromsky

Widzialem, przeciez napisalem wczesniej, ze znalazlem smirk.gif

Napisano

> VW i ludzie sobie chwala DSG, ale do czasu...... ich naprawy, gdzie ASO tylko wyjmuje skrzynie,

> wysyla do niemiaszkow na wymiane i przychodzi inna po regeneracji. Posiadaja tylko

> dokumentacje i przeszkolenie jak ja wymontowac.

Tak jest w większości marek i z większością podzespołów. Nic nowego.

Napisano

> A są sprzęty 300+ z diesdżi ?

> Serio pytam.

No przecież podałem Ci już wcześniej przykład: Audi S4 2010. S5 zresztą też.

> ZTCP to kres możliwości tych sprzętów leżał w okolicy 400-450 Nm - tyle wychodzi mi na 300+ konnym

> sprzęcie.

Z Tego Co Ja Widzę, to Ty się zatrzymałeś z wiedzą o DSG gdzieś tak w 2005 roku i nawet nie słyszałeś o tzw. dużym DSG7. Bez problemu znosi fabryczne 440-450KM, czyli w rzeczywistości pewnie ponad 500KM.

Napisano

> A są sprzęty 300+ z diesdżi ?

> Serio pytam.

> ZTCP to kres możliwości tych sprzętów leżał w okolicy 400-450 Nm - tyle wychodzi mi na 300+ konnym

> sprzęcie.

Audi R8 R-tronic

386 kW - 525 KM

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> No przecież podałem Ci już wcześniej przykład: Audi S4 2010. S5 zresztą też.

> Z Tego Co Ja Widzę, to Ty się zatrzymałeś z wiedzą o DSG gdzieś tak w 2005 roku i nawet nie

> słyszałeś o tzw. dużym DSG7. Bez problemu znosi fabryczne 440-450KM, czyli w rzeczywistości

> pewnie ponad 500KM.

Zatrzymal, bo niestety glownie sie mowi o tych starszych DSG, bo z nimi sa slynne problemy, zaczynajace sie stukaniem. Troche ciezko aby w zwyklym przecientnym kompakcie siedzialo DSG7 zlosnik.gif

Napisano

> Zatrzymal, bo niestety glownie sie mowi o tych starszych DSG, bo z nimi sa slynne problemy,

> zaczynajace sie stukaniem. Troche ciezko aby w zwyklym przecientnym kompakcie siedzialo DSG7

facepalm.gif

Przecież właśnie w zwykłych kompaktach typu Golf siedzi DSG7, tylko "małe"

Napisano

> Przecież właśnie w zwykłych kompaktach typu Golf siedzi DSG7, tylko "małe"

No dobra, to jednak z tym nowym sa takie problemy o czym bylo glosno w tv i na innych forach/zagranicznych czy z tym starym??

Napisano

> zaczynajace sie stukaniem. Troche ciezko aby w zwyklym przecientnym kompakcie siedzialo DSG7

Może niespecjalnie przeciętny ale jednak kompakt (a możę nawet mniej) Audi A1- jest 7-biegowy s-tronic. To też przeczy rzekomym problemom przy montowaniu DSG w małych autach (A1 ma mniej niż 4m).

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> To tez prawda, dlatego im mniej gadzetow tym lepiej

Dacia Logan rulez ?

> A tu masz lekture do poduszki:

> http://vwszrot.pl/

Żałosne wynurzenia kretyna, który żyje w innym świecie i WYDAJE mu się, że przechodzony złom z Reichu to "wieczny mechanizm, paaaanie" ?

No, thanx...

Napisano

> No przecież podałem Ci już wcześniej przykład: Audi S4 2010. S5 zresztą też.

Wybacz ślepemu starszemu panu :-)

Odszczekuję w takim razie.

> Z Tego Co Ja Widzę, to Ty się zatrzymałeś z wiedzą o DSG gdzieś tak w 2005 roku i nawet nie

> słyszałeś o tzw. dużym DSG7. Bez problemu znosi fabryczne 440-450KM, czyli w rzeczywistości

> pewnie ponad 500KM.

Patrz wyżej.

To jest NAJLEPSZY wynalazek świata.

A VW rulezzz ;-)

Napisano

> Może niespecjalnie przeciętny ale jednak kompakt (a możę nawet mniej) Audi A1- jest 7-biegowy

> s-tronic. To też przeczy rzekomym problemom przy montowaniu DSG w małych autach (A1 ma mniej

> niż 4m).

> pozdrawiam,

> bromsky

Jeszcze nie mialem okazji zobaczyc go na ulicach, a jezdze sporo. Wyglada fajnie, ale cena spora za dobrze wyposazone, ponad 100k zl, a za to kupisz Passata. Tylko nie wiadomo, czy VW sobie nie strzelil gola do wlasnej bramki wypuszczajac to Audi, Polo straci na sprzedazy hmm.gif

Napisano

> Może niespecjalnie przeciętny ale jednak kompakt (a możę nawet mniej) Audi A1- jest 7-biegowy

> s-tronic. To też przeczy rzekomym problemom przy montowaniu DSG w małych autach (A1 ma mniej

> niż 4m).

> pozdrawiam,

> bromsky

Istotą "problemu" jest szerokość montażu zespołu napędowego, a nie długość auta.

Napisano

> Ponieważ to diesle stają

> się zbyt skomplikowane, kosztowne i awaryjne, producenci zaczynają rozwijać silniki benzynowe.

i z czasem tak samo je przekombinują jak diesle facepalm.gif

BTW zgadzam się z opiniami że to vw zapoczątkowało obecną modę na małe TB

Napisano

> Dacia Logan rulez ?

A zebys wiedzial zlosnik.gif

Facet serwisujacy drukarki u mnie w firmie kupil sobie Logana kombi i jest bardzo zadowolony. Tani samochod i nie ma co sie w nim popsuc zlosnik.gif

Napisano

> Istotą "problemu" jest szerokość montażu zespołu napędowego, a nie długość auta.

a1_front_704x396.gif

Peugeot 207 ma 1,9 m

Ale trojaczki albo nawet Yaris już są węższe ok.gif

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> Peugeot 207 ma 1,9 m

> Ale trojaczki albo nawet Yaris już są węższe

> pozdrawiam,

> bromsky

W sumie przy takich wymiarach to pewnie i 1.8 by weszlo.

Dziwne, ze DSG jest dostepne tylko z najmocniejszym benzyniakiem 1.4 122KM, do diesla 1.6 tylko manual hmm.gif

Napisano

...osprzetem, lekkie przegiecie

> zeby do silnika R4 dokladac 5 sond lambda

Gdzie?? shocked.gif

Napisano

> ...osprzetem, lekkie przegiecie

> Gdzie??

VW cos juz kombinowal jakis czas temu z silnikami, w ktorych kazdy cylinder ma swoja sonde lamda i do tego jeszcze jedna glowna jest za katalizatorem. Chodzi glownie o jeszcze wieksze sprecyzowanie dawki paliwa dla kazdego cylindra i produkowanie jak najmniej CO2. Niestety ale ekologia bierze gore i norma Euro 6, ktora chyba wchodzi od 2013r oslabiony.gif.

Napisano

ciekawe... jakby takie coś powstało to złoty biznes dla producentów sond smile.gif

Napisano

> ciekawe... jakby takie coś powstało to złoty biznes dla producentów sond

To prawda i pewnie ciagle by sie rozjezdzaly mapy paliwowo-powietrzne i byly by inne problemy przez jakosc naszych paliw oslabiony.gif

A o takich rozwiazaniach silnikowych slyszalem przynajmniej 2 lata temu. Ale nie wiem, czy je gdzies wprowadzili na stale, moze tylko w tych wiekszych silnikach niewiem.gif. Nie sledze dokladnie tego koncernu, bo jakos przestal mnie interesowac zlosnik.gif. Moze przez to, ze z powodu pogoni za technologia spada jakosc i bezawaryjnosc wielu jego produktow oslabiony.gif

Napisano

> Przecież do Fabii wkładają teraz DSG7 w 1.2 TSI i 1.4 TSI.

No w sumie tak, ale to nowki samochody. Z uzywkami juz bedzie trudniej. A za taki nowy samochod z DSG i lekko doposazony trzeba zaplacic z 80 tys sick.gif. To juz wole kupic cos innej firmy, wieksze i z podobnym wyposazeniem, a moze takze mniej awaryjne.

Napisano

> No w sumie tak, ale to nowki samochody. Z uzywkami juz bedzie trudniej. A za taki nowy samochod z

> DSG i lekko doposazony trzeba zaplacic z 80 tys .

Tak, tak, 80 tysiecy... Twoje wypowiedzi w tym wątku mnie rozbrajają rotfl.gif

Dobrze wyposażoną Fabię 1.2 TSI DSG7 możesz kupić za jakieś 55 tysięcy... może nawet mniej waytogo.gif

Napisano

> Tak, tak, 80 tysiecy... Twoje wypowiedzi w tym wątku mnie rozbrajają

> Dobrze wyposażoną Fabię 1.2 TSI DSG7 możesz kupić za jakieś 55 tysięcy... może nawet mniej

Przed chwilą konfigurowałem "dobrze wyposażoną" Fabie Kombi z 1.2 TSI 105KM BEZ DSG i wyszło 62 tysiące hmm ciekawe co Ty chcesz dostać za te 55 tysięcy jeszcze z DSG chyba MEGA golasa yikes.gif

Napisano

> Przed chwilą konfigurowałem "dobrze wyposażoną" Fabie Kombi z 1.2 TSI 122KM bez DSG i wyszło 62

> tysiące hmm ciekawe co Ty chcesz dostać za te 55 tysięcy jeszcze z DSG chyba MEGA golasa

62? LOL... za kilka tysięcy więcej to ja mam ofertę na Fabię RS, czyli DSG7 1.4 TSI 180KM zlosnik.gif W wyposażeniu ma naprawdę dużo waytogo.gif

Napisano

> 62? LOL... za kilka tysięcy więcej to ja mam ofertę na Fabię RS, czyli DSG7 1.4 TSI 180KM W

> wyposażeniu ma naprawdę dużo

No widzisz, ja podaję cenę z konfiguratora i to nie z jakąś opcją "full wypas" i to w manualu... tongue.gif Więc pośrednio oboje macie rację bo zamyka się to w przedziale 55-80 tyś. zł pomiędzy golasem, a FULL WYPAS ze wszystkim zlosnik.gif

Jak poskładałem z DSG z taką rozsądną opcją wyposażenia to mi wyszło 69k zł zlosnik.gif, a nie ma podgrzewanych siedzeń, elektrycznych foteli i całej masy bajerów są głównie użyteczne gadżety takie jak: -klima automatyczna

-podgrzewanie dysze spryskiwacz

-przyciemnione szybki tylne

-metalik

-tempomat

-4 głośniki

-lepsza tapicerka

spineyes.gif

Napisano

> Problem ogólnie

> dotyczy silnika boxer diesel z manualem.

Tym bardziej, że w Polsce nie występuje boxer diesel z automatem ok.gif Być może tego typu rozwiązanie ucięło by problem

Napisano

> Oprócz konieczności odbycia jazd doszkalających,

> które są warunkiem pokrycia przez Subaru kosztu wymiany sprzęgła, jest jeszcze akcja wgrywania

> nowego softu silnika, aby zmniejszyć moment na niskich obrotach.

wszystkie obecnie sprzedawane łącznie z wyprzedażą rocznika 2010 mają nowy soft wgrany fabrycznie.

> Jako ciekawostkę mogę powiedzieć, że klient któremu udało się dotoczyć do 50 000 km na tym sprzęgle

> został "spuszczony na drzewo", ponieważ cytat: "Jeśli tak dużo przejechał Pan na tym sprzęgle,

> to znaczy, że Pańska technika jazdy jest prawidłowa". Oznaczało to oczywiście pokrycie z

> własnej kieszeni kosztów naprawy.

z tego co mówił serwis po jazdach próbnych sprzęgło z nowym softem silnika i odbyciem szkoły jazdy ma gwarancję na 30 kkm zlosnik.gif

Napisano

> No widzisz, ja podaję cenę z konfiguratora i to nie z jakąś opcją "full wypas" i to w manualu...

> Więc pośrednio oboje macie rację bo zamyka się to w przedziale 55-80 tyś. zł pomiędzy golasem,

> a FULL WYPAS ze wszystkim

Nie mam pojęcia, skąd bierzesz kwotę 80 tysięcy, ja mówię o realnych cenach, jakie możesz dostać jak pójdziesz do salonu. Specjalnie dla Ciebie wklejam aktualny cennik z zakreślonymi odpowiednimi pozycjami:

284616985-fabia.jpg

Dodam jeszcze, że po 5 minutach rozmowy, otrzymasz rabat sporo większy niż ten z cennika waytogo.gif

post-149568-14352511265871_thumb.jpg

Napisano

> najpierw puścic sprzęgło później dodawać gazu bo jak już wyżej pisałem tutaj koła się nie uślizgną

> tylko sprzęgło

tak to jest tłumaczone - szkoda tylko, że aż tak męczące... co ciekawe jak ruszasz pod górke to serwis dopuszcza już

dodanie gazu i nie trzeba tylko "bezgazowo" puszczać sprzęgła...

Napisano

> Kia&Hyundai wciągu kilku lat zmienili całkowicie oblicze swoich aut.

Zapewne w dalszym ciągu bedzie zmieniać ok.gif Ciekawe co Hyundai zrobi z Kią ?

Bedzie ją puszczał dalej jako lidera czy puści siebie ? zlosnik.gif

Napisano

> Nie mam pojęcia, skąd bierzesz kwotę 80 tysięcy, ja mówię o realnych cenach, jakie możesz dostać

> jak pójdziesz do salonu. Specjalnie dla Ciebie wklejam aktualny cennik z zakreślonymi

> odpowiednimi pozycjami:

> Dodam jeszcze, że po 5 minutach rozmowy, otrzymasz rabat sporo większy niż ten z cennika

No, ale ja oglądałem ceny na tej samej stronie i cena podstawowa się zgadza nie dyskutuję... Co do tego jaki rabat dostaniesz u dealera mnie nie interesuje interesuje mnie cena z cennika jako punkt wyjściowy. Dodaj klimę automatyczną której nie ma w pakiecie "dżoj", dodaj metalik, dodaj przyzwoitą tapicerkę, tempomat i sam zobaczysz ile wyjdzie suma sumarum tu 500 tam 1000 i z 51 500 robi się lekką ręką 61 500zł... Może w konfiguratorze mają wyższą cenę ciut na podstawę taką "bez promocji" i stąd większa różnica, ale fakt faktem za jakieś ludzkie wyposażenie do tych 51,5 tys. zł trzeba DUŻO dopłacić, sam metalik i klima to już 5k zł, a jeszcze mnóstwo drobiazgów, żeby to był samochód z jakimiś podstawami komfortowego wyposażenia, które wypisałem powyżej, co nie znaczy, że tylko Skoda tak ma bo tak jest u wszystkich producentów ok.gif Jakbym nie grzebał to poniżej 60 tyś. zł nie zejdę z tym silnikiem i DSG z wyposażeniem, które tak na prawdę ja uznaję jako "podstawę" w samochodzie, a tak naprawdę gdybym jeszcze chciał parę "gadżetów" to w 65-68 bym się musiał zamknąć nie licząc jakichś magicznych rabatów o których wspominasz bo może faktycznie jakieś upusty idzie utargować... W 2004 jak wujek Fabie kupował to musiał walczyć jak lew o dywaniki gumowe w cenie bo upustu nie chcieli dać hehe.gif

Napisano

> No, ale ja oglądałem ceny na tej samej stronie i cena podstawowa się zgadza nie dyskutuję... Co do

> tego jaki rabat dostaniesz u dealera mnie nie interesuje interesuje mnie cena z cennika jako

> punkt wyjściowy. Dodaj klimę automatyczną której nie ma w pakiecie "dżoj", dodaj metalik,

> dodaj przyzwoitą tapicerkę, tempomat i sam zobaczysz ile wyjdzie suma sumarum tu 500 tam 1000

> i z 51 500 robi się lekką ręką 61 500zł...

Ja to się dziwię, że jeszcze nie doliczyłeś skóry, felg 17 i nawigacji ok.gifrotfl.gif

> Może w konfiguratorze mają wyższą cenę ciut na

> podstawę taką "bez promocji" i stąd większa różnica, ale fakt faktem za jakieś ludzkie

> wyposażenie do tych 51,5 tys. zł trzeba DUŻO dopłacić, sam metalik i klima to już 5k zł, a

> jeszcze mnóstwo drobiazgów, żeby to był samochód z jakimiś podstawami komfortowego

> wyposażenia, które wypisałem powyżej, co nie znaczy, że tylko Skoda tak ma bo tak jest u

> wszystkich producentów Jakbym nie grzebał to poniżej 60 tyś. zł nie zejdę z tym silnikiem i

> DSG z wyposażeniem, które tak na prawdę ja uznaję jako "podstawę" w samochodzie, a tak

> naprawdę gdybym jeszcze chciał parę "gadżetów" to w 65-68 bym się musiał zamknąć nie licząc

> jakichś magicznych rabatów o których wspominasz bo może faktycznie jakieś upusty idzie

> utargować... W 2004 jak wujek Fabie kupował to musiał walczyć jak lew o dywaniki gumowe w

> cenie bo upustu nie chcieli dać

Wiesz, nie za bardzo mamy o czym rozmawiać, Ty piszesz o tym co wyczytałeś na stronie internetowej, a ja piszę o tym, za ile faktycznie kupisz ten samochód ok.gif

Napisano

> Ja to się dziwię, że jeszcze nie doliczyłeś skóry, felg 17 i nawigacji

Wiesz dla mnie klimatyzacja automatyczna to coś bez czego w XXI wieku nie powinno być produkowanych samochodów kto raz jeździł samochodem z automatyczną klimą nie chce niczego innego..., a skóry, felg 17" i nawigacji nie doliczyłem bez powodu bo to są właśnie "gadżety" więc nie czytaj mojej wypowiedzi wybiórczo, albo stronniczo to, że Ty się godzisz na golasa nie znaczy, że każdy chce ubogą wersję wiesz kwestia gustu ja akceptuje to, że Ty chcesz tanią wersję, a Ty przyjmij do wiadomości, że wielu ludziom takim np. jak ja może to nie wystarczyć choć aktualnie jeżdżę starym rzęchem to mam tam klimę automatyczną i wiem, że jak będzie mnie stać to kupię nowe auto tylko z tym wynalazkiem bo się świetnie sprawdza...

> Wiesz, nie za bardzo mamy o czym rozmawiać, Ty piszesz o tym co wyczytałeś na stronie internetowej,

> a ja piszę o tym, za ile faktycznie kupisz ten samochód

Ja na prawdę się nie kłócę piszę jak jest w cenniku i tyle i o tym co wyczytałem na OFICJALNEJ STRONIE INTERNETOWEJ PRODUCENTA, a nie na "jakiejś tam" stronie..., według Ciebie można uzyskać jakiś rabat OK, ale jak piszesz coś komuś w internecie to odnoś się do danych strony producenta, a nie do zniżki jakiegoś konkretnego dealera, którą Tobie zaproponowano, ja podałem przykład mojego wujka, który 6 lat temu dostał wielkie G upustu w Skodzie, mówię może czasy się zmieniły ? Zresztą napisz na forum jaki upust można uzyskać od ceny wyjściowej 62k zł to może coś się wyjaśni i oświecisz mnie za ile FAKTYCZNIE kupię ten samochód z takim wyposażeniem jak mi odpowiada tongue.gifwink.gif

EDIT: zauważyłem skąd jedna różnica w cenie, ja oglądałem wersje kombi to fakt to można odjąć różnicę od ceny, które obliczyłem w stosunku do hatchbacka ok.gif

Napisano

> jak

> prosto zbudowane jest 1.2 TSI

Zbudowane jest prosto, racja (aczkolwiek same wtryskiwacze to delikatny bardzo, skomplikowany i drogi sprzet). Ale oprogramowanie sp****lili po calosci - cale szczescie, ze to sie akurat latwo wymienia, wiec za jakis rok powinno byc z silnikiem wszystko w porzadku smile.gif

Ale ogolnie to sie zgadzam, ze kolega Denus wypisuje glupoty jakich swiat nie widzial. Wystarczy jeden rzut oka w profil, zeby zobaczyc czemu pisze co pisze hehe.gif

TYM NIEMNIEJ - fanatyzmem marki akurat jestescie siebie godni - tylko Ty jednak duzo bardziej z sensem piszesz smile.gif

Napisano

> Tak, tak, 80 tysiecy... Twoje wypowiedzi w tym wątku mnie rozbrajają

> Dobrze wyposażoną Fabię 1.2 TSI DSG7 możesz kupić za jakieś 55 tysięcy... może nawet mniej

Chyba na wyprzedazy rocznika hehe.gif, sorry, ale kolega z pracy w pazdzierniku byl napalony na zakup Fabii i wtedy za golasa 1.2 trzygara mysialby zaplacic 45kzl, wiec w tamtym czasie jest niemozliwoscia aby taka byla roznica w cenie. Ponad 50tys by go kosztowala 1.2 HTP lekko doposazona. Na szczescie nie kupil po tym jak zostal potraktowany w salonie i poszedl do konkurencji.

Napisano

> Chyba na wyprzedazy rocznika , sorry, ale kolega z pracy w pazdzierniku byl napalony na zakup Fabii

> i wtedy za golasa 1.2 trzygara mysialby zaplacic 45kzl

O, chyba trzeba do szkoly na doszkalanie z czytania. Na tej samej stronie jest, troche wyzej, wklejony cennik. I co?? I jak wol stoi, ze golas 1.2HTP kosztuje 33.

Powyzej ceny cennikowej chcieli sprzedac? hahaha.gif

Napisano

> O, chyba trzeba do szkoly na doszkalanie z czytania. Na tej samej stronie jest, troche wyzej,

> wklejony cennik. I co?? I jak wol stoi, ze golas 1.2HTP kosztuje 33.

> Powyzej ceny cennikowej chcieli sprzedac?

Teraz sa nizsze ceny niz wtedy. Nie mam tego starego cennika, byl w wersji papierowej i dawno poszedl do smieci, bo bym go tu zamiescil. Pamietam, ze roznica pomiedzy golasem 1.2, a 1.4 byla okolo 3k zl

Napisano

> Teraz sa nizsze ceny niz wtedy. Nie mam tego starego cennika, byl w wersji papierowej i dawno

> poszedl do smieci, bo bym go tu zamiescil. Pamietam, ze roznica pomiedzy golasem 1.2, a 1.4

> byla okolo 3k zl

Nie sa nizsze, tylko za duzo szynki jesz, albo spaliny z FIATA powoduja skleroze (i dostaja Ci sie do wnetrza auta).... Najtansze HTP zawsze kosztowalo troche powyzej 30. "Nie mam tego cennika, bo byl na papierze" - stara, dobra wymowka smile.gif

Napisano

> Nie sa nizsze, tylko za duzo szynki jesz, albo spaliny z FIATA powoduja skleroze (i dostaja Ci sie

> do wnetrza auta).... Najtansze HTP zawsze kosztowalo troche powyzej 30. "Nie mam tego cennika,

> bo byl na papierze" - stara, dobra wymowka

facepalm.gif

Nie jadam szynki, samochod nie smrodzi i tym bardziej spaliny nie dostaja sie do srodka smirk.gif.

W nowym cenniku cena 1.2 HTP spadla, bo chca sie pozbyc samochodow z silnikiem, ktory nie jest juz produkowany, albo zaraz nie bedzie.

Napisano

> W nowym cenniku cena 1.2 HTP spadla, bo chca sie pozbyc samochodow z silnikiem, ktory nie jest juz

> produkowany, albo zaraz nie bedzie.

A swistak siedzi i zawija te sreberka. Zauwazylem, ze juz tylko ja tu z Toba gadam, wszyscy inni dali sobie spokoj.

Ja wiem swoje, Ty najwyrazniej w to nie wierzysz, swoja wizje swiata masz - niech i tak bedzie. Ale zalaczaj jakies dowody na potwierdzenie swoich tez, bo na razie to bajki lepsze niz Andersen opowiadasz smile.gif

Napisano

> A swistak siedzi i zawija te sreberka. Zauwazylem, ze juz tylko ja tu z Toba gadam, wszyscy inni

> dali sobie spokoj.

> Ja wiem swoje, Ty najwyrazniej w to nie wierzysz, swoja wizje swiata masz - niech i tak bedzie. Ale

> zalaczaj jakies dowody na potwierdzenie swoich tez, bo na razie to bajki lepsze niz Andersen

> opowiadasz

Sorry, ale makulatury nie zbieram dla potomnych, a tym bardziej starych cennikow plastikowej skody. Dla mnie tych aut moze nie byc, bo jakoscia materialow i plastikow nie grzesza smirk.gif.

Napisano

> Sorry, ale makulatury nie zbieram dla potomnych, a tym bardziej starych cennikow plastikowej skody.

> Dla mnie tych aut moze nie byc, bo jakoscia materialow i plastikow nie grzesza .

Tlumaczac na jezyk doroslych: nie masz dowodu. Brawo.

Napisano

> Wiesz dla mnie klimatyzacja automatyczna to coś bez czego w XXI wieku nie powinno być produkowanych

> samochodów kto raz jeździł samochodem z automatyczną klimą nie chce niczego innego..., a

A to ciekawe spostrzeżenie. Tak się składa, że miałem w autach klimę automatyczną od X lat. Ostatnie auto kupiłem z klimą ręczną i bardzo to sobie chwalę, choć zrezygnowałem z automatu nie bez długiego zastanawiania się. Zona w drugim aucie też przestawia klimę automatyczną na ręczną. Ten climatic w grupie VW to taka klima półautomatyczna - imho optymalne i znacznie lepsze niż zwykła, ręczna klima rozwiązanie.

Wyszedłem z założenia, że skoro mam ASB to mogę pobawić się ustawieniami klimy zamiast machania lewarkiem (choć to nieproporcjonalne). Klima automatyczna w żadnym aucie nie działała w 100% tak jak bym chciał. Owszem zwykle jechałem na automacie, ale to dlatego, że po prostu tolerowałem to co robi automat.

Nie mówię, że teraz też jest super hiper i że to rozwiązanie bez wad. Gdybym miał Climatic (pół automatyczne trzymanie temperatury) plus przycisk "pełne grzanie"/ "pełne chłodzenie to było by optymalnie.

Argument, że klimę automatyczną też się da ustawiać ręcznie jest kiepski - jest to na tyle niewygodne, że sobie odpuszczałem.

Napisano

> Sorry, ale makulatury nie zbieram dla potomnych, a tym bardziej starych cennikow plastikowej skody.

> Dla mnie tych aut moze nie byc, bo jakoscia materialow i plastikow nie grzesza .

Tu jest link , z ktorego wynika, ze golas fabii kosztowal w 2009 roku 31990 - czyli jakby taniej niz teraz....

Napisano

> Argument, że klimę automatyczną też się da ustawiać ręcznie jest kiepski - jest to na tyle

> niewygodne, że sobie odpuszczałem.

Ale to chyba w autach, ktorymi jezdziles - ale nie we wszystkich - u mnie na przyklad reczne ustawianie klimy w automacie jest wygodniejsze i ma wiecej mozliwosci ustawien (na przyklad moge sobie wlaczyc nawiew na szybe i twarz, lub we wszystkich mozliwych kierunkach) niz recznie sterowana. Wiec w moim przypadku ten akurat argument jest super nie-kiepski zeby.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.