Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problemy Mjeta 150tki - klapy, egr, odma itd (ciężkie)

Featured Replies

Napisano

150kkm jakże modnej obecnie ekologii - efekty widoczne na poniższych zdjęciach (fotki cięzkie):

- zdemontowany_kolektor

- zdemontowany kolektor 2

- klapy wirowe

- efekt "działania" egra

- klapki cd

- kolektor po niesprawnym egrze

- motor

- motor 2

Efekty ekologii to:

- klapy wirowe całkowicie zapieczone, urwane cięgno (siłownik próbował ruszac aż tulejki popękały), jedna klapa już praktycznie urwana crazy.gif

- gnój w kolektorze, ograniczenie średnicy kanałów dolotowych; pomijam kwestię iż jak to coś wpadnie do silnika działa jak ścierniwo...

- egr na śmieci obecnie już zaślepiony i wycięty softowo, praktycznie kazdy kolektor po awarii egra i wygląda tak lub jeszcze ciekawiej

- zbiornik odmy cały zawalony, bardzo dużo oliwy w dolocie, klapa gasząca zacięta (zalepiona nagarem)

- strona ssąca turbiny cała w oleju (efekt problemów z odmą i klapą gaszącą)

Problem ten pojawia się praktycznie w każdym mjtdku 150 (dth), saab, opel, alfa, fiat itd. Pozmianowe kolektory (z punktu widzenia klap) nic nie dają przy uszkodzeniu jak wyżej.

Za jakiś czas wrzucę kilka fotek z rozwiązania tego problemu.

Pozdro crazy.gif

Napisano

Przebieg stosunkowo mały jak na takie "straty".

Solucja to wywalenie EGR'a + brak klap wirowych czy coś jeszcze, aby to jako tako ten szlam tak szybko się nie osadzał?

W Stilo w mjtd nie było wirowych jak pamiętam? Po za ekologią mają one jakieś zastosowanie w cromie, alfach?

Napisano

chlip chlip frown.gif

Napisano

> - efekt "działania" egra

Cóż .... to wszystko prawda efektem zepsutego EGR-a jest zapaćkanie kolektora i turbiny

Efektem przebitej opony jest rozwalenie auta na drzewie

Efektem wlania zamiast ON -> PB jest rozwalony układ paliwowy

i tak dalej....

Ja tylko mogę do tego dodać, że nawet nowe zawory EGR sa wadliwe a ich wykonanie i spasowanie woła o pomstę do nieba .. sick.gif

Napisano

> Ja tylko mogę do tego dodać, że nawet nowe zawory EGR sa wadliwe a ich wykonanie i spasowanie woła

> o pomstę do nieba ..

Dla nas użytkowników na pewno jest to ogromny minus sick.gif

producenci i serwisy zacierają ręce facepalm.gif Ktoś musi kupić nowe auta

Napisano

> 150kkm jakże modnej obecnie ekologii - efekty widoczne na poniższych zdjęciach

> - klapy wirowe

> - efekt "działania" egra

Zerwane cięgło od klap wirowych , które zostają w pozycji otwartej nie byłoby zaskoczeniem , ale tak zalepionego kolektora to jeszcze nie widziałem icon_eek.gif

Napisano
  • Autor

> Zerwane cięgło od klap wirowych , które zostają w pozycji otwartej nie byłoby zaskoczeniem , ale

> tak zalepionego kolektora to jeszcze nie widziałem

Ten jest tragiczny niemniej widziałem już gorszy z saaba :/

Swoją droga nie ma się co dziwic, że dpf w tym aucie umarł

Pozdro

Napisano

Czyli trzeba rezygnować z ideałów i zaślepiać EGR'a? Bo pozbycie DPF'u jest chyba obowiązkowe dla posiadaczy tego ekowynalazku. Przy 150 000 ten silnik dopiero powinien sie rozgrzewać do dalszej eksploatacji smile.gif

Napisano
  • Autor

> Czyli trzeba rezygnować z ideałów i zaślepiać EGR'a? Bo pozbycie DPF'u jest chyba obowiązkowe dla

> posiadaczy tego ekowynalazku. Przy 150 000 ten silnik dopiero powinien sie rozgrzewać do

> dalszej eksploatacji

Możliwości są dwie:

- czyścic egr, kolektor, klapy itd co 10kkm (tylko kto będzie za to płacił worek pieniędzy za każdym razem)

- zaślepic egr i zapomniec o problemie; niestety jednak jeśli auto miało już problemy w kolektorze gnój będzie na pewno tak więc jednorazowe pranie kwasem/chemią będzie konieczne

Najgorsze jest to, że w kanalach dolotowych głowicy jest podobnie :/

Klapy wirowe tak naprawde nikt nie wie po co są - z moich doświadczen NIC to nie daje. W niedługim czasie będe robił eksperyment pozbycia się tego w 3.0tdi.

DPF - bez egra ma szanse działac prawidłowo (o ile nie jeździsz non stop na krotkich odcinkach) niemniej i tak nie jest on wieczny...

Pozdro

Napisano

Chlip Chlip Chlip beksa.gifbeksa.gifbeksa.gifbeksa.gifbeksa.gifbeksa.gif

Napisano

> Chlip Chlip Chlip

to Twoj ?

Napisano

> Klapy wirowe tak naprawde nikt nie wie po co są - z moich doświadczen NIC to nie daje. W niedługim

> czasie będe robił eksperyment pozbycia się tego w 3.0tdi.

A robiłes hamowanie z silnikiem z zamknietymi klapami i otwartymi ( mały wlot) .... różnice powinny być w dolnym przedziale obrotowym...

Swoja droga ja nie mam w 150 KM Multijecie DPF-u ani tych klap wirowych.... więc EGR- zostawie w spokoju zlosnik.gif

Napisano

> to Twoj ?

yhymmmm...

Napisano
  • Autor

> A robiłes hamowanie z silnikiem z zamknietymi klapami i otwartymi ( mały wlot) .... różnice powinny

> być w dolnym przedziale obrotowym...

> Swoja droga ja nie mam w 150 KM Multijecie DPF-u ani tych klap wirowych.... więc EGR- zostawie w

> spokoju

Tak robiłem. Saab 9.3 z tym samym motorem. Klapy w pozycji jak się zepsuły (lekko uchylone), klapy zamknięte (ręcznie) oraz wywalone z kolektora - poza różnicą pomiaru ponizej 1% ŻADNYCH innych nie ma. Boost budowany praktycznie identycznie.

Pozdro

Napisano

> Tak robiłem. Saab 9.3 z tym samym motorem.

> nie ma.

Hmmm no to faktycznie jakaś wyzsza filozofia confused.gif

Ciekawe dlaczego w Cromie 150 KM Multijecie bez DPF-a na rynek Polski to wywalili.... ale nie martwi mnie to zlosnik.gif

Jednym słowem wyrwać chwasta i zostawić zaślepione otwory po cięgnach... hmm.gif

Napisano

> Tak robiłem. Saab 9.3 z tym samym motorem. Klapy w pozycji jak się zepsuły (lekko uchylone), klapy

> zamknięte (ręcznie) oraz wywalone z kolektora - poza różnicą pomiaru ponizej 1% ŻADNYCH innych

> nie ma. Boost budowany praktycznie identycznie.

> Pozdro

W benzynowym 1.8 VW jak nie było klap to z 125KM zostało 80-90KM nie wiem jak w Klekocie gorzej jak by taka klapka się urwała i motor by zassał. Co do samych klapek może powodują lepsze spalenie mieszanki hmm.gif

Napisano
  • Autor

> W benzynowym 1.8 VW jak nie było klap to z 125KM zostało 80-90KM nie wiem jak w Klekocie gorzej jak

> by taka klapka się urwała i motor by zassał. Co do samych klapek może powodują lepsze spalenie

> mieszanki

Nic się nie zmienia jeśli chodzi o osiągi; zazwyczaj tego mody sa połączone z egrem i dpfem a to działa inplus (auto ma lepszy dół) nie mówiąc już o oszczędności spalania rzędu +1l.

Pozdro

Napisano
  • Autor

Tak to wygląda po przeróbce:

- kolektor

- kolektor 2

- kolektor 3

Klapy usunięte, miejsca po nich zaspawane, kolektor wyczyszony, splanowany itd.

Całośc zamontowana w aucie po uszczelnieniu vacum, klapy gaszącej, wlewu oleju, wymianie rozrządu z pompą wody, czyszczeniu dolotu, odmy itp

- silnik 1

- silnik 2

- silnik 3

Pozdro

Napisano

Szok, po prostu szok. Jak autko wyglada teraz w srodku. Po prostu nie poznaje...

Napisano

Ooooo ja widzę, że kolega ma inny filtr paliwa z grzałką hmm.gif

Napisano

> Ooooo ja widzę, że kolega ma inny filtr paliwa z grzałką

to lepiej czy gorzej ? smile.gif

Napisano

Brakuje jeszcze jednego obrazka .... wiadomo jakiego biglaugh.gif

Znane i lubiane niebieskie wężyki rox zlosnik.gif konieczność czy profilaktyka ?

Napisano

> to lepiej czy gorzej ?

Lepiej dla auta... zlosnik.gif

masz moze również ogrzewane fotele lub spryskiwacze lub grzałka dodatkową...

ja tego nie mam - moja wersja jest na POLSKĘ a jak wiemy polska lezy w klimacie umiarkowanym angryfire.gif

Napisano
  • Autor

> Brakuje jeszcze jednego obrazka .... wiadomo jakiego

> Znane i lubiane niebieskie wężyki rox konieczność czy profilaktyka ?

Inny obrazek będzie później - póki co nad automatem trzeba jeszcze popracowac, od strony motorowni teraz mamy dobrą zdrową serię. Niebieskie wężyki to koniecznośc - poprzednie rozpadały się w rękach.

Btw mam rozwiązanie problemu pdka smile.gif

Pozdro

Napisano

> Lepiej dla auta...

> masz moze również ogrzewane fotele lub spryskiwacze lub grzałka dodatkową...

> ja tego nie mam - moja wersja jest na POLSKĘ a jak wiemy polska lezy w klimacie umiarkowanym

Nie, ani foteli ani dodatkowych spryskiwaczy.

A filtr pewnie przez to ze auto jezdzilo w Alpach Austryjackich smile.gif

Mam tez Webasto (ktore nie dziala 270751858-jezyk.gif )

Napisano

> A filtr pewnie przez to ze auto jezdzilo w Alpach Austryjackich

> Mam tez Webasto (ktore nie dziala )

Mój egzemplarz też ma taki filtr i też pochodzi z Alp, ale Włoskich mikolaj.gif

Webasto gdzie masz umiejscowione?

Napisano

> Btw mam rozwiązanie problemu pdka

> Pozdro

Zapraszam via priv

Pozdrowionka

Napisano

> Mój egzemplarz też ma taki filtr i też pochodzi z Alp, ale Włoskich

> Webasto gdzie masz umiejscowione?

Nie mam pojecia gdzie jest, wezyk idzie do niego akwariowy, wydaje mi sie ze jest pod lewa lampa (od kierowcy) przy chlodnicy. Dodatkowo instalacja bezpiecznikowo-elektryczna na podszybiu jest strasznie popierniczona. Webasto wlacza sie raz na kilkanascie nacisniec pilota. Jak juz sie uruchomi to dziala bardzo ladnie smile.gif

Napisano

Niebieskie wężyki to koniecznośc - poprzednie rozpadały się w

> rękach.

A wężyka od zaworka do gruchy nie wymieniałeś bo nie widzę tego ?

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Kolejny przypadek ekologii - vectra c 1.9dth 150ps z dpfem i tak:

- padl egr (gnoj w kolektorze jak u Michała w cromie)

- przez egr padaja klapy (a kolektor pozmianowy z ponoc rozwiazanym problemem hehe.gif)

- pada dpf, auto probuje regenerowac temp w wydechu do 1180st !

- pada turbo (zatarte) przez gnój z wydechu oraz temp przy próbach reaktywacji

Fakty:

- auto 3letnie

- przebieg 105kkm od nowości w jednych rękach

- oliwa co 30kkm crazy.gif

Koszta - kto kumaty moze sobie policzyc....

Pozdro

P.S Własciciel starszy człowiek, jeździł 1,5tygodnia jak auto zaczynało niedomagac...

Napisano

> Kolejny przypadek ekologii - vectra c 1.9dth 150ps z dpfem i tak:

> - padl egr (gnoj w kolektorze jak u Michała w cromie)

> - przez egr padaja klapy (a kolektor pozmianowy z ponoc rozwiazanym problemem )

> - pada dpf, auto probuje regenerowac temp w wydechu do 1180st !

> - pada turbo (zatarte) przez gnój z wydechu oraz temp przy próbach reaktywacji

> Fakty:

> - auto 3letnie

> - przebieg 105kkm od nowości w jednych rękach

> - oliwa co 30kkm

> Koszta - kto kumaty moze sobie policzyc....

> Pozdro

> P.S Własciciel starszy człowiek, jeździł 1,5tygodnia jak auto zaczynało niedomagac...

Czyli u mnie nie bylo tak tragicznie? pocieszajace to...

Dzis zaczelo mi kolejne lozysko wyc... frown.gif

Napisano

CINEK, masz juz jakieś doświadczenie z nowymi motorowniami FIATa w zakresie EGR/DPF? Chodzi mi oczywiście o silniki 1.6/2.0 MJ, gdzie z tego co wiem recyrkulacja spalin jest bliźniaczo rozwiązana.

Napisano
  • Autor

> CINEK, masz juz jakieś doświadczenie z nowymi motorowniami FIATa w zakresie EGR/DPF? Chodzi mi

> oczywiście o silniki 1.6/2.0 MJ, gdzie z tego co wiem recyrkulacja spalin jest bliźniaczo

> rozwiązana.

EGR zrobiony w 105 1,6 którego wykres wrzuciłem na forum, dpf do ogarnięcia też bez problemu jak patrzyłem w soft niemniej ze auto flotowe właściciel nie chciał zlosnik.gif

Za jakiś czas mam miec 2.0 na dpf/egr/soft to poszalejmy wtedy i zobaczymy co da się zrobic na hardcorowym sofcie smile.gif

Tak btw map reaktywacji jest więcej nowych motorach - są jakby 3 stopnie reaktywacji vs 1 w starszych motorach.

Pozdro

Napisano
  • Autor

> Czyli u mnie nie bylo tak tragicznie? pocieszajace to...

> Dzis zaczelo mi kolejne lozysko wyc...

Porównujac z tą była duuzo lepiej.

Łożysko trzeba zmienic i smigac dalej:)

Pozdro

Napisano

> Porównujac z tą była duuzo lepiej.

> Łożysko trzeba zmienic i smigac dalej:)

> Pozdro

Juz kupilem smile.gif jutro wymiana smile.gif

Kiedy moge po rure podjechac ? smile.gif

Napisano

czy Cromie 150KM ale bez DPF też grożą takie rzeczy jak kolega CINEK_ opisuje ?? Bo nie wiem czy mam się już bać i umawiać na wizytę do kolegi czy jeszcze nie ?? smile.gif Mój przebieg 101kkm.

Napisano

> czy Cromie 150KM ale bez DPF też grożą takie rzeczy jak kolega CINEK_ opisuje ?? Bo nie wiem czy

> mam się już bać i umawiać na wizytę do kolegi czy jeszcze nie ?? Mój przebieg 101kkm.

Nie grozi Ci zasyfienie DPF ale grozi zasyfienie dolotu i uszkodzenie klap. Wiec jedz do CINKA i zaslep EGR'a. Koszt nie az tak duzy a problem z glowy

Napisano

> EGR zrobiony w 105 1,6 którego wykres wrzuciłem na forum, dpf do ogarnięcia też bez problemu jak

> patrzyłem w soft niemniej ze auto flotowe właściciel nie chciał

> Za jakiś czas mam miec 2.0 na dpf/egr/soft to poszalejmy wtedy

Bardziej własnie mi chodzi o rozwiązania techniczne, czy to się będzie podobnie sypało jak w 1.9 czy..... szybciej grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Bardziej własnie mi chodzi o rozwiązania techniczne, czy to się będzie podobnie sypało jak w 1.9

> czy..... szybciej

EGR będzie sie sypac tak samo, filtr pewnie tez chociaż moze poprawili cos obsługe i wypalania - czas pokaże.

Jazda na krótkich odcinkach i tak to zabije....

Pozdro

Napisano
  • Autor

> Juz kupilem jutro wymiana

> Kiedy moge po rure podjechac ?

Git smile.gif

Mysle ze zgramy to z ubezp stilo - musze się dowiedziec kiedy on bedzie mial $ i załatwimy dwie sprawy za jednym razem. Zadzwonie wieczorem to pogadamy.

Audi tez juz zarejestrowane smile.gif

Pozdro

Napisano
  • Autor

> czy Cromie 150KM ale bez DPF też grożą takie rzeczy jak kolega CINEK_ opisuje ?? Bo nie wiem czy

> mam się już bać i umawiać na wizytę do kolegi czy jeszcze nie ?? Mój przebieg 101kkm.

Jeśli ma klapy w kolektorze to padną na pewno, egr zrobi tak syf równiez jak padnie.

Pozdro

Napisano

Czyli tak podsumowując wszystkie wypowiedzi smile.gif To każda Croma 150km... ma, może mieć problemy z tymi klapami tak??? Wiadomo, że po zakupie trzeba trochę $$$ włożyć w autko itd...ale można to jakoś przy zakupie sprawdzić, jak się miewa to wszystko w aucie??Kiedy to może nam dać w kość itd crazy.gif

A może lepiej i bezpieczniej zakupić z silnikiem 120km i zrobić chipa...albo z silnikiem 200km ( pomijając już automat )

Napisano

> Czyli tak podsumowując wszystkie wypowiedzi To każda Croma 150km... ma, może mieć problemy z tymi

> klapami tak???

Nie każda, bo nie wszystkie 150-ki mają te klapy. Czy są czy nie można łatwo sprawdzić oglądając silnik.

Napisano

> Nie każda, bo nie wszystkie 150-ki mają te klapy. Czy są czy nie można łatwo sprawdzić oglądając

> silnik.

A to jakoś rocznikowo je ''dawali'' czy jak im pasowało 270751858-jezyk.gif i nie ma reguły i znaczenia jaki rocznik hmm.gif

Napisano

> A to jakoś rocznikowo je ''dawali'' czy jak im pasowało i nie ma reguły i znaczenia jaki rocznik

Z moich skromnych obserwacji, ale zaznaczam skromnych, klapy były montowane w Cromach 150 z automatem. Moja ma manualną skrzynie i klap brak.

Napisano

> Z moich skromnych obserwacji, ale zaznaczam skromnych, klapy były montowane w Cromach 150 z

> automatem. Moja ma manualną skrzynie i klap brak.

Dokladnie, Kazu i jego Croma nowa tez nie maja klap

Napisano
  • Autor

> Czyli tak podsumowując wszystkie wypowiedzi To każda Croma 150km... ma, może mieć problemy z tymi

> klapami tak??? Wiadomo, że po zakupie trzeba trochę $$$ włożyć w autko itd...ale można to

> jakoś przy zakupie sprawdzić, jak się miewa to wszystko w aucie??Kiedy to może nam dać w kość

> itd

> A może lepiej i bezpieczniej zakupić z silnikiem 120km i zrobić chipa...albo z silnikiem 200km (

> pomijając już automat )

Jesli auto ma dpf to na 99% są klapy; 200tka tez ma klapy.

Sprawdzic mozna zrzucając egr - jest duzy syf to klapy będą w stanie śmierci... Dokładna weryfikacja tylko po całkowitym demontazu.

Pozdro

Napisano

> Jesli auto ma dpf to na 99% są klapy; 200tka tez ma klapy.

To mam jakąś wyjątkową wersję mieszczącą się w 1%, bo jest DPF, a klap brak hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.