Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

bardzo duży pobór oleju w silniku benzynowym.

Featured Replies

Napisano

Witam

Chciałbym zapytać może ktoś miał podobny przypadek i coś na ten temat wie.

Mianowicie jak w temacie silnik 2,2L benzyna- gaz zaczął gwałtownie chlać olej ( około 1L na 400km. )

Samochód RENAULT ESPACE z przebiegiem 320kkm.

Od razu zaznaczam że niema znaczących wycieków a wymieniłem uszczelniacze zaworów i uszczelkę głowicy ( nic nie pomogło ). sciana.gif

Stawiam na pierścienie ale nie chce mi się wierzyć że przez nie idzie taka ilość - tym bardziej że do niedawna dolewałem 1,5 - 2L na 15kkm. silnik kopci z rury i śmierdzi >plackami <.

Głowica sprawdzona, cylindry gładziutkie jak pupa niemowlęcia.

Tłoki mają luz ale jak na ten przebieg - niewielki ( tym bardziej że jak pisałem do niedawna było OK ).

Będę wdzięczny za wszelkie rady i sugestie. winner.gif

A może ktoś mial taki > dowcip < yikes.gif

Napisano

Pierścienie olejowe zgarniające się zapiekły hmm.gif

Silnik trzeba rozebrać i wtedy się dowiesz tongue.gif

Auto masz od nowości, przebieg w 100% rzeczywisty?

EDIT: "Ogólnie autko rewelacyjne ale miałem jakiegoś pecha do silnika czy co bo 3 razy mniej wiecej co 25 tys. km musiałem zmieniać pierścienie! Wiec go sprzedałem!!! Ale kiedyś kupie sobie innego!!! Napewno też II !!!"

Miłej lektury skromny.gifgrinser006.gif

Może właśnie tego kupiłeś, bo przebieg by się zgadzał hehe.gifzlosnik.gif

1992r ten Twój ??

Napisano
  • Autor

Pierścienie raczej nie są zapieczone ( wyciągałem z jednego cylindra przy okazji wymiany uszczelniaczy i uszczelki ).

Przebieg raczej oryginalny ( samochód z FRANCJI Ja przejechałem w ciągu 4,5 roku około 140kkm.). Poza tym jak pisałem stało się to gwałtownie. Silnik też jak pisałem ( po stanie cylindrów ) nie jest zbyt zużyty.

Rocznik 95.

Pozdrawiam

Napisano

> Witam

Ciśnienie sprężania sprawdzałeś? Jak uszczelniacze wymienione i ciśnienie nie OK to przedmuch między cylindrem a tokiem.

Ponadto z pierścieniami trzeba ostrożnie. Są napięte wstępnie i rozgięcie ich więcej niż o wartość potrzebną do założenia na tłok (z góry) mocno wpływa na uszczelnienie.

Napisano
  • Autor

Ciśnienia 12,5 - 13 bara.

Gdyby były pęknięte były by rysy na gładzi cylindrów, a cylindry >lustro<. Jak pisałem wyciągałem tłok z jednego cylindra i pierścienie OK. Olejowy jest już praktycznie płaski ale jak pisałem zaczął pobierać olej gwałtownie więc a nie zdarły się z dnia na dzień. Uszczelniające tylko 0,15mm węższe od nowych. facepalm.gif

Napisano

powkładaj tłoki do tulei wlej ropy do każdego garnka i obserwuj czy ropa spływa, do miski, będziesz wiedział czy to pierścionki, jeszcze możesz pomierzyć owalizacje tulei

Napisano
  • Autor

Pisałem że były mierzone ciśnienia. Sprawdzałem tęż ropą.

Zeszła całkowicie po ponad 2 dniach. Szczelność jest OK, tylko chodzi o olej.

Chyba muszę wymienić pierścienie ale to kupa roboty a nuż się okaże że to nie to i dla tego się zastanawiam i pytam.

Napisano

> Pisałem że były mierzone ciśnienia. Sprawdzałem tęż ropą.

> Zeszła całkowicie po ponad 2 dniach. Szczelność jest OK, tylko chodzi o olej.

> Chyba muszę wymienić pierścienie ale to kupa roboty a nuż się okaże że to nie to i dla tego się

> zastanawiam i pytam.

No gdzieś ten olej musi przedostawać się do "spalania" więc gdzieś tłok/cylinder, między tłokiem a cylindrem są pierścienie, może któryś pękł po prostu? NO coś musi być nie tak, skoro nie ma wycieków i mocno kopci.

Czytałeś tą opinie na autocentrum ?

Napisano

Gładzie gładkie = zużyte.

Gładzie niezużyte mają lekkie, ukośne ryski - honowanie.

Napisano

> Gładzie gładkie = zużyte.

> Gładzie niezużyte mają lekkie, ukośne ryski - honowanie.

Z tym jeszcze idzie jeździć i nie przez to bierze olej.

Moja hipoteza jest taka, że autor wątku niepotrzebnie wyciągał ten tłok. Podczas wkładania spowrotem mógł uszkodzić pierścień (lub po prostu inaczej go ułożyć i jest jak jest.

Napisano

trochę posprawdzane ale.....może być nadmierny luz prowadnica / zawór , baryłkowatość tłoków i trzeba by pomierzyć średnicówką cylindry, aha no i luz na zamkach pierścionków....

Napisano

>baryłkowatość tłoków i

Z tego co pamiętam ze szkoły to tłoki są zaprojektowane tak, żeby były baryłkowate.

Napisano
  • Autor

> Gładzie gładkie = zużyte.

> Gładzie niezużyte mają lekkie, ukośne ryski - honowanie.

Bardzo odkrywcze!!!!!!!!!!! > ślady po honowaniu ciekawe jak długo????????<.

Aby tak było to trzeba by silnika nie odpalać w ogóle. spineyes.gif

Do kol. >nunu7<

Właśnie dla tego wyciągałem bo brał olej!!!!!! -aby sprawdzić.

Nie pękł przy zakładaniu > robiłem to wiele razy w różnych samochodach. Jednak z takim przypadkiem mam do czynienia pierwszy raz.

To że bierze olej po takim przebiegu to nie takie dziwne ale dziwi mnie ilość i tak gwałtowny wzrost.

Nawet mechanicy z którymi rozmawiałem się dziwią i twierdzą ze mało prawdopodobne aby tyle brał przez pierścienie shocked.gif

Napisano

>Bardzo odkrywcze!!!!!!!!!!! > ślady po honowaniu ciekawe jak długo????????

>Aby tak było to trzeba by silnika nie odpalać w ogóle.

Lanos 112 kkm, jodełka bardzo widoczna na wszystkich garach.

Napisano

>Uszczelniające tylko 0,15mm węższe od nowych

Który wymiar mierzyłeś ?

Zdejmij pierścień z tłoka, wciśnij do tulei w połowie wysokości i sprawdź luz na zamkach.

Fabryczny luz na zamku uszczelniających to zaledwie 0,2 mm

Ubytek 0,15 mm na głębokości pierścienia to ubytek 0,3 mm na średnicy i prawie milimetr szczeliny na zamku. ( pomijam powiększenie średnicy tulei ).

Napisano

> Bardzo odkrywcze!!!!!!!!!!!

Ślady po honowaniu utrzymują się bardzo długo* i to własnie one pomagają smarować pierścienie, żeby się szybko nie zużywały.

Jak u Ciebie na serio nic nie widać, to silnik jest już dość wyłechtany (co oczywiście nie znaczy kompletnie zużyty)

* w 20 letnim dieslu z 6 tysiącami motogodzin jeszcze było widać resztki honowania.

Napisano

> Bardzo odkrywcze!!!!!!!!!!! Właśnie dla tego wyciągałem bo brał olej!!!!!!

Peugeot 1,5 diesel - 300 tyś km przebiegu - jodełka widoczna w każdym cylindrze.

Jak ci zniknie honowanie, to znaczy, że już gładz się starła na parę setnych części mm - a to juz może powodować branie oleju.

Napisano

> Nawet mechanicy z którymi rozmawiałem się dziwią i twierdzą ze mało prawdopodobne aby tyle brał

> przez pierścienie

Wystarczy, że założyłeś pierścień zgarniający "do góry nogami". Teraz zamiast zgarniać olej pompuje go do góry.

Napisano

> ...

> Olejowy jest już praktycznie płaski ale jak pisałem zaczął pobierać olej

> gwałtownie więc a nie zdarły się z dnia na dzień.

To miałeś to rozmontowane i zjechane pierścienie zamontowałeś znów do silnika? confused.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Dziękuję <specom> od rys po honowaniu, zakładania pierścieni itp. hehe.gif

Okazało się że syfem zarósł otwór w pokrywie zaworów ( wyjście na odmę ) nie widoczny nawet po zdemontowaniu węża odmy.

Po przedmuchaniu i wymyciu ponad 3kkm. i jak na razie na bagnecie nie widać śladu ubytku oleju yay.gif

Pozdrawiam ( szczególnie ww. fachowców )

Napisano

> Dziękuję od rys po honowaniu, zakładania pierścieni itp.

> Okazało się że syfem zarósł otwór w pokrywie zaworów ( wyjście na odmę ) nie widoczny nawet po

> zdemontowaniu węża odmy.

> Po przedmuchaniu i wymyciu ponad 3kkm. i jak na razie na bagnecie nie widać śladu ubytku oleju

> Pozdrawiam ( szczególnie ww. fachowców )

Post factum to każdy mądry. zlosnik.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Post factum to każdy mądry.

TAAAAK tylko pisać że silnik w którym niema śladów honowania to złom i będzie żłopał olej to jest ta niby ta mądrość mlot.gif

Napisano

> Bardzo odkrywcze!!!!!!!!!!! > ślady po honowaniu ciekawe jak długo????????<.

W moim przypadku MB S124 z silnikiem benzynowym M103 ślady po honowaniu były idealne.

Aktualny przebieg 840 kkm.

Pozdrawiam

Napisano

> TAAAAK tylko pisać że silnik w którym niema śladów honowania to złom i będzie żłopał olej to jest

> ta niby ta mądrość

Zwykle staram się nie odpowiadać na zaczepki ale prowokujesz.

Wiesz chociaż co to jest honowanie i jakie są rzędy wielkości dokładności obróbki cylindra?

Honowanie ma pewną głębokość i jak się wytrze, to oznacza, że ubyło co najmniej tyle materiału z cylindra, na ile było głębokie honowanie. Jest to bardzo mała wartość, ale jest.

Więc jeśli zaglądasz do cylindra i na całej powierzchni widać honowanie, to cylinder na 100% trzyma wymiar, bo honowanie jest bardzo płytkie, znacznie poniżej tolerancji zużycia gładzi.

A jeśli honowania nie widać lub są miejsca, gdzie jest wytarte - to musisz zrobić pomiar, bo jest spora szansa na to, że cylinder nie trzyma wymiaru. Oczywiście może się zdarzyć, ze nie widać honowania a cylinder jeszcze trzyma wymiar w granicach tolerancji.

Napisano

> Lanos 112 kkm, jodełka bardzo widoczna na wszystkich garach.

silnik 1.2 fire przebieg nie wiem jaki ale lekko 200tyś też widoczne.

Napisano

> Chciałbym zapytać może ktoś miał podobny przypadek i coś na ten temat wie.

W Megane 1.4 (95kkm) w czasie wakacji w Chorwacji przegrzałem chyba silnik - temperatura podskoczyła nienaturalnie wysoko, ale nie na "czerwone" i silnik osłabł całkowicie w trakcie podjazdu 10km pod górę za tirem na dwójce.

Potem niby OK, ale zaczął palić olej 1l/1000km.

Przyspieszyło to plan zmiany samochodu i dalszej części historii nie znam.

Od tego czasu jestem wyczulony na wskazanie temp. cieczy

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.