Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

OC podrożało?

Featured Replies

Napisano

W zeszłym roku za mojego Forda poj. 2.3 płaciłem 339,89 zł składki na cały rok. Polisa OC kończy mi się 3 marca, więc wczoraj usiadłem do kalkulatorów w sieci i mocno się zdziwiłem icon_rolleyes.gif

Ta sama ubezpieczalnia i kwota 450 zł!!

Najtaniej znalazłem za 360 zł, a to jest i tak więcej jak rok temu oslabiony.gif

Co prawda coś mi się kojarzy, że w zeszłym roku też kwota z kalkulatora była większa niż moja składka, bo tą wytargowałem z konsultantką na infolinii - ale nie sądzę, żeby w tym roku urwać ponad stówę.

Podrożało??

Napisano

> Podrożało??

Auto się zestarzało, im więcej lat tym droższe OC niestety screwy.gif

Napisano

> Auto się zestarzało, im więcej lat tym droższe OC niestety

a to OC zależy od wieku auta?

Napisano

> a to OC zależy od wieku auta?

Teoretycznie od pojemności i tak było przez długi czas, a zauważ o jakie szczegóły teraz pytają ubezpieczyciele

Jak kiedyś zapytałem ubezpieczyciela dlaczego składka jest wyższa niż ta w reklamie, mimo iż mam lepszy staż i lepsze zniżki niż pan z reklamy, a auto z tym samym silnikiem to powiedział: no tak ale pana auto ma 6 lat a te z reklamy 3 lata.

Napisano
  • Autor

> Auto się zestarzało, im więcej lat tym droższe OC niestety

A to ciekawe, co mówisz. Zaintrygowało mnie to, więc skorzystałem z kalkulatora ponownie, wpisując rok produkcji rok później niż rzeczywiście. I faktycznie - wyszło taniej niż poprzednio, czyli zamiast 450zł "tylko" 410zł - ale to w dalszym ciągu drożej niż w zeszłym roku. Znaczy, że podrożało angryfire.gif

Napisano

co roku coś tam drożeje ale najwięcej z powodu rocznika auta.

jak się zapytałem czy starszym autem narobię większych/droższych szkód niż młodszym to nie potrafili odpowiedzieć icon_rolleyes.gif

Napisano

> Teoretycznie od pojemności i tak było przez długi czas, a zauważ o jakie szczegóły teraz pytają

> ubezpieczyciele

> Jak kiedyś zapytałem ubezpieczyciela dlaczego składka jest wyższa niż ta w reklamie, mimo iż mam

> lepszy staż i lepsze zniżki niż pan z reklamy, a auto z tym samym silnikiem to powiedział: no

> tak ale pana auto ma 6 lat a te z reklamy 3 lata.

Kolejny bezsens nakierowany na wyciąganie kasy.

Napisano

> co roku coś tam drożeje ale najwięcej z powodu rocznika auta.

> jak się zapytałem czy starszym autem narobię większych/droższych szkód niż młodszym to nie

> potrafili odpowiedzieć

tak samo jak autem z większym silnikiem

Napisano

> A to ciekawe, co mówisz. Zaintrygowało mnie to, więc skorzystałem z kalkulatora ponownie, wpisując

> rok produkcji rok później niż rzeczywiście. I faktycznie - wyszło taniej niż poprzednio, czyli

> zamiast 450zł "tylko" 410zł - ale to w dalszym ciągu drożej niż w zeszłym roku. Znaczy, że

> podrożało

I niestety beda pewnie jeszcze drozszeno.gif

Zwroc uwage, ze z roku na rok jest w PL wiecej nowyszch, lepszych aut, a co za tym idzie rowniez i wyplaty odszkodowan sa z pewnoscia wieksze.

Ktos bedzie musial to zrekompensowac...

Napisano
  • Autor

> co roku coś tam drożeje ale najwięcej z powodu rocznika auta.

> jak się zapytałem czy starszym autem narobię większych/droższych szkód niż młodszym to nie

> potrafili odpowiedzieć

Aż boję się zapytać o AC... na szczęście to dopiero w kwietniu rotfl.gif

Napisano

> Kolejny bezsens nakierowany na wyciąganie kasy.

Zgadzam się, bo dla mnie nie ma różnicy czy rozwalę Lexusa autem 3 letnim czy 6 letnim, IMO szkody będą takie same.

W przypadku AC mogę się zgodzić że auta tracą na wartości i że więcej muszą dokładać ale przy OC nie widzę takich powodów.

A tak w ogóle to mamy porąbany system tych składek

Napisano

Wysokość składki OC zależy od tego co tam sobie zadecyduje TU, jakie ma procedury, algorytmy albo czasem jakie pole manewru dostał handlowiec i czy akurat chce sprzedać taniej czy nie.

W tym przypadku być może zależy od wieku auta, w innym może zależeć od marki, modelu, pojemności (powszechne a dla mnie jeszcze mniej zrozumiałe niż wiek), województwa, powiatu, koloru lakieru itd.

Napisano

> A tak w ogóle to mamy porąbany system tych składek

Jeśli idzie o wyliczanie składek to nie ma jednego systemu - i na szczęście.

Za PRL-u i monopolu PZU OIDP wysokość składki podstawowej OC auta osobowego zależała tylko od "strefy" i pojemności silnika.

O ile "strefa" była powiedzmy rozsądna, to pojemność już wcale nie.

Zwłaszcza, że posiadacz auta z dużym silnikiem - choćby to był wolnossący niewysilony i słaby muł - dostawał mocno po dupie w porównaniu do posiadacza auta z mniejszą wiertarką o większej mocy niż tamten muł.

Nieważne, bo i korelacja mocy do wypadkowości też jest dyskusyjna.

Wszystkie takie zależności są dyskusyjne ale na szczęście nie ma sztywno narzuconych reguł i każde TU może postępować wg własnego uznania. Dzięki temu - mam nadzieję - to wszystko z czasem (może i nie krótkim) znormalnieje. Już to widać, bo przez lata stopniowo nierozsądna hiper-zależność składki od pojemności - odziedziczona po PZU - stopniała i nie ma tu już takich różnic.

Jest różnorodność i każdy może poszukać swojego optimum.

A rozsądne TU będą patrzeć na statystyki i wyciągać wnioski co może zbliżyć ich algorytmy do rzeczywistości - oczywiście w pewnym przybliżeniu bo idealnie nigdy nie będzie.

Napisano

> Podrożało??

W transicie z 89 roku skoczyło ze 160zł na 690zł przy 60% zniżki icon_eek.gif

Napisano

> Jak kiedyś zapytałem ubezpieczyciela dlaczego składka jest wyższa niż ta w reklamie, mimo iż mam

> lepszy staż i lepsze zniżki niż pan z reklamy, a auto z tym samym silnikiem to powiedział: no

> tak ale pana auto ma 6 lat a te z reklamy 3 lata.

Jeśli prawdą jest to, że ubezpieczyciele niewiele zarabiają na OC to nie dziwię się, że polisa jest tańsza dla nowszych aut. Wiadomo, że przy nowszych samochodach częściej wykupuje się także AC (składka jest też droższa), więc taką ofertą na OC firma chce przyciągnąć tych, którzy wykupią dodatkowe ubezpieczenia.

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

Witam.

U mnie z 300zł skoczyło na 480zł. Compensa wprowadziła jakieś zmiany regulaminu i teraz kierowcy nie do 25, ale do 28 roku życia mają zwyżkę sciana.gif Pomimo, że mam pełne zniżki, mam zwyżkę za wiek frown.gif

Napisano

Akurat w piątek ubezpieczałem samochód, w tamtym roku OC 420 zł, w tym 405 bo trafiłem na promocję.

Napisano
  • Autor

> Akurat w piątek ubezpieczałem samochód, w tamtym roku OC 420 zł, w tym 405 bo trafiłem na promocję.

Jakie TU?

Napisano

Quote:

Chcesz zaoszczędzić na zakupie polisy?

Powołaj się na znajomego, który ma ubezpieczenie w Libery Direct i podaj jego numer polisy podczas obliczania składki a dostaniesz zniżkę:

* 50 zł przy zakupie pakietu OC

* 100 zł przy zakupie pakietu OC+AC

Mam zamiar skorzystać z tej promocji.

Kto ma ubezpieczenie w Libery Direct i poda nr polisy?

Napisano

> Jakie TU?

Ubezpieczałem przez internet Allianz Direct, co tydzien mają inne promocje, ja skorzystałem z promocji dotyczącej pojemności silnika - 50 zł taniej.

Napisano
  • Autor

> Quote:

> Chcesz zaoszczędzić na zakupie polisy?

> Powołaj się na znajomego, który ma ubezpieczenie w Libery Direct i podaj jego numer polisy podczas

> obliczania składki a dostaniesz zniżkę:

> * 50 zł przy zakupie pakietu OC

> * 100 zł przy zakupie pakietu OC+AC

> Mam zamiar skorzystać z tej promocji.

> Kto ma ubezpieczenie w Libery Direct i poda nr polisy?

Ja mam...mogę podać, ale jak ubezpieczysz, to podaj swój, bo moja kończy się za miesiąc zlosnik.gif

Napisano

> W zeszłym roku za mojego Forda poj. 2.3 płaciłem 339,89 zł składki na cały rok. Polisa OC kończy mi

> się 3 marca, więc wczoraj usiadłem do kalkulatorów w sieci i mocno się zdziwiłem

> Ta sama ubezpieczalnia i kwota 450 zł!!

dzwoń i negocjuj kalkulatory można sobie w buty wsadzić, ja za zafirę 1.8 miałem a aviva zapłacić ponad 500zł a wyszło poniżej 400zł. Kwestia rozmowy, zwykłej rozmowy handlowej, po drugiej stronie siedzi handlowiec który zrobi prawie wszystko abyś kupił u niego a nie u konkurencji.

Napisano

> dzwoń i negocjuj kalkulatory można sobie w buty wsadzić, ja za zafirę 1.8 miałem a aviva zapłacić

> ponad 500zł a wyszło poniżej 400zł. Kwestia rozmowy, zwykłej rozmowy handlowej, po drugiej

> stronie siedzi handlowiec który zrobi prawie wszystko abyś kupił u niego a nie u konkurencji.

Potwierdzam

Mnie z kalkulatorów wychodziły kwoty za pełne ubezpieczenie miedzy 1150 Aviva,a 1410 PZU

Ostatecznie wziałem oferte z PZU jako kontynuacje i cena zeszła z 1410 na 1250 zeby.GIF oczywiscie po rozmowie w inspektoracie i zastosowaniu znizki specjalnej smile.gif

Napisano
  • Autor

> dzwoń i negocjuj kalkulatory można sobie w buty wsadzić, ja za zafirę 1.8 miałem a aviva zapłacić

> ponad 500zł a wyszło poniżej 400zł. Kwestia rozmowy, zwykłej rozmowy handlowej, po drugiej

> stronie siedzi handlowiec który zrobi prawie wszystko abyś kupił u niego a nie u konkurencji.

Ale ja to wiem - zawsze negocjuję. W zeszłym roku wyjściowo było chyba 390zł. Zapłaciłem 339. Ale teraz wyjściowo jest 450! - obawiam się, że po negocjacjach i tak będzie więcej jak rok temu.

Napisano

> Ubezpieczałem przez internet Allianz Direct, co tydzien mają inne promocje, ja skorzystałem z

> promocji dotyczącej pojemności silnika - 50 zł taniej.

Teraz jest promocja dla województwa mazowieckiego (80zł) co mnie obejmuje a także dla kierowców w przedziale wieku 31-35 lat. Jednak i tak wychodzi wyraźnie drożej niz rok temu, mimo że samochód rok starszy co powinno sprzyjać niższej stawce ubezpieczenia z tytułu AC.

Napisano

> Ja mam...mogę podać, ale jak ubezpieczysz, to podaj swój, bo moja kończy się za miesiąc

Ok, jak będę miał polisę to podam (pod koniec lutego)

To czekam na nr polisy.

Napisano
  • Autor

> Ok, jak będę miał polisę to podam (pod koniec lutego)

> To czekam na nr polisy.

poszło prv

Napisano

Widze że jeszcze zależy od rodzaju paliwa,

np. PB+Lpg 415zł ;PB 345zł

Napisano

> Widze że jeszcze zależy od rodzaju paliwa,

> np. PB+Lpg 415zł ;PB 345zł

no i na pewno tez od powiatu w jakim mieszkamy...

jesli w nim jest wiecej wypadkow jak srednia to ubezpieczenie jest wyzsze

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.