Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Xenony, ale inaczej

Featured Replies

Napisano

Czy zamontowanie xenonów made in china w lampach drogowych (nie mijania !!!), oddzielnych od świateł mijania (żarówka np H1 lub H7, nie H4 !!!), jest wg was karygodne? Bo legalne nie jest.

Wszak nikogo się w ten sposób nie oślepi dodatkowo, bo światła drogowe ze swojej natury oślepiają i należy je wyłączać, jak coś jedzie z naprzeciwka.

Chodzi o zwiększenie zasięgu świateł drogowych i poprawę oświetlenia pustej drogi.

Napisano

takie cos sie nie sprawdzi ze wzgledu na to ze swiatla drogowe dosc czesto włączasz i wyłączasz a xenon ma to do siebie ze potrzebuje kilku/nastu sekund zeby sie rozgrzac i swiecic odpowiednio mocno.

Napisano

>takie cos sie nie sprawdzi ze wzgledu na to ze swiatla drogowe >dosc czesto włączasz i wyłączasz a xenon ma to do siebie ze >potrzebuje kilku/nastu sekund zeby sie rozgrzac i swiecic >odpowiednio mocno.

Dlatego w bi-xenonach światła "długie" realizowane są za pomocą ruchomej przesłony. Czas zajarzenia łuku i rozgrzania do powiedzmy 80 % wydajności to dobre 10 sekund.

Oj, chyba pomysł upadł... zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Oj, chyba pomysł upadł...

Niekoniecznie. Jeśli mijania będą świeciły ciągle, to nie będzie przerw w oświetleniu. Poza tym rozgrzany palnik rozświetla się nie w 10 sek, ale jedną, dwie.

Napisano

> Niekoniecznie. Jeśli mijania będą świeciły ciągle, to nie będzie przerw w oświetleniu. Poza tym

> rozgrzany palnik rozświetla się nie w 10 sek, ale jedną, dwie.

Niesety nie zgodze sie.

W Mondeo mialem X i rozgrzewaly sie okolo 10 sekund. Po przelaczeniu na dlugie, mijania sie wylaczaly.

W A6 jest lepiej. Rozgrzewanie trwa 3-4 sekundy. Jak wrzucasz dlugie to mijania sie nie wylaczaja a dalej swieca.

Do Yamahy dokladalem Xenon i wlasnie ten z przeslona. Palnik rozgrzewa sie 5 sekund a jak wrzucisz dlugie to ..... faaaaajnie to swieci winner.gif

Napisano
  • Autor

> Niesety nie zgodze sie.

> W Mondeo mialem X i rozgrzewaly sie okolo 10 sekund. Po przelaczeniu na dlugie, mijania sie

> wylaczaly.

Czyli jak jechałeś szybko nocą, to przy zmianie z drogowych na mijania miałeś ciemność przez chwilę?

Napisano

> Czy zamontowanie xenonów made in china w lampach drogowych (nie mijania !!!), oddzielnych od

> świateł mijania (żarówka np H1 lub H7, nie H4 !!!), jest wg was karygodne? Bo legalne nie

> jest.

Wg mnie nie jest karygodne.

W przypadku świateł drogowych poziom świateł czy czystość reflektora nie ma żadnego znaczenia, więc chińszczyzna włożona zamiast H1/H7 będzie oślepiała podobnie jak fabryczny bi-ksenon.

Napisano

> Wg mnie nie jest karygodne.

> W przypadku świateł drogowych poziom świateł czy czystość reflektora nie ma żadnego znaczenia, więc

> chińszczyzna włożona zamiast H1/H7 będzie oślepiała podobnie jak fabryczny bi-ksenon.

ty, a oslepil cie ktos kiedys ? icon_eek.giffacepalm.gif

Napisano

Dla mnie takich to tylko uzbroj_zlo.gif, a szczegolnie za mijania. Swieca wszedzie nawet Panu Bogu w okno tylko nie na droge. Wczoraj widzialem takiego jednego barana w Accordzie z lat 90-tych, oslepial niemilosiernie i jeszcze lampy mial wypolerowane sciana.giffaint.gifangryfire.gif. Mial CB, wiec go ostro zjechalem zlosnik.gif

Napisano

> ty, a oslepil cie ktos kiedys ?

A konkretnie to o co Ci chodzi?

Napisano

> Dla mnie takich to tylko , a szczegolnie za mijania. Swieca wszedzie nawet Panu Bogu w okno tylko nie na droge. Wczoraj widzialem takiego jednego barana w Accordzie z lat 90-tych, oslepial

> niemilosiernie i jeszcze lampy mial wypolerowane . Mial CB, wiec go ostro zjechalem

LITOŚCI, nie o to pyta autor wątku

Napisano

> Niekoniecznie. Jeśli mijania będą świeciły ciągle, to nie będzie przerw w oświetleniu. Poza tym

> rozgrzany palnik rozświetla się nie w 10 sek, ale jedną, dwie.

Ale jak np. chcesz mignąć długimi to jest problem.

Napisano

> LITOŚCI, nie o to pyta autor wątku

Dobrze to wracajac do tematu, xenon potrzebuje kilku sekund na uzyskanie pelnej mocy swiecenia.

Na drogowe sie nie nadaje, bo bedzie np: problem z miganiem. Dlatego samochody jesli maja fabryczny Xenon to tylko na mijania, albo Xenon z przeslona przestawiana podczas wlaczania drogowych.

Napisano

ale to bez sensu, bo xenony się chwilę rozświetlają...

Napisano

> Motocyklistom to wybijalbym lampy za dolozone xenony

I za jazde na długich też.

Krawiec

Napisano

> I za jazde na długich też.

> Krawiec

A to juz inna sprawa. Ale w motocyklu jest ten minus, przy dodawaniu gazu przod idzie do gory i taki xenon zachowuje sie jak swiatlo drogowe.

Napisano

Bez sensu rozwiązanie.

Czas rozpalania świateł ksenonowych to dobre kilka sekund zanim zaczną świecić sensownie i parędziesiąt na zimnych, zanim zaczną świecić pełną mocą.

Będziesz jeździł na macajewa i/lub nie zobaczysz żadnej różnicy.

Dodatkowo przy stałym włączaniu/wyłączaniu błyskiem zdechną Ci palniki i/lub przetwornice.

Nie bez powodu producenci zawracali sobie gitarę płodzeniem układów z ruchomą przesłonką - po prostu to źródło światła nie nadaje się do zastosowania w światłach drogowych używanych w normalnym ruchu.

Sens stałych ksenonowych świateł drogowych widzę tylko w rozwiązaniach dedykowanych ruchowi poza drogami publicznymi - rampa oświetleniowa itp - wtedy faktycznie odpalasz raz i jedziesz długo (albo stoisz jak upalasz w błocku) i to MA sens.

Napisano

> nie jest mrygaja ostro od razu

Ale zestaw gdzie masz drogowe i mijania w jednym palniku np: taki H4, jesli jest osobny dla poszczegolnych swiatel, to rozpala sie dlugo przy wlaczaniu drogowych.

Napisano

> Czyli jak jechałeś szybko nocą, to przy zmianie z drogowych na mijania miałeś ciemność przez

> chwilę?

Nie bo dlugie byly zwykle halogeny. Ot taki patent Forda oslabiony.gif

Napisano

> Motocyklistom to wybijalbym lampy za dolozone xenony

Dlatego polsza ma jeszcze daleko do Europy. Niektorzy musza dorosnac zeby sie nie zachowywac tak jak ty a inni musza dorosnac i nie odwalac druciarstwa ktore oslepia innych.

Na terenie UK - legalnie zakladasz taki zestaw. Jeden warunek - NIE MOZESZ OSLEPIAC!!! Aha, nie atrape przegladu a prawdziwe coroczne badanie techniczne moto przeszlo juz dwukrotnie i diagnosci ani slowa nie zwrucili mi uwagi na jakies oslepianie. Nie wystawili mi ani razu zoltej adnotacji odnosnie niezgodnosci technicznej uzbroj_zlo.gif

Napisano

> Dlatego polsza ma jeszcze daleko do Europy. Na terenie UK - legalnie zakladasz taki zestaw. Jeden

> warunek - NIE MOZESZ OSLEPIAC!!! Aha, nie atrape przegladu a prawdziwe badanie techniczne moto

> przeszlo juz dwukrotnie i diagnosci ani slowa nie zwrucili mi uwagi na jakies oslepianie ani

> nie wystawili zoltej adnotacji odnosnie niezgodnosci technicznej

A na lampie masz napisana homologacje?? Ona okresla rodzaj swiatla jaki mozna uzywac w danej lampie. Wkladanie czegokolwiek innego powoduje, ze lampa nie ma juz homologacji co jest rownowazne z zalozeniem np: halogenu z domu zamiast przedniego reflektora. A homologacja dodawana do chinskich Xenonow nie jest rownoznaczna, ze legalnie mozna je montowac w samochodach, tylko, ze sa bezpieczne w uzytkowaniu i nie Cie prad nie kopnie hehe.gif

Dziwne, ze taki numer przechodzi w GB.

W PL 99% to jest druciarstwo, ktorego jest na drodze coraz wiecej. Na prawde w nocy ciezko sie jezdzi z takimi tjuningowcami. Teraz juz wiesz dlaczego mam takie podejscie. Wczoraj taki jeden tak dawal po oczach, ze nie widzialem co jest przede mna na drodze sciana.gif

Napisano

> A na lampie masz napisana homologacje?? Ona okresla rodzaj swiatla jaki mozna uzywac w danej

> lampie. Wkladanie czegokolwiek innego powoduje, ze lampa nie ma juz homologacji co jest

> rownowazne z zalozeniem np: halogenu z domu zamiast przedniego reflektora. A homologacja

> dodawana do chinskich Xenonow nie jest roznoznaczna, ze legalnie mozna je montowac w

> samochodach, tylko, ze sa bezpieczne w uzytkowaniu i nie Cie prad nie kopnie

> Dziwne, ze taki numer przechodzi w GB.

Malo jeszcze wiesz o swiecie. Przednie szyby przyciemnione to nie jest zadkosc. Wazne ze modyfikacja nie moze stwarzac zagrozenia dla kierujacego i dla innych. Czyli przyciemnienie TAK ale zrobione z glowa! Widziales kiedys jak wyglada na przyklad badanie techniczne w niemczech? Jako podpowiedz to wlasnie dlatego w sumnie nie starych samochodow laduje na szrocie, albo idzie na wschod!

> W PL 99% to jest druciarstwo, ktorego jest na drodze coraz wiecej. Na prawde w nocy ciezko sie

> jezdzi z takimi tjuningowcami. Teraz juz wiesz dlaczego mam takie podejscie. Wczoraj taki jeden

> tak dawal po oczach, ze nie widzialem co jest przede mna na drodze

Wiec dlatego przyczepic sie mozna do jakosci badan technicznych, ktore pozwalaja na odstawianie takiego dziadostwa. Jezeli przechodzily badania gdzie szedl dowod rejestracyjny i flaszka a auto nie widzialo warsztatu to sie nie ma co dziwic.

Napisano

> Wiec dlatego przyczepis sie mozna do jakosci badan technicznych, ktore pozwalaja na odstawianie

> takiego dziadostwa.

Dokładnie. I to nie dotyczy tylko pseudoksenonów. Zwykłe lampy też są często fatalnie ustawione.

Napisano

> Malo jeszcze wiesz o swiecie. Przednie szyby przyciemnione to nie jest zadkosc. Wazne ze

> modyfikacja nie moze stwarzac zagrozenia dla kierujacego i dla innych.

> Czyli przyciemnienie. TAK ale zrobione z glowa!

Mialem zrobione z glowa, najjasniejsza folia i musialem zrywac, bo zabraklo 5% przepuszczalnosci.

> Widziales kiedys jak wyglada na przyklad badanie techniczne w

> niemczech? Jako podpowiedz to wlasnie dlatego w sumnie nie starych samochodow laduje na

> szrocie, albo idzie na wschod!

U nas wiele samochod nigdy nie bywa na SKP, a ma przeglad wbity w dowod, oczywiscie za kase. Ostatnio jak bylem na takiej stacji, to diagnosta powiedzial, ze jesli samochod ma xenoxy i jest wyprodukowany przed 1997, to z mety nie przechodzi przegladu, bo dopiero w tym roku pojawilo sie takie oswietlenie w samochodach.

Widzialem jak wygladaja przeglady w DE, nawet maja przewozne staje kontorli pojazdow. Ale tam nikt nie dobi druciarni jak u nas i nie wklada chinskiego Xenonu do 20-letniego BMW czy Golfa. Jesli robia, to zmieniaja lampy na takie z homologacja. Niestety sa drogie, wiec u nas malo kto je zmienia tylko wklada zestaw za 150zl do zwyklej lampy i swieci wszedzie tylko nie na droge. Zapraszam do PL, pojezdzisz w nocy, w deszcz, snieg to sie troche powkurzasz zlosnik.gif

Napisano

> Dokładnie. I to nie dotyczy tylko pseudoksenonów. Zwykłe lampy też są często fatalnie ustawione.

Ale to jeszcze na SKP ustawia, a dla Xenoxu lampa ma inna konstukcje, przesunieta jest linia swiatlo/cien tylko po to aby nie oslepiac po oczach. A Xenox ma 3 razy mocniejszy strumien swiatla w porownniu do zarowki halogenowej, dlatego w zarowkowym reflektorze odslepia, bo za duzo swiatla idzie tam gdzie ma byc juz cien.

Napisano

> Ale to jeszcze na SKP ustawia,

Trochę lat już mam samochód ale dopiero na ostatnim przeglądzie diagnosta sprawdzał ustawienie świateł. I chyba bardziej dlatego że go prosiłem o bardzo dokładne sprawdzenie samochodu.

> a dla Xenoxu lampa ma inna konstukcje, przesunieta jest linia

> swiatlo/cien tylko po to aby nie oslepiac po oczach.

W Lagunie II jest identyczna. Z wyjątkiem napisu Xenon smile.gif

> w zarowkowym reflektorze odslepia, bo za

> duzo swiatla idzie tam gdzie ma byc juz cien.

Bo jest źle ustawiona. I oślepia równie skutecznie jak Xenon.

Napisano

> Trochę lat już mam samochód ale dopiero na ostatnim przeglądzie diagnosta sprawdzał ustawienie

> świateł. I chyba bardziej dlatego że go prosiłem o bardzo dokładne sprawdzenie samochodu.

Mi zawsze sprawdzali ustawienie swiatel.

> W Lagunie II jest identyczna. Z wyjątkiem napisu Xenon

Sprawdzales, np: ksztal odblasku cfaniaczek.gif. Z wierzchu moga bys takie same, ale w srodku juz nie. Poczytaj troche o reflektorach, budowie to uwierzysz, ze lampy sie roznia wink.gif

> Bo jest źle ustawiona. I oślepia równie skutecznie jak Xenon.

Wiele zwyklych reflektorow z zalozonym xenonem zawsze bedzie oslepiac, a juz na pewno takie ze szklem ryflowanym. I ich ustawianie nic nie zmieni, bo swiatlo jest zle rozpraszane przez sama lampe.

Napisano

> Sprawdzales, np: ksztal odblasku . Z wierzchu moga bys takie same, ale w srodku juz nie. Poczytaj

> troche o reflektorach, budowie to uwierzysz, ze lampy sie roznia

Tak. Rozbieraliśmy i mierzyliśmy. Lustro jest identyczne. Soczewki w większości przypadków też są takie same. Skoro mnie tak odsyłasz do czytania to poszukaj sam. Znajdziesz bez problemu.

> Wiele zwyklych reflektorow z zalozonym xenonem zawsze bedzie oslepiac, a juz na pewno takie ze

> szklem ryflowanym. I ich ustawianie nic nie zmieni, bo swiatlo jest zle rozpraszane przez sama

> lampe.

A gdzie ja napisałem o lampach z założonym ksenonem? Czytasz czy piszesz żeby pisać? Ja cały czas piszę o zwykłych z żarówkami H1/H4/H7. Szczególnie te ostatnie źle ustawione bardzo mocno oślepiają.

Napisano

> Tak. Rozbieraliśmy i mierzyliśmy. Lustro jest identyczne. Soczewki w większości przypadków też są

Czym mierzyles, robiles badanie na stalowisku labolatoryjnym?? Tam roznica moze byc w milimetrach smirk.gif

> takie same. Skoro mnie tak odsyłasz do czytania to poszukaj sam. Znajdziesz bez problemu.

Bylo na ak, jeden chlopak dla porownania rozebral dwie soczeki z konkretnego modelu samochodu, jedna od halogenu, druga do xenonu. Roznily sie ksztaltem przeslony odpowiedzialnej za linnie swiatlo/cien.

EDIT:

Pierwszy link z google:

http://swiatla.arbiter.pl/galeria/ksenon.halogen

Napisano

> robiles badanie na stalowisku labolatoryjnym?? Tam roznica moze byc w milimetrach

Nie bo traktuje to jako ciekawostkę a nie próbę udowodnienia komuś czegokolwiek.

> Bylo na ak, jeden chlopak dla porownania rozebral dwie soczeki z konkretnego modelu samochodu,

> jedna od halogenu, druga do xenonu. Roznily sie ksztaltem przeslony odpowiedzialnej za linnie

> swiatlo/cien.

Dlatego napisałem przeważnie.

> EDIT:

> Pierwszy link z google:

> http://swiatla.arbiter.pl/galeria/ksenon.halogen

Przeczytaj dokładnie ten artykuł. Polecam szczególnie kawałek o soczewkach smile.gif

Quote:

O ile w przypadku soczewkowych lamp halogenowych i xenonowych są one praktycznie identyczne (różnica dotyczy jedynie kształtu gniazda żarówki i czasem dodatkowego odcięcia na przesłonie)

Napisano

> Wiec dlatego przyczepic sie mozna do jakosci badan technicznych, ktore pozwalaja na odstawianie

> takiego dziadostwa. Jezeli przechodzily badania gdzie szedl dowod rejestracyjny i flaszka a

> auto nie widzialo warsztatu to sie nie ma co dziwic.

Podziwiam Twoją bezgraniczną wiarę w jakość tzw "zachodnich" stacji diagnostycznych i ich odsiewu sprzętów wątpliwej jakości.

Napisano

> Nie bo traktuje to jako ciekawostkę a nie próbę udowodnienia komuś czegokolwiek.

> Dlatego napisałem przeważnie.

> Przeczytaj dokładnie ten artykuł. Polecam szczególnie kawałek o soczewkach

> Quote:

> O ile w przypadku soczewkowych lamp halogenowych i xenonowych są one praktycznie identyczne

> (różnica dotyczy jedynie kształtu gniazda żarówki i czasem dodatkowego odcięcia na przesłonie)

No wlasnie, przeslona. Ona jest odpowiedzialna za oslepianie i rozni sie pomiedzy reflektorami halogenowymi i xenonowymi. A inna sprawa to same palniki, ktore w wiekszosci przypadkow (te tansze) nie trzymaja geometri i swieca poza ogniskowa reflektora.

Napisano

> Ostatnio jak bylem na takiej stacji, to diagnosta powiedzial, ze jesli samochod ma xenoxy i

> jest wyprodukowany przed 1997, to z mety nie przechodzi przegladu, bo dopiero w tym roku

> pojawilo sie takie oswietlenie w samochodach.

To Ty mu powiedz, że nie się czegoś nie wie, to lepiej się nie chwalić swoją niewiedzą... Pomylił się o, bagatela, 6 lat...

Napisano

> No wlasnie, przeslona. Ona jest odpowiedzialna za oslepianie i rozni sie pomiedzy reflektorami

> halogenowymi i xenonowymi. A inna sprawa to sam palniki, ktore w wieksszosci przypadkow (te

> tansze) nie trzymaja geometri i swieca poza ogniskowa reflektora.

Ale przesłona jest "czasem" smile.gif. Załóżmy że soczewka nie ma przesłony i ktoś użyje palników 4300 K Philipsa. To będzie oślepiał czy nie?

Napisano

> To Ty mu powiedz, że nie się czegoś nie wie, to lepiej się nie chwalić swoją niewiedzą... Pomylił

> się o, bagatela, 6 lat...

Nie bede wnikal, niech robi sobie jak chce biglaugh.gif. Ja nie mam sie czego obawiac w tej kwestii wink.gif.

W sumie moze i ma troche racji, bo starsze samochody nie mialy homologacji na xenon, bo ten jeszcze nie istanial jako zdrodlo swiatla w samochodzie i raczej nie kupisz lamp do takich aut, w ktore mozesz legalnie wlozyc palniki.

Napisano

> Nie bede wnikal, niech robi sobie jak chce . Ja nie mam sie czego obawiac w tej kwestii .

> W sumie moze i ma troche racji, bo starsze samochody nie mialy homologacji na xenon, bo ten jeszcze

> nie istanial jako zdrodlo swiatla w samochodzie i raczej nie kupisz lamp do takich aut, w

> ktore mozesz legalnie wlozyc palniki.

w pełni legalnie możesz mieć lampy ksenonowe w aucie z 1986r. Montowane seryjnie były już w roku 1991.

Napisano

> Ale przesłona jest "czasem" . Załóżmy że soczewka nie ma przesłony i ktoś użyje palników 4300 K

> Philipsa. To będzie oślepiał czy nie?

Moze oslepiac, wszystko zalezy do reflektora i palnika. Wiadomo, ze jak kupisz zestaw Philips to jest mniejsze prawdopodobiensto niz na tanszym chinskim zastawie. Ale roznica w cenie jest spora, a wiadomo co taki user kupi, to tansza chinszczyzne. Barwa swiatla w tym przypadku nie ma nic do oslepiania tylko moc swietlna xenona, okolo 3 razy wieksza niz zarowki 55W.

Napisano

> w pełni legalnie możesz mieć lampy ksenonowe w aucie z 1986r. Montowane seryjnie były już w roku

> 1991.

Pod warunkiem sa to lampy z taka homologacja i fabryczne, a nie zwykle z zalozonymi palnikami. Napis na lampie wystarszy aby sie doczepic i mowi wszystko.

Napisano

> Pod warunkiem sa to lampy z taka homologacja i fabryczne, a nie zwykle z zalozonymi palnikami.

> Napis na lampie wystarszy aby sie doczepic i mowi wszystko.

oczywiście ok.gif Neguję tylko stwierdzenie, że "w aucie o dacie produkcji sprzed 1997 nie ma prawa być ksenonów". W pełni legalne ksenony mogą być już w aucie z roku 1986, czyli 11 lat wcześniej biglaugh.gif

Napisano

> oczywiście Neguję tylko stwierdzenie, że "w aucie o dacie produkcji sprzed 1997 nie ma prawa być

> ksenonów". W pełni legalne ksenony mogą być już w aucie z roku 1986, czyli 11 lat wcześniej

Ale pewnie to jakies auto musialo byc na wypasie i takiego jeszcze na oczy nie widzial zlosnik.gif. Ale jak dla mnie moze ganiac starsze auta za xenoxy i niech sprawdza dokladnie wink.gif

Napisano

> Ale pewnie to jakies auto musialo byc na wypasie i takiego jeszcze na oczy nie widzial . Ale jak

> dla mnie moze ganiac starsze auta za xenoxy i niech sprawdza dokladnie

myślę, że już je kiedyś widział i to nie raz 270751858-jezyk.gif BMW E32 od 1991 i BMW E34 od 1992 posiadało seryjne ksenony w bogatszych wersjach ok.gif

Napisano

> myślę, że już je kiedyś widział i to nie raz BMW E32 od 1991 i BMW E34 od 1992 posiadało seryjne

> ksenony w bogatszych wersjach

Ale nie E30 czy E36, bo te raczej nie mialy tak jak i Golf II czy III zlosnik.gif

Napisano

> Moze oslepiac,

Właśnie może a nie musi. Prowadzę tą całą durną dyskusję bo ja jestem z tych którzy lubią wiedzieć dlaczego czegoś nie wolno. Nie mam pseudoksenonów i nie zamierzam ich zakładać bo raz że jestem z tych przestrzegających prawa (a przynajmniej starających się smile.gif) a dwa wzrok mam jeszcze dosyć dobry. Natomiast lubię wiedzieć dlaczego jest dany przepis. A Twoje argumenty nie przekonały mnie w żaden sposób. Wręcz przeciwnie - piszesz czasem jak nawiedzony na zasadzie "nie wolno i już". A to zawsze budzi mój sprzeciw. A jeśli chcesz wiedzieć jakie argumenty mnie przekonują to przeczytaj post Sibuja dotyczący ksenonów w światłach długich. Po jego przeczytaniu nie założył bym ich nawet jakby były legalne.

Napisano

> Pod warunkiem sa to lampy z taka homologacja i fabryczne, a nie zwykle z zalozonymi palnikami.

> Napis na lampie wystarszy aby sie doczepic i mowi wszystko.

A kiedy wszedł przepis o homologacji samochodów?

Napisano

> Właśnie może a nie musi. Prowadzę tą całą durną dyskusję bo ja jestem z tych którzy lubią wiedzieć

> dlaczego czegoś nie wolno. Nie mam pseudoksenonów i nie zamierzam ich zakładać bo raz że

> jestem z tych przestrzegających prawa (a przynajmniej starających się ) a dwa wzrok mam

> jeszcze dosyć dobry. Natomiast lubię wiedzieć dlaczego jest dany przepis. A Twoje argumenty

> nie przekonały mnie w żaden sposób. Wręcz przeciwnie - piszesz czasem jak nawiedzony na

> zasadzie "nie wolno i już". A to zawsze budzi mój sprzeciw. A jeśli chcesz wiedzieć jakie

> argumenty mnie przekonują to przeczytaj post Sibuja dotyczący ksenonów w światłach długich. Po

> jego przeczytaniu nie założył bym ich nawet jakby były legalne.

Ja tez ich nie mam zamiaru zakladac, bo nie chce oslepiac innych. Wole kupic dobre zarowki i zadbac o czystosc reflektorow. A jak ktos daje mi takim wynalazkiem po oczach, to on dostaje drogowymi uzbroj_zlo.gif. Nie chce mi sie szukac jakis szczegolow przekonujacych Ciebie. Moze trzeba miec gadane aby komus to uzmyslowic, a ja tego nie potrafie. Sibui to ma gadane zlosnik.gif

Jest sporo info w necie na ten temat, wniosek z tego jest jeden, ze to nielegalne i takie stanowisko ma KGP. W W-wie juz bylo kilka nalotow na zenonowcow i polecialo sporo dowodow rejestracyjnych zlosnik.gif

Napisano

> A jak ktos daje mi takim wynalazkiem po oczach, to on dostaje

> drogowymi

A wiesz że w ten sposób łamiesz prawo i stwarzasz zagrożenie dla innych użytkowników ruchu? I czym się w tym momencie różnisz od posiadacza wynalazku?

Napisano

> A kiedy wszedł przepis o homologacji samochodów?

Kupujac kazdy nowy samochod dostajesz wyciag z homologacji, a dla uzywanego mozna taki uzykac. Jest w nim zawarte co dany model samochodu moze posiadac, poczawszy od rozmiaru opon jakie mozna zakladac, po rodzaj oswietlenia.

Kazdy element w samochodzie jest homologowany i przechodzi odpowiednie badania dopuszczajace go do montowania w autach, reflektory tez.

Napisano

> A wiesz że w ten sposób łamiesz prawo i stwarzasz zagrożenie dla innych użytkowników ruchu? I czym

> się w tym momencie różnisz od posiadacza wynalazku?

A on nie lamie?? Ja go ostrzegam o niebezpieczenstwie jakie stwarza, a to jest dozwolone wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.