Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czym smarujecie zamki w drzwiach ??

Featured Replies

Napisano

Witam. Tak sobie czytam o psujacych sie (zamarzajacych) zamkach w autach z grupy VW i pytam, z ciekawosci , czym jest dobrze smarowac zamki w aucie ??

Tyle tylko ze nie mam na mysli bebenka - tam gdzie sie wsadza kluczyk , tylko o mechanizm zamka w srodku drzwi

Wiem tylko , ze nie nalezy tego robic WD-40 . Sa jakies preparaty do tego . Czytalem cos o olejku wazelinowym , ze jest dobry.

A Wy cos wiecie na ten temat ??

Napisano

Poza maluchem chyba w żadnym aucie nie smarowałem zamków... blush.gif

Wszystko działało jak trzeba. ok.gif

Napisano

> A Wy cos wiecie na ten temat ??

Smar grafitowy?

Biały smar?

Napisano
  • Autor

> Poza maluchem chyba w żadnym aucie nie smarowałem zamków...

Proponuje zapytac wlascicieli Golfow , Seatow , Skody - niestety

Napisano
  • Autor

> Smar grafitowy?

> Biały smar?

Podobno za gesty i podczas mrozow stawia dle mechanizmow duzy opor - cyt. z forum vw

Napisano

> Podobno za gesty i podczas mrozow stawia dle mechanizmow duzy opor - cyt. z forum vw

Coś w tym jest. Poniżej zera odczuwam większy opór.

Przydało by się coś penetrującego dwuskładnikowego.

Jak penetrator wyparuje żeby została powłoka smarująca.

Może tu coś stosownego się znajdzie Klik

Napisano

> Witam. Tak sobie czytam o psujacych sie (zamarzajacych) zamkach w autach z grupy VW i pytam, z

> ciekawosci , czym jest dobrze smarowac zamki w aucie ??

> Tyle tylko ze nie mam na mysli bebenka - tam gdzie sie wsadza kluczyk , tylko o mechanizm zamka w

> srodku drzwi

> Wiem tylko , ze nie nalezy tego robic WD-40 . Sa jakies preparaty do tego . Czytalem cos o olejku

> wazelinowym , ze jest dobry.

Niczym, uzywam jedynie pilotaok.gif

Napisano

> Proponuje zapytac wlascicieli Golfow , Seatow , Skody - niestety

Gofrem też jeździłem. grinser006.gif

Może sprawa nie dotyczy centralnych z pilotem, co? cfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

> Gofrem też jeździłem.

> Może sprawa nie dotyczy centralnych z pilotem, co?

Mam pilot , Nie chodzi mi o wkaldke , bo nie otwieram z kluczyka.

Ale ostatnio duzo poczytalem o tym ze zamki podczas mrozow sie zawieszaja , tzn np nie mozna otworzyc drzwi , albo dla odmiany nie chca sie zamknac , bo jakas tam sprezynka nie odbija . Silowniki daja rade , tylko kwestia mechanizmu zamk , sprezynek , zapadek itp

Napisano
  • Autor

> Niczym, uzywam jedynie pilota

Nie chodzi mi o wkladke gdzie wsadzamy kluczuk , tylko o sam mechanizm ok.gif

Napisano

> Silikon w sprayu.

Ja tez nim+ dodadtkowo zapackalem wszystko ŁT(tym do lozysk) i od tego momentu moge juz normalnie otwierac drzwi.

Wczesniej przy dobrych wiatrach,tylko przez tylne drzwi moglem sie dostac do auta.Przednie zamarzaly.Niestety,ale zeby nasmarowac zamki to trzeba rozbebeszyc drzwi i caly mechnizm zamka wyciagnac i na stole na spokojnie dalej rozebrac i nasmarowac.

Mowie o aucie z podpisu cordoba 2000rok grinser006.gif

Napisano

> Silikon w sprayu.

Jedynie słuszna odpowiedź ok.gif

Napisano

> Nie chodzi mi o wkladke gdzie wsadzamy kluczuk , tylko o sam mechanizm

No to tym bardziej, po co mialbym tam grzebac...

Jedynym autem gdzie byly jakies problemy z zamkami to byla Nubira, ale w przypadku tego padla to bylo najmniejsze zmartwieniehehe.gif

Napisano

najpierw wymywam wd40 później w zależności co pod ręką biały smar, olej maszynowy (tak to się chyba nazywa) lub olej silnikowy...zdaje egzamin...

Napisano

Mam punto 10lat i tylko raz smarowałem zamki brunoxem do roweru zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Mam punto 10lat i tylko raz smarowałem zamki brunoxem do roweru

W Punto to wiem , ze z tym nie ma problemow .

Ale jak sie naczytalem jak ludzie wchodza w grupie VW przez tylne drzwi , to mysle , ze kiedys warto tam zajrzec ok.gif

Napisano
  • Autor

> Suchy smar

Zdaje egzamin - sprawdzony , zeby potem pare lat boczkow nie ruszac ??

Napisano

> Zdaje egzamin - sprawdzony , zeby potem pare lat boczkow nie ruszac ??

sprawdzony, nie łapie kurzu i brudu. Stosowany profilaktycznie w oplu gdzie zamki otwieram z pilota. Kluczykiem nie ma problemu otworzyć pomimo znikomej używalności zamka ok.gif

Napisano

Smar silikonowy w sprayu nadaje się doskonale.

Napisano

> najpierw wymywam wd40

no.gif Zabijasz elementy gumowe w zamku i powierzchnie lakierniczą

Napisano

A powinieneś dbać o zamek, bo przyjdzie taki moment, że pilot nie zadziała...

Napisano

ee tam...przecież nie smaruje się codziennie...pozatym zawsze wycieram z zewnątrz to co mogę...na razie żaden samochód przez to nie cierpi...

bez przesady...

Napisano

Rób jak chcesz, ale nie polecaj na forum takich zabiegów.

Napisano
  • Autor

> Smar silikonowy w sprayu nadaje się doskonale.

I wytrzyma przez dluzszy czas, zebym co roku nie musial ewentualnie rozbierac boczkow ??

To co stosowac :

Smar silikonowy

Smar suchy

smar bialy

olej wazelinowy do zamkow

??

Napisano

> Zabijasz elementy gumowe w zamku i powierzchnie lakierniczą

zdecydowanie przesadzasz... Po ilu latach coś zaszkodzi zamkowi/lakierowi, zwłaszcza, że takie zabiegi wykonuje się zwykle nie częściej niż parę razy w roku?

Napisano

Czytałem w artykule na jednym z portali moto, że silikonowy najlepiej się do tego nadaje dlatego stosuję się do tej wskazówki. Smar silikonowy jest bezpieczny dla gumy i powierzchni lakierniczych, zachowuje elastyczność konsystencji od -40*C. Osobiście polecam z doświadczenia.

Napisano

Chcesz - stosuj, ale na własną odpowiedzialność. Gdybyś jeżdził tym samym pojazdem przez 10 lat i co roku używał do smarowania zamka WD40 - na pewno odczułbyś jego negatywne działanie na elementy wykonane z tych materiałów.

Napisano

> Chcesz - stosuj, ale na własną odpowiedzialność. Gdybyś jeżdził tym samym pojazdem przez 10 lat i

> co roku używał do smarowania zamka WD40 - na pewno odczułbyś jego negatywne działanie na

> elementy wykonane z tych materiałów.

Zobaczymy za 3 lata w takim razie ok.gif Od 7 jeżdżę i stosuję i nie mam żadnych problemów z zamkami... No czasem jest z tylnym - jak nie wpuszczę przed mrozami WD-40 do wkładki to mi zamarza, bo gromadzi się tam syf i woda z drogi.

Napisano
  • Autor

> Zobaczymy za 3 lata w takim razie Od 7 jeżdżę i stosuję

Powiem szczerze , ze faktycznie czytalem o negatywnym wplywie na zamki WD-40 , ale w Cento (prawie 7) rowniez i ja nigdy problemow nie mialem , a wlasnie "Vodke" stosowalem

Napisano

> Powiem szczerze , ze faktycznie czytalem o negatywnym wplywie na zamki WD-40 , ale w Cento (prawie

> 7) rowniez i ja nigdy problemow nie mialem , a wlasnie "Vodke" stosowalem

też czytałem i nie twierdzę, że nie ma żadnego wpływu... Twierdzę jedynie, że wpływ ten jest na tyle mały, że podczas normalnej eksploatacji (nie mówię o autach, które trzymamy żeby zostały youngtimerami) się go nie zauważy. I druga sprawa - lepiej smarować WD niż niczym (mam na myśli głównie ten nieszczęsny zamek klapy bagażnika) biglaugh.gif

Napisano

Smar musi być taki, aby nie "łapał syfów" Suchym smarowałem mechanizm stacyjki 2 lata temu i do dziś mam spokój. Zamki smarowane rok temu (używane może 2 razy) i działają bez zastrzeżeń. Używam smaru boll'a ok.gif

Napisano

ale Ty chyba nie do końca przeczytałeś co napisałem...albo ja źle napisałem...

najpierw vodka do przepłukania a samo smarowanie innym środkiem...

i lepiej tak niż wcale wink.gif

Napisano

jako posiadacz samochodu z grupy VW zabiorę głos wink.gif

problem jest mi znany z autopsji. co dziwne jedynie przednie drzwi sprawiają problem, tylne i klapa bagażnika już nie.

powodem kłopotów jest mycie samochodu w zimie myjką ciśnieniową. wilgoć dostaje się do zamka i nawet garażowanie przez weekend w ciepłym miejscu parkingowym (przy mrozie na zewnątrz -20 w garażu mam jakieś +9 - +11) nie pomaga. wystarczy wyjechać na mróz (np do pracy) by za pare godzin rzucać wiązanką niecenzuralnych słów klotnia.gif

oczywiście wycieram drzwi dokładnie po każdym myciu, ale to nie wystarcza, dlatego dodatkowo używam penetratora i smaru w jednym firmy Nigrin. wsadzam rurkę do zamka i psikam, następnie z boku drzwi dokładnie wszystko co się da spsikuję tym preparatem i zostawiam samochód w garażu. póki co pomaga a zamkowi też nie szkodzi. nie wiem skąd takie negatywne opinie o penetratorach. stosuję tego typu środki w wielu samochodach (i nie tylko w nich) i jakoś problemów nie mam. w przypadku zamków grupy VW powodem problemów jest wilgoć i trzeba się jej pozbyć, za pomocą penetratora właśnie.

Napisano

> problem jest mi znany z autopsji. co dziwne jedynie przednie drzwi sprawiają problem, tylne i klapa

> bagażnika już nie.

Mam Ibize z 2009 i u mnie jest odwrotnie przód ok a tył i bagaznik mi zrobił zima niespodziankę

Napisano

A psikaj skoro wolisz uczyć się na swoich błędach.

Napisano

> Witam. Tak sobie czytam o psujacych sie (zamarzajacych) zamkach w autach z grupy VW i pytam, z

> ciekawosci , czym jest dobrze smarowac zamki w aucie ??

> Tyle tylko ze nie mam na mysli bebenka - tam gdzie sie wsadza kluczyk , tylko o mechanizm zamka w

> srodku drzwi

> Wiem tylko , ze nie nalezy tego robic WD-40 . Sa jakies preparaty do tego . Czytalem cos o olejku

> wazelinowym , ze jest dobry.

najpierw wd-40 wypłukuje syf a potem biały smar w szpraju i jest lizak.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.