Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przegląd auta przy 200tyś

Featured Replies

Napisano

Witajcie!

Proszę o poradę co należałoby sprawdzić/wymienić gdy na liczniku powoli zbiża się 200tyś. Wiek auta 13lat - silnik benzynowy.

Dodam, że przez ostatnie 3 lata od przebiegu 140tys kiedy był wymieniany rozrząd, nie było NIC wymieniane poza olejem, filtrem oleju i powietrza co każde 15tyś. W chwili obecnej nic się nie dzieje, silnik suchy, pracuje równiutko, nie bierze oleju, nie szarpie itp. Ale to chyba nie oznacza żeby dalej nic nie robić i czekać aż coś zacznie dziać się niepokojącego. Dzieki z góry za rady 20.GIF

Napisano

> Witajcie!

> Proszę o poradę co należałoby sprawdzić/wymienić gdy na liczniku powoli zbiża się 200tyś. Wiek auta

> 13lat - silnik benzynowy.

> Dodam, że przez ostatnie 3 lata od przebiegu 140tys kiedy był wymieniany rozrząd, nie było NIC

> wymieniane poza olejem, filtrem oleju i powietrza co każde 15tyś. W chwili obecnej nic się nie

> dzieje, silnik suchy, pracuje równiutko, nie bierze oleju, nie szarpie itp. Ale to chyba nie

> oznacza żeby dalej nic nie robić i czekać aż coś zacznie dziać się niepokojącego. Dzieki z

> góry za rady

to zlej padakę. Pamiętać o oleju, filtrach i rozrządzię. Reszty, póki się nic nie dzieje, nie dotykać. I napić się piwka, nie przesadzać. To tylko auto

Napisano

> Witajcie!

> Proszę o poradę co należałoby sprawdzić/wymienić gdy na liczniku powoli zbiża się 200tyś. Wiek auta

> Dodam, że przez ostatnie 3 lata od przebiegu 140tys kiedy był wymieniany rozrząd, nie było NIC

> wymieniane poza olejem, filtrem oleju i powietrza co każde 15tyś. W chwili obecnej nic się nie

> dzieje, silnik suchy, pracuje równiutko, nie bierze oleju, nie szarpie itp. Ale to chyba nie

> oznacza żeby dalej nic nie robić i czekać aż coś zacznie dziać się niepokojącego. Dzieki z

> góry za rady

W zależności od silnika może być znów rozrząd do zmiany.

Do tego wypadałoby pewnie zmienić filtr paliwa, świece, płyn chłodzący i hamulcowy.

Napisano

> Witajcie!

> góry za rady

IMO pewnie paski osprzętu i świece (o ile nie masz platynowych), plus ewentualnie płyn w chłodnicy. Nie wiem co ile jest u Ciebie rozrząd ale jeśli więcej niż 100kkm to dla świętego spokoju wymieniłnym przy 90kkm.

Napisano

> Witajcie!

> Proszę o poradę co należałoby sprawdzić/wymienić gdy na liczniku powoli zbiża się 200tyś.

W moim poprzednim aucie im bliżej było tego przebiegu, tym częściej myślałem o dwóch rzeczach: sprzęgle (chociaż nie sprawiało problemów) i pompie paliwa, Pompa paliwa padła sama przy ok. 195 kkm.

Napisano

> Witajcie!

Po takim przebiegu zwykle warto wymienić rozrząd (zależy jeszcze jaki silnik) nie wspominałeś nic o płynie układu chłodzenia i płynie hamulcowym który też powinien podlegać wymianie co jakiś czas. Sprawdź stan klocków oraz tarcz lub bębnów jeśli występują. Warto też przeprowadzić okresową konserwację karoserii. Hamulce oraz zawieszenie sprawdzisz za gorsze na dowolnej stacji diagnostycznej. Masz dobre podejście, ja też wolę zapobiegać niż leczyć. Wychodzi po prostu taniej grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Przymierzam sie wlasnie powoli do wymiany rozrzadu (pasek, napinacz, pompa wody, uszczelniacze tez?) i tak przy okazji pytam co jeszcze wymienic.

Macie racje, na pewno wymienie jeszcze:

- plyn chlodniczy

- plyn hamulcowy

- filtr paliwa

- pasek alternatora

Nie chce wydac wiecej niz wartosc auta wiec ograniczam sie do rzeczy niezbednych.

Zastanaiwam sie jeszcze nad kablami i swiecami. A co ze wspomaganiem, cos sie wymienia co jakis czas? Moze jeszcze cos hmm.gif

Napisano

> Przymierzam sie wlasnie powoli do wymiany rozrzadu (pasek, napinacz, pompa wody, uszczelniacze

> tez?) i tak przy okazji pytam co jeszcze wymienic.

> Macie racje, na pewno wymienie jeszcze:

> - plyn chlodniczy

> - plyn hamulcowy

> - filtr paliwa

> - pasek alternatora

> Nie chce wydac wiecej niz wartosc auta wiec ograniczam sie do rzeczy niezbednych.

> Zastanaiwam sie jeszcze nad kablami i swiecami. A co ze wspomaganiem, cos sie wymienia co jakis

> czas? Moze jeszcze cos

Może olej w skrzyni? Zależy jakie auto ale np w Toyocie zalecają wyminiać ja wymieniłem przy 80 tyś km a potem zapomniałem i przy 270 tyś skrzynia padła no.gif

Napisano

> Może olej w skrzyni? Zależy jakie auto ale np w Toyocie zalecają wyminiać ja wymieniłem przy 80 tyś

> km a potem zapomniałem i przy 270 tyś skrzynia padła

Fakt olej w skrzyni bez względu na zalecenia producenta należy wymieniać i nie można ufać zapisowi, że nie potrzeba wymieniać. Ja zmieniam w swoich samochodach co 30-60tyś w zależności kiedy mam czasy aby to zrobić.

Napisano

Oprócz tego, o czym wspominali przedmówcy, ja bym jeszcze wymienił przewody hamulcowe, jeżeli to nie było jeszcze robione.

Napisano

Nie wiem jaki masz silnik, ale jeśli zawory są na płytkach to sprawdź luzy, być może trzeba będzie poprawiać przy takim przebiegu.

Napisano

> Oprócz tego, o czym wspominali przedmówcy, ja bym jeszcze wymienił przewody hamulcowe, jeżeli to

> nie było jeszcze robione.

zwłaszcza elastyczne, bo sztywne jeśli całe to bym nie ruszał.

Napisano

kolego jak zaczna Ci "znawcy" AK wyliczac to poł auta wymienisz nazywajac to czynnosciami eksploatacyjnymi.... hehe.gif

jezeli tak bardzo Ci sie nudzi zerknac do instrukcji obsługi auta i wymienic to co zaleca producent...

po co robic cos na siłe??

Napisano

Wymienić płyny, świece, sprawdzić stan paska i tyle ok.gif 200 kkm to żaden przebieg dla wolnossącego benzyniaka, większość aut w Polsce ma ponad 400 kkm (nie mówię o licznikach grinser006.gif) i jakoś jeżdżą wink.gif

Napisano

Zweryfikuj stan gum - przewody chłodnicze, przewody od wspomagania, przewody hamulcowe elastyczne, weryfikacja miski olejowej - korozja, trawers również mulher.gif Dla świętego spokoju należało by wymienić pompę wody i może chłodnice jeśli ma już spore uszczerbki od kamczyków itp i o ile płyn nie był wymieniany max co te 2 lata

Napisano

> płyn nie był wymieniany max co te 2 lata

plyn chlodniczy co 2 lata wymieniac?

w jakim celu?

taki ford na przyklad w ogole nie przewiduje wymiany tego plynu.

Napisano

> kolego jak zaczna Ci "znawcy" AK wyliczac to poł auta wymienisz nazywajac to czynnosciami

> eksploatacyjnymi....

hehe.gif

Napisano

> plyn chlodniczy co 2 lata wymieniac?

> w jakim celu?

wielu producentów zaleca, ale zwykle przecież przychodzi wcześniej wymiana rozrządu więc i przy okazji wymiany pompy wody wymienia się płyn. Przynajmniej ja tak robię.

> taki ford na przyklad w ogole nie przewiduje wymiany tego plynu.

taki ford smile.gif

Napisano

> plyn chlodniczy co 2 lata wymieniac?

> w jakim celu?

wiesz, pisał tu nie tak dawno pewien kolega, który wymieniał płyn hamulcowy co..... tydzień!! bo - rzekomo - zauważał kolosalną różnicę w działaniu hampelków po jeździe torowej hmm.gif

no dobra - ja nie o tym: więc w moim bolidzie płyn chłodzący fabrycznie miał kolor zielononiebieski, po 10. latach to, co było w chłodnicy miało kolor herbacianomoczowy biglaugh.gif a w zbiorniku wyrównawczym tworzyła się warstwa piany. podejrzewałem UPG - a tu nie - wystarczyło zmienić płyn, którego pewnie wszelkie inne parametry uległy "lekkim" zmianom tak jak i kolor... icon_eek.gif

> taki ford na przyklad w ogole nie przewiduje wymiany tego plynu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.