Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

To już jest koniec, nie ma już... EVO

Featured Replies

Napisano

> Ten przykry dzień właśnie nastał, EVO X jest ostatnim z serii...

> http://rajdy.autoklub.pl/news/koniec-ery-evo,34716

Cóż nawet tu - w motoryzacji jeśli nie księgowy, to z grinpissu człowiek rządzi. Szkoda, bardzo szkoda.

Może jednak zrozumieją błąd?

Napisano

> Cóż nawet tu - w motoryzacji jeśli nie księgowy, to z grinpissu człowiek rządzi. Szkoda, bardzo

> szkoda.

> Może jednak zrozumieją błąd?

Raczej nie wroci, a to z powodu ekologii. Pewnie zrobia jakis wynalazek jak Honda CR-Z, niby nastepca CRX oslabiony.gif

Napisano

cóż, jesteśmy skazani na bełkot w radiu, bełkot w telewizji, muzykę mas, 30 minut reklam na godzinę, seriale z gwiazdkami w stylu Cichopek i elektryczne samochody. No co zrobić? spineyes.gif

Napisano

> Raczej nie wroci, a to z powodu ekologii. Pewnie zrobia jakis wynalazek jak Honda CR-Z, niby

> nastepca CRX

Może jednak któryś z producentów dostrzeże jakąś lukę i zrobi coś, co będzie dobrze się sprzedawać i wypełni miejsce po tych autach.

Chyba, że będzie tak, że będziemy z łezką w oku wspominać czasy dzisiejszych aut, tak jak teraz wspominamy B-grupowe potwory oglądając rajdy 25 lat później...

Napisano

> Może jednak któryś z producentów dostrzeże jakąś lukę i zrobi coś, co będzie dobrze się sprzedawać

> i wypełni miejsce po tych autach.

Obawiam sie, ze bedzie ciezko. Hybryd oraz samochodow z systemem start/stop bedzie coraz wiecej.

> Chyba, że będzie tak, że będziemy z łezką w oku wspominać czasy dzisiejszych aut, tak jak teraz

> wspominamy B-grupowe potwory oglądając rajdy 25 lat później...

Juz tak jest, wystarczy popatrzec na rajdy z przed 25-30 lat, gdzie rzadzila Lancia beksa.gif

Napisano

> Obawiam sie, ze bedzie ciezko. Hybryd oraz samochodow z systemem start/stop bedzie coraz wiecej.

Tą tendencję widać bardzo mocno juz dzisiaj. Jednak liczę na to, że pewne auta z "ciekawszych" segmentów oprą się chociaż w pewnym stopniu temu trendowi.

> Juz tak jest, wystarczy popatrzec na rajdy z przed 25-30 lat, gdzie rzadzila Lancia

O tym możemy długo, ale to nie na ten kącik już... Moja osobista motoryzacyjna fascynacja.

Napisano

> Obawiam sie, ze bedzie ciezko. Hybryd oraz samochodow z systemem start/stop bedzie coraz wiecej.

Ale przestańcie jęczeć, jakby hybrydy były wyłącznie złe.

Popatrzcie na Porsche czy Ferrari które już mają sportowe hybrydy,

często z napędem spalinowym na jedną oś i elektrycznym na drugą.

Nad takim samym napędem pracuje m.in. Ford do kolejnego RS-a.

Maksymalny moment obrotowy silnika elektrycznego od pierwszego obrotu jest jak najbardziej pożądany w sportowym aucie!

Napisano
  • Autor

> Ale przestańcie jęczeć, jakby hybrydy były wyłącznie złe.

> Popatrzcie na Porsche czy Ferrari które już mają sportowe hybrydy,

> często z napędem spalinowym na jedną oś i elektrycznym na drugą.

> Nad takim samym napędem pracuje m.in. Ford do kolejnego RS-a.

> Maksymalny moment obrotowy silnika elektrycznego od pierwszego obrotu jest jak najbardziej pożądany

> w sportowym aucie!

No tak, ale tu nie chodzi o to że następne EVO będzie hybrydowe, tylko o to że mitsu zrywa z serią samochodów

a'la rajdowych na rzecz elektrycznych, ekologicznych toczydeł.

I tu tkwi problem.. frown.gif

Napisano

> Ale przestańcie jęczeć, jakby hybrydy były wyłącznie złe.

A dobre sa, ekologiczne?? Wcale tak malo nie pala, do tego sa ciezsze, a utylizacja akumulatorow to straszane pieniadze.

> Popatrzcie na Porsche czy Ferrari które już mają sportowe hybrydy,

> często z napędem spalinowym na jedną oś i elektrycznym na drugą.

Te firmy to akurat dopiero raczkuja, np: BWM ma wiekszy wybor. Ale silniki elektryczne jakos specjalnie mocne nie sa. Ferrari hybrydy to nie widzialem, Porsche owszem, ale Cayene.

W TopGear kiedys testowali Priusa i ten spalil wiecej nic M3 hehe.gif - jazda takim samym tempem, jeden za drugim po torze.

Napisano

> A dobre sa, ekologiczne?? Wcale tak malo nie pala, do tego sa ciezsze, a utylizacja akumulatorow to

> straszane pieniadze.

W tym temacię jest wątek obok. I moim zdaniem nie tutaj przyszłość, ale może postaram sie nie mieszać wątków.

> Te firmy to akurat dopiero raczkuja, np: BWM ma wiekszy wybor. Ale silniki elektryczne jakos

> specjalnie mocne nie sa. Jakos Ferrari hybrydy to nie widzialem, Porsche owszem, ale Cayene.

Daleka jeszcze droga przed tą technologią...

> W TopGear kiedys testowali Priusa i ten spalil wiecej nic M3 - jazda takim samym tempem, jeden za

> drugim po torze.

Jakis link może masz? nie mogę znaleźć...

Napisano

> Te firmy to akurat dopiero raczkuja, np: BWM ma wiekszy wybor. Ale silniki elektryczne jakos

> specjalnie mocne nie sa.

ja jestem ciekaw jak sie bedzie sprawowac BMW serii i

ten 100kW silnik moze byc calkiem mily

tylko ciekawe czy sie potwierdzi przedni naped shocked.gif

Napisano

To poczatek konca sportow motorowych?

Czy to przestalo sie oplacac? Nie chce mi sie wierzyc. sick.gif

Nadal sa fascynaci. Mam nadzieje, ze inni nie pojda ta droga. no.gif

Napisano

I co teraz, połowa ludzi z AK właśnie pędziła do salonów po Evo...a tu masz ci los, zamknęli im drzwi przed nosem hehe.gif

A tak poważnie, nie ma o płakać, przyjdzie nowe, może lepsze. Postęp jest nieunikniony, kiedyś rządziły wozy z zaprzęgniętymi końmi na owies, teraz będą "konie elektryczne".

Napisano

> To poczatek konca sportow motorowych?

> Czy to przestalo sie oplacac? Nie chce mi sie wierzyc.

> Nadal sa fascynaci. Mam nadzieje, ze inni nie pojda ta droga.

Napisano

> Raczej nie wroci, a to z powodu ekologii.

Nie "z powodu", tylko POD PRETEKSTEM.

To zasadnicza różnica.

Napisano

Pomijając preteksty - eco bullshit "chęć rozwijania innych segmentów" itp to powód jest jeden, prosty i prozaiczny.

ZA NISKI POPYT.

Gdyby był ODPOWIEDNI popyt, to byłoby i EVO MCMXVIII. Nie ma popytu - nie ma podaży. Ot, twarde prawo rynku.

Napisano

POD PRETEKSTEM.

niestety ok.gif

Napisano

> ZA NISKI POPYT.

Bo zamiast zrobić EVO X z 350 KM silnikiem, to zostawili stary a zwiększyli masę. Do tego wywalili cenę jak za Porsche w samochodzie który jest "boy racer". Trudno się dziwić że sprzedaż kuleje...

Napisano

Evo będzie już zyskiwać na wartości w takim razie ok.gif

Na szczęście chwilowo zostaje jeszcze Impreza waytogo.gif

Udział załóg w rajdach spadł o połowę w ostatnich czasach, aż przykro na to patrzeć.

Castrol cały budżet na reklamę wykładać ma na piłkę kopaną facepalm.gif

Tak ogólnie to złe czasy chyba idą faint.gif

Napisano

> Tak ogólnie to złe czasy chyba idą

Hyundai Genesis Coupe i Toyota FT-86 raczej wskazują na coś zupełnie przeciwnego. Idą dobre czasy smile.gif

Napisano

> Tak ogólnie to złe czasy chyba idą

Dla sportów samochodowych na pewno crazy.gif Nie będzie Evo, Imprezy, to co zostanie? Fabia WRC ? facepalm.gif

Napisano

> Hyundai Genesis Coupe i Toyota FT-86 raczej wskazują na coś zupełnie przeciwnego. Idą dobre czasy

A gdzie tradycja? Korea w wyścigach samochodowych? Toyota? facepalm.gif

Napisano

Czas przesiąść się na rowery grinser006.gif

Napisano

> A gdzie tradycja? Korea w wyścigach samochodowych? Toyota?

Nie będę pisał gdzie mam tradycję bo dostanę bana (i to pewnie permanentnego bo Mar00ha nie lubi brzydkich słów). Ale jak już tak Cię tradycja boli, to Audi obiecuje Quattro a Lancia coś mówi o nowym Stratosie. Tradycje oba mają niesamowitą i nawet samolotu nie muszą oddawać.

Napisano
  • Autor

> Bo zamiast zrobić EVO X z 350 KM silnikiem, to zostawili stary a zwiększyli masę. Do tego wywalili

> cenę jak za Porsche w samochodzie który jest "boy racer". Trudno się dziwić że sprzedaż

> kuleje...

Słabo się orientujesz..

W tej chwili są w sprzedaży wersje 330 km, 350 km i 360 km.

Ta ostatnia ma 460 Nm i przyspiesza do 100km/h w 4,4 sek.

Kosztuje poniżej 200 kpln więc chyba nie ma dramatu jeśli chodzi o stosunek osiągi/cena.

A jeszcze do niedawna można było kupić wersję 400 km i to przyspieszało w 3,9 do 100..

Napisano

> Bo zamiast zrobić EVO X z 350 KM silnikiem, to zostawili stary a zwiększyli masę. Do tego wywalili

> cenę jak za Porsche w samochodzie który jest "boy racer". Trudno się dziwić że sprzedaż

> kuleje...

za niecałe 50 tys euro nie da się kupić Porsche o osiągach porównywalnych z Evo.

Napisano

> Hyundai Genesis Coupe i Toyota FT-86 raczej wskazują na coś zupełnie przeciwnego. Idą dobre czasy

dla miękkich idą dobre, ale dla twardszych? hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> Nie będę pisał gdzie mam tradycję bo dostanę bana (i to pewnie permanentnego bo Mar00ha nie lubi

> brzydkich słów). Ale jak już tak Cię tradycja boli, to Audi obiecuje Quattro a Lancia coś mówi

> o nowym Stratosie. Tradycje oba mają niesamowitą i nawet samolotu nie muszą oddawać.

Tyle, że nowy Stratos to pocięte Ferrari. Niesamowita maszyna, ale zbudowana do czegoś kompletnie innego niż stary Stratos.

Audi mocno lansuje silniki diesla. Naprawdę wierzysz, że wezmą swoje ważące tyle co mały czołg quattro, włożą pod maskę wolnossący silnik i wystawią to w rajdach?

Napisano

> dla miękkich idą dobre, ale dla twardszych?

Masz jeszcze Lotusa. A z mocnych AWD ważące 2,2 tony RS6.

Napisano

> Masz jeszcze Lotusa. A z mocnych AWD ważące 2,2 tony RS6.

Moim zdaniem najlepszym autem dla entuzjasty jest Hyundai Genesis Coupe 2.0T - silnik ma olbrzymi potencjał zwiększania mocy a reszta jest zaprojektowana z dużym zapasem.

Napisano

> Masz jeszcze Lotusa. A z mocnych AWD ważące 2,2 tony RS6.

Ja czekam na Polo R, bo może być fajna zabawka food.gif

4 łapy i +/- 220KM w takim małym pudełku ok.gif270635636-JUMP2.gif

Ale trzeba czekać finalnie co przedstawią, może tak 250KM cfaniaczek.gifgrinser006.gif

Gorzej jak w ogóle nie będzie hehe.gif

Napisano

> Ja czekam na Polo R, bo może być fajna zabawka

> 4 łapy i +/- 220KM w takim małym pudełku

> Ale trzeba czekać finalnie co przedstawią, może tak 250KM

> Gorzej jak w ogóle nie będzie

ale pewnie będzie ważyć 1,5t :/

a poza tym nowe auta mają inny problem, za łatwo się nimi jeździ, nie ma dreszczyku przy latarni idącej na czołówkę hehe.gif

ja wiem że tak powinno być no ale cóż, co to za frajda skoro pierwszy lepszy kolo wsiada do takiego auta i może w miarę szybko jechać zlosnik.gif

Napisano

> Moim zdaniem najlepszym autem dla entuzjasty jest Hyundai Genesis Coupe 2.0T - silnik ma olbrzymi

> potencjał zwiększania mocy a reszta jest zaprojektowana z dużym zapasem.

I cena oderwana od rzeczywistości. Przynajmniej w Niemczech.

Napisano

> I cena oderwana od rzeczywistości. Przynajmniej w Niemczech.

W JuEsEju w cenie Cruze smile.gif

Napisano

> W JuEsEju w cenie Cruze

Cóż, tutaj tak pięknie nie jest. Sprawdź sobie ceny na stronie producenta...

Napisano

> a poza tym nowe auta mają inny problem, za łatwo się nimi jeździ, nie ma dreszczyku przy latarni

> idącej na czołówkę

> ja wiem że tak powinno być no ale cóż, co to za frajda skoro pierwszy lepszy kolo wsiada do takiego

> auta i może w miarę szybko jechać

True ok.gif

Dlatego trzymam moją Lancię 001.gif

Napisano
Samospelniajace sie proroctwo.
Napisano

> Ja czekam na Polo R, bo może być fajna zabawka

Dokladnie - zabawka.

Jak juz szukac podobienstw z EVO, to z elektronika bedaca raczej przeciwienstwem tej z EVO.

VW ciagle zalacza i odlacza naped, powodujac chaos w balansie auta.

ESP i ASR tez nie pomaga, nie dajac sie zupelnie wylaczyc.

Efekt jest taki, ze Golf R na mokrym i sliskim jest smiesznie powolny,

a chyba raczej nie o to chodzilo z napedwm AWD zeby.GIF

> 4 łapy i +/- 220KM w takim małym pudełku

> Ale trzeba czekać finalnie co przedstawią, może tak 250KM

> Gorzej jak w ogóle nie będzie

Z tak dzialajaca elektronika, nie zrobiloby zadnej roznicy gdyby wszystkie VW serii R nie istnialy.

Ta marka facepalm.gif w sporcie nie ma czego szukac.

Napisano

> kuleje...

Sprzedaz kuleje glownie z powodu idiotycznego spalania.

Kazdy wlasciciel EVO narzeka na spalanie, zupelnie niezaleznie od zarobkow.

Napisano

Taki delikatny OT. Wyobraźcie, że jedziecie sobie na rajd, pooglądać. Nastawiacie się na efekty dźwiękowe (oczywiście nie tylko), a tu zamiast wrrr pst pst buh buh, usłyszycie szum liści, ptaków śpiew, żabkę taplającą się w rowie.... rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

Napisano

> Sprzedaz kuleje glownie z powodu idiotycznego spalania.

> Kazdy wlasciciel EVO narzeka na spalanie, zupelnie niezaleznie od zarobkow.

Mnie zawsze dziwią/śmieszą ludzie którzy kupią sobie mocny samochód a potem (szczerze) narzekają na spalanie. W końcu moc się z niczego nie bierze...

Ale z drugiej strony przykład Twojego RS'a pokazuje że można zrobić samochód o przyzwoitej mocy, który jak się nim jeździ "normalnie" (nie jak lunatyk) pali zupełnie rozsądne ilości benzyny. Takie samochody lubię - z jednej strony jak człowiek nie chce szaleć, to można utrzymać koszty eksploatacji w ryzach, z drugiej strony jak chce się szaleć to jest czym.

Napisano

> Mnie zawsze dziwią/śmieszą ludzie którzy kupią sobie mocny samochód a potem (szczerze) narzekają na

> spalanie. W końcu moc się z niczego nie bierze...

Ale w EVO to spalanie jest zupełnie ekstremalne i to nawet podczas prób spokojnej jazdy.

> Ale z drugiej strony przykład Twojego RS'a pokazuje że można zrobić samochód o przyzwoitej mocy,

> który jak się nim jeździ "normalnie" (nie jak lunatyk) pali zupełnie rozsądne ilości benzyny.

I to pomimo że ten volvowski slinik wcale nie jest specjalnie nowoczesny.

Inna sprawa że na torze pali pod 40 litrów. Ale STi pali wtedy 50 a EVO jeszcze więcej.

> Takie samochody lubię - z jednej strony jak człowiek nie chce szaleć, to można utrzymać koszty

> eksploatacji w ryzach, z drugiej strony jak chce się szaleć to jest czym.

Do takich aut najlepiej zaliczają się auta N/A.

Np. w Type-Rze spalanie wahało mi się od 7-coś (spokojna trasa) do 25 litrów przy największym upalaniu na torze.

Napisano

> Ale w EVO to spalanie jest zupełnie ekstremalne i to nawet podczas prób spokojnej jazdy.

Pewnie tak jak w Mażdzie RX-8 która podobno przy spokojnej jeździe pali w mieście 18 litrów.

> Do takich aut najlepiej zaliczają się auta N/A.

> Np. w Type-Rze spalanie wahało mi się od 7-coś (spokojna trasa) do 25 litrów przy największym

> upalaniu na torze.

Mi w Lexie jak jeżdżę normalnie, bez szaleństw to jakieś 10-11 na setkę wychodzi w cyklu głównie podmiejskim. Na trasie bez problemu do 9 schodzę. A ile max to nie wiem, bo nie miałem jeszcze okazji wziąć go na track day.

Napisano

> Taki delikatny OT. Wyobraźcie, że jedziecie sobie na rajd, pooglądać. Nastawiacie się na efekty

> dźwiękowe (oczywiście nie tylko), a tu zamiast wrrr pst pst buh buh, usłyszycie szum liści,

> ptaków śpiew, żabkę taplającą się w rowie....

wyobrazilem sobie zlosnik.gif

hahaha.gifsciana.gifrotfl.gifsciana.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.