Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sonda lambda zamienniki - za i przeciw

Featured Replies

Napisano

Szukam sobie właśnie sondy lambda do auta (już nie najnowszego) i rozbieżność cenowa pomiędzy oryginałem a zamiennikiem bardzo duża. Za 1/3 ceny mam nowy zamiennik z gwarancją niby 12 miesięcy.

Oczywiście nie jest to jakaś uniwersalna tylko niby odpowiednik oryginału.

Jakie są Wasze opinie? Warto wydac ponad 300zł czy może kupić za stówkę zamiennik i też będzie ok?

Proszę o opinie z praktyki, nie na zasadzie że słyszałem że padają 270751858-jezyk.gif

Napisano

Moim zdaniem zamiennik może być równie dobrej jakości co oryginał zlosnik.gif Pod warunkiem, że tym zamiennikiem nie jest podróbka jakich pełno na allegro sick.gif

Jak szukałem sondy do lanosa to zastanawiało mnie czemu sonda NTK (NGK) o tym samym symbolu i o połowę niższej cenie ma inną budowę oink.gif

284785552-ak.jpg

Co do trwałości to obecną sondę NTK mam za krótko, żeby się wypowiadać (1,5 tys km). Natomiast w poprzednim samochodzie też miałem sondę tej firmy i gdy sprzedawałem auto miałem na niej zrobione ok 12 tys km i było OK ok.gif

post-87920-14352511950992_thumb.jpg

Napisano

jeśli zamiennik to tylko dobrej jakości np Bosch. Nie polecam Sond Magnetti Marelli (dość atrakcyjna cena ok 120zł) - u mnie wytrzymała może z 5 tys km...

Napisano

Mnie sonda NTK(NGK) z allegro mnie wytrzymała ok 1 miesiąca. Za połowę ceny allegrowej podróbki kupiłem używkę-orginał. Śmiga do tej pory, już ok 15 tys.

Napisano

Jeżeli zamiennik to tylko BOSCH, kupiłem kiedyś do mojej corsy zamiennik który polecił koleś w sklepie, wytrzymała może 1tkm po czym się rozleciała i został tylko gwint z końcówką elektryczną. Więc IMHO nie warto oszczędzać

Napisano

Uniwersalna boscha(ale nie klepanego w chinach) działa mi w SC ponad 50kkm,a ma niekiedy bbq.gif

Do aut z obdII raczej zamiennika bym nie zastosował.

Napisano

Markowy zamiennik z pewnego źródła załatwi sprawę ok.gif

Napisano

za 300zł oryginał? To bierz. Zamienniki są w podobnych cenach. Piszesz że za 100zł zamiennik? Z wtyczką? Jaki??

Napisano
  • Autor

> Markowy zamiennik z pewnego źródła załatwi sprawę

Dzięki za opinie - skończy się w miarę markowym zamiennikiem. Znalezione na allegro "tanie" zamienniki odpuszczę - więcej później zachodu z reklamacją niż to warte.

Napisano

> Szukam sobie właśnie sondy lambda do auta (już nie najnowszego) i rozbieżność cenowa pomiędzy

> oryginałem a zamiennikiem bardzo duża. Za 1/3 ceny mam nowy zamiennik z gwarancją niby 12

> miesięcy.

w astrze na NTK zrobiłem ok 80kkm i nic się nie działo złego

płaciłem coś koło 100zł w sklepie moto, sonda z kabelkiem do przełożenia wtyczki

więc nie mogę narzekać smile.gif

Napisano

> Jakie są Wasze opinie? Warto wydac ponad 300zł czy może kupić za stówkę zamiennik i też będzie ok?

> Proszę o opinie z praktyki, nie na zasadzie że słyszałem że padają

Kup oryginał. Jak dasz radę, Bosh jest chyba najtrwalszy. Przewidywany okres użytkowania dla sondy boscha to 160000km. Moja padła po 162kkm.

Napisano
  • Autor

> Kup oryginał. Jak dasz radę, Bosh jest chyba najtrwalszy. Przewidywany okres użytkowania dla sondy

> boscha to 160000km. Moja padła po 162kkm.

Chciałbym żeby ta corsa jeszcze tyle przejechała vibra.gif

Jeśli nawet taki zamiennik miałby wytrzymać 50 tys to i tak niezle ok.gif

Napisano

> Szukam sobie właśnie sondy lambda do auta (już nie najnowszego) i rozbieżność cenowa pomiędzy

> oryginałem a zamiennikiem bardzo duża. Za 1/3 ceny mam nowy zamiennik z gwarancją niby 12

> miesięcy.

> Oczywiście nie jest to jakaś uniwersalna tylko niby odpowiednik oryginału.

> Jakie są Wasze opinie? Warto wydac ponad 300zł czy może kupić za stówkę zamiennik i też będzie ok?

> Proszę o opinie z praktyki, nie na zasadzie że słyszałem że padają

Przerobione na własnej skórze ;-) w moim suzuki padła tzw. pierwsza sonda lambda ASO 1100 pln + 80 zł montaż. Serwis oczywiście nie wie co suzuki zamontowało mi w samochodzie (jaka firma). Po 1 godzinie szukania w internecie zamówiłem sondę Denso (japońska) za ok 270 zł z przesyłka.Przy wymianie okazało się że identyczna była zamontowana fabrycznie. Jeśli Twój samochód to japończyk to duża szansa, że masz właśnie Denso. Sprawdź tutaj http://www.denso-oxygen-sensors.com/pages/denso-cross-ref.htm

a kupić można np. tutaj http://www.e-denso.pl/products.php

Oj sorki już widzę, że nie japończyk ale do fordów denso też robi sondy

Napisano

właśnie dotarła do mnie sonda trój- przewodowa za 78zł, jakiej firmy ona jest to jeszcze nie wiem zlosnik.gif ale kupiona w hurtowni Hart i jest w pudełku z logiem tej firmy, w komplecie są metalowe tulejki do zaciskania przewodów, oraz koszulki (chyba) termokurczliwe

Napisano
  • Autor

> właśnie dotarła do mnie sonda trój- przewodowa za 78zł, jakiej firmy ona jest to jeszcze nie wiem

> ale kupiona w hurtowni Hart i jest w pudełku z logiem tej firmy, w komplecie są metalowe

> tulejki do zaciskania przewodów, oraz koszulki (chyba) termokurczliwe

Daj znać za jakiś czas czy działa zlosnik.gif

Napisano

> Daj znać za jakiś czas czy działa

auto na widok nowej sondy nagle przestało żłopać paliwo zlosnik.gif cud normalnie cud hehe.gif

Napisano

> auto na widok nowej sondy nagle przestało żłopać paliwo cud normalnie cud

Bo to sonda marki "TUSK".

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.