Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lancer Sportback po dwóch latach.

Featured Replies

Napisano

28000 km. Jeździmy, lejemy paliwo i to wszystko. zlosnik.gif Genialnym plusem - kosmiczna ładowność padalca - wejdzie do niego wszystko, co się zachce zlosnik.gif oraz - jak dla -mnie - komfort użytkowania. Potencjalny minus - zużycie paliwa ( ale świadomie widziały gały co brały biglaugh.gif )

http://www.motostat.pl/vehicle-stats/3256

i koszta ubezpieczeniowe. sick.gif ( chora polityka ubezpieczycieli ).

Dzisiaj umyłem sprzęta ( po 4 miesiącach ) i kupiłem olejum na wymianę ( Motul 8100 Eco-Clean+ C1 5W30 ).

sam03468459108.jpg

dsc012638809717.jpg

Napisano

No popatrz Punti, a mój kumpel sobie takiego samego kupił i mówi że mu pali 5L, to chyba dlatego że on ma czarny zeby.GIF

Od razu nie chciało mi się wierzyć w to co on mówi, ale się nie przyzna... nie ma szans...

Mój ponad 10L to jeszcze nie wyszedł, średnio koło 8,5L cały czas na 4x4 Auto.

Życzę Ci żeby dalej było tak dobrze zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> No popatrz Punti, a mój kumpel sobie takiego samego kupił i mówi że mu pali 5L, to chyba dlatego że

> on ma czarny

No to może z jakimś silnikiem 1.1 biglaugh.gif

Napisano

> No to może z jakimś silnikiem 1.1

Dokładnie smile.gif Ale dobry kumpel jest do 20.GIF więc się nie będę z nim kłócił smile.gif

1,8L musi spalić...

Napisano

Faktycznie spalanie masz spore jak na taka pojemnosc.

Nie udaje Ci sie zejsc ponizej 7,5 ltr nawet w trasie?

A co do kosztow to i tak pewnie przebija wszystko utrata wartosci, no chyba ze planujesz jezdzic tym autem kilka latok.gif

Napisano

A tak z ciekawości, bo rozważałem miesiąc temu zakup takowego Lancera - ile by palił:

- w mieście przy ciężkim bucie,

- w trasie przy 180 km/h?

Napisano

> 28000 km. Jeździmy, lejemy paliwo i to wszystko. Genialnym plusem - kosmiczna ładowność padalca

> - wejdzie do niego wszystko, co się zachce oraz - jak dla -mnie - komfort użytkowania.

Też rozważałem taki model jako następca Lacetti. Miałem kiedyś hatchbacka Astrę II z podobnie dużą klapą bagażnika i wyśmienicie sprawdzało się takie rozwiązanie - mimo 350L wszystko wchodziło ok.gifzlosnik.gif

> Potencjalny minus - zużycie paliwa ( ale świadomie widziały gały co brały )

> http://www.motostat.pl/vehicle-stats/3256

Sporo hmm.gif

> i koszta ubezpieczeniowe. ( chora polityka ubezpieczycieli ).

Cóż tak im Mitsu szkodzi, coś jak Toyota z wysokiej grupy ryzyka?

Napisano

> Genialnym plusem - kosmiczna ładowność padalca

> - wejdzie do niego wszystko, co się zachce

Dobra, dobra, wsadz 2+2 z bambetlami, to pogadamy. grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Nie udaje Ci sie zejsc ponizej 7,5 ltr nawet w trasie?

No ze trzy razy się udało zlosnik.gif

> A co do kosztow to i tak pewnie przebija wszystko utrata wart

osci, no chyba ze planujesz jezdzic

> tym autem kilka lat

Auto jest kupione na minimum 10 lat.

Napisano
  • Autor

> Sporo

Wiesz w reklamach laski są zawsze młode, jedzenie nie tuczy, a samochody palą pięć na sto... zlosnik.gif

Napisano

> No ze trzy razy się udało

To az dziwne, ale moze TTTMok.gif

Swego czasu Primera 2,0 o podobnej mocy regularnie potrafilem spalic w trasie ok 7...

Ale pewnie masa ciutke wieksza zlosnik.gif

> osci, no chyba ze planujesz jezdzic

> Auto jest kupione na minimum 10 lat.

Aaaa to nie ma co sie zbytnio przejmowac utrata wartosci ok.gif

Aczkowliek 10 lat jednym autem chyba bym nie chcial jezdzic grinser006.gif

Napisano

> A tak z ciekawości, bo rozważałem miesiąc temu zakup takowego Lancera - ile by palił:

> - w mieście przy ciężkim bucie,

> - w trasie przy 180 km/h?

W mieście przy ciężkim bucie 12 (ale to Kraków, to się bardziej stoi niż jedzie). Lajtowo po mieście da się zejść do 9.

W trasie przy 180 wychodzi jakieś 13.

Najmniej na trasie wychodzi 8, ale to męczarnia, a nie jazda sick.gif

Ten silnik, niestety, pali sporo. Ale za to jeździ genialnie ok.gif

No i generalnie zlosnik.gif

b_h1011554.jpg

Napisano

> Wiesz w reklamach laski są zawsze młode, jedzenie nie tuczy, a samochody palą pięć na sto...

Niektóre nawet mniej... skromny.gif

Napisano

> W mieście przy ciężkim bucie 12 (ale to Kraków, to się bardziej stoi niż jedzie). Lajtowo po

> mieście da się zejść do 9.

> W trasie przy 180 wychodzi jakieś 13.

> Najmniej na trasie wychodzi 8, ale to męczarnia, a nie jazda

> Ten silnik, niestety, pali sporo. Ale za to jeździ genialnie

ja rozumiem, że każda pliszka swój ogonek chwali, ale są pewne granice... zlosnik.gif

Możesz napisać, co takiego genialnego jest w tym silniku? bo spalanie jest wysokie, osiągi jak na 140KM w samochodzie tej wielkości słabiutkie... coś przeoczyłem? wink.gif

Napisano

> ja rozumiem, że każda pliszka swój ogonek chwali, ale są pewne granice...

> Możesz napisać, co takiego genialnego jest w tym silniku? bo spalanie jest wysokie, osiągi jak na

> 140KM w samochodzie tej wielkości słabiutkie... coś przeoczyłem?

Mnie się po prostu podoba charakterystyka MIVEC, lubię wolnossące wysokoobrotowe japońskie benzynowe silniki ok.gif Łańcuch rozrządu, żadnych turbin/kompresorów. Fajnie brzmi food.gif Wiesz, ja generalnie nie lubię turbobenzyn, no po prostu nie lubię, a ten silnik to praktycznie "ostatni Mohikanin". Osiągi ma OK, zupełnie wystarczające do sprawnego poruszania się, zużycie paliwa jak na mój styl jazdy (dosyć agresywny) też w porządku. Ujeżdżałem przez 1300km Golfa 1.4 TSI 160KM i zużycie było podobne wink.gif

A to pomiar z hamowni, widać kiedy dostaje kopa food.gif Zresztą "bonusy" fabryka też dała wink.gif

284788445-pomiar2.jpg

post-67473-14352511957946_thumb.jpg

Napisano

> Mnie się po prostu podoba charakterystyka MIVEC, lubię wolnossące wysokoobrotowe japońskie

> benzynowe silniki

panic.gif

z całym szacunkiem, ale obrażasz japońskie, wysokoobrotowe silniki zlosnik.gif ten 1.8 z Lancera osiąga moc max. przy 6000 rpm, więc jest niezbyt wysokoobrotowy wink.gif

doładowane 1.8 tsi, którego tak nie lubisz, jest bardziej wysokoobrotowe niż ten Twój japończyk, moc max kończy się tam przy ~6400 zlosnik.gif

> zużycie paliwa jak na mój styl jazdy (dosyć agresywny) też w porządku

no właśnie zupełnie nie w porządku. jeździłem lancerem 1.8 i miałem wyższe średnie spalanie niż w octavii 1.8 tsi. a osiągi jakby trochę inne...

> A to pomiar z hamowni, widać kiedy dostaje kopa Zresztą "bonusy" fabryka też dała

nie chcę Ci psuć humoru, ale proponuję pojechać na "prawdziwą" hamownię obciążeniową, a nie zabawkę z v-techu grinser006.gif

Napisano

> z całym szacunkiem, ale obrażasz japońskie, wysokoobrotowe silniki 1.8 z Lancera osiąga moc max.

> przy 6000 rpm, więc jest niezbyt wysokoobrotowy

> doładowane 1.8 tsi, którego tak nie lubisz, jest bardziej wysokoobrotowe niż ten Twój japończyk,

> moc max kończy się tam przy ~6400

Nie chodzi o obroty jako takie, tylko o charakterystykę. Ten silnik dobrze jedzie od 3.500 do 6.000 i to lubię. 1.8 TSI to fajny silnik, ale absurdalnie drogi.

> nie chcę Ci psuć humoru, ale proponuję pojechać na "prawdziwą" hamownię obciążeniową, a nie zabawkę

> z v-techu

V-Tech nie jest zły wink.gif Ma większy margines błędu, ale nie przesadzajmy ok.gif

Napisano

> no właśnie zupełnie nie w porządku. jeździłem lancerem 1.8 i miałem wyższe średnie spalanie niż w

> octavii 1.8 tsi. a osiągi jakby trochę inne...

A teraz zobacz ile kosztuje Octa 1.8 TSI z takim wyposażeniem, jak Lancer Invite cfaniaczek.gif

Napisano

> A teraz zobacz ile kosztuje Octa 1.8 TSI z takim wyposażeniem, jak Lancer Invite

ja to wszystko wiem, nie naskakuję tu na lancera z twierdzeniem, że to najgorsze auto świata, tylko trochę obiektywności, do cholery wink.gif

jak czytam, że to genialny silnik, a spalanie ma w porządku to tylko śmiać się chce... to jest po prostu stosunkowo tanie auto z silnikiem, który nie ma zbytnich zalet (poza ceną zakupu), ale też nie ma jakichś większych wad. po prostu zwykły silnik ze sporym spalaniem, ot co... słowa "genialny" są tu zupełnie nie na miejscu.

Napisano

> ja to wszystko wiem, nie naskakuję tu na lancera z twierdzeniem, że to najgorsze auto świata, tylko

> trochę obiektywności, do cholery

Obiektywność w przypadku motoryzacji, zwłaszcza wśród miłosników motoryzacji, to mit wink.gif

> jak czytam, że to genialny silnik, a spalanie ma w porządku to tylko śmiać się chce... to jest po

> prostu stosunkowo tanie auto z silnikiem, który nie ma zbytnich zalet (poza ceną zakupu), ale

> też nie ma jakichś większych wad. po prostu zwykły silnik ze sporym spalaniem, ot co... słowa

> "genialny" są tu zupełnie nie na miejscu.

Dla mnie genialny - składa się na to cena zakupu, bezproblemowość, brak turbiny/kompresora, spora pojemność i bardzo przyzwoite osiągi. Spalanie też w gruncie rzeczy OK, jak na taką moc i wysokoobrotową charakterystykę. TSI spala podobnie, jak już pisałem testowałem Golfa.

Napisano

> A teraz zobacz ile kosztuje Octa 1.8 TSI z takim wyposażeniem, jak Lancer Invite

A ile kosztuje i jaka jest różnica w cenie zakupu?

Rok temu wybierając samochó rozważałem równiez lancera ale przegrał m.in poprzez walory uzytkowe: mały bagażnik o nieregularnym kształcie, kiepskie osiągi jak na taki silnik i wnętrze, któro niezbyt mi odpowiadało.

Poza tym, co jest ważne tak naprawdę: walory pojazdu czy cena? Wg mnie kupuje sie samochód a nie cenę, gdyż potem przez wszystkie lata jego eksploatacji to samochodem, a nie ceną, jeździmy. Ale to tak na marginesie.

Napisano

> A ile kosztuje i jaka jest różnica w cenie zakupu?

> Rok temu wybierając samochó rozważałem równiez lancera ale przegrał m.in poprzez walory uzytkowe:

> mały bagażnik o nieregularnym kształcie, kiepskie osiągi jak na taki silnik i wnętrze, któro

> niezbyt mi odpowiadało.

> Poza tym, co jest ważne tak naprawdę: walory pojazdu czy cena? Wg mnie kupuje sie samochód a nie

> cenę, gdyż potem przez wszystkie lata jego eksploatacji to samochodem, a nie ceną, jeździmy.

> Ale to tak na marginesie.

Jeżeli ma się budżet, pozwalający na kupno auta z segmentu C, to do wyboru mamy Focusa, Octavię, Golfa, I30 i właściwie tyle. Focus jest mały, Lancer jest wielkości Octavii, ale ma dużo więcej miejsca w środku (kosztem bagażnika). Jeżeli ktoś potrzebuje mieć duży bagaznik - bierze Octę, jezeli wazniejsze jest miejsce na tylnej kanapie - Lancera. Wnętrze - kwestia gustu, moim zdaniem dużo ładniejsze niż w Octavii (chociażby skórzana kierownica). Za 61 kzł masz Lancera z 1.8, automatyczną klimatyzacją, kurtynami, ESP, tempomatem i tak dalej (w tym poduszka kolanowa kierowcy, czego Skoda w ogóle nie ma). Do tego świetne zawieszenie (wielowahacze z tyłu). Za Octavię z silnikiem 1.4 TSI z takim wyposażeniem krzyknęli o 8 tysięcy więcej (1600 litrów paliwa cfaniaczek.gif). Gdyby Octavia była tańsza, kupiłbym znowu Skodę, gdyby kosztowała tyle samo, mocno bym się zastanawiał. W tym przypadku wybór był oczywisty.

Napisano

> Jeżeli ma się budżet, pozwalający na kupno auta z segmentu C, to do wyboru mamy Focusa, Octavię,

> Golfa, I30 i właściwie tyle.

Jest jeszcze chociażby Civic czy Corolla.

Focus jest mały, Lancer jest wielkości Octavii, ale ma dużo

> więcej miejsca w środku (kosztem bagażnika). Jeżeli ktoś potrzebuje mieć duży bagaznik -

> bierze Octę, jezeli wazniejsze jest miejsce na tylnej kanapie - Lancera. Wnętrze - kwestia

> gustu, moim zdaniem dużo ładniejsze niż w Octavii (chociażby skórzana kierownica).

Octavia też ma skórzaną kierownice, wiele samochodów tak ma obecnie.

Oczywiście mozna zamóić ze skórzana lub bez - jak kto woli.

> masz Lancera z 1.8, automatyczną klimatyzacją, kurtynami, ESP, tempomatem i tak dalej (w tym

> poduszka kolanowa kierowcy, czego Skoda w ogóle nie ma). Do tego świetne zawieszenie

> (wielowahacze z tyłu). Za Octavię z silnikiem 1.4 TSI z takim wyposażeniem krzyknęli o 8

> tysięcy więcej (1600 litrów paliwa ). Gdyby Octavia była tańsza, kupiłbym znowu Skodę, gdyby

> kosztowała tyle samo, mocno bym się zastanawiał. W tym przypadku wybór był oczywisty.

Ja wybierałem nie kierując się zbytnio ceną, tylko tym co sam pojazd prezentuje sobą, gdyz uważam kryterium cenowe za istotne ale nie za najważniejsze.

W moim przypadku wygrała Skoda a ostatecznie wybierałem pomiędzy nią a Corolla i Hondą Civic (ale corolla odpadła ze stwaki i w koncowej fazie pozostała tylko Skoda i Honda) zaś Lancer był brany pod uwage na początku jako wariant awaryjny i po oględzinach i przestudiowaniu danych stwierdziłem, że nie warto.

Cenowo zaś wszystkie te 3 samochody były zbliżone (różnica maksimum 2 tys. zł), Lancer nieco tańszy (ok. 68-69 tys.) ale przy tak zblizonym poziomie cen nie miało to żadnego znaczenia.

A tak naprawdę, dopiero życie pokaże, czy z tej Skody będę tak zadowolony jak z poprzedniego samochodu (corolla), który notabene został w rodzinie i którym również od czasu do czasu jeżdżę.

Napisano

> Corolli to już pare lat nie tluką.

Ale jakoś rok temu nowe corolle z bieżącego rocznika nadal sprzedawali, ot figlarze zlosnik.gif

Napisano

> Jest jeszcze chociażby Civic czy Corolla.

Civic nie podoba mi się sick.gif Jest jeszcze Astra i Bravo i Francuzy, ale rozmawiamy o samochodach wink.gif

> Octavia też ma skórzaną kierownice, wiele samochodów tak ma obecnie.

> Oczywiście mozna zamóić ze skórzana lub bez - jak kto woli.

Ale za dopłatą, jak w to VW. I jak podsumujesz to wszystko, to wychodzi icon_eek.gif

> Ja wybierałem nie kierując się zbytnio ceną, tylko tym co sam pojazd prezentuje sobą, gdyz uważam

> kryterium cenowe za istotne ale nie za najważniejsze.

No wiesz, z takim podejściem najlepiej wybrać Bentley wink.gif Po prostu mając do wydania kwotę X, wybierasz najlepsze co można za to kupić i tyle.

Skodą jeździłem przez 8 lat i złego słowa nie powiem o tych samochodach ok.gif Tylko nie podoba mi się moda na downsizing sick.gif

> Cenowo zaś wszystkie te 3 samochody były zbliżone (różnica maksimum 2 tys. zł), Lancer nieco tańszy

> (ok. 68-69 tys.) ale przy tak zblizonym poziomie cen nie miało to żadnego znaczenia.

Lancer za 68 kzł? icon_eek.gif Pewnie Intense hmm.gif

> A tak naprawdę, dopiero życie pokaże, czy z tej Skody będę tak zadowolony jak z poprzedniego

> samochodu (corolla), który notabene został w rodzinie i którym również od czasu do czasu

> jeżdżę.

Będziesz zadowolony ok.gif Nudnawe to, ciasne w środku, wyposażenie takie sobie, ale samochód na pewno solidny i fajny ok.gif Ale Lancer wygrywa ceną, wyposażeniem, wyglądem... Ale to wszystko rzecz wysoce subiektywna.

Napisano

> Ale jakoś rok temu nowe corolle z bieżącego rocznika nadal sprzedawali, ot figlarze

Prosto z fabryki lecę sypać głowę popiołem... blush.gifok.gifbiglaugh.gif

Napisano

to ja was pogodzę... cena - octa 1,8TSI będzie ze 20 klocków droższa od lancera. zlosnik.gif

Napisano

> W trasie przy 180 wychodzi jakieś 13.

No to moja padlina pali podobnie. Przy tempo ustawionym na 200 wychodzi 13,5.

> Najmniej na trasie wychodzi 8, ale to męczarnia, a nie jazda

Poważnie? U mnie jak nie przekraczamy 130 wynik 6.5 nie jest niczym specjalnym.

> Ten silnik, niestety, pali sporo. Ale za to jeździ genialnie

> No i generalnie

Fak ju smile.gif

Napisano

> Obiektywność w przypadku motoryzacji, zwłaszcza wśród miłosników motoryzacji, to mit

> Dla mnie genialny - składa się na to cena zakupu, bezproblemowość, brak turbiny/kompresora, spora

> pojemność i bardzo przyzwoite osiągi. Spalanie też w gruncie rzeczy OK, jak na taką moc i

> wysokoobrotową charakterystykę. TSI spala podobnie, jak już pisałem testowałem Golfa.

Tyle że konkurencja o podobnej pojemności i mocy pali zauważalnie mniej.

Napisano

> No to moja padlina pali podobnie. Przy tempo ustawionym na 200 wychodzi 13,5.

Przy takich prędkościach musi palić, nie ma zmiłuj.

> Poważnie? U mnie jak nie przekraczamy 130 wynik 6.5 nie jest niczym specjalnym.

Jak jechałem na tempomacie do Wrocławia i z powrotem 100 km/h (w czasei docierania), to wyszło 7.5 wink.gif Ale ja lubię go trzymać na wysokich obrotach, więc w moim przypadku spalanie nigdy nie mieści się w normie. W Fabii 1.4 16V na trasie mi palił zawsze 8-9, chociaż jak jeździła żona, to wychodziło 6-6.5 hehe.gif

Napisano

> Tyle że konkurencja o podobnej pojemności i mocy pali zauważalnie mniej.

Masz na myśli Civica? Fakt, pali mniej. Ale auto jak dla mnie jest megabrzydkie, poza tym w zakupie byłby droższy, więc jeżeli chodzi o spalanie, to zwróciłoby się po latach wink.gif

Napisano

> Przy takich prędkościach musi palić, nie ma zmiłuj.

Wiem.

> Jak jechałem na tempomacie do Wrocławia i z powrotem 100 km/h (w czasei docierania), to wyszło 7.5

u mogę rekord to 6,1 po 500km autostradą. Średnia prędkość wyniosła niecałe 110.

> Ale ja lubię go trzymać na wysokich obrotach, więc w moim przypadku spalanie nigdy nie mieści

> się w normie. W Fabii 1.4 16V na trasie mi palił zawsze 8-9, chociaż jak jeździła żona, to

> wychodziło 6-6.5

mam podobnie, ale wynik o jakim mówisz to i tak dużo.

Napisano

> mam podobnie, ale wynik o jakim mówisz to i tak dużo.

Mitsu ma ten minus, że w czasie postoju nie przełącza się w tryb l/h, tylko nadal wylicza l/100 km, co daje astronomiczny wynik w komputerze. W mieście w korkach potrafi pokazać 30 l /100 i z takim wynikiem zrobić 400 km na jednym zbiorniku hehe.gif W trasie postój na światłach albo na zwężeniu od razu mocno podbija średnie spalanie, co nie jest prawdą. Trzeba by kiedyś parę razy zatankować na jednej stacji i wtedy zrobić porównanie, bo póki co opieram się tylko na wskazaniach komputera, co może być bardzo mylące.

Napisano

> Mnie się po prostu podoba charakterystyka MIVEC, lubię wolnossące wysokoobrotowe japońskie

> benzynowe silniki Łańcuch rozrządu, żadnych turbin/kompresorów. Fajnie brzmi Wiesz, ja

> generalnie nie lubię turbobenzyn, no po prostu nie lubię, a ten silnik to praktycznie "ostatni

> Mohikanin". Osiągi ma OK, zupełnie wystarczające do sprawnego poruszania się, zużycie paliwa

> jak na mój styl jazdy (dosyć agresywny) też w porządku.

No bez jaj, moj rodziciel ma Lancera, ale silnik to akurat nie jest nic szczegolnego.

Jak kupowal Lanka, to ja jezdzilem Civicem EP3, ktory mimo 211 koni po hondacie w trasie, przy takiej samej jezdzie palil tyle samo lub mniej, w miescie niewiele wiecej przy zdecydowanie innej frajdzie z jazdy.

Na jezdzie probnej sprzedawca mowil, ze jak go pokrece, to przy 4 tys poczuje, jak sie przelaczaja fazy i ze auto dostaje kopa.

Ja tam czulem, ze auto odrobine lepiej przyspiesza, zadnych rewelacji.

Po powrocie zaposilem sprzedawce na jazde EP3 z K20 pod maska.

Wysiadl z wypiekami na twarzy, twierdzac, ze faktycznie moglem nie czuc zmiany fazy w MIVECu.

Obecnie mam stare dobre B18 pod maska i tez uwazam, ze ma sensowniejsze osiagi niz Lancer (8,3 do 100 wg danych - kilka razy mierzone GPSsem i wychodzilo 8,5-8,7 przy w miare oszczednym dla sprzegla starcie), spalanie w trasie zblizone, mimo faktu krotkiej 5ki, ktora daje 4 tys obrotow przy 120 kmh - wrzucenie dlugiej 5ki z integry GS potrafi obnizyc spalanie o 1l.

Wspolczesny R18 w Civicu jest dalece bardziej oszczedny niz Lancer (w trasie duzo daje 6 bieg) przy duzo lepszych osiagach (jakos 2s do 100 lepiej niz Lanek)

Ponoc ten nowy 1.6 w Lanku ma sensowniejsze zapotrzebowanie na paliwo. Ale tak to bez rewelacji

Napisano

> Civic nie podoba mi się

Mnie sie nawet podobał, jesli juz to bardziej niz Lancer.

Poza tym jezdziłem Civikiem i przyjemni się nim jeżdziło.

> Ale za dopłatą, jak w to VW. I jak podsumujesz to wszystko, to wychodzi

Liczy sie finalna cena za całosc a nie czy cos jest płatna opcja, czy w standardzie. Dla mnie np. fukcje mp3, zmieniarki czy gniazda USb do radia sa niepotrzebne i to, że jakis samochód ma to w standardzie nie ma u mnie zadnego znaczenia. kazdy ma swoje priorytety.

> No wiesz, z takim podejściem najlepiej wybrać Bentley Po prostu mając do wydania kwotę X,

> wybierasz najlepsze co można za to kupić i tyle.

Mniej więcej. Ale jesli zatem ktos ma np. do wydania 75000 zł czy 80000 to może albo wybrac samochód za 68000 zamiast za 71500 (bo "oszczędzi" 3500 zł) albo w tym przypadku nie rozpatrywać kryterium ceny, gdyz obydwa mieszczą sie w założonym limicie. Można różnie podejść do tego.

> Będziesz zadowolony Nudnawe to, ciasne w środku, wyposażenie takie sobie, ale samochód na pewno

> solidny i fajny Ale Lancer wygrywa ceną, wyposażeniem, wyglądem... Ale to wszystko rzecz

> wysoce subiektywna.

Na razie zadowolony jestem i oby ten stan sie utrzymał ok.gif

Tak naprawde, aby prównac obydwa, to musiałbym oba kupić i podobnie je eksploatować przez kilka lat. Ale to troche juz by budzet przekroczyło shocked.gif

Napisano

> Masz na myśli Civica?

Tak.

>Fakt, pali mniej.

Jeśli to co piszesz jest prawdą, to saki sporo mniej - szczególnie na trasie.

>Ale auto jak dla mnie jest megabrzydkie, poza tym w zakupie

> byłby droższy, więc jeżeli chodzi o spalanie, to zwróciłoby się po latach

To rzecz gustu. A cena to sprawa dyskusyjna. W niemczech Civic kosztuje między 18500 a 19000. Za ta kasę masz 1,8 sport w pakiecie gt lub jubileuszowym.

Sprawdź ile kosztuje Lancer.

Napisano

Nie wiem ile kosztuje w Niemczech. W Polsce 1.8 w wersji Invite można było kupić za 61 kzł.

Napisano

> Nie wiem ile kosztuje w Niemczech. W Polsce 1.8 w wersji Invite można było kupić za 61 kzł.

W Niemczech to 24000 euro. Civic był pod tym względem nie do pobicia.

Napisano

> W Niemczech to 24000 euro. Civic był pod tym względem nie do pobicia.

96.000 zł? icon_eek.gif Chore macie ceny screwy.gif

Napisano

> Nie wiem ile kosztuje w Niemczech. W Polsce 1.8 w wersji Invite można było kupić za 61 kzł.

za 65 tysięcy kupiłem (w Polsce) Octavię 1.4 TSI w wersji elegance...

Napisano

> 96.000 zł? Chore macie ceny

Niemcy są jednym z najdroższych rynków. A ceny potrafią być całkiem inne niż w Polsce. Dużo zależy od tego z czym auto ma konkurować.

Napisano

> Niemcy są jednym z najdroższych rynków. A ceny potrafią być całkiem inne niż w Polsce. Dużo zależy

> od tego z czym auto ma konkurować.

Czyli na rynek niemiecki Lancera umieścili w klasie D? hmm.gif

Napisano

> Czyli na rynek niemiecki Lancera umieścili w klasie D?

LOL. Klasa D to wyższa kasa. Dużo wyższa. Ładnie wyposażony Accord to ponad 30 tys...

Napisano

> LOL. Klasa D to wyższa kasa. Dużo wyższa. Ładnie wyposażony Accord to ponad 30 tys...

Nie rozumiem w takim razie tej chorej ceny. A ile kosztują konkurenci, czyli Octavia, Focus, Astra? Civic jak pisałeś 19.000 (chora cena, jak na zwykłe wozidło klasy C!). Za 96 kzł nie kupiłbym Lancera, ani w ogóle niczego z klasy C nono.gif 120 kzł za Accorda to też hahaha.gif

Napisano

> Nie rozumiem w takim razie tej chorej ceny. A ile kosztują konkurenci, czyli Octavia, Focus, Astra?

> Civic jak pisałeś 19.000 (chora cena, jak na zwykłe wozidło klasy C!). Za 96 kzł nie kupiłbym

> Lancera, ani w ogóle niczego z klasy C 120 kzł za Accorda to też

sprawdź sobie na stronach producentów. Nie mam cenników w głowie.

Skoro 20 tys euro za całkiem ładnie wyposażone auto z tej klasy to dużo to ile według Ciebie kosztuje Punto albo Corsa?

Kompakty to od około 15000 za bazowe modele z małym silnikiem do około 30 tys za sportowe modele. Klasa d to od około 25 tys w górę.

Za "średni" kompakt trzeba wyłożyć między 19 a 22 tysiące.

Naturalnie dużo zależy Md tego co kto uważa za średni wóz tej klasy.

Napisano

> sprawdź sobie na stronach producentów. Nie mam cenników w głowie.

Sprawdziłem icon_eek.gif. I teraz wiem, czemu Niemcy przyjeżdżają do nas kupować samochody ideia.gif

Napisano

> Sprawdziłem . I teraz wiem, czemu Niemcy przyjeżdżają do nas kupować samochody

Naturalnie są wyjątki. Np Civic wink.gif

Generalnie zasada jest taka, że w Niemczech jest drogo. Szczególnie niemieckie auta kosztują. Np na francuskim rynku Golf kosztuje mniej niż w Niemczech i to sporo.

Pomysł sobie jakim szokiem jest ponad 19 tys euro za fiata 500...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.