Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lancer Sportback po dwóch latach.

Featured Replies

Napisano

> Naturalnie są wyjątki. Np Civic

No przy takiej różnicy brałbym Civica, pomimo jego brzydoty. W Polsce Civic jest droższy od Lancera o 5-8 tysięcy. I co z tego że pali mniej, skoro kosztuje więcej? wink.gif

> Generalnie zasada jest taka, że w Niemczech jest drogo. Szczególnie niemieckie auta kosztują. Np na

> francuskim rynku Golf kosztuje mniej niż w Niemczech i to sporo.

No faktycznie. Patrzę na ceny Lancera w UK - podobne jak w Polsce.

> Pomysł sobie jakim szokiem jest ponad 19 tys euro za fiata 500...

icon_eek.gif

Właśnie jestem na niemieckiej stronie Skody - za Fabię z 1,2 TSI 63 kW w wersji Ambiente (szału nie ma, nie mogę się doczytać czy jest klima) chcą 64 kzł icon_eek.gificon_eek.gificon_eek.gif

Napisano

i dobrze...

niewiele brakowało bym zakupił taki pojazd w wersji invite.. wiesz, pamiętasz.. pytałem.. kupiłe ostatecznie mazdę bo za te same pieniądze lepeiej się prowadziła, mniej pali, ma większy bagażnik ale wolniej się zbiera i nie ma czujnika deszczu grinser006.gif

ale mitsu godne uwagi. dobre wyposażenie, prosty w sumie silnik = żadnych niespodzianek eksploatacyjnych, przyzwoita cena. jakość wykończenia wnętrza taka se w sumie ale bez dramatu.

Niech się qla waytogo.gif

Napisano

> 28000 km. Jeździmy, lejemy paliwo i to wszystko. Genialnym plusem - kosmiczna ładowność padalca

> - wejdzie do niego wszystko, co się zachce oraz - jak dla -mnie - komfort użytkowania.

to prawda auta w nadwoziu liftback sa genialne: wygladaja prawie jak sedan a mimo to pakowne prawie jak kombi ok.gif ...mimo ze bagaznik w litrach nie jest imponujacy

forester tez na papaierze ma "tylko" 400L a rzeczywistosci mozna spakowac duzo wiecej niz do przecietnego kombi ktore legitymuje sie 500-550L

> Potencjalny minus - zużycie paliwa ( ale świadomie widziały gały co brały )

> http://www.motostat.pl/vehicle-stats/3256

duzo, a nawet bardzo duzo

dla porowania znajomego honda VIIgr 1.8 140KM wciaga dobre 1.5L mniej

czy powodem jest krotka skrzynia w misku?

> i koszta ubezpieczeniowe. ( chora polityka ubezpieczycieli ).

bez sensu. to nie audi i vw....

Napisano

> to prawda auta w nadwoziu liftback sa genialne: wygladaja prawie jak sedan

W przypadku np. mondeo, to zgoda.

om_big3666443.jpg

ford_mondeo_iii_3_0_st_220__2000_EHJ.JPG

Ale temat jest o miśku, któremu do sedana "nieco" brakuje. grinser006.gif

2010-Lancer-Sportback.jpg

> a mimo to pakowne prawie

> jak kombi ...mimo ze bagaznik w litrach nie jest imponujacy

> forester tez na papaierze ma "tylko" 400L a rzeczywistosci mozna spakowac duzo wiecej niz do

> przecietnego kombi ktore legitymuje sie 500-550L

Ale forek też kombi - jak to wytłumaczysz? niewiem.gif

Napisano

Aleście na niego "usiedli" icon_eek.gifgrinser006.gif

Wydaje mi się, że autor wątku po prostu bardzo LUBI swoje auto - i dobrze.

Ja tam do Lancera nic nie mam, też rozważałem poważnie jego zakup (akurat sedana, bo ten tłumik w 5D to ni przypiął, ni przyłatał - względy li tylko estetyczne), ale koniec końców kupiłem Avensisa. Też 1,8, 147 KM.

I pali mi (na dotarciu, ale nie w kapciach) jakieś 11 l po mieście, z czego wnioskuję, że Lancer to tak 13-14 bym miał (ja i w moich warunkach: miastowych i "butowych").

Ale na spokojnej trasie trasie ostatnio mi pokazał 4,8 l shocked.gifcool.gif

Zdecydowały względy "wielkościowo-finansowe", tzn. Toyota na wyprzedaży była niewiele droższa od Lancera, a jednak to większe auto jest. I cichsze (dużo).

Inna sprawa, że nie kupiłem najtańszej wersji, więc wyszło "ciut" więcej niż parę tys. drożej, ale nie żałuję. zlosnik.gif

Generalnie najważniejsze lubić swoje auto - nieważne jakie ono jest DLA INNYCH. smile.gifcool.gif

Napisano

> Aleście na niego "usiedli"

E tam od razu usiedli - w końcu to "Techniczno-towarzysko-prześmiewczy kącik miłośników łeptowiny na ostro", to se dyskutujemy. grinser006.gif

Napisano

> Ale forek też kombi - jak to wytłumaczysz?

bardzo wysoki bagaznik

a pojemnosc w testach podaje sie "do rolety" a nie po dach.

Napisano

> bardzo wysoki bagaznik

> a pojemnosc w testach podaje sie "do rolety" a nie po dach.

Dziwne, przecież tylny napęd gdzieś się musi zmieścić.... niewiem.gif

Czy mówisz o wysokości do dachu? hmm.gif

Napisano

> E tam od razu usiedli - w końcu to "Techniczno-towarzysko-prześmiewczy kącik miłośników łeptowiny

> na ostro", to se dyskutujemy.

Skodziarze są bardziej przyjaźni hehe.gif

Napisano

> za 65 tysięcy kupiłem (w Polsce) Octavię 1.4 TSI w wersji elegance...

Może w tym aucie silnik jest i dobry, ale ogólnie Skoda pod względem zaprojektowania wnętrza, deski, plastików itp jest tragiczna i nigdy bym nie kupił tego auta. (nie mówię o topowych wersjach)

Napisano

> Skodziarze są bardziej przyjaźni

Serio? Mnie ostatnio prawie ukamieniowali gdy nie dawałem się przekonać do tego, że Fabia 1,2 105 KM nie jedzie wink.gif

Napisano

> Serio? Mnie ostatnio prawie ukamieniowali gdy nie dawałem się przekonać do tego, że Fabia 1,2 105

> KM nie jedzie

A bo nie wolno tam poruszać tematu 1.2, nieważne HTP czy TSI hehe.gif Mnie raz prawie zlinczowali za stwierdzenie, że 1.4 16V jest jednak może trochę szybsze od 1.2 HTP zakrecony.gif

Napisano

> A bo nie wolno tam poruszać tematu 1.2, nieważne HTP czy TSI Mnie raz prawie zlinczowali za

> stwierdzenie, że 1.4 16V jest jednak może trochę szybsze od 1.2 HTP

A już szczególnie w połączeniu z DSG wink.gif

Napisano

nie histeryzuj zlosnik.gif OII jest bardzo przyzwoita jakościowo w środku.. w serii, a nawet w wyższych wersjach, jest ciągle nudna i ponura jak trumna Bolesława Chrobrego... do tego jest goła a przy tym droga... ale wnętrze to jakość jednak trzyma na przyzwoitym poziomie. Chociaż jak się zajrzy niżej czy gdzieś "w bok' to już jest gorzej ale tak jest wszędzie zlosnik.gif

Napisano

> Dziwne, przecież tylny napęd gdzieś się musi zmieścić....

po otwarciu klapy masz podloge na rowno - bagaznik "nie ma głebokosci"

> Czy mówisz o wysokości do dachu?

tak ok.gif

Napisano

> po otwarciu klapy masz podloge na rowno - bagaznik "nie ma głebokosci"

> tak

Łe, myślałem, że yapońce jakiś patent obadali. grinser006.gif

Przyfilowałem kiedyś sąsiada z imprezą kombi - do rolety to mały był ten bagażnik. icon_rolleyes.gif

Napisano

> Dobra, dobra, wsadz 2+2 z bambetlami, to pogadamy.

Wystarczy wytłumaczyć babie, że wyjazd na urlop to nie wyprawa Napoleona do Egiptu i nie trzeba zabierać ze sobą 3/4 dobytku jak tabor cygański.

Napisano

> Wystarczy wytłumaczyć babie, że wyjazd na urlop to nie wyprawa Napoleona do Egiptu i nie trzeba

> zabierać ze sobą 3/4 dobytku jak tabor cygański.

Są kobitki, które zabierają pól domu do samochodu zlosnik.gif

Na szczęście nie moja. Jeździliśmy hatchbakiem na wakacje rodziną 2+2 i mieściliśmy się z bagażami w 350L. Od kilku lat jeździmy sedanem z bagażnikiem 400L i cenimy sobie dużą ilość miejsca ... na tylnej kanapie ok.gif

Napisano

> Łe, myślałem, że yapońce jakiś patent obadali.

> Przyfilowałem kiedyś sąsiada z imprezą kombi - do rolety to mały był ten bagażnik.

To Impreza nie robi szału pod tym względem. Ale i tak jest całkiem pakowna.

Napisano

> Są kobitki, które zabierają pól domu do samochodu

No toż mówię.

Największym problemem jest nie brak miejsca, tylko nadmiernie szczodrobliwy bagaż.

I PRZEDE WSZYSTKIM nieumiejętność pakowania samochodu.

Napisano

> I PRZEDE WSZYSTKIM nieumiejętność pakowania samochodu.

To jest jakaś plaga. Jak nieraz widzę w jaki sposób ludzie pakują samochód to się za głowę łapie. Pomijam fakt, że często samochód jest zapakowany, że nie da się nim bezpiecznie podróżować. Najbardziej zaskakuje mnie to, że często ludzie pakują samochód kompletnie bezmyślnie. Później żeby wyjąć latarkę albo koło zapasowe potrzebują 30 minut żeby się dokopać.

Napisano

> Corolli to już pare lat nie tluką.

jak dzik w sosne hehe.gif

Napisano

> I czego się piłuje...?

bos jak ten no dzik hehe.gifrotfl.gifok.gif

Napisano

Podobają mi się Lancery-sam miałem jak wiesz jakiś czas poprzedni model po ostatnim fl z silnikiem 2,0 i zawias, wykończenie, prowadzenie super...ale spalanie masakra....nigdy nie spadło do 10-zawsze 10 z kawałkiem a jak depłem to 15 l. shocked.gif nie do jazdy na co dzień jak dla mnie spalanko.

Miłego użytkowania ok.gif

Napisano

> Tak. Bo ostre przeceny zaczęły się niedawno. Tak samo jak "limitowane" modele w dobrych cenach.

tak zlosnik.gif, ja myślę, że to jest robota określonych kręgów czytających to forum, i oni błyskawicznie poszli w dól z ceną, z 24 na 15 grinser006.gifhehe.gif

Napisano

> No to zerknij teraz na bagaż Puntiego i dodaj do tego 2+2.

Po wyjęciu butów narciarskich (pustych w środku, co widać na zdjęciach, więc 1/2 bagażnika to bezproduktywne powietrze) i zapakowanych metodą "na pańcię", czyli luzem pierdzielniętych do bagażnika jest to 1/2 bagażnika. Gdzie tu to "łał"?

Pyruś, ja nie raz jeździłem 2+1+sierściuch niewielkim sedanem, z wózkiem i jeszcze mieliśmy luzy żeby zabrać graty od znajomych, co to nie byli w stanie zapakować swojego powietrza do octavii kombi (po dach + na siedzeniu też pod dach). Na pierwszy rzut oka JA zapakowałbym tamten samochód do wysokości rolety, ale ja pakuję torby do samochodu godzinę-dwie, a nie metodą "jak kartofle do piwnicy" i "laboga, trzeba większy samochód".

Dlatego też, doogi przyjacielu, ja nie widzę potrzeby posiadania taaaaaaaakiego bagażnika "bo MKD"...

Napisano

> Najbardziej zaskakuje mnie to, że często ludzie pakują samochód kompletnie bezmyślnie. Później

> żeby wyjąć latarkę albo koło zapasowe potrzebują 30 minut żeby się dokopać.

To jest jedno, ale przede wszystkim poraża mnie kompletny brak myślenia.

Ludzie wożą 75% baga żnika powietrza i płaczą, że "mało".

Przykład z "mojego podwórka" - matę edukacyjną dla niemowlaka na urlop wleczono w pozycji "roboczej" i płacz "nie mieścimy się".

Cóż, rozmontowałem na części pierwsze (3 minuty), odpowiednio ułożyłem w bagażniku - zajęło tyle pojemności co aktówka...

A jaki karpik był...

Zawsze śmieszyły mnie miny ludzi, którzy widzieli jakie ilości gratów wyjmowałem z bagażnika w MALUCHU po przybyciu na miejsce.

Tyle, że ja zamiast jednej torby luzem wrzucałem zawartość trzech takich toreb ciasno upakowaną w "zrywkach" z marketu, żeby się nie ufajdały ciuchy, pakując graty w absolutnie każdy możliwy zakamarek bagażnika...

Napisano

> ale ja pakuję torby do samochodu godzinę-dwie, a nie metodą "jak

> kartofle do piwnicy" i "laboga, trzeba większy samochód".

Chyba bym się pochlastał.

Napisano

> i koszta ubezpieczeniowe. ( chora polityka ubezpieczycieli ).

Duże koszty, bo części są bardzo drogie, niestety.

Napisano

> 28000 km. Jeździmy, lejemy paliwo i to wszystko. Genialnym plusem - kosmiczna ładowność padalca

> - wejdzie do niego wszystko, co się zachce oraz - jak dla -mnie - komfort użytkowania.

> Potencjalny minus - zużycie paliwa ( ale świadomie widziały gały co brały )

> http://www.motostat.pl/vehicle-stats/3256

Mój pali trochę więcej wink.gif

http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/309309.html

Bagażnik jak dla mnie średni, ale przesiadłem się z merca 124 kombi wink.gif ale fakt auto totalnie bezproblemowe.

Napisano

> Duże koszty, bo części są bardzo drogie, niestety.

subaru tez tanich czesci nie ma a ubezpieczenia sa normalnej wysokosci

porownywalnie do opla/forda podobnej wartosci i pojemnosci

Napisano

> Chyba bym się pochlastał.

i dlatego Ty MUSISZ mieć awena a mi starcza w/w auto i jeszcze luzy są...

Napisano

> i dlatego Ty MUSISZ mieć awena a mi starcza w/w auto i jeszcze luzy są...

Avena kupiłem tylko dlatego, że nie było nic w lepszym stanie smile.gif

Ale wcześniej jeździłem z rodzinką moją starą Corolką i pakowałem ją w 15 minut - tylko "podręczne" przybory Franka były w kabinie pasażerskiej. Najwięcej czasu sprawiało rozmontowanie wózka. Ciuchy w miękkich torbach upakowane w bagażniku - jaka tu filozofia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.