Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

EPICA

Featured Replies

Napisano

Witam

Panie i Panowie

Jakie są wasze opinie nt. tego autka i firmy Autociti

warto się tym zainteresować?

Napisano

> Witam

> Panie i Panowie

> Jakie są wasze opinie nt. tego autka i firmy Autociti

> warto się tym zainteresować?

Mam - polecam jako model. Ta z ogłoszenia to ani zdjęć wyraźnych nie ma ani opisu hmm.gif

Napisano

Mialem. Sadzac po felgach jest to wersja najwyzej LMV. Nie zauwazylem, ktory to rocznik.

Z mojego trzyletniego doswiadczenia powiem, ze jest to auto bezawaryjne. Nie bylem w serwisie z niczym innym niz okresowy przeglad. Do tej pory nie rozumiem dlaczego to auto jest tak niedoceniane hmm.gif

Napisano

> Mialem. Sadzac po felgach jest to wersja najwyzej LMV. Nie zauwazylem, ktory to rocznik.

> Z mojego trzyletniego doswiadczenia powiem, ze jest to auto bezawaryjne. Nie bylem w serwisie z

> niczym innym niz okresowy przeglad. Do tej pory nie rozumiem dlaczego to auto jest tak

> niedoceniane

rocznik 2007 i ten przebieg zlosnik.gif

Napisano

> Witam

> Panie i Panowie

990 000 km przebiegu .... ale jesli chcesz brac ....

Napisano

> Witam

> Panie i Panowie

O matko z corka, ale chora cena sciana.gif Ale w UK tez tego nie lubia, bo nowka jest za ~46k pln klik...

Napisano

> Mialem. Sadzac po felgach jest to wersja najwyzej LMV. Nie zauwazylem, ktory to rocznik.

> Z mojego trzyletniego doswiadczenia powiem, ze jest to auto bezawaryjne. Nie bylem w serwisie z

> niczym innym niz okresowy przeglad. Do tej pory nie rozumiem dlaczego to auto jest tak

> niedoceniane

A co to za silnik tam siedzi 2.0VCDi? Jakby to bylo w kombi, idealny taniutki nastepca Viki waytogo.gif

Napisano

> rocznik 2007 i ten przebieg

Dopiero teraz zauwazylem, ze tam jest 990 kkm przebieguv hahaha.gif. Troszke trudno tyle nastukac w cztery lata. Ja nalatalem tylko 65kkm, bedac tylko prze 6 miesiecy w roku w domu. Dodatkowo jezdzilem sporo (10kkm) w tym czasie motocyklem. yay.gif

Napisano

> 990 000 km przebiegu .... ale jesli chcesz brac ....

komus sie o jedno zero za duzo napisalo. Poprzednie przeglad w 2010 roku przy przebiegu 8x k km

Napisano

> Do tej pory nie rozumiem dlaczego to auto jest tak niedoceniane

Proste - bo to Dełu, a nie pasek f tedeiku od dziadka z Niemiec.

Na bogatszych rynkach - auto bez sensu, bo auto w tej klasie musi być "markowe" (cokolwiek to znaczy) i cena nie ma podstawowego znaczenia.

Napisano

> Proste - bo to Dełu,

No wlasnie. Kupilem ten samochod z premedytacja, bo wczesniej mialem Leganze. Szczerze powiedziawszy nie widzialem tam nic z dajewoo. Wiedzialem, ze byla produkowana w Korei, ale nie widzialem tam nic wspolnego z Leganza.

Napisano

> nie widzialem tam nic wspolnego z Leganza.

Bo wspólnego miała dużo z następca Leganzy czyli Evandą.

Napisano

> Bo wspólnego miała dużo z następca Leganzy czyli Evandą.

Czyli co? Bo jestem motoryzacyjnym lajkonikiem.

Napisano

> Czyli co? Bo jestem motoryzacyjnym lajkonikiem.

Wszyskiego nei wiem bo Epici nei miałem, miałem za to Evande a raczej Evandy i kupując do niej rozmaite częsci bylo że to Evanda/Epica np. elemnty zawieszenia, wnętrze , fotele ,różne przełączniki. Nie znam na tyle Epici ale chyba poszli na łatwizne i Epica to mocny facelifting Evandy na tej samej płycie.

Napisano

> Epica to mocny facelifting Evandy na tej samej płycie.

Czyli korzenie siedzą w leganzie, bo evanda to płyta i dużo mechaniki leganzy.

Napisano

> Czyli korzenie siedzą w leganzie, bo evanda to płyta i dużo mechaniki leganzy.

Fakt.

Napisano

> Wszyskiego nei wiem bo Epici nei miałem, miałem za to Evande a raczej Evandy i kupując do niej

> rozmaite częsci bylo że to Evanda/Epica np. elemnty zawieszenia, wnętrze , fotele ,różne

> przełączniki. Nie znam na tyle Epici ale chyba poszli na łatwizne i Epica to mocny facelifting

> Evandy na tej samej płycie.

Nie znam Evandy. Ale porownywalem jakosc jazdy Epici z wieloma autami przed zmiana samochodu. Nie widze specjalnie roznicy w prowadzeniu miedzy Epica i Honda Accord lub Insignia, ktora teraz jezdze. Mowie o wrazeniach z jazd probnych, Nie wspominam o detalach, ale te detale kosztuja wlasnie roznice w cenie.

Napisano

> Czyli korzenie siedzą w leganzie, bo evanda to płyta i dużo mechaniki leganzy.

No i tak narastaja mity wsrod osob, ktore nigdy nie jezdzily danym autem.

Napisano

> Nie znam Evandy. Ale porownywalem jakosc jazdy Epici z wieloma autami przed zmiana samochodu. Nie

> widze specjalnie roznicy w prowadzeniu miedzy Epica i Honda Accord lub Insignia, ktora teraz

> jezdze. Mowie o wrazeniach z jazd probnych, Nie wspominam o detalach, ale te detale kosztuja

> wlasnie roznice w cenie.

I ja sie z Toba zgadzam w 100%. Według mnei to naprawde fajne auta. Jednak ludzie ich nei znają, boją sie czegoś, czego nie znają wię wolą 10-15 letnie BMW czy inne VW.

Napisano

> No i tak narastaja mity wsrod osob, ktore nigdy nie jezdzily danym autem.

Zaprzeczysz że Leganza i Evanda mają wiele wspólnego ?

A kody modelowe wskazują rzeczywiście, że Epica (v250) to lifting Evandy (v200).

Co do prowadzenia - lega też się dobrze prowadziła, ale jej jakość wykonania no.gif

Napisano

> O matko z corka, ale chora cena Ale w UK tez tego nie lubia, bo nowka jest za ~46k pln klik...

A przelozysz mi kierownice tak, zeby nic nie skrzypialo w srodku bez doplaty? cfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

> No wlasnie. Kupilem ten samochod z premedytacja, bo wczesniej mialem Leganze. Szczerze

> powiedziawszy nie widzialem tam nic z dajewoo. Wiedzialem, ze byla produkowana w Korei, ale

> nie widzialem tam nic wspolnego z Leganza.

Ja też przez 5 lat ujeżdżałem kiedyś Leganzę i fajnie i bezproblemowo mi się tym autkiem jeździło - stad pomysł żeby się zainteresować Epiką. ok.gif

Napisano

> A przelozysz mi kierownice tak, zeby nic nie skrzypialo w srodku bez doplaty?

hehe.gifok.gif

Czy Cruze to nastepca Epica'i?

Napisano

> Czy Cruze to nastepca Epica'i?

Raczej nie. To ma byc chyba nastepca Lacetti.

Napisano

> cruze to nastepca lacettiego

faktycznie - popatrzylem na wymiary i rzeczywiscie jest jak mowicie.

A cena epica'i taka a nie inna, bo juz nie jest w sprzedazy w UK hmm.gif

Napisano

> A cena epica'i taka a nie inna, bo juz nie jest w sprzedazy w UK

Wszedzie zostala wycofana. Jakby ktos chcial autko, ktore jest inne niz wszystkie, do tego bezawaryjne, to polecam Epice od mojego brata.

Ale za kilka lat dopiero hahaha.gif

Napisano

> Witam

> Panie i Panowie

moja opinia jest taka że jakby to była benzyna to brał bym bez zastanowienia ( sprawdzając tylko czy cena nie jest za wysoka ) a diesla ... no cóż dobrze trzeba poczytać co to za silnik i czy się nie sypie

Napisano

> Nie znam na tyle Epici ale chyba poszli na łatwizne i Epica to mocny facelifting

To oby wszystkie liftingi takie były grinser006.gif Jak oglądałem Evandę to generalnie była tandetna i silnik słabowity. W Epice benzynowy R6 jest rewelacyjnie zrywny i cichy. Materiały dobre, seryjne nagłośnienie lepsze niż np. Rockford Fosgate w Outlanderze za dopłatą {miałem to wiem grinser006.gif}.

Moja Epica to '06 a wsiadam i jadę jak nową furą. Żadnych oznak zużycia, zawiecha pancerna.

Jedyny minus to hamulce nastawione na spokojną jazdę wink.gif

Napisano

> moja opinia jest taka że jakby to była benzyna to brał bym bez zastanowienia ( sprawdzając tylko

> czy cena nie jest za wysoka ) a diesla ... no cóż dobrze trzeba poczytać co to za silnik i czy

> się nie sypie

To poczytaj. Dowiesz się, że to doskonały silnik.

Napisano

> Witam

> Panie i Panowie

poczekaj troszkę, przyjdzie iwik do roboty to Ci napisze z własnego doświadczenia jako użytkownika smile.gif

Napisano

> Mam - polecam jako model. Ta z ogłoszenia to ani zdjęć wyraźnych nie ma ani opisu

opis ładny: Stan licznika: 990000 km a na fotce:

2011_03_10_15_03_47_dsc08236.jpg

pięknie skręcili rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

Napisano

> W Epice benzynowy R6 jest rewelacyjnie zrywny i cichy.

Właśnie mnie zdziwiło, że GM porzucił ten silnik - przecież to (podobno) była nowa konstrukcja, nie było do niego uwag, więc czemu nie ma go w cruze czy orlando ??

Napisano

> Właśnie mnie zdziwiło, że GM porzucił ten silnik - przecież to (podobno) była nowa konstrukcja, nie

> było do niego uwag, więc czemu nie ma go w cruze czy orlando ??

Bo to bylo VM Motori. Teraz jest z glowica 16V.

Napisano

> Bo to bylo VM Motori. Teraz jest z glowica 16V.

Mylisz 2.0 diesla z benzynową rzędową sześciocylindrówką 2.0, która pojawiła się wraz z epicą i wraz z nią zniknęła.

Napisano

> poczekaj troszkę, przyjdzie iwik do roboty to Ci napisze z własnego doświadczenia jako użytkownika

Moje doświadczenie jest dość krótkie i ja nie posiadam diesla (benzynowe R6 - super silnik, choć trochę za mały to tego auta)

Auto super wyciszone od strony silnika, trochę gorzej od podwozia (słychać szum opon i zawieszkę na dziurach)

Plastiki potrafią sobie potrzeszczeć no.gif. Ale potwierdzam fabryczne audio gra ładnie, więc można po prostu zrobić głośniej biglaugh.gif

Auto nie do sportowej jazdy, fotele kanapowe, zawieszenie komfortowe raczej niż twarde, ale nie podpiera się lusterkami w zakrętach.

Generalnie jako auto rodzinne na dłuższe wycieczki za miasto - super.

Czego mi brak?

1. Ksenonów (nie było w wyposażeniu fabr.)

2. ESP (mam tylko kontrolę trakcji, ESP weszło od roku 2007/2008 chyba)

3. Automatu cool.gif

Napisano

> Plastiki potrafią sobie potrzeszczeć .

Jaką masz wersję? U mnie nigdy nie skrzypią/trzeszczą hmm.gif

Napisano

> Wszyskiego nei wiem bo Epici nei miałem, miałem za to Evande a raczej Evandy i kupując do niej

> rozmaite częsci bylo że to Evanda/Epica np. elemnty zawieszenia, wnętrze , fotele ,różne

> przełączniki. Nie znam na tyle Epici ale chyba poszli na łatwizne i Epica to mocny facelifting

Bezedura.

Na niektórych rynkach Evanda występowała po prostu jako Epica stąd w katalogach pojawiają się zamiennie te modele (co zresztą powoduje niezły bałagan - czego sam doświadczyłem jak warsztat chciał mi zamontować tarcze i klocki od Evandy na których jak byk było napisane "Epica")

Niektóre części są owszem zamienne, ale np do Lanosa też pasuje dużo części z Kadetta E, a nie zaryzykował bym twierdzenia, że jest on Kadettem po FL wink.gif

Napisano

> Lanosa też pasuje dużo części z Kadetta E, a nie zaryzykował bym twierdzenia, że jest on Kadettem po FL

Ależ takie twierdzenie byłoby zupełnie uprawnione. Nie było zasadniczych zmian konstrukcji, owszem pozmieniały się blaszki zewnętrzne i wnętrze.

Zresztą Astra F też jest bardzo podobnym autem.

Napisano

> Jaką masz wersję? U mnie nigdy nie skrzypią/trzeszczą

LT. Trzeszczą nie same z siebie (podczas jazdy), ale jak się je naciska paluchami. Np. te srebrne wstawki na kierownicy udające aluminium.

Napisano

> LT. Trzeszczą nie same z siebie (podczas jazdy), ale jak się je naciska paluchami. Np. te srebrne

> wstawki na kierownicy udające aluminium.

A w jakim celu się naciska "wstawki udające aluminum"?

Napisano

> A w jakim celu się naciska "wstawki udające aluminum"?

Nie ogladales nigdy testow aut w TV? zlosnik.gif

Tam pierwsze co robia to wciskaja paluchami deske wink.gif

Napisano

> A w jakim celu się naciska "wstawki udające aluminum"?

Żeby posłuchać jak trzeszczą hehe.gif

Tuż obok nich są przyciski na kierze do obsługi tempomatu, radia i klaksonu. No czasem, chcąc niechcąc, się naciśnie też paluchem i "alu wstawkę" biglaugh.gif

Napisano

> Nie ogladales nigdy testow aut w TV?

Nie... blush.gif

> Tam pierwsze co robia to wciskaja paluchami deske

16 lat jeżdżę autami i żadnego tak jeszcze nie testowałem. grinser006.gif

Ale dzięki - już będę wiedział, skąd - przy zapytaniach o konkretne auto - tekstu o twardych plastykach. hehe.gif

Napisano

> Ale dzięki - już będę wiedział, skąd - przy zapytaniach o konkretne auto - tekstu o twardych

> plastykach.

Redaktory nie moga sie przeciez myslic grinser006.gif

Napisano

> LT. Trzeszczą nie same z siebie (podczas jazdy), ale jak się je naciska paluchami. Np. te srebrne

> wstawki na kierownicy udające aluminium.

A to ja inaczej używam samochodu i mi nie trzeszczy grinser006.gif

ps. LT - jedyna słuszna wersja Epici ok.gif

Napisano
  • Autor

się wątek ładnie rozwinął, a o tym konkretnym egzemplarzu, i może nawet co ważniejsze o sprzedającej firmie opinii niet niewiem.gif

Napisano

> się wątek ładnie rozwinął, a o tym konkretnym egzemplarzu, i może nawet co ważniejsze o

> sprzedającej firmie opinii niet

Jedź i pooglądaj. Auto jest w wersji LMV do którego ktoś dołożył pakiet stylistyczny (nakładki zderzaków, progi i spojler).

Auto po 99kkm nie powinno mieć żadnych śladów użytkowania. Jeśli ma - kręcony.

Napisano

> Auto po 99kkm nie powinno mieć żadnych śladów użytkowania. Jeśli ma - kręcony.

Skąd wy te opinie bierzecie? yikes.gif Chyba z forum autoświata. Moje auto po kilku tysiącach ma ślady użytkowania i to widoczne gołym okiem. Zresztą jak każde inne.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.