Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Do oceny zdjęciowej...... mondeo

Featured Replies

Napisano

> Witam!

> Mam prośbę do oceniaczy zdjęciowych o ocenę autka:

> http://otomoto.pl/ford-mondeo-kombi-gold-x-2-0-16v-C14942103.html

> Zeszli z ceny 2 klocki ostatnio i oferta pod względem rocznik/cena staje się być atrakcyjna....

> tylko gdzie jest haczyk

> Z góry dzięki!

Z tego co widzę sprzedaje ASO wiec pewnie dają gwarancje (jak nie to rękojmia). Wg mnie jest nieatrakcyjny (czytaj nie polski) przebieg wink.gif

Zapewne auto poflotowe. Ja bym pojechał oglądnąć.

Napisano

Haczykiem jest przebieg - 173 tys na 4 latka to wcale nie malo.

Zreszta u tego dealera to nawet 2 latki sa z przebiegiem ponad 100 tys. Znaczy sie poleasingowe pewnie.

Przy okazji: zauwazylem ze ten dealer ma duzo Mondeo MKIV sciaganych z Niemiec, zastanawiam sie czy kupno uzywanego samochodu z komisu od deleara jest bezpieczniejsze niz ze zwyklego komisu. Co myslicie? Mam nadzieje ze nie moga sobie pozwolic na oszustwo - marke mozna przeciez szybko stracic.

pozdrawiam,

Rafus

> Witam!

> Zeszli z ceny 2 klocki ostatnio i oferta pod względem rocznik/cena staje się być atrakcyjna....

> Z góry dzięki!

Napisano

> Z góry dzięki!

Trochę o czym innym: jak jeździsz na narty, to nie ma okienka za podłokietnikiem. W tej klasie auta to moim zdaniem niedopatrzenie.

Napisano

> Zapewne auto poflotowe. Ja bym pojechał oglądnąć.

No tak to wygląda - w kadrze widać jeszcze kilka takich samych.

Też bym oglądnął.

Napisano
  • Autor

> Z tego co widzę sprzedaje ASO wiec pewnie dają gwarancje (jak nie to rękojmia). Wg mnie jest

> nieatrakcyjny (czytaj nie polski) przebieg

> Zapewne auto poflotowe. Ja bym pojechał oglądnąć.

No właśnie ze wstępnych i jedynych ustaleń auto poflotowe po lokalnej firmie która brała MKIV i zostawiła w rozliczeniu....

Wiele razy czytałem ale nigdy nie wnikałem w hasło, że auto poflotowe=zło .... hmm.. z jednej strony non stop autoryzowany serwis ale z drugiej zapewne drugie hasło "najlepsze auto - auto firmowe"

Fakt dobry rocznik ale duży przebieg (jak na rok i jak na polską mentalność..) kusi kurna kusi...... gdybym nie miał tam ponad 500km to bym sie bryknał...

Napisano

> Wiele razy czytałem ale nigdy nie wnikałem w hasło, że auto poflotowe=zło ....

Ja tam wolę poflotowe niż igiełkę od dziadka z Niemiec.

Napisano
  • Autor

> Ja tam wolę poflotowe niż igiełkę od dziadka z Niemiec.

no własnie tak se kombinuje w tej mojej chorej już od poszukiwań, że kupując tańszy egzemplarz z 2004r bo na takie do tej pory patrzyłem - też nie ma się co spodziewać że będzie miał mniejszy przebieg - chociaż wyjątki się zdarzają - wczoraj miałem kupować 2003r 1.8 z pewnym przebiegiem 108tys ale niestety dzień wcześniej ktoś wyłożył kase na stół i zabrał..

Kurna chora głowa... zlosnik2.gif

Napisano

Z tymi flotami to jest tak - zależy kto jeździł. Mógł manager, mógł handlowiec. Wiadomo handlowiec zrobi wiecej km. Podstawa oczywiscie to aso czy to plus czy minus ciezko mi określić. Dalej idąc - handlowiec - jaka branża, jak fmcg to będzie min 18-20 pkt odwiedzonych dziennie + własne km. Trzaskanie drzwiami włażenie, wyłażenie ogólnie eksplatacja wręcz taxówkowa smile.gif Swojego czasu szukałem vana i sugerowałem się bardzo firmą, która auta używała. Trafiłem na banżę informatyczną i auto jest ok.

Coraz częściej się zdarza, że jak auto jest sprzedawane to jest przetarg wew w firmie i wtedy pierszenstwo zakupu ma zwykle osoba, która auto uzywala..wiec jest szansa, ze dbała smile.gif

Z mojego skromnego doświadczenia omijalem branże - ochrona i fmcg. Warto pamietac, ze zdarzają się kwiatki w autach z wypożyczalni - firmy kręcą liczniki przed przeglądem. W serwisie komp pokaze licznik juz przekręcony tak samo jak ten na blacie. Zwykle fuszerka wylazi przy porzadnym sprawdzeniu komputerem i odczytaniu przebiegu "głębiej".

Pozdrawiam

Napisano

> Coraz częściej się zdarza, że jak auto jest sprzedawane to jest przetarg wew w firmie i wtedy

> pierszenstwo zakupu ma zwykle osoba, która auto uzywala..wiec jest szansa, ze dbała

obecnie praktykowany jest taki pic na wodę, żeby właśnie zmusić użytkownika do dbania o auto, a później firma twierdzi, że jednak sprzeda sobie gdzie indziej, a najczęściej odda w rozliczeniu przy zakupie nowych

handlowiec jest przerobiony w bambuko ale potencjalny nowy kilent może w dobrej cenie wyrwać zadbane auto ok.gif

Napisano

Parę lat temu kupiłem w tej firmie używane Punto. Bez większego problemu uzyskałem rabat w okolicach 10% ceny wyjściowej. Miałem możliwość skorzystania gratis z podnośnika, ścieżki diagnostycznej i miernika powłoki lakierowej. Auto było na niezłych zimówkach, a w bagarku komplet opon letnich, 3x 1litrowe bańki z olejem Selenia 10W40 (silnik wogóle go nie brał) i jakieś tam inne pierdoły związane z autem, które pozostawił poprzedni właściciel. Kupiłem od firmy Euro-Car na fakturę. Przy załatwianiu formalności w WK okazało się, że niezbędne jest okazanie ciągłości umów (nie miałem umowy pomiędzy pierwszym właścicielem a komisem). Szef komisu bez żadnych problemów dostarczył do mnie kurierem potwierdzoną kopię tej umowy. Wtedy wyjaśniło się również dlaczego nie mieli oporów przy udzielaniu rabatu - ja za auto zapłaciłem jak dobrze pamiętam około 11k zł, a poprzedni właściciel dostał od komisu bodajże 7,5k zł (zostawił w rozliczeniu przy zakupie nowego Mondeo). Był to jeden z najlepszych zakupów jaki mi się zdarzył ok.gif

Napisano

> obecnie praktykowany jest taki pic na wodę, żeby właśnie zmusić użytkownika do dbania o auto, a

> później firma twierdzi, że jednak sprzeda sobie gdzie indziej, a najczęściej odda w

> rozliczeniu przy zakupie nowych

> handlowiec jest przerobiony w bambuko ale potencjalny nowy kilent może w dobrej cenie wyrwać

> zadbane auto

Prawda, spotkałem się również z procentowym dzieleniem kosztów napraw np 20% pokrywa pracownik. Skutecznie działa na dbanie o auto. Co do wlasnie pierszenstwa zakupu czesto sie okazuje...ze dana osoba tyle nie pracuje i nie skorzysta. Nie zmienia to faktu, ze warto poflotowe obejrzec, ale dokladnie:)

Napisano

ja swojego mk4 kupiłem polisingowego - 3 lata - 108tys km, wszystko w aso naprawiane. w zasadzie nie ma się czego czepić - co prawda teraz skrzynia i sprzęgło dają znać o sobie, ale auto ma 220tys i te elementy jeszcze fabrykę pamietają więc nie ma co panikować - poflotowe nie zawsze złe.

Napisano

> Witam!

> Z góry dzięki!

wersja bieda max, sprawdz tylko sprzeglo i kolektor dolotowy czy nic nie stuka w obu

jak nawet sciagneli z licznika 100kkm to 300kkm dla tego silnika pikus - przy zalozeniach, ze nie jezdzila tym autem malpa

Napisano

> Auto klima, 4 x el. szyby to bieda max?

nic oprocz tego ok.gif

ale jak tam komu co pasuje niewiem.gif

Napisano

jesli lista opcji nie zajmuje przynajmniej kartki A4 to jest bieda max, taka jest prawda zlosnik.gif

czy ludziom sie w d.. nie poprzewracalo? tak sie zastanawiam jaki bajer moglby byc faktycznie przydatny a nie ma go w tym mondku - i nie wiem hehe.gif

Napisano

> Witam!

> Z góry dzięki!

auto jak na ten przebieg to chyba nie jest szczególnie sponiewierane, wręcz myśle, że stan środka jest w całkiem niezłym stanie. i tu masz przynajmniej pewny przebieg. Jeśli liczysz, że handlarz ci taie auto sprowadzi z rajchu w tej cenie i z mniejszym przebiegiem to chyba śnisz...

Napisano
  • Autor

> jesli lista opcji nie zajmuje przynajmniej kartki A4 to jest bieda max, taka jest prawda

> czy ludziom sie w d.. nie poprzewracalo? tak sie zastanawiam jaki bajer moglby byc faktycznie

> przydatny a nie ma go w tym mondku - i nie wiem

hehe święte słowa.. dla mnie klima, 4 el szyby,podgrzewana przednia szyba, system ESP i komputer to i tak full opcja grinser006.gif

Napisano

> jesli lista opcji nie zajmuje przynajmniej kartki A4 to jest bieda max, taka jest prawda

> czy ludziom sie w d.. nie poprzewracalo? tak sie zastanawiam jaki bajer moglby byc faktycznie

> przydatny a nie ma go w tym mondku - i nie wiem

Podgrzewana przednia szyba waytogo.gif

Napisano

> No to jescze jeden do oceny: http://otomoto.pl/ford-mondeo-C18048262.html

Dzwon do serwisu gdzie serwisowano tego forda podaj VIN bo przebieg wg mnie cofany aż miło.

Autohaus Henze Inh. Karl-Heinz Bode (Ford)

Adresse : Leipziger Str. 9

Postleitzahl/Stadt: 34298 Helsa

Telefon: 05605-3146

Fax: 05605-7359

Napisano
  • Autor

> Dzwon do serwisu gdzie serwisowano tego forda podaj VIN bo przebieg wg mnie cofany aż miło.

> Autohaus Henze Inh. Karl-Heinz Bode (Ford)

> Adresse : Leipziger Str. 9

> Postleitzahl/Stadt: 34298 Helsa

> Telefon: 05605-3146

> Fax: 05605-7359

Ze stówke ma zdjętą pewnie..

Napisano

przebieg nie jest niczym dziwnym.

Jak pisaliście wcześniej, auto na 99% poflotowe i to może byc + i - jednocześnie.

co do przebiegu, to wychodzi jakieś 40-50kkm rocznie, co nie jest żadnym wyczynem.... wystarczy raz w tyg w trasę pojechać i to nie jakąś powalającą. Co świadczy, że poflotowe. W takim samochodzie zazwyczaj idzie od razu zawias do wymiany, bo dziury przestają być duże itd wink.gif

ale jak było ogólnie użytkowane, to idzie sprawdzić oglądając wnętrze. Czy porysowane, czy nei ma problemu z drzwiami, czy gdzieś przytarte itd... No i pewnie sporo obcierek małych może być, ale to już jak kto lubi...

Dla porównania u siebie ostatnio przejechałem się innym samochodem w trasę niż zazwyczaj i widac różnicę po paru km...

Samochody różnią się tylko przebiegiem, jakieś 10kkm, oba mają koło 100. Ta sama marka, model, tamten ma silnik o 0.2l większy, ten sam rocznik, nawet kolor. i od razu czuć, ze bardziej rozklekotany, gdzieś go znosi itd.... także mocne, "taksówkowe" użytkowanie w miarę prędko wychodzi.

Wniosek, jechac, obejrzeć, przejechac się... ok.gif

a co do tego drugiego...... 10 kkm rocznie kombiakiem?? rotfl.gif

Napisano

Jak mam te rzeczy w Volvo '91 to w nowszym spodziewałbym się więcej? hmm.gif

Napisano

> Jak mam te rzeczy w Volvo '91 to w nowszym spodziewałbym się więcej?

Masz komputer, ESP, el sterowane i podgzrewane lusterka, masz 4 Air Bagi? Masz Climatronic?? Chyba jedyne co masz wspolnego to 4xel szyby. A tyle to miało moje stare BMW z 81 roku.

Napisano

> nic oprocz tego

Komputer, ESP, grzana przednia szyba, halogeny, pewnie z 4/6 poduszek, sterowanie radiem przy kierownicy, elektrycznie regulowany fotel kierowcy. niewiem.gif

> ale jak tam komu co pasuje

Nie chodzi o "pasowanie", tylko nadużycie "bieda max".

W mondeo z tego rocznika mogło nie być np. autoklimy, ESP czy kompa.

Napisano

> Jak mam te rzeczy w Volvo '91 to w nowszym spodziewałbym się więcej?

ESP i automatyczna klime masz? hehe.gif

Napisano
  • Autor

Zdobyłem pare fotek tego autka, jednak nie jest taka igiełka chociaż środek ładny.... no i ten rudzielec....

KLIK

Napisano

> Zdobyłem pare fotek tego autka, jednak nie jest taka igiełka chociaż środek ładny.... no i ten

> rudzielec....

> KLIK

Lepszy ten niż ten z drugiego linku.

Jedyne co to ta rdza... sick.gif

Przebieg w miare wiarygodny.

Ocierki, odbicia od kamieni to norma, auto jeździło nie stało.

Napisano

w lutym sprzedałem firmowego mondziaka 2.0 benzyna, kombi, Ghia. kupiony w polszy, pierwszy właściciel, rok 2006, serwisowany tylko w ASO, niecałe 90 tysięcy przebiegu..... za 26900. Taka była wycena rzeczoznawcy i tyle IMHO był wart

ten na zdjęciach to jakiś mega strucel jest.

Napisano
  • Autor

> w lutym sprzedałem firmowego mondziaka 2.0 benzyna, kombi, Ghia. kupiony w polszy, pierwszy

> właściciel, rok 2006, serwisowany tylko w ASO, niecałe 90 tysięcy przebiegu..... za 26900.

> Taka była wycena rzeczoznawcy i tyle IMHO był wart

> ten na zdjęciach to jakiś mega strucel jest.

Gdzieś dawałes ogłoszenie?

Chociaż jak w lutym to mogłem nie spojżeć bo wtedy jeszcze nie lukałem za takimi rocznikami, ale po tym jak sie naoglądałem różnych sztrucli 2003-4 to zacząłem kukać i w młodsze roczniki grinser006.gif

Napisano

> Gdzieś dawałes ogłoszenie?

na allegro. od momentu pojawienia się ogłoszenia do momentu wystawienia faktury i przelania kasy minęła chyba niecała godzina zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> na allegro. od momentu pojawienia się ogłoszenia do momentu wystawienia faktury i przelania kasy

> minęła chyba niecała godzina

uff... no ja kukam ze 3 razy dziennie ale widocznie nie wstrzeliłem sie zlosnik2.gif

Napisano

> na allegro. od momentu pojawienia się ogłoszenia do momentu wystawienia faktury i przelania kasy

> minęła chyba niecała godzina

A VTSa nie sprzedajesz? grinser006.gif

Napisano

> A VTSa nie sprzedajesz?

a mówiąc szczerze przeszło mi to przez myśl zlosnik.gif bo wymyśliłem sobie jakieś mocne, duże kombi 4x4 cool.gif

Napisano

> Haczykiem jest przebieg - 173 tys na 4 latka to wcale nie malo.

> Zreszta u tego dealera to nawet 2 latki sa z przebiegiem ponad 100 tys. Znaczy sie poleasingowe

> pewnie.

> Przy okazji: zauwazylem ze ten dealer ma duzo Mondeo MKIV sciaganych z Niemiec, zastanawiam sie czy

> kupno uzywanego samochodu z komisu od deleara jest bezpieczniejsze niz ze zwyklego komisu. Co

> myslicie? Mam nadzieje ze nie moga sobie pozwolic na oszustwo - marke mozna przeciez szybko

> stracic.

> pozdrawiam,

> Rafus

> > Z góry dzięki!

mogą, oj mogą, jeszcze byś się zdziwił jakie dealerzy potrafią wałki robić zlosnik.gif

Napisano

> a mówiąc szczerze przeszło mi to przez myśl bo wymyśliłem sobie jakieś mocne, duże kombi 4x4

Jak by Ci tak zostalo to wrzuc na gielde AK zlosnik.gif

Zaczynam sie rozgladac za Impreza Kombi, ale VTS tez jest w kregu zainteresowania grinser006.gif

Obawiam sie, ze jedno i drugie nie bedzie latwo znalezc w sensownym stanie sick.gif

Napisano

> Jak by Ci tak zostalo to wrzuc na gielde AK

> Zaczynam sie rozgladac za Impreza Kombi, ale VTS tez jest w kregu zainteresowania

> Obawiam sie, ze jedno i drugie nie bedzie latwo znalezc w sensownym stanie

to powodzenia zlosnik.gif

ja szukałem rok. aż w końcu zmolestowałem znajomego, żeby mi sprzedał swojego cool.gif

poza tym mojego to nie chcesz. nie spełnia standardów AK. miał malowany błotnik, i to dwa razy hehe.gif

Napisano

> to powodzenia

> ja szukałem rok. aż w końcu zmolestowałem znajomego, żeby mi sprzedał swojego

> poza tym mojego to nie chcesz. nie spełnia standardów AK. miał malowany błotnik, i to dwa razy

Jak 2 razy to z kilo szpachli musi byc i za pierwszym nie pokrylohehe.gif

Tak czy owak jak bys nie mial chetnych to Priv wink.gif

Ja sie nie napalam, bo mam czym jezdzic i na pewno najpierw bym kupil 2-gie, zeby nie zostac bez auta na pol rokuok.gif

Napisano
  • Autor

> No to jescze jeden do oceny: http://otomoto.pl/ford-mondeo-C18048262.html

Przebieg okazał się rzeczywisty - książka serwisowa - kwity z przeglądów, ubezpieczeń, faktury, liczne naklejki i inne etykiety mówiące o wymianach i wizytach w serwisie... telefon do Forda potwierdził przebieg do 2008r.. no i przede wszystkim stan auta czego nie widać na tych fotkach...

Sprzedawca okazał się nie być rasowym handlarzem samochodów tylko opon używanych a autko kupił z salonu forda do którego zajeżdża po używki...

Tak więc jednak można i w Niemczech trafić auto z takim przebiegiem... no chyba żem ślepy hehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.