Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Samochody USA.

Featured Replies

Napisano

Witajcie Panowie. Nie wiem czy dobrze trafiłem w dział, ale mam pewien problem. Mój tato planuje zakup samochodu. W tej chwili mamy ustrzelone w USA Golfa VI 2,0 TDi CR z 2010 r. i Mazde 3 2,0L DOHC z 2008 r. (po zakupie gaz sekwencyjny montowany Polsce). I mamy problem z dokonaniem wyboru. Samochód ma służyć na dojazdy do pracy ok. 8 km dziennie w obie strony. Czy mogę liczyć na jakąś poradę w tej kwestii? Ktoś może miał do czynienia z autami? Bardzo proszę o pomoc.

Napisano

> Witajcie Panowie. Nie wiem czy dobrze trafiłem w dział, ale mam pewien problem. Mój tato planuje

> zakup samochodu. W tej chwili mamy ustrzelone w USA Golfa VI 2,0 TDi CR z 2010 r. i Mazde 3

> 2,0L DOHC z 2008 r. (po zakupie gaz sekwencyjny montowany Polsce). I mamy problem z dokonaniem

> wyboru. Samochód ma służyć na dojazdy do pracy ok. 8 km dziennie w obie strony. Czy mogę

> liczyć na jakąś poradę w tej kwestii? Ktoś może miał do czynienia z autami? Bardzo proszę o

> pomoc.

A jaki jest sens kupować diesla dla ośmiu kilometrów dziennie? Rocznie to ile będzie? 3 tysiące kilometrów?

Napisano

> A jaki jest sens kupować diesla dla ośmiu kilometrów dziennie? Rocznie to ile będzie? 3 tysiące

> kilometrów?

A jest sens dla 16km dziennie kupować ~150 konne auto? IMO podobny do diesla.

Napisano

> A jest sens dla 16km dziennie kupować ~150 konne auto? IMO podobny do diesla.

Do czego zmierzasz?

Napisano

ta szczegolnie, że ledwo załapie temeperature taki diesel jak go zaraz wyłączy. Ekonomia żadna no.gif

Napisano

już lepiej niech kupi skuter za 3000zł, a zimą z kimś zabierze wink.gif

4km to taka głupia odległość - za krótko na auto (5 minut), za daleko by iść (45 minut)

morderca silników, niedogrzany, zawilgocony, a akumulator też ledwo trzyma

Napisano

> Do czego zmierzasz?

Do tego, że obie propozycje są takie sobie. Albo diesel albo mocna benzyna na trasę 8 km. Po co?

Napisano

> Do tego, że obie propozycje są takie sobie. Albo diesel albo mocna benzyna na trasę 8 km. Po co?

Może dlatego, że tylko taki wybór jest?

Napisano

> Może dlatego, że tylko taki wybór jest?

Słaby argument. smile.gif

I nie dopatrzyłem to 8km w obie strony. Może lepiej kupić tacie jakiś fajny rower?

A tak naprawdę to proponowałbym coś małego. Jakieś polo z małą benzynką i bez gazu (na 4km to się nawet na gaz nie przełączy). Albo jak nie ma być maluch to może coś z silnikiem 1.6 102KM, jeśli coś z grupy vw.

Ja bym kupił np. nowe grande punto za jakieś ~35kzł.

Napisano

> Albo jak nie ma być maluch to może coś z silnikiem 1.6 102KM,

> jeśli coś z grupy vw.

Facet chce sobie kupic przyjemnie jezdzace auto a Ty proponujesz mula no.gif

Napisano

> Słaby argument.

Dla Ciebie może słaby, ale z prezentowanych dwóch nie dopatrzyłem się innego wyboru.

> I nie dopatrzyłem to 8km w obie strony. Może lepiej kupić tacie jakiś fajny rower?

Pewnie. Cały rok rowerem. Zimą przy minus 18, w deszcz, burzę, zamieć i inne warunki w które Ty normalnie raczej nie wybierałbyś się gdziekolwiek. Spocony, mokry, śmierdzący. Chciałbyś otrzymać taką radę?

> A tak naprawdę to proponowałbym coś małego. Jakieś polo z małą benzynką i

Czemu akurat polo?

> bez gazu (na 4km to się

> nawet na gaz nie przełączy).

Wiosną i latem się spokojnie przełączy po kilkudziesięciu, kilkuset metrach...

> Albo jak nie ma być maluch to może coś z silnikiem 1.6 102KM,

> jeśli coś z grupy vw.

Czemu akurat coś z grupy vw?

> Ja bym kupił np. nowe grande punto za jakieś ~35kzł.

Marzenia nie są przedmiotem tej dyskusji.

Napisano

> Facet chce sobie kupic przyjemnie jezdzace auto a Ty proponujesz mula

De facto zużywającego tyle samo paliwa zlosnik.gif

Napisano

> Facet chce sobie kupic przyjemnie jezdzace auto a Ty proponujesz mula

PO cholerę mu przyjemnie jeżdżące auto skoro nie będzie miał z niego przyjemności? Przecież na tych 4 km to się nawet nie rozpędzi. A ten muł jest przynajmniej niezniszczalny. Poza tym kupno z USA to kłopoty (światła, radio) i ryzyko.

Napisano

> Dla Ciebie może słaby, ale z prezentowanych dwóch nie dopatrzyłem się innego wyboru.

czepiasz sie.

> Pewnie. Cały rok rowerem. Zimą przy minus 18, w deszcz, burzę, zamieć i inne warunki w które Ty

> normalnie raczej nie wybierałbyś się gdziekolwiek. Spocony, mokry, śmierdzący. Chciałbyś

> otrzymać taką radę?

Znane Ci są takie słowa: Ironia, żart

> Czemu akurat polo?

Inne słowo: przykład

> Wiosną i latem się spokojnie przełączy po kilkudziesięciu, kilkuset metrach...

to racja, ale i tak na takie przebiegi to się chyba nie opyla

> Czemu akurat coś z grupy vw?

kolejny przykład.

> Marzenia nie są przedmiotem tej dyskusji.

Za to doskonale wiesz co to złośliwość. Tylko po co?

Gdybym był złośliwy napisałbym, że jeśli ktoś jest gołodupcem to będzie widział samych gołodupców wokoło. No ale nie jestem złośliwy. smile.gif

Napisano

Uważalbym na VW, bo nie wiadomo gdzie był poskladany - jak w Meksyku, to będzie sie sypał. Jak w Niemczech, to bedzie sie strasznie sypal. A Mazda 3 to już antyk + jakość Mazdy jest kiepska, wiec tez bym uważał.

Nie możesz jakiejś Corolli czy Civica sobie upatrzyc? Wiem ze nudne, ale sie przynajmniej nie psują.

Napisano

> PO cholerę mu przyjemnie jeżdżące auto skoro nie będzie miał z niego przyjemności? Przecież na tych

> 4 km to się nawet nie rozpędzi. A ten muł jest przynajmniej niezniszczalny. Poza tym kupno z

> USA to kłopoty (światła, radio) i ryzyko.

Poza praca , też jest życie smile.gif a takim 1.6 102 km to faktycznie się nie rozpędzi wink.gif

Napisano

> czepiasz sie.

> Znane Ci są takie słowa: Ironia, żart

Ten tekst z rowerem jest już tak oklepany, że łapię się już na tym, że jeszcze w formie takiego żartu można go użyć a nie do propagowania zdrowego trybu życia...

> to racja, ale i tak na takie przebiegi to się chyba nie opyla

Zależy od rzeczywistego rocznego przebiegu. Na razie IMHO nie.

> Gdybym był złośliwy napisałbym, że jeśli ktoś jest gołodupcem to będzie widział samych gołodupców

> wokoło. No ale nie jestem złośliwy.

Pisanie "Co ja bym" jest rozmywaniem tematu, bo gdyby chciał punto to by je kupił, nawet na raty.

Napisano

> Uważalbym na VW, bo nie wiadomo gdzie był poskladany - jak w Meksyku, to będzie sie sypał.

obecnie VW z USA są produkowane w Meksyku

>A Mazda 3 to już antyk + jakość Mazdy jest kiepska,

tu bym się nie zgodził , ostatnie roczniki mają dużo lepsze oceny konsumentów i nowy model jest serduszka.gif

> Nie możesz jakiejś Corolli czy Civica sobie upatrzyc? Wiem ze nudne, ale sie przynajmniej nie

> psują.

albo coś produkowanego i składanego w Japonii devil.gif

HanYs

Napisano

> A jaki jest sens kupować diesla dla ośmiu kilometrów dziennie? Rocznie to ile będzie? 3 tysiące

> kilometrów?

Jak to ktos napisał niedawno?

Jakby kazdy kupował taki samochód jaki mu potrzeba wszyscy jeździli by Pandą...

Napisano

> obecnie VW z USA są produkowane w Meksyku

Z wyjątkiem GTI i chyba diesli ale tego drugiego nie jestem pewien.

> tu bym się nie zgodził , ostatnie roczniki mają dużo lepsze oceny konsumentów i nowy model jest

Tyle ze 3 to nie nowy model, ale staroc robiony od chyba 6 lat.

> albo coś produkowanego i składanego w Japonii

> HanYs

Tyle ze nie każdy Japoniec jest niezawodny - przykład Subaru czy Mitsubishi ktore w czolowkach niezawodnosci nie są.

Napisano

A co ma moc do dystansu?

Napisano

> Z wyjątkiem GTI i chyba diesli ale tego drugiego nie jestem pewien.

masz jakieś źródło ?

miałem fajny link do strony która pokazywała fabryki w których są produkowane dane modele i mi to gdzieś wcięło sick.gifbuu.gif

> Tyle ze 3 to nie nowy model, ale staroc robiony od chyba 6 lat.

może podłoga jest ta sama ale wygląd ,wykonanie i błędy są poprawione ok.gif

macałem te autko niedawno wink.gif silnik 2.5l

> Tyle ze nie każdy Japoniec jest niezawodny - przykład Subaru czy Mitsubishi ktore w czolowkach

> niezawodnosci nie są.

a wiesz dlaczego tak to wygląda w statystykach ? bo Subaru i Mitsubishi sprzedają w większości modele składane w fabrykach w USA sick.gif

jeśli VIN zaczyna się od "1" to USA jeśli "J" to produkowane i składane w Japs

HanYs

Napisano

> Witajcie Panowie. Nie wiem czy dobrze trafiłem w dział, ale mam pewien problem. Mój tato planuje

> zakup samochodu. W tej chwili mamy ustrzelone w USA Golfa VI 2,0 TDi CR z 2010 r. i Mazde 3

> 2,0L DOHC z 2008 r. (po zakupie gaz sekwencyjny montowany Polsce). I mamy problem z dokonaniem

> wyboru. Samochód ma służyć na dojazdy do pracy ok. 8 km dziennie w obie strony. Czy mogę

> liczyć na jakąś poradę w tej kwestii? Ktoś może miał do czynienia z autami? Bardzo proszę o

> pomoc.

Witam

Bierz pod uwagę ,że np. rocznik 2010 był już w sprzedaży w conajmniej połowie 2009.

Ceny części wersji z USA będę wyższe.

Przy tak małym dziennym przebiegu TDi to bezsens tak jak ci już to z resztą koledzy napisali.

Ja bym szukał czegoś w PL i z ekonomiczną benzyną.

HanYs

Napisano

> Poza tym kupno z

> USA to kłopoty (światła, radio) i ryzyko.

Nie no oczywiście. Mniemam, ze jesteś specjalista w tym temacie po lekturze Auto Świata hmm.gif

Napisano

> W tej chwili mamy ustrzelone w USA Golfa VI 2,0 TDi CR z 2010 r. i Mazde 3

> 2,0L DOHC z 2008 r. (po zakupie gaz sekwencyjny montowany Polsce).

Samochód na jazdę 8km w jedna stronę słabo się kalkuluje, ale to już Twój problem.

Wybierz ten model który jest bardziej zbliżony do wersji oferowanej w Europie - sprawdź jaka jest dostępność części zamiennych w PL, to podstawa.

Napisano

> PO cholerę mu przyjemnie jeżdżące auto skoro nie będzie miał z niego przyjemności?

Nie znasz czlowieka a juz wymyslasz teorie z czego bedzie mial przyjemnosc lub nie... sick.gif

Jak zawsze na AK. Pytanie: kupic samochod X czy Y? Odpowiedzi "znawcow": kup Z bo tanszy/mlodszy/lepszy.

Napisano

> pomoc.

mazda

dizel sie nawet nie zagrzeje

Napisano

Odpowiedzi "znawcow": kup Z bo

> tanszy/mlodszy/lepszy.

Jeszcze "bo ja taki mam" smile.gif

Napisano

> Nie no oczywiście. Mniemam, ze jesteś specjalista w tym temacie po lekturze Auto Świata

Po czym wnosisz?

To, że trzeba trochę pozmieniać nie ulega wątpliwości.

To, że jest to ryzykowne też, dla rozsądnego człowieka, nie. Raczej nie ma mozliwości osobistego sprawdzenia, trzeba to przetransportować na dość dużą odległość i trakcie tej operacji coś może pójść nie tak. Jak dla mnie to duże ryzyko.

Nie rozumiem jaki to może mieć związek z czytelnictwem Autoświata ale dla Twojej informacji to rzeczywiście wiem że takie czasopismo istnieje. Natomiast z zawodu jestem inżynierem mechanikiem po pojazdach lądowych.

Napisano

> Nie znasz czlowieka a juz wymyslasz teorie z czego bedzie mial przyjemnosc lub nie...

> Jak zawsze na AK. Pytanie: kupic samochod X czy Y? Odpowiedzi "znawcow": kup Z bo

> tanszy/mlodszy/lepszy.

Człowiek napisał, że potrzebuje przemieścić się 2x dziennie o 4km. Nie pisał nic o przyjemności z jazdy natomiast wybrał 2 samochody, które można zakwalifikować jako auta dające jakąś przyjemność z jazdy lub nadające się do dużych przebiegów głównie po autostradach. Czyli albo żle określił swoje potrzeby albo jego wybór jest do d...y.

Napisano

> Człowiek napisał, że potrzebuje przemieścić się 2x dziennie o 4km. Nie pisał nic o przyjemności z

> jazdy natomiast wybrał 2 samochody, które można zakwalifikować jako auta dające jakąś

> przyjemność z jazdy lub nadające się do dużych przebiegów głównie po autostradach. Czyli albo

> żle określił swoje potrzeby albo jego wybór jest do d...y.

Ja nawet majac 4km wolalbym to robic w aucie klasy sredniej lub chociaz kompakcie, bo bedzie WYGODNIEJ!

NIe bez znaczenia ejst tez fakt, ze w ciagu tych 4km ktos moze sie w Ciebie wladowac, a wtedy wnioski same sie nasuwaja...

Dla mnie male auta moga jedynie konkurowac cena, w kazdym innym przypadku sa jak sam to napisales do d... zlosnik.gif

A skoro ma okreslona kwote i chce ja wydac to ja nie widze problemuok.gif

Napisano
  • Autor

Słuchajcie powiem wprost. Rocznie robi się gdzieś u mnie w domu samochodem ok 15-20 tys. Samochód co dzień ma być do dojazdu do pracy, oprócz tego inne wyjazdy. Co do VW akurat ten co mam na oku jest Made in Germany. Przemawia za nim przebieg - 8000 mil zaś mazda ma około 40 000. Małe miejskie auto nie wchodzi w grę. To ma być samochód wielkości właśnie Golfa, Mazdy 3. A USA dlatego, że po prostu tańsze są auta. Z tego co się dowiedziałem, od kilku lat w USA są dopuszczalne światła asymetryczne (informacja z forum). Jeśli mógłby ktoś to potwierdzić również będę wdzięczny. Także oprócz tego co dziennego dojazdu do pracy też są robione dłuższe trasy po 50, 80 km. Może nie z jakąś ogromną częstością, ale zdarzają się.

Napisano

> dopuszczalne światła asymetryczne

Dopuszczalne - tak. Instalowane - zależy od producenta.

Napisano

> Człowiek napisał, że potrzebuje przemieścić się 2x dziennie o 4km.

Uwazasz ze te samochody sie nie nadaja do robienia 4km dziennie? icon_eek.gif

> Czyli albo

> żle określił swoje potrzeby albo jego wybór jest do d...y.

Zadal proste pytanie: samochod X czy Y. Po co mu wmawiasz jakie ma potrzeby? spineyes.gif

A gdyby napisal: "sluchajcie, mam problem z wyborem auta na dojazdy do pracy 2km dziennie, biore pod uwage Porsche Cayenne oraz Audi Q7, co doradzicie?" , to bys mu napisal ze zle okresla swoje potrzeby i powinien kupic cos malego miejskiego? sick.gif Zadal proste pytanie... X czy Y..

Napisano
  • Autor

Dobra słuchajcie dajcie spokój już z takimi dyskusjami smile.gif. Chyba jednak skłonię się ku jakiemuś benzyniakowi. Doczytałem sprawy z tym filtrem DPF w VW. W ogóle to właśnie problem kurka z nagrzaniem się tego samochodu na tym odcinku będzie. I dlatego zrezygnuję z diesla. Niestety, chcąc w dzisiejszych czasach się poruszać w miarę sprawnie potrzebne jest trochę mocy. Mam Uno 899 i tutaj jeżdżąc jest bajeczna ekonomia na co dzień. Ale takim autem to mogę sobie do Krakowa dojeżdżać. Dla rodziny jednak potrzebne jest coś większego. Myślałem też ew. o Fordzie C-Maxie. Ale też znowu diesla kupić na takie trasy to bez sens. Szczerze mówiąc to już mam zupełny mętlik w głowie... Przydałoby się na pewno większe auto typu Golf, Astra, M3. Ale patrząc znowu na spalanie tych malutkich silniczków to w sumie żadna ekonomia... Dla przykładu podam jeżdżąc Jettą 1,6 i 2,5 powiem że różnica w spalaniu wynosiła ok 1.5 litra a komfort jazdy zupełnie inny (tego 1.6 to trzeba było momentami gnieść stąd pewnie takie wyniki). A na samochód za 45 000 niestety nie pozwolimy sobie.

Napisano
  • Autor

Samochód Made in Germany, stąd cena smile.gif. Po prostu nie opłaca się im importować części z EU, dlatego taki tani wink.gif.

Napisano
  • Autor

Tak. Uszkodzone ma drzwi i wahacz przedni.

Napisano

> http://otomoto.pl/alfa-romeo-147-full-opcja-sekwencja-idealny-C18058916.html a co myślicie o tym?

Po co Ci rozbitek?

Zresztą szukaj używkiu znajomych, w pracy, itp. U mojej żony połowa firmy zmienia auta na wiosnę... poszła m.in Astra 3 4 letnia za 26 tys, przebieg 75tys. km., czy Insignia z przebiegiem 40tys.

Trzeba szukać wokół siebie a nie na innym kontynencie.

Napisano

> Po co Ci rozbitek?

> Zresztą szukaj używkiu znajomych, w pracy, itp. U mojej żony połowa firmy zmienia auta na

> wiosnę... poszła m.in Astra 3 4 letnia za 26 tys, przebieg 75tys. km., czy Insignia z

> przebiegiem 40tys.

> Trzeba szukać wokół siebie a nie na innym kontynencie.

imho nie kupuje się auta od znajomych, bo potem może pozostać niesmak...

Napisano

> Natomiast z zawodu jestem inżynierem

> mechanikiem po pojazdach lądowych.

No nie, autorytet bow.gif

Napisano

> Raczej nie ma mozliwości osobistego

> sprawdzenia, trzeba to przetransportować na dość dużą odległość i trakcie tej operacji coś

> może pójść nie tak. Jak dla mnie to duże ryzyko.

Jak mniemam ojciec autora wątku kupuje auto osobiście i ściąga tanio na mienie. Samochód można dokładnie "prześwietlić" przez Carfax. Ryzyko moim zdaniem i tak mniejsze od zakupu auta od "dziadka" z Niemiec...

Napisano
  • Autor

Masz może wykupiony dostęp do Carfaxa?

Napisano

> Masz może wykupiony dostęp do Carfaxa?

Nie mam, auto już kupiłem smile.gif Mozna wykupić sprawdzenie nawet za 20 pln na allegro, często nawet ze zdjęciami ewentualnych uszkodzeń auta.

Napisano

> pomoc.

przy takiej ilości KM nawet nie ma sensu brać diesla ani tym bardziej benzyny gazować

bierze nich benzynkę i już

Napisano

> Uważalbym na VW, bo nie wiadomo gdzie był poskladany - jak w Meksyku, to będzie sie sypał. Jak w

> Niemczech, to bedzie sie strasznie sypal.

taką fatalną opinie ma VW w usa ? hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.