Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Parking pod Marketem

Featured Replies

Napisano

Zaciekawiła mnie wczoraj sytuacja, na parkingu pod marketem. Czy tam sa jakieś inne przepisy?

Dróżki ciągną się i przecinają, skrzyżowanie węższej dróżki z szerszą.

Facet ma mnie po prawej stronie bo znaków żadnych nie ma, więc spokojnie wyjeżdżam a koleś hamuje gwałtownie i zaczyna się wydzierać, że jeździć nie umiem.

Wiec też mu nawrzeszczałem , że na egzamin powinien raz jeszcze się wybrać bo chyba zapomniał jak się na skrzyzowaniach poruszać.

I tak zastanawiam się bo popatrzyłem że wszyscy jeżdża tak jakby szersza dróżka była z pierwszeństwem.

czy to jakiś przepis, ja jestem do tylu i powinienem sie znowu doszkolic czy ludzie jezdżą jak barany?

Napisano

> Zaciekawiła mnie wczoraj sytuacja, na parkingu pod marketem. Czy tam sa jakieś inne przepisy?

> Dróżki ciągną się i przecinają, skrzyżowanie węższej dróżki z szerszą.

> Facet ma mnie po prawej stronie bo znaków żadnych nie ma, więc spokojnie wyjeżdżam a koleś hamuje

> gwałtownie i zaczyna się wydzierać, że jeździć nie umiem.

> Wiec też mu nawrzeszczałem , że na egzamin powinien raz jeszcze się wybrać bo chyba zapomniał jak

> się na skrzyzowaniach poruszać.

> I tak zastanawiam się bo popatrzyłem że wszyscy jeżdża tak jakby szersza dróżka była z

> pierwszeństwem.

> czy to jakiś przepis, ja jestem do tylu i powinienem sie znowu doszkolic czy ludzie jezdżą jak

> barany?

a na asfalcie jest coś narysowane?

Napisano

> I tak zastanawiam się bo popatrzyłem że wszyscy jeżdża tak jakby szersza dróżka była z

> pierwszeństwem.

> czy to jakiś przepis, ja jestem do tylu i powinienem sie znowu doszkolic czy ludzie jezdżą jak

> barany?

Tam jest wolna amerykanka. Obecnie chyba pod żadnym marketem nie obowiązuje kodeks ruchu drogowego (nie ma utworzonej strefy ruchu). Dodatkowo oznakowanie poziome i pionowe nie są kompletne, zresztą wtedy powstałby las znaków drogowych na parkingu

Efekt jest taki, że każdy jedzie jak chce, drogą szersza ma "pierwszeństwo" bo jest szersza i już, większe auto ma "pierwszeństwo" przed mniejszym bo jest większe itd....

Napisano

> barany?

Art. 1 ustawy Prawo o ruchu drogowym skromny.gif

Napisano
  • Autor

> a na asfalcie jest coś narysowane?

znakow brak poziomych rowniez tongue.gif

Napisano

> Tam jest wolna amerykanka. Obecnie chyba pod żadnym marketem nie obowiązuje kodeks ruchu drogowego

> (nie ma utworzonej strefy ruchu). Dodatkowo oznakowanie poziome i pionowe nie są kompletne,

> zresztą wtedy powstałby las znaków drogowych na parkingu

> Efekt jest taki, że każdy jedzie jak chce, drogą szersza ma "pierwszeństwo" bo jest szersza i już,

> większe auto ma "pierwszeństwo" przed mniejszym bo jest większe itd....

IMO nie musi być strefy ruchu, w Krk przed selgrosem jest coś takiego

zanak%20selgros.jpg

na wielu marketach jest info że obowiązują zasady PoRd ok.gif

a że ludzie nie umieją jeździć icon_rolleyes.gif

jesteś z Krk, widziałeś co zrobili przy leroy w Zabierzowie ?

przecież to absurd (trójkąty ustawione na każdym wyjeździe)

Napisano

> IMO nie musi być strefy ruchu, w Krk przed selgrosem jest coś takiego

> na wielu marketach jest info że obowiązują zasady PoRd

>

Właśnie, nie mogłem sobie przypomnieć gdize widziałem taką tablicę, a czy przy wielu marketach... tego nie był bym taki pewien

Napisano

> znakow brak poziomych rowniez

no to obowiązuje zasada pierwszeństwa z prawej, którą zna 10% kierowców

Napisano

>> znakow brak poziomych rowniez

> no to obowiązuje zasada pierwszeństwa z prawej, którą zna 10% kierowców

Znaki poziome nie decydują o pierwszeństwie.

Zresztą, literalnie rzecz biorąc, to znaki pionowe A-7, D-1, D-2 nie decydują o pierwszeństwie, tylko o nim informują wink.gif

Napisano

Nawet to nie pomaga rotfl.gif Średnio moja co druga wizyta w tym Selgrosie jest połączona z przygodą na równorzędnym skrzyżowanku, kiedy osobnik_jadący_prosto dziwi się, że używam klaksonu zlosnik.gif

Napisano

> Nawet to nie pomaga Średnio moja co druga wizyta w tym Selgrosie jest połączona z przygodą na

> równorzędnym skrzyżowanku, kiedy osobnik_jadący_prosto dziwi się, że używam klaksonu

idealne miejsce na remont autagrinser006.gif

swoją drogą pod M1 jest nie lepiej, tam też każdy wyjazd z przełączki ma pierwszeństwo, a kto tego przestrzega ?

Napisano

tak wracając do znaków poziomych, jaki znak Twoim zdaniem informuje kto ma pierwszeństwo hmm.gif

czy jak spadnie śnieg i przykryje znaki to zasady się zmieniają ?

Napisano

> idealne miejsce na remont auta

> swoją drogą pod M1 jest nie lepiej, tam też każdy wyjazd z przełączki ma pierwszeństwo, a kto tego

> przestrzega ?

Ja też nie zlosnik.gif

Napisano

sytuacja całkiem "normalna" 270751858-jezyk.gif

w Galerii Łódzkiej jest po obwodzie parkingu droga "przelotowa" i krzyżówki z drogami "na miejsce parkingowe" naprawdę rzadko kiedy kto jadący po obwodzie puszcza tych z prawej(jedzie po "głównej"), a jak już puszcza to tamtem i tak stoi bo przecież "na głównej" coś jedzie.

Napisano

> Znaki poziome nie decydują o pierwszeństwie.

> Zresztą, literalnie rzecz biorąc, to znaki pionowe A-7, D-1, D-2 nie decydują o pierwszeństwie,

> tylko o nim informują

zapytaj kierowców o czym "informuje"B-20 hehe.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

ja zawsze na takich parkingach sie zatrzymuje, albo bardzo zwalniam nawet jesli to ktos ma mnie po prawiej... trzeba w takich miejscach przede wszystkim korzystac z zasady ograniczonego zaufania waytogo.gif

Napisano

> zapytaj kierowców o czym "informuje"B-20

Niech zgadnę, nie ma takiego znaku? zlosnik.gif

Napisano

> Niech zgadnę, nie ma takiego znaku?

nie nie, wskaż konkretnie znak stop i niech kierwocy sie wypowiedzą na jego temat, po co sie go ustawia i jak działa. Ja jakś czas temu posłuchałem i opadły mi ręce....

Napisano

I wlasnie dlatego ktos znajacy przepisy moze sobie naprawde dobrze dorobic!!!

Napisano

> nie nie, wskaż konkretnie znak stop i niech kierwocy sie wypowiedzą na jego temat, po co sie go

> ustawia i jak działa. Ja jakś czas temu posłuchałem i opadły mi ręce....

w sensie, że jest równoważny pod względem określania pierwszeństwa z "kielnią" cfaniaczek.gif

Napisano

> nie nie, wskaż konkretnie znak stop i niech kierwocy sie wypowiedzą na jego temat, po co sie go

Może mógłbym się domyślić, ale zapewne nie wszystkiego clown.gif

Możesz przytoczyć jakieś ciekawsze przykłady?

Napisano

> Może mógłbym się domyślić, ale zapewne nie wszystkiego

> Możesz przytoczyć jakieś ciekawsze przykłady?

generalnie rozgorzała dyskusjana temat kto ma pierwszeństwo "bardziej a kto mniej", bo jeden ma A-7 a drugi B-20 zlosnik.gif

Napisano

> generalnie rozgorzała dyskusjana temat kto ma pierwszeństwo "bardziej a kto mniej", bo jeden ma A-7

> a drugi B-20

To chyba raczej standard hehe.gif

Napisano

> w sensie, że jest równoważny pod względem określania pierwszeństwa z "kielnią"

i tak i nie, sprawa dotyczyła przejazdu kolejowego i drogi podporządkowanej znakiem A-7 i zaczęły sie wynurzenia na temat kto bardziej i dlaczego

Napisano

> i tak i nie, sprawa dotyczyła przejazdu kolejowego i drogi podporządkowanej znakiem A-7 i zaczęły

> sie wynurzenia na temat kto bardziej i dlaczego

biglaugh.gif Mam niedaleko domu skrzyżowanie czterowlotowe z łamanym pierwszeństwem i STOPem na jednej podporządkowanej i A-7 na drugiej (tak ustawione, że Ci z B-20 mają po lewej tych z A-7). Chyba nie muszę mówić, co się dzieje jeśli na obu wlotach podporządkowanych są auta...

Napisano

> Mam niedaleko domu skrzyżowanie czterowlotowe z łamanym pierwszeństwem i STOPem na jednej

> podporządkowanej i A-7 na drugiej (tak ustawione, że Ci z B-20 mają po lewej tych z A-7).

> Chyba nie muszę mówić, co się dzieje jeśli na obu wlotach podporządkowanych są auta...

rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif rób zdjęcie i wrzucaj z pytaniem kto jedzie pierwszy

Napisano

> rób zdjęcie i wrzucaj z pytaniem kto jedzie pierwszy

Oj tam, oj tam, to już podpada pod 10d 270751858-jezyk.gif Z resztą już kiedyś wrzuciłem (czy tam się wypowiadałem) na temat łamanego pierwszeństwa z sygnalizatorami głównymi. Wyzwali mnie od idiotów, inżyniera ruchu i biegłego sądowego oraz wszystkich, którzy mieli to samo zdanie również. Gorzej, że policja z dwóch końców Polski miała krańcowo różne opinie rotfl.gif A jeszcze co do zasady "prawej strony". Jeszcze lepszy numer był skrzyżowanie dalej - również czterowlotowe z łamanym pierwszeństwem... Ale jedna z dróg była gruntowa... Doszło do kolizji gościa wyjeżdżającego z podporządkowanej asfaltowej z gościem wyjeżdżającym z gruntówki (ten z "asfaltu" miał "gruntówkę" po prawej). Jak myślisz, czyją winę orzekła policja? Z innych ciekawostek - skrzyżowanie trójwlotowe z podłączeniem obiektu (czyli niby 4ty wlot) - tu są dopiero cyrki, nawet jeśli stoi znak "droga wewnętrzna".

Napisano

> Zaciekawiła mnie wczoraj sytuacja,

Ja widzę, że na wszystkich parkingach w 3-mieście pod marketami nie obowiązuje prawo..... nawet czerwone światło przy wyjeżdzie jest notorycznie "łamane" a co dopiero jakieś tam znaki drogowe, uliczki jedno kierunkowe, lub znaki na jezdni.... więc tym bardziej jakieś tam pierwszeństwa z prawej strony hehe.gifhehe.gif

Zasada numer 1.....

Wszyscy są potencjalnym zagrożeniem i nie ma tu znaczenia czy masz pierwszeństwo czy nie..... lepiej przepuść bo inaczej czacha.gif a już widziałem kilka ciekawych scen wpysk.gif

Napisano

> pierwszeństwem.

> barany?

U mnie na dzielnicy z taką szeroką drogą był poważny problem, bo mimo znaków wszyscy uważali, że jadąc szerszą mają pierwszeństwo. Nawet jeden generał Nato miał tam poważną kolizję. Jedynie co można było w tej sytuacji zrobić to oznaczyć to skrzyżowanie, że teraz wygląda jak Disneyland.

IMO jechałeś 100% prawidłowo.

Napisano

Quote:

§ 21. 1. Znak B-20 "stop" oznacza:

1) zakaz wjazdu na skrzyżowanie bez zatrzymania się przed drogą z pierwszeństwem,

2) obowiązek ustąpienia pierwszeństwa kierującym poruszającym się tą drogą.

2. Zatrzymanie powinno nastąpić w wyznaczonym w tym celu miejscu, a w razie jego braku - w

takim miejscu, w którym kierujący może upewnić się, że nie utrudni ruchu na drodze z pierwszeństwem.

3. Znak B-20 umieszczony w obrębie skrzyżowania dotyczy tylko najbliższej jezdni, przed którą

został ustawiony.

4. Przepisy ust. 1-3 stosuje się odpowiednio do znaku B-20 umieszczonego przed torowiskiem

pojazdów szynowych lub w innych miejscach przecinania się kierunków ruchu.

5. Umieszczona pod znakiem B-20 tabliczka T-6c lub T-6d wskazuje rzeczywisty przebieg drogi z

pierwszeństwem przez skrzyżowanie.

mar00ha

Napisano

I w powyzszych przypadkach mozna sie miac z ANGOLI ale poniekad akurat to maja poukladane. Zarowno w przypadku skzyzowan rownorzednych jak i rond - pierwszenstwo ma ten po prawej. Rowniez w przypadku parkingow pod marketami jest to wszedzie przestrzegane (ciezko sie do tego na poczatku przyzwyczaic).

W PL przy wjezdzie na rondo mamy pierwszenstwo. Zeby ustapic temu co juz jest na rondzie musi rowniez znajdowac sie znak ustap pierwszenstwa - jest to jakas paranoja. W przypadku UK, skoro on juz jedzie rondem, to jest po mojej prawej - czyli ma pierwszenstwo. Proste i logiczne

Napisano

> W PL przy wjezdzie na rondo mamy pierwszenstwo. Zeby ustapic temu co juz jest na rondzie musi

> rowniez znajdowac sie znak ustap pierwszenstwa - jest to jakas paranoja. W przypadku UK, skoro

> on juz jedzie rondem, to jest po mojej prawej - czyli ma pierwszenstwo. Proste i logiczne

No ale po rondzie jeżdżą w "drugą" stronę zlosnik.gif W Polsce jest po lewej zlosnik.gif

Napisano

> No ale po rondzie jeżdżą w "drugą" stronę W Polsce jest po lewej

Dokladnie, i wlasnie to zalatwia sprawe pierwszenstwa. Ktos juz jest na rondzie, po prawej czyli ma pierwszenstwo

Napisano

> Dokladnie, i wlasnie to zalatwia sprawe pierwszenstwa. Ktos juz jest na rondzie, po prawej czyli ma

> pierwszenstwo

jest na rondzie, mam go po lewej ... jade?

Napisano

> jest na rondzie, mam go po lewej ... jade?

Jak nie ma "ustąp pierwszeństwa", to oczywiście, że tak. A potem, być może, naprawiasz auto z jego OC.

mar00ha

Napisano

> Jak nie ma "ustąp pierwszeństwa", to oczywiście, że tak. A potem, być może, naprawiasz auto z jego

> OC.

Dokladnie tak. Jezeli nie ma znaku to wjezdzajacy ma pierwszenstwo.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.