Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Seat Ibiza TDI - chwalę się

Featured Replies

Napisano

Witam,

przedstawiam Wam moją Ibizę. Decyzja o kupnie samochodu zapadła w połowie marca 2005!! Pojazd miał spełniać następujące warunki:

- motor TDI

- climatronic

- być z koncernu VAG'a

Po krótkim czasie wybór padł na niebieską Ibizę z ogłoszenia na http://www.mobile.de

ibiza1zi5.jpg

ibiza2pv9.jpg

Auto przez kilka lat przeszło kilka modyfikacji w tym:

- turbo 2.0TDI

- wtryski 230

- pompa wtryskowa 11cm

- program

- sprzęgło z Golfa G60

Zewnętrznie to przede wszystkim zbliżenie auta do wersji Cupra, zatem mamy zderzaczek z halogenami i kratkami atrapy chłodnicy, tylna lotka, felgi z wersji Sport, progi a'la Cupra, wnętrze z wersji Sport.

W roku 2010 auto prezentowało się tak:

dsc03633c.jpg

dsc03617z.jpg

dsc03620cfc.jpg

dsc03622m.jpg

dsc03629a.jpg

dsc03635e.jpg

dsc03637v.jpg

dsc03638y.jpg

dsc03640s.jpg

W tym sezonie Ibiza otrzymała nowe numery rejestracyjne:

DSC05951-1.JPGDSC05952-1.JPGDSC05953-1.JPG

DSC05954-1.JPGDSC05955-1.JPGDSC05956-1.JPG

Tak prezentuje się wykres:

lwf0001.th.jpg

A tak autko jeździ:

Wg mnie jak na samochód z silnikiem diesla, który fabrycznie miał 90PS to całkiem nieźle

Doszedłem jednak do wniosku, że dalszych modyfikacji TDI nie będzie i wkrótce zagości pod maską 1.8T. Dużo bardziej rozwojowy silnik, dający większy fun niż TDI.

Póki co na montaż czekają graty:

DSC05916-1.JPGDSC05918-1.JPGDSC05917-1.JPG

DSC05919-1.JPGDSC05920-1.JPG

Auto ma być docelowa zabawką więc modyfikacje były/są/będą rozłożone w czasie. Nigdzie mi się nie pali.

Pozdrowionka

Napisano

Ładnie, dobrze że masz pasję i Ci się chce.

Napisz proszę coś na temat sprzęgła , mam Borę TDi silnik ATD póki co po sofcie na ori osprzęcie 132 KM i 309 Nm, planuję dalszą zabawę i szukam zestwu (zamach + sprzęgło) który trochę zniesie.

Co do Twojej tezy jakoby 1.8 T był lepszą bazą do modów, cóż nie znam się, aż na tyle ale osobiście wolałbym rozwijać koncepcję mocnego TDI niż rzeźbić Turbobenzynę, ale jeśli $$$ nie rgrają roli to dlaczego nie.

Seryjnie miałeś 90 KM w Tdi czy więcej?

Przy gratach które wsadziłeś trochę mało te 166 KM i 340 Nm.

Pozdrawiam.

Napisano

też doszedłem

do takiego samego wniosku i raczej rozglądam się za 1.8T ale zobaczymy jak to wyjdzie

gratki za włożoną pracę ale mało coś wypluło tych koników jak i momentu na tych gratach

mierzyłeś ją na 400m?

ile byś chciał za motor z tymi gratami może być na pw ok.gif

Napisano

o jak na wtryski 230 pompe 11 duze turbo to jakos malo tongue.gif

u mnie w pasacie tez 90KM, pompa 11 wtryski 216, turbo Z BRD ( 2,0 170 KM) i IC wiekszy , wyszlo bez korekty softu 188 km 270751858-jezyk.gif

Napisano

> o jak na wtryski 230 pompe 11 duze turbo to jakos malo

> u mnie w pasacie tez 90KM, pompa 11 wtryski 216, turbo Z BRD ( 2,0 170 KM) i IC wiekszy , wyszlo

> bez korekty softu 188 km

Na tej samej hamowni?

Napisano
  • Autor

> Ładnie, dobrze że masz pasję i Ci się chce.

> Napisz proszę coś na temat sprzęgła , mam Borę TDi silnik ATD póki co po sofcie na ori osprzęcie

> 132 KM i 309 Nm, planuję dalszą zabawę i szukam zestwu (zamach + sprzęgło) który trochę

> zniesie.

> Co do Twojej tezy jakoby 1.8 T był lepszą bazą do modów, cóż nie znam się, aż na tyle ale osobiście

> wolałbym rozwijać koncepcję mocnego TDI niż rzeźbić Turbobenzynę, ale jeśli $$$ nie rgrają

> roli to dlaczego nie.

> Seryjnie miałeś 90 KM w Tdi czy więcej?

> Przy gratach które wsadziłeś trochę mało te 166 KM i 340 Nm.

> Pozdrawiam.

Co do samego sprzęgła to kupiłem tylko bebechy z G60, resztę dobierał CINEK_ więc może on się wypowie co dokładnie...

Co do dalszych modów TDI to dowiadywałem się na innych forach i wiem, że ciężko jest rzeźbić cokolwiek powyżej 200KM. W 1.8T inna bajka. Sam widziałem "w akcji" Ibizę 1.8T, która miała ok. 350KM... Fajnie odchodziła shocked.gifshocked.gifshocked.gif

Napisano
  • Autor

> też doszedłem

> do takiego samego wniosku i raczej rozglądam się za 1.8T ale zobaczymy jak to wyjdzie

> gratki za włożoną pracę ale mało coś wypluło tych koników jak i momentu na tych gratach

> mierzyłeś ją na 400m?

> ile byś chciał za motor z tymi gratami może być na pw

Co do mocy to przy programowaniu był jeden wymóg... Zero jakiegokolwiek dymienia... I jak widać na filmiku nic nie widać przy odejściu...

Sądzę, że mozna byłoby wyżej go podkręcić, ale w tej chwili to już bez znaczenia. Przyjdzie 1.8T i będzie jazda...

Napisano
  • Autor

> u mnie w pasacie tez 90KM, pompa 11 wtryski 216, turbo Z BRD ( 2,0 170 KM) i IC wiekszy , wyszlo

U mnie jest seryjny IC więc to troszkę przeszkadza, poza tym miało być bez jakiegokolwiek dymienia...

Napisano

> U mnie jest seryjny IC więc to troszkę przeszkadza, poza tym miało być bez jakiegokolwiek

> dymienia...

wow...myślałem, że ICka zmieniłeś, trochę musi puchnąć przy takich gratach

ponawiam pytanie o silnik obecny czy będzie na handel jak tak to za ile itp (priv)

Napisano
  • Autor

> wow...myślałem, że ICka zmieniłeś, trochę musi puchnąć przy takich gratach

> ponawiam pytanie o silnik obecny czy będzie na handel jak tak to za ile itp (priv)

Pewnie będzie na handel, ale kiedy tego nie jestem w stanie przewidzieć...

Napisano

Możesz rozwinąć temat ,,bez korekty softu''? Niby włożyłeś gratki i samo się zrobiło czy jak?

grinser006.gif

Napisano

> Możesz rozwinąć temat ,,bez korekty softu''? Niby włożyłeś gratki i samo się zrobiło czy jak?

> > bez korekty softu 188 km

auto jak przyjechalo z za zachodniej granicy mialo 125km zrobione softem (chip) reszta fabryka, ja w wolnej chwili pozmienialem wtryski turbo IC a jeszcze kolektro od AWX i tyle KM wyszlo, teraz trzeba pogrzebac w elektronice i wymienic mapsensor jest 1,5 bara, i nieraz lapie tryb awaryjny ( za duze doladowanie)

Napisano

> felgi z wersji Sport

Felgi masz z cupry 6K a nie od sporta zlosnik.gif

A auto fajne, już kiedyś je oglądałem na seat-racing zdaje sie waytogo.gif

Napisano

Fajna izka wink.gif

Co do 1,8t to szukałbym od razu na twoim miejscu z s3 albo z leona cupry. Na dzień dobry już masz sporo powyżej 200km.

Jak coś to mam komplet felg ori cupra z tej budy (bo ty masz od cupry z przed iftu).

Powiedz z jakiego prosiaka mas zaciski??? Montujesz na tarczę 288mm czy ładujesz 305mm???

Co tu gadać, dobra izka nie jest zła zlosnik.gif

Napisano

witaj w klubie podczas swapu na 1.8T, tez jestem w trakcie

Napisano
  • Autor

> Fajna izka

> Co do 1,8t to szukałbym od razu na twoim miejscu z s3 albo z leona cupry. Na dzień dobry już masz

> sporo powyżej 200km.

> Jak coś to mam komplet felg ori cupra z tej budy (bo ty masz od cupry z przed iftu).

> Powiedz z jakiego prosiaka mas zaciski??? Montujesz na tarczę 288mm czy ładujesz 305mm???

> Co tu gadać, dobra izka nie jest zła

305mm... Prosiak to Boxter.

Obawiam się tylko, że felga 16" może okazać się za mała i trzeba będzie szukać 17"...

Co do motoru to będę się skłaniał raczej w kierunku Leona Cupry, ale zobaczymy co się znajdzie w dobrej cenie...

Napisano
  • Autor

> Felgi masz z cupry 6K a nie od sporta

> A auto fajne, już kiedyś je oglądałem na seat-racing zdaje sie

Owszem, ten wzór był montowany w Cuprze 6k, ale także w modelu 1.8T Sport w 6k2...

Napisano

> 305mm... Prosiak to Boxter.

> Obawiam się tylko, że felga 16" może okazać się za mała i trzeba będzie szukać 17"...

Tak duży jest ten zacisk? ja mam w Leonie 312mm, zimówki 16" i jest z pół centymetra od felgi więc może też to upchasz.

Napisano

> Tak duży jest ten zacisk? ja mam w Leonie 312mm, zimówki 16" i jest z pół centymetra od felgi więc

> może też to upchasz.

Dokładnie 16 spokojnie starczy smile.gif

Napisano
  • Autor

> Dokładnie 16 spokojnie starczy

Nie starczy i już bokser.gifbokser.gifbokser.gif

Muszę kupić większe felgi grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif

Napisano

> Nie starczy i już

> Muszę kupić większe felgi

oz racing 17 zoll ok.gif

Napisano

Pogratulować zlosnik.gif

za jakiś czas jak już będzie co pokazywać i czym sie chwailić pokażę i swoja skromny.gif

Napisano

>...był jeden wymóg... Zero jakiegokolwiek dymienia... I jak widać na

> filmiku nic nie widać przy odejściu...

Może się nie znam , ale tak w połowie dystansu (filmiku) widać jak rzuca dyma smile.gif.

Aczkolwiek w momencie depnięcia na samym starcie , faktycznie nic nie zakopciła.

Pogratulować auta.

Jak ze spalaniem obecnie - wzrosło po tych modyfikacjach ?

Napisano

Gratulacje ale mam jedną prośbę... nie przesadź z wizualnym tuningiem. Poziom który osiągnąłeś w tej chwili to moim zdaniem max jeśli chodzi o umiar i efektowność food.gifok.gif

Nie zepsuj tego jakimiś grafix'ami, blendami, lotkami etc sick.gif

Napisano
  • Autor

> Gratulacje ale mam jedną prośbę... nie przesadź z wizualnym tuningiem. Poziom który osiągnąłeś w

> tej chwili to moim zdaniem max jeśli chodzi o umiar i efektowność

> Nie zepsuj tego jakimiś grafix'ami, blendami, lotkami etc

Kilka rzeczy jeszcze się pojawi...

Zaciski z Porsche, felgi 17", czarne lampy z Cupra...

Napisano

Jakie 17 chcesz wpakować

Napisano
  • Autor

> Jakie 17 chcesz wpakować

Podobały mi się zawsze MAM8, ale szkoda chować zaciski z Porsche pod nimi...

Myślę o czymś podobnym do tych:

seat12.jpg

Napisano

No 17 z Cupry R będa super...ale przecie Ty masz 4x100 a nie 5x100.... palacz.gif

Napisano
  • Autor

> No 17 z Cupry R będa super...ale przecie Ty masz 4x100 a nie 5x100....

Dlatego napisałem, że coś podobnego... skromny.gifskromny.gifskromny.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.