Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hak holowniczy

Featured Replies

Napisano

Witam,

chcę sobie "zainstalować" hak do ciągnięcia przyczepy...

Jakiej firmy wyrób polecacie, z założeniem, żeby po demontażu haka nie było widać/było widać minimalnie konstrukcję pod zderzakiem...

Napisano

> Witam,

> chcę sobie "zainstalować" hak do ciągnięcia przyczepy...

> Jakiej firmy wyrób polecacie, z założeniem, żeby po demontażu haka nie było widać/było widać

> minimalnie konstrukcję pod zderzakiem...

Mam prosta konstrukcje firmy Hakpol czy jakos tak (z allegro)

Hak odkrecany. Po zdjeciu kuli widac tylko gniazdo i kawalek mocowania ok.gif Jednak ja go nigdy nie sciagam ,bo i po co ???

Napisano

> Mam prosta konstrukcje firmy Hakpol czy jakos tak (z allegro)

> Hak odkrecany. Po zdjeciu kuli widac tylko gniazdo i kawalek mocowania Jednak ja go nigdy nie

> sciagam ,bo i po co ???

może po to, że po Polsce nie można jeździć z założonym hakiem bez przyczepy?

Napisano

> Witam,

> Jakiej firmy wyrób polecacie, z założeniem, żeby po demontażu haka nie było widać/było widać

Dziś założyłem hak firmy TMT, montaż zajął mi 2h.

Mam kule odkręcana na dwie śruby, najprostszy model.

Jutro jadę zrobić wpis do DR ok.gif

Napisano

> może po to, że po Polsce nie można jeździć z założonym hakiem bez przyczepy?

Widziałeś, żeby ktoś to egzekwował? 7 lat jeżdżę z hakiem i nikt nigdy nie miał zastrzeżeń.

Napisano
  • Autor

> Dziś założyłem hak firmy TMT, montaż zajął mi 2h.

> Mam kule odkręcana na dwie śruby, najprostszy model.

> Jutro jadę zrobić wpis do DR

Dasz radę jakieś foto po demontażu zrobić??

Napisano
  • Autor

> Widziałeś, żeby ktoś to egzekwował? 7 lat jeżdżę z hakiem i nikt nigdy nie miał zastrzeżeń.

Gdzieś czytałem, że Polak będący na wakacjach we Włoszech miał stłuczkę. Najechał mu na tył nieuważny Włoch. Zniszcznia byłyby zerowe gdyby zdemontowany hak (który miał opcję zdejmowania kuli).

Facet musiał zapłacić za naprawę włoskiego auta bo nie dopełnił obowiązku i spowował szkody w aucie sprawcy...

Swoją drogą wg mnie całkiem słusznie. Zdjęcie kuli to kilkanaście sekund roboty...

Napisano

> Dasz radę jakieś foto po demontażu zrobić??

Zrobiłem - oto one:

e624f28c14aece0cm.jpg

2fab7dd870078ae9m.jpg

8bae77fddf5e3cd7m.jpg

Napisano

> Zdjęcie kuli to kilkanaście sekund roboty...

Pod warukiem, że masz automatycznie wypinany na kluczyk a nie na śruby, które mogą sie zapiec.

Ja od montażu (firmy Bizub) w zeszłym roku jeszcze ani razu go nie demontowałem.

Ps. dobrze, że mi przypomniałeś, w sobotę spróbuje go odkrecić.

Napisano

ja w kijance mam zdejmowany hak firmy Brink ok.gif

wkładasz hak, przekręcasz kluczyk koniec roboty zlosnik.gif

akurat mam kilka fotek bo auto do sprzedaży idzie buu.gif

1_hxahhhs.JPG

2_hxahhrx.JPG

3_hxahhxp.JPG

Napisano

> Pod warukiem, że masz automatycznie wypinany na kluczyk a nie na śruby, które mogą sie zapiec.

właśnie dla tego się go demontuje i zakłada tylko gdy się z niego korzysta

każdy najazd na tył auta z zamontowanym hakiem nie ważne z czyjej winy 'z automatu' jest z winy człeka z hakiem

Napisano

> właśnie dla tego się go demontuje i zakłada tylko gdy się z niego korzysta

> każdy najazd na tył auta z zamontowanym hakiem nie ważne z czyjej winy 'z automatu' jest z winy

> człeka z hakiem

facepalm.gif

Przestan pisac takie bzdury

Napisano

> Witam,

Układ zależy i od auta i od producenta haka.

Ja mam hak firmy hakpol

Po przełożeniu haka pod auto, niewiele widać, nic nie wystaje ok.gif

Napisano

> może po to, że po Polsce nie można jeździć z założonym hakiem bez przyczepy?

Jakis przepis ???

Napisano

> Dziś założyłem hak firmy TMT, montaż zajął mi 2h.

> Mam kule odkręcana na dwie śruby, najprostszy model.

> Jutro jadę zrobić wpis do DR

czesc

kolego jesli jest to hak firmy tmt z rudy śl. to musisz bardzo ale to bardzo uważać ciągnąc ciężkie ładunki bo te haki to szit totalny przetestowałem to w dwóch autach i w trzecim już nie ryzykowałem sick.gif

Napisano

> Mam prosta konstrukcje firmy Hakpol czy jakos tak (z allegro)

> Hak odkrecany. Po zdjeciu kuli widac tylko gniazdo i kawalek mocowania Jednak ja go nigdy nie

> sciagam ,bo i po co ???

No mi gość przydzwonił w tył a chciałem ściągnąć hak.I nie ściągne uratował mi kufer ok.gif

Napisano

> czesc

> kolego jesli jest to hak firmy tmt z rudy śl. to musisz bardzo ale to bardzo uważać ciągnąc ciężkie

> ładunki bo te haki to szit totalny przetestowałem to w dwóch autach i w trzecim już nie

> ryzykowałem

Na moje potrzeby na pewno styknie ok.gif a i cena była ok biglaugh.gif

A że tak zapytam co się z nimi działo ?

Napisano

> każdy najazd na tył auta z zamontowanym hakiem nie ważne z czyjej winy 'z automatu' jest z winy

> człeka z hakiem

nie pisz glupot clown.gif

Napisano

> człeka z hakiem

podasz podstawę prawną ?

Napisano

> Witam,

musisz popatrzeć jak wygląda montaż do Twojego auta

mam hak oryginał (choć faktycznie to westfalia) i nic nie widać, chowa się nawet gniazdo

ale taki hak to wydatek grubo ponad 1kzł

w astrze miałem też wypinany, ale widać było gniazdo i mocowanie kuli

a że zaślepka była podobna do zaworu LPG to w trasie nagminnie mi chcieli tam tankować

Napisano

> człeka z hakiem

Nie u nas skromny.gif

Napisano

> No mi gość przydzwonił w tył a chciałem ściągnąć hak.I nie ściągne uratował mi kufer

w jaki sposób ?

bo mnie w hak gość walnął i kula weszła w jego zderzak jak w masło, uszkodzenia i tak były

pamiętaj że hak jest mocowany do podłużnic i zamiast tracić energię przy uderzeniu w strefie zgniotu - tylny pas,

całe uderzenie idzie na konstrukcję auta

nie wiem czy to takie dobre hmm.gif

ja hak w fordzie zdejmuje ok.gif

Napisano

> człeka z hakiem

Co ty nie powiesz yikes.gif Ostatnio u nas w jeden z samochodów wjechał jakiś koleś który nie wyhamował na śliskiej drodze, nasz samochód miał hak.... no i jak myślisz kogo była wina hehe.gif

Ciekawe gdzie coś takiego wyczytałeś..... niech zgadnę w internecie rotfl.gifhehe.gif

Ogólnie uważam że odpinanie haka to bezsens i to tyle w temacie wink.gif

Napisano

> Witam,

a do jakiego auta? bo do malucha to ciezko taki znalezc...

Napisano
  • Autor

> a do jakiego auta? bo do malucha to ciezko taki znalezc...

Mondeo MkIV

1234567890.JPG

Napisano

> Gdzieś czytałem, że Polak będący na wakacjach we Włoszech miał stłuczkę. Najechał mu na tył

> nieuważny Włoch. Zniszcznia byłyby zerowe gdyby zdemontowany hak (który miał opcję zdejmowania

> kuli).

> Facet musiał zapłacić za naprawę włoskiego auta bo nie dopełnił obowiązku i spowował szkody w aucie

> sprawcy...

A ja czytalem, ze Elvis zyje, a M. Jacksone wskrzesili !

Ty naprawde wierzysz we wsztystkie bajki ktore slyszysz ?

wink.gif

Napisano

> człeka z hakiem

Podasz konkretnie artykul ?

Po na razie to powielasz mity !

wink.gif

Napisano

> Witam,

ja w zeszłym tygodniu zaupilem u uzytkownika autoszarmach jedyny na allegro hak do ave kombi 2002 "bez ciecia zderzaka" cale 20-30 zł drozszy od wszystkich innych z cięciem...

troche się bałem ze gosciu kit wciska ale się okazało ze po odkręceniu seryjnych zaczepów holowniczych hak bez cięcia idealnie pasował do samochodu... montaz mechaniczny zrobliem sam ( odkręcenie 4 rech srub i zakręcenie łącznie 10 srub) w 2 h łącznie z przymieżaniem sie i opuszczaniem lekkim wydechu , natomiast z elektryką trochę dluzej zeszlo bo musualem dojsc do tego co w kosctce jest do czego..:D

w kazdym bądz razie motaz byl bezproblemowy i prosty pod warunkiem posiadania kompletu kluczy , miernika, lutownicy i odrobiny wiedzy do czego te narzedzia służą. Apropo lutownicy - moglem zastosować szybkozłączki dostarczone razem z wiązką do haka ale z tego co czytałem i z moich własnych oględzin wynikło ze jednak polutowanie wiązki jest lepszym rozwiązaniem... pewniejszym.... waytogo.gif

aha hak firmy hak hol z ocynkowana zejmowaną kulą.. biglaugh.gif

Napisano

> ja w zeszłym tygodniu zaupilem u uzytkownika autoszarmach jedyny na allegro hak do ave kombi 2002

> "bez ciecia zderzaka" cale 20-30 zł drozszy od wszystkich innych z cięciem...

> troche się bałem ze gosciu kit wciska ale się okazało ze po odkręceniu seryjnych zaczepów

> holowniczych hak bez cięcia idealnie pasował do samochodu... montaz mechaniczny zrobliem sam (

> odkręcenie 4 rech srub i zakręcenie łącznie 10 srub) w 2 h łącznie z przymieżaniem sie i

> opuszczaniem lekkim wydechu , natomiast z elektryką trochę dluzej zeszlo bo musualem dojsc do

> tego co w kosctce jest do czego..:D

> w kazdym bądz razie motaz byl bezproblemowy i prosty pod warunkiem posiadania kompletu kluczy ,

> miernika, lutownicy i odrobiny wiedzy do czego te narzedzia służą. Apropo lutownicy - moglem

> zastosować szybkozłączki dostarczone razem z wiązką do haka ale z tego co czytałem i z moich

> własnych oględzin wynikło ze jednak polutowanie wiązki jest lepszym rozwiązaniem...

> pewniejszym....

> aha hak firmy hak hol z ocynkowana zejmowaną kulą..

kupilem od tego samego sprzedawcy hak do forestera i mimo zapewnien ze bedzie pasowac, nie pasuje

musialem wspomoc sie szlifierka i "ciachnac" jeden profil mocowania haka o 7mm - konstukcyjne nie ma to wplywu na wytrzymalosc

poza tym bez uwag

Napisano

> kupilem od tego samego sprzedawcy hak do forestera i mimo zapewnien ze bedzie pasowac, nie pasuje

> musialem wspomoc sie szlifierka i "ciachnac" jeden profil mocowania haka o 7mm - konstukcyjne nie

> ma to wplywu na wytrzymalosc

> poza tym bez uwag

tak .. czytalem w opiniach ze w niektórych przypadkach były jakies przeboje i niedoróbki... dlatego psychicznie przygotowalem się na jakieś przejscia... jednak tym razem w moim przypadku okazało się ze wszystko idealnie pasuje..0,0 problemów mechanicznych a elektrycznie to tylko kwestia odpowiedniego wpięcia sie w instalacje czyli jak se robisz tak se masz... biglaugh.gif

Napisano

> czesc

> kolego jesli jest to hak firmy tmt z rudy śl. to musisz bardzo ale to bardzo uważać ciągnąc ciężkie

> ładunki bo te haki to szit totalny przetestowałem to w dwóch autach i w trzecim już nie

> ryzykowałem

Dodatkowo sprawa między naszą firmą a TMT z Rudy skończyła się w sądzie a potem u komornika. Pan prezes nie chciał zapłacić naszej firmie głupich kilkuset zł za materiały nono.gif

Napisano

> czesc

> ryzykowałem

czytalem wlasnie ze raczej odradzają TMT - na forum karawaningu bylo o tym kilka postów.. moj sasiad założył do Leona tmt ale na razie nie mal za bardzo czym go testować - ja na szczęscie nie mogłem być klientem tmt bo nie mają do mojego modelu haka biglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.