Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Po rejestracji już nie rozpoznają skąd jesteś

Featured Replies

Napisano

> Ciekawi mnie w jaki sposób miało by to być rozwiązane ?

> Zabieram tablice i nowy właściciel jedzie bez ?

Może je zda u siebie jak będzie wyrabiał swoje, bo jak i tak zamówie sobie nowe, bo przeciez nie założe do nowego samochodu brudnych obszczyblach ze starego zlosnik.gif

Napisano

Zawsze będą tymczasowe przecież.

Napisano

> Żeby tak jeszcze OC można było przypisać do kierowcy, a nie pojazdu.

Jak to żeby można było... przecie już można!

Nikt Tobie ani żadnej firmie ubezpieczeniowej nie broni takowej umowy OC między sobą zawrzeć.

A to, że tyran (zwany ludem) rękami ustawodawców wynalazł dla swych niewolników przymus posiadania OC na każdy zarejestrowany pojazd to sprawa osobna wink.gif

Napisano

> I to mnie właśnie zastanawia - nie wierzę, że ktoś zrezygnuje z milionów złotych wpływających od

> obywateli z tego tytułu.

A ja wierzę, bo te miliony spływają do budżetów powiatów, a nie do budżetu państwa.

Mnie zastanawia, czy czarne tablice będzie można zachować cfaniak.gif

Napisano

> Zawsze będą tymczasowe przecież.

Czyli w weekend nie możemy kupić samochodu w takiej sytuacji hmm.gif

Napisano

> Żeby tak jeszcze OC można było przypisać do kierowcy, a nie pojazdu.

To by było dobre.

Pracodawca musi wysłać pracownika na specjalne badania, jeśli ten w godzinach pracy będzie jeździć służbowym samochodem. A to po to, żeby uniknąć dodatkowych problemów, gdy ten pracownik - który przecież ma prawo jazdy i na co dzień jeździ - zrobi sobie krzywdę w wypadku. Ale gdy już taki pracownik spowoduje stłuczkę firmowym autem, szkoda jest likwidowana z OC pracodawcy. I gdzie tu sprawiedliwość?

Napisano

W Szwecji rozwiązane to jest tak, że:

a) auto ma te same tablice np. ABC 123 od nowości do złomowania

b) osoba fizyczna lub prawna ma tablice indywidualne np. 2FAST4U

Gdy osoba kupuje w.w. auto, informuje urząd o przypisaniu swojego 2FAST4U do ABC 123.

Wymienia tablice na aucie, ale stare sobie zostawia. I ma je w wypadku sprzedaży auta.

Może jeździć na jednych i drugich, a nawet jazda na ABC 123 była rekomendowana

przy wyjeździe za granicę na początku wprowadzenia tego systemu w latach 80-tych.

Bo np. francuska policja się czepiała i nie chciała wierzyć, że wszystkie znaki na tablicy mogą być wymyślone biglaugh.gif

Napisano

> Powyżej numeru nie ma słowa "Dublin". Chyba że "Dublin" po irlandzku jest inaczej.

Dokladnie tak jak napisales.

Dublin to po angielsku. Po irlandzku jest inaczej.

Napisano

> A ma byś powyżej? D po dwóch początkowych cyferkach to Dublin zapewne będzie - ale to trzeba

> rozumieć to, co się czyta

Ale przeciez bylo napisane wczesniej, ze wlasnie jest napisane powyzej - i rzeczywiscie jest.

A to ze literka D w rejestracji to Dublin to inna sprawa.

Jednak to jest wlasnie tak jak w proponowanym w PL systemie.

Jest to oznaczenia hrabstwa w ktorym po raz pierwszy auto zostalo zarejestrowane.

Po zmianie wlasciciela, nawet jesli mieszka gdzie indziej, rejestracja zostaje ta sama.

Jedyna co jest wiecej, to rok produkcji pojazdu w pierwszych dwoch cyferkach. Od kiedy sie do tego przyzwyczailem, to mnie denerwuje w Polsce, ze nie wiem z ktorego roku auto ktore mijam ;P

Napisano

> Baile Atha Cliath to po Irlandzku Dublin tak jak piszesz

A jakiej nazwy używają w oficjalnych dokumentach? Angielski jest w końcu językiem urzędowym.

Napisano

> powinni zrobic tak ze tablice sa przypisane do wlasciciela nie do auta w momencie kupna innego auta

> idziesz do urzedu zmieniasz dane a numer zostaje ten sam a nie ta cala biurokracja i wszedzie

> gdzie sie nie ruszysz to koszty i koszty a nigdzie tego nie widac

Bez sensu przypisywać do właściciela, chyba że jak w projekcie są to tablice indywidualne.

Sprzedaję auto i nie mam zamiaru kupować innego bo emigruję powiedzmy do Australii. Kupiec bierze ode mnie swój pierwszy w życiu samochód. Mi zostają nieprzydatne tablice, kupiec nie ma żadnych. Ergo pojazd automatycznie jest niedopuszczony do ruchu. Co z tego, że dostanie dowód rejestracyjny skoro komplet tablice + DR dopuszczają pojazd do ruchu (przegląd pomijam jako oczywisty).

Napisano

> A jakiej nazwy używają w oficjalnych dokumentach? Angielski jest w końcu językiem urzędowym.

Oba jezyki (Irlandzki oraz Angielski) sa jezykami urzedowymi.

W oficialnych dokumentach mozna uzywac dowolnego z nich.

Napisano

Ogolnie wyglada na to, ze zmiany beda nawet wieksze.

Quote:

Projekt ustawy o centralnej ewidencji pojazdów i centralnej ewidencji kierowców, który przygotowało MSWiA zakłada, że obywatel w jednym miejscu załatwi wszystkie niezbędne formalności związane z rejestracją pojazdu. Wszystkie dokumenty złożone przez obywatela nawet te, które są wymagane np. przez urząd skarbowy zostaną sprawdzone i przesłane do właściwych urzędów.

Moim zdaniem rewelacja.

Jeszcze lepiej by bylo, jakby wszystko mozna bylo zalatwic za pomoca poczty lub elektronicznie nie ruszajac sie z domu.

Quote:

Dodatkowo będzie obowiązywał jeden numer rejestracyjny przez cały okres użytkowania pojazdu. Ma to przede wszystkim zaoszczędzić czas nowego właściciela pojazdu. Każdy, kto kupi używany samochód nie będzie musiał już występować o nowe tablice. Właściciel indywidualnych numerów będzie mógł je zachować i wykorzystać przy nowym samochodzie. Teraz musi je zwrócić do organu rejestrującego (starosty). Planowane rozwiązania nie obejmą pojazdów służb i pojazdów dyplomatycznych.

To oczywiscie jaknajbardziej popieram

Quote:

Dane o stanie licznika samochodu oraz liczbie zmian właścicieli będą umieszczane w Centralnej Ewidencji Pojazdów (CEP). Informacje te, uzyskane podczas badania technicznego przekażą stacje kontroli pojazdów. Ma to przede wszystkim ochronić kupujących auta, którzy będą mogli sprawdzić rzeczywisty stan licznika samochodu. Unikną przy tym zakupu pojazdu, który ma cofnięty licznik przebiegu. Informacje będą dostępne za pośrednictwem elektronicznej platformy usług administracji publicznej. Wpisując dane z dowodu rejestracyjnego (np. jego numer) uzyskamy interesujące nas informacje.

Ogolnie rewelacja.

Quote:

Rejestracji samochodu będzie można dokonać u dowolnie wybranego przez siebie starosty na terenie całego kraju. Zostanie zniesiony wymóg rejestracji pojazdu u starosty właściwego ze względu na miejsce zamieszkania lub siedzibę firmy. Na podobnych zasadach możliwe będzie także uzyskanie prawa jazdy.

Proponowana nowelizacja zakłada umożliwienie korzystania z uprawnień do kierowania pojazdami niezwłocznie po zdaniu egzaminu państwowego. Będzie to możliwe dzięki przyznaniu wojewódzkim ośrodkom ruchu drogowego kompetencji do ich wydawania.

Kolejne uproszczenie papierologii.

Quote:

Zaproponowano również, aby podczas kontroli drogowej nie było obowiązku legitymowania się dowodem rejestracyjnym (o ile jest się właścicielem kierowanego pojazdu), prawem jazdy i polisą OC.

No to juz poprostu miodzio.

Sens wozenia ze soba dokumentow, to czysto komunistyczny archaizm.

Ogolnie jestem bardzo pozytywnie zaskoczony wszystkimi tymi propozycjami.

Oby tylko weszlo to w zycie.

Źródło

Napisano

> A jakiej nazwy używają w oficjalnych dokumentach? Angielski jest w końcu językiem urzędowym.

odpowiedź podał Ci CiniO dwa posty niżej.

Ja dodam jeszcze, że po Irlandii nie masz obowiązku wozić ze sobą dowodu rejestracyjnego.

Wszystkie informacje masz naklejone na szybie czyli: TAX (podatek drogowy), przegląd oraz ubezpieczenie z zaznaczonymi datami ważności

Napisano
  • Autor

> Ogolnie wyglada na to, ze zmiany beda nawet wieksze.

> Quote:

> Projekt ustawy o centralnej ewidencji pojazdów i centralnej ewidencji kierowców, który

> przygotowało MSWiA zakłada, że obywatel w jednym miejscu załatwi wszystkie niezbędne

> formalności związane z rejestracją pojazdu. Wszystkie dokumenty złożone przez obywatela nawet

> te, które są wymagane np. przez urząd skarbowy zostaną sprawdzone i przesłane do właściwych

> urzędów.

> Moim zdaniem rewelacja.

> Jeszcze lepiej by bylo, jakby wszystko mozna bylo zalatwic za pomoca poczty lub elektronicznie nie

> ruszajac sie z domu.

> Quote:

> Dodatkowo będzie obowiązywał jeden numer rejestracyjny przez cały okres użytkowania pojazdu. Ma to

> przede wszystkim zaoszczędzić czas nowego właściciela pojazdu. Każdy, kto kupi używany

> samochód nie będzie musiał już występować o nowe tablice. Właściciel indywidualnych numerów

> będzie mógł je zachować i wykorzystać przy nowym samochodzie. Teraz musi je zwrócić do organu

> rejestrującego (starosty). Planowane rozwiązania nie obejmą pojazdów służb i pojazdów

> dyplomatycznych.

> To oczywiscie jaknajbardziej popieram

> Quote:

> Dane o stanie licznika samochodu oraz liczbie zmian właścicieli będą umieszczane w Centralnej

> Ewidencji Pojazdów (CEP). Informacje te, uzyskane podczas badania technicznego przekażą stacje

> kontroli pojazdów. Ma to przede wszystkim ochronić kupujących auta, którzy będą mogli

> sprawdzić rzeczywisty stan licznika samochodu. Unikną przy tym zakupu pojazdu, który ma

> cofnięty licznik przebiegu. Informacje będą dostępne za pośrednictwem elektronicznej platformy

> usług administracji publicznej. Wpisując dane z dowodu rejestracyjnego (np. jego numer)

> uzyskamy interesujące nas informacje.

> Ogolnie rewelacja.

> Quote:

> Rejestracji samochodu będzie można dokonać u dowolnie wybranego przez siebie starosty na terenie

> całego kraju. Zostanie zniesiony wymóg rejestracji pojazdu u starosty właściwego ze względu na

> miejsce zamieszkania lub siedzibę firmy. Na podobnych zasadach możliwe będzie także uzyskanie

> prawa jazdy.

> Proponowana nowelizacja zakłada umożliwienie korzystania z uprawnień do kierowania pojazdami

> niezwłocznie po zdaniu egzaminu państwowego. Będzie to możliwe dzięki przyznaniu wojewódzkim

> ośrodkom ruchu drogowego kompetencji do ich wydawania.

> Kolejne uproszczenie papierologii.

> Quote:

> Zaproponowano również, aby podczas kontroli drogowej nie było obowiązku legitymowania się dowodem

> rejestracyjnym (o ile jest się właścicielem kierowanego pojazdu), prawem jazdy i polisą OC.

> No to juz poprostu miodzio.

> Sens wozenia ze soba dokumentow, to czysto komunistyczny archaizm.

> Ogolnie jestem bardzo pozytywnie zaskoczony wszystkimi tymi propozycjami.

> Oby tylko weszlo to w zycie.

> Źródło

Wprowadzic w życie to jedno, a drugie to nie skopac przy wprowadzaniu.

Co niestety nasz e rzady potrafia.

Generalnie czyta sie to jak powiesc s-f,

ale...

"Mialo byc tak pieknie, a wyszlo jak zwykle..."

Oby nie...

Napisano

> Ogolnie wyglada na to, ze zmiany beda nawet wieksze.

pozostaje tylko kibicować żeby to weszło

ciekaw jestem jak ze stawkami OC, wiadomo że teraz najwyższe są dla tablic XX ...

ale jeśli mogę wybrać sobie starostwo gdzie rejestruje ... hmm.gif

Napisano

> moim zdaniem nie jest to dobry pomysł. rzeczywiscie minusem są koszty ale po numerach

> rejestarcyjnych auto powinno być możliwe do zweryfikowania z jakiego województwa i powiatu

> jest.

Po co Ci taka wiedza ?

Napisano

> Powyżej numeru nie ma słowa "Dublin". Chyba że "Dublin" po irlandzku jest inaczej.

Jest - wlasnie po irlandzku, przepisy definiuja, ze nazwa miasta (pelna nazwa) ma byc na tablicy napisana po irlandzku. Mialem rejestracje z Kilkenny (KK), a na dole napisane bylo Cill Chainnigh (czy jakos podobnie, juz nie pamietam dokladnie).

Napisano

> powinni zrobic tak ze tablice sa przypisane do wlasciciela nie do auta w momencie kupna innego auta

> idziesz do urzedu zmieniasz dane a numer zostaje ten sam

Co takiego magicznego jest w aluminiowej tablicy z ciągiem przypadkowych alfanumerycznych znaków że dobrowolnie zgłaszasz chęć brudzenia sobie rąk podczas jej demontażu i ponownego montażu wink.gif

Napisano

> IMO tablice powinny być przyporządkowane do człowieka.

do człowieka powinno być przyporządkowane jedno OC, bo dwoma samochodami na raz nie da się jechać, a płacić trzeba

Napisano

> do człowieka powinno być przyporządkowane jedno OC, bo dwoma samochodami na raz nie da się jechać,

> a płacić trzeba

OC pokrywa też szkody powstałe np. na skutek stoczenia się samochodu stojącego na parkingu.

Poza tym jak wyobrażasz sobie sytuację, kiedy jednym autem jeździ mąż, żona, dziadek i dwójka dzieci? Albo dziesięciu pracowników w jakimś przedsiębiorstwie? Każdy mam mieć OC? wink.gif

Napisano

Zbyt piękne aby mogło być prawdziwe.

Jakby to tylko zmiana że nie wymieniamy co chwilę tablic to być może bym się dał złapać, tak kiełbasą wyborczą wali nawet przez monitor.

Napisano

> OC pokrywa też szkody powstałe np. na skutek stoczenia się samochodu stojącego na parkingu.

Wiesz, zawsze można to rozdzielić i zrobić jak z OC przyczepy - czyli że OC przypisane do samochodu pokrywa szkody wtedy, kiedy nie było w nim kierowcy.

> Każdy mam mieć OC?

No - tak jak ma prawo jazdy.

Dla mnie trochę absurdalne jest że mogą być np takie przypadki:

- gość jeździ 15 lat samochodem służbowym, a następnie kupuje swoje i jest traktowany jak pierwszorazowy kierowca,

- gość w ciągu roku powoduje 5 kolizji samochodem firmy A i 5 kolizji samochodem kuzyna B. Dla TU "szkodowa" jest firma A i kuzyn B, którzy w następnym roku płacą wysokie składki. Faktyczny sprawca tych kolizji nie ponosi konsekwencji.

Napisano

> Moim zdaniem rewelacja.

Moim zdaniem: normalność.

Polski urzędnik będzie dla petenta, a nie jak dotąd odwrotnie.

Napisano

> do człowieka powinno być przyporządkowane jedno OC, bo dwoma samochodami na raz nie da się jechać,

> a płacić trzeba

Juz nie marudzcie na temat OC, bo dopiero jak sie wyprowadzilem z Polski, to docenilem jak bajecznie wygodny i nastawiony na klienta jest Polski system ubezpieczen komunikacyjnych.

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Dodatkowo będzie obowiązywał jeden numer rejestracyjny przez cały okres użytkowania pojazdu.

Czyli z czarnymi tablicami też będzie można jeździć i ich nie zmieniać. Dobrze kombinuję?

Napisano

> Juz nie marudzcie na temat OC, bo dopiero jak sie wyprowadzilem z Polski, to docenilem jak

> bajecznie wygodny i nastawiony na klienta jest Polski system ubezpieczen komunikacyjnych.

Np. ta tzw. pułapka ubezpieczeniowa, czyli

przechodzenie ubezpieczenia na nowego właściciela i tym samym narażanie klienta

na ryzyko płacenia dwóch ubezpieczeń za to samo auto?

No, ja dziękuję za takie nastawienie na klienta hehe.gif

Napisano

> a płacić trzeba

A jak ktoś nie ma własnej fury tylko jeździ czyjąś? To co? Ma kupować na OC?

A jak ktoś jeździ okazjonalnie autem taty, to też ma kupować OC? Ale na jaki czas, na wybrane dni?

OC powinno być na auto, jak do tej pory.

Napisano

> Quote:

> Zaproponowano również, aby podczas kontroli drogowej nie było obowiązku legitymowania się dowodem

> rejestracyjnym (o ile jest się właścicielem kierowanego pojazdu), prawem jazdy i polisą OC.

> No to juz poprostu miodzio.

> Sens wozenia ze soba dokumentow, to czysto komunistyczny archaizm.

> Ogolnie jestem bardzo pozytywnie zaskoczony wszystkimi tymi propozycjami.

Oby tylko ten dowód rejestracyjny czy OC zastąpiła jakaś naklejka albo coś, bo jak mi ktoś wjedzie w dupę a potem nie będę miał o nim żadnego info to szukaj wiatru w polu.

Napisano

> Np. ta tzw. pułapka ubezpieczeniowa, czyli

> przechodzenie ubezpieczenia na nowego właściciela i tym samym narażanie klienta

> na ryzyko płacenia dwóch ubezpieczeń za to samo auto?

> No, ja dziękuję za takie nastawienie na klienta

Czytałem, że akurat to zdzierstwo ma wkrótce zostać ukrócone.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.