Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Po rejestracji już nie rozpoznają skąd jesteś

Featured Replies

Napisano

Samochody będą miały jeden numer rejestracyjny przez cały okres użytkowania. Zmiany, które chce wprowadzić resort spraw wewnętrznych i administracji.

Wejdą w życie wiosną przyszłego roku - awizuje "Dziennik Gazeta Prawna".

Zgodnie z projektem ustawy o Centralnej Ewidencji Pojazdów i Kierowców, kupujący używane auto nie będzie musiał występować o nowe tablice. Tym samym numery aut nie będą już powiązane z powiatem, w którym samochód jest zarejestrowany. Dla kierowców oznacza to oszczędności, bo nie zapłacą za przerejestrowanie, ale dla powiatów - ograniczenie dochodów, bo te opłaty trafiały do ich budżetów.

W przypadku tablic indywidualnych dotychczasowy właściciel będzie mógł je zachować i wykorzystać do innego auta. Projektowana ustawa ma również przyspieszyć rejestrację samochodów sprowadzanych z obszaru UE, dzięki wprowadzeniu jednego okienka rejestracyjnego. Nowe przepisy jeszcze w tym miesiącu trafią do Komitetu Stałego Rady Ministrów - czytamy w publikacji "Dziennika Gazety Prawnej".

jakiś tekst

Napisano

moim zdaniem nie jest to dobry pomysł. rzeczywiscie minusem są koszty ale po numerach rejestarcyjnych auto powinno być możliwe do zweryfikowania z jakiego województwa i powiatu jest.

nie wiem czy nie ma jakiegoś przepisu UE odnośnie tablic rejestracyjnych, że własnie muszą być we właściwy sposób zbudowane administracyjnie

Napisano

I już nie będzie można powiedzieć że najwięksi piraci są z Warszawy albo Krakowa smile.gif Dla mnie pomysł rewelacja!

Napisano

> Samochody będą miały jeden numer rejestracyjny przez cały okres użytkowania.

Nareszcie koniec z głupotą zmieniania tablic i wywalaniem kasy w błoto.

> Wejdą w życie wiosną przyszłego roku

Tyle że patrząc na ten termin i biorąc pod uwagę że mamy wybory, może się okazać to kolejnym "żartem wyborczym" PO.

Napisano

Nie ma szans na to ,żeby to weszło w życie.

Nie jestem pewien czy we wszystkich, ale na pewno w większości krajów UE tablice są uzależniony od powiatu bądź/i województwa.

Nie wejdzie z tego względu ,że w między czasie są wybory jak już kolega wcześniej wspomniał

Napisano

> moim zdaniem nie jest to dobry pomysł. rzeczywiscie minusem są koszty ale po numerach

> rejestarcyjnych auto powinno być możliwe do zweryfikowania z jakiego województwa i powiatu

> jest.

no i policja bedzie mogla to zrobic bez problemu

a Ty jako zwykly obywatel nie musisz

> nie wiem czy nie ma jakiegoś przepisu UE odnośnie tablic rejestracyjnych, że własnie muszą być we

> właściwy sposób zbudowane administracyjnie

chyba nie, bo w Szwecji tez tablice sa przypisane do samochodu

Napisano

> chyba nie, bo w Szwecji tez tablice sa przypisane do samochodu

nie tylko w Szwecji w Irlandii również - pierwsze dwie cyfry to rok produkcji samochodu, później literka lub dwie oznaczają miasto i kolejne cyfry to już numer ewidencyjny oraz nad całym numerem jest napisana po irlandzku miejscowość gdzie auto zostało zarejestrowane.

Te tablice też zostają na zawsze z samochodem, zmienia się tylko dowód rejestracyjny.

Poniżej przykład - tablica z Dublina

tabax.jpg

Napisano

> moim zdaniem nie jest to dobry pomysł. rzeczywiscie minusem są koszty ale po numerach

> rejestarcyjnych auto powinno być możliwe do zweryfikowania z jakiego województwa i powiatu

> jest.

po co ?

> nie wiem czy nie ma jakiegoś przepisu UE odnośnie tablic rejestracyjnych, że własnie muszą być we

Holandia też ma chyba tablice na stałe, przynajmniej na kempingi hmm.gif

Napisano

W takim wypadku kilka panstw zalozycielskich by lamalo wlasne prawo hehe.gif

W kilku tablica jest przypisana do auta (UK), a w innych do wlasciciela ok.gif

Napisano

> Nie ma szans na to ,żeby to weszło w życie.

> Nie jestem pewien czy we wszystkich, ale na pewno w większości krajów UE tablice są uzależniony od

> powiatu bądź/i województwa.

No raczej tendencja jest odwrotna hehe.gif

Napisano

Bardzo dobry pomysl. Do tego jeszcze nie powinno byc adresu zamieszkania wlasciceila na dowodzie rejestracyjnym (podobnie zresztą jak na prawojeżdzie) a tylko np nr PESEL tak aby w przypadku zmiany miejsca zameszkania konieczna byla tyko zmiana dodowdu a nie wszystkich dokumentow.

Napisano

W koncu bedzie normalnie ok.gif

Napisano

> Holandia też ma chyba tablice na stałe, przynajmniej na kempingi

Na auta też.

Napisano

Czy to znaczy, że jak kupię auto używane z Warszawy to mam się bać pod stadionem w Krakowie czy Zabrzu, że po meczu zniszczą mi kibole samochód??

Należałoby dodać do ustawy, że wykreślamy rejonalizację i np. w Zabrzu mogę sobie zarejestrować auto np. PZ 00001 skromny.gifskromny.gifskromny.gif

Napisano

> IMO tablice powinny być przyporządkowane do człowieka.

> Zmianiam auto, zabieram tablice do nowego.

> Z tym, że system trochę komplikuje się, bo stare auto musiałby dostawać tymczasowe.

a co w przypadku jak mam 3 auta i 2 chce sprzedac? tablice mi mają zostać i czekać az kupie znowu jakies "drugie" auto? czy wyrzucam na smietnik?

Napisano

Moim zdaniem świetna sprawa. Choć jeśli wejdzie w życie to nie można wykluczyć, że opłaty za to co zostanie do załatwienia wzrosną znacząco, albo pojawią się nowe intrygujące naklejki na pośladek itp, bo w innym przypadku spadną przychody państwa, albo (nie daj Boże) jakiś urzędnik okaże się niepotrzebny! zlosnik.gif

Napisano

> Należałoby dodać do ustawy, że wykreślamy rejonalizację i np. w Zabrzu mogę sobie zarejestrować

> auto np. PZ 00001

w ogole mozna by zrezygnowac z takich "charakterystycznych" literek i zaczac jechac od poczatku alfabetu AAA xxxx,

jak sie skonczy, to AAB xxxx, itd.

Napisano

> a co w przypadku jak mam 3 auta i 2 chce sprzedac? tablice mi mają zostać i czekać az kupie znowu

> jakies "drugie" auto? czy wyrzucam na smietnik?

w Austrii chyba jest (było?) tak, że możesz mieć trzy auta i jedne tablice grinser006.gif

to jest dopiero luksus, 10 aut a jedno OC i jeden DR zakrecony.gif

Napisano

> Czy to znaczy, że jak kupię auto używane z Warszawy to mam się bać pod stadionem w Krakowie czy

> Zabrzu, że po meczu zniszczą mi kibole samochód??

już dzisiaj tak jest jak masz np auto w leasingu icon_rolleyes.gif

> Należałoby dodać do ustawy, że wykreślamy rejonalizację i np. w Zabrzu mogę sobie zarejestrować

> auto np. PZ 00001

ok.gif IMO tak będzie, tzn ciąg liter/cyfr będzie przypadkowy hmm.gif

Napisano

> już dzisiaj tak jest jak masz np auto w leasingu

Ale mam pole nanweru gdzie chcę rejestrować.

Brałem leasing w firmie z siedzibą we Wrocku, a rejestracja była w Poznaniu, na drugie auto firma leasingowa w Poznaniu, rejestracja w Zabrzu... No problem...

> IMO tak będzie, tzn ciąg liter/cyfr będzie przypadkowy

Oby...

Napisano

> w ogole mozna by zrezygnowac z takich "charakterystycznych" literek i zaczac jechac od poczatku

> alfabetu AAA xxxx,

> jak sie skonczy, to AAB xxxx, itd.

brawo.gifbrawo.gifbrawo.gif

Napisano

> a co w przypadku jak mam 3 auta i 2 chce sprzedac? tablice mi mają zostać i czekać az kupie znowu

> jakies "drugie" auto? czy wyrzucam na smietnik?

Jakoś to jest rozwiązane np. w Szwajcarii - mamy na AK kolegów stamtąd, niech opiszą smile.gif

Napisano

> Dla kierowców oznacza to oszczędności

Na jesieni straszyli podwyżkami opłat za rejestrację

a teraz mamią wizją oszczędności.

Kiełbasa wyborcza alien.gif

Napisano

Może i racja, lepiej by obniżyli w końcu tą akcyzę na paliwo zamiast kombinować jak tu poprawić niby humor kierowcą hehe.gif

Napisano

> I to mnie właśnie zastanawia - nie wierzę, że ktoś zrezygnuje z milionów złotych wpływających od

> obywateli z tego tytułu.

a 1 kwietnia byl jakis czas temu

a co do utraconych milionow zlotych to znajda inne oplaty administracyjne zwiazane ze zmiana wlasciciela pojazdu

a poza tym jakos to bedzie dziwnie miec blachy np z KRK a mieszkac w WWA lub na odwrót zlosnik.gif

Napisano

> I już nie będzie można powiedzieć że najwięksi piraci są z Warszawy albo Krakowa Dla mnie pomysł

> rewelacja!

i nie bedzie mozna generalizowac ze goscie z XXX 0000 sa gorszymi kierowcami od tych z

XX 00000

zlosnik.gif

Napisano

> jest.

Jasne, że nie ma.

Kilka lat temu Hiszpania zrezygnowała z rejonizacji. W Szwecji jej nie ma od lat 70-tych.

Ta sama rejestracja podczas całej żywotności auta waytogo.gif

Nawet sobie nie wyobrażasz, jakie to wygodne np. podczas kupna auta używanego.

Wysyłasz tylko zgłoszenie zmiany właściciela pocztą i NICZEGO nie trzeba załatwiać.

Nareszcie.

Napisano

> literka lub dwie oznaczają miasto i kolejne cyfry to już numer ewidencyjny oraz nad całym

> numerem jest napisana po irlandzku miejscowość gdzie auto zostało zarejestrowane.

> Poniżej przykład - tablica z Dublina

Powyżej numeru nie ma słowa "Dublin". Chyba że "Dublin" po irlandzku jest inaczej. devil.gif

Napisano

> i nie bedzie mozna generalizowac ze goscie z XXX 0000 sa gorszymi kierowcami od tych z

> XX 00000

Zawsze zostają podkładki pod rejestracją, a tam zwykle reklamują się serwisy kierowcy (a raczej nikt ze Szczecina nie serwisuje auta w Sanoku) - więc i tak z grubsza będzie można się zorientować z jakiej wsi burak za kierownicą hehe.gif

Napisano

> Powyżej numeru nie ma słowa "Dublin". Chyba że "Dublin" po irlandzku jest inaczej.

A ma byś powyżej? rotfl.gif D po dwóch początkowych cyferkach to Dublin zapewne będzie - ale to trzeba rozumieć to, co się czyta rotfl.gif

Napisano

> Wysyłasz tylko zgłoszenie zmiany właściciela pocztą i NICZEGO nie trzeba załatwiać.

> Nareszcie.

Takie cos to bankowo u nas nie przejdzie sick.gif

Zawsze jakis urzedas bedzie musial przystawic pieczatke albo wykonac rownie wazna czynnosc hehe.gif

Napisano

No nareszcie!!! Tak powinno być od dawna. claps.gifclaps.gif

Napisano

> Wysyłasz tylko zgłoszenie zmiany właściciela pocztą i NICZEGO nie trzeba załatwiać.

> Nareszcie.

A internetu tam nie mają? hehe.gif

Napisano

powinni zrobic tak ze tablice sa przypisane do wlasciciela nie do auta w momencie kupna innego auta idziesz do urzedu zmieniasz dane a numer zostaje ten sam a nie ta cala biurokracja i wszedzie gdzie sie nie ruszysz to koszty i koszty a nigdzie tego nie widac screwy.gif

Napisano

> A internetu tam nie mają?

2 osoby muszą się podpisać, stary i nowy właściciel, więc przez internet się nie da.

Jeszcze nie wymyślono sposobu na równoczesne wysłanie dwóch podpisów elektronicznych.

Napisano

Żeby tak jeszcze OC można było przypisać do kierowcy, a nie pojazdu.

Napisano

Szkoda, że to tylko kiełbaska wyborcza. W tym kraju prędzej wprowadzą przepis, by wymieniać obowiązkowo tablice na nowe co 5 lat, niż zostawią jedne na całe życie auta.

Napisano

> powinni zrobic tak ze tablice sa przypisane do wlasciciela nie do auta w momencie kupna innego auta

> idziesz do urzedu zmieniasz dane a numer zostaje ten sam a nie ta cala biurokracja i wszedzie

> gdzie sie nie ruszysz to koszty i koszty a nigdzie tego nie widac

Tak jest w Szwajcarii. Ale trochę to upiedliwe z tym przewieszaniem tablic

(możesz mieć 3 auta ale tylko jedne tablice które zmieniasz na autach zależnie którym jedziesz.

W Szwecji tablice indywidualne są przypisane do danej osoby.

Dobra strona braku rejonizacji, to że nie powinno już być kodów powiatu na tablicach indywidualnych w PL waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Żeby tak jeszcze OC można było przypisać do kierowcy, a nie pojazdu.

Skoro maja zamiar zrobic z tablicami, to moze pojda porozum do glowy i z OC tez tak zrobia.

Napisano

> Powyżej numeru nie ma słowa "Dublin". Chyba że "Dublin" po irlandzku jest inaczej.

Baile Atha Cliath to po Irlandzku Dublin tak jak piszesz

Napisano

> Skoro maja zamiar zrobic z tablicami, to moze pojda porozum do glowy i z OC tez tak zrobia.

Ubezpieczenia OC sa swiadczone przez prywatne firmy...

Jak Ty to sobie wyobrazasz? zlosnik.gif

Jestem pewien, ze osoby posiadajace 1 auto, tylko by na tym stracily bo staweki by wzrosly kolosalnie...

Napisano

znajomy z Canady mi opowiadal ze tam tez tak jest i podobno jest to dobre rozwiazanie zeby.GIF fajnie by bylo jakby indywidualne byly wlasnie do osoby przypisane:/ bo wladowanie 1 kzl za tablice a po roku sprzedasz auto i poszlo wsio smile.gif

Napisano

> Dobra strona braku rejonizacji, to że nie powinno już być kodów powiatu na tablicach indywidualnych

> w PL

Przecież nie ma, tablice indywidualne mają "licznik" na poziomie województwa.

Napisano

Obecnie jeśli auto jest rejestrowane w tym samym powiecie, mieście, to tablice mogą pozostać te same co u poprzedniego własciciela. Nie wymaga urząd wymiany.

Napisano

> Obecnie jeśli auto jest rejestrowane w tym samym powiecie, mieście, to tablice mogą pozostać te

> same co u poprzedniego własciciela. Nie wymaga urząd wymiany.

Ale z innego miasta już nie zostają - a idea pomysłu jest taka, żeby numery rejestrcyjne zostawały z autem "na zawsze".

Napisano

> W przypadku tablic indywidualnych dotychczasowy właściciel będzie mógł je zachować i wykorzystać do

> innego auta.

Ciekawi mnie w jaki sposób miało by to być rozwiązane ?

Zabieram tablice i nowy właściciel jedzie bez ? hehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.