Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Malutka stluczka

Featured Replies

Napisano

Witam

dzisiaj stajac w korku do skretu do galerii pewnej pani obsunela sie noga z hamulca i wcjehacla mi w tyl , porysowala troche zderzak. Spisalismy oswiadczenie. Pojechalem do ASO (samochod na gwarancji) , powiedzieli ze caly zderzak do malowania. Teraz sie zastanawiam czy warto dla takich rys (na gorze i na dole) bawic sie w malowanie czy dac sobie spokoj - co sadzicie ? jak to najlepiej zrobic

Kobietka ma ubezpieczenie w libert direct

img0159k.th.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Napisano

Jak malowanie w ASO chevroleta to sie potem nie zdziw ,ze zderzak jest w totalnie innym odcieniu niz reszta auta...

IMHO wez gotowke i kup sobie cos do auta ,zderzak plastikowy czyli ruda go nie schrupie waytogo.gif

p.s. a jak chcesz to zamaskowac to kup lakier zaprawkowy smile.gif

Napisano
  • Autor

> Jak malowanie w ASO chevroleta to sie potem nie zdziw ,ze zderzak jest w totalnie innym odcieniu

> niz reszta auta...

> IMHO wez gotowke i kup sobie cos do auta ,zderzak plastikowy czyli ruda go nie schrupie

> p.s. a jak chcesz to zamaskowac to kup lakier zaprawkowy

wlasnie tez tak sie zzastanawiam

teraz pytanie ile mniej wiecej ubepieczyciel wyplaci - wiem ze napewno minumum ale ile powinnien ?

Napisano

Spoleruj pastą tempo i daj sobie spokój z malowaniem.

Napisano

> wlasnie tez tak sie zzastanawiam

> teraz pytanie ile mniej wiecej ubepieczyciel wyplaci - wiem ze napewno minumum ale ile powinnien ?

malowanie elementu ~300zł

Napisano

> malowanie elementu ~300zł

rotfl.gif chyba u wieska w stodole waytogo.gif 300 to obecnie najnizsza cena.

Napisano
  • Autor

> malowanie elementu ~300zł

jak bylem w aso powiedzli 600 smile.gif druga kwestia na zderzaku naklejona jest czarna listwa - dodatkowa nie bedaca wyposazeniem fabrycznym auta - ta listwa jest jednokrotnego uzycia , czy moge sie domagac zwrotu za ta listwe bo pzreciez aby pomalowac zderzak tzreba ja zerwac i kupic nowa i nakleic

Jak to najlepiej z ubepieczycielem wytargowac

Napisano

> wlasnie tez tak sie zzastanawiam

> teraz pytanie ile mniej wiecej ubepieczyciel wyplaci - wiem ze napewno minumum ale ile powinnien ?

Jedz do aso , popros o wycene a potem uderz do ubezpieczyciela.

Napisano
  • Autor

> Jedz do aso , popros o wycene a potem uderz do ubezpieczyciela.

bylem , powiedzieli ze aby byl taki sam odcien ito to trzaba malowac caly zderzak - koszt 600zl

Napisano

> chyba u wieska w stodole 300 to obecnie najnizsza cena.

możliwe, nie znam się- w listopadzie dostałem z OC 360PLN za puknięty i zerwany z zaczepu zderzak 270751858-jezyk.gif

Napisano

> bylem , powiedzieli ze aby byl taki sam odcien ito to trzaba malowac caly zderzak - koszt 600zl

No to powienies tyle dostac (okolo) od ubezpieczyciela.

Zamalujesz zaprawkowym za kilkadziesiat zlotych a za reszte kupisz sobie cos fajnego.

Szkoda tego ruszac bo zdejma Ci zderzak a potem zle spasuja ,spaprza malowanie i bedziesz plul sobie w brode smile.gif

IMHO nie ruszaj waytogo.gif

Napisano

1. zderzaki po to są by się obijały

2. pomalujesz dla małej ryski , a za tydzień będzie kolejna screwy.gif

3. weź kasę z ubezpieczenia i baw się dobrze zlosnik2.gif

Napisano

1. zderzaki po to są by się obijały

2. pomalujesz dla małej ryski , a za tydzień będzie kolejna screwy.gif

3. weź kasę z ubezpieczenia i baw się dobrze zlosnik2.gif

edyta :

powłoka lakiernicza na elementach z tworzywa nie jest na gwarancji i nie ma wpływu na gwarancję powłoki na elementach stalowych ok.gif

Napisano

> 1. zderzaki po to są by się obijały

hehe.gif uczyłeś się manewrów we Włoszech czy Francji? hehe.gif

> powłoka lakiernicza na elementach z tworzywa nie jest na gwarancji i nie ma wpływu na gwarancję

Bzdura! nono.gif

Napisano

Jezu...Co by ludzie zrobili bez AK rotfl.gif

Napisano

Bierz kasę i olej sprawę. Jak Ci już radzą.

Przy odsprzedaży nie bedzie to miało wpływu na cenę.

Napisano

zaprawką przeleć wink.gif

Kaskę weź i zainwestuj w autko albo siebie :D a przy ewentualnej odsprzedaży przynajmniej ktoś Ci nie powie że walone było waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Jezu...Co by ludzie zrobili bez AK

nudziliby sie , rozpijali sie , burdy by robili a tak sobie grzecznie siedza i kulturalnie dyskutuja

Napisano

bierz kasę, po co to malować ?

za mniej więcej taką samą rysę na 10-cio letnim Fiacie Brava dostałem 1.5 roku temu 460 zł - starczyło na 3 opony zimowe, bo akurat były potrzebne wink.gif

Napisano

witam

na szrocie w Dobrzyniewie możesz kupić za 300zł

link

Napisano

> chyba u wieska w stodole 300 to obecnie najnizsza cena.

w mojej okolicy znam 2 lub 3 solidne warsztaty które pomalują zderzak za 300 stówki zgodnie ze sztuką, czyli porządnie!

Napisano

> w mojej okolicy znam 2 lub 3 solidne warsztaty które pomalują zderzak za 300 stówki zgodnie ze

> sztuką, czyli porządnie!

masz rację waytogo.gif też takie znam, bo tam nie dostjesz po pierwsze faktury, po drugie nikt na niej nie wypisze czynności przygotowawczych do lakierownia /czyszczenie, odtłuszczanie matowienie, etc/, ceny i ilości zużytego materiału i najważniejsze ceny roboczogodziny wink.gif

Napisano

> Jak malowanie w ASO chevroleta to sie potem nie zdziw ,ze zderzak jest w totalnie innym odcieniu

> niz reszta auta...

Akurat to ASO, w ktorym byl ma dosc pochlebne opinie jesli chodzi o naprawy lakiernicze.

Napisano
  • Autor

> Akurat to ASO, w ktorym byl ma dosc pochlebne opinie jesli chodzi o naprawy lakiernicze.

no nie do końca , na własnej skórze smile.gif

a srebny metalik jest ciezki do dobrania

Napisano

> no nie do końca , na własnej skórze

> a srebny metalik jest ciezki do dobrania

bzdura całkowita , nie będę robił ci wykładu z kolorystyki , ale dochodzi jeszcze czynnik ludzki to znaczy że 10 lakierników tą samą farba zrobi 10 odcieni ok.gif

jest to związane z odległościa pistoletu od elementu , ciśnieniem natrysku , temperatura w kabinie itp

Napisano

> bzdura całkowita , nie będę robił ci wykładu z kolorystyki , ale dochodzi jeszcze czynnik ludzki

> to znaczy że 10 lakierników tą samą farba zrobi 10 odcieni

> jest to związane z odległościa pistoletu od elementu , ciśnieniem natrysku , temperatura w kabinie

> itp

Ja tam sie nie znam, ale im wiecej wspolczesnych samochodow klasy sredniej (mondeo, vectra, insignia, etc.) obserwuje, tym czesciej zauwazam, zew przypadku koloru srebrnego na zderzaku odcien jest inny niz na reszcie pojazdu icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

no jestem zaskoczony procesem likwidacji szkody - o 8.00 zgloszenie szkody , o godz 10.00 dzwoni rzeczoznawca ze moze ogladnac juz samochod smile.gif ciekawie jak dalej bedzie smile.gif

mam pytanko - dlaczego byl pomiar lakieru na calym samochodzie tzn grubosc lakieru (powloki)

Napisano

> no jestem zaskoczony procesem likwidacji szkody - o 8.00 zgloszenie szkody , o godz 10.00 dzwoni

> rzeczoznawca ze moze ogladnac juz samochod ciekawie jak dalej bedzie

> mam pytanko - dlaczego byl pomiar lakieru na calym samochodzie tzn grubosc lakieru (powloki)

sprawdzaja czy samochod nie byl bity, uszkodzony gdyż muszą to wiedzieć do wyceny auta ok.gif

Napisano
  • Autor

> sprawdzaja czy samochod nie byl bity, uszkodzony gdyż muszą to wiedzieć do wyceny auta

no ale np naprawa owej rysy z tylu w samochodzie niebitym czy tez bitym np z boku bedzie wynosic chyba tyle samo ?

Napisano

> no ale np naprawa owej rysy z tylu w samochodzie niebitym czy tez bitym np z boku bedzie wynosic

> chyba tyle samo ?

tak ale oni od wyceny wartości całego aut (i tu zalezy czy jest uszkodzony czy nie) odejmuja wartość naprawy. i wtedy wychodzi im szkoda calkowita lub nie. nie wiadomo po co to robia skoro wiadomo ze szkody całkowitej nie bedzie no ale moze maja takie procedury

Napisano

> Ja tam sie nie znam, ale im wiecej wspolczesnych samochodow klasy sredniej (mondeo, vectra,

> insignia, etc.) obserwuje, tym czesciej zauwazam, zew przypadku koloru srebrnego na zderzaku

> odcien jest inny niz na reszcie pojazdu

bo elementy z tworzywa lakierują kooperanci , anie fabryka

Napisano
  • Autor

> tak ale oni od wyceny wartości całego aut (i tu zalezy czy jest uszkodzony czy nie) odejmuja

> wartość naprawy. i wtedy wychodzi im szkoda calkowita lub nie. nie wiadomo po co to robia

> skoro wiadomo ze szkody całkowitej nie bedzie no ale moze maja takie procedury

aha , rozumiem juz , dzieki za wytlumaczenie

Napisano
  • Autor

> witam

> na szrocie w Dobrzyniewie możesz kupić za 300zł

> link

a na allegro nowiutki prosto z fabrybki za 219 - cos widze ze po polskiej fabryce cos duzo czesci pozostalo na naszym rynku smile.gif

LINK

Napisano

> a na allegro nowiutki prosto z fabrybki za 219 - cos widze ze po polskiej fabryce cos duzo czesci

> pozostalo na naszym rynku

> LINK

plastiki dla fso produkowała zzm koram na warszawskim annopolu , mają całe oprzyrządowanie i technologię , więc może produkują dalej hmm.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

a wiec dzisiaj dostalem decyzje co do kwoty - 505 zl. Mi sie wydaje ze chyba ok , bo np ASO za taka naprawe podalo 750 zl. mysle ze do 700zl w aso by sie zeszlo, wiec chyba nie ma co walczyc z ubepieczycielem aby dal wiecej niz 505 zl do kieszeni ?

Napisano

> a wiec dzisiaj dostalem decyzje co do kwoty - 505 zl. Mi sie wydaje ze chyba ok , bo np ASO za taka

> naprawe podalo 750 zl. mysle ze do 700zl w aso by sie zeszlo, wiec chyba nie ma co walczyc z

> ubepieczycielem aby dal wiecej niz 505 zl do kieszeni ?

ja bym wziął bez niczego tą kaske grinser006.gif akurat by sie przydało na OC bo musze teraz wykupić 270751858-jezyk.gif więc myślę że powinieneś być zadowolony skromny.gif

Napisano
  • Autor

Bardziej mi chodzi czy to nromalna cena ktorej juz bez pzredstawienia faktur z naprawy nie da sie podwyzszyc. Chcoaz jak ASO mowi 700 to chyba te 505 zl to raczej nie zanizone za mocno ?

Napisano

> a wiec dzisiaj dostalem decyzje co do kwoty - 505 zl. Mi sie wydaje ze chyba ok , bo np ASO za taka

> naprawe podalo 750 zl. mysle ze do 700zl w aso by sie zeszlo, wiec chyba nie ma co walczyc z

> ubepieczycielem aby dal wiecej niz 505 zl do kieszeni ?

moja propozycja: weź kasę od ubezpieczyciela i podjedź do warsztatu typu S-Plus:

http://www.s-plus.pl/

lub innego podobnego oferującego naprawy typu smart. z takim czymś bez problemu sobie poradzą i jeszcze Ci zostanie co nieco na paliwo albo jakąś bardzo dobrą flaszkę smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.