Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fordowskie diesle

Featured Replies

Napisano

2.0 TDCI 140KM, rocznik 2006. Należy się bać czy nie? Jakieś słabe strony ten silnik posiada?

Napisano

> 2.0 TDCI 140KM, rocznik 2006. Należy się bać czy nie? Jakieś słabe strony ten silnik posiada?

silnik koncernu PSA (Peugeotowski 2,0HDi)

Napisano

> 2.0 TDCI 140KM, rocznik 2006. Należy się bać czy nie? Jakieś słabe strony ten silnik posiada?

Slyszalem o jakis przegrzanych wtryskach czy cos w tym guscie smile.gif jezdzilem ostatnio mondkiem MKIV z takim motorem - bardzo ladnie to smiga i szokujaco malo pali waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> silnik koncernu PSA (Peugeotowski 2,0HDi)

ma FAP? łańcuch czy pasek?

Napisano

> ma FAP? łańcuch czy pasek?

filtr ma na 99%, co do układu rozrządu nie wiem

Napisano

> ma FAP?

Może mieć.

> łańcuch czy pasek?

Jedno i drugie.

Pasek wymienia się co ~230 kkm/10 lat.

Temat wałkowany ostatnio przy okazji wątku z Berlingo - pisałem o praktycznie copy-paste tego silnika, masz szczegółowe info.

Napisano

> bardzo ladnie to smiga i szokujaco malo pali

Szokująco mało to ile to jest?

Napisano

W Mondeo MKIII byly silnik 2.0 tdci 115 km i 130 km. Dopiero od 2007 r w MKIV pojawily się wersje 140km. W MKIII motor pochodzi kontrukcyjnie od Forda, ma tylko łańcuch rozrządu ("kontrola co 300kkm), w MKIV od PSA.

Co do MKIII - opinii jak mrówek. Najczęściej ludzie narzekają na kołodwumasowe i wtryski. Kultura pracy lepsza niż w tdi, spalanie przy spokojnej jeździe 5-6 litrów w trasie.

Napisano
  • Autor

> W Mondeo MKIII byly silnik 2.0 tdci 115 km i 130 km. Dopiero od 2007 r w MKIV pojawily się wersje

> 140km. W MKIII motor pochodzi kontrukcyjnie od Forda, ma tylko łańcuch rozrządu ("kontrola co

> 300kkm), w MKIV od PSA.

> Co do MKIII - opinii jak mrówek. Najczęściej ludzie narzekają na kołodwumasowe i wtryski. Kultura

> pracy lepsza niż w tdi, spalanie przy spokojnej jeździe 5-6 litrów w trasie.

interesuje mnie Galaxy MK III

Napisano

> 6.5 w mieście

Jakie miasto, takie spalanie.

Mi taki silnik przeciętnie w mieście wciąga 1-2 litry więcej niż podałeś.

Wszystko można o nim powiedzieć, ale mistrzem oszczędności to ten dizelek NIE JEST.

Napisano

> Jakie miasto, takie spalanie.

> Mi taki silnik przeciętnie w mieście wciąga 1-2 litry więcej niż podałeś.

> Wszystko można o nim powiedzieć, ale mistrzem oszczędności to ten dizelek NIE JEST.

Posadź debila w szoferce to każdym wozem 20 spali. Autem latałem po Berlinie.

Napisano

> Posadź debila w szoferce to każdym wozem 20 spali. Autem latałem po Berlinie.

"Paaanie, tam lepsza, niemiecka benzyna, tam prawie nic nie pali".

Misiu, ja mówię o PRZECIĘTNYM spalaniu auta z takim silnikiem w mieście.

Da się TROCHĘ zejść w dół, da się i do 10 podjechać (przy postoju w mieście).

6,5 to spalanie typowe dla lotu w trasie - da się zejść do wartości z piątką na przedzie, ale to zabawa dla znających się na rzeczy i cierpliwych.

ATSD to leczą mnie rozmaite rozprawy n/t "jak to mi 100+ KM diesel produkuje paliwo"...

Napisano

raczej 136KM - silnik produkcji PSA

Napisano

> interesuje mnie Galaxy MK III

touran idzie w odstawke? Przeciez to najlepszy samochod na swiecie byl, wiekszy nawet od espasa??? yikes.gif

Napisano

> raczej 136KM - silnik produkcji PSA

2 wersje mocy były.

Napisano

> 2 wersje mocy były.

łi, dokładnie 138KM

2003–present Ford Focus C-Max 2.0 TDCi, 136 PS (134 hp/100 kW) and 251 ft·lbf (340 N·m)

2005–present Ford Focus 2.0 TDCi, 136 PS (134 hp/100 kW) and 251 ft·lbf (340 N·m)

2006–present Ford S-Max 2.0 TDCi, 130 PS (128 hp/96 kW) and 251 ft·lbf (340 N·m)

2006–present Ford S-Max 2.0 TDCi, 140 PS (138 hp/103 kW) and 251 ft·lbf (340 N·m)

2006–present Ford Galaxy 2.0 TDCi, 130 PS (128 hp/96 kW) and 251 ft·lbf (340 N·m)

2006–present Ford Galaxy 2.0 TDCi, 140 PS (138 hp/103 kW) and 251 ft·lbf (340 N·m)

2007–present Ford Mondeo 2.0 TDCi, 140 PS (138 hp/103 kW) and 248 ft·lbf (320 N·m)

2007–present Ford Mondeo 2.0 TDCi, 160 PS (163 hp/120 kW) and 251 ft·lbf (340 N·m)

2008–present Ford Kuga 2.0 TDCi, 136 PS (134 hp/100 kW) and 251 ft·lbf (340 N·m)

Napisano

> łi, dokładnie 138KM

> (...)

widze, ze wikipedia rządzi... tongue.gif

Napisano

> "Paaanie, tam lepsza, niemiecka benzyna, tam prawie nic nie pali".

Szczegolnie ,ze przyjechalem nim ze Szczecina na polskiej ropie waytogo.gif

> Da się TROCHĘ zejść w dół, da się i do 10 podjechać (przy postoju w mieście).

> 6,5 to spalanie typowe dla lotu w trasie - da się zejść do wartości z piątką na przedzie, ale to

> zabawa dla znających się na rzeczy i cierpliwych.

6,5 przy jezdzie 160 i wiecej , utrzymujac 130-140 robisz 5,5-6.

> ATSD to leczą mnie rozmaite rozprawy n/t "jak to mi 100+ >KM diesel produkuje paliwo"...

Z tym to akurat pod zly adres smile.gif

Napisano

> Szczegolnie ,ze przyjechalem nim ze Szczecina na polskiej ropie

> 6,5 przy jezdzie 160 i wiecej , utrzymujac 130-140 robisz 5,5-6.

> Z tym to akurat pod zly adres

Liczone czy z kompa?

Testowałeś samochód czy jeździłeś normalnie?

Bez problemu osiągałem po Warszawie wyniki poniżej 6,5 l/100 km różnym klekotami klasy średniej. Co z tego jak po przejechaniu odpowiedniego dystansu i "ukończeniu fazy testu" wracałem do normalnej dynamiki jazdy i notowałem standardowe 8-8,5.

Czy diesel 2.0 montowany w fordzie jest super oszczędny? Raczej trzyma poziom normalny w danej klasie aut ( ta sama wielkość, masa, podobna skrzynia).

Mój "znajomy" utrzymuje w golfie IV 1.9 90 km średnie spalanie na poziomie 4-4,5 l na trasie Ryki-Warszawa z okazjonalnym jeżdżeniem po mieście. Tylko on potrafi na czerwonym przelecieć żeby mu spalanie nie skoczyło.

Napisano
  • Autor

> widze, ze wikipedia rządzi...

To ile w końcu ma koni silnik 2.0 tdci w galaxy z 2006 roku? Najbardziej interesuje mnie jednak czy nie jest jakoś ponadnormatywnie awaryjny (coś w stylu 2.0 TDI wink.gif.

Napisano

ejjjj a tak fajnie sie zapowiadał twój pomysł na nowe "lepsze" auto jak gadalismy ostatnio zlosnik.gif

Napisano

w czwartek robilem trase tomaszow wrocek tomaszow i srednia wg kompa wyszla 5,6l

Napisano
  • Autor

> ejjjj a tak fajnie sie zapowiadał twój pomysł na nowe "lepsze" auto jak gadalismy ostatnio

Znajdź mi takie, może mieć szyby na korbkę ale musi mieć klimę, aaa i musi mieć jeszcze oznaki życia zlosnik.gif

Napisano

> Znajdź mi takie, może mieć szyby na korbkę ale musi mieć klimę, aaa i musi mieć jeszcze oznaki

> życia

Będzie cięzko zlosnik.gifale mysle ze wcale nie gorzej niż znalezienie czegos duzo nowszego i bezawaryjnego zlosnik.gif Co byś nie wybrał to i tak bedziemy sie spotykac . Ford powiedzmy że jest spoko ale tak samo jak VW trapia go padające pierdołki zlosnik.gif jak w wiekszośći nowych aut waytogo.gif

Napisano

> 6,5 przy jezdzie 160 i wiecej , utrzymujac 130-140 robisz 5,5-6.

A powyżej 200 km/h to już dolewa do baku, co? grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Będzie cięzko ale mysle ze wcale nie gorzej niż znalezienie czegos duzo nowszego i bezawaryjnego

> Co byś nie wybrał to i tak bedziemy sie spotykac.

Otóż to zlosnik.gif

> Ford powiedzmy że jest spoko ale tak samo

> jak VW trapia go padające pierdołki jak w wiekszośći nowych aut

Galaxy MK III jest fajny bo po rozłożeniu trzeciego rzędu siedzeń jest jeszcze spoko bagażnik a te siedzenia chowają się w podłogę.

Poza tym żona mówi, że chociaż jedno auto musi być z tych nowszych zlosnik.gif

Napisano

> Otóż to

> Galaxy MK III jest fajny bo po rozłożeniu trzeciego rzędu siedzeń jest jeszcze spoko bagażnik a te

> siedzenia chowają się w podłogę.

> Poza tym żona mówi, że chociaż jedno auto musi być z tych nowszych

Ogólnie całkiem fajny jest waytogo.gif

Byle znalez dobry egzemplarz waytogo.gif

Kup jej coś z Burago będzie świerzynka zlosnik.gif

Napisano

2.0 136 kolego smile.gif

ładnie jeździ, w miarę płynnie rozwija obroty, tylko niestety pali dość dużo - koło 7-7.5. silnik stosowany też w PSA, volvo

Napisano

> Czy diesel 2.0 montowany w fordzie jest super oszczędny? Raczej trzyma poziom normalny w danej

> klasie aut ( ta sama wielkość, masa, podobna skrzynia).

Trzyma się w normie, ale w górnych stanach.

Znam oszczędniejsze diesle (Renault, 5-cyl Volvo D5 185 KM itp), ale tragedii nie ma.

Napisano

> Trzyma się w normie, ale w górnych stanach.

> Znam oszczędniejsze diesle (Renault, 5-cyl Volvo D5 185 KM itp), ale tragedii nie ma.

Ale 1.9 dci czy 2.0 dci jest oszczędniejsze od PSA/Ford 2.0 hdi/tdci?

Napisano

wtryski z tego co wiem nie są mocną stroną

Napisano

> wtryski z tego co wiem nie są mocną stroną

nie ten silnik, nie ta epoka wink.gif

Napisano

> nie ten silnik, nie ta epoka

oj dzis było na tvn turbo, rocznik 2007, pompa i wtryski, przebieg 50kkm, program kamera coś tam, tak parę sekund widziałem

Napisano

ja na swojego fordowskiego diesla nie narzekam:

icon1.png

Mam go od czerwca'2010 i dobrze mi z nim wink.gif

Napisano

Na 5 Fordów roczniki 2008/2009 wszystkie 5 stało w serwisach.

2 x padł DPF (2.0 TDCI), 2 x źle ustawiony komputer (1,6 i 1,8 TDCI), 1 x !!! silnik sie rozpadł po 80 tys. km !!! (1,6 TDCI) 2 m-ce po gwarancji - wymiana na nowy

i wiele innych awariach np. po 9 m-cach pompa wspomagania, woda w kamerze cofania, awarie komputerów pokładowych, alernator też raz sie rozwalił, a obsługa po prostu bajeczna w tych ASO

NIGDY WIĘCEJ FORDÓW

Napisano

To się nazywa pech. Tak samo mogą powiedzieć właściele dowolnej

innej marki, którzy mieli pecha. smile.gif

Napisano

co to znaczy że silnik się rozpadł? hmm.gif

Napisano

> Ale 1.9 dci czy 2.0 dci jest oszczędniejsze od PSA/Ford 2.0 hdi/tdci?

każde ;-)

Napisano

> oj dzis było na tvn turbo, rocznik 2007, pompa i wtryski, przebieg 50kkm, program kamera coś tam,

> tak parę sekund widziałem

Taaa...

Najpierw tankujemy jakąś kupę w płynie "bo tanij o 0,001 PLN/litr, nie bedziem krwiopijców swą krwawicą paść", a potem szloch i zgrzytanie pochwy...

Różne cyrki już u mnie były ćwiczone, włącznie z tankowaniem benzyny i "jadziem póki nie stanie" i nigdy problemów z wtryskiwaczami i szeroko (!) pojmowaną instalacją wtryskową nie było.

No ale co ja się tam znam - "ftefałę tórbo powiedziely"...

Napisano

> Liczone czy z kompa?

> Testowałeś samochód czy jeździłeś normalnie?

Komp + dystrybutor o dziwo roznica moze z 0,5l miedzy jednym a drugim.

Jazda normalna - ludzi wiozlem waytogo.gif

Napisano

> Jakie miasto, takie spalanie.

> Mi taki silnik przeciętnie w mieście wciąga 1-2 litry więcej niż podałeś.

no wlasnie, takie porownania to mozna sobie wsadzic gleboko zlosnik.gif

Tutaj moje dane odnosnie spalania w miescie. Silnik praktycznie ten sam, o ktory pyta autor.

Napisano

> filtr ma na 99%, co do układu rozrządu nie wiem

focusa 2.0 nawet w 2008r mozna bylo kupic bez DPFa, wiec w 2006r powinno byc jeszcze latwiej.

Napisano

W focusie owszem, do 2010 były z i bez DPF.

W mondeo i większych były już tylko z DPF po 2009 chyba.

Napisano

> 6.5 w mieście

To chyba jeszcze zależy od miasta i stylu jazdy grinser006.gif

Apropos fordów to akurat jeżdżę mondeo mk4 (co prawda benzyną) i w godzinach szczytu po stolicy naszego pięknego kraju śmiało pali mi 10 i więcej, a po mniej zatłoczonym mieście spada do 8.

Napisano

> To ile w końcu ma koni silnik 2.0 tdci w galaxy z 2006 roku? Najbardziej interesuje mnie jednak czy

> nie jest jakoś ponadnormatywnie awaryjny (coś w stylu 2.0 TDI .

Ma 140 KM.

Mój S-max z tym silnikiem ma już przejechane 180 tys. km i do tej pory większych problemów nie było (poprzedni właściciel wymieniał jeden wtryskiwacz, ale to raczej było związane z zatankowaniem benzyny przez jego żonę ;-)).

edycja:

no i jeszcze poleciał alternator i wentylator chłodnicy...

Nie ma jeszcze filtra DFP/FAP, chociaż od końca roku 2006 ten filtr był już montowany (mój jest z września).

Spalanie:

miasto ok. 9l/100km (krótki dystans),

trasa ok. 7l/100km (5 osób + bagaże 6 osób + dwie skrzynki browaru (powrót ze Słowacji ;-))

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.