Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Orlando - ktoś użytkuje?

Featured Replies

Napisano

Jak widac zdecydowana wiekszosc:)

A na powaznie to od premiery auta nie widziałem zadnego na ulicach Warszawy.

Pozdr.

Arek Epica LMV 09

Napisano

> Trudno żebyś widział Pierwsze egzemplarze będą do odbioru w maju.

Nie zgodzę się z tą teorią zlosnik.gif

Jak brałem Cruza, to facet biurko dalej kupował Orlando, które stało w salonie, sam w nim siedziałem i się przyglądałem. Praktycznie razem wyjechaliśmy z salonu, ja Cruzem,, on Orlandem grinser006.gif

Napisano

Wczoraj pytałem handlowca w abeximie - ok. miesiąc trzeba czekać na noPb.

Napisano

Eee. Już widziałem go na drodze, jeszcze w kwietniu. smile.gif

Napisano

> Użytkuje ktoś z Kącikowiczów Chevy Orlando? Jak wrażenia?

Żeby nie tworzyć nowych wątków - nie użytkuję, ale wczoraj sobie oblukałem. Kilka zdań nt.

Auto wizualnie sporawe pomimo nie za dużych wymiarów zewętrznych - 4652 mm długości. Wynika to z pudełkowatości - 1836 mm szerokości, 1633 mm wysokosci. W środku natomiast szału nie ma, ale jest wystarczająco. Czytałem tu na AK porównania z insignią czy nawet lacetti - nie jechałem żadnym z tych aut, ale "mniejsza" ilość miejsca wynika pewnie z innej pozycji na siedzeniach. W Orlando siedzi sie bardziej "pionowo". Mam 176 cm wzrostu usiadłem "za sobą" na środkowej kanapie i było naprawde luźno. Nawet przy dalej cofniętym fotelu kierowcy mieściłem się z tyłu, więc jest o.k. Wpasowałem się też na +2 siedzenia - wystarczające dla średniej budowy ludka, a dla dzieci, to już bezproblemowo. Przykładowo w verso jest o wiele mniej miejsca, a wychodzenie to niezał gimnastyka. O kaszkaju +2 nie wspominam, bo tam to chyba tylko niemowlaki z nogami poziomo na fotelikach. grinser006.gif

Co mnie zaniepokoiło - mocno "odstające" tapicerki drzwi - pomimo sporej szerokości auta, miałem wrażenie, że trzem osobom będzie ciasno na środkowej kanapie. Podobnie z przodu - konsola i schowek pasażera wjeżdżają niemal na kolana kierowcy i osoby obok. Oczywiście nogi się mieszczą spokojnie, ale jak dla mnie jest to ciut przytłaczające.

"Centrum sterowania" (moze to wina max wyposażonej wersji? niewiem.gif) nieco kosmiczne, ale jak ktoś lubi nowoczesnośc, to mu przypadnie do gustu. Ja wolę bardziej klasyczne wnętrza, ale coż. grinser006.gif

Bagaznik przy 7 miejscach oczywiście niewielki i do tego pionowy, ale jest fajna niespodziewajka - pod podłoga bagaznika praktyczny i sporawy schowek. ok.gif

Widoczność do tyłu niemal zerowa - na szczescie (poza najtańsza wersją) czujniki parkowania są w standardzie. ok.gif

Jazdy póki co nie zaliczyłem, bo w-wski abexim facepalm%5B1%5D.gif dopiero "czeka" na demo - handlowiec obiecał mi załatwienie egz. z innego ASO i jazdę. Jak się uda, to dopiszę wrażenia. ok.gif

Napisano

> Jazdy póki co nie zaliczyłem, bo w-wski abexim dopiero "czeka" na demo -

W marcu również nie mieli demo sciana.gif

Widać nie zależy im zbytnio na sprzedaży

Napisano

Tydzień temu też widziałem tego w Abeximie (gaz tam zakładałem), z tyłu mało miejsca (ja mam 186) bez porównania z Lacettim, ale trudno sobie wyobrazić więcej przy 7-miu siedzeniach (nie na ten segment), z zewnątrz i wewnątrz ładnie i nowocześnie.

Dla wielodzietnej rodziny w sam raz, jak na przewóz osób - ciasno.

Napisano

> Jak widac zdecydowana wiekszosc:)

> A na powaznie to od premiery auta nie widziałem zadnego na ulicach Warszawy.

> Pozdr.

> Arek Epica LMV 09

w Białymstoku już widziałem zlosnik.gifok.gif (nie demo oczywiście)

Napisano

W Warszawie jezdzi bordowy na taxi. Troche słabo rozwiazali ilość miejsca w srodku. w porówaniu z Zafirą, Megane czy nawet Rezzo to w środku jest ciasno. Nowy jest troche za drogi ale jakas uzywka 2-3 letnia moze byc ciekawa.

Pzdr

> Jak widac zdecydowana wiekszosc:)

> A na powaznie to od premiery auta nie widziałem zadnego na ulicach Warszawy.

> Pozdr.

> Arek Epica LMV 09

Napisano

> W Warszawie jezdzi bordowy na taxi.

Jeździ ok.gif

W salonie mieli już w marcu na pokaz a ja widziałem też wtedy na drodze {być może firmowy GM}

Napisano

> Jeździ

> W salonie mieli już w marcu na pokaz a ja widziałem też wtedy na drodze {być może firmowy GM}

Mieli. Kolega oglądał i chciał kupić, ale namówiłem go na Cruze z dieslem - dużo taniej wyszło i jest bardzo zadowolony ok.gif

Napisano

> Mieli. Kolega oglądał i chciał kupić, ale namówiłem go na Cruze z dieslem - dużo taniej wyszło i

> jest bardzo zadowolony

Trochę dziwne podejście - przecież to zupełnie inne auta... icon_rolleyes.gif

Napisano

Najwazniejsze, ze jest zadowolony:)

A swoja droga musze podjechac na Magnalia i go zobaczyc.

Trochę dziwne podejście - przecież to zupełnie inne auta...

Arek Epica LMV 09

Napisano

> Najwazniejsze, ze jest zadowolony:)

> A swoja droga musze podjechac na Magnalia i go zobaczyc.

> Arek Epica LMV 09

Oczywiscie, tylko zastanawia mnie, po co chciał +2 kosztem pozostałych miejsc i bagażnika, skoro z 5-miejscowego auta jest zadowolony. grinser006.gif

Napisano

Nie mam nic przeciwko Orlando ale GM planować przestrzeni totalnie nie umie. Dla tak dużego auta z zewnątrz wewnątrz jest po prostu... ciasno!

Ten "ryj" z przodu dużo zajmuje, jakby był mniej "hamerykański" a bardziej "vanowaty", to przestrzeń by na tym zyskała.

Citroen C4 Grand Picasso (nie żebym twierdził, że to dobra marka, bo IMHO to chyba Chevi jest wyżej w tej hierarchi - prawda? grinser006.gif) przy mniejszych rozmiarach 4,59 m długości w środku ma miejsca o niebo więcej. Nie wspominając o wersji "nie Grand" jeszcze o 12 cm krótszej.

A w Orlando jakoś ciasno jak na tak duże z zewnątrz auto.

Kaszkaja nie wiem kto kupuje - tak małe auto za tak ogromne pieniądze. A miejsca malutko, bo choć auto niby wysokie, to siedzi się nisko - w sensie, że podłoga wysoko w stosunku do siedzisk.

Orlando w full wersji z silnikiem 2,4 i automatem...hmmm... to się musi tym jeździć jakoś nie najgorzej. cool.gifcool.gifcool.gif

Napisano

> Nie mam nic przeciwko Orlando ale GM planować przestrzeni totalnie nie umie. Dla tak dużego auta z

> zewnątrz wewnątrz jest po prostu... ciasno!

A pomyśl sobie, jak ciasnym dla pasażerów może być taki Tahoe albo Suburban. Ostatnio Escalade trafił znowu na listę najgorszych aut, bo: awaryjny, drogi w utrzymaniu oraz po prostu drogi, bezsensownie wielki i beznadziejnie ciasny w środku... Znajomy ma Tahoe i przyznam, że tak ciasnego, niewygodnego auta daleko szukać. To samo dotyczy też np. Trailblazera. Masakrycznie ciasne, niewygodne auto.

> Kaszkaja nie wiem kto kupuje - tak małe auto za tak ogromne pieniądze. A miejsca malutko, bo choć

> auto niby wysokie, to siedzi się nisko - w sensie, że podłoga wysoko w stosunku do siedzisk.

Mało nie kupiłem Rogue 2.5SV (amerykański odpowiednik Qashqai, ale z silnikiem 2.5 i skrzynią CVT). Ale ostatecznie zniechęciłem się po kolejnej jeździe próbnej. Takiej watoliny na kołach nie widziałem jak żyję. Auto się NIE PROWADZI. Nie, żebym miał mówić, jakoby Equinox był szczególnie żwawy i zwinny. Ale między tymi dwoma autami różnica jest ogromna. No i Rogue/Qashqai są dziwacznie w środku zaprojektowane - czemu mają tak strasznie grube oparcia siedzeń??? Czemu to tak ciasne, tak bardzo przytłaczające wewnątrz auto??? A mimo to ludzie to kupują i chwalą. Pewnie nie jest złym autem, choć w testach bezpieczeństwa znowu zdobył tylko ****.

> Orlando w full wersji z silnikiem 2,4 i automatem...hmmm... to się musi tym jeździć jakoś nie

> najgorzej.

Silnik 2.4 jest montowany w kilku pojazdach GM i zależnie od tego, z jaką skrzynią jest spięty - różnie się spisuje. W Malibu - był wołowaty (z 4-stopniowym automatem). W Equinox - nie czuć, żeby był żwawy. Raczej ma się wrażenie jeszcze większej wołowatości. Aż się nie spojrzy na licznik i się okaże, że już "jadę 65 MPH"!!!

Napisano

A mnie się bardzo podoba tylko bym chciał wersję na 5 osób i z napędem x4 stałym jak quattro jak w Audicach 270751858-jezyk.gif (Pomarzyć dobra rzecz) hehe

No i wtedy bym dał te 70 tyś za te autko 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Żonie kupował

> Sam jeździ Octavią kombi.

Nie no OK. Tylko zasadnicze pytanie - czy ktoś potrzebuje +2, czy nie. Jak starcza 5 miejsc, to orlando jest ciut kiepskim wyborem - jak piszą przedmówcy miesca z tyłu nie za wiele, a bagażnik zmnieszają fotele w podłodze. wink.gif

Napisano

> Nie no OK. Tylko zasadnicze pytanie - czy ktoś potrzebuje +2, czy nie.

Ale na 7 os. też nie bardzo się nadaje, bo w konfiguracji 7 os. nie ma bagażnika.

Jak dla mnie byłoby idealnie, gdyby te 2 fotele można przechowywać w garażu/piwnicy i mieć do wyboru +2 lub duży bagażnik.

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Użytkuje ktoś z Kącikowiczów Chevy Orlando? Jak wrażenia?

Widziałem dziś pierwszy raz na mieście - prezentuje się bardzo fajnie. Autko ma naprawde świetne proporcje. Patrząc na wysokość a szerokośc wydaje sie naprawde szerokie.

Napisano

> Ale na 7 os. też nie bardzo się nadaje, bo w konfiguracji 7 os. nie ma bagażnika.

Na 7 os. może i nie, ale na 6 os. bądź 5+2 - jak najbardziej. ok.gif

Napisano

> Jak się uda, to dopiszę wrażenia.

Udało się, ale 1.8 noPb. Trasa krótka, to i za wiele nie napiszę, ale ogólne wrażenie dobre. ok.gif

Prowadzi się stabilnie, nic niepotrzebnie nie hałasuje (ale to praktycznie nowe auto, więc nie wiadomo, co dalej), hamuje dobrze - gorzej z przyspieszeniem. grinser006.gif

Wiem, mam spaczone podejście przez jazdę TD, ale jakoś nie przypadł mi ten motor do gustu. Jak się przyciśnie - jedzie, ale wtedy go słychać w środku. Co ciekawe, gdzieś od 3 t/obr ma "kopa" podobnego do turbo - aż się pytałem handlowca, czy nie ma jakichś zmiennych faz rozrządu czy coś w ten deseń. wink.gif

Przyzwoite auto -teraz czekam na diesla, ma być +/- za miesiąc. ok.gif

Napisano

> przyciśnie - jedzie, ale wtedy go słychać w środku. Co ciekawe, gdzieś od 3 t/obr ma "kopa"

> podobnego do turbo - aż się pytałem handlowca, czy nie ma jakichś zmiennych faz rozrządu czy

> coś w ten deseń.

Ma pewnie zmienny kolektor dolotowy. A może i zmienne fazy zlosnik.gif

Napisano

> Udało się, ale 1.8 noPb. Trasa krótka, to i za wiele nie napiszę, ale ogólne wrażenie dobre.

> Udało się, ale 1.8 noPb. Trasa krótka, to i za wiele nie napiszę, ale ogólne wrażenie dobre.

Też się wczoraj przejechałem, też silnikiem 1.8, mam podobne odczucia.

Do miasta może się jeszcze nadaje, ze świateł startuje w miarę żwawo ale po wyjechaniu na Trasę Siekierkowską dostaje już zadyszki. Ogólnie nie jest źle, ale z dieslem pewnie będzie lepszy. Jest dobrze wyciszone z zewnątrz, silnik za to hałasuje

Prowadzi się całkiem przyzwoicie, trzeba tylko pamiętać o gabarytach, hamulce ma całkiem dobre.

Auto z zewnątrz wygląda na duże, ale jest małe w środku. Rozbudowana jest deska i konsola środkowa modnie (na styl Insygni i Cruza), ale moim zdaniem jest to miejsce zmarnowane nie wiem co pod nią jest bo pod maską jest luzik i weszłyby tam 2 takie silniki. Schowków jak na vana prawie nie ma, nie ma gdzie CB zamontować.

Wygodne są siedzenia tylko z przodu, z tyłu są zbyt pionowe i nie wyprofilowane

Dodatkowe siedzenia zabierają bardzo dużo przestrzeni, po rozłożeniu bagażnika praktycznie nie ma, nie da się ich wymontować całkiem po złożeniu bagażnik też nie jest imponujący.

Nie ma koła zapasowego wcale tylko zestaw naprawczy. Pod podłogą bagażnika (od spodu) jest dużo miejsca może tam będzie można mieć koło lub butle gazową.

Ogólnie mogłoby być fajne auto, jakby popracowali nad funkcjonalnością wnętrza, a tak zrobili samochód dla rodziny wielodzietnej podróżującej bez bagażu hehe.gif

Podsumowując miałem nadzieję, że skoro nie ma Cruza kombi to Orlando będzie mógł być moim następcą Lacetti ale raczej nie będzie frown.gif

Ale sprzedawca mówi, że sprzedaje się jak ciepłe bułeczki, na razie tylko benzyny bo z dieslami jest problem z dostępnością.

Napisano

> Ale sprzedawca mówi, że sprzedaje się jak ciepłe bułeczki...

Ta, jasne. W Chevrolecie zawsze wszystko sprzedaje się jak ciepłe bułeczki, tylko zazwyczaj nie ma problemu, żeby kupić auto albo z placu, albo ściągnięte z innego salonu w PL grinser006.gif

Jakoś nie trzeba zamawiać do produkcji... chyba, że wersja wydumka cfaniaczek.gif

Napisano

> Jest dobrze wyciszone z zewnątrz, silnik za to hałasuje .

Czy Orlando ma podwójne boczne przednie szyby, jak np. Malibu czy Equinox?

> Prowadzi się całkiem przyzwoicie, trzeba tylko pamiętać o gabarytach, hamulce ma całkiem dobre.

Czy silnik 1.8 (pakowany w USA do podstawowego Cruze) nie jest teoretycznie za słaby na gabaryty i masę Orlando?

> Auto z zewnątrz wygląda na duże, ale jest małe w środku.

Miał ktoś może okazję porównać Orlando z Mazdą 5? Mazda wydaje się przestronna w środku, dopóki się w niej nie usiądzie z przodu. Jak dla mnie - siedzenie powinno się dalej odsuwać. Myślałem, że się zacięło, a facetka mi mówi w salonie, że to już koniec regulacji. Dla porównania w Malibu czy w Equinox - po odsunięciu siedzenia do końca nie sięgałem nogami do pedałów...

> Rozbudowana jest deska i konsola środkowa

> modnie (na styl Insygni i Cruza), ale moim zdaniem jest to miejsce zmarnowane nie wiem co pod

> nią jest bo pod maską jest luzik i weszłyby tam 2 takie silniki.

W Equinox'ie denerwuje mnie dla odmiany wystające (i dziwnie wyprofilowane) podparcie łokcia na drzwiach - po godzinie jazdy - kolano boli... Nie rozumiem, czemu nie poprowadzili tego prosto do góry, tylko delikatnie nachylili w stronę właśnie kolana...

> Schowków jak na vana prawie nie ma, nie ma gdzie CB zamontować.

Też to zauważyłem na zdjęciach i na filmikach. Szkoda - potencjał jest, a nie wykorzystany.

> Dodatkowe siedzenia zabierają bardzo dużo przestrzeni, po rozłożeniu bagażnika praktycznie nie ma,

> nie da się ich wymontować całkiem po złożeniu bagażnik też nie jest imponujący.

Tu znowu odniosę się do Equinox'a - niby SUV, niby duży, ale kuferek wydaje się być dość wąskim. Będąc w PL muszę tego Orlando obejrzeć dokładnie... Między innymi do kufra zajrzeć.

Generalnie wygląda fajnie, "amerykańsko". Pewnie będąc w Polsce jesienią wybiorę się pooglądać.

Za ile realnie można kupić go w wersji "bida z klimą"?

Napisano

> Za ile realnie można kupić go w wersji "bida z klimą"?

Za równe 60k PLN.

Napisano

> Wersja "bida bez klimy".

Wersja diesel Bida z klimą - 74 tyś

Napisano

> Czy Orlando ma podwójne boczne przednie szyby, jak np. Malibu czy Equinox?

Raczej nie ma, efekt zawdzięcza "grubym" drzwiom, z chyba trzema uszczelkami.

> Czy silnik 1.8 (pakowany w USA do podstawowego Cruze) nie jest teoretycznie za słaby na gabaryty i

> masę Orlando?

W manualu nie załadowany po mieście jeszcze jakoś daje radę, ale diesel ma prawie dwukrotnie wyższy moment obrotowy.

Napisano

> Wersja "bida bez klimy".

Z klimą:

- 1

- 2

Ja od tej kwoty miałbym jeszcze 2000 zł upustu "lojalkowego"...

Napisano

Dziś widziałem orlando, szczerze? Takie se. Trochę kanciaste, kolor taki ciemnoczerwony, nie wiem jak sie nazywa, pare lacetti w takim kolorze jest na forum.

Blachy SM...., nie był obklejony z tego co pamiętam, wiec testowy raczej nie. Dość daleko był wiec szczegółów nie widziałem.

IMHO cruze ładniejszy grinser006.gif

Napisano

> IMHO cruze ładniejszy

Trudno, żeby "sedan w stylu coupe" nie był ładniejszy od vana.

Orlando, jak na swoją klasę, nie wygląda źle.

Napisano

> kolor taki ciemnoczerwony, nie wiem

Bo to najładniejszy jest kolor jest wink.gif

Ale tylko w słońcu serduszka.gif

Orlando wziąłbym w innym kolorze alien.gif

Napisano

> Orlando wziąłbym w innym kolorze

Ja też, w białym lepiej sie prezentuje, ale cięższy do utrzymania.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.