Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z filtrem oleju czy mechanik sciemnia

Featured Replies

Napisano

Witam!

3 miesiace temu wymienialem w Swifcie silnik ktory nie przezyl mis-shifta (2 zamiast 4 przy 130+). Przez miesiac kontrolowalem prace nowego silnika i generalnie wszystko bylo ok (poziom oleju, chlodziwa, praca silnika, osiagi, zyzycie paliwa) poza 1 drobnym problemem ze rozkrecil sie wydech i mialem przez krotki czas WRC zlosnik.gif(niestety tylko dzwiek, osiagi nie zmeinily sie niestety). Uspokojony przestalem sie autem przejmowac i jezdzilem dalej juz bez wielkich ceregieli. Wczoraj czyli 3 miesiace i 3kkm po zmianie przy hamowaniu blysnela mi kontrolka cisnienia oleju shocked.gif Dojechalem pod dom, po godzinie sprawdzam poziom oleju - bagnet ledwie sie zamacza yikes.gif Zagladam pod spod a tu miska uwalona olejem a filtr oleju niedokrecony (reka dokrecilem wiecej niz caly obrot). facepalm%5B1%5D.gif Pojechalem do mechanika a ten orzekl ze to wina nieoryginalnego filtra oleju (Bosch) i w zaden sposob nie jego a filtr nie odkreca sie tylko blacha sie w nim wygina i bedzie juz nieszczelny nawet dokrecony.

Czy to mozliwe ze jest mozliwa taka wada filtra oleju czy koles zwyczajnie sciemnia bo jakos tak sklaniam sie do tej opcji?

Filtr oryginalny kupilem i jutro wymienie ale chodzi mi o to czy obrazic sie na kolesia ktory cwaniakuje czy moze miec jednak racje.

Napisano

Moim zdaniem ściemnia. Gdyby filtr był dokręcony, a mimo to nieszczelny, to można podejrzewać wadę samego filtra, ale jeżeli dokręciłeś ręką i był cały obrót, to znaczy, że mechanik po prostu go nie dokręcił.

Napisano

dokręć filtr uzupełnij olej kontroluj czy nie leci i jeździj a mechanika zmień zlosnik.gif

Napisano

Ściema jak nic. Jak dobrze zakręcisz filtr ręką i przejedziesz kilkanaście kilometrów to już go ręką nie odkręcisz.

Zmień lepiej mechanika bo to jakiś chałturnik jest i szkoda Twojego auta. Bałbym się mu powierzyć auto skoro założenie filtra oleju go przerasta.

Napisano

95%sciema ale kiedys prawie silnik zatarlem w punto na aso gwarancji. Org filtr puścił i sie poluzował a sam go dokrecałem bo kapało po pzegladzie

Napisano

> Zmień lepiej mechanika bo to jakiś chałturnik jest i szkoda Twojego auta. Bałbym się mu powierzyć

> auto skoro założenie filtra oleju go przerasta.

Ale coś z tymi filtrami jest, znam mechanika od prawie 10 lat i jest słowny i solidny... i tez zdarzyło mu sie niedokrecic filtra.... Może to czynnośc za prosta i dlatego?

Napisano

> Ale coś z tymi filtrami jest, znam mechanika od prawie 10 lat i jest słowny i solidny... i tez

> zdarzyło mu sie niedokrecic filtra.... Może to czynnośc za prosta i dlatego?

Można to tłumaczyć pośpiechem i rutyną...

Napisano

> Ściema jak nic. Jak dobrze zakręcisz filtr ręką i przejedziesz kilkanaście kilometrów to już go

> ręką nie odkręcisz.

Czyli z tego wynika że ja zawsze źle zakręcam filtr, bo zakręcam ręką i odkręcam ręką ? zlosnik.gif

Napisano

> Czyli z tego wynika że ja zawsze źle zakręcam filtr, bo zakręcam ręką i odkręcam ręką ?

Na Twoim miejscu zacząłbym się martwić, że coś jest nie teges.

Prawidłowo powinno być tak, że ciśnienie zassie filtr oleju i bez np. przebicia go śrubokrętem nie da rady go odkręcić ręką. grinser006.gif

Napisano

> Na Twoim miejscu zacząłbym się martwić, że coś jest nie teges.

> Prawidłowo powinno być tak, że ciśnienie zassie filtr oleju i bez np. przebicia go śrubokrętem nie

> da rady go odkręcić ręką.

Ok martwię się tylko nie wiem czym, bo z samochodami jest wszystko ok, a oleju nie ubywa.

Napisano

> Na Twoim miejscu zacząłbym się martwić, że coś jest nie teges.

> Prawidłowo powinno być tak, że ciśnienie zassie filtr oleju i bez np. przebicia go śrubokrętem nie

Bzdury Waść opowiadasz...

Napisano

> Bzdury Waść opowiadasz...

A to przepraszam, bo nie spotkałem się z autem, w którym można ręką odkręcić filtr oleju. ok.gif

Napisano

hmm hmm.gif ale jak odkręcisz korek oleju to jakie ciśnienie?

Napisano

> A to przepraszam, bo nie spotkałem się z autem, w którym można ręką odkręcić filtr oleju.

w każdym swoim aucie przykręcałem i odkręcałem filtr ręką

Napisano

> hmm ale jak odkręcisz korek oleju to jakie ciśnienie?

A co ma do tego korek oleju? hmm.gif Przecież skrzynia korbowa silnika nie jest szczelna - jest odma.

Napisano

> hmm ale jak odkręcisz korek oleju to jakie ciśnienie?

Pod pokrywą zaworów masz ciśnienie? icon_eek.gif

Napisano

> Farciarz

W kancie obecnego filtra nie mogę odkręcić kluczem, a w punto zawsze da się ręką. Śrubokrętem to nawet ziutek garaże nie przebija filtra bo ma specjalny klucz no chyba, że brudas i lubi jak mu olej kapie za kołnierz.

Napisano

> W kancie obecnego filtra nie mogę odkręcić kluczem, a w punto zawsze da się ręką. Śrubokrętem to

> nawet ziutek garaże nie przebija filtra bo ma specjalny klucz no chyba, że brudas i lubi jak

> mu olej kapie za kołnierz.

Jedni wolą zakupić klucz łańcuchowy i męczyć się na czysto, a inni wolą dziabnąć płaskim śrubokrętem z młotkiem i mieć kilka kropel oleju na rękach.

Napisano

> Prawidłowo powinno być tak, że ciśnienie zassie filtr oleju

no proszę, znów wiem coś nowego: ciśnienie zasysa... hmm.gif a co wobec tego robi podciśnienie? niewiem.gifbiglaugh.gifhehe.gifrotfl.gif

Napisano

> no proszę, znów wiem coś nowego: ciśnienie zasysa... a co wobec tego robi podciśnienie?

Ssie grinser006.gif

Napisano
  • Autor

widze ze watek zboczyl z kierunku natomiast u mnie problem jest niestety wiekszy - filtr oleju (jeszcze Bosch) jest juz dokrecony i jest suchy natomiast olej cieknie nadal. Tym razem wszystko wskazuje na uszczelnienie walu korbowego.

Wymienie to cholerstwo i fura idzie do ludzi, nie chce byc ze mna to nie zlosnik.gif

Napisano

miałem ostatnio podobny przypadek.

Sam wymieniam olej, zawsze dokręcałem ręką i nigdy nie było problemu. przy ostatnim filtrze zaczęło cieknąć, nie dam sobie teraz ręki uciąć czy dobrze dokręciłem, ale po dociągnięciu, delikatnie się sączyło.

Najlepsze jest to że olej wymieniałem przed zimą, a wyciek wyszedł koło miesiąca temu, załóżmy ze 2-3 tygodnie tak jeździłem, więc i tak popuścił po dłuższym czasie. wczoraj wymieniałem olej i narazie obserwuje.

Napisano

> Ściema jak nic. Jak dobrze zakręcisz filtr ręką i przejedziesz kilkanaście kilometrów to już go

> ręką nie odkręcisz.

No popatrz, to ja jestem jakiś super, hiper siłacz hehe.gif

Bo w Uno, Astrze, Sierze bez problemu przy wymianie filtr odkręcam reką - bez łańcucha, bez pasa, bez dziubania wkrętakiem grinser006.gif

Napisano

> Jedni wolą zakupić klucz łańcuchowy i męczyć się na czysto, a inni wolą dziabnąć płaskim

> śrubokrętem z młotkiem i mieć kilka kropel oleju na rękach.

wygodniejsze od klucza lancuchowego sa te nasadki:

3117.jpg

zlosnik.gif

Napisano

> wygodniejsze od klucza lancuchowego sa te nasadki:

Tylko trzeba ich mieć kilka.

Napisano

> Tylko trzeba ich mieć kilka.

sa cale zestawy do wiekszosci filtrow na rynku

Napisano

> sa cale zestawy do wiekszosci filtrow na rynku

A to jeszcze lepiej takie filtry używać:

OilFiltersWrenchL.jpg

biglaugh.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

niestety moja historia nie moze sie skonczyc ...

Wymienilem filtr oleju na oryginalny - niestety na drugi dzien widac ze moze i mniej ale dalej cieknie. Wszystko wskazywalo na uszczelniacz walu korbowego od strony rozrzadu/kola pasowego - cala okolica wilgotna

Wymienilem wiec uszczelniacz, oczywiscie oryginalny. Przejechalem 100km ... no i cieknie dalej. Miejsce wycieku mniej wiecej tak jak bylo - okolice rozrzadu. Filtr tym razem byl dobre dokrecony

O co moze chodzic tym razem??

Napisano

może lipny uszczelniacz się trafił albo coś źle złożone. Normalnie bym powiedział że może za duże ciśnienie w skrzyni korbowej np. odma przytkana jednak pewnie nie to. Jeżeli ciśnienie w skrzyni korbowej jest ok to chyba jedynie pozostaje sama kwestia miejsca uszczelnienia chyba że jest jeszcze jakiś inny myk. Zostaje jeszcze luz na wale... ale bez sensu. Ewentualnie cieknie gdzie indziej.

A z tym filtrem to mogłeś zrobić tak żeby zgłosić reklamację do bosha razem z opinią mechanika. NIe koniecznie wysyłając filtr tylko np. mail ze zdjęciem. Jeżeli kategorycznie twierdził że nie jego wina to nie powinien robić problemów z "eksertyzą". Nie wiem czy by to cos dało ale myślę że by się chociaż zainteresowali i może zwrócili parę groszy za filtr i olej.

Napisano

> niestety moja historia nie moze sie skonczyc ...

> Wymienilem filtr oleju na oryginalny - niestety na drugi dzien widac ze moze i mniej ale dalej

> cieknie. Wszystko wskazywalo na uszczelniacz walu korbowego od strony rozrzadu/kola pasowego -

> cala okolica wilgotna

> Wymienilem wiec uszczelniacz, oczywiscie oryginalny. Przejechalem 100km ... no i cieknie dalej.

> Miejsce wycieku mniej wiecej tak jak bylo - okolice rozrzadu. Filtr tym razem byl dobre

> dokrecony

> O co moze chodzic tym razem??

Posyp całą okolicę lekko talkiem.

Tam, gdzie cieknie talk spłynie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.