Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Który lepszy Diesel 2,0 o mocy ~ 150-180 KM ???

Featured Replies

Napisano

Który Diesel jest najlepszy?

2,0 z BMW o mocy 163 KM? (177 KM odpada ze względu na zrąbaną budowę)

2,0 z Audi/VW o mocy 170 KM

1,9 z Opla/Fiata/Saaba o mocy 150 KM

2,2 z Hondy o mocy bodajże 140 KM?

Napisano

honda bee, poczytaj dzial silniki na forum accorda a zobaczysz, ktory silnik tam wiedzie prym

btw calkiem fajnie ciagnie

Napisano

> honda bee, poczytaj dzial silniki na forum accorda a zobaczysz, ktory silnik tam wiedzie prym

> btw calkiem fajnie ciagnie

Dla odmiany kierowcy civiców nie narzekają na ten silnik.

Napisano

> Który Diesel jest najlepszy?

> 2,0 z BMW o mocy 163 KM?

moim zdaniem ten, nie ma typowych bolaczek jakie to czasem trapia inne silniki, 177 KM też jest ok tylko z początków jego produkcji mogą zdarzyć się egzemplarze z głośno pracującym łańcuchem rozrządu.

(177 KM odpada ze względu na zrąbaną budowę)

> 2,0 z Audi/VW o mocy 170 KM

słyszałem, że też ok, nie wiem tylko jak z tymi cholernymi zbierakami pompy oleju

> 1,9 z Opla/Fiata/Saaba o mocy 150 KM

gitara

> 2,2 z Hondy o mocy bodajże 140 KM?

kompletnie nie znam

Napisano

Witam serdecznie.

Zapomniałeś o 2.0dCi...

Pozdrawiam.

Napisano

> 2,0 z BMW o mocy 163 KM? (177 KM odpada ze względu na zrąbaną budowę)

Nie słyszałem jakis specjalnych narzekań na tą jednostkę. Dodatkowo bardzo mi się podoba praca diesli BMW smile.gif

Bardzo łagodna i równiutka wink.gif

Tutaj można wygooglać ciekawe historie. Więcej jest ciekawych niż nudnych historii zlosnik.gif

Nie jestem pewny tego co napiszę. Gdzieś wyczytałem że GM dorobił coś do tego silnika i to coś lubi padać. Coś z dolotem chyba icon_rolleyes.gif We "Fiatach" też ta doróbka później bywała (chyba w Cromie i Alfie 159).

Napisano

> Nie jestem pewny tego co napiszę. Gdzieś wyczytałem że GM dorobił coś do tego silnika i to coś lubi

> padać. Coś z dolotem chyba We "Fiatach" też ta doróbka później bywała (chyba w Cromie i

> Alfie 159).

słynne klapy wirowe no.gif

Napisano

> Nie słyszałem jakis specjalnych narzekań na tą jednostkę. Dodatkowo bardzo mi się podoba praca

> diesli BMW

> Bardzo łagodna i równiutka

Bylo w AutoSwiecie jakis czas temu o wadach tego silnika, zarowno w wersji slabszej jak i mocniejszej. Ogolnie ma co sie psuc i naprawy nie sa tanie.

Napisano

> Bylo w AutoSwiecie jakis czas temu o wadach tego silnika, zarowno w wersji slabszej jak i

> mocniejszej. Ogolnie ma co sie psuc i naprawy nie sa tanie.

Nie twierdzę że ten silnik się nie psuje. Zwyczajnie o awariach nie słyszałem.

Co do źródła Twoich informacji. Ja traktuję wiadomości umieszczone w AutoŚwiat jak wypowiedzi ekspertów finansowych na portalach internetowych. Jak twierdzą że Frank będzie tanieć to na 100% będzie drożeć grinser006.gif

Napisano

> Bylo w AutoSwiecie jakis czas temu o wadach tego silnika, zarowno w wersji slabszej jak i

> mocniejszej. Ogolnie ma co sie psuc i naprawy nie sa tanie.

jakieś konkrety?

Napisano

> jakieś konkrety?

ZTCP to slabym punktem jest rozrzad z napinaczem (lancuch) oraz walki.

Jak nie zapomne i odnajde gazete, to wrzuce jakies screen'y.

Napisano

> Nie twierdzę że ten silnik się nie psuje. Zwyczajnie o awariach nie słyszałem.

> Co do źródła Twoich informacji. Ja traktuję wiadomości umieszczone w AutoŚwiat jak wypowiedzi

> ekspertów finansowych na portalach internetowych. Jak twierdzą że Frank będzie tanieć to na

> 100% będzie drożeć

Niby to przedruk niemieckiej gazety zlosnik.gif. Wiadomo, ze ufac temu nie mozna w 100%, ale niestety mam potwierdzenie tego na podstawie kolegi BMW z dieslem 2.0 oslabiony.gif.

A w gazecie byl obszerny artykul na temat E60/E61 i silnikow w nich montowanych.

Napisano

> ZTCP to slabym punktem jest rozrzad z napinaczem (lancuch) oraz walki.

z początków produkcji silnika N47 czyli 177 Km rozrzad hałasuje ale nie spotkałem się z uszkodzeniem czy urwaniem. O jakimkolwiek problemie z wałkami rozrządu w silnikach BMW pierwsze słysze.

Napisano

2,2 mazdy masz jeszcze i ew. Toyoty zlosnik.gif

Napisano

> Niby to przedruk niemieckiej gazety . Wiadomo, ze ufac temu nie mozna w 100%, ale niestety mam

> potwierdzenie tego na podstawie kolegi BMW z dieslem 2.0 .

> A w gazecie byl obszerny artykul na temat E60/E61 i silnikow w nich montowanych.

tyle że te przedruki to często mają mało wspólnego z oryginałem.

Napisano

> 2.2 i-ctdi

> 1.9-multijet/cdti

a co innego mógł napisać właściciel fiata i hondy zlosnik.gif

Napisano

Silnik fantastyczny, baaardzo kulturalny, lubi obroty, latwo sie chipuje, oszczedny, bezawaryjny. Gorzej z przeniesieniem napedu, sprzegla srednio znosza nawet serie, dwumasy tez srednio.

Napisano

To zależy który kupisz tak ogólnie pisze

PD - pompowtrysk - pije olej podobno oddaje fajnie moc głosny jak zimny silnik

CR - common rail - tego mam oleju nie bierze jak dla mnie daje rade ale jeszcze nowy jest wiec nie narzekam w A3 fajnie się jeździ odpycha dość dość smile.gif praca jest kasamitna grinser006.gif nie wazne zimny czy ciepły motor

Napisano

Masz jeszcze 2.0CDTI z Opla i chyba Fiata 160KM.

Napisano

> honda bee, poczytaj dzial silniki na forum accorda a zobaczysz, ktory silnik tam wiedzie prym

> btw calkiem fajnie ciagnie

Bo do 2.4 podejscia nie ma. Nie dlatego, ze jest zly ale dlatego, ze 2.4 jest bardzo dobry. Do napedu Civica nie ma lepszego wyboru, poza Type-R ale to nie auto dla kazdego.

Napisano

> Masz jeszcze 2.0CDTI z Opla i chyba Fiata 160KM.

MJ 165KM zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Najbardziej jestem nastawiony na 2,0d w BMW E91 w wersji 163 KM. Fajnie ciągnie i jednak BeeMWe robi dosyc dobre silniki. 2,2 hondy też jest ciekawy. Czytałem o nim troche pozytywnych opinii. Tylko nie wiem czy koszty serwisowe nie są w przypadku tego silnika mocno wysokie..

Jakie macie doświadczenia, opinie?

Napisano

ogólnie chwalony bez większych problemów

loteria , zalezy jaki rocznik a z tych co wymieniles najbardziej awaryjna jednostka i najglosniejsza chyba ze juz na cr to sasiadow nie obudzisz rano 270751858-jezyk.gif

najtansza eksploatacja i b wysoka kultura pracy ew. drobne problemy osprzetem

swieza jednostka silnik ok ale dwumasa i sprzeglo prawie jak w subaru i toyotach:P

Napisano

> Bo do 2.4 podejscia nie ma. Nie dlatego, ze jest zly ale dlatego, ze 2.4 jest bardzo dobry.

zlosnik.gif

jest, potwierdzam

Napisano

> Bo do 2.4 podejscia nie ma. Nie dlatego, ze jest zly ale dlatego, ze 2.4 jest bardzo dobry. Do

> napedu Civica nie ma lepszego wyboru, poza Type-R ale to nie auto dla kazdego.

Przestań wreszcie! Namawiasz mnie na Accorda i namawiasz... wink.gif

Napisano

> Przestań wreszcie! Namawiasz mnie na Accorda i namawiasz...

Hahaha, bo jest naprawde super...ilekroc jezdze to jestem pod sporym wrazeniem. Oczywiscie niekoniecznie mocy, bo te 201KM to jest taka dolna granica akceptowalnosci dla auta tej klasy ale ogolnie. Powiem tak - na sportowym zawieszeniu z oferty fabrycznej (tanie bardzo jak na zestaw 4 amortyzatorow i sprezyn) i kolach 235/45/18 naprawde jest bardzo dobrze. Idealne polaczenie komfortu i sportowosci, ostatnio sprawdzone przeze mnie we wloskich i szwajcarskich gorach - jak na gabaryty, mase i fwd skreca wspaniale.

Napisano

> gorach - jak na gabaryty, mase i fwd skreca wspaniale.

Jeszcze żeby nie było tego "jak na" Przy tej wielkości i cenie auta - FWD, to imho kompromitacja dla producenta. No ale ma być przede wszystkim tanio. crazy.gif

Napisano

> Jeszcze żeby nie było tego "jak na" Przy tej wielkości i cenie auta - FWD, to imho kompromitacja

> dla producenta. No ale ma być przede wszystkim tanio.

Niestety taki jest standard segmentu D. Poza tym "przy tej wielkosci i cenie" - auto jest wieksze od trojki i duzo od niej tansze. Jak chcesz miec w trojce 200KM i to wszystko co masz w Hondzie za 130k to musisz wylozyc dobre 180...niestety, wymogi klasy premium.

Napisano

> Niestety taki jest standard segmentu D. Poza tym "przy tej wielkosci i cenie" - auto jest wieksze

> od trojki i duzo od niej tansze. Jak chcesz miec w trojce 200KM i to wszystko co masz w

> Hondzie za 130k to musisz wylozyc dobre 180...niestety, wymogi klasy premium.

Wiesz, ale ja nie oczekuję klasy premium. Oczekuję dość podstawowej rzeczy. Napęd RWD nie kosztuje 50k. Powiedzmy, że 10-20-30 lat temu jak większość marek rezygnowała z RWD to nie miało to aż takiego znaczenia. Auta przeciętnie miały o połowę słabsze silniki. Dzisiaj jest inaczej. Realny koszt RWD w takim aucie to 5 tys zł?

Skoro dopłata do 4x4 kosztuje ok 10?

Zwróć jednak uwagę, że podstawowy diesel w trójce tj. 2.0 184KM osiągami jednak nawiązuje do Accorda 200KM. Tak wiem, że jest mniejszy. To tak na prawdę większy kompakt, a nie segment D. Kompletnie nie rozumiem dlaczego jest do niego zaliczany, ale to już inna bajka.

Napisano

> Wiesz, ale ja nie oczekuję klasy premium. Oczekuję dość podstawowej rzeczy. Napęd RWD nie kosztuje

> 50k. Powiedzmy, że 10-20-30 lat temu jak większość marek rezygnowała z RWD to nie miało to aż

> takiego znaczenia. Auta przeciętnie miały o połowę słabsze silniki. Dzisiaj jest inaczej.

> Realny koszt RWD w takim aucie to 5 tys zł?

> Skoro dopłata do 4x4 kosztuje ok 10?

Po prostu taka jest filozofia. Naped FWD jest wydajniejszy jesli idzie o opory i zuzycie paliwa (a wiec emisje CO2, na ktora euroidioci sie teraz maksymalnie uparli) a samochod jest przestronniejszy i ma wiekszy bagaznik. Niestety, tak sie utarlo i nie sadze bysmy widzieli masowy powrot do RWD. Haldexowe AWD owszem ale nie RWD. Szkoda.

> Zwróć jednak uwagę, że podstawowy diesel w trójce tj. 2.0 184KM osiągami jednak nawiązuje do

> Accorda 200KM. Tak wiem, że jest mniejszy. To tak na prawdę większy kompakt, a nie segment D.

> Kompletnie nie rozumiem dlaczego jest do niego zaliczany, ale to już inna bajka.

Problem w tym, ze takie 320d 184KM w absolutnej podstawie kosztuje 150kPLN. A w BMW dorzucic ze 20k w opcjach to jak pstryknac palcami. Glownie dlatego, ze te auta w bazie prawie nic nie maja. Stoja na 16" kolach, nie maja metalika a w srodku fatalne megasztuczne tkaniny. Juz chocby zeby te bzdury poprawic to trzeba z 8k polozyc. A gdzie automatyczna dwustrefowa klima, gdzie bixenon, gdzie czujniki parkowania, gdzie lepsze audio (bo baza to jakis zart), gdzie navi??? Ba, z tymi 20k doposazenia to bylem bardzo skromny...przekorczyc 30-35 nie jest wcale ciezko. I nagle za samochod o wielkosci pomiedzy segmentem C a D, z dieslem 184KM placimy prawie 200kPLN. Dla mnie czysty obled...

Napisano

> Najbardziej jestem nastawiony na 2,0d w BMW E91 w wersji 163 KM. Fajnie ciągnie i jednak BeeMWe

> robi dosyc dobre silniki. 2,2 hondy też jest ciekawy. Czytałem o nim troche pozytywnych

> opinii. Tylko nie wiem czy koszty serwisowe nie są w przypadku tego silnika mocno wysokie..

> Jakie macie doświadczenia, opinie?

tak z ciekawości: kupujesz sam silnik czy całe auto? zlosnik.gif Nie bierzesz pod uwagę samochodu jako całości, gdzie silnik to tylko jedna ze składowych?

Napisano

> Po prostu taka jest filozofia. Naped FWD jest wydajniejszy jesli idzie o opory i zuzycie paliwa (a

> wiec emisje CO2, na ktora euroidioci sie teraz maksymalnie uparli) a samochod jest

> przestronniejszy i ma wiekszy bagaznik. Niestety, tak sie utarlo i nie sadze bysmy widzieli

> masowy powrot do RWD. Haldexowe AWD owszem ale nie RWD. Szkoda.

Generalnie nie sposób się z Tobą nie zgodzić. Jednak zwróć uwagę, że:

Wszystkie BMW mają RWD. Wszystkie BMW jeśli chodzi o stosunek CO2(spalanie)/osiągi są w absolutnej czołówce. Pytanie o ile rzeczywiście poprawiło by się z FWD?

> 200kPLN. Dla mnie czysty obled...

Zasadniczo masz rację. Jednak jeśli uwzględnisz całość kosztów związanych z eksploatacją i późniejszą odsprzedażą oraz preferencyjne możliwości finansowania, to już tak obłędnie źle nie jest. Bywają konfiguracje, że się bardziej opłaca niż w markach bardziej pospolitych (ale to raczej tylko przy serii 1).

P.S. Zdaje się klima automat jest w 3 chyba jednak w standardzie.

Napisano

> Generalnie nie sposób się z Tobą nie zgodzić. Jednak zwróć uwagę, że:

> Wszystkie BMW mają RWD. Wszystkie BMW jeśli chodzi o stosunek CO2(spalanie)/osiągi są w absolutnej

> czołówce. Pytanie o ile rzeczywiście poprawiło by się z FWD?

Nie sposob sie nie zgodzic, ze robia swietne silniki. To wiadomo nie od dzis. Na pewno jednak gdyby je wsadzic do FWD (bron boze...mam nadzieje, ze cos takiego sie nie stanie) to efekty CO2 i zuzycia paliwa bylyby lepsze. Fizyki w sensie strat na wale i tylnym moscie to nikt jeszcze nie pokonal.

> Zasadniczo masz rację. Jednak jeśli uwzględnisz całość kosztów związanych z eksploatacją i

> późniejszą odsprzedażą oraz preferencyjne możliwości finansowania, to już tak obłędnie źle nie

> jest. Bywają konfiguracje, że się bardziej opłaca niż w markach bardziej pospolitych (ale to

> raczej tylko przy serii 1).

Mozliwe, az tak sie nie wglebialem, rzucilem okiem na cennik po prostu. Jednak sam przyznasz, ze to jest bardzo duzo pieniedzy jak za taki samochod. No i utrata wartosci tez jest znaczna...oczywiscie nie procentowo bo to sie trzyma calkiem niezle, tyle ze mamy procent od wyzszej kwoty wiec, jakby nie patrzec, tracimy wiecej.

Napisano

> Nie sposob sie nie zgodzic, ze robia swietne silniki. To wiadomo nie od dzis. Na pewno jednak gdyby

> je wsadzic do FWD (bron boze...mam nadzieje, ze cos takiego sie nie stanie) to efekty CO2 i

> zuzycia paliwa bylyby lepsze. Fizyki w sensie strat na wale i tylnym moscie to nikt jeszcze

> nie pokonal.

Myślę, że to nie tylko kwestia silników. Pytanie tylko ile te straty na wale konsumują? 1%?

> Mozliwe, az tak sie nie wglebialem, rzucilem okiem na cennik po prostu. Jednak sam przyznasz, ze to

> jest bardzo duzo pieniedzy jak za taki samochod. No i utrata wartosci tez jest

> znaczna...oczywiscie nie procentowo bo to sie trzyma calkiem niezle, tyle ze mamy procent od

> wyzszej kwoty wiec, jakby nie patrzec, tracimy wiecej.

Jest to dużo pieniędzy przyznaję, ale jak już pisałem jak dla mnie jedyny sens porównania jest z podliczeniem całości

tzn.

Koszt zakupu plus koszty eksploatacji (serwis, paliwo ubezpieczenie) minus cena sprzedaży. Jak się to policzy, szczególnie z uwzględnieniem kosztów finansowania (leasing z dopłatą np.) to już nie wychodzi taki kosmos.

Ponadto można (lub można było) przebierać w autach półrocznych Ex AG z przebiegami rzędu 10 tys km (po leasingu pracowniczym ) dostępnych czasem nawet za niewiele ponad 50% ceny katalogowej.

Napisano

> Myślę, że to nie tylko kwestia silników. Pytanie tylko ile te straty na wale konsumują? 1%?

Mysle, ze wiecej. Nawet nie tyle na samym wale co kolejna przekladnia (tylny most).

> Koszt zakupu plus koszty eksploatacji (serwis, paliwo ubezpieczenie) minus cena sprzedaży. Jak się

> to policzy, szczególnie z uwzględnieniem kosztów finansowania (leasing z dopłatą np.) to już

> nie wychodzi taki kosmos.

Nie kazdy moze wziac leasing (no dobra, prawie kazdy ale leasing konsumencki sie w tym kraju na razie nie oplaca, a ja np. firmy nie mam). Ubezpieczenie BMW jest drozsze niz np Hondy czy innych marek pospolitych (z wylaczeniem chyba VW), taki mamy kraj. Spalanie benzyna vs benzyna tez mysle roznice pomijalne.

> Ponadto można (lub można było) przebierać w autach półrocznych Ex AG z przebiegami rzędu 10 tys km

> (po leasingu pracowniczym ) dostępnych czasem nawet za niewiele ponad 50% ceny katalogowej.

To sie zgadza. Kiedys prawie kupilismy takie auto. Minusem jest dostepnosc ciekawych wersji - albo golasy albo wypakowane po dach ale niekoniecznie w stylu w jakim by sie chcialo (z reguly zdecydowanie na luksus niz sport). Rowniez dostepnosc silnika 3.0i w zasadzie byla zadna.

Napisano

> Mysle, ze wiecej. Nawet nie tyle na samym wale co kolejna przekladnia (tylny most).

Hm. TEmat jest interesujący. Masz jakieś dane?

> Nie kazdy moze wziac leasing (no dobra, prawie kazdy ale leasing konsumencki sie w tym kraju na

> razie nie oplaca, a ja np. firmy nie mam). Ubezpieczenie BMW jest drozsze niz np Hondy czy

> innych marek pospolitych (z wylaczeniem chyba VW), taki mamy kraj. Spalanie benzyna vs benzyna

> tez mysle roznice pomijalne.

TRochę dziwne jest to co mówisz. Kojarzę oferty na pełny pakiet rzedu 3-4 procent (Allianz)

Napisano

> Hm. TEmat jest interesujący. Masz jakieś dane?

Kurcze, nie na tym komputerze. Ale pamietam jak sie bawilem CarTestem (tym wersja 2000, nie tym prostackim) to straty na RWD byly zawsze wieksze i to o dobre 5-7%. Zreszta mozna popatrzec na wykresy z hamowni gdzie FWD ma straty na kolach 40-50KM, RWD okolo 60-70KM, a stale AWD okolo 100KM.

> TRochę dziwne jest to co mówisz. Kojarzę oferty na pełny pakiet rzedu 3-4 procent (Allianz)

Moze teraz sie to troche zmienilo. Moze patrzylem po autach nienowych.

W kazdym razie pakiet 4% od 200k to zawsze wiecej niz pakiet 4% od 130k grinser006.gif No ale powiedzmy sobie, ze jak sie ma premium to niestety...sa tez pewne wydatki premium.

Napisano

Witam serdecznie.

> Hm. TEmat jest interesujący. Masz jakieś dane?

Ja mam ;-)

Jeździłem jakiś czas bez wału CR-V II gen.

Przy tym samym stylu jazdy średnie spalanie spadło z 9,5l. do 8l. na 100km.

Tyle, że to nie całkiem to bo z wałem przód nadal był dopięty.

Z drugiej strony ten tył na asfalcie to tylko jałowo się kręci, więc można podejrzewać, że wał jednak sporo zabiera.

Pozdrawiam.

Napisano

> Witam serdecznie.

> Ja mam ;-)

> Jeździłem jakiś czas bez wału CR-V II gen.

> Przy tym samym stylu jazdy średnie spalanie spadło z 9,5l. do 8l. na 100km.

> Tyle, że to nie całkiem to bo z wałem przód nadal był dopięty.

> Z drugiej strony ten tył na asfalcie to tylko jałowo się kręci, więc można podejrzewać, że wał

> jednak sporo zabiera.

> Pozdrawiam.

Chłopie, co Ty porównujesz? crazy.gif

Napisano

> Chłopie, co Ty porównujesz?

Spalanie auta FWD bez wału do auta FWD z wleczonym jałowo wałem.

Pozdrawiam.

Napisano

> Spalanie auta FWD bez wału do auta FWD z wleczonym jałowo wałem.

> Pozdrawiam.

A jak sie ma do tematu auto 4x4?

Swego czasu trojką osiągnąłem w trasie spalanie na poziomie 3,6l/100 km sugerujesz, że jak by miała FWD to spaliła by tak z litr mniej?

Napisano

> A jak sie ma do tematu auto 4x4?

> Swego czasu trojką osiągnąłem w trasie spalanie na poziomie 3,6l/100 km sugerujesz, że jak by miała

> FWD to spaliła by tak z litr mniej?

Mnie w szkole uczyli, że straty wynoszą:

12-15% dla FWD

18-20% dla RWD

22-25% dla AWD

I zanim się zaczniesz się kłócić to pamiętaj, że to wartości orientacyjne wink.gif

Napisano

jak dla mnie na tym tle, zdecydowanie Fiat i jego JTD ok.gif

Napisano

Do tego porównajmy jeszcze 2.2 TDCi robiony przez PSA dla np. Forda.

Wcześniej 155 KM później 175, obecnie 200 KM w serii.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.