Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Auto do 20 kpln - ciche i mocne.

Featured Replies

Napisano

Za miesiąc - dwa chcę zmienić samochód. Szukam czegoś cichego i mocnego, rocznik i przebieg nie mają znaczenia, znaczenie ma stan.

Preferuję kombi, ew. sedan, skrzynia automat, klima.

Benzyna + LPG, jak najmniej awaryjny, mile widziany rozrząd na łańcuchu.

Max. 20 kpln. Mile widziane auto za 15 kpln plus reszta na doprowadzenie do stany dobrego.

Mój typ póki co to W210 E280 - E320, właściwie nie myślałem o niczym innym, ale rynek jest tak zarzucony wrakami, że muszę rozszerzyć poszukiwania.

Nie mam obiekcji co do żadnej marki, choć wybitnie lubię Mercedesy. Gdyby nie fakt robienia 2-4 tyś miesięcznie pewnie kupiłbym W124, ale nie jest wystarczająco cichy już dla mnie.

Jeździ ktoś na codzień W140 z silnikiem 3.2? Wystarcza mocy?

Napisano

> Za miesiąc - dwa chcę zmienić samochód. Szukam czegoś cichego i mocnego, rocznik i przebieg nie

> mają znaczenia, znaczenie ma stan.

> Preferuję kombi, ew. sedan, skrzynia automat, klima.

> Benzyna + LPG, jak najmniej awaryjny, mile widziany rozrząd na łańcuchu.

> Max. 20 kpln. Mile widziane auto za 15 kpln plus reszta na doprowadzenie do stany dobrego.

> Mój typ póki co to W210 E280 - E320, właściwie nie myślałem o niczym innym, ale rynek jest tak

> zarzucony wrakami, że muszę rozszerzyć poszukiwania.

> Nie mam obiekcji co do żadnej marki, choć wybitnie lubię Mercedesy. Gdyby nie fakt robienia 2-4 tyś

> miesięcznie pewnie kupiłbym W124, ale nie jest wystarczająco cichy już dla mnie.

> Jeździ ktoś na codzień W140 z silnikiem 3.2? Wystarcza mocy?

Saab 9-5? Duży, na prawdę wygodny i wydaje mi się, że cichy, ale to kwestia do oceny dla każdego z osobna. Silniki od 2.0T po 2.3T w wersji AERO, (są też wolnossące) w. Z reguły fajnie wyposażone i podatne na ewentualne modyfikacje. W tej cenie powinieneś znaleźć coś godnego uwagi. Pozdrawiam cool.gif

Napisano
  • Autor

W sumie nigdy nie siedziałem w SAABie a zawsze mi się podobały. Mają swoje silniki czy coś wkładanego na szerszą skalę?

O koszty serwisowania mi chodzi głównie...

Napisano

> W sumie nigdy nie siedziałem w SAABie a zawsze mi się podobały. Mają swoje silniki czy coś

> wkładanego na szerszą skalę?

> O koszty serwisowania mi chodzi głównie...

Z tego co wiem to silniki Opla. tak samo hamulce.

Napisano

> Z tego co wiem to silniki Opla. tak samo hamulce.

Silniki są typowo Saabowskie z tego co ja wiem, a raczej na pewno są. Nie spotkałem się aby gdzie indziej te silniki były montowane. Odnośnie serwisu, jeśli dba się o samochód i robi wszystko na bieżąco nie oszczędzając na częściach to fury służą długo i bezawaryjnie. Faktem, jest że każdy z tych silników ma swoje typowe bolączki, ale nie jest to nic strasznego.

Napisano
  • Autor

> Może Nissan Maxima ?

Trochę egzotyk jak dla mojego pana Miecia w serwisie, ale rzucę okiem.

Napisano

Ja bym celował w BMW E39 - bardzo przyjemne auto i subiektywnie lepiej mi się nim jeździło niż W210.

Jak nie zależy Ci na roczniku i przebiegu, a cenisz ciszę i niską awaryjność to możesz popatrzyć na coś bardziej egzotycznego w naszych warunkach, np. Lexusy seri GS / LS ... Modele z połowy i końcówki lat 90ych mozna znaleźć do 20kpln

Napisano

> każdy z tych silników ma swoje typowe bolączki, ale nie jest to nic strasznego.

no, szczególnie wymiana kompletnego rozrządu na łańcuchu wcale nie uderza po kieszeni zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Właśnie podobają mi się E39 kombi i 7er, tam jest jakiś skomplikowany automat?

Czy 520i już jedzie, czy szukać 528?

Napisano

> Właśnie podobają mi się E39 kombi i 7er, tam jest jakiś skomplikowany automat?

> Czy 520i już jedzie, czy szukać 528?

lepiej 528i, spalanie podobne jak 520i a jedzie lepiej sporo.

Napisano

> no, szczególnie wymiana kompletnego rozrządu na łańcuchu wcale nie uderza po kieszeni

Znam kilku użytkowników Saabów 9-5 i sam użytkuje 900Ng po lekkich modyfikacjach też z łańcuchem i jeszcze ani ja ani nikt znajomy łańcucha nie wymieniał, także nie dramatyzuj:)

Napisano

> Właśnie podobają mi się E39 kombi i 7er, tam jest jakiś skomplikowany automat?

Wszystko będzie jeździć, ale jeśli ma jeździć w miarę szybko to polecam 528. Jeździłem 328 i 523, gang silnika wręcz idealny jak dla mnie, spalanie również akceptowalne jak na taka pojemność, w piątce ze względu na masę pewnie będzie więcej, ale chyba dramatu nie ma. W 5tce na prawdę cicho i pomimo wielu lat nie było słychać żadnych niepokojących dźwięków z wnętrza kabiny. Niestety co do automatów to się nie wypowiem, nie miałem okazji słyszeć żadnych negatywnych opinii...

Napisano

Awaryjny no.gif

520 to do powolnego lansowania się na dzielni grinser006.gif

Napisano

> Ale wtedy chyba miały oznaczenie 523.

nie - miały oznaczenie 520i i silnik 2,2litra - 523i miało juz 2,5 litra i też 170KM

Napisano

Kijem nie dotykaj 520i. Spalanie jest bardzo duze, czesto wieksze niz w wiekszych wersjach silnikowych. minimalnie 525. Gdyby nie bylo Cie stac to 523. Idealem jest 528 lub wiecej.

Napisano

528 jedzie hehe.gif ja bym to nazwal przemieszczaniem sie

2,8 to jakos daje rade w e36

ale silnik zacny i bezproblemowy

Napisano

> Saab 9-5? Duży, na prawdę wygodny i wydaje mi się, że cichy, ale to kwestia do oceny dla każdego z

> osobna. Silniki od 2.0T po 2.3T w wersji AERO, (są też wolnossące) w. Z reguły fajnie

> wyposażone i podatne na ewentualne modyfikacje. W tej cenie powinieneś znaleźć coś godnego

> uwagi. Pozdrawiam

Tak.

Napisano

> 528 jedzie ja bym to nazwal przemieszczaniem sie

> 2,8 to jakos daje rade w e36

> ale silnik zacny i bezproblemowy

dla większości ludzi jeżdżących z silnikami 1.2-2.0 tempo w jakim 528i osiąga 180km/h jest wręcz przerażające, więc myślę że przesadzasz - nie mówimy tu o wyścigówce tylko o żwawym aucie do jazdy i 528 bez wątpienia mułem nie jest...

Napisano
  • Autor

Do tej pory najmocniejszym moim autem było 1.6 90KM w Megane, i moim zdaniem to wystarcza do bezstresowej jazdy, teraz jednak potrzebuję czegoś na autostrady, myślę, że 520 też da radę, ale koledzy napisali, że to awaryjny silnik.

Napisano
  • Autor

Obejrzałem sobie z bliska - wiem, że to kwestia gustu, ale środek auta mocno mi nie pasuje, a raczej konkretnie deska rozdzielcza:)

Napisano

> Do tej pory najmocniejszym moim autem było 1.6 90KM w Megane, i moim zdaniem to wystarcza do

> bezstresowej jazdy, teraz jednak potrzebuję czegoś na autostrady, myślę, że 520 też da radę,

> ale koledzy napisali, że to awaryjny silnik.

520i i 528i to ten sam silnik, tak samo awaryjny... i chyba najmniej awaryjny ze wszystkich silników w E39... zlosnik.gif

to własnie dlatego opłaca sie kupić 528 zamiast 520 - koszty sa w zasadzie takie same. Ja bym Ci jednak radził szukac przede wszystkim zadbanego, bezwypadkowego auta a silnikiem będziesz przejmował się jak już znajdziesz wink.gif

Czasy niezniszczalnych M20 i M30 w BMW skończyły się na generacji wcześniej ;-)

Napisano
  • Autor

> Lexus GS 300

Ładne auto, ale patrząc po Allegro mogę nie znaleźć czegoś zadbanego do 20 kpln.

One były produkowane w Japonii?

Czyj silnik tam siedzi, Toyota?

Napisano

> Ładne auto, ale patrząc po Allegro mogę nie znaleźć czegoś zadbanego do 20 kpln.

> One były produkowane w Japonii?

> Czyj silnik tam siedzi, Toyota?

Dokładnych cen nie znam.

Co do silnika i napędu to jest to rodzinnie "opakowana" wolnossąca Supra.

Napisano
  • Autor

A co powiesz o 320 w MB?

Myślę nad W210 ewentualnie W140 jeśli znalazłbym coś mega zadbanego?

Znasz kogoś kto W140 jeździ na codzień?

Napisano

> Do tej pory najmocniejszym moim autem było 1.6 90KM w Megane, i moim zdaniem to wystarcza do

> bezstresowej jazdy, teraz jednak potrzebuję czegoś na autostrady, myślę, że 520 też da radę,

> ale koledzy napisali, że to awaryjny silnik.

Nie idzie o awaryjnosc. 520 pali bardzo podobnie co 528 (na trasie potrafi spalic wiecej), koszta serwisu sa dokladnie takie same (ilosc oleju itp). Innymi slowy utrzymanie auta kosztuje tak samo, a osiagi i komfort jazdy nizsze.

Napisano

> A co powiesz o 320 w MB?

> Myślę nad W210 ewentualnie W140 jeśli znalazłbym coś mega zadbanego?

pytaj tu: http://www.w201w124.bytom.eu.org/forum/index.php

> Znasz kogoś kto W140 jeździ na codzień?

znam, ale to 350TD OM603 ok.gif

samochód nie jest super szybki ale IMO przyjemny ok.gif

podstawa przy zakupie W140 jest zakup auta sprzed końca 1992 roku, w późniejszych wiązka elektryczna rozpada sie w rękach zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

OK, dociekałem bo znalazlem ładną wersję kombi właśnie 520i, szczerze powiedzawszy przy automatycznej skrzyni różnica w przyspieszeniach tak do 90 km/h (nie miałem gdzie sprawdzić wiecej) jest praktycznie nieodczuwalna dla mnie pomiędzy Meganką a tą beemką, pomimo 60 KM. Może gaz ją tak zmulał, choć to sekwencja była.

Napisano

> OK, dociekałem bo znalazlem ładną wersję kombi właśnie 520i, szczerze powiedzawszy przy

> automatycznej skrzyni różnica w przyspieszeniach tak do 90 km/h (nie miałem gdzie sprawdzić

> wiecej) jest praktycznie nieodczuwalna dla mnie pomiędzy Meganką a tą beemką, pomimo 60 KM.

> Może gaz ją tak zmulał, choć to sekwencja była.

gaz gazem ale massssa zlosnik.gif

Napisano

> OK, dociekałem bo znalazlem ładną wersję kombi właśnie 520i, szczerze powiedzawszy przy

> automatycznej skrzyni różnica w przyspieszeniach tak do 90 km/h (nie miałem gdzie sprawdzić

> wiecej) jest praktycznie nieodczuwalna dla mnie pomiędzy Meganką a tą beemką, pomimo 60 KM.

> Może gaz ją tak zmulał, choć to sekwencja była.

Top nie gaz, po prostu 2,0 jest zbyt slabe i tyle. Brakuje momentu na dole i mocy u gory (moim zdaniem). Dlatego wlasnie pisalem, ze minimum to 523 (2,5 170KM) a jezscze lepiej 528 (193KM) - no chyba, ze stac Cie na wiecej...

Napisano

> Top nie gaz, po prostu 2,0 jest zbyt slabe i tyle. Brakuje momentu na dole i mocy u gory (moim

> zdaniem). Dlatego wlasnie pisalem, ze minimum to 523 (2,5 170KM) a jezscze lepiej 528 (193KM)

> - no chyba, ze stac Cie na wiecej...

wiecej, czyli V8 to już "nieco" drożej wychodzi zlosnik.gif

aczkolwiek jeździłem 540i i powiem że warto, jak kogoś stać devil.gif

Napisano

> wiecej, czyli V8 to już "nieco" drożej wychodzi

> aczkolwiek jeździłem 540i i powiem że warto, jak kogoś stać

O ile pamietam byly tez modele oznaczane jako 530 i ponoc nie byly to widlaste osemki - ale reki za to obciac sobie nie dam.

Napisano

> O ile pamietam byly tez modele oznaczane jako 530 i ponoc nie byly to widlaste osemki - ale reki za

> to obciac sobie nie dam.

były ok.gif 231KM zlosnik.gif ale chyba ciezko takiego ustrzelić zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> gaz gazem ale massssa

Ano racja, trzy osoby na pokładzie i w bagażniku 4 stalówki z oponami 215, trochę musiało to ważyć...

Kurczę, nie mam porównania do poprawnie działającego automatu, w tej BMW było wyczuwalne szarpnięcie między 1 a 2, później już płynnie, ale ten start taki dziwny był... Zawsze się tak czuje?

Automat miałem w W124 i nie pamiętam żeby mi tak szarpało...choć to już dobrych parę lat temu...

Napisano
  • Autor

> były 231KM ale chyba ciezko takiego ustrzelić

nie chcę nic, co jest ciężko ustrzelić, potem jadę na warsztat, a pan Miecio otwiera maskę i mówi: " ooo, Panie...." i już mam dość..

Napisano

a musisz mieć automat? używany automat BMW to średni pomysł zlosnik.gif

Napisano

> nie chcę nic, co jest ciężko ustrzelić, potem jadę na warsztat, a pan Miecio otwiera maskę i mówi:

> " ooo, Panie...." i już mam dość..

akuratten silnik byl chyba tez w e46 330i. Jego rzadkosc polega na tym, ze w e39 montowano go chyba tylko pod koniec produkcji. Z reszta - skoro nie lubisz wynalazkow to idz w 528 i swiuety spokoj wink.gif

Napisano
  • Autor

> a musisz mieć automat? używany automat BMW to średni pomysł

nie muszę, ale bardzo chcę... ew. manual ale z tempomatem...

jakbyś dziennie latał po autostradzie tam i z powrotem 120 km, to też byś zapragnął tempomatu, a tak się składa, ze 90% automatów go ma, a manuale jak na lekarstwo.

Napisano
  • Autor

a to jest ten sam silnik co w 728?

bo patrząc po Allegro w podobnej cenie można wyrwać 7er, a one są dla mnie jednym z wyznaczników piękna w motoryzacji:)

Napisano

> nie muszę, ale bardzo chcę... ew. manual ale z tempomatem...

> jakbyś dziennie latał po autostradzie tam i z powrotem 120 km, to też byś zapragnął tempomatu, a

> tak się składa, ze 90% automatów go ma, a manuale jak na lekarstwo.

E tam, bez wiekszych problemow da sie zanlesc egzemplarz z cruise control. Szukaj i tyle. I jak robisz tyle po autostradzie to szukaj czegos z M-Pakietem w srodku, fotele sa o niebo wygodniejsze.

Napisano

> a to jest ten sam silnik co w 728?

Na pewno ten sam co w 328. Co montowano do serii 7 nie wiem.

> bo patrząc po Allegro w podobnej cenie można wyrwać 7er, a one są dla mnie jednym z wyznaczników

> piękna w motoryzacji:)

Sporo wyzsze koszta utrzymania, osiagi z silnikiem 3,5 sa raczej slabe, z mniejszym tez wyraznie brakuje momentu zeby napedzic ta krowe. Osobiscie nie szedlbym w to o ile nie byklbym absolutnie pewien, ze mam w odwodzie kilka tysiecy na naprawy.

Napisano

> a to jest ten sam silnik co w 728?

Jeśli masz na myśli E38 to jest to ten sam silnik, niestety w tym nadwoziu nie daje już takiej przyjemności z jazdy.

> bo patrząc po Allegro w podobnej cenie można wyrwać 7er, a one są dla mnie jednym z wyznaczników

> piękna w motoryzacji:)

O wiele wyższe koszty utrzymania niż 5, trzeba o tym pamiętać.

Napisano

> Trochę egzotyk jak dla mojego pana Miecia w serwisie, ale rzucę okiem.

Niestety tak i na fajną wersję jak np 3.5 SE to Twój budżet raczej nie starczy, ale samochód jest rewelacyjny, a ta cisza wewnątrz smile.gif

Napisano

Jeszcze pomyślałem o czymś takim:

Lancia-Thesis-Blindata.jpg

ale nie wiem czy jesteś osobą która lubi się wyróżniać smile.gif

Napisano

> Jeszcze pomyślałem o czymś takim:

> ale nie wiem czy jesteś osobą która lubi się wyróżniać

No tez kiedys o tym myslalem. Moim zdaniem komfortem bije na glowe e39. A do tego wersje benyznowe sa dosc tanie...no i jest piekna serduszka.gif

Napisano

> No tez kiedys o tym myslalem. Moim zdaniem komfortem bije na glowe e39. A do tego wersje benyznowe

> sa dosc tanie...no i jest piekna

Ale taką lancia to już nie wypada chyba inaczej jeździć niż w garniturze biglaugh.gif

Mi osobiście bardzo podobają się wersje dwu kolorowe smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.