Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Auto do 20 kpln - ciche i mocne.

Featured Replies

Napisano

> 21 lat:

> http://konnieciu.bestspace.pl/galeria/730i/large/00000014.jpg

> http://konnieciu.bestspace.pl/galeria/730i/large/00000010.jpg

> aż tak źle?

Kolego, on ma wieksze doswiadczenie z samochodami niz Ty, wiec mu nie wmowisz. Wystarczy spojrzec na jego profil jakie auta uzytkowal przez dluzszy czas: Maluch'84, CC'97, Lanos'00, Lacetti'07 ok.gif Dlatego w pelni moze sie wypowiadac na temat uzytkownia samochodow klasy wyzszej ok.gif

Napisano
  • Autor

> Polecacie mu najdroższe znaczki na naszym rynku. To przypadek?

To nie przypadek. To właśnie ciche i mocne auta o które pytałem.

Nie mam 20 kpln na samochód i przez następne pół roku spożywanie czerstwego pieczywa z wodą bieżącą.

Znam przewidywane koszty zakupu opon do auta typu MB czy BMW. To nie są opony ze złota lub platyny.

Wiem, ile takie samochody palą, ile wchodzi w nie oleju oraz jak często trzeba wymieniać rozrząd.

Moje rozeznanie ma na celu wyłuskanie i odrzucenie typowych min, czyli silników, które częściej się psuły, zawieszeń, które nie wytrzymywały polskich dróg...

Mogę pójść do salonu i kupić nowe Lacetti. Myślałem o tym, jeździłem nim, ale gdybym miał tym samochodem robić 3000 km miesięcznie po autostradzie, to wolę stopem jeździć - średni komfort podróży z trafień przypadkowych i tak byłby wyższy z autostopu.

Napisano

> 600zł to chyba nie ma tragedii.

VAG-i na szczescie maja tanie czesci ok.gif

Napisano
  • Autor

> Jezeli te 20kPLN to nie sa 2-3 miesieczne dochody netto to trzeba byc niespelna rozumu, zeby

> kupowac taka Lancie czy Lexusa

> Glupi tlumik bedzie pewnie kosztowal z 2kPLN

a tłumik niegłupi?

masakra, przecież Lexus to po prostu dobrze poskładane auto jak każde inne, tyle że ciekawsze i dokładniej wykonane. DLaczego tłumik miałby kosztować 2 kpln?

Proszę, jaki drogi...

Napisano
  • Autor

Jest wiele wygodnych

> aut na autostrady, które w tym budżecie będą trochę mniej zarżnięte.

>

Dlaczego więc nie podasz swojego przykładu mieszczącego się w wybranych przeze mnie ramach, tylko dżihadujesz mi w wątku? wink.gif

a jeśli myślisz, że jestem fantastą i nie ma takiego samochodu bo np. budżet jest zbyt skromny, to odpuść sobie ten wątek... proste i nic nie kosztujące rozwiązanie wink.gif

Napisano

> a tłumik niegłupi?

> masakra, przecież Lexus to po prostu dobrze poskładane auto jak każde inne, tyle że ciekawsze i

> dokładniej wykonane. DLaczego tłumik miałby kosztować 2 kpln?

> Proszę, jaki drogi...

Ale kto kupuje tłumiki na szrocie? Taka oferta to rodzynek.

Napisano
  • Autor

> to powinienes znalezc e46 328

> mi sie podoba a i wlasciciel (ktory sie przesiadl z P11 90kM ) nie nazeka

myślałem o nim, bo wizualnie bardziej mi się podoba od E39, ale w 5er jest większy wybór do 20kpln a 3er E46 ciężko za tą kasę znaleźć ładną,, a po drugie ma cholernie mały bagażnik, a ja potrzebuję przestrzeni. W Meganie (Classic) mam gigantyczną przestrzeń i nie chcę z niej rezygnować

Napisano
  • Autor

> Bierzesz A8 pod uwagę w ogóle ?

wcześniej nie brałem, jakoś przeoczyłem to auto, ale bardzo mi się spodobała taka ponadczasowa linia. Teraz po x-czasie przekonywania żony, że W210 to nie jest największy samochód na świecie przyjdzie mi zmierzyć się z nią ponownie:) Chyba pokażę jej na próbę A6 a jak się zgodzi to kupię A8, powinno przejść bez bólu jak się nie kapnie hahaha.gif

Napisano
  • Autor

> Ale kto kupuje tłumiki na szrocie? Taka oferta to rodzynek.

a kto powiedział, że nie mogę wyszukiwać sobie rodzynków tylko kupować w ASO? przymus jakiś?

Napisano

> a kto powiedział, że nie mogę wyszukiwać sobie rodzynków tylko kupować w ASO? przymus jakiś?

No nikt nie mówi. Wszystkie części możesz kupować na szrocie, albo z jakichś zakiszonych zapasów bez gwarancji i niewiadomego pochodzenia ok.gif

Napisano

> Byc moze nie bedzie w nim zmienial rozrzadu. Skad wiesz ze bedzie taka potrzeba?

Mówisz, że się nie wymienia?

Napisano

> Mówisz, że się nie wymienia?

Mowie, ze nie zawsze trzeba wymieniac od razu po kupnie samochodu. Zanim przyjdzie czas na wymianie to byc moze on go juz sprzeda. Taki przyklad - zebys nie panikowal jakie to ogromne koszty sa przy kupnie uzywanego samochodu ok.gif

Napisano

> Mowie, ze nie zawsze trzeba wymieniac od razu po kupnie samochodu. Zanim przyjdzie czas na wymianie

> to byc moze on go juz sprzeda. Taki przyklad - zebys nie panikowal jakie to ogromne koszty sa

> przy kupnie uzywanego samochodu

Zanim znajdzie kupca na ten samochód to spokojnie nastanie czas na wymianę rozrządu. Taki przykład z życia. hehe.gif

Napisano

> Zanim znajdzie kupca na ten samochód to spokojnie nastanie czas na wymianę rozrządu. Taki przykład

> z życia.

Predzej on znajdzie kupca na 10-letnie Audi, BMW czy Mercedesa, niz ktos inny na 2-letnia Dacie czy Chevroleta. Kolejny przyklad z zycia ok.gif

Napisano
  • Autor

> Predzej on znajdzie kupca na 10-letnie Audi, BMW czy Mercedesa, niz ktos inny na 2-letnia Dacie czy

> Chevroleta. Kolejny przyklad z zycia

Dokładnie.

Bez strachu kupię 15-letnie A8 z przebiegiem 300 kkm, co dla V8 nie jest czymś szczególnym.

Nie kupię natomiast 3 letniego Lacetti z przebiegiem 150 kkm, bo spodziewam się rychłego końca tego pojazdu.

Napisano

> Dokładnie.

> Bez strachu kupię 15-letnie A8 z przebiegiem 300 kkm, co dla V8 nie jest czymś szczególnym.

> Nie kupię natomiast 3 letniego Lacetti z przebiegiem 150 kkm, bo spodziewam się rychłego końca tego

> pojazdu.

yy chciales powiedziec 'kupię 15-letnie A8 z przebiegiem 750 kkm,' - bo jesli liczysz ze lacetti robi 50kkm rocznie to A8 tym bardziej tyle nakreci

Napisano

> Bez strachu kupię 15-letnie A8

> Nie kupię natomiast 3 letniego Lacetti

Jak lubisz zbierać złom to Ty może skup otwórz grinser006.gif

Napisano

> Przez pierwszego właściciela. Ale nie po 10-15 latach.

Mozesz sie mocno zdziwić.

Moje pierwsze BMW kupione od drugiego właściciela, drugie - od pierwszego, trzecie od drugiego.

Dwa pierwsze od niemca, trzcie od polaka (sprowadził auto da siebie).

Wszystkie trzy miały udokumentowaną pełną historię do czasu zarejestrowania w polsce.

Pierwszy w tej chwili ma przebiegu pół miliona, drugi ponad ćwierć, trzeci dobija do 200 tysięcy.

Żaden z nich nigdy mnie nie zawiódł. Śmiało mogę napisać, że czym starsze tym trwalsze.

> Poza tym nie wmówisz mi, że

> w Polsce stare auta są naprawiane nowymi częściami. Zobacz sobie rynek używanych części -

> kwitnie, w odróżnieniu od rynku części nowych.

Ciekawe jest to, że wbrew temu co piszesz sklepy z cześciami nowymi, ba! Z częściami oryginalnymi mają się świetnie. A druciarstwo pozostanie druciarstwem niezależnie od marki czy modelu

> Tu się zgodzę. Tyle że znalezienie dobrego egzemplarza wśród popularnych marek będzie łatwiejsze

> (większa podaż) niż w klasie premium.

Popatrz po komisach. Ile w nich stoi chłamu w klasie popularnej a ile w klasie premium?

> Ale Ty swojego nie sprzedajesz. A jeśli będziesz chciał to pójdzie pewnie bez ogłoszenia - weźmie

> ktoś znajomy.

O każde z moich aut pytają się ludzie. Czasem z ciekawości czasem z zachwytu, a jak ktoś szuka auta byle taniej nie patrząc na stan i pochodzenie to niech sie nie spodziewa rodzynków...

Napisano

> yy chciales powiedziec 'kupię 15-letnie A8 z przebiegiem 750 kkm,' - bo jesli liczysz ze lacetti

> robi 50kkm rocznie to A8 tym bardziej tyle nakreci

Lacetti kupuja ludzie ktorzy go uzywaja jako jedynego auta bo ich nie stac na drugie. Wiec jezdza duzo.

A8 (nowe) kupuja tacy dla ktorych to nie jest jedyne auto w rodzinie wiec niekoniecznie kreca duze przebiegi.

Napisano

> Bez strachu kupię 15-letnie A8 z przebiegiem 300 kkm, co dla V8 nie jest czymś szczególnym.

> Nie kupię natomiast 3 letniego Lacetti z przebiegiem 150 kkm, bo spodziewam się rychłego końca tego

> pojazdu.

Jedni kupują auta na kilogramy inni do jazdy grinser006.gif

Napisano

> Jak lubisz zbierać złom to Ty może skup otwórz

Przeciez napisal ze nie kupi tandetnej marki - czyli zlomu raczej nie zbiera.

Napisano

> Lacetti kupuja ludzie ktorzy go uzywaja jako jedynego auta bo ich nie stac na drugie.

A kto kupuje parchy w tedeiku? hehe.gif

Napisano

> Przeciez napisal ze nie kupi tandetnej marki - czyli zlomu raczej nie zbiera.

Ta.....

Quote:

15-letnie A8 z przebiegiem 300 kkm

Napisano

> Ta.....

> Quote:

> 15-letnie A8 z przebiegiem 300 kkm

I gdzie tu widzisz złom?

Napisano

> A kto kupuje parchy w tedeiku?

A co to ma do tematu? hmm.gif

Napisano

> Lacetti kupuja ludzie ktorzy go uzywaja jako jedynego auta bo ich nie stac na drugie. Wiec jezdza

> duzo.

> A8 (nowe) kupuja tacy dla ktorych to nie jest jedyne auto w rodzinie wiec niekoniecznie kreca duze

> przebiegi.

znajomi niemcy ktorych stac na auta tej klasy (a znam takich moze ze 2) kupili je bo duzo jezdza (z cyklu codziennie 100-150km w jedna strone do pracy autostrada... przy czym droga zajmuje im sporadycznie ponad 1h wink.gif a zwykle mniej...), a ci ktorzy tego nie robia, (albo kreca sie glownie po miescie) to ujezdzaja mocno wypasione golfy i inne tej klasy

mozliwe ze w pl da sie kupic auto 'po prezesie' ktore nie ma setek tysiecy przebiegu... ale mocno watpie czy takie auta pojawiaja sie w ogloszeniach. Jak patrze to wiekszosc jest po dziadku z niemiec co to tylko do kosciola sie toczyl...

Moja Zona swoim puntem jezdzac tylko do sklepu i po (ogolnie pojetym) miescie w 8lat zrobila prawie 150kkm a ty mi piszesz ze 15letnie auto klasy premium (czyli raczej do komfortowego łykania dlugich tras po autbahn) z niemiec zrobilo taki przebieg... daj spokoj...

Napisano

> znajomi niemcy ktorych stac na auta tej klasy (a znam takich moze ze 2) kupili je bo duzo jezdza (z

> cyklu codziennie 100-150km w jedna strone do pracy autostrada... przy czym droga zajmuje im

> sporadycznie ponad 1h a zwykle mniej...), a ci ktorzy tego nie robia, (albo kreca sie glownie

> po miescie) to ujezdzaja mocno wypasione golfy i inne tej klasy

Nie wiem jak to wyglada w Niemczech. Ale z moich znajomych posiadacze nowych z salonu aut typu Audi Q7 czy A8L itp jezdza takimi autami tak malo ze az dziwne, rocznie moze z 10kkm... chyba tylko zeby sie pokazac gdy trzeba. A na codzien zwykle maja tansze auta... Wiec wierze w tak male przebiegi luksusowych aut bo to widze ok.gif

> mozliwe ze w pl da sie kupic auto 'po prezesie' ktore nie ma setek tysiecy przebiegu... ale mocno

> watpie czy takie auta pojawiaja sie w ogloszeniach. Jak patrze to wiekszosc jest po dziadku z

> niemiec co to tylko do kosciola sie toczyl...

> Moja Zona swoim puntem jezdzac tylko do sklepu i po (ogolnie pojetym) miescie w 8lat zrobila prawie

> 150kkm a ty mi piszesz ze 15letnie auto klasy premium (czyli raczej do komfortowego łykania

> dlugich tras po autbahn) z niemiec zrobilo taki przebieg... daj spokoj...

Moze masz racje, moze nie ok.gif Mysle ze sa tacy i tacy...

Napisano

> No i jeśli kupujesz jakieś auto za 10% jego początkowej wartości to możesz spodziewać się co

> najwyżej 10% jego początkowej trwałości, jakości i bezawaryjności.

> Jedynie współczynnik lansu pozostaje bez zmian*.

> * w pewnych kręgach oczywiście. Wśród osób kupujących takie nowe nie da się zyskać ani jednego

> marnegu punkcika.

Ciekawa teoria, czyli jak kupujesz wyprzedażowe auto z zeszłego rocznika za 80% jego pierwotnej wartości to możesz się spodziewać co najwyżej 80% jego początkowej trwałości, jakości i bezawaryjności... A co mówią lekarze?

Napisano

> Nie wiem jak to wyglada w Niemczech. Ale z moich znajomych posiadacze nowych z salonu aut typu Audi

> Q7 czy A8L itp jezdza takimi autami tak malo ze az dziwne, rocznie moze z 10kkm... chyba tylko

> zeby sie pokazac gdy trzeba. A na codzien zwykle maja tansze auta... Wiec wierze w tak male

> przebiegi luksusowych aut bo to widze

> Moze masz racje, moze nie Mysle ze sa tacy i tacy...

a moze i masz racje, w koncu wlasciciel w mojej poprzedniej firmie tez sie turlal Mercedesami, Porsche i nawet jakis Jaguar byl... i wszystko z cyklu max 1-2lata na trasie z posiadlosci do firmy (moze ze 20km max), potem sprzet zawsze szedl po znajomych i rodzinie, ale pewnie w koncu gdzies kiedy wyplywa w ogloszeniach... tylko troche bym sie takich sprzetow bal, bo o ile Szef tylko do ASO to juz nastepni niekoniecznie (pamietam placz jak dyrektor odkupil 2letnie SL500 i ukradli mu lusterka pod tesco - cos z cyklu 3.5kpln sztuka i szukal potem na ebay.de wink.gif )

Napisano

> 600zł to chyba nie ma tragedii.

Zdajesz sobie sprawe, ze robocizna to ulamek tematu.

Napisano

> Nie wiem jak to wyglada w Niemczech. Ale z moich znajomych posiadacze nowych z salonu aut typu Audi

> Q7 czy A8L itp jezdza takimi autami tak malo ze az dziwne, rocznie moze z 10kkm... chyba tylko

> zeby sie pokazac gdy trzeba. A na codzien zwykle maja tansze auta...

Trzeba bylo im zaproponowac fiero z karoseria ferrari... Lans jest i to duzo taniej. Imho kupowanie auta na pokaz i trzymanie go w garazu to mega buractwo...

Napisano

> Trzeba bylo im zaproponowac fiero z karoseria ferrari... Lans jest i to duzo taniej. Imho kupowanie

> auta na pokaz i trzymanie go w garazu to mega buractwo...

Byc moze, ja nie oceniam. Ale to przyklad, ze sa takie auta z malymi przebiegami...

Napisano

> Lexus GS300 ma odrobinkę większe chyba. Poza tym opony w indeksie H i w indeksie ZR trochę się

> różnią ceną. Zresztą to był tylko przykład. Tam wszystko kosztuje więcej.

1. Rzeczony Lexus ma opony takie jak Auris 1.6. Gdybyś nie wiedział to taki kompakt Toyoty.

2. Proponuję poszukać Lexusa GS z przebiegiem 500 000, obejrzenie go i ucieczkę do jamki w podskokach. Jakbyś miał problem to proponuję poszukanie Camry, która jest gorsza jakościowo ale myślę, że wygląda lepiej niż Corsa/Punto/Lacetti po 100 000.

Napisano

> Przeciez napisal ze nie kupi tandetnej marki - czyli zlomu raczej nie zbiera.

Yhym. Przecież taka 13 letnia fura to prestiż co nie?

Napisano

> ale myślę, że wygląda lepiej niż Corsa/Punto/Lacetti po 100 000.

Corsa/Punto/Lacetti po 100 000 przynajmniej nie będą nadgnite w przeciwieństwie do ST220 zlosnik.gif.

Napisano

> Awaryjny

ale to w dieslu, w benzynach nic sie nie dzieje ok.gif

> 520 to do powolnego lansowania się na dzielni

pozdr.

Napisano

> Corsa/Punto/Lacetti po 100 000 przynajmniej nie będą nadgnite w przeciwieństwie do ST220 .

Wiesz chociaż co oznacza to ST220?

Napisano

> Kup jakieś ładne e39

> Ładne zaczynają się ok. 10.000zł boje_sie.gif , a i młodsze to cena wyższa.

> Kawał porządnej, bdb! wyciszonej fury

sprzedaje swoja i kupuje 3 za taka kase, tylko musza byc naprawde ladne hehe.gif

pozdr.

Napisano

> Dokładnie.

> pojazdu.

Jakby się tak zupełnie bez emocji zastanowić to:

1 - dla kogo produkowane są auta typu A8? Dla ludzi majętnych. Czy ludzie majętni kupując 15-to letnie A8? Nie, oni kupują nowe auta tej klasy.

2 - dla kogo produkowane sa auta typu Lacetii? Dla średniaków (w Polsce to też majętni zlosnik.gif)

3 - Zatem dla kogo jest np w Niemczech 15-to letnie auto? Czy średniacy tam ujeżdżają takie auta? Czy może pozostają w swych Golfach czy Octaviach?

4 - Wychodzę z założenia, że powinienem jeździć takim autem, na jakie mnie stać.

5 - Ja wybieram Lacetti, ale na szczęście mamy wolność wyboru i każdy wybierze to co mu pasuje (i jakie argumenty przed samym sobą przedstawi - patrz porównanie przebiegów w tym wątku hehe.gif)

Napisano

> sprzedaje swoja i kupuje 3 za taka kase, tylko musza byc naprawde ladne

> pozdr.

Działaj, kto zabroni ok.gif

Ja kupiłem Fabię, a mogłem kupić 2 takie jak Twoja idealne i jeszcze mieć trochę na serwis sciana.gif

Napisano

> Wiesz chociaż co oznacza to ST220?

No to oświeć nas, bo myślałem i nie tylko pewnie ja, że chodzi o Mondeo, które jak wszyscy wiedzą koroduje. IMHO najgorsza powłoka lakiernicza - znajomy ma dwa MK3 i obydwa były lakierowane na gwarancji z tego powodu, a nie były wcale stare - ani Fiat, ani Opel, ani Chevrolet nie zaliczył takiej wtopy i stąd mój post.

Napisano

> No to oświeć nas, bo myślałem i nie tylko pewnie ja, że chodzi o Mondeo, które jak wszyscy wiedzą

> koroduje. IMHO najgorsza powłoka lakiernicza - znajomy ma dwa MK3 i obydwa były lakierowane

> na gwarancji z tego powodu, a nie były wcale stare - ani Fiat, ani Opel, ani Chevrolet nie

> zaliczył takiej wtopy i stąd mój post.

Podpowiedź: Mniej więcej to samo co EE101.

Napisano

> No to oświeć nas, bo myślałem i nie tylko pewnie ja, że chodzi o Mondeo, które jak wszyscy wiedzą

> koroduje. IMHO najgorsza powłoka lakiernicza - znajomy ma dwa MK3 i obydwa były lakierowane

> na gwarancji z tego powodu, a nie były wcale stare - ani Fiat, ani Opel, ani Chevrolet nie

> zaliczył takiej wtopy i stąd mój post.

ale daewoo z lanosem juz zaliczyl... ztcp sporo ich wrocilo do lakierni wink.gif

Napisano

> Podpowiedź: Mniej więcej to samo co EE101.

Od zagadek i rebusów jest HP.

Napisano

> Od zagadek i rebusów jest HP.

To Ty zacząłeś zgadywać, mimo, że nie było zagadki.

Napisano

> To Ty zacząłeś zgadywać, mimo, że nie było zagadki.

Nie zgadywałem ponieważ dla mnie ST220 jednoznacznie wskazuje na Mondeo. Ale mogę oczywiście być w błędzie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.