Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Scenic vs Octavia vs Jetta

Featured Replies

Napisano

Na placu biju pozostaly 3 samochody:

1. Octavia kombi 1.4 TSI Elegance z 17' felgami, metalikiem

2. Scenic 1.4TCE Privilege z navi i pakietem komfort+

3. Jetta 1.4 TSI Highline z pakietem 990

Wszystkie maja podobny silnik i moc. Przeznaczeniem roznia sie strasznie. Wiem ze zupelnie rozne ale tak padło;-) Cenowo bardzo podobnie z czego Octavia najtansza, Scenic pomiedzy, Jetta najdroza. Gwarancje te same - po 2 lata.

Kupujac oczami wybor padlby pewnie na scenica, ktory wykonczony jest swietnie z bajerami cieszacymi tatusia (chociazby lusterko do ogladania pociechy;-). Kupujac rozsadkiem Octavia jest najbardziej wlasciwa. Kupujac przez pryzmat utraty wartosci itp pewnie VW wyjdzie najkożystniej...

Dodatkowo leasing zarowno w Skodzie jak i VW jest duzo kozystniejszy niz w Renault...Renault do zamowienia, VW jak i Skoda dostepne od reki....

Ciezki wybór...

Napisano

> Na placu biju pozostaly 3 samochody:

> 1. Octavia kombi 1.4 TSI Elegance z 17' felgami, metalikiem

> 2. Scenic 1.4TCE Privilege z navi i pakietem komfort+

> 3. Jetta 1.4 TSI Highline z pakietem 990

> Wszystkie maja podobny silnik i moc. Przeznaczeniem roznia sie strasznie. Wiem ze zupelnie rozne

> ale tak padło;-) Cenowo bardzo podobnie z czego Octavia najtansza, Scenic pomiedzy, Jetta

> najdroza. Gwarancje te same - po 2 lata.

> Kupujac oczami wybor padlby pewnie na scenica, ktory wykonczony jest swietnie z bajerami cieszacymi

> tatusia (chociazby lusterko do ogladania pociechy;-). Kupujac rozsadkiem Octavia jest

> najbardziej wlasciwa. Kupujac przez pryzmat utraty wartosci itp pewnie VW wyjdzie

> najkożystniej...

> Dodatkowo leasing zarowno w Skodzie jak i VW jest duzo kozystniejszy niz w Renault...Renault do

> zamowienia, VW jak i Skoda dostepne od reki....

> Ciezki wybór...

Kup to którym najprzyjemniej się jeździ.

Napisano

Jeśli możesz zaakceptować nie funkcjonalność sedana to bierze jette, wg mnie to auto ma coś w sobie, aż ciężko to powiedzieć o VW, ale jest bardzo ładne grinser006.gif

Reszta jak to w VW napewno jest bardzo poprawna.

Napisano
  • Autor

Mnie tez sie podoba szczegolnie z zewnatrz - ma charakter. Jednakze po przeczytaniu tego i "pomacaniu" jej dzis w salonie stwierdzam ze faktycznie plastiki sa kiepskie, zawiasy bagaznika porazkowe...

Napisano
  • Autor

> Kup to którym najprzyjemniej się jeździ.

niestety nie da sie pojezdzic tym co chce kupic - wszedzie diesle kle kle kle do jazd testowych...(w Łodzi)

Napisano

Dla siebie wybrałbym Jettę, choć nie jestem fanem VW. Jeśli miałbym wybierać dla rodziny, wybór padłby na Scenica bez dwóch zdań.

Napisano

> Mnie tez sie podoba szczegolnie z zewnatrz - ma charakter. Jednakze po przeczytaniu tego i

> "pomacaniu" jej dzis w salonie stwierdzam ze faktycznie plastiki sa kiepskie, zawiasy

> bagaznika porazkowe...

No to ciężka sprawa z wyborem, byłem 100% przekonany że jetta highline będzie tak samo w środku wyglądała jak golf highline (szczególenie fotele), a tu na nawet na fotach widać że jest gorzej frown.gif

ps. te drewienka w egzemplarzu z testu który kolega zamieścił to już wogóle fatalnie wyglądają.

Napisano

> Mnie tez sie podoba szczegolnie z zewnatrz - ma charakter. Jednakze po przeczytaniu tego i

> "pomacaniu" jej dzis w salonie stwierdzam ze faktycznie plastiki sa kiepskie, zawiasy

> bagaznika porazkowe...

Golf Variant? Touran?

Napisano
  • Autor

> No to ciężka sprawa z wyborem, byłem 100% przekonany że jetta highline będzie tak samo w środku

> wyglądała jak golf highline (szczególenie fotele), a tu na nawet na fotach widać że jest

> gorzej

> ps. te drewienka w egzemplarzu z testu który kolega zamieścił to już wogóle fatalnie wyglądają.

drewienka sa fajne ale na emeryturze w E-klasie.... tak czy inaczej zubozyli ta Jette w porownaniu z Golfem, plastiki odlewane na formach kiepskich....troche kuje to w oczy...

Napisano
  • Autor

> Golf Variant? Touran?

Touran to juz za duzy autobus a ponadto cena +20k do Jetty.

Napisano

> drewienka sa fajne ale na emeryturze w E-klasie.... tak czy inaczej zubozyli ta Jette w porownaniu

> z Golfem, plastiki odlewane na formach kiepskich....troche kuje to w oczy...

Bierz Fabię RS i nie grymaś grinser006.gif

Ciężki orzech do zgryzienia, jeszcze masz Exeo 1.8 TSI w bdb cenie (duże rabaty od cennika), tylko konstrukcyjnie trochę w plecy.

Napisano

jak już raz przekonasz się o funkcjonalności scenika, to na inne nie marki spojrzysz zlosnik.gif

Napisano

> Wszystkie maja podobny silnik i moc. Przeznaczeniem roznia sie strasznie. Wiem ze zupelnie rozne

> ale tak padło;-) Cenowo bardzo podobnie z czego Octavia najtansza, Scenic pomiedzy, Jetta

> najdroza. Gwarancje te same - po 2 lata.

> Kupujac oczami wybor padlby pewnie na scenica, ktory wykonczony jest swietnie z bajerami cieszacymi

> tatusia (chociazby lusterko do ogladania pociechy;-). Kupujac rozsadkiem Octavia jest

> najbardziej wlasciwa. Kupujac przez pryzmat utraty wartosci itp pewnie VW wyjdzie

> najkożystniej...

> Dodatkowo leasing zarowno w Skodzie jak i VW jest duzo kozystniejszy niz w Renault...Renault do

> Ciezki wybór...

W ofercie VW jest Jetta ale 1.2 TSI 105.

Jeśli nawet by się znalazła - Jetta jest dla mnie do olania bo to sedan - czyli funkcjonalność kiepska.

Jak 3 osobowa rodzina - brać Skodę 1.4 TSI - to najlepsza jednostka benzynowa łącząca dynamikę/ elastyczność + ekonomię.

Jak rodzina więcej niż 3 osobowa zostaje Renault (w Octavii jest jednak mało miejsca na 4 osobową rodzinę w kabinie) - silnik Renault fajny, cichutki, choć zostaje w tyle za 1.4 TSI jeśli chodzi o oszczędność....

Przestronność kabiny i mnóstwo rodzinnych bajerów - to duży atut Renaulta.

Na pewno w Renault można kiedyś (ewentualny drugi właściciel) - pomyśleć o LPG. W dojczlandach już jeżdżą 1.4 TCe LPG... Ja nie jestem zwolennikiem gazu - ale może to być uznane jako argument przy odsprzedaży.

W skodzie teoretycznie możliwe w praktyce mało opłacalne.

Napisano

> jak już raz przekonasz się o funkcjonalności scenika, to na inne >nie marki spojrzysz

Spoko , spoko funkcjonalnosc to jedno a serwis i upierdliwe upierdliwosc to drugie... Ja dzieki tym dwom ostatnim wiecej na nowe renault raczej nie spojrze , przyznaje sie mialem chwile slabosc ale forum kangura utwierdzilo mnie w starych postanowieniach 270751858-jezyk.gif

Napisano

Scenic ma jeden najwiekszy plus - silnik bez wtrysku bezposredniego waytogo.gif

Napisano

> Spoko , spoko funkcjonalnosc to jedno a serwis i upierdliwe

wiedziałem, że wpadniesz grinser006.gif

romba się kocha albo nie kocha zlosnik.gif

Napisano

> wiedziałem, że wpadniesz

biglaugh.gif20.GIF renowki sa dla mnie jak rdza dla Krzyska82 hehe.gif

> romba się kocha albo nie kocha

Romba ma swoje plusy ale ,zeby te plusy nie przeslonily nam minusow.

Na plus imho:

- najlepszy motor z calej trojki

- wypas i ergonomia

- przestrzen waytogo.gif

- nawigacja TOMTOM :D

Minusy:

- to reno smile.gif

- to reno scenic smile.gif

- beznadziejny serwis

- moze generowac maasakryczna ilosc pierdolkowatych usterek

- trzeba sie kumac we w samochodach...

Napisano
  • Autor

> Scenic ma jeden najwiekszy plus - silnik bez wtrysku bezposredniego

a w czym jest to lepsze od rozwiazania VW?

Napisano
  • Autor

> W ofercie VW jest Jetta ale 1.2 TSI 105.

> Jeśli nawet by się znalazła - Jetta jest dla mnie do olania bo to sedan - czyli funkcjonalność

> kiepska.

1.4 TSI tez jest w wersji HIghline. Funkcjonalnosc moze i kiepska ale po rachunku sumienia stwierdzam ze nic nie wozilem w swoich kombi przez ostatni rok co by do sedana nie weszlo...

> Jak 3 osobowa rodzina - brać Skodę 1.4 TSI - to najlepsza jednostka benzynowa łącząca dynamikę/

> elastyczność + ekonomię.

3 osobowa, ale kto wie co bedzie za rok/dwa zlosnik.gif

> Jak rodzina więcej niż 3 osobowa zostaje Renault (w Octavii jest jednak mało miejsca na 4 osobową

> rodzinę w kabinie) - silnik Renault fajny, cichutki, choć zostaje w tyle za 1.4 TSI jeśli

> chodzi o oszczędność....

> Przestronność kabiny i mnóstwo rodzinnych bajerów - to duży atut Renaulta.

> Na pewno w Renault można kiedyś (ewentualny drugi właściciel) - pomyśleć o LPG. W dojczlandach już

> jeżdżą 1.4 TCe LPG... Ja nie jestem zwolennikiem gazu - ale może to być uznane jako argument

> przy odsprzedaży.

tylko znajac zycie 5 letni scenic bedzie kosztowac z 20k PLN a 5 letni VW z 40:p

> W skodzie teoretycznie możliwe w praktyce mało opłacalne.

Napisano
  • Autor

> renowki sa dla mnie jak rdza dla Krzyska82

> Romba ma swoje plusy ale ,zeby te plusy nie przeslonily nam minusow.

> Na plus imho:

> - najlepszy motor z calej trojki

> - wypas i ergonomia

> - przestrzen

> - nawigacja TOMTOM :D

> Minusy:

> - to reno

> - to reno scenic

> - beznadziejny serwis

> - moze generowac maasakryczna ilosc pierdolkowatych usterek

> - trzeba sie kumac we w samochodach...

NOwe Sceniki sie jeszcze psuja? W ogole nowe Renault sie ciagle psuja?

Napisano

> a w czym jest to lepsze od rozwiazania VW?

TSI w zimie bardzo wolno się nagrzewa, nie wiem jak TCE.

Napisano
  • Autor

> octe ale 1.8 tsi przynajmniej bedzie banan na twarzy

Banana nie bedzie grinser006.gif Po skalkulowaniu za i przeciw stwierdzilem ze do miasta nie warto...a na dwa razy w roku wycieczke gdzies to sie nie kalkuluje...

Napisano
  • Autor

> Bierz Fabię RS i nie grymaś

> Ciężki orzech do zgryzienia, jeszcze masz Exeo 1.8 TSI w bdb cenie (duże rabaty od cennika), tylko

> konstrukcyjnie trochę w plecy.

to starsze jest od Octavii jesli sie nie myle...

Napisano

> NOwe Sceniki sie jeszcze psuja? W ogole nowe Renault sie ciagle psuja?

Serwis jest kiepski - jak wszędzie pewnie, ale da się z nimi powalczyć.

Ja mam Clio od nowości, i jakoś nigdy mi nie stanęło w trasie czy nie odpaliło. Ale ponoć francuzy strasznie się sypią.

Napisano

> a w czym jest to lepsze od rozwiazania VW?

O nagarach slyszales ?

O tym ,ze lpg we w silnikach VW to mrzonka?

Napisano
  • Autor

> Serwis jest kiepski - jak wszędzie pewnie, ale da się z nimi powalczyć.

> Ja mam Clio od nowości, i jakoś nigdy mi nie stanęło w trasie czy nie odpaliło. Ale ponoć francuzy

> strasznie się sypią.

dziej pechowy model w calej historii marki nie sprawil mi wiecej problemow niz inne auta, wiec ja tego nie doswiadczylem na swojej skórze rowniez...

Moj najbar

Napisano
  • Autor

> O nagarach slyszales ?

nie

> O tym ,ze lpg we w silnikach VW to mrzonka?

nie potrzebuje LPG

Napisano

> O nagarach slyszales ?

Ale o nagrach to raczej w wolnossących FSI hmm.gif

Napisano

> NOwe Sceniki sie jeszcze psuja? W ogole nowe Renault sie >ciagle psuja?

Ano niestety tak frown.gif forum kangura polecam... Zrobilem duze galy jak poczytalem co ludzie tam wypisuja... posty z 2010-11 a usterki jak u mnie w 2004-5 panic.gif !!!

Napisano
  • Autor

> proszz , pierwszy gugielek...

ale to FSI a nie TSI

> Nie mow hop...

Napisano
  • Autor

> Ano niestety tak forum kangura polecam... Zrobilem duze galy jak poczytalem co ludzie tam

> wypisuja... posty z 2010-11 a usterki jak u mnie w 2004-5 !!!

daj linka do tego forum pls

Napisano

> 1.4 TSI tez jest w wersji HIghline. Funkcjonalnosc moze i kiepska ale po rachunku sumienia

> stwierdzam ze nic nie wozilem w swoich kombi przez ostatni rok co by do sedana nie weszlo...

Ja tam przy jednym dziecku olałem już sedany. Przy dwójce - uważam że liftback to minimum. Kombi, Van - optimum.

> 3 osobowa, ale kto wie co bedzie za rok/dwa

Nie wiem jak duża dysproporcja wiekowa by była, ale jeśli maluchy miałyby jeździć w fotelikach z mamą z tyłu - to zostaw skodę w spokoju. Nie zmieszczą się.

> tylko znajac zycie 5 letni scenic bedzie kosztowac z 20k > PLN a 5 letni VW z 40:p

Nie zapominaj, że nie porównujesz starego, uwielbianego w RP - 1.9 TDI do awaryjnych pierwszych dCi (1.5, 1.9).

TSI nie naprawią w każdej szopie na wsi. Nawet w ASO jeszcze słabo kumaja anatomię tych silników.

VW już zaliczył kilka wtop, naród pomału się leczy z wiary VW. A w Renówce masz silnik opracowywany wspólnie z Nissanem.

Trochę szukam i czytam na temat tych silników - największą wadą TCe - jest moim zdaniem :

- brak bezpośredniego wtrysku.

- i mimo tego że wtrysku brak - dość krótko zestopniowane skrzynie biegów.

: w efekcie odstają od 1.4 TSI jeśli chodzi o ekonomię.

Jak będzie zadbane i niebite wiele nie stracisz. Auto to zawsze wydatek kasy a nie inwestycja z dodatnim NPV.

Napisano

> O nagarach slyszales ?

Nagary to się przytrafiały pierwszym FSI. Różne problemy wypływają jeśli chodzi o TSI - ale nawet po 100 tys km nie spotkałem się z problemem nagarów. Jak możesz to podaj konkretny przykład.

Może nie mrzonka - ale czysto teoretyczna sprawa. Oszczędności raczej marne. Ale za to są dość oszczędne na benzynie - zakładać LPG do TSI jest trochę bez sensu.

Napisano

> daj linka do tego forum pls

jeśli chodzi o sceniki:

megane.com.pl

scenicforum.pl - słabo

scenicforum.de - deutsch

scenicforums.com - english

m3.meganeboard.de - deutsch, co prawda o megane, ale można poszukać o 1.4 TCe

Napisano

> scenicforum.pl - słabo

słabo?? przeż tam NIC nie ma hehe.gif

Napisano

> TSI w zimie bardzo wolno się nagrzewa, nie wiem jak TCE.

moj nagrzewa sie bardzo szybko

Napisano

> W ofercie VW jest Jetta ale 1.2 TSI 105.

> Jeśli nawet by się znalazła - Jetta jest dla mnie do olania bo to sedan - czyli funkcjonalność

> kiepska.

> Jak 3 osobowa rodzina - brać Skodę 1.4 TSI - to najlepsza jednostka benzynowa łącząca dynamikę/

> elastyczność + ekonomię.

> Jak rodzina więcej niż 3 osobowa zostaje Renault (w Octavii jest jednak mało miejsca na 4 osobową

> rodzinę w kabinie) - silnik Renault fajny, cichutki, choć zostaje w tyle za 1.4 TSI jeśli

> chodzi o oszczędność....

> Przestronność kabiny i mnóstwo rodzinnych bajerów - to duży atut Renaulta.

> Na pewno w Renault można kiedyś (ewentualny drugi właściciel) - pomyśleć o LPG. W dojczlandach już

> jeżdżą 1.4 TCe LPG... Ja nie jestem zwolennikiem gazu - ale może to być uznane jako argument

> przy odsprzedaży.

> W skodzie teoretycznie możliwe w praktyce mało opłacalne.

malo miejsca w octavii II? dawno nie slyszalem wiekszej bzdury

Napisano

Co do octavii to jedyne auto w ktorym po tygodniu jezdzenia nie umialem znalezc takiej pozycji za kierownica, zeby mnie nie bolala prawa noga... do tego stopnia, ze po przejechaniu ok 150 km zaczynaly mnie lapac mega skurcze w prawa stope :/

Jezdzilem juz paroma autami i takich przebojow nie mialem...

Przez to nawet nie bralem pod uwage octavii jak rozgladalem sie za nowym autem. Ty mozesz tak nie miec, ale to pokazuje jak malo wychodzi nawet przy jazdach testowych u dealera.

Jak auto ma byc rodzinne to bralbym scenica ok.gif

Napisano

> to starsze jest od Octavii jesli sie nie myle...

nie mylisz sie, konstrukcyjnie to stare A4

Napisano

wzialbym octavie... wszystkie czy to auta tatusiowate, zadne nie bedzie jechac - takze podejmowalbym decyzje rozsądkiem (tj. nie placic za znaczek VW i renault nie bo to renault smile.gif )

chociaz skoda tez mnie wkurzyla ostatnio cenami.

>arowno w Skodzie jak i VW jest duzo kozystniejszy niz w Renault...Renault do

> Ciezki wybór...

pytanie wlasnie o to? bo jak rozmawialem o finansowaniu Golfa i Octavii jakis miesiac - dwa temu to oferta byla smieszna... praktycznie z ulicy pewnie bym lepiej wyrwał... a renault jednak ma 3 raty gratis co naprawde ustala koszt leasingu bardzo nisko.

Napisano

> wzialbym octavie...

Ja bym już chyba wziął Superba... różnica w cenie niewielka a auto zupełnie innej klasy.

Napisano
  • Autor

> Ja bym już chyba wziął Superba... różnica w cenie niewielka a auto zupełnie innej klasy.

mniej-wiecej +20k PLN

Napisano

> mniej-wiecej +20k PLN

Kolega ostatnio wybrał właśnie Superba (tylko 1.8 TSI) po jazdach jednym i drugim.

OII Combi Elegance 1.4 TSI - 78k PLN brutto

Suberb Combi 1.4 TSI Ambition (ma wszystko co trzeba) - 88k PLN

IMO 10k warto dopłacić...

Elegance może rzeczywiście wyjść +20k.

Napisano

> Ja bym już chyba wziął Superba... różnica w cenie niewielka a auto zupełnie innej klasy.

to prawda co piszesz... ale o tyle o ile Octavia jest nijaka i neutralnie wygląda... to jakbym mial superba w garazu, to bym do niego wsiadal przy zgaszonym swietle, zeby go nie oglądac... chyba ze na czczo...

Napisano

> jakbym mial

> superba w garazu, to bym do niego wsiadal przy zgaszonym swietle, zeby go nie oglądac... chyba

> ze na czczo...

Dla mnie to akurat ma najmniejsze znaczenie...

Rozumiem, że mówisz o sedanie, bo kombi źle nie wygląda.

Napisano

> to prawda co piszesz... ale o tyle o ile Octavia jest nijaka i neutralnie wygląda... to jakbym mial

> superba w garazu, to bym do niego wsiadal przy zgaszonym swietle, zeby go nie oglądac... chyba

> ze na czczo...

W kombi ujdzie zlosnik.gif

Napisano

> Dla mnie to akurat ma najmniejsze znaczenie...

> Rozumiem, że mówisz o sedanie, bo kombi źle nie wygląda.

kombi wygląda lepiej niz sedan... w takim samym sensie, jak: Szpak wygląda lepiej niż Rutowicz smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.