Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Scenic vs Octavia vs Jetta

Featured Replies

Napisano

A może Laguna? Ostatnio ktoś pisał, że po rabatach było w cenie Hultaja i30, czy jakoś tak.

Napisano

> Banana nie bedzie Po skalkulowaniu za i przeciw stwierdzilem ze do miasta nie warto...a na dwa

> razy w roku wycieczke gdzies to sie nie kalkuluje...

moze inaczej cie zachece grinser006.gif

moja elegance kosztowała 77700 - dolozony lakier,alarm,fele17,koło,zawias sport

jak chcesz rabat na skode to pisz smiało na priva, grinser006.gif

Napisano

>jeszcze masz Exeo 1.8 TSI w bdb cenie (duże rabaty od cennika),

a jak duże te rabaty? smile.gif może być priv ok.gif

Napisano

> a jak duże te rabaty? może być priv

Ok. 10% jeśli dobrze pamiętam, ale ja rzeźbiłem temat na przełomie roku.

Podejrzewam, że mogą dać więcej. Ale to trzeba pytać, bo cenniki się zmieniają,

a rabaty razem z nimi.

Napisano

> Nagary to się przytrafiały pierwszym FSI. Różne problemy wypływają jeśli chodzi o TSI - ale nawet

> po 100 tys km nie spotkałem się z problemem nagarów. Jak możesz to podaj konkretny przykład.

Np tutaj

Niezbyt dokładnie czytałem, ale piszą tam o 2.0TSI i 1.2TSI

Ten drugi, to najnowsze dzieło z tego gatunku a problem istnieje icon_rolleyes.gif

Napisano

> Np tutaj

> Niezbyt dokładnie czytałem, ale piszą tam o 2.0TSI i 1.2TSI

> Ten drugi, to najnowsze dzieło z tego gatunku a problem istnieje

No i tu pies pogrzebany: "Niezbyt dokładnie czytałem"

Przeczytaj dokladnie, to zrozumiesz, ze glupote napisales smile.gif

Napisano

> Np tutaj

Up softu silnika i problem znika.

Napisano

> Ok. 10% jeśli dobrze pamiętam, ale ja rzeźbiłem temat na przełomie roku.

> Podejrzewam, że mogą dać więcej. Ale to trzeba pytać, bo cenniki się zmieniają,

> a rabaty razem z nimi.

ZTCW to te rabaty juz skoda polska skasowala

Napisano

> Scenic ma jeden najwiekszy plus - silnik bez wtrysku bezposredniego

który jest takim samym plusem jak diesel bez dwumasy.

Ludzie technika idzie do przodu... wole diesla z dwumasą którą musze wymienić co te 150-200kkm (czyli przy przebiegach większości AKowiczów co 15-20 lat...) niż starego klekota telepiącego cała budą, bo nie ma co ładnie wytłumic drgań z silnika...

Silniki TSI palą mniej. Mają turbo - ładnie rozwijają moc. Ja bym brał, jakbym nie miał klekota zlosnik.gif

Napisano

Zdajesz sobie sprawe ,ze 1.4 tce to tez turbo i tez malo pali?

Napisano

> możesz jaśniej?

Problem występuje w silnikach z stara wersją oprogramowani, jedzisz do ASO wgrywaja nowsze i problem znika.

Napisano

> Np tutaj

No to dziwne bo całkiem niedawno był publikowany "dauertest" Tiguana 2.0 TSI - i po 100 tys km nagaru nie było- co bardzi podkreślono. Mając na uwadze poprzedni dauertest Skoda Octavia 1.6 FSI - po rozebraniu motoru po 100 tys km był nagar.

Takie wątki "z pupy" skąd wiesz co to za golf jak był jeżdżony, czym tankowany i jak z wymianami oleum?

Napisano

> malo miejsca w octavii II? dawno nie slyszalem wiekszej bzdury

Z doświadczenia wiem.

Bagażnik ma fajny. Ale 2 foteliki + jedna dorosła osoba z tyłu - jest SŁABO i WĄSKO i CIASNO.

Rozmieszczenie uchwytów ISOFIX - masakra, żeby wpiąć fotel trzeba ich poszukiwać między tapicerką zarówno w Fabii w Octavii i Superb2. Może mogłyby być ciut szerzej i wtedy byłoby lepiej ale tak nie jest.

Brak płaskiej podłogi - to też sporo miejsca pochłania w kabinie.

Oczywiście kierowca+ pasażer ma super.

3 osobowa rodzina - ma super. Nawet 4 osobowa rodzinka ale z podrośniętymi dzieciakami - co jeżdżą na podstawce lub już w ogóle bez żadnych gadżetów - też byłoby ok.

Ale jak masz 2 - kę maluchów, transportowanych w fotelikach, wymagających kontaktu z kimś dorosłym w czasie jazdy jest słabo i staszna funkcjonalna bryndza.

Napisano

> słabo?? przeż tam NIC nie ma

podobno ma się rozwijać... pażywiom uwidzim

Napisano

jezdze OII 3 lata, zero problemów. 186cm wzrostu. Moj kolega jezdzi już druga OIIFL, ma 160cm w kapeluszu zlosnik.gif i też nie narzeka

Napisano

W O2 combi najbardziej mnie wnerwia sytuacja kiedy wrzucę fotelik w środek tylnej kanapy i nie mogę zapiąć pasa bezp. prawego pasażera.

W Pandzie mogłem...

Poza tym autko fajnie jeździ i dobrze wygląda.

Superb kombi wygląda jeszcze lepiej a i miejsca w nim jak w klasie biznes. Mam okazję jeździć takim z silnikiem 1.4. Gdybym miał kupować autko za 80tyś - szukałbym dobrej oferty na Superba.

Napisano
  • Autor

> który jest takim samym plusem jak diesel bez dwumasy.

> Ludzie technika idzie do przodu... wole diesla z dwumasą którą musze wymienić co te 150-200kkm

> (czyli przy przebiegach większości AKowiczów co 15-20 lat...) niż starego klekota telepiącego

> cała budą, bo nie ma co ładnie wytłumic drgań z silnika...

> Silniki TSI palą mniej. Mają turbo - ładnie rozwijają moc. Ja bym brał, jakbym nie miał klekota

Zgadzam sie w 100%. Technika jest po to zeby bylo wygodniej, bardziej ekologicznie itd. Nie mozemy jezdzic faworitkami czy golfamiII

Napisano

> W O2 combi najbardziej mnie wnerwia sytuacja kiedy wrzucę fotelik w środek tylnej kanapy i nie

> mogę zapiąć pasa bezp. prawego pasażera.

> W Pandzie mogłem...

> Poza tym autko fajnie jeździ i dobrze wygląda.

> Superb kombi wygląda jeszcze lepiej a i miejsca w nim jak w klasie biznes. Mam okazję jeździć

> takim z silnikiem 1.4. Gdybym miał kupować autko za 80tyś - szukałbym dobrej oferty na

> Superba.

Ale w Superb2 na tylnej kanapie jest taka sama bryndza.

W S2C - jest ogromny bagażnik i bardzo dużo miejsca na długość, co może mieć znaczenie jeśli kierownik i pasażer z przodu mają po 1.9 2.0 metra...

Na szerokość jest słabo - tzn ciut lepiej niż w O2 ale jak na taką wielką maszynę słabo

Napisano

> Zgadzam sie w 100%. Technika jest po to zeby bylo wygodniej, bardziej ekologicznie itd. Nie mozemy

> jezdzic faworitkami czy golfamiII

15 lat temu wszyscy płakali że wchodzą silniki 16V - że strasznie wysokoobrotowe i że żywotność będzie słaba.

Dziś prawie każdy jeździ 16v (niektórzy 12v) - i jakoś się kręci

Napisano

> 15 lat temu wszyscy płakali że wchodzą silniki 16V - że strasznie wysokoobrotowe i że żywotność

> będzie słaba.

> Dziś prawie każdy jeździ 16v (niektórzy 12v) - i jakoś się kręci

Tylko bezpośredni wtrysk to żadna nowość a tce to równie nowoczesny silnik co tsi.

Napisano

> Z doświadczenia wiem.

> Bagażnik ma fajny. Ale 2 foteliki + jedna dorosła osoba z tyłu - jest SŁABO i WĄSKO i CIASNO.

z takimi wymaganiami, to albo minivan z wymiarowymi osobnymi fotelami (s-max tongue.gif, sharan, picasso, multipla, ...) albo jakis bazujacy na malym dostawczaku (doblo, kangoo, ...).

Napisano

> jezdze OII 3 lata, zero problemów. 186cm wzrostu. Moj kolega jezdzi już druga OIIFL, ma 160cm w

> kapeluszu i też nie narzeka

no OK ale ktorej czesci mojego posta nie zrozumiales? zlosnik.gif

Napisano

Jetta (co ze strategicznego punktu widzenia jest dziwne) jest stosunkowo tandetnie wykończona (w zestawieniu z Golfem) i z tego co pamiętam też chyba sporo gorzej niż Octavia. Ale wizualnie dla mnie jest to auto najładniejsze z całej trójki.

Napisano
  • Autor

Zgadza sie - za wizualne odczucia zewnetrzne dostaje Jetta, wewnętrzne - Scenic, Octavia zawsze zajmuje drugie miejsce.

Napisano
  • Autor

Albo Scenic zlosnik.gif

Napisano

Jetta to auto dla kogoś kto nie chce jeździć "zwykłym" Golfem, a nie stać go na Passata wink.gif Plusem Jetty w stosunku do Octavi i Golfa jest dużo wieksza przestrzeń na nogi pasażerów z tyłu ok.gif. Jest może troche słabo wykończona w środku ale ma prawie tyle miejsca co Passat.

Napisano

> Zgadza sie - za wizualne odczucia zewnetrzne dostaje Jetta, wewnętrzne - Scenic, Octavia zawsze

> zajmuje drugie miejsce.

Patrzył kolega na puga 308SW?

Całkiem fajny po lifcie. Motor 1.6THP - niezły odjazd 1.6 HDi / eHDI - " niezły anorektyk"

Napisano

> Albo Scenic

albo nie scenic zlosnik.gif

scenic ma srodkowy fotel wezszy

vualaa

Napisano

> Zgadzam sie w 100%. Technika jest po to zeby bylo wygodniej, bardziej ekologicznie itd. Nie mozemy

> jezdzic faworitkami czy golfamiII

Fiatowski multiair nie ma bezpośredniego wtrysku i też spełnia owe kryteria...

Napisano
  • Autor

> albo nie scenic

> scenic ma srodkowy fotel wezszy

> vualaa

Ale wymyslili praktyczne rozwiazanie claps.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.