Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Volvo XC70 - co to warte? (Doswiadczenia z Haldex)

Featured Replies

Napisano

Sverige kacik juz nie istnieje30.GIF wiec moze MKhmm.gif ...

Ma to ktos? niewiem.gif? Jakies doswiadczenie?

2011-Volvo-XC70-Front-Angle-View-610x457.jpg

Wnetrze do mnie przemawiawaytogo.giffood.gif

xc70demo.jpg

O silnik nie pytam bo roznice regionalne.foch.gif[...]

No i teraz Haldexniewiem.gif? Co to w ogole warte (tak, przegrzebalem archiwum i w clae nie jestem madrzejszy confused.gif). Moga sie posiadacze wypowiedziecold.gif?

Bardziej taka sceneria [...]

xc70_01.jpg

.... czy takahmm.gif

2008-Volvo-XC70-18.jpg

Czyli co Haldex potrafiniewiem.gif. Zdaje sobie sprawe ze normalnego 4x4 nie zastapihmm.gif ... ale bardziej to na pagorki czy cos naprawde potrafihmm.gif.

Napisano

> No i teraz Haldex? Co to w ogole warte (tak, przegrzebalem archiwum i w clae nie jestem madrzejszy

> ). Moga sie posiadacze wypowiedziec?

> Bardziej taka sceneria [...]

> .... czy taka

> Czyli co Haldex potrafi. Zdaje sobie sprawe ze normalnego 4x4 nie zastapi ... ale bardziej to na

> pagorki czy cos naprawde potrafi.

nie posiadam ale czesto mam okacje konfontowac ten system z sAWD AT i MT subaru i quattro

i tak:

starsze generacje to pomylka - bardzo wyraznie czuc moment dolaczania - bardzo niebezpiecznie w zakrecie - ESP lagodzi da sie zyc ale denerwuje

najnowsza generacja (inicjalnie 90:10 lub 95:5) haldex IV juz jest OK, nie czuc dolaczania tak wyraznie - moze delikatnie zmienia sie "balans auta" na zakrecie ale nie to sa niuanse

natomiast zapomni o warunkach ciezszych niz "drogowe" opel insignia (haldex IV) zakopana po osie nie daje rady wygrzebac sie sama, elektronika wariuje, "dohamowuje kola", "dolacza naped" i w konsekwencji ciagle gasi silnik. W tym samych warunkach sAWD AT subaru (inicjalny podzial 90:10 lub 60:40) Quattro i sAWD MT radzi sobie bez najmiejszego problemu.

poza tym dochodzi kolejny problem z racji malej "obietosci" przekladni i braku chlodnicy haldex dosc szybko mozna zagotowac i wtedy naped na tyl jest wylaczony

podsumowujac na droge haldex IV moze byc ale jak planujesz "przecierac" szlaki to nie bardzo

Napisano

W Volvo z tego co gdzieś czytałem to ten haldex jest nieco zmodyfikowany...

A co do samego haldexa to ciężko powiedzieć jak na razie w moim przypadku. Nie próbowałem pakować się w jakieś wieksze doły czy bagna.. Na drodze praktycznie go nie czuć. Na torze jest lepiej ale ESP wylewa wiadro zimnej wody...

Krawiec

Napisano
  • Autor

[...]

> starsze generacje to pomylka - ...

auto nowe ale sprzed lift-u 11/2010.

> najnowsza generacja (inicjalnie 90:10 lub 95:5) haldex IV juz jest OK, nie czuc dolaczania tak

> wyraznie - moze delikatnie zmienia sie "balans auta" na zakrecie ale nie to sa niuanse

> natomiast zapomni o warunkach ciezszych niz "drogowe" opel insignia (haldex IV) zakopana po osie

> nie daje rady wygrzebac sie sama, elektronika wariuje,

wlasnie odpowiedziales na moje pytaniefly.gifok.gif. Czyli de facto jest to jazda po mokrej trawie.

Chociaz patrzac na to to zastanawiam sie czy to bardziej nie wina oponhmm.gif

"dohamowuje kola", "dolacza naped" i w

> konsekwencji ciagle gasi silnik. W tym samych warunkach sAWD AT subaru [...]

Outback bylby dobrym rozwiazaniem ale wyglad mnie przerazazlosnik.gif

moze byc ale jak planujesz "przecierac" szlaki to nie bardzo

Dzieki za szczegolowa odpwaytogo.gif

Napisano
  • Autor

[...] Na drodze praktycznie go nie czuć. Na torze jest lepiej

> ale ESP wylewa wiadro zimnej wody...

Inny temat -fly.gif

Jak zadowolony jestes z Yeti? hmm.gifniewiem.gif.

U mnie sprzedaz sie jeszcze nie zaczela - ale znane sa ceny i specs. Widze to jako ciekawa alternatywe dla wielu malych SUV i ewentualnie nastepce dla mulher.gif.

Jak z Q?hmm.gif i codziennym uzytkowaniem?

Napisano

> Sverige kacik juz nie istnieje wiec moze MK ...

> Ma to ktos? ? Jakies doswiadczenie?

> Wnetrze do mnie przemawia

> O silnik nie pytam bo roznice regionalne.[...]

> No i teraz Haldex? Co to w ogole warte (tak, przegrzebalem archiwum i w clae nie jestem madrzejszy

> .... czy taka

> Czyli co Haldex potrafi. Zdaje sobie sprawe ze normalnego 4x4 nie zastapi ... ale bardziej to na

Ktoś mi bardzo bliski ma już 2 taki samochód. Pierwszy był z silnikiem T6 drugi z D5. Ten pierwszy można było przełączyć na tryb sportowy, wtedy stawał się po prostu rakietą. Przyspieszenie od 100 km/h do 150 170 trwało dosłownie kilka sekund. Przy tym wszystko bardzo łagodnie bez żadnego szarpania. D5 trochę wolniejsze (100 koników mniej zlosnik.gif) ale równie fajnie się tym jeździ. Właściciel zamienił T6 na D5 z prozaicznego powodu - denerwowało go że T6 musiał tankować co 300 km, co ważne to auto służbowe więc nie o koszty tu chodziło a o sam fakt ciągłego pilnowania stanu paliwa.

Napisano

> [...] Na drodze praktycznie go nie czuć. Na torze jest lepiej

Tak jak to Volvo nie jeździ się po takich drogach - powinien jechać na okrak a nie w koleinach

Napisano

> Chociaz patrzac na to to zastanawiam sie czy to bardziej nie >wina opon

W pewnym stopniu na pewno. Natomiast po założeniu opon z bardziej agresywnym bieżnikiem dużo gorzej się jeździ po asfalcie. Mnie strasznie wkurza hałas. Tu niestety trzeba znaleźć kompromis.

Napisano

Co ja tym przejechałem... 3700km na razie... do pracy mam służbówke.... wiec Yeti sobie stoi.

W środku dużo miejsca chodź 5 dorosłych osób tym nie pojedzie. Bagażnik raczej średni no ale nie jest to combi (chodź tak ma w papierach rotfl.gif).

1,8TSI daje sobie rade z tym autem chodź jakieś rewelacji specjalnej nie ma. Niestety aerodynamika cegły robi swoje. Niestety u nas DSG dostępne jest jedynie z 1.2 i napędem na przód albo 2.0TDI 140KM i wtedy 4x4 co powoduje ze aby spalanie nie zabijało trzeba się nieźle namachać biegami.

Prowadzenie jest ok. Zawieszenie daje rade na nierównościach jak i "terenie".

Z ciekawostek to jeździłem po torze na szkoleniu z bezpiecznej jazdy i byłem pod wrażeniem jak to sobie radzi np. z klasycznym łosiem.

Wkurza brak możliwości wyłączenia ESP bo działa ten system dość agresywnie, aczkolwiek na próbie łosia kolega foresterem wykręcił pare bączków, a mnie sie nie udało zmusić Yeti do wejścia w jakis głębszy uślizg mimo zwiekszenia troche prędkości próby.

Krawiec

Napisano
  • Autor

> Ktoś mi bardzo bliski ma już 2 taki samochód. Pierwszy był z silnikiem T6 drugi z D5. [...]T6 musiał tankować co

> 300 km, co ważne to auto służbowe [...]

U mnie sa tylko dwie wersje - 3.2l V6 - 175kW i D - 151kW. Nie mam z reszta wyboru. Dosc niespodziewana propozycja - dealer zbankrutowal i "moj" lokalny przejal auta. No dogrzebal sie do Volvo z MY2010 (wyglada ze zbudowany w 11/2009) r i 656 km na licznikuzlosnik.gif.

Diesel - generalnie poczytalem pozytywne opinieidea.gif

Napisano

> Chociaz patrzac na to to zastanawiam sie czy to bardziej nie wina opon

Całkiem sprawnie Volvo sobie poradziło.... wymienił bym tylko ten element przed kierownicą zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

[...] Mnie strasznie wkurza hałas. Tu niestety trzeba znaleźć kompromis.

Jest nas dwoch. zlosnik.gif. Mialem AT w obecnym aucie - zamiast standardowych. Wytrzymaly 60,000 km i teraz mam standardowe. 10,000 km ciszy[winner] ale jak popadalo {hmm.gif dosc porzadnie) to tu musialem isc pod gorkepad.gif. Swiadomy wyborzlosnik.gif ale mialem nadzieje ze bylo by lepiejidea.gif

cimg0907a.jpg

cimg0913a.jpg

Napisano
  • Autor

[..]

> W środku dużo miejsca chodź 5 dorosłych osób tym nie pojedzie.

Na moje oko idea.gif to jest w srodku wielkosci Tiguan-aniewiem.gif - popraw jesli sie mylehmm.gif. Auto "na zywo" widzialem razzlosnik.gif

Bagażnik raczej średni no ale nie

> jest to combi (chodź tak ma w papierach ).

[...]Niestety u nas DSG dostępne jest jedynie z 1.2 i napędem na przód albo

> 2.0TDI 140KM i wtedy 4x4

taaaaaaaaaraa - Teraz juz wiem dlaczego tylko te dwa silniki sa dostepne u mnie. 4x4 jest tylko DSG. 1.2l - 77kW alternatywa na miasto - tylko 4x2 i manual jest jako opcja (ale pewnie jak zawsze dealer bedzie mial "zero" na placuzlosnik.gif.

co powoduje ze aby spalanie nie zabijało trzeba się nieźle namachać

> biegami.

Mowisz o 1.8TSI manual

[...]> Z ciekawostek to jeździłem po torze na szkoleniu z bezpiecznej jazdy i byłem pod wrażeniem jak to

> sobie radzi np. z klasycznym łosiem.

Jeszcze Skoda sie u mnie tak nie rozwinelazlosnik.gif. Generalnie uplasowali sie jako poczatkujaca marka Premium - alternatywa dla lepiej wyposazonych aut Made in Japan (wiem ze niektorzy beda sie z tego smiacpalacz.gif). Jezdzilem troche Superb ostatnio i zgadzam sie z tym. Calkiem przyjemne plastiki i jakosc wykonania. Service cenowo ciut zabojczy, rowny z tym co VW, BMW, Jaguar liczy na godzine zlosnik.gif i wiecej niz np Merc ale patrzac calkowicie obojetnie nie moge pojac dlaczego ludzie smieja sie z Skoda. Plastiki naprawde lepsze niz w mojej Toyota.waytogo.gif

Z minusow widze wartosc po 3/5 latach. Nikt tego nie potrafu przewidziec jako ze lud genralnie jeszcze nie rozpoznaje Skoda

> Wkurza brak możliwości wyłączenia ESP bo działa ten system dość agresywnie, [...]

To zdaje sie powszechne u VWniewiem.gif.

Aaaawink.gif Kapelusza nie mafoch.gif

skoda-eatmyhat.jpg

Napisano

> Sverige kacik juz nie istnieje wiec moze MK ...

> Ma to ktos? ?

Ma.

> Jakies doswiadczenie?

A o co pytasz?

> Wnetrze do mnie przemawia

To jest foto starego wnętrza.

Obejrzyj nowe i już nie będzie przemawiać :-)

> O silnik nie pytam bo roznice regionalne.[...]

> .... czy taka

Nic nie potrafi.

Wyłem i płakałem ze śmiechu, jak Volvo Auto kiedyś wzięło mnie na prezentację tych "dzikich pożeraczy terenu".

Sytuacja:

Górka lekka, na podjeździe ustawione "rollery" - takie "kraty" z rolkami pod 3 koła.

Najeżdżasz z rozpędu, zatrzymujesz się, ruszasz, a "dzielny napęd" wyciąga Cię jednym kołem na którym jest przyczepność.

Tyle teorii.

W praktyce - kółka bezsilnie mielą w miejscu, auto stacza się całkiem z rolek, poza rolkami łapie przyczepność i wtedy rusza.

Analogicznie - "blokady dyferencjałów" (czyli podhamowywanie najszybciej kręcących się kół), hill decent controll itp "dzikie terenowe pożeracze terenu" - śmiech na sali.

Ogólnie - jest to zwykła V70 z podwyższonym zawieszeniem, pseudonapędem 4x4 i pakietem stylistycznym, którą lepiej nie zjeżdżać z ubitych dróg.

Moim skromnym zdaniem - kasa w błoto.

O ile V70 jeszcze powiedzmy, że jest OK, o tyle XC - nie.

Napisano

> U mnie sa tylko dwie wersje - 3.2l V6 - 175kW i D - 151kW. Nie mam z reszta wyboru. Dosc

> niespodziewana propozycja - dealer zbankrutowal i "moj" lokalny przejal auta. No dogrzebal sie

> do Volvo z MY2010 (wyglada ze zbudowany w 11/2009) r i 656 km na liczniku.

> Diesel - generalnie poczytalem pozytywne opinie

3,2 to jest chyba R6.

Pytanie, czy pędzony z płuca, czy z turbosprężarką.

D5 - taki sobie pomysł moim skromnym zdaniem.

Volvo Auto nie ma dobrego diesla w ofercie.

Napisano
  • Autor

[...].... wymienił bym tylko ten element przed kierownicą

Cos XC70 nie mialo dobrego PR na premierachzlosnik.gif.

U mnie XC70 stanelo ....zlosnik.gif bo poziom H2O byl ponad 400mm a spec dla XC70 jest 300mm w wodzielizak.gif

tc-xc70-1.thumbnail.jpg

tc-xc70-3.thumbnail.jpg

Problemem byly male zwierzaki w wodzie o bardzo duzym apetycie na miesozlosnik.gif

tc-xc70-croc-2.thumbnail.jpg

Jednak oddajac honor blagam.gif XC70 jak stanelo. Tak po paru probach zapalilo i wyjechalo same.waytogo.gif

Szkoda - pewnie by sie krokodyle biednymi pismakami najedlifood.gif

Napisano

> Z ciekawostek to jeździłem po torze na szkoleniu z bezpiecznej jazdy i byłem pod wrażeniem jak to

> sobie radzi np. z klasycznym łosiem.

Ale jak rozumiem zauważyłeś, że zawieszenie w tym samochodzie działa z komfortem młota pneumatycznego a opony na profilu 40 to NIE jest zabieg stylistyczny, skutkiem czego jedzie się jak w misce po schodach?

Napisano
  • Autor

> 3,2 to jest chyba R6.

> Pytanie, czy pędzony z płuca, czy z turbosprężarką.

Bez Turbo - przynajmniej .com.au nic nie mowi o Turboidea.gif

> D5 - taki sobie pomysł moim skromnym zdaniem.

> Volvo Auto nie ma dobrego diesla w ofercie.

Ten D to z Renaulthmm.gif?

Napisano

> Bez Turbo - przynajmniej .com.au nic nie mowi o Turbo

Nie będę się kłócił, ale bywały z doładowaniem.

> Ten D to z Renault?

Nie, konstrukcja jeszcze przez prawdziwe Volvo robiona, ale stareńka i ogólnie już nie przystająca do naszych czasów.

Tam dość dużym ograniczeniem jest wytrzymałość bloku silnika, stąd silniki te mają dramatycznie słaby dół i dość wąski zakres użytecznych obrotów.

Jako osiołek roboczy POWIEDZMY, że się sprawdza, ale cudów i szału nie oczekuj - tak jak mówię, to nie są silniki, które robią łał. Konkurencja odjechała do przodu już daaawno temu. Zwłaszcza w tej klasie - brak diesla o mocy odczuwalnie powyżej 200 KM to porażka.

Napisano

> [..]

> Na moje oko to jest w srodku wielkosci Tiguan-a - popraw jesli sie myle. Auto "na zywo" widzialem

> raz

Bo to jest Tiguan tylko w innej obudowie.

Krawiec

Napisano

40? Standardowo są 225/50/R17 albo 215/60/R16.

A co do zawieszenia to nie zauważyłem tego co opisujesz. Fabia jest dużo twardsza od Yeti.

Krawiec

Napisano

> Bo to jest Tiguan tylko w innej obudowie.

Jakieś potwierdzenie tych słów?

Bo mi zapachniało zapewnieniami pana sprzedawcy, że "psze pana Skoda Felicia to taki Golf 4 tylko tańszy".

Napisano
  • Autor

> Ma.

ok.gif

> A o co pytasz?

Sypie sieniewiem.gif? Jesli tak to co - generalnie?

Naczytalem sie jakie te fotele wygodne - prawda to?

> To jest foto starego wnętrza.

> Obejrzyj nowe i już nie będzie przemawiać :-)

Jutro ide sie przejechac., Pomacam boobs.gif. Mozliwe ze wnetrze jest takie same. niewiem.gif. MY10, zbudowane koniec 09. Przestalo na obracajacej sie plycie dopoki salon nie zbankrutowal banana-wave.gif

> Nic nie potrafi.

> Wyłem i płakałem ze śmiechu, jak Volvo Auto kiedyś wzięło mnie na prezentację tych "dzikich

> pożeraczy[...]

> W praktyce - kółka bezsilnie mielą w miejscu, auto stacza się całkiem z rolek, poza rolkami łapie

> przyczepność i wtedy rusza.

czyli jednak UTube nie klamiehmm.gif [...]

> Ogólnie - jest to zwykła V70 z podwyższonym zawieszeniem, pseudonapędem 4x4 i pakietem

> stylistycznym, którą lepiej nie zjeżdżać z ubitych dróg.

Czyli gorzej niz Outbackhmm.gif

> Moim skromnym zdaniem http://autokacik.pl/newreply.php?Cat=0&a...readed&q=1- kasa w błoto.

To pewnie zalezy ile naprawde chca zarobic. idea.gif. Auto przestalo ponad 1 rok i nikt sie tym nieinteresowal. Z drugiej strony 500km to nic. Zobaczymy. Pojde, poogladam. Z drugiej strony po 3 latach jest warte 48% wartosci ceny wyjsciowej, czyli jak jeden wlasciciel ktos ladnie obliczyl za to ze stoi w garazu kosztuje go $1k na miesiac.palacz.gif utraty wartosci. Kiepski businesslizak.gif

> O ile V70 jeszcze powiedzmy, że jest OK, o tyle XC - nie.

Rozwin pls

Napisano
  • Autor

> Nie będę się kłócił, ale bywały z doładowaniem.

Jutro sprawdze

> Nie, konstrukcja jeszcze przez prawdziwe Volvo robiona, ale stareńka i ogólnie już nie przystająca

> do naszych czasów.[...]

To jak to w koncu z tym Diesel dla Volvo byloconfused.gif? Skad to brali oprocz wlasnej konstrukcji?

Napisano

> 40? Standardowo są 225/50/R17 albo 215/60/R16.

> A co do zawieszenia to nie zauważyłem tego co opisujesz. Fabia jest dużo twardsza od Yeti.

> Krawiec

Cóż - proponuję pojeździć jednym i drugim.

Miałem kiedyś Jetiego 2 tygodnie w teście i jest to najgorsza kupa jaką dane mi było jeździć.

A żenujący komfort zawieszenia stoi w tym sprzęcie na pierwszym miejscu uwag krytycznych, tuż przed nadprzeciętnie kiepskim napędem.

Ten którym jeździłem miał jakiś "pakiet stajl" cycuś i chyba kapcie były szersze niż 225, ale nie dam sobie nic obciąć, a w notatki patrzeć mi się nie chce.

Anałej - opony tylko dokładały do pieca w megatwardym zawieszeniu, ale cóż - żeby się sprzęt lusterkami w zakręcie nie podparł to jest coś za coś...

Napisano

> Nie, konstrukcja jeszcze przez prawdziwe Volvo robiona, ale stareńka i ogólnie już nie przystająca

> do naszych czasów.

> Tam dość dużym ograniczeniem jest wytrzymałość bloku silnika, stąd silniki te mają dramatycznie

> słaby dół i dość wąski zakres użytecznych obrotów.

> Jako osiołek roboczy POWIEDZMY, że się sprawdza, ale cudów i szału nie oczekuj - tak jak mówię, to

> nie są silniki, które robią łał. Konkurencja odjechała do przodu już daaawno temu.

Z którymi silnikami/producentami porównujesz?

Napisano

> Jutro sprawdze

> To jak to w koncu z tym Diesel dla Volvo bylo? Skad to brali oprocz wlasnej konstrukcji?

to są francuskie silniki. Zresztą całe to Volvo to tak na prawdę ford z francuskim dieslem.

Napisano

> Cóż - proponuję pojeździć jednym i drugim.

No patrz mam oba na codzień i pisze ze swoich własnych doświadczeń.

> Ten którym jeździłem miał jakiś "pakiet stajl" cycuś i chyba kapcie były szersze niż 225, ale nie

> dam sobie nic obciąć, a w notatki patrzeć mi się nie chce.

Jeśli było więcej niż 225 to czyjaś własna inicjatywa.

> Anałej - opony tylko dokładały do pieca w megatwardym zawieszeniu, ale cóż - żeby się sprzęt

> lusterkami w zakręcie nie podparł to jest coś za coś...

Nie wiem czym jeździsz na codzień ale do mega twardego zawieszenia to Yeti ma bardzo daleko...

Krawiec

Napisano

Ja mam Yeti 1.2 TSI, przejechane 30kkm wiec nieduzo, ale cos juz powiedziec moge.

> Na moje oko to jest w srodku wielkosci Tiguan-a - popraw jesli sie myle. Auto "na zywo" widzialem

> raz

Na moj gust jest nieco mniejszy niz tiggy w srodku. Widac z tylu, bo z przodu miejsca do woli. Wbrew temu co kolega krawiec wczesniej pisal to NIE JEST tiggy w innej karoserii.

> [...]Jeszcze Skoda sie u mnie tak nie rozwinela. Generalnie uplasowali sie jako poczatkujaca marka

> Premium - alternatywa dla lepiej wyposazonych aut Made in Japan (wiem ze niektorzy beda sie z

> tego smiac).

No ja na pewno - to taki baaardzo skromny dupowozik - jakos nie widze gigantycznego skoku komfortu w porownaniu z Hyundaiem - a jego nikt w premium nawet nie proboje pakowac smile.gif

> Jezdzilem troche Superb ostatnio i zgadzam sie z tym. Calkiem przyjemne plastiki

> i jakosc wykonania.

Do jakosci wykonania nie mam zastrzezen - na poczatku pare kkm potrzeszczalo cos w desce, ale teraz sie ulozylo i jest kompetna cisza. Plastiki - tego co w Superb sie nie spodziewaj, ale tragedii nie ma.

Jest za to jeden PROBLEM - HALAS. Ktos "zapomnial" wyciszyc kola.

To powoduje, ze cale to "premium" mozna sobie wsadzic... nie powiem gdzie smile.gif

Co jeszcze o Yeti - bardzo dobrze sie prowadzi jak na cos tak wysokiego.

Podsumowujac - idealne auto dla kobiety wink.gif

Aha - opony mam profil 60, nie 40 zlosnik.gif

Napisano

> Sypie sie? Jesli tak to co - generalnie?

A to zależy od pktu widzenia.

Co do zasady

- centralny dyfer jest mocno nietrwały - ok 12 000 PLN wymiana

- od ok 150 000 km zaczyna pomału niedomagać skrzynia biegów - koszt wymiany do 20-30 000 PLN

- jeżeli na wyposażeniu jest FOUR-C (takie "magiczne" zawieszenie) bądź Nivomat (to pierwsze to tzw aktywny nivomat) to koszt wymiany kpl amortyzatorów to kasa rzędu ~10 000 PLN, przy czym przy FOUR-C amortyzatory dostępne są TYLKO w ASO

D5 ma 2 turbosprężarki, więc mogą być problemy - póki co nie mam sprzętu z tym silnikiem z większym przebiegiem, więc jest to tylko gdybanie. Na starym D5 turbosprężarka była względnie trwała, aczkolwiek jest dość droga (sterowana elektrycznie, nie pneumatycznie, koszt samej części jako cześć exchange - po fabrycznej regeneracji to ok 3500 PLN)

> Naczytalem sie jakie te fotele wygodne - prawda to?

Zależy jakie.

Mi generalnie fotele w dużej platformie Volvo nie leżą - są płaskie i - jeśli skórzane - śliskie. Jest opcja foteli kubełkowych i myślę, że to jest dobry pomysł.

Fotele w małej platformie Volvo są dużo głębsze i - moim zdaniem - DUŻO wygodniejsze.

> Jutro ide sie przejechac., Pomacam . Mozliwe ze wnetrze jest takie same. . MY10, zbudowane koniec

> 09. Przestalo na obracajacej sie plycie dopoki salon nie zbankrutowal

MY2010 ma jeszcze stare wnętrze.

Nowe wygląda tak:

Volvo-V70-R-Design-and-S80-Executive-editions-interior-view.jpg

ale pamiętaj, że zdjęcie jest ŁAAAAŁ, w porównaniu z widokiem IRL.

IRL to plastik wokół tej "budki suflera" jest chyba ze starej opony od kamaza...

> czyli jednak UTube nie klamie [...]

Nie.

Ale sprzedawca był nagrzany jak dziki i twierdził, że "tak właśnie jeżdżą dzikie pożeracze terenu"...

> Rozwin pls

V70 to całkiem fajne DUŻE kombi, OK do wożenia rodziny.

Szału nie robi, asfaltu nie zwija, upalać tym ciężko bo to kolumbryna straszna.

Ale do spokojnego przemieszczania się z miejsca na miejsce jest OK. Taki klasyczny rodzinny dupowóz - dlatego taki popularny w USA.

Jeżeli kupujesz ten samochód z TAKIM założeniem, to jest OK.

XC to nic innego jak wariacja na temat zwykłego V70 - dołożono 4x4 (osiągalne jako opcja w zwykłym V70), podniesiono zawieszenie (celem praktycznie tylko zabiegu stylistycznego) i utwardzono je (żeby zachować jakąkolwiek kierowalność, oczywiście kosztem komfortu, który w V70 jest spoko, a w XC może niekoniecznie), dołożono trochę listwek z wierzchu (żeby "look" był) i tyle.

Aaaa, no i cena poszła w górę :-)

Napisano

> Z którymi silnikami/producentami porównujesz?

MB/BMW/Audi - inne auta segmentu premium.

Napisano

> Jutro sprawdze

> To jak to w koncu z tym Diesel dla Volvo bylo? Skad to brali oprocz wlasnej konstrukcji?

Zależy które.

5-cylindrowe diesle w Volvo Auto to konstrukcja opracowana jeszcze wtedy, gdy właścicielem Volvo Auto było Volvo.

Silniki te zresztą wciąż są produkowane przez Volvo jako silniki przemysłowe/marynistyczne...

Natomiast 4 cylindrowe diesle były kupowane albo od Renault (mała platforma do 2003) albo od PSA (do ubiegłego roku - od czasu wprowadzenia EURO5 pozostał tylko najmniejszy 1,6).

Napisano

> to są francuskie silniki. Zresztą całe to Volvo to tak na prawdę ford z francuskim dieslem.

KTÓRE silniki, przyjacielu...

Producentów silników do Volvo to ja naliczyłem przynajmniej 5 na przestrzeni ostatniej dekady (jeżeli weźmiemy pod uwagę także silniki benzynowe).

Napisano

> Jeśli było więcej niż 225 to czyjaś własna inicjatywa.

Demo Skoda Auto Polska.

> Nie wiem czym jeździsz na codzień ale do mega twardego zawieszenia to Yeti ma bardzo daleko...

Obok komfortowego zawieszenia niestety nawet nie stało...

Napisano

> Jakieś potwierdzenie tych słów?

Te samochody mają wiele wspólnych części - chociażby zawieszenie i napęd.

A na potwierdzenie oficjalna informacja Skody że w modelu 2011 dla wersji 4x2 tylna belka tiguana została zastąpiona tylną belką z golfa.

Oczywiście mówie o poprzednim Tiguanie nie tym po FL bo ten jest chyba na płycie passata.

Krawiec

Napisano

> KTÓRE silniki, przyjacielu...

> Producentów silników do Volvo to ja naliczyłem przynajmniej 5 na przestrzeni ostatniej dekady

> (jeżeli weźmiemy pod uwagę także silniki benzynowe).

Ale rozmawiamy o dieslach. Do tego dołóż te najpopularniejsze z ostatnich 2-3 lat do 2l i masz obraz sytuacji.

Napisano

> Te samochody mają wiele wspólnych części - chociażby zawieszenie i napęd.

> A na potwierdzenie oficjalna informacja Skody że w modelu 2011 dla wersji 4x2 tylna belka tiguana

> została zastąpiona tylną belką z golfa.

> Oczywiście mówie o poprzednim Tiguanie nie tym po FL bo ten jest chyba na płycie passata.

> Krawiec

No tos napisal rewelacji.... Tiggy od poczatku jest na PQ37 (jesli dobrze numerki pamietam), czyli plycie passata. Yeti jest na plycie golfa.

A z tylu w Yeti jest... wielowahacz, nie belka 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Ale rozmawiamy o dieslach. Do tego dołóż te najpopularniejsze z ostatnich 2-3 lat do 2l i masz

> obraz sytuacji.

No to w dieslach masz 3 możliwości:

1,9 w małej platformie = Renault

2,0 4 cylindrowy i 1,6 = PSA

2,0 5-cylindrowy i 2,4 5-cylindrowy = Volvo.

Napisano

> No to w dieslach masz 3 możliwości:

> 1,9 w małej platformie = Renault

> 2,0 4 cylindrowy i 1,6 = PSA

> 2,0 5-cylindrowy i 2,4 5-cylindrowy = Volvo.

Czyli 90 docent szans, ze francuski 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Te samochody mają wiele wspólnych części - chociażby zawieszenie i napęd.

> A na potwierdzenie oficjalna informacja Skody że w modelu 2011 dla wersji 4x2 tylna belka tiguana

> została zastąpiona tylną belką z golfa.

> Oczywiście mówie o poprzednim Tiguanie nie tym po FL bo ten jest chyba na płycie passata.

> Krawiec

Aaaaaa, rozumiem, czyli coś jak w Felicii - tam wspólna była zapalniczka, czyli "Golf 4 ino tańszy, paaaanie".

Nie mam więcej pytań.

Napisano

> Czyli 90 docent szans, ze francuski

Nie.

W dużej platformie silniki PSA są rzadkością.

Tam 2,0 był tylko w latach 2009-2010 - samochód z tym silnikiem był "zapchajdziurą" na okres przejściowy, gdzie nie było S60.

Zresztą było to najfajniejsze V70 patrząc przez pryzmat możliwości/cena. W PL ten model był naprawdę popularny swego czasu ze względu j/w, ale teraz już go nie ma, a D3 już nie jest takie atrakcyjne cenowo.

1,6 występuje wciąż tak w V70 jak i w S80 jako drivE - bardziej ciekawostka, niż użyteczny sprzęt. Sprzedaż tego w PL jest śladowa.

Napisano

> Yeti jest na plycie golfa.

Tu chyba też się mylisz, ale absolutnie nic nie dam za to.

Jeti jest krosowerem który nie ma w gamie VW prostego odpowiednika - ot, taka wydumka.

Na jakiej jest to płycie - bozia jedna wie, nie zdziwiłbym się, jakby się okazało, że na własnej - VW AG swoje nowe rozwiązania testuje zwykle na Skodzie, więc możliwe, że tu jetek robi za poligon doświadczalny.

Napisano
  • Autor

[...]> No ja na pewno - to taki baaardzo skromny dupowozik - jakos nie widze gigantycznego skoku komfortu

> w porownaniu z Hyundaiem - a jego nikt w premium nawet nie proboje pakowac

Dlatego napisalem cenowozlosnik.gif. Po prostu wszelkie EU u mnie sa Premium. Fakt jest taki ze jak np Honda Jazz, Toyota Yaris kosztuje cie $14k, to VW sobie bedzie zyczyl $17k za Fabia.lizak.gif. Zobaczymy jak to sie rozwinieniewiem.gif. Fiat uciekl bo nikt tego nie kupowal. Zostala tylko 500hmm.gif.

Z drugiej strony Pug ma sie dobrzeniewiem.gif. VW ma dobry marketing i przy odrobinie szczescia jest mozliwe ze bedzie wstanie lud-owi wmowic ze jest najlepszy a Skoda jest nie wiele gorszahmm.gif Sprzedaz roznie z rok-u na rok ale mowimy o 3,000 aut na 1 milion nowych na roklizak.gif, wiec nawet udzialu 5% nie maja

> Obejrzyj nowe i już nie będzie przemawiać :-)

> Do jakosci wykonania nie mam zastrzezen - na poczatku pare kkm potrzeszczalo cos w desce, ale teraz

> sie ulozylo i jest kompetna cisza. Plastiki - tego co w Superb sie nie spodziewaj, ale

> tragedii nie ma.

[...]

> Podsumowujac - idealne auto dla kobiety

Wiesz jak kobiety wybieraja autahahaha.gif. Yeti zalapalo sie na liste (przesiadka z BMW) ale jak dlugo tam bedzie to nie wiem. Generalnie lista jest na razie dluga i mulher.gif ma na niej wszystko od Lexus poczynajac a na Yeti konczaczlosnik.gif.

Ja tym jezdzil nie bede wiec sie nie wtracam - tak bezpieczniejzlosnik.gif

Napisano

> Tu chyba też się mylisz, ale absolutnie nic nie dam za to.

No sie nie myle - to jest octavia od strony plyty (nawet nie trzeba czytac, zeby wiedziec - cala podloga jest identycznie wyprofilowana jak w okcie), a jak octavia to i golfik smile.gif

Napisano

> Tu chyba też się mylisz, ale absolutnie nic nie dam za to.

> Jeti jest krosowerem który nie ma w gamie VW prostego odpowiednika - ot, taka wydumka.

> Na jakiej jest to płycie - bozia jedna wie, nie zdziwiłbym się, jakby się okazało, że na własnej -

> VW AG swoje nowe rozwiązania testuje zwykle na Skodzie, więc możliwe, że tu jetek robi za

> poligon doświadczalny.

no chyba jednak

Quote:

Pozatym Skoda nie ma płyty podłogowej na której mogłaby zbudować swoją, dużą pseudo terenówkę. Mają za to szeroko otwarte oczy, które dostrzegają nowy nurt - małe SUV'y, jak chociażby Nissan Qashqai, Kia Sportage, Hyundai Tucson, Suzuki Grand Vitara czy Toyota RAV4 a, że są pragmatyczni - to wzieli płytę podłogową od Octavii i zbudowali na niej swoją odpowiedź - Skodę Yeti.

Napisano

> Krawiec

To są praktycznie takie same auta. Zmiany są mniej więcej tak "duże" jak między Paskiem B6 i tym szumnie nazywanym B7.

Napisano
  • Autor

> No tos napisal rewelacji.... Tiggy od poczatku jest na PQ37 (jesli dobrze numerki pamietam), czyli

> plycie passata. Yeti jest na plycie golfa[...]

Wiki twierdzi ze to jedna platformalizak.gifniewiem.gif

45233338.jpg

http://en.wikipedia.org/wiki/Volkswagen_Group_B_platform#PQ46

http://en.wikipedia.org/wiki/Volkswagen_Group_A_platform#A5

Napisano

> [...] Dlatego napisalem cenowo. Po prostu wszelkie EU u mnie sa Premium.

Ale to jest dla mnie dobra wiadomosc - jak sie przeprowadze do Australii, to sobie sciagne moje Yeti i bede jezdzil po raz pierwszy w zyciu autem premium 893goodvibes.gif

Napisano

> Wiki twierdzi ze to jedna platforma

> http://en.wikipedia.org/wiki/Volkswagen_Group_B_platform#PQ46

> http://en.wikipedia.org/wiki/Volkswagen_Group_A_platform#A5

Czyli platforma Golfa. Połowa oferty Skody na niej jeździ:

- Octavia

- Yeti

- Superb

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.