Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wypalanie DPF Audi A-4 3,0 TDi

Featured Replies

Napisano

Witam kolegów

kurczaki, jechałem dziś do pracy i zapaliła mi się kontrolka cząsteczek stałych a po niedługim czasie zaczęła mrugać kontrolka świec żarowych...

rozumiem, ze to wina zapchanego filtra DPF....

czeka mnie powrót z pracy i możliwość jechania trasą szybkiego ruchu....

z jaką prędkością i na jakim biegu powinienem jechać żeby wspomóc samooczyszczenie filtra..... ??? oraz czy kontrola świec żarowych świadczy o zapełnienieu 100 % filta.... czy tylko jego części ???

z góry dzięki za pomoc

Napisano

> Witam kolegów

> kurczaki, jechałem dziś do pracy i zapaliła mi się kontrolka cząsteczek stałych a po niedługim

> czasie zaczęła mrugać kontrolka świec żarowych...

> rozumiem, ze to wina zapchanego filtra DPF....

> czeka mnie powrót z pracy i możliwość jechania trasą szybkiego ruchu....

> z jaką prędkością i na jakim biegu powinienem jechać żeby wspomóc samooczyszczenie filtra..... ???

> oraz czy kontrola świec żarowych świadczy o zapełnienieu 100 % filta.... czy tylko jego części

> ???

> z góry dzięki za pomoc

a instrukcja?co mówi?

Napisano

czwarty albo piaty bieg 2,5krpm. wazne zeby obroty byly stałe. i tak 15minut.

najpierw sie zapalila lampka filtra,a po paru dniach silnika, czy od razu jedna za druga?

Napisano

> Witam kolegów

> kurczaki, jechałem dziś do pracy i zapaliła mi się kontrolka cząsteczek stałych a po niedługim

> czasie zaczęła mrugać kontrolka świec żarowych...

> rozumiem, ze to wina zapchanego filtra DPF....

> czeka mnie powrót z pracy i możliwość jechania trasą szybkiego ruchu....

> z jaką prędkością i na jakim biegu powinienem jechać żeby wspomóc samooczyszczenie filtra..... ???

> oraz czy kontrola świec żarowych świadczy o zapełnienieu 100 % filta.... czy tylko jego części

> ???

> z góry dzięki za pomoc

http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopic.php?t=111782&highlight=

ok.gif

Napisano
  • Autor

> a instrukcja?co mówi?

czytałeś instrukcję z Audi B7?? posiada ona 300 stron, ale jedyne informację użyteczne dla kierowców zawierają się na 3 stronach... więc wybacz... w sprawie dpf piszą żeby jechać na serwis... więc wybacz II raz

Napisano
  • Autor

> http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopic.php?t=111782&highlight=

stary skopiuj mi literki z wątku i wklej, gdyż mam zablokowane w robocie.. autokącik to jedyne forum które działa....

Albo straeść mi... bedę bardzo wdzięczny... przepraszam że zawracam dupe... ale w Tobie jedyna nadzieja

Napisano
  • Autor

> czwarty albo piaty bieg 2,5krpm. wazne zeby obroty byly stałe. i tak 15minut.

> najpierw sie zapalila lampka filtra,a po paru dniach silnika, czy od razu jedna za druga?

na początku była sama lampka DPF ... żonka jździła po mieście chyba za dużo... a od wczoraj DPF i kontrolka świec...

teraz jest tak że najpierw zapali się DPF a po kliku minutach mrugajace świeczki ... ach no i wpada w tryb awaryjny, bo nie chce jechać

Napisano

> stary skopiuj mi literki z wątku i wklej, gdyż mam zablokowane w robocie.. autokącik to jedyne

> forum które działa....

> Albo straeść mi... bedę bardzo wdzięczny... przepraszam że zawracam dupe... ale w Tobie jedyna

> nadzieja

Zapłon włączony

Obroty jałowe

Temp oleju minimum 70*C

Napełnienie filtra poniżej 68g, jesli większe nalezy wymienić filtr gdyż wypalanie mogłoby spowodować pożar samochodu

maska zamknięta

ręczny zaciągnięty

skrzynia w "P"

Temperatura gazów wydechowych może osiągnąc 300*C

Brak błedów w sterowniku

Uruchomione pożeracze prądu (światła, grzanie stołków, grzanie szyb, klima)

Regeneracja może potrwać 40 minut, obroty wzrosną automatycznie do 1500 obr/min

A dalej to już procedura co wybrać żeby uruchomić:

Uruchomienie regeneracji następuje po wpisaniu kodu 10016

W poszczególnych grupach sa wartości:

MVB 100.1: Obroty silnika

MVB 100.3: Czas regeneracji

MVB 100.4: Anulowanie regeneracji 0 - brak, 1 - rozpoznano anulowanie)

MVB 101.4: Stan regeneracji: (001 = rozgrzewnaie, 010 = regeneracja, 100 = chłodzenie)

MVB 102.1: Temperatura prezd katalizatorem

MVB 102.2: Temperatura przed filtrem cząstek stałych

Napisano
  • Autor

> Quote:

> If the Particle Filter Load is above 68g the Particle Filter needs to be replaced since the car may

> burn down when regenerating.

ja mam lepsze

This Page Cannot Be Displayed

--------------------------------------------------------------------------------

Based on your corporate access policies, access to this web site ( http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopic.php?t=111782&highlight= ) has been blocked because the web category "Online Communities" is not allowed.

W razie problemow z wyswietleniem tej strony prosze o kontakt z lokalnym administratorem lub z pracownikiem HelpDesk

If you have questions, please contact your corporate network administrator and provide the codes shown below.

--------------------------------------------------------------------------------

i wcale mi do śmiechu nie ma

Napisano

> ja mam lepsze

> (...)

> i wcale mi do śmiechu nie ma

Może nie tak źle? W końcu zablokowali Ci stronę z instrukcją jak sobie spalić samochód.

wink.gifhehe.gif

Napisano
  • Autor

To adaptacja chyba z Vagiem??? a ja takowego nie posiadam

Napisano

> Quote:

> If the Particle Filter Load is above 68g the Particle Filter needs to be replaced since the car may

> burn down when regenerating.

Dlaczego się śmiejesz? To kopia serwisówki z ELSY , ja się nie dziwię, że serwis sobie zabezpiecza głupotę pracowników.

A teraz prywata - Twój śmiech świadczy tylko o TOBIE.

Napisano
  • Autor

Ale to adaptacja z vagiem, nie??? a ja go nie mam...

Napisano

> To adaptacja chyba z Vagiem??? a ja takowego nie posiadam

tak , do tego potrzeba VAG'a.

a jeśli potrzebujesz przepalić bez angażowania do tego interfejsów, to pozostaje Ci zrobić wg tego jak kolega napisał wyżej.

Napisano
  • Autor

> tak , do tego potrzeba VAG'a.

> a jeśli potrzebujesz przepalić bez angażowania do tego interfejsów, to pozostaje Ci zrobić wg tego

> jak kolega napisał wyżej.

ok.gif

dzieki bardzo

oby coś pomogło... nie mniej próbuje się skontaktować z znajomym vagowcem na popołudnie....

Napisano

> Dlaczego się śmiejesz? To kopia serwisówki z ELSY , ja się nie dziwię, że serwis sobie zabezpiecza

> głupotę pracowników.

Śmieję się, bo:

Czy po przeczytaniu powyższego spróbowałbyś samodzielnie wypalać filtr?

Czy poleciłbyś samodzielne wypalanie komukolwiek innemu?

> A teraz prywata - Twój śmiech świadczy tylko o TOBIE.

boje_sie.gif

Napisano

> tak , do tego potrzeba VAG'a.

> a jeśli potrzebujesz przepalić bez angażowania do tego interfejsów, to pozostaje Ci zrobić wg tego

> jak kolega napisał wyżej.

VCDSa raczej biglaugh.gif

Napisano

> Ale to adaptacja z vagiem, nie??? a ja go nie mam...

prócz VAGa jeszcze odpowiedni kabelek smile.gif

Napisano
  • Autor

> prócz VAGa jeszcze odpowiedni kabelek

żeby zakończyć temat i ku potomności...

powrót z pracy nie przyniósł sukcesu w oczyszczeniu filtra cząsteczek stałych (DPF)

po południu przyjechał kumpel z vagiem i kabelkiem (żeby było jasne) i zrobił mi procedurę oczyszenia filtra... trochę to trwało ale się udało... oby znów się nie zasyfił...

Napisano

> żeby zakończyć temat i ku potomności...

> powrót z pracy nie przyniósł sukcesu w oczyszczeniu filtra cząsteczek stałych (DPF)

> po południu przyjechał kumpel z vagiem i kabelkiem (żeby było jasne) i zrobił mi procedurę

> oczyszenia filtra... trochę to trwało ale się udało... oby znów się nie zasyfił...

Jezeli nie daje rady sie wypalic, to znaczy ze nie ma ku temu warunkow. Jezeli nic nie zmieni sie w charakterze uzytkowania samochodu to pewne jest ze za jakis czas bedziesz musial przeprowadzic procedure oczyszczania.

Napisano
  • Autor

> Jezeli nie daje rady sie wypalic, to znaczy ze nie ma ku temu warunkow. Jezeli nic nie zmieni sie w

> charakterze uzytkowania samochodu to pewne jest ze za jakis czas bedziesz musial przeprowadzic

> procedure oczyszczania.

tak oczywiście, masz rację... po prostu ostatnio za dużo stania było i grzania samochodu na postoju... smile.gif a później jazda miejska i masz efekt....

dobrze, że seicento jest, które odpowiednio wrzuciłem już dawno w tryb miejski smile.gif

Napisano

> powrót z pracy nie przyniósł sukcesu w oczyszczeniu filtra cząsteczek stałych (DPF)

> po południu przyjechał kumpel z vagiem i kabelkiem (żeby było jasne) i zrobił mi procedurę

> oczyszenia filtra... trochę to trwało ale się udało... oby znów się nie zasyfił...

Sprawdź lepiej poziom oleju, bo po takim serwisowym wypalaniu zalecana jest wymiana oleju, bo zazwyczaj wzrasta jego poziom, paliwo dostaje się to oleju, a jak się dostanie go dużo, to są już przypadki, że silnik się przytarł spineyes.gif

Napisano

Z tego co wiem po takiej procedurze zaleca się wymianę oleju(podczas wypalania serwisowego masz fabrykę oleju w silniku-nadmiar ropy spływa do miski olejowej).

Napisano

Trzeba częściej i dłużej dawać ostrzej w palnik zlosnik.gif

Napisano

> Trzeba częściej i dłużej dawać ostrzej w palnik

To chyba nie pomoze, raczej stala predkosc i odpowiednie obciazenie silnika. Mi zaczynal wypalac sie filtr wlasnie przy jezdzie autostrada 140km/h.

Napisano

Jakby co, to polecam wypróbować to co mam w podpisie.

Użyłem słowa "wypróbować" bo mamy ten preparat dopiero od 2 tygodni i póki co sprzedajemy w Polskę do warsztatów i sklepików więc nie mam opini co do skuteczności od samych uzytkowników. Ale inne preparaty tej firmy są niezłe więc może i ten się sprawdzi. Uprzedzając dalsze pytania- w detalu 245,- zł. ( 1,5litra ). Dla AK zrobimy 20% rabatu. Zapraszam testerów do użycia i przekazywania opini smile.gif

Napisano

> Jakby co, to polecam wypróbować to co mam w podpisie.

> Użyłem słowa "wypróbować" bo mamy ten preparat dopiero od 2 tygodni i póki co sprzedajemy w Polskę

> do warsztatów i sklepików więc nie mam opini co do skuteczności od samych uzytkowników. Ale

> inne preparaty tej firmy są niezłe więc może i ten się sprawdzi. Uprzedzając dalsze pytania- w

> detalu 245,- zł. ( 1,5litra ). Dla AK zrobimy 20% rabatu. Zapraszam testerów do użycia i

> przekazywania opini

Moze lepiej pozbieraj opinie jak to sie sprawuje, bo ja daleki jestem od wszelkich dodatkow do paliwa. Zwlacza do CR.

Ale z lakonicznego opisu wyglada interesujaco.

Napisano

> Ale z lakonicznego opisu wyglada interesujaco.

Szczególnie te fragmenty opisu są ciekawe hehe.gif

Quote:

Czyści filtr cząstek stałych (DPF), katalizatory oraz turbo sprężarki wraz z

ich
wirnikami o zmiennej geometrii.

i

Quote:

Czysci i eliminuje osady w całym układzie

paliwowym, między innymi: zbiornik, pompę paliwową, pompę wysoko cisnieniową

i
przepływomierze
, układy common rail oraz koncówki wtrysków.

Napisano

O ile przepływomierze to błąd w tłumaczeniu i potwierdzam, ze tego nie wyczyści ( autorowi oryginału chodziło prawdopodobnie o zawór reg. ciśnienie/przepływ paliwa w pompie ) o tyle łopatki turbiny zmiennej geometrii to już żadne czary i to możliwe. Od jakiegoś czasu stosuję inny preparat tej firmy, który rozpylony za pomocą pewnego urządzenia podłącza się pod kolektor ssący i uruchamia silnik na ok. 1-1,5 godz. Urządzenie nazywa się I-FLUX i można to znaleźć w internecie i popatrzeć. Teoretycznie ma czyścić EGRy (bez szans), układy dolotowe ( czyści,. raz lepiej, raz gorzej ) i odblokowywać zapieczone kierownice w turbinach ze zmienną geometrią. I tu się sprawdza najlepiej. Odblokowałem tym preparatem już wiele turbin, które się zacinały, blokowały, a po tym preparacie chodziły luźno i bez zacięć. Tak więc nie wykluczone, że i ten płyn do dpfpów może to robić.

P.S.

Sam byłem świadkiem jak ropa, która przez błąd mechanika przedostała się do oleju i spowodowała wkręcanie się silnika na obroty spowodowała przy okazji odblokowanie zapieczonej turbiny i przypadkowoą naprawę auta. Wydech zasyfił się niespaloną ropą z olejem, sadza w turbinie rozmiękła i puściło..

Napisano

> O ile przepływomierze to błąd w tłumaczeniu i potwierdzam, ze tego nie wyczyści ( autorowi

> oryginału chodziło prawdopodobnie o zawór reg. ciśnienie/przepływ paliwa w pompie ) o tyle

> łopatki turbiny zmiennej geometrii to już żadne czary i to możliwe.

Ale przecież to nie łopatki wirnika, tylko tzw. kierownice, zwane łopatkami sterującymi mają zmienną geometrię...

Napisano

Mimo wszystko nie przekonales mnie. Ale moze znajdzie sie ktos kto ma juz tak wypelniony DPF ze nie da sie go wypalic i zastosuje ten srodek.

Napisano

> Mimo wszystko nie przekonales mnie. Ale moze znajdzie sie ktos kto ma juz tak wypelniony DPF ze nie

> da sie go wypalic i zastosuje ten srodek.

Byś się zdziwił jak to pięknie działa. Tzn nie konkretnie środek polecany przez kolegę a coś troszkę bardziej zaawansowanego. Na prawdę zdaje to egzamin. Oszczędza i kasę i czas potrzebny na czyszczenie dpf czy kierownic turbo. Że o wtryskach nie wspomnę.

Napisano

> Mimo wszystko nie przekonales mnie. Ale moze znajdzie sie ktos kto ma juz tak wypelniony DPF ze nie

> da sie go wypalic i zastosuje ten srodek.

Myślę, że jak komuś zawali się DPF do stanu nieużywalności auta to chętnie wypróbuje płyn za 240,- zł. zanim wyda znacznie większą kase na inne rozwiązania.

Wypróbowałbym może na aucie żony ale wywaliłem ten wynalazek zanim zaczął o sobie dawać znać smile.gif

Napisano

> ... Tzn nie konkretnie środek polecany przez kolegę a coś

> troszkę bardziej zaawansowanego ...

Moglbys zdradzic nazwe tego srodka?

W aucie zony (silnik CBAB) chyba zaczyna sie problem z DPFem a wole go wyczyscic/wypalic niz wycinac cool.gif

Napisano

> Tzn nie konkretnie środek polecany przez kolegę a coś

> troszkę bardziej zaawansowanego.

Myślę, że kolkega ma tu na mysli środek, który wtryskuje się bezpośrednio do DPFa przez odkręcony ( zadje się ) czujnik temperatury. Procedura raczej do wykonania w serwisie, a nie samemu w garażu czy na ulicy. To co ja zaprezentowałem można kupić i samemu wlać do baku.

Napisano

> Moglbys zdradzic nazwe tego srodka?

> W aucie zony (silnik CBAB) chyba zaczyna sie problem z DPFem a wole go wyczyscic/wypalic niz

> wycinac

http://www.pro-tec-polska.pl/rozwizania/diesel-system-cleaner/92-dpf-super-clean.html

Na prawdę to działa. Można sobie poczytac też o innych środkach tej firmy. Ja ogólnie nie bardzo jestem skłonny do stosowania tego typu rozwiązań ale to co zobaczyłem na własne oczy przekonało mnie do tego.

Niebawem ukażą się nasze testy przeprowadzone na starym zanieczyszczonym dieslu. Wtedy bardziej obrazowo będzie można zobaczyć jak to działa.

Ale prawda jest taka: jak dpf jest zarąbany na amen to nic nie zastąpi jego wyjęcia i czyszczenia. Wtedy stosując ww podany środek zapomina się o tym że dpf w aucie w ogóle jest.

Napisano

> Myślę, że kolkega ma tu na mysli środek, który wtryskuje się bezpośrednio do DPFa przez odkręcony (

> zadje się ) czujnik temperatury. Procedura raczej do wykonania w serwisie, a nie samemu w

> garażu czy na ulicy. To co ja zaprezentowałem można kupić i samemu wlać do baku.

Nie nie. Doskonale wiemy że tego typu rozwiązania nie są dobre dla auta. Grunt to nie dopuścić do zapchania się filtra w znacznym stopniu. Jak ktoś doprowadzi do takiej sytuacji to może się okazać że filtr będzie do wymiany/wywalenia. Nie każdy filtr można czyścić.

Chodzi o to by profilaktycznie działać tak by filtr działał tak jak powinien.

Napisano

> Na prawdę to działa ...

Dzieki za link 20.GIF moze bys dal namiary na swoj warsztat bo ja we Wroclawiu nie znam sie.

Mam jeszcze pytanie czy po zalewie baku takim srodkiem i przejechaniu trzeba wymieniac olej?

> Ale prawda jest taka: jak dpf jest zarąbany na amen ...

Mam nadzieje, ze jeszcze nie jest zarabany chociaz juz dwa razy zapalila sie kontrolka filtra. Pogonilem na autostradzie ostro ze dwadziescia minut i kontrolka zgasla ok.gif

Problem mam taki ze auto zony ma minimalny przebieg (niecale 40 tys) ale prawie caly czas jezdzi po miescie w korkach. To dla diesla z DPFem zabojcze podobno jest.

Ale co zrobic nie sprzedawali bez DPFa biglaugh.gif

Napisano

> Byś się zdziwił jak to pięknie działa. Tzn nie konkretnie środek polecany przez kolegę a coś

> troszkę bardziej zaawansowanego. Na prawdę zdaje to egzamin. Oszczędza i kasę i czas potrzebny

> na czyszczenie dpf czy kierownic turbo. Że o wtryskach nie wspomnę.

Pewnie bym sie zdziwil, ale doswiadczenie nauczylo mnie ze jak cos jest od wszystkiego do najczesciej jest do dup... czysci wtryski, turbo i dpf , pewnie zwieksza moc, zmniejsza zuzycie paliwa:)

A do tego daleki jestem do wlewania czegokolwiek do zbiornika auta z CR

Dlatego moze wktos wleje ten srodek u siebie i zobaczymy czy zadziala zlosnik.gif

Napisano

> benzyna na 100% byla bez DPFa

Pisze o dieslu biglaugh.gif

Jak kupowalismy to cena 1.4 TSI 118 kW byla tozsama z 2.0 TDI CR 103 kW. No i sprzedawca doradzil diesel bo latwiej odsprzedac.

Zle zrobilismy ?

Napisano

> Pewnie bym sie zdziwil, ale doswiadczenie nauczylo mnie ze jak cos jest od wszystkiego do

> najczesciej jest do dup... czysci wtryski, turbo i dpf , pewnie zwieksza moc, zmniejsza

> zuzycie paliwa:)

> A do tego daleki jestem do wlewania czegokolwiek do zbiornika auta z CR

> Dlatego moze wktos wleje ten srodek u siebie i zobaczymy czy zadziala

Ale ja to stosuję czasem kilka razy dziennie. Nie piszę dlatego ze kolega kolegi powiedział tylko dlatego że sam pracuje na tych środkach wink.gif

Napisano

> Pisze o dieslu

> Jak kupowalismy to cena 1.4 TSI 118 kW byla tozsama z 2.0 TDI CR 103 kW. No i sprzedawca doradzil

> diesel bo latwiej odsprzedac.

> Zle zrobilismy ?

jak widac diesel w tych warunkach eksploatacji slabo sie sprawdza jak trzeba specjalnie na wycieczki z samochodem jechac zeby pomoc mu dopalic DPFa

Napisano

> jak widac diesel w tych warunkach eksploatacji slabo sie sprawdza jak trzeba specjalnie na

> wycieczki z samochodem jechac zeby pomoc mu dopalic DPFa

Trudno dyskutowac z kims kto ma racje zlosnik.gif

Ale co pozostaje: albo usunac DPFa albo sprobowac dopalic sadze.

Wole dopalac bo DPF jednak ma sens dla srodowiska wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.