Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klima zabija bakterie i grzyby

Featured Replies

Napisano

W ostatnim numerze "Motoru" ciekawy artykuł o klimie. Badano 2 i 4-letni samochód bez wymiany filtrów przeciwpyłkowych i odgrzybiania. I tu niespodzianka. W obu autach w powietrzu wylatującym z kratek stwierdzono zdecydowanie mniej grzybów i bakterii niż w powietrzu zewnętrznym. Konkluzja autora: przesadne dbanie o odgrzybianie i wymiane filtrów nie daje wiele korzyści. Śmiało można robić to co 2-3 lata.

Napisano

> Śmiało można robić to co 2-3 lata.

powodzenia, filtr po roku jest tak zafajdany że wydajność dmuchawy wyraźnie spada, a co będzie po 2-3latach ?

ja tam filtr PP wymieniam co rok, a czasem pasowało by wcześniej hmm.gif

Napisano
  • Autor

> powodzenia, filtr po roku jest tak zafajdany że wydajność dmuchawy wyraźnie spada, a co będzie po

> 2-3latach ?

> ja tam filtr PP wymieniam co rok, a czasem pasowało by wcześniej

Cytowałem autora.

Napisano

> W ostatnim numerze "Motoru" ciekawy artykuł o klimie. Badano 2 i 4-letni samochód bez wymiany

> filtrów przeciwpyłkowych i odgrzybiania. I tu niespodzianka. W obu autach w powietrzu

> wylatującym z kratek stwierdzono zdecydowanie mniej grzybów i bakterii niż w powietrzu

> zewnętrznym. Konkluzja autora: przesadne dbanie o odgrzybianie i wymiane filtrów nie daje

> wiele korzyści. Śmiało można robić to co 2-3 lata.

Życzę powodzenia w Stilo bez wymiany filtra kabinowego.

W zależności od warunków w jakich jeżdżę filtr zapycha się po 10-15kkm i nadmuch radykalnie słabnie, co jesienią/zimą oznacza zaparowane szyby.

Filtr kabinowy do Stilo w sklepie kosztuje 26(zwykły)-29(węglowy)zł, wymiana to 5 minut roboty.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Cytowałem autora.

hehe.gif

jakby napisał że można wcale nie wymieniać ?

dla mnie głupota, owszem może pod względem bakterii ... mają rację, ale ni jak ma sie to do rzeczywistości

inna sprawa jak sie klimę używa hmm.gif

ja np zawsze wyłączam przed końcem jazdy i nigdy mi nie śmierdziało z klimy

a "odkażanie" robiłem sam, przy okazji wymiany filtra PP

Napisano
  • Autor

> ja np zawsze wyłączam przed końcem jazdy i nigdy mi nie śmierdziało z klimy

I to jest słuszne. Wracając do filtrów. U mnie po 2 latach nie był mocno zasyfiony. Teoretycznie można go było wytrzepać. Ale jak już wydłubałem, ciężko szło, to oczywista,że wymieniłem.

Napisano

> powodzenia, filtr po roku jest tak zafajdany że wydajność dmuchawy wyraźnie spada, a co będzie po

> 2-3latach ?

Ja wymieniam co wymianę oleju, czyli co 15kkm, co wypada częściej niż co rok ok.gif

A już pod koniec tego okresu czuć, że słabiej dmucha, więc filtr już przytkany.

Co do odgrzybiania, to robiłem to tylko raz, zapewne niepotrzebnie.

Napisano

Rok temu zostawiłem auto w ASO na przegląd i przy okazji zleciłem wymianę filtra kabinowego i odkażenie klimy. Na wiosnę tego roku, zaraz jak zrobiło się cieplej i warunki do rozwoju mikroorganizmów się poprawiły, z klimy waliło jak ze stajni. Okazało się, że serwis nie wymienił filtra (czyli filtr był ~pótoraroczny - nawiasem mówiąc ciekaw jestem jak często podobnie jest z olejem i innymi płynami, które klienci zlecają wymienić i za to płacą...)

Pan z Motoru najpewniej chciał się zabawić w pogromcę mitów. zlosnik.gif Doświadczenia kierowców w kwestii brudnych filtrów i klimy są chyba dość jednoznaczne w interpretacji - ciekaw jednak jestem jaka była jego hipoteza odnośnie zasmrodzonych układów klimatyzacji. Można coś więcej w tym temacie?

Napisano

> Filtr kabinowy do Stilo w sklepie kosztuje 26(zwykły)-29(węglowy)zł, wymiana to 5 minut roboty.

To czemu ja za niego dałem 80 zł z wymianą? icon_rolleyes.gif

Napisano

a w moim modelu auta w rzadko którym był filtr pp. i owy filtr jest nie do kupienia zlosnik.gif, i nic się nie zapycha zlosnik.gif

Napisano

> To czemu ja za niego dałem 80 zł z wymianą?

Frajer? zlosnik.gif U mnie też koszt około 20-30zł, a wymiana to jeszcze mniej niż 5 minut, żadnych narzędzi do tego nie potrzeba.

Napisano

> a w moim modelu auta w rzadko którym był filtr pp. i owy filtr jest nie do kupienia , i nic się

> nie zapycha

coś się tam zatyka ...

ja tam wolę mieć syf na filtrze za 50zł niż w płucach 270751858-jezyk.gif

a filtr węglowy w fordzie nawet działa, dość skutecznie eliminuje smrody z zew ok.gif

Napisano

stwierdzono mniej bakterii, bo filtr je wyłapał - od tego jest.

Pytanie jeszcze jakie bakterie i grzyby krążą w powietrzu zewnętrznym, a jakie wyleciały z kratek nawiewu wink.gif

Edyta: Naprawde było tam stwierdzenie że "klima zabija bakterie i grzyby?" facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Frajer? U mnie też koszt około 20-30zł, a wymiana to jeszcze mniej niż 5 minut, żadnych narzędzi

> do tego nie potrzeba.

W Stilo potrzebny jest śrubokręt krzyżakowy do okręcenia jednej śrubki.

Pozdrawiam BAS

ps. Proszę się nie sugerować manualem Valeo, który zaleca demontaż schowka bo jest to bzdura i niepotrzebna robota.

Napisano

> Są różne zboczenia. Tu masz przykładowe ceny filtrów.

> Cena 26-29zł dotyczyła filtra MM w Auto-sam'ie w Łodzi.

> Pozdrawiam BAS

Czyli Twinsen zapłacił normalnie, bo przeciętnie wymiana filtra kosztuje 20 zł, a sam filtr mógł kosztować 60 zł. Na allegro pokazałeś, że najtańszy MM kosztuje od 37 do 42 zł, a jak wiadomo, na tym interesie sprzedawca zarabia na filtrze od 5 do 10 zł, bo sprzedaje hurtem. W takim układzie sklepikarz, który sprzedał Ci w normalnym sklepie z marżą (chyba, że prowadzi sklep charytatywnie) ten sam filtr za 29 zł, albo się pomylił, albo dokłada do interesu, albo zawija te filtry z kawałka papieru na zapleczu i wkłada w pudełka MM.

Gdyby do mnie przyjechał klient z ulicy, to sprzedałbym mu Filtrona z węglem, który kosztuje w hurtowni 70 zł plus wymiana 20 zł.

Napisano

> Czyli Twinsen zapłacił normalnie, bo przeciętnie wymiana filtra kosztuje 20 zł, a sam filtr mógł

> kosztować 60 zł. Na allegro pokazałeś, że najtańszy MM kosztuje od 37 do 42 zł, a jak wiadomo,

> na tym interesie sprzedawca zarabia na filtrze od 5 do 10 zł, bo sprzedaje hurtem. W takim

> układzie sklepikarz, który sprzedał Ci w normalnym sklepie z marżą (chyba, że prowadzi sklep

> charytatywnie) ten sam filtr za 29 zł, albo się pomylił, albo dokłada do interesu, albo zawija

> te filtry z kawałka papieru na zapleczu i wkłada w pudełka MM.

> Gdyby do mnie przyjechał klient z ulicy, to sprzedałbym mu Filtrona z węglem, który kosztuje w

> hurtowni 70 zł plus wymiana 20 zł.

Podałem ceny detaliczne u autoryzowanego dystrybutora MM.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> 2-3latach ?

pobieżnie czytałem ten artykuł przeglądając gazetkę i wg. mnie autorowi chodziło o to, że darować sobie można odgrzybianie, a filtry trzeba wymieniać i to wystarczy.

Napisano
  • Autor

> stwierdzono mniej bakterii, bo filtr je wyłapał - od tego jest.

> Pytanie jeszcze jakie bakterie i grzyby krążą w powietrzu zewnętrznym, a jakie wyleciały z kratek

> nawiewu

> Edyta: Naprawde było tam stwierdzenie że "klima zabija bakterie i grzyby?"

Odsyłam do artykułu. Nie mam go w tej chwili pod ręką żeby zacytować co do słowa. Tak, klima wykańcza te g...a. Nie lubią niskich teperatur i suchego powietrza.

Napisano

> Odsyłam do artykułu. Nie mam go w tej chwili pod ręką żeby zacytować co do słowa. Tak, klima

> wykańcza te g...a. Nie lubią niskich teperatur i suchego powietrza.

hehe to sie pseudoredaktorzyna nie popisal. ciekawe ze wlasnie jest dokladnie na odwròt smile.gif

Napisano

> Nie lubią niskich teperatur i suchego powietrza.

Taaa...Kiedyś w części "Ekspert radzi" (czy jakoś tak) napisali, że w akumulatorze jest roztwór kwasu solnego...

Napisano

> Cytowałem autora.

Wiechu a jakby napisali że po wsypaniu piachu do baku silnik dostaje 100 koni więcej?

Tylko potem nie pisz co zrobić bo mi szyby parują.

Napisano
  • Autor

> hehe to sie pseudoredaktorzyna nie popisal. ciekawe ze wlasnie jest dokladnie na odwròt

Zawsze myślałem, że grzyby lubią ciepełko i wilgoć. Ale z Fachowcem nie będę się spierał.

Napisano
  • Autor

> Wiechu a jakby napisali że po wsypaniu piachu do baku silnik dostaje 100 koni więcej?

> Tylko potem nie pisz co zrobić bo mi szyby parują.

Przeginasz, w gazetce są stosowne wykresy ilości bakterii i innych świństw. Oczywiście, że można wierzyć lub nie. Ale tym sposobem to nawet 2+2=4 można zakwestionować.

Napisano

> Zawsze myślałem, że grzyby lubią ciepełko i wilgoć. Ale z Fachowcem nie będę się spierał.

Zastanów się jak długo autem jedziesz a jak długo na dobę auto stoi. Parownik (bo tam głównie mnozą się bakterie i grzyby - dlatego tam sie odgrzybia) aż ścieka wodą - kondensuje sie na nim wilgoć i odprowadzana jest pod auto -stąd kałuże wody pod autami z włączoną klimą.

Gdy gasisz auto i idziesz do pracy wnętrze najcześciej sie nagrzewa na słońcu, w środku masz czasami prawie 40 stopni i już masz temperaturę jak w inkubatorze - wilgotno (wilgotny parownik) i ciepło (nagrzane wnętrze auta) - idealne warunki do wzrostu wszystkiego co tylko może rosnąć.

Wiele bakterii chorobotwórczych odkryto właśnie w klimatyzacjach - patrz legionella pneumophilla - bakteria wywołująca atypowe zapalenie płuc, która wytłukła trochę byłych żołnierzy, którzy w jakimś tam komfortowo klimatyzowanym hotelu mieli swój zjazd. Od tego czasu wymagane jest okresowe czyszczenie układów klimatyzacji w budynkach (przynajmniej na zachodzie)

Napisano
  • Autor

Od tego czasu wymagane jest

> okresowe czyszczenie układów klimatyzacji w budynkach (przynajmniej na zachodzie)

Nie twierdzę, że ich nie ma (bakterii). POWTARZAM za autorem tekstu, że przesadne czyszczenie nie jest potrzebne.

Napisano

> Przeginasz, w gazetce są stosowne wykresy ilości bakterii i innych świństw. Oczywiście, że można

> wierzyć lub nie. Ale tym sposobem to nawet 2+2=4 można zakwestionować.

Wtrącę się...

Nie zarzucam, że autor tekstu wykonał swoją pracę nierzetelnie. Ale musiał dokonać błędnych założeń na początku. Najzwyczajniej w świecie źle dobrał układ eksperymentalny, być może wielkość próby (1 samochód? zlosnik.gif ) itd.

Zasadniczo podstawą do dokonywania jakichś tam eksperymentów/obserwacji powinny być np. powtarzalne obserwacje z otoczenia. A te nie pozostawiają wątpliwości co do możliwości zasmrodzenia klimy, bo w znacznym odsetku samochodów zdarza się ono od czasu do czasu. A smrodek to nic innego tylko efekt bujnego życia najpewniej w parowniku lub zawilgoconych filtrach.

Co do mikroorganizmów to wyraźnie ich nie doceniasz. Niektóre mogą rosnąć w temp. bliskiej zera, inne w wodzie gorącej (ale te ostatnie to już nie w klimie wink.gif ). Nigdy Ci nic nie spleśniało w lodówce? A tam ile jest stopni? 4-10?

Napisano
  • Autor

Przeczytaj uważnie pierwszy post. A najlepiej ten numer Motoru.

Napisano

> Od tego czasu wymagane jest

> Nie twierdzę, że ich nie ma (bakterii). POWTARZAM za autorem tekstu, że przesadne czyszczenie nie

> jest potrzebne.

Mój samochód ma 3,5 roku. Filtr kabinowy zmieniam 2 razy do roku, wiosną i jesienią. Od nowości raz był robiony przegląd klimy z uzupelnieniem czynnika, w żadne odgrzybianie domowym sposobem się nie bawię i jak na razie nie było żadnych problemów, nigdy nic nie śmierdziało ani nic takiego.

Napisano

> Przeczytaj uważnie pierwszy post. A najlepiej ten numer Motoru.

Na pierwszy post już Ci zdaje się wczoraj odpisałem. Dziś odpowiadałem na inny. A Ty napisz jakiś rzeczowy kontrargument - nawet ten z gazety. Myślisz, że mam chęć płacić 2 złote za czyjeś pomyłki? zlosnik.gif Jak będzie jakiś mądry artykuł i go polecisz to wtedy kupię chętnie. zlosnik.gif

Powtarzam - redaktor Motoru najzwyczajniej w świecie popełnił błąd. Zdarza się - ludzie z zasady są omylni.

"Badanie" rzeczy oczywistych jest generalnie niechętnie widziane, chyba że podejrzewa się, że wyniknie z tego coś zupełnie nieoczywistego. Wokół nas mamy dość dużo śmierdzących i nieśmierdzących klim - więc chcąc być rzetelnym należałoby uwzględnić ten stan rzeczy w ewentualnym badaniu. W innym wypadku można to przyrównać do opisywania łąki na drodze losowego wykopu piłki i opisania tego co się widzi na metr wokół miejsca gdzie piłka spadnie - czasem opis będzie zgodny z rzeczywistością, a czasem piłka wpadnie do jakiegoś bajora, zawiśnie na krzaku, albo dostanie się w jakieś inne nietypowe dla łąki warunki.

Proste pytanie - co w takim razie wg Ciebie, tudzież autora artykułu śmierdzi "w klimie"?

Napisano
  • Autor

Odnajdę ten numer i zacytuję w całości. Chyba, że Mod go ściśnie.

Napisano

A odnosnie tematu moglby mi ktos wytlumaczyc dlaczego samochody z klimatyzacja maja ten filtr a te bez nie(wiem ze niektore maja ale bardzo nieliczne) ?

I co stoi na przeszkodzie zeby calkiem usunac ten filtr ?

Napisano

> A odnosnie tematu moglby mi ktos wytlumaczyc dlaczego samochody z klimatyzacja maja ten filtr a te

> bez nie(wiem ze niektore maja ale bardzo nieliczne) ?

> I co stoi na przeszkodzie zeby calkiem usunac ten filtr ?

możesz go wywalić jak chcesz. Ale pamiętam jak w poprzednim auce bez takiego filtra jak czasem się włączyło nawiew to najpierw z kratek wylatywały kawałki liści, jakieś pyłki czy podobny syf, albo wpadł większy suchy liść do kanałów i grzechotał o kratki nawiewu. Przy filtrze nie doświadczysz takich atrakcji, a jego koszt to najczęściej około 30-40 pln więc nie majątek

Napisano

> A odnosnie tematu moglby mi ktos wytlumaczyc dlaczego samochody z klimatyzacja maja ten filtr a te

Może właśnie chodzi o ochronę przed osadzaniem się pożywki w układzie. Kurz zawiera zapewne trochę materii organicznej, na której mogą rozwijać się bakterie i grzyby.

A może chodzi też o klasyczny "poziom wypasu" - by go dodatkowo zróżnicować i wytłumaczyć cenę.

Podejrzewam jednak, że odpowiedź pierwsza jest bardziej prawdziwa. Można też podejrzewać, że prawdopodobieństwo zaśmierdzenia klimy w okresie gwarancyjnym jest na tyle znaczne, że filtr jest przewidziany w zestawie, a nie jako akcesorium z klasy "wypas". wink.gif

Napisano

> możesz go wywalić jak chcesz. Ale pamiętam jak w poprzednim auce bez takiego filtra jak czasem się

> włączyło nawiew to najpierw z kratek wylatywały kawałki liści, jakieś pyłki czy podobny syf,

> albo wpadł większy suchy liść do kanałów i grzechotał o kratki nawiewu. Przy filtrze nie

> doświadczysz takich atrakcji, a jego koszt to najczęściej około 30-40 pln więc nie majątek

masz rację, jednak jak jest filtr, a brak klimy, to znacznie intensywniej parują szyby. Podejrzewam, że to kwestia zmniejszonego przepływu powietrza i higroskopijność filtra (magazynuje wilgoć). hmm.gif

Napisano

W samochodach z klimą z reguły stosuje się filtr (są wyjątki w japońcach), ponieważ wilgotny parownik klimy działałby jak filtr, gdyby nie było wstępnego z papieru i po kilku latach byłby zabity kurzem tak, że powietrze nie miałoby przejścia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.