Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kolizja

Featured Replies

Napisano

Uderzenie przy prędkości minimalnej. Spisaliśmy oświadczenie, policji nie wzywałem. Z tego co widać drzwi do wymiany (drugie chyba też). Jako, że to moja pierwsza kolizja zastanawiam się czy brać kasę do łapki czy ubezpieczyciel sprawcy kolizji ma się rozliczać bezgotówkowo z ASO?

imag0082j.jpg

Napisano

> Uderzenie przy prędkości minimalnej. Spisaliśmy oświadczenie, policji nie wzywałem. Z tego co widać

> drzwi do wymiany (drugie chyba też). Jako, że to moja pierwsza kolizja zastanawiam się czy

> brać kasę do łapki czy ubezpieczyciel sprawcy kolizji ma się rozliczać bezgotówkowo z ASO?

Bierz kasę. Drzwi kupisz po 50 złotych sztuka, pomalujesz (może nawet pod kolor kupisz), przezbroisz i będziesz miał na komplet nowych opon.

Napisano

> Bierz kasę. Drzwi kupisz po 50 złotych sztuka, pomalujesz (może nawet pod kolor kupisz),

pytanie tylko pod który kolor hehe.gif

W sumie ja bym to zostawił ok.gif

Napisano

> czy ubezpieczyciel sprawcy kolizji ma się rozliczać bezgotówkowo z ASO?

W takim przypadku masz dużą szansę na całkę.

Napisano

ASO i niech robią tak długo, aż będziesz zadowolony (tzn. nie będziesz sam widział, że było walone)...

Napisano

> ASO i niech robią tak długo, aż będziesz zadowolony

A zwróciłeś uwagę, że przedmiotowym samochodem jest 11 letni Fiat Marea o wartości +/- 5 kpln ?

Kosztorys będzie obejmował 2 szt. drzwi (patrząc po necie jakieś 1,5 kzł sztuka), malowanie, wymont-zamont - i będzie całka.

Napisano

> A zwróciłeś uwagę, że przedmiotowym samochodem jest 11 letni Fiat Marea o wartości +/- 5 kpln ?

> Kosztorys będzie obejmował 2 szt. drzwi (patrząc po necie jakieś 1,5 kzł sztuka), malowanie,

> wymont-zamont - i będzie całka.

mysle, ze spokojnie zrobia calkie i wyplaca moze z 1kpln wink.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Dzisiaj dostałem wycenę z interrisku. Wyszło niecałe 2200 zł. Drzwi na allegro ok 200 zł już pod kolor także wydaję mi się, że wycena jest ok?

Napisano

> Bierz kasę. Drzwi kupisz po 50 złotych sztuka, pomalujesz (może nawet pod kolor kupisz),

> przezbroisz i będziesz miał na komplet nowych opon.

Tylko trzeba dopilnować żeby wypłacili z VATem... choc może już ubezpieczyciele nie robią takich numerów...

Napisano

> Uderzenie przy prędkości minimalnej. Spisaliśmy oświadczenie, policji nie wzywałem. Z tego co widać

> drzwi do wymiany (drugie chyba też). Jako, że to moja pierwsza kolizja zastanawiam się czy

> brać kasę do łapki czy ubezpieczyciel sprawcy kolizji ma się rozliczać bezgotówkowo z ASO?

Tylko pamiętaj (gdyby całkiem przypadkowo przyszło Ci coś takiego do głowy) że rozliczenie bezgotówkowe w warsztacie kolegi który (z uwagi na profesjonalizm wykonywanych prac) za swoje usługi liczy trochę więcej niż konkurencja ...może być (oczywiście bezzasadnie) uznane za wyłudzenie.

Napisano

> ASO i niech robią tak długo, aż będziesz zadowolony (tzn. nie będziesz sam widział, że było

> walone)...

grinser006.gif palio robili mi w aso, kazio ze stodoły lepiej by to zrobił barany nie umieli nawet drzwi dobrze ustawić, i folii na słupku poprawnie nakleić.

Napisano

> Tylko pamiętaj (gdyby całkiem przypadkowo przyszło Ci coś takiego do głowy) że rozliczenie

> bezgotówkowe w warsztacie kolegi który (z uwagi na profesjonalizm wykonywanych prac) za swoje

> usługi liczy trochę więcej niż konkurencja ...może być (oczywiście bezzasadnie) uznane za

> wyłudzenie.

W aso 4-5k za taka naprawę, jedź zrób wycenę i wszystko będziesz wiedział

Napisano

bezgotówkowo w ASO ok.gif

Napisano

> mysle, ze spokojnie zrobia calkie i wyplaca moze z 1kpln

Obstawiam powyżej 2kpln wink.gif

Osobiście bym tego nie robił bo wywalona kasa w błoto. Ewentualnie szukać pod kolor wink.gif

Napisano

> Tylko trzeba dopilnować żeby wypłacili z VATem... choc może już ubezpieczyciele nie robią takich

> numerów...

powiem Ci że nie wiem czy nie robią ...

ale dwie szkody ... z ostatnich półtora roku były załatwione bez takich wybryków ... wink.gif

Napisano

> W aso 4-5k za taka naprawę,

No i to by była całka.

Napisano

> Dzisiaj dostałem wycenę z interrisku. Wyszło niecałe 2200 zł. Drzwi na allegro ok 200 zł już pod

> kolor także wydaję mi się, że wycena jest ok?

Jak sprzedawca z allegro nie za daleko to odłóż z tego odszkodowania conieco i pojedź sam, bo w transporcie strasznie obijają.

Napisano

> bezgotówkowo w ASO

Pewnie , zamiast sobie zostawić kase , lepiej wyrzucić do ASO, brawo , dzięki za takie porady , gratuluje rozrzutności. screwy.gif

Napisano

bierz po wycenie ale sprawdz czy napewno wszystko dobrze policzyli powinno wyjsc ok 3000 zł , za naprawe z materiałami zapłacisz ok 1500 zł

Napisano

> ciekawe po co ...

po to, żeby uniknąć kłopotów.

Napisano

> Pewnie , zamiast sobie zostawić kase , lepiej wyrzucić do ASO, brawo , dzięki za takie porady ,

> gratuluje rozrzutności.

to nie twoja kasa tylko towarzystwa ubezpieczeniowego, a w trakcie naprawy okaże się, że może mechanizm podnoszenia szyb jest do wymiany, wtedy aso samo to załatwia a tak byś się musiał wozić jeszcze raz do rzeczoznawcy.

Napisano

> to nie twoja kasa tylko towarzystwa ubezpieczeniowego, a w trakcie naprawy okaże się, że może

> mechanizm podnoszenia szyb jest do wymiany, wtedy aso samo to załatwia a tak byś się musiał

> wozić jeszcze raz do rzeczoznawcy.

Kpisz sobie czy piszesz na wczorajszym rauszu ?

Skoro kompletne drzwi mozna kupic od 50pln : allegro.pl

To trzeba byc kompletnym idiota ,zeby oddac starego strupa do ASO a co za tym idzie wyrzucic kilka tysiecy w bloto...

Napisano

> po to, żeby uniknąć kłopotów.

Jakich klopotow ?

Napisano

> to nie twoja kasa tylko towarzystwa ubezpieczeniowego, a w trakcie naprawy okaże się, że może

> mechanizm podnoszenia szyb jest do wymiany, wtedy aso samo to załatwia a tak byś się musiał

> wozić jeszcze raz do rzeczoznawcy.

A jaki to problem zamówić nowy na allegro i olać rzeczoznawcę za te trzy dychy?

Napisano

Jak mój punciak został w podobny sposób trafiony,to kwota naprawy była bliska szkody całkowitej , więc w przypadku Twojego auta raczej na pewno będzie szkoda całkowita, jeżeli naprawa ma być na nowych częściach. Za trochę mocniej odgięte drzwi i próg cena naprawy była na poziomie 10tys zł.

Napisano

> Pewnie , zamiast sobie zostawić kase , lepiej wyrzucić do ASO, brawo , dzięki za takie porady ,

> gratuluje rozrzutności.

Albo chcesz zarobić albo chcesz się pozbyć problemu i mieć dobrze naprawione auto.

Jak chcesz mieć dualkolor kup sobie części na szrocie/allegro i wymień w gararzu. Nie uwierzysz ale są jeszcze tacy co chcą mieć zrobione tak jak być powinno czyli profesjonalnie z gwarancją.

A dla przykładu (już pisałem ale powtórzę). HDI wyceniło mi szkodę na 1500 zzł (malowanie błotnika, wymiana drzwi). Nowe drzwi nie uzbrojone kosztują 2k. Zostawiłem na bezgotówke w aso, koszt naprawy około 5400zł. TU właśnie na to liczy, że kupisz drzwi z allegro, pryśniesz sprayem i "naprawisz" sobie za 500zł a 1000 zł zostanie w kieszeni. Będziesz miał samochód w kolorze trikolor, pewno coś zepsujesz przy przezbrajaniu drzwi a o spasowaniu nie wspomnę. No ale będziesz do przodu o tysiąc zł a TU zaoszczędzi kilka tysięcy. Rezultat - TU oszczędza, ty zarabiasz, twój samochód wygląda jak... I wszyscy szczęśliwi.

Napisano

> A jaki to problem zamówić nowy na allegro i olać rzeczoznawcę za te trzy dychy?

o Jesssu, najlepiej zapłacić oc, ac nw i inne 4200 pln jak ja ostatnio, naprawdę jest ok, bo 90 % oszukuje ok.gif

Napisano

> Albo chcesz zarobić albo chcesz się pozbyć problemu i mieć dobrze naprawione auto.

> Jak chcesz mieć dualkolor kup sobie części na szrocie/allegro i wymień w gararzu. Nie uwierzysz ale

> są jeszcze tacy co chcą mieć zrobione tak jak być powinno czyli profesjonalnie z gwarancją.

> A dla przykładu (już pisałem ale powtórzę). HDI wyceniło mi szkodę na 1500 zzł (malowanie błotnika,

> wymiana drzwi). Nowe drzwi nie uzbrojone kosztują 2k. Zostawiłem na bezgotówke w aso, koszt

> naprawy około 5400zł. TU właśnie na to liczy, że kupisz drzwi z allegro, pryśniesz sprayem i

> "naprawisz" sobie za 500zł a 1000 zł zostanie w kieszeni. Będziesz miał samochód w kolorze

> trikolor, pewno coś zepsujesz przy przezbrajaniu drzwi a o spasowaniu nie wspomnę. No ale

> będziesz do przodu o tysiąc zł a TU zaoszczędzi kilka tysięcy. Rezultat - TU oszczędza, ty

> zarabiasz, twój samochód wygląda jak... I wszyscy szczęśliwi.

sama prawda ok.gif mi ostatnio wycenił za 1500 pln, wziąłem bezgotówkowo w aso, po kilku dniach doszło następne 1400 pln, w sumie miałem to gdzieś, chciałem mieć auto jak przed dzwonem i dokładnie tak było ok.gif ale przez niektóre talenty, które myślą, że zrobią coś taniej ale w sumie wychodzi drożej płacimy wszyscy no.gif

Napisano

> Jak mój punciak został w podobny sposób trafiony,to kwota naprawy była bliska szkody całkowitej ,

nie przesadzaj, miałem podobnie trafioną nową fabię, koszt całkowity wyniósł ok 3500, pierwotnie przez rzeczoznawcę z hdi 1500 hehe.gif

Napisano

Jeżeli ten próg też jest z tej szkody to będzie to rozliczone jako szkoda całkowita, pamiętaj że z OC sprawcy możesz na fv samochód naprawić do 100% wartosci rynkowej. Nie jedź do aso tyl do jakiegoś znajomka co kupi graty na giełdzie i na pewno coś ci zostanie.

W aso to lakierowanie całego boku wyniesie kilka tysia, a gdzie graty i robocizna blacharza.

Napisano

> Jeżeli ten próg też jest z tej szkody to będzie to rozliczone jako szkoda całkowita, pamiętaj że z

> OC sprawcy możesz na fv samochód naprawić do 100% wartosci rynkowej. Nie jedź do aso tyl do

> jakiegoś znajomka co kupi graty na giełdzie i na pewno coś ci zostanie.

Ot i polaczkowa mentalność. irked.gif Następny post będzie o tym, że drogie ubezpieczenia! Jakie mają być jak większość ludzi kombinuje?!

Poza tym jeżeli naprawi samochód na 100% sprzed kolizji, to jakim sposobem ma mu "coś zostać"? Blacharz wystawi lewą (czyt. na niezgodną z rzeczywistością kwotę) fakturę? Czy to nie przypadkiem przestępstwo skarbowe? czerwona.gifadmin.gif

> W aso to lakierowanie całego boku wyniesie kilka tysia, a gdzie graty i robocizna blacharza.

W jakim ASO pytałeś o ceny? W ASO Maserati? Bo w ASO Renault, Fiata, Skody, które znam wołali 400-600pln za element! facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> To trzeba byc kompletnym idiota ,zeby oddac starego strupa do ASO a co za tym idzie wyrzucic kilka

> tysiecy w bloto...

no to jestem kompletnym idiotą, zawsze tak naprawiam samochody, po to płacę ubezpieczenia

Pozdrawiam innych kompletnych idiotów 20.GIF

Napisano

> W jakim ASO pytałeś o ceny? W ASO Maserati? Bo w ASO Renault, Fiata, Skody, które znam wołali

> 400-600pln za element!

Chyba za samo malowanie... Tam tynie drzwi są ewidentnie do wymiany.

Napisano

> Chyba za samo malowanie... Tam tynie drzwi są ewidentnie do wymiany.

no za malowanie, bo kolega wyżej pisał o kilku tys za malowanie właśnie.

Też uważam, że są do wymiany. Te tylne, bo przód można by naprawić.

Najkorzystniej byłoby wziąć wycenę i gotówkę, drzwi kupić i naprawić budżetowo. No chyba, że ktoś jest estetą i chce mieć zrobione idealnie to bezgotówkowo w ASO albo innym dobrym zakładzie!

Napisano

> Nie jedź do aso tyl do

dokładnie, a my frajerzy za to zapłacimy w coraz droższych ubezpieczeniach, ostatnio jestem wkurzony, bo w zeszłym roku zapłaciłem za punto 1540 a w tym 1560, normalnie super i jeszcze pani powiedziała, że w 2012, musimy dorównać ze stawkami do UE więc w jak policzyła w przyszłym roku za auto warte dwadzieścia parę tysi z full zniżkami zapłacę ok 3000. oslabiony.gif

Napisano

Quote:

> Nie jedź do aso tyl do

> dokładnie, a my frajerzy za to zapłacimy w coraz droższych ubezpieczeniach,

ale czegoś tu nie rozumiem: już nie jeden user wspomniał, że naprawa poza ASO (kasa do ręki) to np. 1500zł, a ten sam przypadek bezgotówkowo w ASO to 4500zł.

to teraz mi powiedz, która naprawa (pomnożona przez setki, tysiące przypadków) będzie miała (ma?) wpływ na wysokość stawki ogółu...?

Napisano

> Quote:

> ale czegoś tu nie rozumiem: już nie jeden user wspomniał, że naprawa poza ASO (kasa do ręki) to np.

> 1500zł, a ten sam przypadek bezgotówkowo w ASO to 4500zł.

> to teraz mi powiedz, która naprawa (pomnożona przez setki, tysiące przypadków) będzie miała (ma?)

> wpływ na wysokość stawki ogółu...?

i jedna i druga tyle, że po za aso zasponsorujemy komuś 3 koła do łapy a będzie miał auto zrobione źle, które zaraz sprzeda jako serwisowane w aso nie bite, a szpachla odejdzie po pół roku ok.gif więc nie dość, że siebie zrobi w konia to jeszcze kogoś komu sprzeda auto no.gif

Napisano

> dokładnie, a my frajerzy za to zapłacimy w coraz droższych ubezpieczeniach,

A skąd takie wnioski ?

Niedawno ktoś przyładował w moją Octę i wepchnął na stojącą Hondę. Oba auta miały praktycznie lustrzane uszkodzenia - tj zagięte tylne błotniki i uszkodzone zderzaki.

Właścicielowi Hondy wypłacono odszkodowanie "na wycenę" coś koło 2000 PLN (i nic nie zrobił z uszkodzeniem), dla mnie wycena była minimalnie wyższa bo uszkodzony został hak.Ggeneralnie wystarczyłoby na kupno używanego zdeżaka, podszpachlowanie błotnika i może zostałoby jeszcze na waciki. Jednak stwierdziłem że mam to w d... i wstawiam do ASO, faktura za naprawę wyniosła 8kPLN.

Jak myślisz, która opcja bardziej opłaca się TU i powoduje mniejszt wzrost stawek OC :

-wypłacić mi 2500 PLN, czy nawet 3500 PLN wiedząc że przytulę na tym tysiaka i naprawię bądź nie to auto w stodole

-wypłacić warsztatowi 8kPLN ?

TU sami sobie strzelają w stopy zaniżając maksymalnie wypłątę odszkodowania w przypadku rozliczenia "na wycenę" i powodują że klienci jeśli tylko mogą oddają auta do ASO na naprawę bezgotówkową.

Napisano

> i jedna i druga tyle, że po za aso zasponsorujemy komuś 3 koła do łapy a będzie miał auto zrobione

> źle, które zaraz sprzeda jako serwisowane w aso nie bite, a szpachla odejdzie po pół roku

> więc nie dość, że siebie zrobi w konia to jeszcze kogoś komu sprzeda auto

A co powiesz na przypadek który wyżej opisywałem tj. mojego sąsiada który wziął kasę do ręki i nie naprawiał uszkodzenia?

Dostał 2 koła i się chłop ucieszył, a mógł wstawić do ASO na naprawę za 6-10 kPLN (domyślam się że stawki w Hondzie są wyższe niż w Skodzie)

Które rozliczenie szkody mniej wpływa na podniesienie składek OC ?

Napisano

> i jedna i druga tyle, że po za aso zasponsorujemy komuś 3 koła do łapy a będzie miał auto zrobione

> źle, które zaraz sprzeda jako serwisowane w aso nie bite, a szpachla odejdzie po pół roku

> więc nie dość, że siebie zrobi w konia to jeszcze kogoś komu sprzeda auto

A myślisz że jak wstawisz do aso to będzie dobrze, tam też pracują ludzie, samochód trzeba naprawiać u kogoś kto ma o tym pojecie a nie tylko mu sie wydaje że umie. starsze samochody wstawiamy do niezależnych warsztatów blach - lak. Dlaczego w niemczech aut starszych niz 3 - 4 latnie się nie naprawia, bo tam stawka zabija samochód (ceny części są takie jak u nas) tyle że u nas aso krzyczy 140za roboczoginę, a w niemczech 90 - 100 (w zależności od landu) ale euro - przelicznik jest prosty, ubezpieczyciel za odpowiednią wyższą składkę niż w polsce wypłaca inaczej odszkodowanie dlatego niemieckie szkody całkowite trafiają na nasz rynek i jeżdżą jeszcze wiele lat.

Napisano

> Ot i polaczkowa mentalność. Następny post będzie o tym, że drogie ubezpieczenia! Jakie mają być

> jak większość ludzi kombinuje?!

> Poza tym jeżeli naprawi samochód na 100% sprzed kolizji, to jakim sposobem ma mu "coś zostać"?

> Blacharz wystawi lewą (czyt. na niezgodną z rzeczywistością kwotę) fakturę? Czy to nie

> przypadkiem przestępstwo skarbowe?

> W jakim ASO pytałeś o ceny? W ASO Maserati? Bo w ASO Renault, Fiata, Skody, które znam wołali

> 400-600pln za element!

jakie przestępstwo skarbowe, o czym ty mówisz ?? To niech jedzie do aso fiata i poprosi o kosztorys naprawy, zobacz ile wyjdzie, ja mogę ci ułatwić i powiedzieć co powinno zostać zrobione jakie czynności są konieczne, jak kosztorys będzie komplety to się zdzwisz jak zobaczysz koszta ile tam u was jest stawka w aso porównywalnie jak w całej polske pewnie ze 130/130.

Dla ułatwienia że stawki nie są mocna zróżnicowane w całej polsce to porsche warszawa ma stawkę 190/190 tak więc nie jest to jakiś kosmos, bo ford krzyczy 150/150

Napisano

> Chyba za samo malowanie... Tam tynie drzwi są ewidentnie do wymiany.

jedne i drugie są do wymiany - przełamane na profilach, próg pod przednimi drzwi jest tematem dyskusyjnym (wg tych zdjęć) ale wydaje mi się do wymiany + naprawa tylnego błotnika, do tego cieniowanie sąsiednich elementów, naprawa słupka "b" i formowanie - jest co robić.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.