Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ponowny montaż paska rozrządu

Featured Replies

Napisano

Wygląda to tak. Dwa lata temu wymieniłem rozrząd i pasek do wałków balansujących. Po około 1500 km rozebrałdm silnik. Od tamtej pory paski wiszą na kółku. Mogę je teraz ponownie zakładać?

Napisano

> Wygląda to tak. Dwa lata temu wymieniłem rozrząd i pasek do wałków balansujących. Po około 1500 km

> rozebrałdm silnik. Od tamtej pory paski wiszą na kółku. Mogę je teraz ponownie zakładać?

Guma się starzeje, same paski to jakiś duży koszt?

Napisano
  • Autor

> Guma się starzeje, same paski to jakiś duży koszt?

Duży jak duży... Około 130 euro.

Napisano

Jak dwa lata, to ja bym założył. Paski są w dużo lepszym stanie, niż gdyby pracowały w silniku, a tu nikt by się niminie przejmował.

Napisano

> Jak dwa lata, to ja bym założył. Paski są w dużo lepszym stanie, niż gdyby pracowały w silniku, a

> tu nikt by się niminie przejmował.

A ja bym się zastanowił, bo o ile reszta rozrządu ok, to o tyle same paski może warto by wymienić - ale wszystko zależy od tego, ile ten silnik będzie jeździł. Bo jeśli przez następne 5 lat przejedzie mniej niż 100 tys km, to chyba bym zmienił - miałbym nowy rozrząd. A teoretycznie to i tak mniej więcej co pięć lat zaleca się wymianę, jak kilometry jeszcze nie wybiły.

Jakby za to miał w 3 lata te 100 tys. km przejechać - to bym faktycznie zostawił.

Z drugiej strony 130 euro też piechota nie chodzi. Więc może faktycznie zakłądać.

Napisano
  • Autor

> ja bym nie zakładał

Też mam opory... Po prostu rzucił mi się pasek w oczy jak w garażu byłem. Muszę to jeszcze przemyśleć.

Napisano

> Wygląda to tak. Dwa lata temu wymieniłem rozrząd i pasek do wałków balansujących. Po około 1500 km

> rozebrałdm silnik. Od tamtej pory paski wiszą na kółku. Mogę je teraz ponownie zakładać?

uważam że bez problemu możesz założyć. Skróć tylko okres wymiany tak do 50.000

Napisano

> Z drugiej strony 130 euro też piechota nie chodzi

1300 za remont silnika też smile.gif Zależy w jakich warunkach przechowywany był pasek, w jakiej temperaturze, w miejscu suchym czy wilgotnym itp. Trzeba obejrzeć fachowym okiem czy nie ma jakiś pęknięć etc. Znam przypadek jak koleś kupił pasek w sklepie i po kilku km się zerwał. Okazało się że pasek leżał w hurtowni 8 lat sick.gif

Napisano

Nie zakładaj. Kup nowe paski, jak w D kosztują 130 eur, to może niech ktoś Ci wyśle z Polski. W IC komplet pasków Dayco 230 zł w detalu, za 260 zł masz Conti.

Napisano

> Też mam opory... Po prostu rzucił mi się pasek w oczy jak w garażu byłem. Muszę to jeszcze

> przemyśleć.

a co niby może sie stać paskowi? , w magazynach czasem dłużej wiszą....

Napisano
  • Autor

> a co niby może sie stać paskowi? , w magazynach czasem dłużej wiszą....

To ja się pytam wink.gif

W każdym razie już dwa razy miałem wątpliwą przyjemność przekonać się co znaczy zerwany pasek w tym silniku. Nie było ani tanio ani fajnie chociaż do roboty była tylko głowica.

Napisano

> To ja się pytam

> W każdym razie już dwa razy miałem wątpliwą przyjemność przekonać się co znaczy zerwany pasek w tym

> silniku. Nie było ani tanio ani fajnie chociaż do roboty była tylko głowica.

ja to wiem , ale podam ci przykład.U mojego taty w Focusie zerwał sie pasek jakies 14 dni po montażu- do dziś nie wiadomo co było przyczyną .Czy zły montaż czy stary pasek.Wiec w moim przypadku nic nie dała wymiana rozrządu.Pewnie gdyby nie zmienił tato paska to nic by sie nie stało i focus przelatał by kolejne 60 tyś km..Ja bym zakładał dlatego bo: pasek śmigał pare km i nic mu sie nie stało wiec jako tako juz jest sprawdzony. Myśle ze leżakowanie nic mu nie zrobiło.Nowe paski tez potrafią leżec na magazynie po 2 lata i kupuje je klient i zadowolony bo ma "nowy pasek" .Jakby miał przelatane 20-30 tys km. to juz bym nie założył.Ale przecierz to nowizna jest...

Napisano

Zakładaj te paski i nie wymyślaj, chyba, że były czymś przygniecione lub z innych powodów są zdeformowane. Za przeproszeniem, większość kolegów jakieś bajki opowiada - jak były przechowywane, w jakiej temperaturze, itp screwy.gif! Jak pasek jest założony na silniku to pracuje w temperaturze od -30 do + 100 i jest dobrze, a jak wisi w garażu to się nie nadaje po dwóch latach? Ludzie zamieniliście sobie głowy z ....? Rozumiem, że w sklepie u pana Czesia, to kupujecie zawsze pasek prosto z fabryki, z datą produkcji co najwyżej miesiąc wcześniej?

Napisano

> Guma się starzeje,

rozumiem ze jak jest zamontowana na walki to juz nie ? zlosnik.gif

@ dejv jesli nie lezalo to to na sloncu i nie jest "pogiete"

to nic im nie bedzie

Napisano

> rozumiem ze jak jest zamontowana na walki to juz nie ?

> @ dejv jesli nie lezalo to to na sloncu i nie jest "pogiete"

> to nic im nie bedzie

też, dlatego napisałem o latach - czy wcześniej mu miną lata do wymiany, czy km. Czytaj do końca ok.gif

Napisano

> To ja się pytam

> W każdym razie już dwa razy miałem wątpliwą przyjemność przekonać się co znaczy zerwany pasek w tym

> silniku. Nie było ani tanio ani fajnie chociaż do roboty była tylko głowica.

Od leżenia paskom nic nie będzie. Mnie tylko zastanawia jak zachowuje się pasek który założymy na koła i mocno naprężymy, pojeździmy, rozgrzejemy go, schłodzimy kilka set lub kilka tysięcy razy, a następnie zdejmiemy. Czy taki pasek nie straci elastyczności z powodu ponownego naciągnięcia?

Napisano

Wg. mnie najlepszym pomysłem jest żeby ktoś wysłał nowy pasek z polski, bo różnica w cenie jednak jest, i wtedy masz spokój na kolejne x kkm kilometrów.

Ale jednak jeśli pasek jest wizualnie super, nie jest pogięty itp. to możesz założyć ale okres wymiany był skrócił.

Ja osobiście bym zmienił, już jedno zerwanie paska przeżyłem i dziękuję, wolę zmienić co 5 lat (mój pasek zerwał się po 30kkm i 5-6 latach), dobrze że tylko "góra" silnika ucierpiała.

Napisano

> Mogę je teraz ponownie zakładać?

Moim zdaniem tak. Zużycie paska następuje w czasie pracy - wysoka temperatura, duże siły, częste zginanie. Jak się przez dwa lata relaksował to jest nadal jak nowy.

Napisano
  • Autor

> Wg. mnie najlepszym pomysłem jest żeby ktoś wysłał nowy pasek z polski, bo różnica w cenie jednak

> jest, i wtedy masz spokój na kolejne x kkm kilometrów.

> Ale jednak jeśli pasek jest wizualnie super, nie jest pogięty itp. to możesz założyć ale okres

> wymiany był skrócił.

> Ja osobiście bym zmienił, już jedno zerwanie paska przeżyłem i dziękuję, wolę zmienić co 5 lat (mój

> pasek zerwał się po 30kkm i 5-6 latach), dobrze że tylko "góra" silnika ucierpiała.

U mnie poprzednio też tylko góra poszła. Strzał był taki, że poszły wszystkie zawory, prowadnice popękały, pogięło talerzyki, nawet sprężyny trzeba było wymienić. Drugi raz bym nie chciał tego ćwiczyć. Dobrze że poszło na prostej i przy jedynie 120. Gdyby mi "odpięło" napęd przy tej prędkości w zakręcie to wątpię żebym się obronił samym hamulcem.

Decyzja zapadła, zakładam może paski. Biednego nie stać na oszczędzanie.

Dziękuję wszystkim za porady. ok.gif

Napisano

> U mnie poprzednio też tylko góra poszła. Strzał był taki, że poszły wszystkie zawory, prowadnice

> popękały, pogięło talerzyki, nawet sprężyny trzeba było wymienić. Drugi raz bym nie chciał

> tego ćwiczyć. Dobrze że poszło na prostej i przy jedynie 120. Gdyby mi "odpięło" napęd przy

> tej prędkości w zakręcie to wątpię żebym się obronił samym hamulcem.

U mnie pękło przy rozpędzaniu (40-50km/h) i przy zmianie biegu, ale pogięło się tylko 5 zaworów (z 12).

Napisano

> U mnie poprzednio też tylko góra poszła. Strzał był taki, że poszły wszystkie zawory, prowadnice

> popękały, pogięło talerzyki, nawet sprężyny trzeba było wymienić. Drugi raz bym nie chciał

> tego ćwiczyć. Dobrze że poszło na prostej i przy jedynie 120. Gdyby mi "odpięło" napęd przy

> tej prędkości w zakręcie to wątpię żebym się obronił samym hamulcem.

> Decyzja zapadła, zakładam może paski. Biednego nie stać na oszczędzanie.

> Dziękuję wszystkim za porady.

bardzo słusznie ok.gif

Napisano

> Zakładaj te paski i nie wymyślaj, chyba, że były czymś przygniecione lub z innych powodów są

> zdeformowane. Za przeproszeniem, większość kolegów jakieś bajki opowiada - jak były

> przechowywane, w jakiej temperaturze, itp ! Jak pasek jest założony na silniku to pracuje w

> temperaturze od -30 do + 100 i jest dobrze, a jak wisi w garażu to się nie nadaje po dwóch

> latach? Ludzie zamieniliście sobie głowy z ....? Rozumiem, że w sklepie u pana Czesia, to

> kupujecie zawsze pasek prosto z fabryki, z datą produkcji co najwyżej miesiąc wcześniej?

dobrze gadasz wink.gif20.GIF

Napisano

> też, dlatego napisałem o latach - czy wcześniej mu miną lata do wymiany, czy km. Czytaj do końca

wiesz zlosnik.gif

w lanosie ktorym jezdze wymienilem rozrzad przy 75kkm ( co samo w sobie jest niesamowite 60kkm to max zlosnik.gif )

i uwaga po 12 latach zlosnik.gif

wiec guma byla na 100% stara i juz moglo strzelic z racji przebiegu

reguly nie ma ok.gif;]

Napisano

> Guma się starzeje, same paski to jakiś duży koszt?

To nie zwyczajna guma - zazwyczaj warstwowa z igielitem. Zakładaj stary tak, jak poprzednicy mówili - skróć tylko okres wymiany. Sprawdź, czy równomiernie się wyrobił - jeżeli nosi ślady i nierówności a wymieniałeś np wałki rozrządu - zmień koniecznie.

Napisano

Osobiści jako mechanik nie załozył bym tobie tego paska chyba ze na twoją odpowiedzialność waytogo.gif

Zastanawia mnie tylko czy ci wszyscy którzy pisza bys załozył dołożą sie potem w razie awari zlosnik.gif

koszt pasków wydaje sie byc smieszny przy ewentualnej pózniejszej naprawie waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.