Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stożkowy filtr powietrza -pytań kilka

Featured Replies

Napisano

Uszanowanie,

Powiedzta mi kunckikowa barci na jakiej podstawie, w jaki sposób dobiera się stożkowy filtr powietrza do silnika? Czy wg pojemności, mocy czy czego jeszcze?

Pytanie co następuje drugi: zali co daje filtr stożkowy, nie mówimy to jakichś chińczykach (a jest jakaś róznica) tylko o powiedzmy marce K&N?

Jakie korzyści płyną z montażu takiego ustrojstwa? Co zyskałbym a co stracił gdybym zamontował taki do któregoś z moich aut co to mam je w podpisie?

dziękuję skromny.gif

Napisano

> Uszanowanie,

> Powiedzta mi kunckikowa barci na jakiej podstawie, w jaki sposób dobiera się stożkowy filtr

> powietrza do silnika? Czy wg pojemności, mocy czy czego jeszcze?

> Pytanie co następuje drugi: zali co daje filtr stożkowy, nie mówimy to jakichś chińczykach (a jest

> jakaś róznica) tylko o powiedzmy marce K&N?

> Jakie korzyści płyną z montażu takiego ustrojstwa? Co zyskałbym a co stracił gdybym zamontował taki

> do któregoś z moich aut co to mam je w podpisie?

> dziękuję

Po pierwsze NTK

Po drugi odpuść sobie, zazwyczaj montaż stożka przynosi straty niż korzyści wink.gif

Napisano
  • Autor

teoretyzuje tylko,

dlaczego przynosi więcej straty niż korzyści?

TK - chciałbym usłyszeć opinie osób nie zepsutych zbytnio tuningiem,

ot trzeźwe spojrzenie na sprawę ok.gif

Napisano

> teoretyzuje tylko,

> dlaczego przynosi więcej straty niż korzyści?

> TK - chciałbym usłyszeć opinie osób nie zepsutych zbytnio tuningiem,

> ot trzeźwe spojrzenie na sprawę

żeby były efekty trzeba zadbać nie tylko o dolot ale także o wydech. Robienie jednego nie ma większego sensu.

Napisano

> Uszanowanie,

> Powiedzta mi kunckikowa barci na jakiej podstawie, w jaki sposób dobiera się stożkowy filtr

> powietrza do silnika? Czy wg pojemności, mocy czy czego jeszcze?

> Pytanie co następuje drugi: zali co daje filtr stożkowy, nie mówimy to jakichś chińczykach (a jest

> jakaś róznica) tylko o powiedzmy marce K&N?

> Jakie korzyści płyną z montażu takiego ustrojstwa? Co zyskałbym a co stracił gdybym zamontował taki

> do któregoś z moich aut co to mam je w podpisie?

> dziękuję

Sama wymiana filtra zmieni najwyżej dźwięk silnika.

Niektóre silniki dobrze reagują ale na wymianę całego dolotu wraz z filtrem.

W takim np. Type-Rze poprzedniej generacji dawało to około 8 KM.

Napisano

> żeby były efekty trzeba zadbać nie tylko o dolot ale także o wydech. Robienie jednego nie ma

> większego sensu.

Jedno z drugim ma niewiele wspólnego.

Napisano
  • Autor

dobrze a pogrupujmy:

- co da zamontowanie samej wkładki filtra np. K&N

- a co montaż filtra stożkowego wraz z dolotem i jak wykonać taki dolot aby było zgodnie ze sztuką (nie zależy mi na wyliczeniach tylko na czym opiera się wybór przekroju rur dolotowych itd.)

Napisano

> Jedno z drugim ma niewiele wspólnego.

znane mi osoby z branży które zajmują się zawodowo tuningiem silników twierdzą co innego.

Napisano

> znane mi osoby z branży które zajmują się zawodowo tuningiem silników twierdzą co innego.

To oczywiste - chca zarobic. Sa samochody gdzie zrobienie dolotu da sporo samo w sobie. Sa samochody gdzie cos da dopiero z wydechem, a sa tez i takie, ktore nic po wydechu nie zyskaja. Bardzo roznie to bywa, zalezy co ma wiekszy zapas z fabryki.

Napisano

> dobrze a pogrupujmy:

> - co da zamontowanie samej wkładki filtra np. K&N

Nic.

> - a co montaż filtra stożkowego wraz z dolotem i jak wykonać taki dolot aby było zgodnie ze sztuką

> (nie zależy mi na wyliczeniach tylko na czym opiera się wybór przekroju rur dolotowych itd.)

Dedykowany dolot renomowanego producenta da wyniki. Ale jakie one beda to zalezy od auta. Podstawowa zasada przy dolotach - zimne powietrze rzadzi.

Napisano

> To oczywiste - chca zarobic. Sa samochody gdzie zrobienie dolotu da sporo samo w sobie. Sa

> samochody gdzie cos da dopiero z wydechem, a sa tez i takie, ktore nic po wydechu nie zyskaja.

> Bardzo roznie to bywa, zalezy co ma wiekszy zapas z fabryki.

pewnie masz rację, teraz pytanie podstawowe jak to zweryfikować? Jakie kroki poczynić aby dokonać właściwego wyboru drogi modyfikacji. Zakładamy, że mamy chęci i chcemy coś zrobić smile.gif

Napisano

> pewnie masz rację, teraz pytanie podstawowe jak to zweryfikować? Jakie kroki poczynić aby dokonać

> właściwego wyboru drogi modyfikacji. Zakładamy, że mamy chęci i chcemy coś zrobić

Poczytac fora danej marki/modelu. Bardzo mozliwe, ze ktos juz to zrobil przed nami i bedzie mozna wykorzystac doswiadczenia i ustrzec sie bledow.

Napisano

Największą zaletą(nie wiem czy nie jedyną biglaugh.gif) zaletą takich filtrów jest to że można ich używać przez długi okres czasu smile.gif

Napisano

W AS był test z udziałem Corolli E11. Wkładka K&N dawała przyrost mocy 1KM. Problem w tym, ze wkładki/stożki rzekomo gorzej filtrują powietrze...

jakiś tekst

Napisano

> Poczytac fora danej marki/modelu. Bardzo mozliwe, ze ktos juz to zrobil przed nami i bedzie mozna

> wykorzystac doswiadczenia i ustrzec sie bledow.

Bardziej mnie interesuje sama teoria którą potem można przełożyć na praktykę. Ludzie nawet znajomi za bardzo wiedzą dzielić się nie chcą a ja chce tylko na potrzeby swojego warsztatu taką wiedzę posiadać smile.gif

Napisano

> znane mi osoby z branży które zajmują się zawodowo tuningiem silników twierdzą co innego.

Naciągacze.

Na pewno nie można tego powiedzieć zupełnie generalnie, o byle jakim aucie i byle jakim setupie.

Dedykowane doloty dają przyrosty zupełnie niezależnie od wydechu.

Napisano

> Bardziej mnie interesuje sama teoria którą potem można przełożyć na praktykę. Ludzie nawet znajomi

> za bardzo wiedzą dzielić się nie chcą a ja chce tylko na potrzeby swojego warsztatu taką

> wiedzę posiadać

Nie ma teorii dobrej dla kazdego auta...znaczy takiej praktycznej teorii. Bo same wzory na policzenie dolotu czy wydechu pod dany silnik sa na necie ogolnodostepne. Tylko, ze i do nich potrzeba miec sporo o takowym silniku danych, ktore z kolei juz nielatwo znalezc.

Napisano

filtru się nie dobiera a liczy, a dokładnie oblicza sie dolot do silnika mając dane silnika.

Zmiana pojemności układu dolotowego (czyli długości dolotu liczonej od zaworów ssących) ma wpływ głównie na położenie w wykresie punku max momentu. Mówiąc kolokwialnie można długością dolotu to nieco zmieniać. Montaż "stożka" bez obliczeń tym właśnie skutkuje, zmianą pojemności układu, ale zazwyczaj na niekorzyść (skrócenie dolotu i przesunięcie momentu wyżej).

Tak jak koledzy pisali częściej można pogorszyć coś niż poprawić.

Wkłady np K&N dają tyle samo co założenie nowego, czystego filtra za cenę znacznie większą.

Swoją drogą są samochody w których fabrycznie montowany był filtr stożkowy, np Opel Calibra, Dacia 1300...

Napisano

Planowalem założyć taki do IS-F'a - na dyno niektóre modele pokazują i 20-30 KM wzrostu mocy = 5-7%. Ale ludzie którzy zamontowali raportuja pogorszenie osiągow samochodu. Okazuje sie ze w czasie jazdy stozek bierze gorące powietrze spod maski a do tego efekt "ram air" który normalnie występuje w oryginalnym dolocie jest marnowany. A ostatnim problemem jest syf w komorze silnika bo przez wlot istniejącego dolotu wlatuje kurz i śmieci.

W każdym razie zamiast stozka wlozylem tylko gladsze, aluminiowe rury dolotowe (zamiast oryginalnego plastiku który miał harmonijke i powodował zawirowania) oraz wkladke K&N. Różnicy w osiagach nie zauważyłem.

dsc3823.th.jpg

dsc3822a.th.jpg

Napisano

> ...

> Swoją drogą są samochody w których fabrycznie montowany był filtr stożkowy, np Opel Calibra, Dacia

> 1300...

Dawno temu ojciec miał Dacię 1300. Normalny papierowy wkład miała, kztałtu cylindrycznego.

Napisano

> Dawno temu ojciec miał Dacię 1300. Normalny papierowy wkład miała, kztałtu cylindrycznego.

a zobacz sobie jak wygląda większość "stożków" oferowana w sprzedaży i jak w nich idzie powietrze a jak w dacii szkło...

Napisano

> To oczywiste - chca zarobic. Sa samochody gdzie zrobienie dolotu da sporo samo w sobie. Sa

> samochody gdzie cos da dopiero z wydechem, a sa tez i takie, ktore nic po wydechu nie zyskaja.

> Bardzo roznie to bywa, zalezy co ma wiekszy zapas z fabryki.

ok.gif

a np. Clio sport traci kuce jak sie cokolwiek dlubie w seryjnym dolocie, ktory jak widac jest bardzo dobrze dobrany smile.gif na forum UK robili testy z roznymi wkladkami, dolotami vs seria na hamowni. smutne, ale nawet dedykowany stozek pogarszał parametry.

takze temat bardzo indywidualny.

Napisano

> Swoją drogą są samochody w których fabrycznie montowany był filtr stożkowy, np Opel Calibra, Dacia

> 1300...

calibra hehe chyba po wioskowym tuningu, calibra ma zwykly papierowy filtr powietrza w puszce

Napisano

> Planowalem założyć taki do IS-F'a - na dyno niektóre modele pokazują i 20-30 KM wzrostu mocy =

> 5-7%. Ale ludzie którzy zamontowali raportuja pogorszenie osiągow samochodu. Okazuje sie ze w

> czasie jazdy stozek bierze gorące powietrze spod maski a do tego efekt "ram air" który

> normalnie występuje w oryginalnym dolocie jest marnowany.

Ram Air w Lexusie opiera sie o predkosc samochodu czy doladowanie dynamiczne oparte na samej konstrukicji dolotu?

0A ostatnim problemem jest syf w

> komorze silnika bo przez wlot istniejącego dolotu wlatuje kurz i śmieci.

> W każdym razie zamiast stozka wlozylem tylko gladsze, aluminiowe rury dolotowe (zamiast

> oryginalnego plastiku który miał harmonijke i powodował zawirowania) oraz wkladke K&N.

> Różnicy w osiagach nie zauważyłem.

Swego czasu pisales, ze auto zauwazlnie mniej pali niewiem.gif

Napisano

> calibra hehe chyba po wioskowym tuningu, calibra ma zwykly papierowy filtr powietrza w puszce

Prawda, z tego co pamietam nawet najmocniejsza wersja Calibry miala normalny panelowy filtr powietrza. Nie jestem pewien jak bylo z versja V6 niewiem.gif

Z reszta, co za roznica? watpie aby akurat ksztalt filtra powietrza mial tu cos do rzeczy. Po prostu stozek zapewnia duza powierzchznie przy stosunkowo malych wymiarach - ot i cala tajemnica.

Napisano

> Prawda, z tego co pamietam nawet najmocniejsza wersja Calibry miala normalny panelowy filtr

> powietrza. Nie jestem pewien jak bylo z versja V6

> Z reszta, co za roznica? watpie aby akurat ksztalt filtra powietrza mial tu cos do rzeczy. Po

> prostu stozek zapewnia duza powierzchznie przy stosunkowo malych wymiarach - ot i cala

> tajemnica.

w v6 tez byl zwykly filtr waytogo.gif

Napisano

> w v6 tez byl zwykly filtr

Powiem szczerze, ze i bez stozklowego filtra najmocniejsza calibra sie doskonale obchodzi. Widzialem juz kilka sztuk majacych sporo wiecej niz seria i jakos stozka nie wymagaly. niewiem.gif

Napisano

W Punto II Sporting mialem taka wkladke - osobiscie nie widzialem roznicy

Napisano

> Ram Air w Lexusie opiera sie o predkosc samochodu czy doladowanie dynamiczne oparte na samej

> konstrukicji dolotu?

W sumie to i jedno i drugie - IS-F ma dwie różne drogi dolotu i klapkę która otwiera się powyżej 3500 obrotów (elektrozawór i zbiornik podciśnienia) powodując że silnik staje się niemiłosiernie głośny a jednocześnie znacznie mocniejszy. Do tego wlot powietrza jest pod maską i jest tak ukształtowany by zbierać powietrze z miejsca gdzie jest maksymalne nadciśnienie w czasie szybszej jazdy.

Edycja - jak Ci się nudzi to tu jest fajny opis rozwiązań:

http://www.lexus.com/models/ISF/features/performance/Engine_Story.pdf

> Swego czasu pisales, ze auto zauwazlnie mniej pali

To chyba jedyna różnica jaką zauważyłem. No i może troszkę cichszą pracę silnika (ta plastikowa rurka miała rezonator mający na celu większe bulgotanie na niskich obrotach).

isfj.png

Napisano

> a np. Clio sport traci kuce jak sie cokolwiek dlubie w seryjnym dolocie, ktory jak widac jest

> bardzo dobrze dobrany na forum UK robili testy z roznymi wkladkami, dolotami vs seria na

> hamowni. smutne, ale nawet dedykowany stozek pogarszał parametry.

> takze temat bardzo indywidualny.

Serio ??? panic.gif

kurde to trzeba bedzie zakladac fabryczny filtr do kajotesowego clio sporta sciana.gif

Napisano

> Serio ???

> kurde to trzeba bedzie zakladac fabryczny filtr do kajotesowego clio sporta

No nie az tak do konca, jesli jezdzisz tylko gora obrotow to mozesz costam skorzystac: TEST

Napisano

> Serio ???

serio...

> kurde to trzeba bedzie zakladac fabryczny filtr do kajotesowego clio sporta

pisze o wymianie samego filtra w stockowym aucie (silniku) - czyli w temacie...

a nie o powaznych przerobkach całości pod sport (czyli poza tematem wpysk.gif)

Napisano

Odpuść. Lepiej za tę kasę weź kolegów na piwo, przynajmniej coś z tego będzie.

Oczywiście jeśli mówimy tylko o takiej modyfikacji.

Sens ma to tylko jeśli silnik jest zmodyfikowany mechanicznie lub elektronicznie. Wtedy dobrze dobrany dolot potrafi zdziałać cuda.

Napisano

> Sens ma to tylko jeśli silnik jest zmodyfikowany mechanicznie lub elektronicznie. Wtedy dobrze

> dobrany dolot potrafi zdziałać cuda.

Następny naciągacz?

Przyjmij do wiadomości, że "dobrze dobrany dolot" sam w sobie może dać przyrosty

i przestań wprowadzać w błąd swoich niedoszłych klientów.

Napisano

> Odpuść. Lepiej za tę kasę weź kolegów na piwo, przynajmniej coś z tego będzie.

> Oczywiście jeśli mówimy tylko o takiej modyfikacji.

> Sens ma to tylko jeśli silnik jest zmodyfikowany mechanicznie lub elektronicznie. Wtedy dobrze

> dobrany dolot potrafi zdziałać cuda.

A co powiesz na to, ze ja po dodaniu CAI mialem przyrosty na poziomie 20 KM i 15Nm? Dodam, ze modyfikacje (tj montaz dolotu) robilem sam, zatem wlasciciel hamowni nie mial interesu w tym, zeby podkrecac wyniki.

Potem elektronika zmienila przebieg kresek w srednim zakresie obrotow i tam przyrosty byly w niektorych przedzialach na poziomie 40KM i 50Nm ale peak sie nie zmienil w stosunku do samego CAI (roznice na poziomie 1 KM/Nm)

Napisano

> byly w niektorych przedzialach na poziomie 40KM

Nie poniosło kolegę troszkę z tymi wzrostami? Może przecinek się zapomniał?

Napisano

> > byly w niektorych przedzialach na poziomie 40KM

> Nie poniosło kolegę troszkę z tymi wzrostami? Może przecinek się zapomniał?

Moim zdaniem tamta hamownia zawyżała ponad dwukrotnie.

Normalne przyrosty z samym CAI w Type-Rze to 8, max 10 KM.

Napisano

> Następny naciągacz?

> Przyjmij do wiadomości, że "dobrze dobrany dolot" sam w sobie może dać przyrosty

> i przestań wprowadzać w błąd swoich niedoszłych klientów.

W takim razie wróć do pierwszego posta i przeczytaj jeszcze raz. A jak nie zrozumiesz to jeszcze raz, aż do skutku.

Widzisz o co konkretnie człowiek pyta??? O wkładkę lub o stożek. Nie ma słowa o zmianie całego dolotu.

Widzisz o jakie konkretnie auta chodzi???

Więc nie podawaj mi tutaj przykładów że coś dają. Dają ale nie we wszystkich silnikach. Ja nie twierdzę że nie dają wcale. Mówię że w tych konkretnych przypadkach nie dadzą nic.

I tak na zakończenie: dobieraniem dolotów i eksperymenty w tym temacie mają już u mnie ponad 8-letnią tradycję. Więc na siłę nie musisz mi przedstawiać faktów które znam już od dawna wink.gif

Napisano

> Moim zdaniem tamta hamownia zawyżała ponad dwukrotnie.

> Normalne przyrosty z samym CAI w Type-Rze to 8, max 10 KM.

W 5% przyrostu mocy przez wymianę samego dolotu jestem w stanie uwierzyć bez LSD (chodzi mi o narkotyk a nie część samochodową). Ale 20% to bajki i bez czegoś mocnego nie uwierzę. W związku z czym 10 KM ekstra w 200 KM silniku jest do wyciśnięcia zakładając że konstruktorom bardziej chodziło o dźwięk (a najczęściej jego brak) silnika niż osiągi.

Napisano

> A co powiesz na to, ze ja po dodaniu CAI mialem przyrosty na poziomie 20 KM i 15Nm? Dodam, ze

> modyfikacje (tj montaz dolotu) robilem sam, zatem wlasciciel hamowni nie mial interesu w tym,

> zeby podkrecac wyniki.

> Potem elektronika zmienila przebieg kresek w srednim zakresie obrotow i tam przyrosty byly w

> niektorych przedzialach na poziomie 40KM i 50Nm ale peak sie nie zmienil w stosunku do samego

> CAI (roznice na poziomie 1 KM/Nm)

A widzisz o jakich autach rozmawiamy???

Po drugie, chłopak pyta o filtr. A ty mi tutaj podajesz wyniki po montażu całego dolotu.

Napisano

> Moim zdaniem tamta hamownia zawyżała ponad dwukrotnie.

> Normalne przyrosty z samym CAI w Type-Rze to 8, max 10 KM.

przecież to wszystko zależy od konkretnego przypadku! Jak mamy filtr bibułowy, zapaprany olejem i brudem i wsadzimy "bezoporowy" stożek to przyrost może być znaczący...

Napisano

> W takim razie wróć do pierwszego posta i przeczytaj jeszcze raz. A jak nie zrozumiesz to jeszcze

> raz, aż do skutku.

> Widzisz o co konkretnie człowiek pyta??? O wkładkę lub o stożek. Nie ma słowa o zmianie całego

> dolotu.

A ja odpowiadalem na pierwszego posta, czy na Twoja wypowiedz,

jakoby dobrze dobrany dolot mial sens tylko razem z modyfikacjami silnika?

> I tak na zakończenie: dobieraniem dolotów i eksperymenty w tym temacie mają już u mnie ponad

> 8-letnią tradycję. Więc na siłę nie musisz mi przedstawiać faktów które znam już od dawna

No to jestes spec. Tylko ze Twoja wypowiedz na to nie wskazywala.

Napisano

> Nie poniosło kolegę troszkę z tymi wzrostami? Może przecinek się zapomniał?

Nie mowie o przyroscie w peaku tylko w okreslonych przedzialach srednich obrotow, przesuniecie punktu VTEC itp.

Popatrz na wykresy przy 6krpm

wszystkieresize.th.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Edyta. Hamowanie po Hondacie odbylo sie po ponad godzinie strojenia, wiec zarowno auto jak i samo pomieszczenie bylo mocno nagrzane. Wg Doktora gdyby wystudzic auto i tym samym odnizyc temperature powietrza w dolocie, mozna by urwac jeszcze 3-5KM.

Napisano

> A widzisz o jakich autach rozmawiamy???

> Po drugie, chłopak pyta o filtr. A ty mi tutaj podajesz wyniki po montażu całego dolotu.

Nie calego, zlosnik.gif kolektor bez zmian 270751858-jezyk.gifshocked.gifgrinser006.gif

CAI to nie zadno rocket science. Kawalek rury i stozek nie pod maska a w nadkolu 893goodvibes.gif Koszt mniej markowych rozwiazan (np simota) jest w cenie stozka fujuty czy injena

Napisano
  • Autor

miałem na myśli filtr plus ewentualną rurę od filtra do przepustnicy, zmiany kolektora nie wchodzą w grę.

Widzę to tak:

albo zakładam do fabrycznej instalacji sportową wkładkę k&n i jakie mam z tego profity po za lepszym samopooczuciem?

albo wywalam fabryczną puszkę filtra powietrza i wszystkie rurki i pierdółki przed przepustnicą a w ich miejsce montuję filtr stożkowy z powiedzmy dolotem zimnego powietrza z zewnątrz, ew. można postarać się jeszcze o wykombinowanie jakiegoś boxa na stożek coby nie ssał ciepłego powietrza z komory silnika.

To mnie interesuje.

Nie chcę wymienić kolektorów bo nie i tyle, myslałem o polepszeniu osiągów, nawet nie wielkim ale bez przesadyzmu ok.gif

Napisano

> miałem na myśli filtr plus ewentualną rurę od filtra do przepustnicy, zmiany kolektora nie wchodzą

> w grę.

> Widzę to tak:

> albo zakładam do fabrycznej instalacji sportową wkładkę k&n i jakie mam z tego profity po za

> lepszym samopooczuciem?

Żadnych.

> albo wywalam fabryczną puszkę filtra powietrza i wszystkie rurki i pierdółki przed przepustnicą a w

> ich miejsce montuję filtr stożkowy z powiedzmy dolotem zimnego powietrza z zewnątrz, ew. można

> postarać się jeszcze o wykombinowanie jakiegoś boxa na stożek coby nie ssał ciepłego powietrza

> z komory silnika.

Zasadniczo można ale po co? Nie oczekiwał bym jakichś spektakularnych różnic.

> To mnie interesuje.

> Nie chcę wymienić kolektorów bo nie i tyle, myslałem o polepszeniu osiągów, nawet nie wielkim ale

> bez przesadyzmu

Poprawa osiągów jeśli będzie to niezauważalna.

Napisano

> Widzę to tak:

> albo zakładam do fabrycznej instalacji sportową wkładkę k&n i jakie mam z tego profity po za

> lepszym samopooczuciem?

Ewentualnie odrobinę lepszy dźwięk silnika i tyle.

> albo wywalam fabryczną puszkę filtra powietrza i wszystkie rurki i pierdółki przed przepustnicą a w

> ich miejsce montuję filtr stożkowy z powiedzmy dolotem zimnego powietrza z zewnątrz, ew. można

> postarać się jeszcze o wykombinowanie jakiegoś boxa na stożek coby nie ssał ciepłego powietrza

> z komory silnika.

Jak będziesz sam "kombinował" zamiast instalować dedykowany, wyliczony do danego modelu dolot,

to jak już inni tu pisali- raczej możesz stracić moc.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.