Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Który jest cichy - Civic VIII czy Mazda 6

Featured Replies

Napisano

Witam,

mam trochę nietypowe pytanie i chciałbym zasięgnąć waszej porady ... zastanawiam się który z tych samochodó - Mazda 6 (kombi)2.0 147KM, Honda Civic VIII 1.8 140KM, ewentualnie Volvo S40/V50 2.4 140/170KM, Astra III Kombi 1.8 140KM byłby najcichszy w środku. Chodzi mi o podróżowanie w mieście jak i na trasie. Zalezy mi na tym aby zorientować się które auto jest najlepiej wyciszone.

Pozdrawiam

Napisano

> mam trochę nietypowe pytanie i chciałbym zasięgnąć waszej porady ... zastanawiam się który z tych

> samochodó - Mazda 6 (kombi)2.0 147KM, Honda Civic VIII 1.8 140KM, ewentualnie Volvo S40/V50

> 2.4 140/170KM, Astra III Kombi 1.8 140KM byłby najcichszy w środku. Chodzi mi o podróżowanie

> w mieście jak i na trasie. Zalezy mi na tym aby zorientować się które auto jest najlepiej wyciszone.

Z tych co podałeś, najlepiej wyciszony jest Golf 6. Poważnie piszę. Nawet BMW 1 jest głośniejsze.

mar00ha

Napisano

> Z tych co podałeś, najlepiej wyciszony jest Golf 6. Poważnie piszę. Nawet BMW 1 jest głośniejsze.

A od niego Citroen C4 II smile.gif

Napisano

> Witam,

> mam trochę nietypowe pytanie i chciałbym zasięgnąć waszej porady ... zastanawiam się który z tych

> samochodó - Mazda 6 (kombi)2.0 147KM, Honda Civic VIII 1.8 140KM, ewentualnie Volvo S40/V50

> 2.4 140/170KM, Astra III Kombi 1.8 140KM byłby najcichszy w środku. Chodzi mi o podróżowanie

> w mieście jak i na trasie. Zalezy mi na tym aby zorientować się które auto jest najlepiej

> wyciszone.

> Pozdrawiam

Mazda to jednak klasa o oczko wyższa niż reszta zestawienia.

Napisano

> A od niego Citroen C4 II

Być może. Jeszcze nie jechałem. smile.gif

mar00ha

Napisano

> Z tych co podałeś, najlepiej wyciszony jest Golf 6. Poważnie piszę. Nawet BMW 1 jest głośniejsze.

> mar00ha

Jako częsty pasażer 1.4 TSI potwierdzam, że w środku jest dość cicho, natomiast z zewnątrz ten silnik nie nazwałbym cichym.

Napisano
  • Autor

> Jako częsty pasażer 1.4 TSI potwierdzam, że w środku jest dość cicho, natomiast z zewnątrz ten

> silnik nie nazwałbym cichym.

Zależy mi na porównaniu tych samochodów które tu wymieniłem .... Tak wiem że "6" jest poziom wyżej ale nie rozróżniam tu segmentów ...

Napisano

> Zależy mi na porównaniu tych samochodów które tu wymieniłem .... Tak wiem że "6" jest poziom wyżej

> ale nie rozróżniam tu segmentów ...

Z doświadczenia Mazda 6 2.0 (przedliftowa) - cicha w środku, komfortowa, fajnie tłumi nierówności, ale ja bym jej (nawet poliftowej )nie kupił ze względu na słabe zabezpieczenie antykorozyjne

Napisano

> mar00ha

hmmm szkoda że mojego 1.6TDI nie wyciszyli tak dobrze mimo ze mam HL 270751858-jezyk.gif

i nie mówie o silniku tylko o szumie z opon 270751858-jezyk.gif Nadal 21-letnie BMW jest lepsze hehe.gif

Napisano

> Witam,

Mazda 6 (kombi) dyszel

Honda Civic VIII 1.8 140KM

Astra III Kombi 1.3 jtd 90km

W tym zestawieniu najlepiej wygłuszona Honda, Mazda, Astra.

Napisano

> mar00ha

Potwierdzam. Świetnie wyciszone auto. Jeździłem z 1.6TDI i było super, po jeździe 1.4 TSI naprawdę jeszcze pozytywniej się zaskoczyłem.

Napisano

> Potwierdzam. Świetnie wyciszone auto. Jeździłem z 1.6TDI i było super,

to ja mam jakiegoś innego Golfa, mam reklamować? hehe.gifzlosnik.gif

owszem w porównaniu do O2fl 1.9TDI jest cichszy, ale do cichości to mu jeszcze "troche" brakuje spineyes.gif

Napisano

> to ja mam jakiegoś innego Golfa, mam reklamować?

> owszem w porównaniu do O2fl 1.9TDI jest cichszy, ale do cichości to mu jeszcze "troche" brakuje

Ty porównujesz do 7er, ja do civica 1.7 ctdi wink.gif

Napisano

> i nie mówie o silniku tylko o szumie z opon Nadal 21-letnie BMW jest lepsze

Z tym szumem opon to racja - nie widzialem jeszcze obecnie produkowanego auta, w ktorym poprawnie by sobie poradzili z wyciszeniem opon - co jest grane hmm.gif

Napisano

> Witam,

> w mieście jak i na trasie. Zalezy mi na tym aby zorientować się które auto jest najlepiej

> wyciszone.

> Pozdrawiam

nie wiem który najcichszy, wiem, że honda była głośna...

Napisano

niewiem jak inne auta, ale w przypadku Civica jazda do 3000 rpm jest bardzo cicha, przy 4-4,5krpm jest dość głosno a potem znowu cicho.

generalnie przy podróżach ze stałą predkoscią na najwyzszym biegu ew. przy tych 3000 obr przy spokojnej jezdzie miejskiej jest OK, natomiast sa napewno auta zdecydowanie lepiej wyciszone

Napisano

> Z tym szumem opon to racja - nie widzialem jeszcze obecnie produkowanego auta, w ktorym poprawnie

> by sobie poradzili z wyciszeniem opon - co jest grane

polecam Lexusa CT 200h ok.gif

Napisano

> polecam Lexusa CT 200h

Jak mi sie trafi okazja, to sprawdze. Bo do tej pory nawet s-classe mercedesa szumialo z tylu od opon yikes.gif Oczywiscie, nie byl to taki halas jak w yeti, czy innych tanich autach, ale wciaz, niesmak spory smile.gif

Napisano

> Jak mi sie trafi okazja, to sprawdze. Bo do tej pory nawet s-classe mercedesa szumialo z tylu od

> opon Oczywiscie, nie byl to taki halas jak w yeti, czy innych tanich autach, ale wciaz,

> niesmak spory

w CT 200h na serio jest cicho ... ani silnika, ani opon ja nie slyszalem ... nie wiem jak to zrobili, bo w innych Toyotach szum toczenia opon i owiewanych lusterek jest masakryczny oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

> w CT 200h na serio jest cicho ... ani silnika, ani opon ja nie slyszalem ... nie wiem jak to

> zrobili, bo w innych Toyotach szum toczenia opon i owiewanych lusterek jest masakryczny

Co jak co ale jeśli samochód jest zbyt głośny (dzwięk silnika zbyt słabo wytłumiony, itp.) to nie jest zbyt ciekawie auto do zakupu frown.gif Dlatego tak podpytuję ...

Napisano

> Co jak co ale jeśli samochód jest zbyt głośny (dzwięk silnika zbyt słabo wytłumiony, itp.) to nie

> jest zbyt ciekawie auto do zakupu Dlatego tak podpytuję ...

W pelni sie zgadzam smile.gif Co gorsza, obecnie coraz bardziej sie na wyciszeniu oszczedza - auta sa najnormalniej w swiecie glosne!! Najcichszym samochodem jaki mam w otoczeniu jest ten najstarszy (i nie jest to auto klasy wyzszej niz pozostale)...

Napisano

> Z tym szumem opon to racja - nie widzialem jeszcze obecnie produkowanego auta, w ktorym poprawnie

są dwie cechy które mnie wkurzają w aucie jeśli chodzi o głośność:

1) odkurzaczowy, irytujący dźwięk silnika - nawet jesli jest cichy, szczerze mówiąc wolę już głośniejszy ale wyrazisty i rasowy dźwięk niż takie niby to wytłumione buczenie dychawicznego 1.4. Taki stłumiony, żałosny dźwięk jest na dłuższą metę bardzo męczący, mam wrażenie że silnik jadąc męczy się na równi ze mną...

2) odgłos kół, którego jednostajne buczenie działa na mnie mocno usypiająco no.gif

Napisano

> 1) odkurzaczowy, irytujący dźwięk silnika - nawet jesli jest cichy, szczerze mówiąc wolę już

> głośniejszy ale wyrazisty i rasowy dźwięk niż takie niby to wytłumione buczenie dychawicznego

> 1.4. Taki stłumiony, żałosny dźwięk jest na dłuższą metę bardzo męczący, mam wrażenie że

> silnik jadąc męczy się na równi ze mną...

Bo tu ważne są obroty. Też wolę głośniejszy silnik na niższych obrotach niż cichszy na wyższych obrotach.

Z praktyki. Dźwięk silnika w Omedze był dla mnie bardziej irytujący niż w poczciwej starej Astrze-F, bo po prostu na najwyższym biegu w Omedze obroty były wyższe (2800 obr przy setce vs 2300 w Astrze). Do tego stopnia mnie to irytowało że zmieniłem sobie przełożenie główne w Omedze i mam teraz ciszę w aucie. smile.gif

Już nie wspominam o Golfie IV rodziców który na V biegu przy 100km/h ma 3000 obrotów... facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

Może chodzi o modelowanie akustyki. Szum powietrza i opon nie jest tak dokuczliwy jak dźwięk silnika, dlatego jeśli tym szumem zagłuszymy dźwięk silnika to będzie się wydawało że jest ciszej. Aby wyciszyć ogólnie samochód trzeba by razem wyciszać silnik a to już nie jest takie proste/tanie.

To tak jak z radiem w samochodzie. Czym mocniej zgłośnisz radio, tym samochód wydaje się cichszy. wink.gif

Napisano

Duże i szerokie koła. Jeszcze w połowie lat '90 opony o szerokości 225 szły do aut pokroju 7er, S itp. Obecnie takie opony lądują w klasie C.

Napisano

> Duże i szerokie koła. Jeszcze w połowie lat '90 opony o szerokości 225 szły do aut pokroju 7er, S

> itp. Obecnie takie opony lądują w klasie C.

to ciekawe ale w e32 nie słychać ani szerszych opon, ani zmiany na zimówki zlosnik.gif

Napisano

> to ciekawe ale w e32 nie słychać ani szerszych opon, ani zmiany na zimówki

W e32 nie czuc tez hopek(progow) gdy przelatuje sie przez nie 100km/h zlosnik.gif

Juz nie robia takich aut frown.gif

Napisano

> to ciekawe ale w e32 nie słychać ani szerszych opon, ani zmiany na zimówki

Miałem okazję trochę jezdzić tym samochodem i mówiąc wprost idealizujesz.

Poza tym co chcesz powiedzieć? Że nowa 7 ma wąskie koła?

Załóż do współczesnego auta klasy C opony takie jak były fabrycznie w klasie C w 1993 roku.

Możesz też założyć do nowej 7 opony ze swojej, jestem pewien że zauważysz różnice w poziomie hałasu.

Napisano

> W e32 nie czuc tez hopek(progow) gdy przelatuje sie przez nie 100km/h

> Juz nie robia takich aut

Owszem, robią lepsze. : smirk.gif

Napisano

> Miałem okazję trochę jezdzić tym samochodem i mówiąc wprost idealizujesz.

nie idealizuje tylko mówię prawdę, nie słychać różnicy między letnimi a zimowymi, sam się temu dziwie wink.gif

jeździłem E39, E60, E38 i w każdej z tych BMW słuchać głośniej pracę zawieszenia/opony niż w E32 (nie tylko w moim, jeździłem kilkoma E32). I nie jest to tylko moja opinia. 270751858-jezyk.gif Jedynie W140 deklasuje E32, ale W140 deklasuje też W220 pod względem izolacji akustycznej (i nie tylko) hehe.gifzlosnik.gif

> Poza tym co chcesz powiedzieć? Że nowa 7 ma wąskie koła?

szczerze Ci powiem że ze względu na awaryjność dla mnie E65 nie istnieje, kiedyś prawie kupiłem E65 735 V8 i chwalę dzień w którym wytłukłem sobie z głowy ten głupi pomysł grinser006.gif Choc podejrzewam że jest cichsza, tzn mam nadzieję zlosnik.gif

> Załóż do współczesnego auta klasy C opony takie jak były fabrycznie w klasie C w 1993 roku.

Liczy się efekt, efekt jest taki że w kompaktach słychać głośno koła. Mało mnie obchodzi jakie to koła, głowa mnie od tego boli zlosnik.gif

> Możesz też założyć do nowej 7 opony ze swojej, jestem pewien że zauważysz różnice w poziomie

> hałasu.

nie wejdą na tarcze zlosnik.gif

Napisano

> Owszem, robią lepsze. :

inne, lepsze do innych rzeczy - z tym lepszym ogólnie to bym polemizował... zlosnik.gif

bo np. pokaż mi produkowany dziś samochód lepszy od Bugatti Royale hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> nie idealizuje tylko mówię prawdę, nie słychać różnicy między letnimi a zimowymi, sam się temu

> dziwie

> jeździłem E39, E60, E38 i w każdej z tych BMW słuchać głośniej pracę zawieszenia/opony niż w E32

> (nie tylko w moim, jeździłem kilkoma E32). I nie jest to tylko moja opinia. Jedynie W140

> deklasuje E32, ale W140 deklasuje też W220 pod względem izolacji akustycznej (i nie tylko)

> szczerze Ci powiem że ze względu na awaryjność dla mnie E65 nie istnieje, kiedyś prawie kupiłem 535

> V8 i chwalę dzień w którym wytłukłem sobie z głowy ten głupi pomysł Choc podejrzewam że jest

> cichsza, tzn mam nadzieję

> Liczy się efekt, efekt jest taki że w kompaktach słychać głośno koła. Mało m nie obchodzi jakie to

> koła, głowa mnie od tego boli

> nie wejdą na tarcze

Skoro Age nie obchodzi to nie ma sensu drążyć tematu.

Napisano

> mar00ha

a gdzie tam widzisz Golfa icon_eek.gif ?

Napisano

> inne, lepsze do innych rzeczy - z tym lepszym ogólnie to bym polemizował...

> bo np. pokaż mi produkowany dziś samochód lepszy od Bugatti Royale

Lista była by długa... Tyle, że porównywanie klasyka sprzed 80 lat ze współczesnym samochodem jest trochę bez sensu, nie sądzisz?

Napisano
  • Autor

> Lista była by długa... Tyle, że porównywanie klasyka sprzed 80 lat ze współczesnym samochodem jest

> trochę bez sensu, nie sądzisz?

Ciekawe rzeczy się mozna dowiedziec a ja wciąz do końca nie wiem czy honda czy mazda a moze Opel?

Napisano

> Jako częsty pasażer 1.4 TSI potwierdzam, że w środku jest dość cicho, natomiast z zewnątrz ten silnik nie nazwałbym cichym.

Domyślnie, być moze nieprawidłowo, przyjąłem, że chodzi o poziom hałasu we wnętrzu.

mar00ha

Napisano

> Ciekawe rzeczy się mozna dowiedziec a ja wciąz do końca nie wiem czy honda czy mazda a moze Opel?

A nie prościej iść na jazdę próbna? Hałas to rzecz subiektywna.

Napisano

> a gdzie tam widzisz Golfa ?

Żarcik taki. wink.gif

mar00ha

Napisano

> To tak jak z radiem w samochodzie. Czym mocniej zgłośnisz radio, tym samochód wydaje się cichszy.

Nieprawda. Podstawowy mit, ze mozna glosniejszym halasem zagluszyc cichszy (cos jak: na bol glowy najlepsze jest uciecie reki - bardziej bedzie bolalo zlosnik.gif )

Halas sie nie "przykrywa" tylko sumuje. Jesli na cichszy halas dolozysz glosniejszy, to nie bedziesz slyszal tylko tego glosniejszego, a ich sume smile.gif

Napisano

> Żarcik taki.

> mar00ha

Wiadomo, moderator moze... kazdy inny dostal by bana clown.gifzlosnik.gif

Napisano

> Wiadomo, moderator moze... kazdy inny dostal by bana

Nie rób scen. Już dawno nikogo nie zbanowałem. swiety.gif

ma0r0ha

Napisano

> Lista była by długa... Tyle, że porównywanie klasyka sprzed 80 lat ze współczesnym samochodem jest

> trochę bez sensu, nie sądzisz?

myślę że lista byłaby długa albo krótsza, zależnie od punktu widzenia, i o to mi chodzi... nie ma czegoś takiego jak auto "obiektywnie lepsze" bo "lepszość" auta to rzecz tak subiektywna jak uroda partnerki 270751858-jezyk.gif

Nie zdziwiłbym się gdyby w tym Bugatti było ciszej niż w 7er zlosnik.gif

Napisano

> Ciekawe rzeczy się mozna dowiedziec a ja wciąz do końca nie wiem czy honda czy mazda a moze Opel?

mazda będzie najlepsza (nie tylko najcichsza), tylko trzeba ją zabezpieczyć przed korozją

Napisano

> Nie prawda. Podstawowy mit, ze mozna glosniejszym halasem zagluszyc cichszy (cos jak: na bol glowy

> najlepsze jest uciecie reki - bardziej bedzie bolalo )

> Halas sie nie "przykrywa" tylko sumuje. Jesli na cichszy halas dolozysz glosniejszy, to nie

> bedziesz slyszal tylko tego glosniejszego, a ich sume

Z sumowanie masz rację, co jednak nie bardzo przekłada się na percepcję hałasu. wink.gif

Przypominam o maskowaniu dźwięków oraz o adaptacji ucha ludzkiego.

Napisałem przecież że "Czym mocniej zgłośnisz radio, tym samochód wydaje się cichszy." a nie "jest cichszy".

Napisano
  • Autor

> mazda będzie najlepsza (nie tylko najcichsza), tylko trzeba ją zabezpieczyć przed korozją

Czyli chcesz powiedzieć ze lepiej kupić Mazdę z 2005r z przebiegiem ok 130kkm niż Civika z 2007r z przebiegiem ok 50kkm?

Napisano

imo Civic 1.8 jest bardzo kiepsko wyciszony

Napisano

> Czyli chcesz powiedzieć ze lepiej kupić Mazdę z 2005r z przebiegiem ok 130kkm niż Civika z 2007r z

> przebiegiem ok 50kkm?

nie, przecież nie było mowy o takim porównaniu.

Moim zdaniem civic jest lepszy od mazdy pod trzema względami:

1. Zabezpieczenie przed rudą.

2. Niektóre elementy wnętrza w maździe sprawiają wrażenie tandetnych.

3. Gdyby stawiać na klekoty, to ten hondy jest lepszy.

Poza tym mazda jest lepsza, bo ma lepsze wyciszenie, zawieszenie, jest większa i wygodniejsza, ma większy bagażnik.

IMHO opelek zostaje daleko za oboma japońcami.

Nie mam pojęcia jak wygląda porównanie cen tych aut, ale chyba nie to głównym tematem.

Napisano

> imo Civic 1.8 jest bardzo kiepsko wyciszony

Civic jest cichy do pewnej prędkości, później już zwyczajnie jest głośno.

Napisano

> nie, przecież nie było mowy o takim porównaniu.

> Moim zdaniem civic jest lepszy od mazdy pod trzema względami:

> 1. Zabezpieczenie przed rudą.

> 2. Niektóre elementy wnętrza w maździe sprawiają wrażenie tandetnych.

Akurat jakość materiałów w Civicu też nie jest górną półka.

> 3. Gdyby stawiać na klekoty, to ten hondy jest lepszy.

> Poza tym mazda jest lepsza, bo ma lepsze wyciszenie, zawieszenie, jest większa i wygodniejsza, ma

> większy bagażnik.

> IMHO opelek zostaje daleko za oboma japońcami.

> Nie mam pojęcia jak wygląda porównanie cen tych aut, ale chyba nie to głównym tematem.

Napisano

> Moim zdaniem civic jest lepszy od mazdy pod trzema względami:

> 1. Zabezpieczenie przed rudą.

Tzn? hmm.gif Civic VIII jest zardzewiały w kilku miejscach jeszcze zanim trafi do rąk klienta, Mazda jest jeszcze gorsza? shocked.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.