Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Toyota Rav4 z 2010 roku - niesmak po serwisowaniu

Featured Replies

Napisano

> Ok -nie bedzie porownajmy ceny przegladow Cee'd i Forek. W Cee'dzie ojciec za przeglady placil cos

> kolo 500zl w ASO, za tyle w Subaru to Ci chyba oleju nawet nie zmienia , a ze nie jest tanio

> jak w Fiacie to zrozumiale, w koncu to marka azjatycka a jeszcze na tyle malo popularna, ze

> nie ma wiekszosci zamiennikow.

Bez przesady, serwis subaru to tez nie jest jakis kosmos. Ceny robocizny sa na takim samym poziomie jak u innych porducentow. Ceny przegladow podobne jak innych aut ze stalym awd.

Napisano

> Co nie zmienia faktu, ze przy przebiegu 25tys km elementy wnetrza nie powinny odpadac, nie sadzisz?

oj tam oj tam mysle, ze to nie tylko problem Toyoty. Jakis czas temu na A2 odpadl nam plastik (oslona zew slubka B) w kilkumiesiecznym Focusie icon_eek.gif. U ojca w Kile wcielo zaslepke srub w relingach, w niektorych autach otwieraja sie same schowki na wybojach, itd

Napisano

> oj tam oj tam mysle, ze to nie tylko problem Toyoty. Jakis czas temu na A2 odpadl nam plastik

> (oslona zew slubka B) w kilkumiesiecznym Focusie . U ojca w Kile wcielo zaslepke srub w

> relingach, w niektorych autach otwieraja sie same schowki na wybojach, itd

A ja sie z takim problemem nie spotkalem niewiem.gif

Napisano

> Bez przesady, serwis subaru to tez nie jest jakis kosmos. Ceny robocizny sa na takim samym poziomie

> jak u innych porducentow. Ceny przegladow podobne jak innych aut ze stalym awd.

Niestety nie jest tak do konca. Wiekszosc cen SIP ma strasznie wykreconych, przy bardzo czesto niskiej jakosci (niestety) uslug. Na forum Subaru czytalem o osobach z pogranicznych zach wojewodztw co jezdza na przeglady do D - bo jest poprostu taniej.

Na szczescie jest duzo dobrych zakladow specjalizujach sie w tej marce, co ma, ze tak powiem dobre ceny a przy tym akceptowalny poziom uslug i wiedzy ok.gif

Napisano

> Niestety nie jest tak do konca. Wiekszosc cen SIP ma strasznie wykreconych, przy bardzo czesto

> niskiej jakosci (niestety) uslug. Na forum Subaru czytalem o osobach z pogranicznych zach

> wojewodztw co jezdza na przeglady do D - bo jest poprostu taniej.

Ja wlasnie ceny w niemczech porownywalem gdy rozwazalem samochod tej marki.

> Na szczescie jest duzo dobrych zakladow specjalizujach sie w tej marce, co ma, ze tak powiem dobre

> ceny a przy tym akceptowalny poziom uslug i wiedzy

tylko niektore tez maja chore ceny a do tego podejscie "bez polaru subaru prosze nie wchodzic". oslabiony.gif

Napisano

> Ja wlasnie ceny w niemczech porownywalem gdy rozwazalem samochod tej marki.

no widzisz a to moze byc mylace grinser006.gif i to mimo, ze Subaru w D to bardzo malo popularna marka.

> tylko niektore tez maja chore ceny a do tego podejscie "bez polaru subaru prosze nie wchodzic".

nie spotkalem sie, ani nie slyszalem o takich icon_eek.gif, mowisz o 4Turbo moze ?

Napisano

> na mocich oczach facet spalil nowe sprzego po wyjezdzie z warsztatu i probie zaparkowania na

> chodniku. Podjazfd pod wysoki kraweznik byl koncem zycia sprzegla. Czas zycia liczony w

> minutach. Chciec znaczy moc

nie no spoko... Wiem, że niektórzy są zdolni 270751858-jezyk.gif

Napisano

> no widzisz a to moze byc mylace i to mimo, ze Subaru w D to bardzo malo popularna marka.

to jezscze zalezy w ktorym rejonie Niemiec. Znam okolice gdzie Subaru stoi doslownie pod KAZDYM domem.

> nie spotkalem sie, ani nie slyszalem o takich , mowisz o 4Turbo moze ?

Chodzi mi o warsztaty w Niemczech. O 4Turbo slyszalem takie opinie ale staram sie ich nie powtarzac bo moje zrolo raczej srednio wiarygodne bylo.

Napisano

> A ja sie z takim problemem nie spotkalem

no a ja sie nie spotkalem z odpadajaca oslona slupka w Aurisie z przebiegiem 80 kkm ...

wiec jak widac - wypadek przy pracy majacy znikomy wplyw na postrzeganie marki przez nabywcow ... Jeden CZUCZU mniej nikogo nie zrazi ok.gif

Napisano

> Niestety nie jest tak do konca. Wiekszosc cen SIP ma strasznie wykreconych, przy bardzo czesto (...)

Abstrahując od cen usług w ASO (nigdy nie korzystałem więc się nie wypowiadam) - popatrz na ceny części. Tych popularnych typu amortyzatory, klocki, tarcze itp. Jeśli nie ma zamienników to jest jakiś kosmos. Tak nie powinno być w aucie, które aspiruje do miana bycia popularnym kompaktem. I bynajmniej z marką premium ma niewiele wspólnego.

Napisano

> Abstrahując od cen usług w ASO (nigdy nie korzystałem więc się nie wypowiadam) - popatrz na ceny

> części. Tych popularnych typu amortyzatory, klocki, tarcze itp. Jeśli nie ma zamienników to

> jest jakiś kosmos. Tak nie powinno być w aucie, które aspiruje do miana bycia popularnym

> kompaktem. I bynajmniej z marką premium ma niewiele wspólnego.

Co stoi na przeszkodzie, zebys zaczal produkowac tansze zamienniki? grinser006.gif

Auto jest w miare mlode to i oferta skromna, rynek to z czasem zweryfikujeok.gif

Napisano

> Co stoi na przeszkodzie, zebys zaczal produkowac tansze zamienniki?

Nic. Tylko ktoś tu wcześniej napisał że to tania marka smile.gif

Napisano

> Nic. Tylko ktoś tu wcześniej napisał że to tania marka

No tania, ale jaki Kia ma interes w produkcji zamiennikow? grinser006.gif

Napisano

> Abstrahując od cen usług w ASO (nigdy nie korzystałem więc się nie wypowiadam) - popatrz na ceny

> części. Tych popularnych typu amortyzatory, klocki, tarcze itp. Jeśli nie ma zamienników to

> jest jakiś kosmos. Tak nie powinno być w aucie, które aspiruje do miana bycia popularnym

> kompaktem. I bynajmniej z marką premium ma niewiele wspólnego.

ale za to daja 7 letnia gwarancje grinser006.gif

Napisano

> to jezscze zalezy w ktorym rejonie Niemiec. Znam okolice gdzie Subaru stoi doslownie pod KAZDYM

> domem.

w sumie w gorach dawno tam nie bylem, bo pewnie o tym piszesz wink.gif. Podobnie w CH bylem w szoku ile tam tego jezdzi i ile maja ASO w tak malym kraju icon_eek.gif.

Odnosnie Niemiec, to w czesci centralnej jeszcze nie widzialem Subaru a nawet kiedys pod sklepem uslyszalem pytanie od dziecka co to za marka tego ladnego auta biglaugh.gif - tak sobie pomyslalem, do czego to doszlo w latach 80 - sam sie dopytywalem Niemcow o auta w pl, a teraz odwrotnie wink.gif.

> Chodzi mi o warsztaty w Niemczech. O 4Turbo slyszalem takie opinie ale staram sie ich nie powtarzac

> bo moje zrolo raczej srednio wiarygodne bylo.

Tam sa fani marki, co nie znaczy, ze sprawdzaja polary na bramce grinser006.gif. Tak czy inaczej sam serwis ma bdb opinie na forach ok.gif

Napisano

> w sumie w gorach dawno tam nie bylem, bo pewnie o tym piszesz . Podobnie w CH bylem w szoku ile

> tam tego jezdzi i ile maja ASO w tak malym kraju .

> Odnosnie Niemiec, to w czesci centralnej jeszcze nie widzialem Subaru a nawet kiedys pod sklepem

> uslyszalem pytanie od dziecka co to za marka tego ladnego auta - tak sobie pomyslalem, do

> czego to doszlo w latach 80 - sam sie dopytywalem Niemcow o auta w pl, a teraz odwrotnie .

Spessart, Bawiaria, NRW - tam bywaja cale miasteczka zmotoryzowane tylko ta jedna marka hehe.gif

> Tam sa fani marki, co nie znaczy, ze sprawdzaja polary na bramce . Tak czy inaczej sam serwis ma

> bdb opinie na forach

A to akurat potwierdzal moj znajomek - bardziej szlo mu o podejscie. Wstysd bylo sie ponoc przyznac, ze sie dla subaru nie buduje oltarza i jako wola roboczego traktuje hehe.gif

Napisano

> ale za to daja 7 letnia gwarancje

Fajna gwarancja gdyby nie te parę wyłączeń smile.gif Ale faktem jest że są to dobre auta. U znajomych jest 7 x Sportage i 3 x Sorrento (wszystko II generacja). I nie psuje się praktycznie nic. A są mocno eksploatowane. Więc jak utrzymali w III generacji jakość to jest to dobry wybór.

Napisano

> No tania, ale jaki Kia ma interes w produkcji zamiennikow?

Żaden smile.gif. Tylko dlaczego tania jak ceny części jak w Mercedesie?

Napisano

> Dwa przykłady z brzegu:

> Kia Rio (stara, brzydka, rocznika nie pamiętam) - zacisk przedni 550. Zamienników brak.

Volvo V40 (Mitsubishi Carisma) - zacisk h-ca tylnego - exchange (czyli po fabrycznej regeneracji) - 770 netto.

Innych brak (znaczy jest też nuffka za chyba 2x tyle).

Wiesz - tak możemy się licytować ad mortem defecatum...

Napisano

> Fajna gwarancja gdyby nie te parę wyłączeń Ale faktem jest że są to dobre auta. U znajomych jest 7

> x Sportage i 3 x Sorrento (wszystko II generacja). I nie psuje się praktycznie nic. A są mocno

> eksploatowane. Więc jak utrzymali w III generacji jakość to jest to dobry wybór.

Dążeniem Kia/Hyundai jest bycie w ciągu chyba 3 lat 3.. marką pod względem jakości faktycznej i 5 pod względem jakości postrzeganej.

Byłem w tamtejszej fabryce - patrząc na poziom technologii, to jest to spokojnie do zrobienia (zwłaszcza 1 punkt).

Taki "ultra-hiper-nowoczesny-łolaboga" Opel w Gliwicach to przy tym manufaktura, gdzie czesio z zenkiem klepią blachy na drewnianych kozłach...

Napisano

> Co nie zmienia faktu, ze przy przebiegu 25tys km elementy wnetrza nie powinny odpadac, nie sadzisz?

A czy po przebiegu 68 (sześćdziesięciu ośmiu kilometrów) skrzynia biegów w samochodzie klasy premium za 200+ klocków winna lec zalana krwią własną na asfalcie?

No nie powinna.

Czy się zdarza?

Pewnie.

Z autopsji znam.

Kwestia, czy producent poprawi temat, czy spuści na szczaw, bo po tym poznaje się klasę producenta.

Oczekiwanie "bo ma być absolutnie niezawodne i niezniszczalne" to mrzonka.

Napisano

> Volvo V40 (Mitsubishi Carisma) - zacisk h-ca tylnego - exchange (czyli po fabrycznej regeneracji) -

> 770 netto.

> Innych brak (znaczy jest też nuffka za chyba 2x tyle).

> Wiesz - tak możemy się licytować ad mortem defecatum...

Ciężko porównywać części do Volvo, które jakby nie patrzeć jest marką premium z Kią Rio smile.gif

Ktoś tu kiedyś wrzucił zestawienie cen części popularnych kompaktów. I praktycznie wszędzie na szczycie stawki był Ceed/i30 (no i jeszcze Lancer). I nie chodzi mi o to ile to kosztuje bo to jest sprawa między producentem/kupującym. Tylko pisanie że części do tego są tanie to jest trochę nadużycie. A czy są warte tej ceny to już jest osobna sprawa.

Napisano

> Ciężko porównywać części do Volvo, które jakby nie patrzeć jest marką premium z Kią Rio

Misiek karizma też?

> Ktoś tu kiedyś wrzucił zestawienie cen części popularnych kompaktów. I praktycznie wszędzie na

> szczycie stawki był Ceed/i30 (no i jeszcze Lancer). I nie chodzi mi o to ile to kosztuje bo to

> jest sprawa między producentem/kupującym. Tylko pisanie że części do tego są tanie to jest

> trochę nadużycie. A czy są warte tej ceny to już jest osobna sprawa.

Akurat co do cen gratów ceeda to ja byłbym gotów się kłócić - miałem swego czasu wgląd do planów serwisowych i tam wyglądało to zgoła inaczej, niż malujesz.

Napisano

> Misiek karizma też?

Na pewno hamulce ma lepsze smile.gif Swoją drogą kupowałem zestaw naprawczy do zacisków w Matizie. I ciekawostką było do czego jescze pasuje:

MERCEDES klasa A (W168) 07/1997-08/2004,

MITSUBISHI CARISMA 1.6-2.0 07/1995-06/2006,

MITSUBISHI COLT VI 1.1-1.5 06/2004-,

MITSUBISHI SPACE STAR (DG0) 1.3-1.9 06/98-10/02.

Taka ciekawostka. Szczególnie ten Mercedes.

> Akurat co do cen gratów ceeda to ja byłbym gotów się kłócić - miałem swego czasu wgląd do planów

> serwisowych i tam wyglądało to zgoła inaczej, niż malujesz.

Pamiętaj tylko że zwykły misio z ulicy widzi trochę inny cennik smile.gif

Napisano

Z tego co ja wywnioskowałem, nie skreśla marki tylko przez serwis, choć jak dla mnie takie podejście ASO to dramat, a przez jakość samochodu, a w zasadzie jej brak.

25 Tys km i amorków brak? Owszem w nowym Fiacie Grande Punto którego miałem ,,przyjemność'' użytkować nieco ponad rok po 21 poleciały tylne, ale to teoretycznie nna jakość niż Toyota.

> i przez podejscie jednego z serwisow skreslasz cala marke?

Napisano

Takie, że na przeglądzie niczego nie wychwycili, takie, że trzeba się było wykłócać by zuważyli sprawę - To dla Ciebie standard w najwyższym wydaniu ?

> Jakie "podejście", skoro robią wszystko na gwarancji?!

Napisano

> Takie, że na przeglądzie niczego nie wychwycili, takie, że trzeba się było wykłócać by zuważyli

> sprawę - To dla Ciebie standard w najwyższym wydaniu ?

> > Jakie "podejście", skoro robią wszystko na gwarancji?!

Uważasz, że wszystko da się stwierdzić na przeglądzie?

Odważna teza.

Rzucać przykładami?

Choćby skrzynią która poległa na asfalcie niecałe 60 km od przeglądu "0"?

Bo jak rozumiem pojęcie "awaria" jest Ci znane?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.