Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wybór motocykla - prośba o poradę

Featured Replies

Napisano

witka,

Pomóżcie dobrzy ludzie jako, że stoję przed dylematem wybrania pierwszego motocykla... nie pytam co wybrać tylko czy moje wybory mają sens ok.gif

Na wstępie zaznaczę, że mały i słaby nie jestem (190cm/100kg) więc raczej problemów z dostaniem do ziemi z siodła czy też przepchaniem motocykla być nie powinno. Problemem jest natomiast brak umiejętności - w życiu jeździłem na moto tylko na kursie; w sumie 20h, z czego 16h po placu i 4h na mieście.

Na pytanie gdzie będę jeździł nie bardzo potrafię powiedzieć. Mieszkam w Warszawie i zapewne tu zrobiłbym z 90% przebiegów. Pewnikiem sporadycznie wyskoczę poza miasto ale raczej w bliskie odległości (powiedzmy do 50km) chyba, że znalazłbym jakiś kompanów, z którymi mógłbym pojechać dalej - jak na razie takowych nie znam. Nie ukrywam, że chciałbym mieć maszynę, którą będę mógł zjechać z asfaltu gdzieś na szuter czy w las. Tylko nie wiem czy przy braku umiejętności, przy pierwszym moto ta zachcianka nie powinna zostać odłożona do czasu kiedy nauczę się jeździć, z drugiej strony motocykl to nie buty, które można zmienić w zależności od pogody czy widzimisię smile.gif

Przechodząc to sedna - Podobają mi się motocykle typu turystyczne-enduro np. africa twin, transalp, v-strom tylko nie wiem czy to dla mnie nie za duże i zbyt wymagające maszyny jak na początek i na miasto. Najbardziej widziałbym siebie jednak albo na yamasze XT660R albo na XT660Z Tenere bądź też na bmw G 650 lub ewentualnie F 650 hmm.gif

Co koleżeństwo na ten temat sądzi? Warto się pchać w powyższe typy? (które?) czy może tradycyjnie szukać na początek jakiejś 500-tki w typie cb500, gs500, er-5, innej (jakiej? Nie znam się na motorach i nie bardzo umiem nawet wymienić)

Chciałbym kupić używkę w cenie 10-15 tys. Raczej nie więcej żeby nie było szkoda popsuć wink.gif

dzięki za wszelkie sugestie waytogo.gif

Napisano

> Chciałbym kupić używkę w cenie 10-15 tys. Raczej nie więcej żeby nie było szkoda popsuć

> dzięki za wszelkie sugestie

Bardzo mądrze powiedział instruktor na moim kursie teoretycznym (i była to jedna z nielicznych MĄDRYCH rzeczy, którą powiedział).

Na pierwsze moto kup to, co ŁATWO SIĘ SPRZEDA.

Chyba, że (tak jak np ja :-) ) DOKŁADNIE wiesz, czego chcesz a moto docelowe ma to do siebie, że nie zabije (zbyt łatwo) :-)

Napisano

Ja przy takich założeniach jak Ty kupiłem

YAMAHE XTZ Tenere (ten nowy model)

185/85 kg jazda miasto / szutry lasy / bez autostrad i raczej dróg szybkiego ruchu

Napisano
  • Autor

> Ja przy takich założeniach jak Ty kupiłem

> YAMAHE XTZ Tenere (ten nowy model)

> 185/85 kg jazda miasto / szutry lasy / bez autostrad i raczej dróg szybkiego ruchu

ooo to powiedz coś więcej o jeździe tym motocyklem ok.gif

to Twoje pierwsze moto?

Napisano

Założenia miałem podobne do Twoich, kupiłem V-stroma. nie żałuję i jak na razie, kupił bym go jeszcze raz. Jak byś chciał się poprzymierzać to zapraszam.

Napisano

> ooo to powiedz coś więcej o jeździe tym motocyklem

> to Twoje pierwsze moto?

Powiem tak kupilem motocykl pierwszy , moj kolega (team partner z quadów) kupił na pierwsze moto v-strooma

Stycznosci z motocyklem nie mialem zadnej jest to w 100 % pierwszy motocykl .Jezdze dużo na quadach przeprawowych (rajdy itp )

Wracając do motocykla , super wyważony , dobrze się prowadzi , ekstra na szutrach , w lasach . (opony anakee 2 )

Na asfalcie w mieście jest ok , po trasie brakuje mocy , wibracje silnika duże , osiągi marne , dużo mu brakuję powyżej 90 km/h do v-stroma

Za to w lesie nad nim góruje (opony w obu motocyklach takie same ), jeżdzimy we 2 zmieniając się na moto także mam porównanie .

Spalanie w tenere bardzo niskie na poziomie max 5 L najczęściej około 4 L / 100 km

Pozycja tylko dla osób wysokich także Tobie bedzię idealnie jak ktoś nie ma 180 to szczerze nie polecam (bardzo wysoko kanapa )

Jedyny fajniejszy motocykl na rynku jak dla mnie to nowy Tiger 800 XC (jezdzi się jak na tenerze a silnik 3 cyl bajka )

Duże GS czy Super tenera fajniesze w trasę słabo w lesie głownie przez wagę i mniejsze przednie koło .

POzdrawiam

Napisano

A Africa, Transalp?

Napisano

jest jedna najlepsza marka zlosnik.gif

KTM sie zowie a na imie ma adventure 990 zlosnik.gif

Napisano

> jest jedna najlepsza marka

> KTM sie zowie a na imie ma adventure 990

a widział przedział cenowy? kup mi proszę 990 za tą kwote... nie wspomne ze te motocykle lubią jak się o nie bardzo dba (serwisuje)

Napisano

> a widział przedział cenowy? kup mi proszę 990 za tą kwote... nie wspomne ze te motocykle lubią jak

> się o nie bardzo dba (serwisuje)

a jakie nie lubią być serwisowane ?? przecież to sama przyjemność pogrzebać przy sprzęcie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Powiem tak kupilem motocykl pierwszy , moj kolega (team partner z quadów) kupił na pierwsze moto

> v-strooma

> Stycznosci z motocyklem nie mialem zadnej jest to w 100 % pierwszy motocykl .Jezdze dużo na

> quadach przeprawowych (rajdy itp )

> Wracając do motocykla , super wyważony , dobrze się prowadzi , ekstra na szutrach , w lasach .

> (opony anakee 2 )

> Na asfalcie w mieście jest ok , po trasie brakuje mocy , wibracje silnika duże , osiągi marne ,

> dużo mu brakuję powyżej 90 km/h do v-stroma

> Za to w lesie nad nim góruje (opony w obu motocyklach takie same ), jeżdzimy we 2 zmieniając się na

> moto także mam porównanie .

w teren to ja pewnie wjadę w jakieś wiejskie drogi i tyle (o ile w ogóle) więc chyba się skoncentruje nad czymś wygodnym w mieście ok.gif

ten v-strom coraz bardziej mi się zaczyna podobać smile.gif

poczytałem trochę o suzuki DR-Z400SM i wydaje się, ze do miasta idealny a i lekko pod wawe tez da radę pojechać choć już pewnie spontan nad morze byłby problemem hmm.gif

z kolei w sztormiaku juz nie grinser006.gif

> Spalanie w tenere bardzo niskie na poziomie max 5 L najczęściej około 4 L / 100 km

> Pozycja tylko dla osób wysokich także Tobie bedzię idealnie jak ktoś nie ma 180 to szczerze nie

> polecam (bardzo wysoko kanapa )

dzieki za info - jakiś tam obraz zaczyna się rysować

> Jedyny fajniejszy motocykl na rynku jak dla mnie to nowy Tiger 800 XC (jezdzi się jak na tenerze a

> silnik 3 cyl bajka )

ale triumph to już wyraźnie droższy jest i pewnie mniejszy wybór na rynku wtórnym - zresztą dla mnie to za poważny już sprzęt

> Duże GS czy Super tenera fajniesze w trasę słabo w lesie głownie przez wagę i mniejsze przednie

> koło .

na tysiaki i ponad to w ogóle nie patrze wink.gif

Napisano
  • Autor

znaczy toto ?

za mocny i nie ta polka cenowa - chcialbym moto z tego wieku raczej zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Założenia miałem podobne do Twoich, kupiłem V-stroma. nie żałuję i jak na razie, kupił bym go

> jeszcze raz. Jak byś chciał się poprzymierzać to zapraszam.

im więcej czytam to sztormiak coraz bardziej zyskuje w moich oczach ok.gif

jak sie sprawdza w warszawskich korkach (zakładam, ze czasem sie w takowych przemieszczasz wink.gif)

Napisano

> w teren to ja pewnie wjadę w jakieś wiejskie drogi i tyle (o ile w ogóle) więc chyba się

> skoncentruje nad czymś wygodnym w mieście

w takim razie v-strom i koniec dylematu,

szukaj ładnego egzemplarza, proponuję zaglądać od czasu do czau na v-strom club polska do działu giełda

Napisano

> im więcej czytam to sztormiak coraz bardziej zyskuje w moich oczach

> jak sie sprawdza w warszawskich korkach (zakładam, ze czasem sie w takowych przemieszczasz )

Bez problemów w korkach daje radę, jest bardzo wygodny, plecak też sobie chwali. Do oryginalnej szyby dołożyłem 12 cm-trowy deflektor i praktycznie do 140 km/h można jeździć z otwartą szybą w kasku. Obracam się w towarzystwie motocyklowym i do różnych sprzętów się przymierzałem - wygrał V-strom.

Tak jak pisałem wcześniej, jak będziesz chciał się poprzymierzać, podotykać itp to zapraszam. Oby pogoda dopisała.

Pozdrawiam

ps. Swojego również kupiłem z giełdy Klubu V-stroma

Napisano

> im więcej czytam to sztormiak coraz bardziej zyskuje w moich oczach

> jak sie sprawdza w warszawskich korkach (zakładam, ze czasem sie w takowych przemieszczasz )

wiec przestan sie zastanawiac i kupuj DL'a smile.gif bedziesz zadowolony, bardzo wygodne moto, mało pali i z trwałym silnikiem

Napisano

> Pomóżcie dobrzy ludzie jako, że stoję przed dylematem wybrania pierwszego motocykla... nie pytam co

> wybrać tylko czy moje wybory mają sens

Każdy chwali swój wybór bo większość wybrała na tej samej zasadzie, co Ty i każdy przyzwyczaił się do swojego wink.gif

A jeśli się nie ma porównania (o doświadczeniu nawet nie wspomnę) oraz jeśli sprzęt na wstępie nie rozczarowuje, to się ma na jego temat jak najlepsze zdanie.

Ja polecam CB500 bo sam taką jeżdżę biglaugh.gif

Napisano

> Każdy chwali swój wybór bo większość wybrała na tej samej zasadzie, co Ty i każdy przyzwyczaił się

> do swojego

> A jeśli się nie ma porównania (o doświadczeniu nawet nie wspomnę) oraz jeśli sprzęt na wstępie nie

> rozczarowuje, to się ma na jego temat jak najlepsze zdanie.

> Ja polecam CB500 bo sam taką jeżdżę

tylko tutaj (przynajmniej w mojej opinii) wypowiadają się ludzie którzy już byli posiadaczami kilku moto i nie jeżdżą sezon ani dwa... mają porównanie, doświadczenie i sprecyzowane potrzeby jeśli chodzi o motocykle...

a do autora... jeśli chcesz słuchać opinii ludzi którzy kupili pierwsze moto w tym sezonie i zrobili na nim 1000km wokół komina to powodzenia...

Napisano

> tylko tutaj (przynajmniej w mojej opinii) wypowiadają się ludzie którzy już byli posiadaczami kilku

> moto i nie jeżdżą sezon ani dwa... mają porównanie, doświadczenie i sprecyzowane potrzeby

A widzisz wink.gif - mają doświadczenie i sprecyzowane potrzeby.

A ktoś, kto jeździł tylko na kursie i kupuje swoje pierwsze 2oo, nie ma ani doświadczenia, ani sprecyzowanych potrzeb - no nie, ma jedną - chce się nauczyć smile.gif

Ponadto po przejechaniu kilku kkm zapomina się o tym, jak było na samym początku - kiedy uczyło się dopiero panować nad motocyklem.

Dać świeżakowi "lytra" - może się zabić.

Dać świeżakowi coś ciężkiego - będzie mieć problem z manewrowaniem.

Owszem, kiedy już się jakoś cudem na powyższych (i bez żadnych wypadków) nauczy, stwierdzi, że się da.

Tylko czy jest to optymalna droga do nauki?

EDIT:

powinienem wspomnieć jeszcze o kwestiach finansowych grinser006.gif ale to nie jest tu głównym tematem wink.gif

Napisano

> A widzisz - mają doświadczenie i sprecyzowane potrzeby.

> A ktoś, kto jeździł tylko na kursie i kupuje swoje pierwsze 2oo, nie ma ani doświadczenia, ani

> sprecyzowanych potrzeb - no nie, ma jedną - chce się nauczyć

> Ponadto po przejechaniu kilku kkm zapomina się o tym, jak było na samym początku - kiedy uczyło się

> dopiero panować nad motocyklem.

> Dać świeżakowi "lytra" - może się zabić.

> Dać świeżakowi coś ciężkiego - będzie mieć problem z manewrowaniem.

> Owszem, kiedy już się jakoś cudem na powyższych (i bez żadnych wypadków) nauczy, stwierdzi, że się

> da.

> Tylko czy jest to optymalna droga do nauki?

> EDIT:

> powinienem wspomnieć jeszcze o kwestiach finansowych ale to nie jest tu głównym tematem

co to znaczy ciężkiego? Ja zaczynałem swoją przygodę z motocyklami od Bandita 600N który należy do (w moim mniemaniu) cięższych motocykli i zdecydowanie polecam go na pierwsze moto odkręcając do 6tyś bardzo przyjemny dupowóz jak się człowiek oswoi z moto kręci wyżej i wtedy dupę urywa...

Napisano

> co to znaczy ciężkiego? Ja zaczynałem swoją przygodę z motocyklami od Bandita 600N który należy do

> (w moim mniemaniu) cięższych motocykli i zdecydowanie polecam go na pierwsze moto

Właśnie o tym pisałem. Każdy poleca to na czym sam jeździł biglaugh.gif

> odkręcając

> do 6tyś bardzo przyjemny dupowóz jak się człowiek oswoi z moto kręci wyżej i wtedy dupę

> urywa...

IMHO chodzi o to, żeby "dupy nie urywało", ale ja to już stary chyba jestem wink.gif

Napisano

> Właśnie o tym pisałem. Każdy poleca to na czym sam jeździł

> IMHO chodzi o to, żeby "dupy nie urywało", ale ja to już stary chyba jestem

chodzi o to że motocykl nie znudzi się po 2-3 sezonach... można jeździć spokojnie ale można też dać w palnik oczywiście wszystko zależy od doświadczenia... może nawet posłużyć jako turystyk nawet jak ktoś się uprze to w wersji N (sam zrobiłem kilka sporych wycieczek)

Jasne że można też kupić coś mniejszego ale po diabła? żeby zmienić po jednym sezonie? chyba nie warto...

Napisano

> Jasne że można też kupić coś mniejszego ale po diabła? żeby zmienić po jednym sezonie? chyba nie

> warto...

Ja uważam, że warto smile.gif

Ale jest to oczywiście całkowicie kwestia indywidualnych preferencji i oczekiwań ok.gif

Napisano

Może turystyk Honda Deauville NT650V ? Polecam. Ma wał kardana, zintegrowane kufry, moc do opanowania, niskie spalanie (5l), pozbawiona wad i cholernie przyjemna w prowadzeniu i wygodna. A wygląda tak:

moto123.jpg

Napisano
  • Autor

przymierzyłem się dziś do kilku motocykli:

- v-strom 2006r, wygodny, fajna pozycja ale w porównaniu do 250'tki kursowej (tylko takie mam porównanie) - "bydle" kawał motocykla z przodu i z tylu spineyes.gif Cena ~15 kola

- transalp 2006r, cena podobna do sztormiaka, również wygodny, dużo miększy od stroma (ale to pewnie kwestia regulacji zawieszenia). Z obydwu jakoś sztormiak fajniejszy (ale może to autosugestia)

- yamaha MT-03, strasznie fajna maszyna, w porównaniu do powyższych zajebiście kompaktowa, wygodna wyprostowana pozycja, być może ciut za mała ale wrażenia jak najbardziej pozytywne. No może tylko umiejscowienie skrzyni biegów i hamulca nożnego lekko z tyłu co wymusza niezbyt wygodne wygięcie nóg. Strom i transalp mają to rozwiązane dużo wygodniej ok.gif

Zerknąłem na specyfikacje i ten motorek ma "zaledwie" 45KM - radzą sobie te rumaki z tym sprzętem? hmm.gif

- honda CBF600N, 2008r. Cen ok 15 tys. Ładny motocykl ale sprawił wrażenie bardzo ciężkiego, wyraźnie cięższego od transalpa i stroma, pomimo mniejszych gabarytów. Moze to kwestia środka ciężkości hmm.gif

Podobnie jak w yamasze mało wygodne dla mnie umiejscowienie dźwigni nożnych - być może to tylko kwestia przyzwyczajenia ok.gif

- obejrzałem też aprille pegaso 650 - nie wsiadłem (za mało miejsca było) ale zewnętrznie zrobiła bardzo pozytywne wrażenie. Ma ktoś doświadczenie z aprillami a szczególnie z tym modelem?

zna ktoś firmę armed bike ? zastanawiam się czy to dobre miejsce na nabycie motocykla czy może omijać szerokim łukiem

Napisano

Dla kogos kto wyjezdzil ´wlasnie 20 h rotfl.gifbiglaugh.gifsciana.gif

wink.gif

Napisano

Skup sie moze na BMW F 650 GS czy wersji Daker ( troche wyzsza ) polecam wersje z ABS.

bedziesz i zadowolony a i sprzedac nie jest ciezko.

wink.gif

Napisano

Dakar ma szalone ceny i maly zbiornik paliwa , pozatym na asfalt bym jej nie bral.

Z takimi gabarytami jak ma kolega to najlepsze sa 3 wybory Transalp (jak ma sie kase to juz na wtrysku) , Afryka i V-storm.

W przyszlym sezonie zapewne bedzie troche Storm-ow do kupienia bo teraz wyszedl nowy model i maniacy beda sie pozbywac starych modeli i kupowac nowe.

Napisano

te kufry stoja na przeszkodzie w warszawskich korkach ciezko lata sie z kuframi bocznymi.

Napisano

> W przyszlym sezonie zapewne bedzie troche Storm-ow do kupienia bo teraz wyszedl nowy model i

> maniacy beda sie pozbywac starych modeli i kupowac nowe.

oj wierz mi że maniacy BARDZO chłodno przyjeli nowego DL'a smile.gif

Myślę że aż tak wielu nie zdecyduje się na pozbycie sprzętu tylko po to żeby kupić zniewieściałego nowego DL'a smile.gif

Napisano

> oj wierz mi że maniacy BARDZO chłodno przyjeli nowego DL'a

może nie chłodno ale ostrożnie, po prostu zaskoczył wszystkich jego delikatniejszy wygląd.

Jednak czytałem pare opinii ludzi, którzy go mieli okazję testować, ze jest to pod wieloma względami nowy i dużo lepszy od starego motocykl.

Na ostatnim zlocie v-strom clubu była testowka do pojeżdżenia, sporo ludzi jeździło i opinie było rożne i skrajne.

> Myślę że aż tak wielu nie zdecyduje się na pozbycie sprzętu tylko po to żeby kupić zniewieściałego

> nowego DL'a

też tak myślę, zresztą maniacy czekają na nowego v-stroma 1000 który podobno może zostać zaprezentowany na przełomie roku.

Napisano

> Dla kogos kto wyjezdzil ´wlasnie 20 h

oj tam oj tam

ja i tak sie nie znam rotfl.gif

Napisano

> te kufry stoja na przeszkodzie w warszawskich korkach ciezko lata sie z kuframi bocznymi.

Fabryczne są węższe niż lusterka i kiera. Powiększone rzeczywiście są do d... w mieście.

Napisano

> Dakar ma szalone ceny i maly zbiornik paliwa , pozatym na asfalt bym jej nie bral.

Owszem, ma ale maja one odzwierciedlenie w popularnosci i jakosci, kak widac uzywane egzemplarze dobrze trzymaja cene.

Co do gabarytow to mam podobne, no moze jestem o te 4 cm nizszy ale przy wadze to autorowi sporo brakujue biglaugh.gif a mimo tego fajnie mi sie GS-em smigalo.

Zbiornik owszem moze i maly, ale gdy wezmie sie pod uwage jego spalanie to mozna sie zdziwic, ze w K 1200 GT zabraknie paliwa ( 24 l ) a Gs 650 jedzie dalej biglaugh.gif

wink.gif

Napisano

> Właśnie o tym pisałem. Każdy poleca to na czym sam jeździł

> IMHO chodzi o to, żeby "dupy nie urywało", ale ja to już stary chyba jestem

Średnio nadaję się na polecacza motocykli.

Przejeżdżone mam niedużo, będzie maks 35kkm (z czego 25kkm to zeszły i obecny sezon).

Zaczynałem od Transalpa 600 i dalej nim latam.

98% jazd w 2 osoby. Fakt, czuję brak mocy w trasie.

W mieście nawet sprawnie da się tym przemieszczać, niby niemały motocykl, ale jest fajnie bo kierownica przechodzi nad znakomitą większością lusterek.

Bardzo dużo wybacza - IMHO całkiem rozsądny wybór na pierwszy motocykl.

Jak napisałeś, dupy raczej nie urwie wink.gif

Jeszcze jedno, w teren da się tym wpakować, nawet taki cięższy.

W sobotę jedziemy właśnie w 2 TA + DR350 na Pogoń za lisem (taki rajdzik miejscami mocno offroadowy).

Jeśli chciałbyś się przymierzyć do tego wynalazku to zapraszam do siebie wink.gif

Napisano
  • Autor

miał ktoś styczność i mógłby coś napisać w kwestii yamahy

MT-03, hondy CBF600N i aprilli pegaso 650?

Interesuje mnie też opinia na temat firmy armed bike.

Napisano

> miał ktoś styczność i mógłby coś napisać w kwestii yamahy

> MT-03, hondy CBF600N i aprilli pegaso 650?

Jako "świeżak" - mogę się podzielić z Tobą informacją nt. CBF'ki.

Miałem okazję pojeździć tym sprzętem i uważam, że na początek - jest to bardzo przyjazne użytkownikowi moto.

Dysponuje wystarczającą mocą, żeby bezpiecznie przyspieszyć, a jednocześnie swoją moc rozwija bardzo płynnie, więc nawet przy zbyt mocnym odkręceniu manetki - nie ściągnie Cię z siodła. Oczywiście nie mówimy o odkręceniu "do oporu"... zlosnik.gif

Nie trzeba go kręcić pod czerwone pole, żeby poruszać się dynamicznie. Praktycznie od 2 krpm - da się nim przyspieszyć

Waga moto (ponad 200kg) powoduje, że dość pewnie zachowuje się na drodze, a przy jeździe "z plecaczkiem" - niespecjalnie odczuwa się dodatkowe kilogramy.

Niestety jak na każdym naked'zie - przy 120 km/h walczysz z powiewem powietrza wink.gif

Dlatego mam w planach porównać go z 600S. Jedyne co mi nie odpowiada w "eSce" - to czacha, która pozostaje w tym samym miejscu, pomimo skręconej kierownicy wink.gif

Może jest to kwestią przyzwyczajenia ale na razie wolę jak reflektor świeci w miejsce, w które jadę zlosnik.gif

Z zalet 600N mogę jeszcze dodać pozycję kierowcy. Mam dość "czuły" kręgosłup na różnego rodzaju pozycje pochylone, a na 600N nie miałem żadnych dolegliwości.

To na tyle z moich obserwacji smile.gif

Napisano
  • Autor

> Waga moto (ponad 200kg) powoduje, że dość pewnie zachowuje się na drodze, a przy jeździe "z

> plecaczkiem" - niespecjalnie odczuwa się dodatkowe kilogramy.

a manewry w korku czy na parkingu takim cięzkim (w porownaniu do kursowej 250 - 138kg vs ~200kg?) hmm.gif

> Niestety jak na każdym naked'zie - przy 120 km/h walczysz z powiewem powietrza

wiesz, ja na kursie jechalem najszybciej 60km/h co wydawalo mi sie zajebiscie dynamicznie wiec w sumie to dobrze ze szybciej niz 120 bedzie ciezko zlosnik.gif

odczuwam duzy respekt przed motocyklem i zdaje sobie sprawe z braku umiejetnosci

> Dlatego mam w planach porównać go z 600S. Jedyne co mi nie odpowiada w "eSce" - to czacha, która

> pozostaje w tym samym miejscu, pomimo skręconej kierownicy

> Może jest to kwestią przyzwyczajenia ale na razie wolę jak reflektor świeci w miejsce, w które jadę

eNka mi sie zwyczajnie podoba czego nie moge powiedziec o eSce no.gif jakos nakedy wydaja mi sie zdecydowanie fajniejsze smile.gif

a dołozenie samej szybki do N nie zalatwi sprawy z wiatrem? hmm.gif

> Z zalet 600N mogę jeszcze dodać pozycję kierowcy. Mam dość "czuły" kręgosłup na różnego rodzaju

> pozycje pochylone, a na 600N nie miałem żadnych dolegliwości.

> To na tyle z moich obserwacji

a że sie zapytam - jakie masz "wymiary" oink.gifzlosnik.gif

pisalem juz wczesniej ze na tej 600N miałem uczucie lekko cofnietych nog icon_rolleyes.gif

np na sztormiaku czy transalpie bylo imo duzo wygodniej ok.gif

tylko wielkie te maszyny są strasznie wink.gif

Napisano

> a manewry w korku czy na parkingu takim cięzkim (w porownaniu do kursowej 250 - 138kg vs ~200kg?)

Szczerze? Jak dla mnie - dużo bardziej stabilnie... waytogo.gif

Toczenie się z prędkością pieszego - nie nastręcza większych problemów.

Moto jest cięższe ale obstawiam, że środek ciężkości jest dużo niżej niż w YBR'ce "kursowej". Przynajmniej ja mam takie odczucia.

> wiesz, ja na kursie jechalem najszybciej 60km/h co wydawalo mi sie zajebiscie dynamicznie wiec w

> sumie to dobrze ze szybciej niz 120 bedzie ciezko

Obstawiam że kwestia przyzwyczajenia waytogo.gif

> odczuwam duzy respekt przed motocyklem i zdaje sobie sprawe z braku umiejetnosci

I bardzo dobrze smile.gif Ja przy tych 120 nie czułem się zbyt pewnie dlatego był to jednorazowy wybryk, bo do 100 km/h było najbardziej przyjemnie smile.gif

Poza tym w jeździe po mieście jest tak naprawdę ważna nie prędkość, a płynność poruszania się smile.gif (by leff, z którym zgadzam się całkowicie)

> eNka mi sie zwyczajnie podoba czego nie moge powiedziec o eSce jakos nakedy wydaja mi sie

> zdecydowanie fajniejsze

No to mamy podobny gust wink.gif

> a dołozenie samej szybki do N nie zalatwi sprawy z wiatrem?

A widziałeś ładną owiewkę do eNki...? Osobiście nie znalazłem do tej pory jakiejś ładnej... sick.gif

Jeśli miałbym zamontować jakąkolwiek... to zdecydowanie bardziej wolę "męczyć" się z wiatrem zlosnik.gif

> a że sie zapytam - jakie masz "wymiary"

180 cm wzrostu i 94 kg.

> pisalem juz wczesniej ze na tej 600N miałem uczucie lekko cofnietych nog

> np na sztormiaku czy transalpie bylo imo duzo wygodniej

> tylko wielkie te maszyny są strasznie

No właśnie - dla każdego jest ważne co innego. Dla mnie cofnięte nogi są pozycją dość wygodną lecz zdaję sobie sprawę, że np. dla Ciebie mogą powodować dyskomfort.

Na Trampku jedynie siedziałem... było wygodnie ale miałem uczucie, że siedzę zbyt wysoko. Pewnie dlatego zostanę przy swoim wyborze i na wiosnę będę szukał jakiejś eNki waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Mi sie podoba taka S-ka (Linka przykladowa jakiś tekst )

daje radę ok.gif

ale jakoś naked imo lepiej wygląda smile.gif

285475625-honda600CBF.jpeg

post-12991-14352514568586_thumb.jpeg

Napisano
  • Autor

> A widziałeś ładną owiewkę do eNki...? Osobiście nie znalazłem do tej pory jakiejś ładnej...

> Jeśli miałbym zamontować jakąkolwiek... to zdecydowanie bardziej wolę "męczyć" się z wiatrem

w ogóle nie widziałem żadnej wink.gif

jakby do tej pory nie miałem potrzeby interesować się tematem zlosnik.gif

Napisano

> daje radę

> ale jakoś naked imo lepiej wygląda

ale jest duzo mniej praktyczniejszy

Napisano

> ale jest dużo mniej praktyczniejszy

Booooo.....? hmm.gif

Napisano

> Booooo.....?

bo jednak w trasie owiewka daje duzo, wiesz czym latam i tylko ta mala szybka daje bardzo duzo.

w trasie brakuje mi lepszej ochrony przed wiatrem

Napisano

> bo jednak w trasie owiewka daje duzo, wiesz czym latam i tylko ta mala szybka daje bardzo duzo.

> w trasie brakuje mi lepszej ochrony przed wiatrem

Dlatego napisałem, że czekam na coś ładnego do eNki waytogo.gif

Póki co są same szkarady... niestety obawiam się, że nawet najpiękniejsza owiewka - będzie szpeciła coś co z samej nazwy wskazuje na "naked"... oslabiony.gif

Napisano

> Dlatego napisałem, że czekam na coś ładnego do eNki

> Póki co są same szkarady... niestety obawiam się, że nawet najpiękniejsza owiewka - będzie szpeciła

> coś co z samej nazwy wskazuje na "naked"...

albo wygoda albo lans .... ja stawiam na wygode a Ty na lans hahahahahaha

Napisano

> A co sadzicie o er-6f?

> Tak patrze sam na takiego sprzeta...

A caly temat przeczytales ? ? ?

wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.