Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pomocy! Poważna choroba!!!

Featured Replies

Napisano

> A koszty użytkowania jakiego auta V6 są małe? Oczywiście możesz drutować używanymi amortyzatorami

> ale chyba nie o to chodzi.

Jakoś użytkowanie bmw z R6 kosztowało mnie o wiele mniej.

Napisano
  • Autor

> Ja wiem, ze milosc bywa slepa, ale jesli to nie tajemnica

> i jestes choc troche swiadomy - napisz czym Cie tak urzeka?

Postaram się. Może to głupio zabrzmi, ale auto jest jak garnitur skrojony na miarę. Wszystko pod ręką, materiały wykończeniowe nie z kartonu, fajnie spasowane wnętrze. Nie mówię o przyspieszeniu, mocy silnika, spalaniu itp. To dla mnie drugorzędna sprawa. Jestem gościem pod 50tkę, nie bawi mnie już "ćwierć milisekundy" szybciej do setki. Po prostu - auto "na ulał".

> Auto robione pod masowe okrzyki zachwytu, a tak naprawde nieladne.

Błagam! Wieża Eifla też jest nieładna i co? Codziennie zalicza "milion" turystów. Widocznie tak ma być zlosnik.gif.

> Awaryjnosc AR - o tym mowia nawet pracownicy Salonow.

No i cały czas liczę na to, że ktoś mi napisze konkrety (że Alfa codziennie musi zaliczyć warsztat, bo to, bo tamto). Widzisz, jednym z moich samochodów był Dełu Lanos - auto, które miało się psuć na potęgę. 10 lat służył w rodzinie i ... chyba nie miałem tak bezawaryjnego samochodu.

> Oczywiscie silnik diesla moze byc jednym z lepszych,

> ale sprawia jakas radosc poza ta przy dystybutorze?

Nie obchodzi mnie "radość przy dystrybutorze". Ważny jest dla mnie "brak radości" w poczekalni warsztatu. Nie chcę tracić czasu, na to mnie nie stać.

> Ja bym ja kupil ze wzgledu na pewna przeszlosc.

> Bezwypadkowa historia, serwis i niski przebieg - czysta przyjemnosc kupowac.

No widzisz - jesteś kolejnym, który pisze w ten deseń "chłopie, aleś se auto wymyślił zona.gif, ale mimo wszystko kup zlosnik.gif".

Napisano

> Jakoś użytkowanie bmw z R6 kosztowało mnie o wiele mniej.

No nie wiem. Kolega ma pięcioletnie BMW i tanio nie ma. Chyba że masz na myśli że części są tanie ale potrzeba ich dużo i często. To wtedy się zgadzam.

Napisano

> kup, nie pytaj na AK

> chętnie kupiłbym ten samochód ale masz pierwszeńśtwo

> same plusy, od 1 właściciiela, widywany, znasz historię

> cena Ok

icon_eek.gif ale ja bym w zyciu tego auta nie kupil !!!

Napisano

> Dodam, że auto ma dwa lata, przejechane 30 tys, wygląda jak nówka, na pewno nie bita, sprzedawca

> pewny, full wypas z klimatronikami i nikomu-nie-potrzebnymi gadżetami.

Jak widzisz opinie są rożne oink.gif

Moim zdaniem jak auto Ci się spodobało i mówisz, że stać Cie na nie to KUPUJ idea.gif

Najwyżej sprzedasz po pół roku ok.gif Biorąc pod uwagę wyposażenie, stan i bezwypadkową przeszłość kupiec znajdzie się sam zlosnik.gif

Napisano

> Pacjent - ja .

ostatnio zanabylem 156 JTD

ceny czesci zawieszenie jakos nie przerazaja porownujac np do ceny czesci do audi czy passata

poza tym jak narazie nie ma specjalnych zachcianek

IMO w twoim przypadku kupilbym to auto bez wzgledu na to czy to jest alfa

p.s. nie jestem fanem alfy vw itd

Napisano

> No nie wiem. Kolega ma pięcioletnie BMW i tanio nie ma. Chyba że masz na myśli że części są tanie

> ale potrzeba ich dużo i często. To wtedy się zgadzam.

Wzoruję się na autach które posiadałem i utrzymanie żadnego innego mnie tyle nie kosztowało co alfy, ale żadne z nich nie dawało też takiej przyjemności smile.gif

Jako ciekawostke powiem że kilka miesięcy też oglądałem inną 156 którą chciałem ale się nie zdecydowałem na zakup(auto było o wiele gorsze od poprzedniej alfy jaką miałem). Powiedziałem sprzedającemu że muszę się zastanowić i idę zjeść sobie obiad, najwyżej się odezwę za jakieś pół godziny, po godzinie miałem telefon czy się zdecydowałem, powiedziałem że rezygnuję. Po kilku minutach sms od sprzedającego że odda ją za xxxx(mniej niż 2/3 ceny jaką chciał początkowo) zlosnik.gif

Tak więc uważam też że ważnym elementem przy zakupie alfy jest to że może ją być trudno sprzedać.

A tak na marginesie którego segmentu to bmw ? 3 ?

Napisano

> A tak na marginesie którego segmentu to bmw ? 3 ?

5. Silnik jakiś w benzynie ale nie pamiętam jaki. Tyle że ma je od nowości.

Utrzymanie Subaru nie kosztuje mnie dużo ale wsiadam do niego z przyjemnością. I doskonale rozumiem posiadaczy Alf.

Napisano

> Komiczne ile to podniet i emocji budzi kompaktowy hatchback z przednim napędem i rozpustnym

> silnikiem, który zaliczył zarówno włoskiego robotnika jak i szwedzkiego lekarza. Czasami

> będzie służyć jak wierny pies, czasami się popsuje jak chińska zabawka. Kosztuje pewnie 30

> tysięcy i nie trzeba już jeździć do ASO bo gwarant odfajkował VIN.

> Ogólnie pojazd fascynujący i oryginalny jak wyjazd na wakacje nad Bałtyk do Łeby. Głos za czy

> przeciw będzie równie ważny jak wybór mydła Nivea zamiast Palmolive, a głosy prześmiewcze w

> stosunku do VW są o tyle niesamowite, że AR147 to przykład gorejącego na kolanach makarona,

> który za wszelką cenę chce być jak Golf i sprzedawać się jak on.

Trzymasz poziom zlosnik.gif

Dopisz jeszcze na końcu, że jesteś super zadowolonym posiadaczem Audi A4 i Dacii Pickup...no i uważasz, że to są wyznaczniki prawdziwych samochodów.

Aaaaa...i zapomniałeś napisać, że coś niesymetrycznego nijak nie może się podobać zlosnik.gif

> Ale ten zakup to dobry pomysł.

Niemożliwe icon_eek.gif

Napisano

> Auta z grupy fiata są fajne bo tanie oraz ładne, a największym plusem jest to, że podczas trwania

> gwarancji można sobie sporo pojeździć autami zastępczymi. Generalnie ja bym się nie pakował.

> Nie bez powodu ceny używanych alf są tak atrakcyjne...

Cholera !!! 2 lata gwarancji na doblo a w serwisie bylem 3 razy po 30kkm , po 60 kkm i po 90kkm...

Napisano

> 156tkę zamierzam sprzedać ... a to dlatego bo chcę kupić 159

No to doigrałeś się bana za artykułowanie głupot na poważnym kąciku. ok.gif

mar00ha

Napisano

Alfa - tak

Alfa z JTD - zdecydowanie nie

Jezdzilem kolegi 147 2.0 noPB i naprawde super

kolezanka przyjechala kiedys 159 JTDm w mega wypasionej wersji.

Na siedzeniu pasazera super

Za kierownica juz kiepsko.

IMO diesel do takiego auta po prostu nie lezy.

Napisano

> 5. Silnik jakiś w benzynie ale nie pamiętam jaki. Tyle że ma je od nowości.

> Utrzymanie Subaru nie kosztuje mnie dużo ale wsiadam do niego z przyjemnością. I doskonale rozumiem

> posiadaczy Alf.

Ale 5 to już inna klasa, wiadomo że będzie pochłaniała więcej gotówki smile.gif Np utrzymanie 166 kosztuje o wiele więcej niż 156, ale to całkiem inne samochody.

Ja czasami się denerwowałem na alfe z jakichś powodów, ale jak do niej wsiadłem i się przejechałem to złość znikała jak za dotknięciem magicznej różdżki biglaugh.gif

I nigdy nie miałem sytuacji aby nie dało się dojechać do celu ok.gifsmile.gif

W kilka dni zrobiłem niż jakieś 2500km i nie było najmniejszych problemów, w sumie teraz jestem zły że powstał ten wątek, bo zacząłem tęsknić za moją alfą 270751858-jezyk.gif

To naprawdę jest wirus smile.gif

Napisano

> Jezdzilem kolegi 147 2.0 noPB i naprawde super

Szkoda że w wersji 147 nie zastosowano silnika 2.5 frown.gif

Ale 2.0 ma bardzo ładny dźwięk smile.gif

Napisano

> No więc? Co z tymi Alfami nie tak, że mają tak złą opinię???

Ja wiem że to może dziwne, ale kobieta może łyknąć taki argument: tablicę przykręca się z boku i wygląda to brzydko. Skoro one do torebki buty ubierają

pod kolor, to może taki szczególik ją odstraszy grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Za auto jeszcze nie zapłaciliśmy. Możemy zrezygnować z zakupu. Napiszcie, że Alfa to kupa,

kupa to nie, wygląda całkiem ładnie smile.gif

> że wszystkie się w niej sypie,

Wszystko się nie sypie, ale musisz być przygotowany na fatalne wykonanie i montaż. Trwałość niektórych elementów (np. zawieszenie) jest żenująca. W naszej półrocznej 147 welurowa tapicerka rozłaziła się na szwach. I to nie był jej jedyny problem. zlosnik.gif

> że włoskie partactwo, że pali pierdylion litrów na sto.

Tak, benzyniaki palą bardzo dużo. Dizle są OK.

> No więc? Co z tymi Alfami nie tak, że mają tak złą opinię???

Przypadek?

rotfl.gif

Tak bardziej serio: jeśli kupujesz używkę, to większość problemów zostało już zapewne poprawionych. Kupujesz dizla, więc silnik jest OK. Ale mimo wszystko spodziewaj się wyższej od przeciętnej awaryjności.

Napisano

podoba sie? To kup ok.gif

Napisano

> Ja wiem że to może dziwne, ale kobieta może łyknąć taki argument: tablicę przykręca się z boku i

> wygląda to brzydko. Skoro one do torebki buty ubierają

> pod kolor, to może taki szczególik ją odstraszy

Ta tablica z boku wygląda super ok.gif

Napisano

> Alfa - tak

> Alfa z JTD - zdecydowanie nie

Dlaczego 1.9 JTD 115 lub 140 konny nie?

Mam ten silnik w Stilo nigdy komputer nie pokazał spalania większego jak 5,7 litra na 100 kilometrów, z dynamiką również nie ma problemu.

Napisano

> Tak, jestem rozemocjonowany tym samochodzikiem!!!

> Widzisz, całe życie byłem rozsądny. Czasami aż do bólu. Dziś stać mnie na odrobinę szaleństwa (może

> właśnie dzięki temu rozsądkowi). Alfa budzi podniecenie. No ma w sobie coś to autko. Nie wiem

> co. Wsiadając do Golfa czuję się jak w kartonowym pudełku. W Alfie jest inaczej. No i to jest

> bezgraniczna głupota - kupować auto, bo "coś w sobie ma". Ale z drugiej strony - po raz

> pierwszy mnie na to stać.

> Zakładając wątek chciałem poznać odpowiedź nie na to czy zapłacę dużo za części, ale czy co drugi

> dzień będę w warsztacie (tracąc czas i nerwy). Reasumując - kasowo mnie stać, czasowo -

> absolutnie nie!

> Czytałem w wątku "zgadywaczy cen". No dobra, ujawnię - 29 tys.

Olej złe opinie, najważniejsze, że się podoba, moja żona kupiła sobie forda ka mimo złych opinii, oczywiście po 2 latach parę rzeczy się zepsuło, ale ona i tak jest zadowolona bo jej się podoba i koniec i to właśnie jest najważniejsze.

Napisano

Jezdze MiTo. I wiem juz, ze to poczatek mojej przygody z AR.

Ty tez juz widzisz roznice w jezdzie miedzy AR, a cala reszta marek, ktorymi jezdziles.

Bierz. ok.gif

Napisano

> Tak, benzyniaki palą bardzo dużo. Dizle są OK.

nono.gif

Chyba ze piszesz tylko o benzynach w 147. MultiAir daje rade. 7,2 obecnie na kapciu 195, przy obecnych temperaturach i bez kapelusza, bo moc w tym gokarcie kusi wink.gif

Napisano

> Chyba ze piszesz tylko o benzynach w 147.

Nie, piszę o benzynach w Fordach grinser006.gif

Zauważyłeś tytuł wątku? smile.gif

>MultiAir daje rade. 7,2 obecnie na kapciu 195, przy

> obecnych temperaturach i bez kapelusza, bo moc w tym gokarcie kusi

Ja mam inne zdanie o MultiAir - jeździłem już chyba wszystkimi wersjami które są na naszym rynku, i obietnice producenta się nie sprawdzają, te silniki palą dużo (jak na to co Fiat obiecywał). TSI od VAGa jest skuteczniejsze.

Napisano

> Nie, piszę o benzynach w Fordach

> Zauważyłeś tytuł wątku?

No ba, ale napisales zbyt ogolnikowo.

> Ja mam inne zdanie o MultiAir - jeździłem już chyba wszystkimi wersjami które są na naszym rynku,

> i obietnice producenta się nie sprawdzają, te silniki palą dużo (jak na to co Fiat

> obiecywał). TSI od VAGa jest skuteczniejsze.

A to ciekawe, to chyba moj przez te 17kkm sie jakos dziwnie zachowuje.

To, ze zmieniles Alfe na Skode, nie upowaznia Cie do porownan do VAGa. zlosnik.gif

A powaznie-nie dla samego silnika kupuje sie samochod-to raz, dwa-jakos w silnikach bardziej ufam FPT, ale to moja opinia.

Napisano

zazdraszczam

doloze od siebie jedna subiektywna rzecz - auto juz po gwarancji wiec pewnie do ASO nie bedziesz z byle pierdola jezdzil-w zwiazku z "opiniami" zoorientuj sie w dobrym warsztacie specjalizujacym sie w alfach w twojej okolicy i tam podjedz i popytaj o ten model o potencjalne koszty itp... potem jak wystapia i beda wyzsze niz w fabi to nie bedzie tak bolec

ja osobiscie bym bral ale mi niesymetrycznosc alf, czerwone skory i te drobiazgi co to powoduja ze jest "jak ulal" pasuja

z tego co piszesz przeszlosc auta pewna i znana to duzy plus, cena tez nie zkosmosu a ktow ie moze sie jeszcze uda cos urwac tak dla smaku i przyjemnosci dobrzez zrobionego zakupu

qrcze prawie same plusy jak dla zawirusowanego prawie 50latka

Napisano

> W naszej półrocznej 147 welurowa tapicerka rozłaziła się na szwach

Tego rodzaju przypadłość to raczej nie tyle specyfika AR, co znak czasów hmm.gif - ostatnio miałem do czynienia z takim problemem w trzech w miare nowych autach różnych marek. Wygląda na to, że niektórzy zaczęli po prostu zostawiac za mało "zapasu" przy zszywaniu kawałków tapicerki. biglaugh.gif

> I to nie był jej jedyny problem.

Miałem 4 AR w róznym wieku, w tym w przypadku dwóch byłem pierwszym właścicielem. Generalnie prawidłowość była taka, że im auto nowsze, tym było gorzej. grinser006.gif

Napisano

> Nie, piszę o benzynach w Fordach

> Zauważyłeś tytuł wątku?

> Ja mam inne zdanie o MultiAir - jeździłem już chyba wszystkimi wersjami które są na naszym rynku,

> i obietnice producenta się nie sprawdzają, te silniki palą dużo (jak na to co Fiat

masz porównanie ze "zwykłymi" T-Jet'ami? Możesz podać przykłady aut i spalania? Kiedyś pisałeś o 500 TwinAir, a co poza tym?

Napisano

Witam.

Znajomy kilka Alf na serwisie miał. Najczęściej 146,147 z silnikami 1.4/1.6 benzynowymi. W tych wersjach najczęstszymi problemami, były te, związane z silnikiem.

Zawias, o ile jest kupiona dobra część, i POPRAWNIE zamontowana, zgodnie z wytycznymi, spokojnie 60kkm wytrzyma. A jak "pan zeniu fest" zawias rozprężony poskręca, to potem nie ma siły, 30kkm i do wymiany.

Jeżeli masz do kupienia pewną sztukę, bierz.

Jak się nie zdecydujesz, kilku chętnych na AK się znajdzie, ze mną włącznie, na ten zły, niedobry, ciągle psujący się samochód. Nie ma sensu, żeby koleżanka bujała się ze złomem zlosnik.gif

Napisano

Dla mnie wszystko za, oprocz testów zderzeniowych, a poza tym swietne auto.

285498232-Alfa147crash.jpg

post-19215-14352514646427_thumb.jpg

Napisano

O tym to już nawet nie wspominałem, że rozpada się to w podobny sposób jak seicento...

Napisano

Kupuj i ciesz się.

Jest mnóstwo lepszych, szybszych, lepiej jeżdżących i nowszych technologicznie samochodów.

Ale alfa ma to coś czego inne nie mają wink.gif

Informacji szukaj również tutaj: http://www.forum147.com

Napisano

> (...) a głosy prześmiewcze w

> stosunku do VW są o tyle niesamowite, że AR147 to przykład gorejącego na kolanach makarona,

> który za wszelką cenę chce być jak Golf i sprzedawać się jak on.

Nie pochrzaniło Ci się przypadkiem ze Stilo ? Ta padaka, szczególnie w wersji 5d wygląda jak skrzyżowanie fałweja z oplem sick.gif Alfa 147 jest znacznie ładniejsza.

Napisano

> Postaram się. Może to głupio zabrzmi, ale auto jest jak garnitur skrojony na miarę. Wszystko pod

> ręką, materiały wykończeniowe nie z kartonu, fajnie spasowane wnętrze.

> No widzisz - jesteś kolejnym, który pisze w ten deseń "chłopie, aleś se auto wymyślił , ale mimo

> wszystko kup ".

Nie wymysliles, tylko Ci sie trafilo. wink.gif

Chyba, ze masz jako alternatywe auto nowe lub inne z podobna przeszloscia.

Jesli nie, moze sie okazac, ze duzo czasu zmarnujesz w poszukiwaniu jakiegokolwiek bezwypadkowego.

Przy tym nawet czestsze wizyty w serwisie, to nic strasznego.

Napisano

> O tym to już nawet nie wspominałem, że rozpada się to w podobny sposób jak seicento...

za to punto jest mocarne jak czołg ok.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

W końcu udało mi się zrobić trasę na spokojnie. zlosnik.gif

Sobota popołudniu, ruch nieduży, 60% miasto, 40% też miasto, ale dwupasmówka.

Temp zewn parę st powyżej zera, opona 195, dwoje dorosłych na pokładzie i dziecko.

Na trasie przy kapeluszu (max 80km/h) zejdę jeszcze o litr.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.