Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

krzyzowka

Featured Replies

Napisano

> 2,1,3 ... pierwszeństwo przed x nie w trakcie ale w praktyce ostrozniutko bym zwiewal przed tym

> autobusem

> hmmm alke w praktyce rzeczywiscie dojezdzam do osi jezdni i stoje az autobus pojedzie.... to co

> dobrze mnie nauczyli czy zle... boj uz zglupialem

Bardzo dobrze.

Napisano

> Kolega, ktory zaczal kurs cos takiego przyniosl z 'wykladow'

> Przyklad chyba nie z testow

> Zadane pytanie- jaka kolejnosc....

> Wg mnie na skrzyzowanie wjezdza 2ka, staje na srodku skrzyzowania, na srodek wjezdza tez 1ka.

> Przejezdza 3ka, i wtedy 2ka i 1ka opuszczaja skrzyzowanie.

> Czyli zalezy od tego jak byloby dokladniej sformulowane pytanie-

> 1) kto pierwszy wjezdza na skrzyzowanie

> 2) kto pierwszy opuszcza skrzyzowanie

> Bez takiego konkretnego pytania chyba nie mozna jasno podac 'kolejnosci'

> Co myslicie? Czy mam oddawac prawko?

2 dojeżdża do środka, przejeżdża za nim 1, potem 3 i na końcu 2. Inicjator przejeżdża ostatni.

Napisano

Pierwszeństwo ma ten co ma Autocasco grinser006.gif

Napisano

> Wg mnie na skrzyzowanie wjezdza 2ka, staje na srodku skrzyzowania, na srodek wjezdza tez 1ka.

> Przejezdza 3ka, i wtedy 2ka i 1ka opuszczaja skrzyzowanie.

Regułę "prawej ręki" najczęściej można spotkać na mniejszych skrzyżowaniach i ...

Jeśli obie osobówki staną na środku skrzyżowania to autobus nie będzie w stanie ich ominąć hehe.gif

A w realu to "większy może więcej" palacz.gif

Napisano

> co ma byc? nic, jest. Czy Ty też chcesz mnie przekonać, że skrecajacy w lewo ma pierwszeństwo przed

> jadącym prosto?

> pozdrawiam

285512258-46275-1118201120815pm%5B1%5D.png

nie chche ale wyboraźmy sobie taką oto sytację (z podanej tu krzyzowki):

jestem czerownym autem nr 2 z obrazka

dojezdzam (bo przeciez jestem z prawej tego malego autka na dole krzyzowki) do osi jezdni (bo chce w lewo) i sie zatrzymuje zeby przeprzepuscici ten jadacy prosto autobus nr 3 (bo jest po mojej prawej)

autobus nr 3sobie wjezdza kawalek na krzyzowke ale musi przepuscici prawą ręke (zielone autko na dole rysunku o numerze 1) wiec staje tak ze ja nie moge przejechac

zielone autko o numerze 1 z dolu rysunku wjezdza na krzyzowke - wszak juz nie ma mnie z prawej tylko niejako przed soba a ja jestem na tyle dlugi, albo skrzyzowanie jest tak male ze go blokuje i chlopak nie moze pojechac w lewo na tym rysunku i co...

klasyczny pat....

nikgo nie chche przekonywac ot tak sobie dywaguje

swoja droga jakie byly mozliwe odpowiedzi jeszcze raz przypomnij kolego z poczatku watku i co z niby prawidlowymi z testu?

post-16121-14352514673848_thumb.png

Napisano

> no i to jest to o czym mowie- jesli pytanie zabrzmi- kto pierwszy opusci skrzyzowanie to taka

> kolejnosc bedzie dobra

poniewaz? bo co bo autobus nie zmienia kierunku?

Napisano

... motocyklista wink.gif

Napisano

> nie chche ale wyboraźmy sobie taką oto sytację (z podanej tu krzyzowki):

> jestem czerownym autem nr 2 z obrazka

> dojezdzam (bo przeciez jestem z prawej tego malego autka na dole krzyzowki) do osi jezdni (bo chce

> w lewo) i sie zatrzymuje zeby przeprzepuscici ten jadacy prosto autobus nr 3 (bo jest po

> mojej prawej)

> autobus nr 3sobie wjezdza kawalek na krzyzowke ale musi przepuscici prawą ręke (zielone autko na

> dole rysunku o numerze 1) wiec staje tak ze ja nie moge przejechac

> zielone autko o numerze 1 z dolu rysunku wjezdza na krzyzowke - wszak juz nie ma mnie z prawej

> tylko niejako przed soba a ja jestem na tyle dlugi, albo skrzyzowanie jest tak male ze go

> blokuje i chlopak nie moze pojechac w lewo na tym rysunku i co...

> klasyczny pat....

> nikgo nie chche przekonywac ot tak sobie dywaguje

> swoja droga jakie byly mozliwe odpowiedzi jeszcze raz przypomnij kolego z poczatku watku i co z

> niby prawidlowymi z testu?

Właśnie dlatego pisałem ,że jak sie nie dogadają jakimiś znakami (mrugnięcie światłami,gest ręką) to będzie taka sytuacja jak opisałeś .Mogą stać do wiosny. Ta sytuacja kodeksowo jest nie do rozwiązania tylko na logikę.

Napisano

idea:

wysyłamy do wojewódzkich komend ruchu drogowego (ja wusyłam do pomorskiej)

i odpowiedzi umieszczamy tutaj-ciekawe czy beda sie pokrywac

Napisano

> idea:

> wysyłamy do wojewódzkich komend ruchu drogowego (ja wusyłam do pomorskiej)

> i odpowiedzi umieszczamy tutaj-ciekawe czy beda sie pokrywac

Pewnie odpowiedzą jak mnie kiedyś. zlosnik.gif

http://autokacik.pl/showthreaded.php?Cat=0&Number=280005552

Napisano

> Pewnie odpowiedzą jak mnie kiedyś.

> http://autokacik.pl/showthreaded.php?Cat=0&Number=280005552

NO identyko sytuacja u Ciebiezlosnik.gif . Z odpowiedzi mistrzunia z komendy nic nie wynika . Podobnie byłoby i tu.

Najważniejsze żeby mysleć na takim porąbanym skrzyżowaniu i wszystko pójdzie gładko a nie trzymać się ściśle przepisów bo w tym wypadku nie pomogą.

Napisano

> Pewnie odpowiedzą jak mnie kiedyś.

> http://autokacik.pl/showthreaded.php?Cat=0&Number=280005552

no ale o to własńie chodzi=jest ok i wyjasnia wszystko (wszystko?)

autobus pierwszy bo:

1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony, a jeżeli skręca w lewo - także jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo. (mi osobiscie jakos umknelo w teorii a w praktyce czlowiek jakos tak odruchowo wlsnie robi)

no a potem juz klasyk 2 czerwony,

ostatni 1 zielony

takze autobus pierwszy bo 2 czerwonej zabrania sie w zwiazku z

1) wjeżdżania na skrzyżowanie, jeżeli na skrzyżowaniu lub za nim nie ma miejsca do kontynuowania jazdy;

ergo JAK DLA MNIE finalnie pierwszy autobus, potem czerwony na koncu zielony + dwie podstay prawne z KDR i mozna zamknac watek

btw w praktyce i tak łamię prawo bo tak jak powiedziałem wjeżdzam na krzyżówkę i przepuszczam autobus, a powinienem grzecznie poczekać aż autobus pojedize w siną dal a dopiero potem sie ładować

Napisano

> ergo JAK DLA MNIE finalnie pierwszy autobus, potem czerwony na koncu zielony + dwie podstay prawne

> z KDR i mozna zamknac watek

> btw w praktyce i tak łamię prawo bo tak jak powiedziałem wjeżdzam na krzyżówkę i przepuszczam

> autobus, a powinienem grzecznie poczekać aż autobus pojedize w siną dal a dopiero potem sie

> ładować

na początku juz podawałem że 3,2,1 zlosnik.gif. to kazali mi oddać prawko grinser006.gif

Napisano

> na początku juz podawałem że 3,2,1 . to kazali mi oddać prawko

ale nie powiedzieli w jakim celu moze kredyt na nie chcieli wziasc, albo punkty oddac/przekazac, albo po prostu shandlowac ,,, :-)

Napisano

> Nie ma prawa wjechać, skoro nie może jechać dalej:

> 4. Kierującemu pojazdem zabrania się:

> 1) wjeżdżania na skrzyżowanie, jeżeli na skrzyżowaniu lub za nim nie ma miejsca do kontynuowania

> jazdy;

> 3 czeka na 1, 1 czeka na 2. 2 nie ma na kogo czekać - więc kolejność jest 2 --> 1 --> 3. I każdy z

> nich może wjechać dopiero, jak wie, że może kontynuować jazdę.

No ciekaw jestem jak Kolega wykonuje lewoskręt na większości skrzyżowań skoro dojazd do środka i przepuszczanie jadących na wprost uważa za bezprawne ?

No i ten punk 1 akurat do lewoskrętu pasuje idealnie. hehe.gif

Napisano

> Odpowiedź prawidłowa to 2, 1, 3

??

Napisano

> ??

Rozwiń swoje pytanie bo nie bardzo wiem co mam Ci odpisać niewiem.gif

Napisano

> Rozwiń swoje pytanie bo nie bardzo wiem co mam Ci odpisać

jakbys uzasadnił taką odpoweidź?

Napisano

> jakbys uzasadnił taką odpoweidź?

Tu masz pytanie i odpowiedź z testu:

Quote:

Pytanie z testu:

Na tym skrzyżowaniu kierujący pojazdem 1:

A przejeżdża pierwszy,

B ma pierwszeństwo przed pojazdem 3,

C ustępuje pierwszeństwa pojazdowi 2.

Odpowiedzi poprawne B i C

Natomiast "po chłopsku" obowiązuje zasada prawej ręki, ponieważ 2 nie ma nikogo z prawej więc jedzie pierwsza, nie szkodzi że w trakcie manewru ma po swojej prawej 3 bo ta i tak musi czekać ponieważ ma z prawej 1, 1 musi czekać bo ma z prawej 2.

dziękuję za uwagę zlosnik.gif

Napisano

> dziękuję za uwagę

Troszkę inaczej. Zapędziłeś się.

Dwójka rusza pierwszy. Dojeżdża do środka i ma obowiązek ustąpić pierwszeństwa trójce. Zatrzymuje się.

Rusza jedynka i przejeżdża skrzyzowanie. Nastepnie trójka i oststni opuszcza skrzyzowanie nr 2.

Howgh zlosnik.gif

Napisano

> Troszkę inaczej. Zapędziłeś się.

> Dwójka rusza pierwszy. Dojeżdża do środka i ma obowiązek ustąpić pierwszeństwa trójce. Zatrzymuje

> się.

> Rusza jedynka i przejeżdża skrzyzowanie. Nastepnie trójka i oststni opuszcza skrzyzowanie nr 2.

> Howgh

oddaj prawo jazdy i przeczytaj odpowiedź z testów zlosnik.gif

Napisano

> oddaj prawo jazdy i przeczytaj odpowiedź z testów

ściągałeś? hehe.gif

A może inaczej, wyobraź sobie mały pas zieleni na środku wzdłuż lini jazdy 2 i 3... I co wbijesz od razu, na ślepo przed trójkę?

Napisano

> ściągałeś?

Nie, uczyłem się na kursie i chyba się nic nie zmieniło od tamtego czasu

> A może inaczej, wyobraź sobie mały pas zieleni na środku wzdłuż lini jazdy 2 i 3... I co wbijesz od

> razu, na ślepo przed trójkę?

A co ma pas zieleni do skrzyżowania równorzędnego ??

Napisano

> Nie, uczyłem się na kursie i chyba się nic nie zmieniło od tamtego czasu

> A co ma pas zieleni do skrzyżowania równorzędnego ??

zmienia nieco wyobrażenia kierowców - ale nadal pozostaje tym samym skrzyżowaniem. Ciekawe, czy wytniesz tak na Żwirki, przed autem jadącym wzdłuż Żwirki (oczywiście w przypadku równorządnego) zlosnik.gif

Chciałbym to zobaczyć!

Napisano

> zmienia nieco wyobrażenia kierowców - ale nadal pozostaje tym samym skrzyżowaniem. Ciekawe, czy

> wytniesz tak na Żwirki, przed autem jadącym wzdłuż Żwirki (oczywiście w przypadku

> równorządnego)

> Chciałbym to zobaczyć!

Na Żwirki nie ma równorzędnego skrzyżowania, jakoś jeżdżę bezwypadkowo tyle lat więc chyba daję radę zlosnik.gif

Napisano

> Na Żwirki nie ma równorzędnego skrzyżowania,

Dziś nie ma. Są już światła. W latach '80 było - Zwirki/Trojdena.

Ale to nie znaczy że nie ma w innych miastach podobnego zlosnik.gif

285521453-sshot-2.jpg

I nadal twiedzisz ze jadąc od poludnia, wyciąłbys przez zachodnia jezdnię, bo masz pierwszenstwo smile.gif?

Napisano

Przecież to jest zupełnie inny typ skrzyżowania niż ten podany w temacie, tak więc nie mieszajmy i trzymajmy się tematu ok.gif

Napisano

2,1,3, Przecież to oczywiste.

Napisano

> 2,1,3, Przecież to oczywiste.

Nie dla wszystkich zlosnik.gif

Napisano

> Nie dla wszystkich

Przeczytałem cały wątek, jestem załamany wiedzą potencjalnych kierowców na AK, mam nadzieję że podający inaczej jak 2,1,3 nie mają jeszcze PJ facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Przeczytałem cały wątek, jestem załamany wiedzą potencjalnych kierowców na AK, mam nadzieję że

> podający inaczej jak 2,1,3 nie mają jeszcze PJ

Owszem mają zlosnik.gif

Napisano

> Owszem mają

Udowodnij ! smile.gif

z niecierpliwością czekam na kolejne gwiazdy tego quizu, sporo już jest spineyes.gif

Napisano

> Przeczytałem cały wątek, jestem załamany wiedzą potencjalnych kierowców na AK, mam nadzieję że

> podający inaczej jak 2,1,3 nie mają jeszcze PJ

Ale powiedz mi po co komu ta wiedza?

Ja mam PJ, czesc mojej pracy to prowadzenie pojazdow (autobusow), a mimo wszystko nie chcialoby mi sie zawracac sobie glowy takimi glupotami, bo tak jak juz pisalem w tym watku - na takich skrzyzowaniach i tak kierowcy pojada tak, jak to ze soba ustala za pomoca gestow.

Napisano

> skrzyzowaniach i tak kierowcy pojada tak, jak to ze soba ustala za pomoca gestow.

Przecież widać że nie masz i nigdy nie miałeś PJ...prawda ? zlosnik.gif

Napisano

> Udowodnij !

> z niecierpliwością czekam na kolejne gwiazdy tego quizu, sporo już jest

fajnie, ze humor Wam dopisuje

a mozesz powiedziec jaka bedzie kolejnosc jesli "1" w ogole nie bedzie?

prosta sytuacja, jest tylko "2" i "3" i jada tak jak w pierwszym poscie

Napisano

> Przecież widać że nie masz i nigdy nie miałeś PJ...prawda ?

A po co mi... Bez wzgledu czy mam czy nie, to jak przekrecam kluczyk to moj silnik zapala

zlosnik.gif

Napisano

> fajnie, ze humor Wam dopisuje

> a mozesz powiedziec jaka bedzie kolejnosc jesli "1" w ogole nie bedzie?

> prosta sytuacja, jest tylko "2" i "3" i jada tak jak w pierwszym poscie

Jak odpowiedzą to dopiero zauważą że są w błędzie wink.gif

Napisano

> Ale powiedz mi po co komu ta wiedza?

> Ja mam PJ, czesc mojej pracy to prowadzenie pojazdow (autobusow), a mimo wszystko nie chcialoby mi

> sie zawracac sobie glowy takimi glupotami, bo tak jak juz pisalem w tym watku - na takich

> skrzyzowaniach i tak kierowcy pojada tak, jak to ze soba ustala za pomoca gestow.

Masz dużo racji, a większość jeździ na pamięć i chce być świętsza od papieża, nie wyłączając mnie. icon_rolleyes.gif

Napisano

No to chyba jest proste że pierwszeństwo będzie miała 3, ale to jest zupełnie inna sytuacja mimo że krzyżówka ta sama

Napisano

nie chce mi się czytać całości, ale jak dla mnie to 2 wpada na środek skrzyżowania, 1 przejeżdża, następnie 3 i na końcu 2 opuszcza skrzyżowanie

Napisano

> ale to jest zupełnie inna sytuacja mimo że

> krzyżówka ta sama

czyli sugerujesz, ze przepisy sa inne w zaleznosci od ilosci samochodow na skryzowaniu?

a jesli "1" bedzie dopiero zblizala sie do skrzyzowania?

to ktora wersje przepisow mam wtedy zastosowac?

Napisano

3,2 to również oczywiste.

Napisano

> 3,2 to chyba również oczywiste.

oczywiste

nie rozumiem tylko czemu obecnosc "1" cokolwiek zmienia

wyobraz sobie sytuacje, ze jedziesz "2", chcesz przejechac pierwszy, ale "3" wjezdza na skrzyzowanie i uderza w Ciebie

"3" nie wjechala na tyle daleko, zeby wymusic pierwszenstwo na "1", ale wystarczajaco daleko, zeby Cie stuknac

Rozumiem, ze Twoim zdaniem to wina "3"? Mozesz powiedziec jaki przepis zlamala (oczywiscie oprocz tego o zachowaniu szczegolnej ostroznosci, bo ten akurat oboje pogwalciliscie skoro doszlo do kolizji)?

Napisano

> oczywiste

> nie rozumiem tylko czemu obecnosc "1" cokolwiek zmienia

skrzyżowanie równorzędne, obowiązuje zasada prawej ręki, ten kto ma prawą stronę wolną, ma pierwszeństwo-koniec kropka. Czego jeszcze nie rozumiesz ?

> wyobraz sobie sytuacje, ze jedziesz "2", chcesz przejechac pierwszy, ale "3" wjezdza na

> skrzyzowanie i uderza w Ciebie

> "3" nie wjechala na tyle daleko, zeby wymusic pierwszenstwo na "1", ale wystarczajaco daleko, zeby

> Cie stuknac

> Rozumiem, ze Twoim zdaniem to wina "3"? Mozesz powiedziec jaki przepis zlamala (oczywiscie oprocz

> tego o zachowaniu szczegolnej ostroznosci, bo ten akurat oboje pogwalciliscie skoro doszlo do

> kolizji)?

Ale w tym przypadku 3 ma pierwszeństwo ponieważ jedzie na wprost, a ponieważ oboje mają prawą wolną , więc ten który skręca musi ustąpić jadącemu na wprost. Doprawdy nie wiem co tu trudnego i skomplikowanego ?

Napisano

Jako że w profilu masz wpisane Piaseczno to może podawaj jak będziesz jechał gdzieś dalej np. do stolicy, to wtedy ja przezornie będę poruszał się autobusem.

Quote:

Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony, a jeżeli skręca w lewo - także jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo.

Napisano

> Jako że w profilu masz wpisane Piaseczno to może podawaj jak będziesz jechał gdzieś dalej np. do

> stolicy, to wtedy ja przezornie będę poruszał się autobusem.

I vice versa ok.gif

Nie jesteś w stanie rozumieć odpowiedzi z testów jak i innego opisu

> Quote:

> Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność

> i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony, a jeżeli skręca w lewo -

> także jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo.

A teraz powiedź mi gdzie jest w tym przypadku jest auto nr. 1 ??

Bo gdyby dotyczyło to auta nr. 2 i 3 to mogę się zgodzić

Napisano

> skrzyżowanie równorzędne, obowiązuje zasada prawej ręki, ten kto ma prawą stronę wolną, ma

> pierwszeństwo-koniec kropka. Czego jeszcze nie rozumiesz ?

nie rozumiem czemu "2" ma prawa wolna

"2" skreca, wiec po ktorej stronie ma "3"?

> Ale w tym przypadku 3 ma pierwszeństwo ponieważ jedzie na wprost, a ponieważ oboje mają prawą wolną

> , więc ten który skręca musi ustąpić jadącemu na wprost.

nie, to byla sytuacja z obrazka gdzie sa 3 samochody

sytuacja, w ktorej Twoim zdaniem "2" jedzie przed "3"

Napisano

> nie rozumiem czemu "2" ma prawa wolna

> "2" skreca, wiec po ktorej stronie ma "3"?

Masz skrzyżowanie 4 dróg równorzędnych ?? Masz

Nadjeżdżają 3 auta, które pierwsze rusza ?? te które ma swoją prawą wolną czyli w tym przypadku "2", ponieważ "2" skręca to ma z prawej "3" ale "3" nie może ruszyć bo cały czas ma z prawej strony "1", "1" nie może pojechać bo ma z prawej "2"

Dlatego pierwsza jedzie "2", potem jedzie "1" i na samym końcu jedzie "3"

Gdyby na skrzyżowaniu pojawiły się tylko "2" i "3" to wtedy "3" jedzie pierwsza i ma pierwszeństwo ponieważ "2" skręca i ma z prawej "3" więc musi jej ustąpić

Prościej nie potrafię opisać niewiem.gif

Napisano

> Masz skrzyżowanie 4 dróg równorzędnych ?? Masz

> Nadjeżdżają 3 auta, które pierwsze rusza ?? te które ma swoją prawą wolną czyli w tym przypadku

> "2", ponieważ "2" skręca to ma z prawej "3" ale "3" nie może ruszyć bo cały czas ma z prawej

> strony "1", "1" nie może pojechać bo ma z prawej "2"

> Dlatego pierwsza jedzie "2"

i w tym samym momencie "3" wjezdza na skrzyzowanie, bo:

a) kierowca z "1" dal jej znak, ze ja przepuszcza

b) tak naprawde chce skrecic w lewo, tylko nie wlaczyla kierunkowskazu

dochodzi do kolizji, kto bedzie uznany winnym?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.