Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

krzyzowka

Featured Replies

Napisano

Kolega, ktory zaczal kurs cos takiego przyniosl z 'wykladow' smile.gif

Przyklad chyba nie z testow

46275-1118201120815pm.png

Zadane pytanie- jaka kolejnosc....

Wg mnie na skrzyzowanie wjezdza 2ka, staje na srodku skrzyzowania, na srodek wjezdza tez 1ka.

Przejezdza 3ka, i wtedy 2ka i 1ka opuszczaja skrzyzowanie.

Czyli zalezy od tego jak byloby dokladniej sformulowane pytanie-

1) kto pierwszy wjezdza na skrzyzowanie

2) kto pierwszy opuszcza skrzyzowanie

zlosnik.gif

Bez takiego konkretnego pytania chyba nie mozna jasno podac 'kolejnosci' zlosnik.gif

Co myslicie? Czy mam oddawac prawko? rotfl.gif

Napisano
  • Autor

> oddaj pj

no i to jest to o czym mowie- jesli pytanie zabrzmi- kto pierwszy opusci skrzyzowanie to taka kolejnosc bedzie dobra zlosnik.gif

Napisano

> Zadane pytanie- jaka kolejnosc....

1szy pojedzie największy cfaniak*

2gi trochę mniejszy cfaniak

3ci dziadek w berecie grinser006.gif

* może to być też ten co mu się wydaje że jest na głównej

Napisano

> Bez takiego konkretnego pytania chyba nie mozna jasno podac 'kolejnosci'

nie można, ale tu zawsze było do wyboru "x ustepuje pierszeństwa y; y ustępuje pierszeństwa z; itd." zlosnik.gif

> Co myslicie? Czy mam oddawac prawko?

profilaktycznie nie zaszkodzi zlosnik.gif

Napisano

2 dojeżdża do środka i przepuszcza 3, kończy manewr i dopiero 1

Napisano

> wjezdza i?

> staje na srodku?

> przepuszcza kogos?

też mnie to zastawia, bo mamy już dwóch na skrzyżowaniu grinser006.gif

nie będzie tak że ten co jedzie pierwszy to wjeżdża i zjeżdża ... potem następny niewiem.gif

Napisano

> no i to jest to o czym mowie- jesli pytanie zabrzmi- kto pierwszy opusci skrzyzowanie to taka

> kolejnosc bedzie dobra

takiego pytania nigdy nie będzie, a w realu w takiej sytuacji wszyscy stoją jak te... facepalm%5B1%5D.gif to już wolę rondo zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> tu zawsze było do wyboru "x ustepuje pierszeństwa y; y ustępuje pierszeństwa z;

> itd."

ooo i to pewnie lezy pies pogrzebany claps.gif

Napisano

> 1) kto pierwszy wjezdza na skrzyzowanie

Generalnie to wszyscy na raz, ale odpowiedź jest zapewne: 2,1,3

> 2) kto pierwszy opuszcza skrzyzowanie

1,3,2

2 wjeżdża i przepuszcza 3 która zatrzymuje się aby przepuścić 1 która zawija za 'plecami' 2 czekającej aż przejedzie 3

Spotykają się w zaznaczonych punktach

ktocojak.jpg

Przecież to logiczne zlosnik.gif

Napisano

> też mnie to zastawia, bo mamy już dwóch na skrzyżowaniu

> nie będzie tak że ten co jedzie pierwszy to wjeżdża i zjeżdża ... potem następny

Pierwszeństwo ustala się przed skrzyżowaniem i nie zmienia się w trakcie manewru. old.gif

Pomimo tego w takiej sytuacji zalecałbym szczególna ostrożność . zlosnik.gif

Napisano

2 rusza i zatrzymuje się na środku skrzyżowania, 1 skręca w lewo mijając ją z tyłu, potem rusza 3 a na końcu 2 kończy manewr. To tak teoretycznie.

A tak w ogóle to pierwszy przejeżdża motocyklista. grinser006.gifzlosnik.gif

Napisano

A moim zdaniem to jest czcza gadanina, bo i tak pojada jak beda chcieli. I jak ustala miedzy soba za pomoca gestow.

Nigdy w zyciu nie widzialem w rzeczywistosci takich jaj, zeby jeden wjezdzal i zatrzymywal sie na srodku, zeby ten drugi pojechal, potem trzeci a dopiero wtedy pierwszzy...

To czysta teoria nikomu do niczego nie potrzebna.

Napisano

> Kolega, ktory zaczal kurs cos takiego przyniosl z 'wykladow'

> Przyklad chyba nie z testow

> Zadane pytanie- jaka kolejnosc....

Pytanie z testu:

Na tym skrzyżowaniu kierujący pojazdem 1:

A przejeżdża pierwszy,

B ma pierwszeństwo przed pojazdem 3,

C ustępuje pierwszeństwa pojazdowi 2.

Odpowiedzi poprawne B i C

Napisano
  • Autor

> Pytanie z testu:

> Na tym skrzyżowaniu kierujący pojazdem 1:

> A przejeżdża pierwszy,

> B ma pierwszeństwo przed pojazdem 3,

> C ustępuje pierwszeństwa pojazdowi 2.

> Odpowiedzi poprawne B i C

i to rozwiewa wszystko watpliwosci, watek uwazam za zamkniety zlosnik.gif

Napisano

Widzę, że nie pamiętasz, jakie kłótnie o to były biglaugh.gif

Lepiej powiedz, jaką kolega przyniósł odpowiedź cool.gif

chipsy.gif

Napisano

> A moim zdaniem to jest czcza gadanina, bo i tak pojada jak beda chcieli. I jak ustala miedzy soba

> za pomoca gestow.

Dokładnie. Wszyscy się zatrzymują przed skrzyżowaniem i widzą, że każdy ma kogos po swojej prawej. W tej sytuacji jeden pokazuje pozostałym, że rezygnuje z pierwszeństwa. Miałem taką sutuację parę dni temu we Władysławowie na ulicy idącej od dworca PKP do ratusza. Ja byłem pojazdem nr 3. Machnąłem temu naprzeciwko, żeby skręcił w lewo, potem pojechał ten z prawej a na końcu ja. smile.gif

Napisano

Powiedz koledze, żeby nauczył się lepiej czytać pytania testowe, bo może się zdziwić na egzaminie.

Takie pytania były zawsze w zestawach testów...

Prawidłowa odpowiedź już padła w tym temacie, ale wraz z prawidłowym pytaniem...

Napisano
  • Autor

> Miałem taką sutuację

> parę dni temu we Władysławowie na ulicy idącej od dworca PKP do ratusza. Ja byłem pojazdem nr

> 3. Machnąłem temu naprzeciwko, żeby skręcił w lewo, potem pojechał ten z prawej a na końcu ja.

to sie nazywa kultura waytogo.gifcool.gif

Napisano
  • Autor

> Powiedz koledze, żeby nauczył się lepiej czytać pytania testowe

gdyby dostal pytanie nie powstalby ten watek 270751858-jezyk.gif

zbyt dawno temu rozwiazywalem testy i nie pamietalem o tym sposobie ukladania odpowiedzi zlosnik.gif

Napisano

> 2 dojeżdża do środka

Nie ma prawa wjechać, skoro nie może jechać dalej:

4. Kierującemu pojazdem zabrania się:

1) wjeżdżania na skrzyżowanie, jeżeli na skrzyżowaniu lub za nim nie ma miejsca do kontynuowania jazdy;

3 czeka na 1, 1 czeka na 2. 2 nie ma na kogo czekać - więc kolejność jest 2 --> 1 --> 3. I każdy z nich może wjechać dopiero, jak wie, że może kontynuować jazdę.

Napisano

Autobus mruga długimi i przepuszcza czerwonego. Potem zielony, a na końcu uprzejmy pan z MPK:)

Napisano

>

Opcje są dwie, pierwszeństwo ma ten który ma autocasko, ewentualnie pierwszeństwo ma większy :D

Napisano

> A moim zdaniem to jest czcza gadanina, bo i tak pojada jak beda chcieli. I jak ustala miedzy soba

> za pomoca gestow.

> Nigdy w zyciu nie widzialem w rzeczywistosci takich jaj, zeby jeden wjezdzal i zatrzymywal sie na

> srodku, zeby ten drugi pojechal, potem trzeci a dopiero wtedy pierwszzy...

> To czysta teoria nikomu do niczego nie potrzebna.

BRAWO!!! Dokladnie tak to w tym przypadku wyglada. Jest to typowe nierozwiazywalne za pomoca zasad zadanie, poniewaz kazdy kazdego ma z prawej strony. W mojej okolicy jet skrzyzowanie w kztalcie litery T i czesto dochodzi wlasnie do takiego ukladu. Przyjalem zasade, zeby puszczac tego, ktory wykonuje najtrudniejszy manewr lub autobus. Niech jedzie - on ma widelki, w ktorych musi sie zmiescic, ja jesli przyjade pozniej 2-3 minuty, nic mi sie nie stanie.

Napisano

> BRAWO!!! Dokladnie tak to w tym przypadku wyglada. Jest to typowe nierozwiazywalne za pomoca zasad

> zadanie, poniewaz kazdy kazdego ma z prawej strony. W mojej okolicy jet skrzyzowanie w

> kztalcie litery T i czesto dochodzi wlasnie do takiego ukladu. Przyjalem zasade, zeby puszczac

> tego, ktory wykonuje najtrudniejszy manewr lub autobus. Niech jedzie - on ma widelki, w

> ktorych musi sie zmiescic, ja jesli przyjade pozniej 2-3 minuty, nic mi sie nie stanie.

samochód nr 2 na obrazku nie ma nikogo ze swojej prawej strony

Napisano

> samochód nr 2 na obrazku nie ma nikogo ze swojej prawej strony

Ale jak dojedzie do miejsca w którym musi przepuścić 3 to będzie miał.

Napisano

> Ale jak dojedzie do miejsca w którym musi przepuścić 3 to będzie miał.

dla mnie to on ma pierszenstwo przed wszystkimi, przejezdza jako pierwszy skromny.gif tak wiem, mam oddac PJ

Napisano

> dla mnie to on ma pierszenstwo przed wszystkimi, przejezdza jako pierwszy tak wiem, mam oddac PJ

No to wyobraz sobie ze jest tak jak mowisz i ze 2 przejezdza jako pierwszy i tak jak na obrazku skreca w lewo.

W tym samym czasie autobus tez rusza i dochodzi jest bum miedzy nimi dwoma... (auto nr 1 caly czas stoi, czeka i sie przyglada)

Czyja wina?

Napisano

> No to wyobraz sobie ze jest tak jak mowisz i ze 2 przejezdza jako pierwszy i tak jak na obrazku

> skreca w lewo.

> W tym samym czasie autobus tez rusza i dochodzi jest bum miedzy nimi dwoma... (auto nr 1 caly czas

> stoi, czeka i sie przyglada)

> Czyja wina?

autobus nie rusza, musi przepuscic tego z prawej, czyli czeka skromny.gif

Napisano

> autobus nie rusza, musi przepuscic tego z prawej, czyli czeka

Zalozmy jednak ze rusza.

Powiedzmy, ze olal to ze musi przepuscic tego z prawej.

Jednak do kolizji dochodzi miedzy tym z naprzeciwka a nie tym z prawej.

Czyja wina?>

Napisano

> Zalozmy jednak ze rusza.

> Powiedzmy, ze olal to ze musi przepuscic tego z prawej.

> Jednak do kolizji dochodzi miedzy tym z naprzeciwka a nie tym z prawej.

> Czyja wina?

jezeli olał to wina kierowcy tegoż autobusu, przepraszam Cie ale jeśli nie ma znaków pionowych i poziomych, wtedy następuje zasada tak zwanej "prawej ręki" i nie ma zmiłuj

Napisano

3 przepuszcza 1 - 3 jedzie prosto - 2 zjeżdza ze skrzyżowania

w czym macie problem?

Napisano

> jezeli olał to wina kierowcy tegoż autobusu, przepraszam Cie ale jeśli nie ma znaków pionowych i

> poziomych, wtedy następuje zasada tak zwanej "prawej ręki" i nie ma zmiłuj

Czyli jak skręcasz w lewo na skrzyżowaniu to nie przepuszczasz tego z przeciwka?

Napisano

> 3 przepuszcza 1 - 3 jedzie prosto - 2 zjeżdza ze skrzyżowania

> w czym macie problem?

To chyba jak się dogadają na migi bo normalnie to 1 musi puścić 2.

Napisano

> 3,2,1

i podtrzymuję swoja wypowiedź

tylko trzeba zrobić ten manewr z głową i spokojnie

3-ka przejeżdża pierwsza wiedząc że nie wiedzie samochód nr. 1 na skrzyżowanie bo musi przepościć auto nr. 2

gdy auto nr. 3 opuści skrzyżowanie, to sytuacje mamy już jasną

Napisano

> i podtrzymuję swoja wypowiedź

> tylko trzeba zrobić ten manewr z głową i spokojnie

> 3-ka przejeżdża pierwsza wiedząc że nie wiedzie samochód nr. 1 na skrzyżowanie bo musi przepościć

> auto nr. 2

> gdy auto nr. 3 opuści skrzyżowanie, to sytuacje mamy już jasną

Ale to tylko na zasadzie umówienia czy zagapienia się kogos bo normalnie kodeksowo to pierwszeństwo leci w kółko i nie ma rozwiązania.

Napisano

Czyli wedlug ciebie przejezdza pierwszy? Przed 3? Ma przednia pieszenstwo? ie chcesz mi chyba tego powiedziec?

Napisano

oddaj PJ grinser006.gif

Napisano

> dla mnie to on ma pierszenstwo przed wszystkimi, przejezdza jako pierwszy tak wiem, mam oddac PJ

jesli wg Ciebie skrecajacy w lewo ma pierwszenstwo przed jadacym prosto, to faktycznie idz oddaj PJ, albo chociaz powstrzymaj sie od lewoskretow.

pozdrawiam

Napisano

> autobus nie rusza, musi przepuscic tego z prawej, czyli czeka

dobra, to zalozmy, ze samochodu 1 w ogole tam nie ma

Jest tylko 2 i 3

2 skreca w lewo, 3 jedzie prosto

kto ma pierwszenstwo?

Napisano

> Ale jak dojedzie do miejsca w którym musi przepuścić 3 to będzie miał.

A jak zarzuci kogoś na oblodzonym skrzyżowaniu, to traci pierwszeństwo?

Bzdura. Pierwszeństwo ustala się przed wjazdem.

Napisano

> A jak zarzuci kogoś na oblodzonym skrzyżowaniu, to traci pierwszeństwo?

> Bzdura. Pierwszeństwo ustala się przed wjazdem.

Nie wiem o jakim zarzucaniu mówisz . Uważasz ,że 3 nie ma pierwszeństwa przed 2?

Napisano

2,1,3 ... pierwszeństwo przed x nie w trakcie ale w praktyce ostrozniutko bym zwiewal przed tym autobusem

hmmm alke w praktyce rzeczywiscie dojezdzam do osi jezdni i stoje az autobus pojedzie.... to co dobrze mnie nauczyli czy zle... boj uz zglupialem

Napisano

> jesli wg Ciebie skrecajacy w lewo ma pierwszenstwo przed jadacym prosto, to faktycznie idz oddaj

> PJ, albo chociaz powstrzymaj sie od lewoskretow.

> pozdrawiam

a co z zasada ze nie wolno ci wjechac na krzyzowke jesli nie mozesz jej opuscic?

Napisano

> hmmm alke w praktyce rzeczywiscie dojezdzam do osi jezdni i stoje az autobus pojedzie.... to co

> dobrze mnie nauczyli czy zle... boj uz zglupialem

Źle.

Wyobraź sobie, że na skrzyżowaniu spotykają się trzy autobusy przegubowe, ew. ciężarówki. Cała logika bierze w łeb, bo i tak ogon zostanie przed skrzyżowaniem.

Napisano

> a co z zasada ze nie wolno ci wjechac na krzyzowke jesli nie mozesz jej opuscic?

co ma byc? nic, jest. Czy Ty też chcesz mnie przekonać, że skrecajacy w lewo ma pierwszeństwo przed jadącym prosto?

pozdrawiam

Napisano

> a co z zasada ze nie wolno ci wjechac na krzyzowke jesli nie mozesz jej opuscic?

No chyba w tym przypadku nie ma zastosowania bo normalne ,że wjeżdżamy na skrzyżowanie w celu skrętu w lewo. Stajemy w odpowiednim miejscu i przepuszczamy tego z przeciwka i skręcamy. Czego tu się doszukiwać drugiego dna?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.